2023-02-07 47 浏览
最近忙住考試溫書📝,男朋友👱🏾‍♂️見我個人冇哂心機。😞就帶我去尖沙咀食1972年已經係香港開業,有50年歷史嘅米芝蓮🍴印度餐廳輕鬆下。🤩去到太子集團中心 • 上到5️⃣樓。環境乾淨舒服🥰,而且仲有露天座位。🥳同我想像中嘅印度餐廳🍴不一樣。當我地仲諗緊食咩嘅時候🤔,店員送上餐前小食poppadom印度脆餅比我地邊食邊揀。🤩用鹽同胡椒調味,另一款就加埋蕃茄同洋蔥粒🧅。都係可以配薄荷乳酪醬食。😋🥠 Veg Samosa 素菜餡角素菜餡角健康,食到有少少咖喱味道。🤭🥞 Crab Tacos 蟹肉鬆軟煎餅男朋友👱🏾‍♂️一食就食到蟹肉嘅味道。😉煎餅香口鬆軟,加埋香料惹味。😎🐟 Fish Tikka 炭燒鮫魚炭燒唔會過燶,肉質嫩滑。😚無骨鮫魚啖啖肉。🤓🫔 Lamb Seekh Kebab 串燒羊肉卷唔太食得羊嘅我,好怕有羊膻味。🥸不過呢個羊肉卷有其他香料可以蓋過。😎值得一試!🤗🐔 Chicken Tikka Masala 洋蔥紅茄香汁燴雞球燴雞球肉質滑。🤤蕃茄洋蔥味道好惹味。😻🦐 Goan Prawn Curry 印式咖喱蝦蝦肉份量多,咖喱汁味道香濃唔太辣。😛用嚟配蒜蓉烤餅一齊食好正!🤤🍚 Saff
最近忙住考試溫書📝,男朋友👱🏾‍♂️見我個人冇哂心機。😞

去到太子集團中心 • 上到5️⃣樓。
環境乾淨舒服🥰,而且仲有露天座位。🥳
同我想像中嘅印度餐廳🍴不一樣。

用鹽同胡椒調味,另一款就加埋蕃茄同洋蔥粒🧅。
都係可以配薄荷乳酪醬食。😋

🥠 Veg Samosa 素菜餡角
素菜餡角健康,食到有少少咖喱味道。🤭

🥞 Crab Tacos 蟹肉鬆軟煎餅
男朋友👱🏾‍♂️一食就食到蟹肉嘅味道。😉
煎餅香口鬆軟,加埋香料惹味。😎

🐟 Fish Tikka 炭燒鮫魚
炭燒唔會過燶,肉質嫩滑。😚
無骨鮫魚啖啖肉。🤓

🫔 Lamb Seekh Kebab 串燒羊肉卷
唔太食得羊嘅我,好怕有羊膻味。🥸
不過呢個羊肉卷有其他香料可以蓋過。😎
值得一試!🤗

燴雞球肉質滑。🤤
蕃茄洋蔥味道好惹味。😻

🦐 Goan Prawn Curry 印式咖喱蝦
蝦肉份量多,咖喱汁味道香濃唔太辣。😛
用嚟配蒜蓉烤餅一齊食好正!🤤

🍚 Saffron Pullao Rice 紅花香味飯
同平時食嘅米唔太一樣,比較長身。😼
食落好乾身。🤠

🌮 Onion Kulcha 蒜蓉烤餅
就咁食都好味,本身就有蒜蓉嘅味道。☺️
又或者配薄荷醬🫠還是咖喱汁又有唔同嘅效果。🫶🏽

🍨 Kesar Kulfi 紅花果仁印度雪糕
第一次食嘅印度雪糕。切成粒狀嘅。🍡
味道唔太甜,同果仁嘅味道好夾。🤩

飲品方面有好多選擇。👏
有酒精類嘅紅、白酒,啤酒,Cocktails等等。
亦有無酒精嘅菠蘿汁,蘋果汁,Mocktails等等。

🍹 Mocktail - Virgin Colada
用菠蘿汁🍍、檸檬汁🍋、椰子忌廉🥥調製成。
酸酸甜甜嘅味道,解辣解膩一流!😍

2023-02-07 47 浏览
今晚老闆要招待一位印度商人,並叫咗我和另一位同事做陪客,公司訂咗尖沙咀爵樂印度餐廳。餐廳是樓上舖,裝潢高雅別緻,分室內外座位,座位寬敞舒適。餐牌供應地道印度菜,主打各款咖喱。入座後先送上兩款小食,印度簿脆,非常香脆可口,可以點些薄荷乳酪,味道更佳。椰香芥末咖喱魚:咖喱加入了芥末和椰漿等,使味道更醇厚、香滑,魚肉亦好嫩滑。果亞咖喱蝦:味道上比較清爽和有椰奶的香甜,咖哩醬內有不少彈牙蝦仁。腰果奶油花忌廉雞香氣濃郁,呈橙色的咖喱由蕃茄、腰果和印度香料製成,雞肉嫩滑冇骨,味帶辣。食印度咖喱一定少不了牛油烤餅,將烤餅沾上咖喱汁食,咖喱口感creamy,十分惹味!蟹肉印度夾餅:每塊軟身夾餅內放滿蟹肉,加上洋蔥、蕃茄和特製醬汁,鮮甜美味。招牌烤春雞:雞件都幾大件,燒完之後好有焦香味,色澤亮麗,食落亦好嫩滑入味。客家素辣炒麵:餐廳還有供應素食,照顧不同需要的客人,用咗三色椒炒麵,炒得都好香,麵條彈牙有少許辣,十分滋味!美食當前,老闆和客人當然要啤啤佢,Asahi 比1664 Blanc濃味。我和同事就叫咗Mango Lassi ,印度的獨有甜蜜飲品,奶昔般的口感與酸甜好滋味。Virgin Colad

美食當前,老闆和客人當然要啤啤佢,Asahi 比1664 Blanc濃味。我和同事就叫咗Mango Lassi ,印度的獨有甜蜜飲品,奶昔般的口感與酸甜好滋味。Virgin Colada 富濃濃菠蘿及椰子香氣之餘,酸酸甜甜超開胃!
2023-01-18
2023-02-06 29 浏览
餐廳位於尖沙咀,方便又快捷,主打的就是印度菜,榮獲米芝蓮的推介。古法炸魚手指,果然10分地道,不禁令我想起在印度生活的日子,最喜愛就是他的外皮,帶點香脆,完全不油膩。印度夾餅(選蟹肉餡料),夾餅,當然是其中一項最出色的食物,也充滿了印度的特色,挑選蟹肉的原因,當然因為喜愛。新鮮熱辣的,即叫即製就是這樣的味美。串燒羊肉卷,羊肉味豐富,最重要沒有臊味,也不油膩,經過高溫烹調,真的不錯。菠菜蓉芝士,和一般的芝士是不一樣的,口感更為特別豐富,相信這個絕對是小朋友最喜愛的。羊肉香料炒飯,期待的香料炒飯,更出色的作品,香料味濃,適合香港人口味。

Michelin Guide Indian Finest Cuisine🍽🥂🍾🥳..食飯想試點新意❓今晚就黎到尖沙咀一間時尚印度老店🇮🇳,已經有超過半個世紀歷史,仲要係Michelin 餐廳🌟,重新係Prince Tower 隆重登場🥳!最近仲適逢慶祝50週年,聽說餐廳口碑也不錯,呢晚超熱鬧氣氛好好呢。一間充滿現代印度風情、環境優美,設落地玻璃及酒吧區,亦有露天位置十分開揚,而室內同樣寬敞舒適,整體仲好整潔,加分喔❤️! 餐廳選用正宗印度香料炮製傳統菜式,如牛油紅茄燴雞肉,仲有各類海鮮款式,聽說鮮味十足、彈牙非常,下次有機會要再黎試試呢。【SET C: NON-VEGETARIAN】$375 p.p.Amouse Bouche :🔸Sev Poori 酥炸麵餅配甜酸濃汁及薯仔Appetisers:🔸Veg Samosa 素菜餡角 🔸Crab Tacos 蟹肉鬆軟煎餅Tandoori Course:🔸Fish Tikka 炭燒鮫魚🔸Lamb Seekh Kebab 串燒羊肉卷Main Course:🔸Chicken Tikka Masala 洋蔥紅茄香汁燴雞球🔸Goan Prawn Cur

Amouse Bouche :

🔸Saffron Pullao Rice 紅花香味飯
🔸Onion Kulcha 蒜蓉烤餅

Dessert:
🔸Kesar Kulf 紅花果仁印度雪糕

今晚就試左傳統印度菜式,樣樣都有,可以試勻各類😆!前菜十分香口惹味帶咸香,而炭燒類有魚肉 & 羊肉串,不會太羶豐特色。主菜一定唔少得印度咖喱,配上鬆軟烤餅同吃十分滋味。最後甜品係印度雪糕,用上黃薑粉製成橙黃色帶紅花口味既雪糕,同樣夠特色呢!

🔸Berries Bombay's Bhel草莓配脆米餅 $118
一款傳統街頭小食street snack of puffed rice, nutty salsa tossed in tangy chutneys with mixed berries and crispy wafers, 可以一試🤗!

另外亦點選左🔸Besan Ke Gatte 秘製小茴香餃子 $108 用上特製香料 (sharp cumin & asafoetida gravy) 帶有一份獨有味道。

Naan 亦唔少得!🔸Cheese Truffile Naan 松露芝士烤餅 $55 鬆軟餅皮夾上 (cheese & truffle paste) 濃濃惹味。

印度菜特飲唔少得🔸Lassi Mocktails $65 each, Flavors: Mango, Rose, Sweet & Salt, 質感濃稠帶芒果香💛,果汁類就試左 (Pineapple Juice & Apple Juice) $58 each
想食乾淨富特色又環境舒服既印度菜❓ 要來試試喔!
×××[爵樂印度餐廳 -Gaylord Indian Restaurant]×××
©尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓

有時都幾鍾意食印度菜,鍾意食印度菜嘅風味。尖沙咀亦都有唔少印度菜,今日食到一間環境又好食物又高質嘅印度菜😍我哋坐到卡位非常舒服,座位又闊落。餐牌有非常多菜式及飲品。坐低就有前菜小食,係印度薄脆。有青羅辣醬、辣醬。▶️Fish Amritsari $118呢個古法炸魚手指炸得金黃酥脆,入邊魚似質嫩滑,非常香口。▶️Southern Scallops(4Pcs) $138帶子非常之好食,又有驚喜。有牛油香又有少少香草味道,茄子菠蘿果醬,酸酸地幾開胃,帶子大粒又好味!▶️Pao Bhaji Bruschetta (4pcs) $78印式小餐包配香草薯蓉,呢個底下有麵包,面上有啲醬汁、洋蔥粒、滿滿嘅薯蓉。有少少香辣。▶️Tandoori JumboPrawns (2 pcs) $278呢個珍寶蝦超級大隻,充滿印度香料味,好好食 😋蝦大隻爽口,必呢叫!▶️Truffle Butter Chicken $218黑松露奶油咖喱雞柳,黑松露味幾香龍,而且咖喱醬汁充滿濃厚奶油味,雞柳肉質滑。我哋叫咗Garlic Nãan $40用嚟點呢個咖喱。飲品叫咗Apple Juice $58及ROSE LASSI $68。

坐低就有前菜小食,係印度薄脆。有青羅辣醬、辣醬。

▶️Fish Amritsari $118
呢個古法炸魚手指炸得金黃酥脆,入邊魚似質嫩滑,非常香口。

▶️Truffle Butter Chicken $218
我哋叫咗Garlic Nãan $40用嚟點呢個咖喱。

呢間印度菜真係值得再回頭!
2023-02-01 59 浏览
一食上癮羊肉香料炒飯~~~放假去尖沙咀行街,行到腳攰攰之際,順道嚟到呢一間好出名嘅印度🇮🇳餐廳。座位環境寬闊好坐,環境舒適,正好過黎休息一下,享受晚餐時光🍽。~~~睇過餐牌之後,好肚餓嘅我地就叫咗一大堆野食,包括有:✨南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬$138✨蟹肉印度夾餅 $138✨精選雜錦燒烤 $328✨果亞咖喱蝦 $168✨洋蔥紅茄香汁燴雞球✨羊肉香料炒飯$168~~~烤帶子貝柱肥厚,質感柔嫩,加上特色茄子菠蘿果醬口味,酸甜開胃。蟹肉印度夾餅嘅蟹肉則是幾乎傾瀉,份量十足,兩款前菜皆是西印合壁嘅感覺,新意滿滿。~~~咖喱方面,果亞咖喱蝦酸甜感突出,洋蔥紅茄香汁燴雞球則惹味香辣,前者適合男女老少,後者則係個人嘅favorite,辣得香而不嗆,配搭松露滿滿嘅松露芝士烤餅,令人完全停不下來。另外值得一提嘅係,佢哋烤餅嘅口味眾多,例如有蒜蓉烤餅、牛油烤餅、千層麥餅、脆烤麥等等。~~~精選雜錦燒烤則非常豐富,裡面包括有雞、大蝦、羊肉卷、魚柳等等,整體味道出則,大蝦爽彈非常,雞同魚亦非常嫩口,調味啱啱好無過重,搭配椰奶同菠蘿汁味香濃嘅PINA COLADA($88)非常合拍。~~~飯類方面,亦非常有特
一食上癮羊肉香料炒飯
~~~
睇過餐牌之後,好肚餓嘅我地就叫咗一大堆野食,包括有:
✨南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬$138
✨蟹肉印度夾餅 $138
✨精選雜錦燒烤 $328
✨果亞咖喱蝦 $168
✨洋蔥紅茄香汁燴雞球
✨羊肉香料炒飯$168
~~~
飯類方面,亦非常有特色,例如有紅花香味飯、印度香米飯、菜香料炒飯、雞柳香料炒飯,同羊肉香料炒飯🐑等等。我地就試咗羊肉香料炒飯,炒飯貌相好iGable,表面一層酥皮,內層嘅炒飯濕潤且別具印式風味,令人停不下來,內裡嘅羊肉則味濃而不膻,非常高質。
爵樂印度餐廳
尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓
2023-02-01 39 浏览
平時好少食印度菜…朋友見到這間幾特別 又咁多人幫襯 而且係米之蓮推介 決定搵日去試吓一入到去 環境唔錯 燈光柔和 裝修有特色 幾舒服 傾計飲嘢唔錯可惜冇訂位 當日full 了 冇得坐半圓soft卡位Waiter好詳盡介紹每一度菜式菜式都幾精緻同吸晴 好colourful有新鮮感 味道亦唔錯 蟹🦀️tasco幾驚喜 好味唯獨係個咩烤芝士麻麻地 (唔岩我口味)其他味道都唔錯 細細碟 幾岩女仔 想咩都試吓 但份量又唔使咁多(有d菜式係可以揀半份)
平時好少食印度菜…

可惜冇訂位 當日full 了 冇得坐半圓soft卡位

Waiter好詳盡介紹每一度菜式
菜式都幾精緻同吸晴 好colourful
有新鮮感 味道亦唔錯
蟹🦀️tasco幾驚喜 好味
唯獨係個咩烤芝士麻麻地 (唔岩我口味)
2023-01-14
2023-01-29 754 浏览
人日人人生日,特意挑選了一家米芝連推介餐廳慶祝小時候已聽聞位於尖沙咀亞士厘道擁有半世紀歷史首間正宗印度菜爵樂的盛名,現已搬遷到太子集團中心餐廳門前迎接客人的是印度諸神中權力最高的濕婆神雕像室內充滿印度氣氛,猶如置身寶萊塢電影場景中室外露天位置座位不少,坐得舒適,更有日光照射入餐廳內就座後送上免費餐前小食用上鹽及胡椒粒調味的脆餅配薄荷醬無酒精雞尾酒雜果賓治味道帶有強烈的水果氣息Virgin Colada 由菠蘿汁、 檸檬汁及椰子漿調成,味道清新小食南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬肉質厚實,煎得香口印式精選燒烤烤珍寶大蝦香味十足,不會乾巴巴炭燒三文魚啖啖魚肉份量不少,炭燒過後充滿三文魚油串燒羊肉卷以即磨香草和薑蒜青醬醃製鮮嫩羊肉塊,入口不羶羊肉精選香草烤羊柳醬汁超多,肉質嫩滑,配烤餅一流印度松露芝士烤餅很煙靭,黑松露相當足料,跟芝士味道相配印度香料奶茶一上桌就能嗅到濃濃的香料味咖啡採用意大利名牌Lavazza,配方平衡和諧,濃郁香醇
人日人人生日,特意挑選了一家米芝連推介餐廳慶祝
餐廳門前迎接客人的是印度諸神中權力最高的濕婆神雕像
室內充滿印度氣氛,猶如置身寶萊塢電影場景中
室外露天位置座位不少,坐得舒適,更有日光照射入餐廳內
就座後送上免費餐前小食用上鹽及胡椒粒調味的脆餅配薄荷醬
Fruit Punch
無酒精雞尾酒雜果賓治味道帶有強烈的水果氣息
Virgin Colada
南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬
小食南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬肉質厚實,煎得香口
烤珍寶大蝦
印式精選燒烤烤珍寶大蝦香味十足,不會乾巴巴
炭燒三文魚
炭燒三文魚啖啖魚肉份量不少,炭燒過後充滿三文魚油
串燒羊肉卷
串燒羊肉卷以即磨香草和薑蒜青醬醃製鮮嫩羊肉塊,入口不羶
香草烤羊柳
羊肉精選香草烤羊柳醬汁超多,肉質嫩滑,配烤餅一流
松露芝士烤餅
印度松露芝士烤餅很煙靭,黑松露相當足料,跟芝士味道相配
印度香料奶茶
印度香料奶茶一上桌就能嗅到濃濃的香料味
咖啡
咖啡採用意大利名牌Lavazza,配方平衡和諧,濃郁香醇
2023-01-28
香草烤羊柳
松露芝士烤餅
印度香料奶茶
咖啡
開業50年,米芝蓮推介正宗印度菜,餐廳以傳統印度裝潢,華麗堂皇, 空間感大座位多,仲有露天平台,環境舒適😌Guava Gol Gappas 酥炸麵餅配番石榴汁德里最普及嘅街頭小食,廚師將麵餅放喺一杯杯石榴汁上。將汁倒入麵餅中,入口酥脆,配上酸酸甜甜又帶微辣嘅醬汁,薯仔餡料,口感非常豐富。 除咗石榴汁,仲有mint 汁揀Paneer Tikka 印式烤芝士(2 pcs) 炭燒自家製芝士,香口鬆軟,伴碟有爽甜黃青椒🫑Balti Bhuna Gosht 香草烤羊柳 必試菜式,醬汁香濃微辣,羊柳肉軟腍,而且好入味,配鬆軟嘅Naan 好啱MANGO LASSI 必點嘅印度乳酪特飲, 酸酸甜甜果味濃,解辣又醒胃

Guava Gol Gappas 酥炸麵餅配番石榴汁

Paneer Tikka 印式烤芝士(2 pcs)
炭燒自家製芝士,香口鬆軟,伴碟有爽甜黃青椒🫑

Balti Bhuna Gosht 香草烤羊柳

MANGO LASSI
必點嘅印度乳酪特飲, 酸酸甜甜果味濃,解辣又醒胃

• Guava Gol Gappas
  • Balti Bhuna Gosht
2023-01-28 381 浏览
同妹妹食印度菜開年🧨🧧,呢間爵樂印度餐廳位於尖沙嘴,歷史悠久,最近慶祝50週年🎊,仲獲得過米芝蓮推介。環境布置好華麗,好滿意既用餐體驗🍽️🍴Gaylord'a 50週年cocktail:🥃Gaylord's G&T (HH$78) Gin加玫瑰乾花。🍹Rose royal $98有金箔同金粉,好豪華嘅感覺😍之後我地再encore,試多2款cocktails :🌿Mojito $88薄荷味清新,酒精不太濃。🥭Aam-Tini $88有印度特色嘅雞尾酒,芒果清甜,仲有微微印度香料。🦀印度蟹肉餡料夾餅🌮 $138非常清新嘅餐前小食,滿滿既蟹肉好鮮味。🥑牛油果芒果伴脆麵餅 $58味道好fresh,送酒一流既小食。🍍南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $138帶子飽滿鮮甜, 最正係菠蘿果醬,令人胃口大開。🐟炭燒鮫魚 $88鮫魚燒得香噴噴。🐔松露奶油咖哩雞柳 $218呢度招牌菜一定要試,松露味香濃,咖哩又creamy吾辣,雞柳嫩滑。😍🦐果亞咖哩蝦 $168蝦肉爽口,咖哩好香。🍅九珍果仁時蔬 $98裡面有多款蔬菜,果仁味道香口。🍕松露芝士薄餅$55黑松露味道超香,必點👍配咖哩食。

環境布置好華麗,好滿意既用餐體驗🍽️🍴

Gaylord'a 50週年cocktail:

🥃Gaylord's G&T (HH$78)

Gin加玫瑰乾花。

🍹Rose royal $98

有金箔同金粉,好豪華嘅感覺😍

之後我地再encore,試多2款cocktails :

🌿Mojito $88

薄荷味清新,酒精不太濃。

🥭Aam-Tini $88

有印度特色嘅雞尾酒,芒果清甜,仲有微微印度香料。

🦀印度蟹肉餡料夾餅🌮 $138

非常清新嘅餐前小食,滿滿既蟹肉好鮮味。

🥑牛油果芒果伴脆麵餅 $58

味道好fresh,送酒一流既小食。

🍍南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $138

帶子飽滿鮮甜, 最正係菠蘿果醬,令人胃口大開。

🐟炭燒鮫魚 $88

鮫魚燒得香噴噴。

🐔松露奶油咖哩雞柳 $218

🦐果亞咖哩蝦 $168

蝦肉爽口,咖哩好香。

🍅九珍果仁時蔬 $98

裡面有多款蔬菜,果仁味道香口。

🍕松露芝士薄餅$55

黑松露味道超香,必點👍配咖哩食。

2023-01-27
2023-01-26 41 浏览
坐位舒適又有本地新年氣氛,四人可點前菜主菜飲品 約$200/位。食物可以微辣不是所有也辣, 菠菜芝士、Mango Lassi、 Salt Lassi 、Butter & Garlic 穌餅非常好味又健康又有印度organic 菜的特色。餐廳服務好🥰好想快啲再去
2023-01-25
  • Guava Gol Gappas
  • Garlic Naan
  • Chicken Tikka
2023-01-22 129 浏览
印度菜食過不少,都是以香辣咖喱菜式為主,北印度咖喱,辣度相對沒這麼辣。爵樂印度餐廳由1972年至今,所供應菜式,與一般印度餐廳所吃的有所不同,以傳統印度烹調,但菜式確實有其獨特風格,難怪得米芝蓮2度推介,只要親身一吃,就知其獨特之處。******************************有50年歷史的爵樂印度餐廳,幾年前搬了去尖沙咀區,從電梯而出,在等候區範圍,已經放滿了歷史照片,入内全層都是餐廳的範圍,座位不少,還有室外範圍。餐牌之中食物菜式都不少,印度菜食唔少,除了咖喱,就有不少香口小食,確實有些菜式都從來未見過。如此選擇甚多,不知選那菜式,可以考慮以每位計算的set dinner,以不同食物配搭包埋甜品。只要安座,就送上餐前小食Poppadom薄餅,用上鹽同胡椒粒調味,配薄荷醬而吃。吃上口薄脆無比,鹹香帶點胡椒香味。另一款加了蕃茄粒,洋蔥粒而吃,配上薄荷醬,除了原有胡椒味,還多了蕃茄和洋蔥香味,我更喜歡這個配搭。Arabic Salad HKD58,亞拉伯沙律非常簡單,用上青瓜、蕃茄、甘旬切粒、羊奶芝士粒、橄欖粒,加上餅碎和檸檬汁拌勻的沙律,脆口餅碎配上新鮮瓜菜粒,口感夠精

Arabic Salad HKD58,亞拉伯沙律非常簡單,用上青瓜、蕃茄、甘旬切粒、羊奶芝士粒、橄欖粒,加上餅碎和檸檬汁拌勻的沙律,脆口餅碎配上新鮮瓜菜粒,口感夠精新。

Palak Patta Chaat HKD118,酥炸菠菜配洋蔥蕃茄沙沙伴薄荷羅望子醬都是第一次見到的印度小食,在炸過的菠菜之上除了羅望子醬,還有番石榴籽和芝士碎,第一次吃炸菠菜,沒想到菠菜口感是如此薄,吃上口非常香脆可口,而羅望子醬配上蕃石榴籽非常清新,完全不會覺得吃上酥炸菠菜很油膩。

Tacos Time HKD138,可以選上芝士味或蟹肉饀餅,這夜在我們的要求之下,一半是芝士一半是蟹肉饀餅,就可以一次過試到2款味道,感覺餐廳都好貼心。當饀餅送上來時有點意外,這個賣相也是第一次在印度餐廳看見,沒想到夾餅皮很薄但又不脆口。無論芝士或蟹肉饀材料十足,芝士香味已經不錯,但當再吃上蟹肉時,就會被蟹肉鮮味吸引著,確實吃得好滿足。

Truffle Butter Chicken HKD218,松露奶油咖喱雞柳送上枱時香氣撲鼻,再吃上口時,沒想到咖喱一點都不辣,帶奶油香慢慢帶出松露清香味道。雞柳完全沒有骨,沒想到在印度餐廳吃咖喱可以完全不辣,還略帶點甜的味道,就算不吃辣的人都可以吃這咖喱雞柳。

Garlic Naan HKD40,蒜蓉烤餅是為了吃咖喱而點選,這個烤餅和平常的有點不一樣,吃上口的口感鬆軟很多,蒜蓉味都很香濃,其實直接而吃都已經好夠香味,再配上咖喱醬汁也不錯。
Tandoori Mixed Grill HKD328,精選雜錦燒烤當中包括了Tandoori King Prawn、Fish Tikka、Tandoori Chicken、Malai Chicken & Lamb Seehk Kebab,雞有2款味道,還有魚、蝦和羊等,羊不是扒而是製成腸仔,就是簡單,加上檸檬汁直接而吃,各有各不同的調味,一個雜錦可以試了很多不同燒烤的肉類都不錯。

Kesar Kulfi HKD68,餐牌中的甜品是炸鮮奶球、甜芝士或檳榔等,看到set dinner當中有雪糕,真的很少見到印度雪糕,更要是傳統烹調之下製成,更加想吃,便來一客。紅花果仁印度雪糕送上枱時不是一個球形,是切成粒狀,加點紅色的汁,吃上口甜甜地,幾清涼,和平常所吃的雪糕奶味好重的好不一樣,又幾特別。

Mango Lassi HKD65,來到印度餐廳,一定必點Mango Lassi,滿滿芒果的香味,甜甜酸酸又潤喉,最合適吃炸食或咖喱的食物而飲,個人非常喜歡這杯Mango Lassi。
  • Palak Patta Chaat
  • Tacos Time
  • Truffle Butter Chicken
  • Garlic Naan
間唔中都會想試吓多國菜,今次揀咗間環境裝修都好有格調嘅印度菜,入到去感覺恍如高級西餐廳,座位寬敞光線明亮,成餐體驗服務都好好。前菜薄脆片滲透香料味,尤其胡椒香氣特別出色,配搭面頭清新嘅蔬果粒,點上微酸薄荷醬,開胃之選。南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬帶子肉質厚實,煎得香口,底層墊咗啲富有牛油氣息嘅椰絲蓉配菜,加上帶點酸甜嘅茄子菠蘿果醬,好refreshing。酥炸菠菜配洋蔥蕃茄沙沙伴薄荷羅望子醬第一啖入口好驚喜,主角係用炸豆脆片包裹住嘅菠菜,完全唔會油膩,十分香口。面頭加咗酸甜乳酪同黑醋汁,另外仲有粒粒紅石榴,飽滿多汁又冇渣,仲有唔少嘅芝士碎,一口咬落去層次豐富好特別,友人大讚呢款菜式!蟹肉印度夾餅Taco鋪滿啖啖蟹肉絲,每件大約三啖左右嘅size,內裏加上洋蔥粒,外皮軟身,味道相對清新,做小食一流。古法炸魚手指完全唔係坊間嘅魚手指,超級多汁,肉質唔會柴,咬開一片片好細嫩,調味亦配合得宜,仲食到淡淡魚鮮,做得好出色。精選雜錦燒烤一個價錢可以試勻唔同碳烤種類,性價比不錯。當中包括雞肉、羊肉卷、魚肉、而最出色莫過於珍寶蝦,超級大條厚肉,味道醃製得剛剛好,酸辣到適中,有特色香料風味,食完經已好飽肚

前菜

酥炸菠菜配洋蔥蕃茄沙沙伴薄荷羅望子醬

蟹肉印度夾餅

古法炸魚手指

精選雜錦燒烤
一個價錢可以試勻唔同碳烤種類,性價比不錯。當中包括雞肉、羊肉卷、魚肉、而最出色莫過於珍寶蝦,超級大條厚肉,味道醃製得剛剛好,酸辣到適中,有特色香料風味,食完經已好飽肚。

洋蔥紅茄香汁燴雞球
印度餐廳必食名選,雞肉份量好多,醬汁杰身濃郁,有點蕃茄香味同奶酪味,惹味得來唔會死鹹,用來點薄脆餅或者撈米飯都十分夾,推薦唔太食得辣嘅朋友可以試呢款。

2023-01-17 38 浏览
這間位於尖沙咀的印度餐廳,晚市除了有套餐供應外,還有多款傳統的印度小食、主食等,款式甚多,另外還有多款酒水。先點了支Bubbles配印度小食。店員先送上傳統的印度薄脆配薄荷汁。酥炸芝士外層炸至金黃香脆,中間帶點煙韌,加上特製薄荷汁等香料,十分惹味。印度蟹肉夾餅夾餅比較薄,所以都不會太飽,中間舖滿了蟹肉,加上醬汁,蟹肉鮮甜。南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬帶子帶點刺身狀,表面煎至微微帶焦,最特別是下面的茄子肉,有特製的印度咖喱香味,醬汁香甜配搭一流。亞拉伯沙律沙律用了紅蘿蔔、青瓜、橄欖、芝士等,味道清爽開胃。炭燒雞柳平時在外面食烤雞都會較乾身,但這裏用了慢煮的方法,使烤雞保持肉汁,另外香料味滲入雞肉內,十分juicy。炭燒三文魚三文魚保持嫩滑,表面帶點焦香,而且用了特製印度香料調味,幾有特色。果亞咖喱蝦配松露芝士烤餅咖喱蝦用了大量的香料煮製而成,既辣之餘又充滿香料味,十分惹味,配上松露烤餅更添風味。還有室外,涼涼地幾舒服。

先點了支Bubbles配印度小食。

店員先送上傳統的印度薄脆配薄荷汁。

酥炸芝士

印度蟹肉夾餅

亞拉伯沙律
沙律用了紅蘿蔔、青瓜、橄欖、芝士等,味道清爽開胃。

炭燒雞柳

果亞咖喱蝦配松露芝士烤餅

還有室外,涼涼地幾舒服。

2023-01-17 42 浏览
我很喜歡食印度菜今次去哩間印度餐廳環境好靚而且搭𨋢去到一開門已經聞到香氣撲鼻~叫咗幾款食物 其中有d驚喜仲揀咗枝曾經喺Yarra Valley飲過嘅紅酒成餐飯都好滿意店員亦好nice 開心😃🔸Tamatar Ka Shorba($78)超好飲嘅純番茄湯,質地濃厚,茄味超濃,甜甜酸酸,有少少薄荷葉、印度香料、果仁嘅味道,好味!❤️🔸Chicken Tikka ($88/3pcs)必食嘅印度燒雞塊,用酸奶醃完再炸香,軟熟juicy,除咗香料味,仲有少少番茄味,微微辣好惹味。🔸Lamb Seekh Kebab ($88/2pcs)係免治羊肉卷,羊味幾濃,但唔羶。香料味突出,辣辣地幾好食。🔸Bengali Fish Curry($158)哩款黃咖哩椰香味重、辣度輕微,可以當湯飲。魚塊厚身,肉質好滑,單食式配薄餅都ok。.🔸Saag Paneer($118)深得我心嘅菠菜芝士❤️菠菜煮成蓉,食落好香蒜味,令我忍唔住係咁食。芝士粒口感似硬豆腐,帶點奶香。🔸Bhindi Masala($108)有秋葵、洋蔥、蕃茄,加入各種辛香料烹煮,酸酸辣辣,清爽得嚟好惹味。🔸Pudina Paratha($38)口感
我很喜歡食印度菜
今次去哩間印度餐廳環境好靚
而且搭𨋢去到一開門已經聞到香氣撲鼻~
叫咗幾款食物 其中有d驚喜
仲揀咗枝曾經喺Yarra Valley飲過嘅紅酒
成餐飯都好滿意
店員亦好nice 開心😃

🔸Tamatar Ka Shorba($78)

🔸Chicken Tikka ($88/3pcs)

🔸Lamb Seekh Kebab ($88/2pcs)
係免治羊肉卷,羊味幾濃,但唔羶。香料味突出,辣辣地幾好食。

🔸Bengali Fish Curry($158)
🔸Saag Paneer($118)
深得我心嘅菠菜芝士❤️

🔸Bhindi Masala($108)

🔸Pudina Paratha($38)
口感係外脆中間軟,又有啲煙韌,加上薄荷香草,好香而唔膩。👍🏻

🔸DE BORTOLLI SHIRAZ CAB SAB AUS($350/Btl)
曾經去yarra valley 嘅酒莊飲過哩款酒,我好喜歡,果味好香甜易入口,見到哩度wine list有,即刻叫返枝嚟回味一下。
🔸MANGO LASSI($48)
芒果味勁濃!酸酸地唔會好甜。打得好滑,一定要試❤️