2023-03-08 85 浏览
印度餐平時就唔係好多食,因為覺得好辣,不過今次有朋友介紹一間唔係淨係得辣嘢嘅印度餐廳,就係尖沙咀開咗成50年,我真係無留意過🧐而且仲拎過米芝蓮,一入到去就感受到印度嘅風情,環境好優美仲有平台露天位可以坐出出面食野好CHILL😌一坐低就有印度前菜薄脆片加上綠色特醬,小食方面叫左酥炸洋蔥圈,洋蔥圈係剪碎左好多條既外層酥脆,內裡甜而不膩。精選什錦燒烤包含了各種肉類和海鮮,味道豐富多樣。南印度烤帶子拌茄子菠蘿果醬係一道清新可口的開胃菜味道幾特別,我幾鐘意依個口味😍雞柳香料炒飯的米飯,一黎到係用薄餅包住幾特別,吉開佢之後就聞到抄飯香口感嚼勁,配上香料的調味更加美味。煙燻三文魚的味道很好且不會太乾🐟,配上香草味道夠出。松露奶油咖哩雞柳🐔口感好豐富、風味十足的主菜,通過印度菜肉類多數偏"鞋"身,依個雞柳相對夠"林"。免治羊肉🐑餡餅則是外皮香脆、內裡多汁美味,但羊味反而依個唔係好出,可能因為食左太多唔同香料口味,整體黎講都無想像中咁濃烈,真心好食過以前食過既印度菜好多。飲品方面,我叫左一杯蘋果汁同一杯cocktails tamarind margarita🥂。這款margarita有淡淡的甜味和微辣口
飲品方面,我叫左一杯蘋果汁同一杯cocktails tamarind margarita🥂。這款margarita有淡淡的甜味和微辣口感,非常開胃。
服務都非常好,不過最好預約因為都見佢幾爆下。

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #爵樂印度餐廳 @gaylordhkg

爵樂印度餐廳
地址 : 尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓
2023-03-07 681 浏览
老婆今晚想試印度🇮🇳食物,想起已有50年歷史的“爵樂印度餐廳”,此店於1972年開業並曾2度獲得米芝連推介🫢。自從搬遷到尖沙咀北京道後,就未曾去過,今日可以一再回味正宗印度菜式😆。餐廳裝修高雅帶印度🇮🇳風味,分室外和室內兩部分。一如既往,環境整潔舒適🥰。胡椒餅 Papadam送上的小食是一份非常薄脆的胡椒味🧂薄餅,十分香口,另配有薄荷乳酪醬。烤珍寶大蝦(兩隻) Tandoori Jumbo Prawns(2 pcs) $208大蝦🦐表面烤的非常焦香,肉質結實彈牙,味道鮮甜有蝦味😋。南印度烤帶子拌茄子菠蘿果醬 Southern Scallops (4 pcs) $148帶子大大粒非常新鮮,表面煎到金黃色🟡非常香口,內裡依然濕潤嫩滑🥰。配上茄子菠蘿果醬,甜甜酸酸帶椰子🥥香味,食落更加醒胃更加清甜😋。印度夾餅(蟹肉餡料) Tacos Time(kerala spiced crabmeat) 4pcs $158柔軟的薄餅包有十分多蟹肉🦀、洋蔥🧅和小量芫茜,味道鮮甜又微辣,好食😋。洋蔥紅辣椒燴羊肉 Lamb Roganjosh $178羊肉🐏有輕微羊騷味,炆得軟腍入味,醬汁味道偏辣🌶,十

胡椒餅 Papadam

大蝦🦐表面烤的非常焦香,肉質結實彈牙,味道鮮甜有蝦味😋。

洋蔥紅辣椒燴羊肉 Lamb Roganjosh $178
羊肉🐏有輕微羊騷味,炆得軟腍入味,醬汁味道偏辣🌶,十分惹味。

果亞咖哩蝦 Goan Prawn Curry $188
蝦肉🦐爽口彈牙,咖哩味香帶微辣🌶。

蒜蓉烤餅 Garlic Naan $45
烤餅質感鬆軟柔韌,有淡淡蒜香🧄及鹹香味,蘸上任何一款咖哩汁或者醬汁都非常一流😋。

Mango Lassi $48*(原價$65)
芒果🥭味濃質感順滑,冰冰涼涼酸酸甜甜的,十分適合配搭辣辣地的咖哩食物。

Virgin Colada $48*(原價$65)
菠蘿汁🍍、檸檬🍋加椰奶🥥調配已成,清甜帶椰香味😋,解辣一流。

Oldie Goldie $108*(原價$128)
為慶祝餐廳50周年特別調製飲品之一,由威士忌🥃、Rum酒🍸、紅酒🍷等混調而成,最特別是店員會將一支燃點中的肉桂放入酒中。全杯飲品口感非常豐富,由於加了肉桂、橙皮🍊,所以大大降低了威士忌本身的燻辣嗆口感覺🔥,非常好飲😋。

*Happy Hour 1800~2000

總括而言,餐廳無論食物還是服務質素都非常好,如果想試正宗印度🇮🇳菜式,又想坐得舒舒服服,這裡非常適合大家到來。

2023-03-04
  • Oldie Goldie
  • Lamb Roganjosh
  • Tandoori Jumbo Prawns
  • Southern Scallops
  • Mango Lassi
  • Garlic Naan
好少喺香港食印度菜,因為食唔慣嗰陣香料味。但朋友介紹尖沙咀有一間拎個米芝蓮嘅正宗印度菜,環境質素都好唔錯,咁啱生日決定週末晚上走去試下。去到一坐低已經有餐前小食送上,薄薄嘅脆餅配薄荷醬清新開胃,我哋叫咗一個二人份嘅set,由前菜到甜品都包曬。Set C $375/personSev Poori酥炸麵餅配甜酸濃汁及薯仔,入邊有青豆薯仔等材料,適合加埋甜酸濃汁一齊食。Veg Samosa素菜餡角表層薄脆,餡料用咗唔少豆類&薯蓉製成。Crab Tacos鬆軟煎餅餅皮煙韌,蟹肉絲餡料相當足料,加上少量洋蔥粒,濃郁香口。Fish Tikka 炭燒鮫魚肉質結實,味道唔太濃烈。Chicken本身套餐喺羊肉卷,不過我哋轉咗炭燒雞柳,雞柳滑身,炭燒味重。Chicken Tikka Masala紅茄香汁&洋蔥令味道更增層次,燴雞球肉質滑嫩,size細塊易入口。Goan Prawns Curry用咗印式香料製成嘅咖哩蝦,咖哩汁味道香濃,辣度唔算好高,蝦肉分量都有七八隻,同蒜蓉烤餅喺絕配。Saffron Pullao Rice 紅花香味飯同平時食開嘅飯唔太同,飯粒比較長身,帶有印度獨有香料味。Onion Ku

Set C $375/person

Sev Poori

Veg Samosa
素菜餡角表層薄脆,餡料用咗唔少豆類&薯蓉製成。

Crab Tacos

Fish Tikka
炭燒鮫魚肉質結實,味道唔太濃烈。

Chicken

Chicken Tikka Masala

Goan Prawns Curry

Saffron Pullao Rice

Onion Kulcha
蒜蓉烤餅外脆內軟,蒜蓉等餡料放咗喺中間嗰層,點埋咖哩汁食超惹味。

Kesar Kulfi
第一次食紅花果仁味道嘅印度雪糕,雪糕切成方形,比平時食開雪糕甜度更明顯,奶味亦都更加重,味道特別得黎又幾好食。

另外單叫咗幾款菜式,分別有
Paneer Pakora $58/2pcs
餐廳酥炸自家製芝士,香口鬆軟,仲有啲青紅椒伴碟。

Southern Scallops $138/4pcs
南印度烤帶子味道鮮甜嫩滑,質感有啲似日式刺身嘅口感,伴上嘅茄子菠蘿果醬略甜,但同帶子幾夾。

Tabdoori Jumbo Prawns $278/2pcs
烤珍寶大蝦雖然得兩隻,但係size唔係講笑,大大隻,蝦肉彈牙結實,已預先剝走大部分嘅蝦殼,方便食用。

Mango Lassi $65
香甜細滑嘅芒果飲料。

Fruit Punch $65
顏色呈玫紅色,味道偏甜,冰涼清爽。
呢間米芝蓮印度餐廳,除左有得食飯,仲有得係露店位飲酒傾下計~唔係太肚餓,約朋友黎叫啲小食飲下野就岩晒喇😁.先叫一款印度特色小食~酥炸麵餅配番石榴汁 ($98) 麵餅好薄好脆,放左啲青豆,倒石榴汁落去食幾有印度風味~不過小心倒既時候麵餅底會穿🤣.再叫多份炭燒雞柳 ($88/3件) 送下酒,都幾入味唔鞋口~臨尾整返個甜品~紅花果仁印度雪糕 ($68) 真係第一次食😳 雪糕切成一粒粒,冰感較重,帶點香料味,可能香港人唔會太慣呢種味?😂 要撈埋士多啤梨醬先食得晒成個雪糕😂

服务超级好~尤其是遇到PR姐姐choy姐姐~~老板看到我一个人,还送我了🍹鸡尾酒❤️❤️🥰🥰特别特别喜欢truffle butter chicken!一定会再次回访的餐厅!
2023-02-25
oldie  Goldie
Truffle  butter   Chicken
crab  taco
  • Truffle Butter Chicken
2023-02-27 52 浏览
🤭位於尖沙咀北京道嘅印度餐廳😍就算當晚係平日去都已經好多座位full晒,裝修非常之靚,而且環境好有 mood❤️同朋友聚餐打卡係一個唔錯嘅選擇😊以下係詳細食評:..▫️ 【南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬】⭐️⭐️強烈推介⭐️⭐️帶子鮮嫩,配上特別嘅印度秘製菠蘿果醬,口感更加清新💕回味無窮.▫️ 【香草洋蔥煮秋葵】香草洋蔥煮秋葵!味道帶點蕃茄味,秋葵已經煮到好入味,質地偏軟身,加上用咗印度嘅香草,成個配搭都幾得意💕.▫️ 【椰香芥未咖喱魚】雖然份量唔係話好多,但如果鍾意食印度薄餅嘅話,配埋呢一款椰香芥未咖喱魚記好味!😊▫️ 【酥炸菠菜配洋葱蕃茄沙沙伴薄荷羅望子醬】⭐️⭐️強烈推介⭐️⭐️第一次食炸菠菜,估唔到口感又幾好,脆卜卜但帶點口感,唔講以為自己食緊魚乾🤣配上羅望子醬,酸酸甜甜,味道都幾特別🫶🏻.▫️ 【鑊仔洋蔥紅茄燴鮮蝦】洋蔥紅蕃茄溫和口感,又唔會太鹹,味道得宜,蝦仁都幾爽口🤫 襯印度夾餅好好食.▫️ 【串燒雜菜卷】有別一般嘅雜菜卷,佢係將所有蔬菜絞碎咗之後再搓成!口感比較厚實,第一次是印度嘅雜菜卷, 唔錯🤗

▫️ 【南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬】

▫️ 【香草洋蔥煮秋葵】

▫️ 【椰香芥未咖喱魚】

▫️ 【酥炸菠菜配洋葱蕃茄沙沙伴薄荷羅望子醬】

▫️ 【鑊仔洋蔥紅茄燴鮮蝦】

▫️ 【串燒雜菜卷】
2023-02-21 1129 浏览
假日和朋友去尖沙咀逛街,朋友推介這間在尖沙咀的印度餐廳。店內裝潢亮麗,沿牆邊有不少卡位,方便朋友聚餐聊天。甫坐下,餐廳店員送上兩碟免費食物。薄脆小吃拌青羅辣醬,入口清新。另一碟灑上洋蔥和蕃茄粒,帶出另一種蔬果的清新。酥炸菠菜配洋蔥蕃茄沙沙伴薄荷羅望子醬(Palak Patta Chaat)($118),份量十足,適合五六人分享。香脆可口的菠菜油炸酥餅配洋蔥粒、蕃茄沙沙和薄荷羅望子醬,酸酸甜甜的味道,是一道清新開胃的菜餚。酥炸麵餅配番石榴汁(Guava Gol Gappas) ($98),德里著名的地道街頭小吃,在印度電影裏常見主角在街頭吃酥炸麵餅。賣相精緻,底下是一杯辣番石榴汁,把番石榴汁倒進酥炸麵餅裏,甫咬下即嚐到脆口感,繼而嚐到薯仔粒和小扁豆內餡,口感和味蕾一絕。烤珍寶大蝦(2隻)(Tandoori Jumbo Prawns)($278),大蝦厚肉,在燒過後更突出蝦肉的味道,口感扎實。南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬(Southern Scallops)($138),四粒帶子烤得煙韌中帶點爽口,以茄子菠蘿果醬作底,為帶子帶來菠蘿的香甜。拌沙律菜吃,呈現不同的鮮爽口感。印式烤芝士(2件)(

南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬
印式烤芝士(2件)
印式烤芝士(2件)(Paneer Tikka) ($88),芝士煙煙韌韌,烤過後的芝士變得更芝味濃郁,口感甚佳,跟大蝦一樣扎實。
洋蔥紅辣椒燴羊肉
洋蔥紅辣椒燴羊肉(Lamb Roganjosh) ($158),份量足,軟稔無骨的羊肉配上清新的洋蔥和微辣的紅辣椒醬,配一口飯或麵包能讓人胃口大開。
松露芝士烤餅
松露芝士烤餅(Cheese Truffle Naan) ($55),芝士和松露醬份量足,能完全嚐到芝士和松露的香味。烤餅外脆內軟,能嚐到麵粉香,配肉類或其它咖喱,可把烤餅的味道帶上另一個層次。
Mango Lassi
Mango Lassi ($68),頂層的果仁碎粒香口,入口軟滑,有濃郁的芒果味,可一解咖喱的辣。
Rose Lassi
Rose Lassi ($68),一般人都會點Mango Lassi,其實Rose Lassi比芒果的好喝得多。玫瑰味的Lassi帶出一種芒果沒有的柔和感,其粉紅也帶點少女感,為必點的飲品。
伯爵茶
伯爵茶($42),如果不喝Lassi,茶類也是一個好選擇。清香的伯爵茶,可一清咖喱或肉類濃烈的味道。在冬日呷一口伯爵茶,再吃一口燴羊肉或烤芝士,頓時帶來暖意。
题外话/补充资料: 加一服務費
2023-02-04
南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬
印式烤芝士(2件)
松露芝士烤餅
Rose Lassi
▫️自從上次食完好好食既印度菜後即時改觀🤩 繼續發掘好食印度菜🇮🇳 今次黎到尖沙咀一間有50年歷史既米芝蓮印度餐廳🎖 環境非常優雅舒適,仲有室外露枱座位,飲酒傾計都一流🥂▫️先送上餐前小食,薄脆餅配薄荷乳酪醬幾開胃🍀🥙 酥炸麵餅配番石榴汁 $98▫️傳統印度街頭小食👳🏾‍♂️ 自從睇過一位youtuber介紹後就一直都好想試😆 麵餅香脆,加左青豆、薯仔🥔 再倒入番石榴汁一齊食,酸酸甜甜好特別🤣 不過未食過印度街頭版本比較唔到🤪🐚 南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $138▫️帶子非常嫰滑鮮甜,介乎刺身口感😍 估唔到同茄子菠蘿醬會咁夾😯 甜甜地好清新🍍🌮 印度夾餅 $138▫️芝士同蟹肉餡料之間揀左後者🦀 餅皮煙韌,蟹肉相當足料,加上少許洋蔥好香口🧅🐔 洋蔥紅茄香汁燴雞球 $148▫️蕃茄汁帶甜味🍅 加入洋蔥令醬汁更香,配薄餅一流😆 雞肉滑身,切成細塊容易食😋🫓 松露芝士烤餅 $55▫️印度菜點少得Naan😎 眾多口味中揀左松露🥳 夾住芝士味道超香🤤🦐 烤珍寶大蝦 $278▫️已預先剝走蝦殼非常貼心☺️ 蝦肉彈牙,食落仲帶點蝦膏香味🦐🍗 炭燒雞柳 $88/ 3pcs▫️雞肉唔算滑但非常入味,炭烤味好香😙🐟 炭燒鮫魚

▫️先送上餐前小食,薄脆餅配薄荷乳酪醬幾開胃🍀

🥙 酥炸麵餅配番石榴汁 $98

🐚 南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $138

🌮 印度夾餅 $138

🐔 洋蔥紅茄香汁燴雞球 $148

🫓 松露芝士烤餅 $55

🦐 烤珍寶大蝦 $278

🍗 炭燒雞柳 $88/ 3pcs
▫️雞肉唔算滑但非常入味,炭烤味好香😙

🐟 炭燒鮫魚 $88/ 2pcs
▫️魚肉較為結實,味道唔濃烈😛

🥂 Rose Royal $98
▫️適逢50週年推出special drinks✨ 主要由rose syrup同Prosecco製成,味道甜甜地岩晒女仔飲🌹 仲加左金箔令成杯飲品超華麗😍

🫖 Peppermint Tea $42
▫️覺得peppermint既香味同印度菜好夾😝

第一次在香港吃印度菜🇮🇳,选了这家爵樂印度餐廳 GAYLORD,原来已经开了50年了,属于老字号了。这家环境真的超级赞,特别有印度的民族风情。餐厅空间很大,分为室内室外系列。室内系列是印度民族风,拍照设有包厢卡座。户外座位非常开阳!我们对印度菜并不是十分了解,所以选择了午室套餐,各种不同了都来了一份!印度蟹肉夾餅 $138南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $138印度燒雞件$148蒜蓉烤餅 $40❗️爵樂印度餐廳 (尖沙咀)尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓
印度蟹肉夾餅 $138
南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $138
印度燒雞件$148
蒜蓉烤餅 $40

❗️爵樂印度餐廳 (尖沙咀)
2023-02-18 82 浏览
Nestled in Tsim Sha Tsui, Gaylord offers a cozy and chic dining experience with exquisite Indian delicacies. Their truffle cheese naan, a must-try appetizer, is simply divine. The bread is light and airy, with a perfect combination of freshly grated cheese and truffle that creates a delightful cheese pull.If you're looking for a delicious and flavorful dish, you can't go wrong with the butter chicken. The creamy tomato-based sauce is perfectly balanced with spices and tender pieces of chicken, m

If you're looking for a delicious and flavorful dish, you can't go wrong with the butter chicken. The creamy tomato-based sauce is perfectly balanced with spices and tender pieces of chicken, making for a mouth-watering experience. The rich aroma fills your senses and sets your taste buds on a journey to the heart of Indian cuisine. The dish is usually served with fluffy basmati rice or naan bread, making for the perfect pairing. One bite of the succulent chicken coated in the velvety, buttery sauce will transport you to a world of culinary delight.
Truffle  cheese  naan
Truffle  butter  chicken
Basmati  rice
Truffle  cheese  naan
Truffle  butter  chicken
Basmati  rice
  • Truffle Butter Chicken
  • Cheese Truffle Naan
今次係第三次唻呢間餐廳,雖然稍貴但係質素甚佳,加上有唔少外國人唻幫襯,環境十分國際化。另外,我最鍾意Truffle Cheese Naan,十分好味,呢樣重慶大廈既🇮🇳印度餐廳未見有(暫時所見)

2023-02-15 432 浏览
呢間印度餐廳位於尖沙咀佢原來開咗有五十年咁耐所以食物非常正宗餐廳嘅環境舒適好靚食物款式選擇有好多鍾意印度菜嘅朋友可以去一試🔸印度蟹肉夾餅 $138夾餅烤得好香脆,配合埋鮮甜嘅蟹肉勁好味,蟹肉調味完之後食落幾重洋蔥味😋🔸南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $138🔸牛油果芒果伴脆麵餅 $58呢道係招牌印度菜之一,麵餅食落好香脆,牛油果同芒果嘅配搭好fresh,好適合做前菜👍🔸松露奶油咖喱雞柳 $218呢道係我最愛嘅印度菜之一,奶油同松露味好香,食落咖喱甜甜哋好creamy,雞柳好嫩滑,相當好味👅🔸烤珍寶大蝦 $278珍寶大蝦真係好大隻,餐廳用印式烤法烹調,食落蝦肉好鮮甜好彈牙,肉質亦好嫩滑,非常惹味🤩🔸印度燒雞件 $148雞件都幾大件,燒完之後好有焦香味,色澤亮麗,食落亦好嫩滑😆🔸松露芝士烤餅 $55烤餅有好多黑松露,相當足料,同芝士好夾😋🔸蒜蓉烤餅 $40蒜蓉烤餅同樣出色,蒜味香濃🤪🔸Lassi $65芒果特飲飲落好清新好涼快,芒果味好濃,甜度啱啱好
呢間印度餐廳位於尖沙咀

🔸牛油果芒果伴脆麵餅 $58

🔸松露奶油咖喱雞柳 $218

🔸烤珍寶大蝦 $278

🔸印度燒雞件 $148
雞件都幾大件,燒完之後好有焦香味,色澤亮麗,食落亦好嫩滑😆

🔸松露芝士烤餅 $55
烤餅有好多黑松露,相當足料,同芝士好夾😋

🔸蒜蓉烤餅 $40
蒜蓉烤餅同樣出色,蒜味香濃🤪

🔸Lassi $65
芒果特飲飲落好清新好涼快,芒果味好濃,甜度啱啱好

2023-01-17
2023-02-12 204 浏览
前排媽咪食過尖沙咀呢間印度菜後讚口不絕, 極力推介我地去試試, 趁住丫妹今日放假, 今晚一於去食返餐。其實一向好少可係香港食印度菜, 直覺覺得地方同食物唔太衛生, 但今晚去過呢間餐廳後, 令我對印度菜嘅睇法有大轉變。原來呢間餐廳有50年歷史, 亦係米之蓮推介正宗印度菜, 環境不但整潔, 氣氛有如打卡餐廳般。話雖係米之蓮餐廳, 打開餐牌, 令人surprise就係大部份菜式, 百幾蚊就有交易, 而且款式多。入座隨即送上印度傳統薄脆小食, 可以食住等order咗嘅食物上檯。 【Mango Lassi】HK$65有如奶昔般質感幼滑, 每啖散發陣陣芒果香甜。【Guava Gil Gappas】HK$98來自德里最普及嘅街頭小食, 薄脆麵餅中加入了薯仔、青豆餡料, 下面有一小杯石榴汁, 將汁加入麵餅中再整個入口, 有層次得黎, 個汁味道香甜, 後繼有少少辣。 【Southern scallops】HK$138墊底茄子盡吸了菠蘿果醬, 好林, 帶子煎至金黃, 內裡keep為7成刺身滑滑口感, 鮮甜好味。 【Tandoori chicken (half)】HK$128春雞雖稱不上嫩滑, 但表面嘅香料

【Mango Lassi】HK$65
有如奶昔般質感幼滑, 每啖散發陣陣芒果香甜。

【Guava Gil Gappas】HK$98
Guava Gil Gappas

【Southern scallops】HK$138
Southern scallops

春雞雖稱不上嫩滑, 但表面嘅香料令味道很惹味, 夾埋墊底嘅洋蔥絲同埋莞茜, 味道更提升。
Tacos Time (with crab)

【Tacos Time (with crab)】HK $138
餅皮很薄, 夾著梳梳金黃色蟹肉, 非常足料, 再加上少許洋蔥粒同埋蛋黃點驟調味, 蟹鮮味相當濃郁, 值得推介!
Tacos Time (with crab)

【Truffle Butter chicken】HK$218
個汁好香滑, 陣陣奶油香, 而且黑松露濃郁突出, 完全唔辣, 個汁絕對足夠包住每件嫩滑無骨雞件, 值得再order印度薄餅沾埋餘下嘅汁黎食。
Truffle Butter chicken

而朋友唔太好黑松露, 所以就order咗另一款奶油雞,
 【Chicken Makhanwala】HK$148
雖然同樣加咗奶油, 配上胡籚巴葉, 味道有如茄醬般嘅酸甜, 但奶油味就唔太突出。
Chicken Makhanwala

【Bengali Fish Curry】HK$158
 咖哩魚無骨啖啖肉, 個汁很有咖哩香帶微微嘅辣。
Bengali Fish Curry

【Naan】HK$38
傳統印度薄餅, 質感軟綿, 啱哂沾咖哩汁食, 更易吸汁。
Naan

【Garlic Naan】HK$40
傳統印度薄餅加入了蒜蓉同埋少少蔥粒, 表面有少少油, 但味道多一點蒜香。
Garlic Naan

轉眼間, 餐廳已經全場坐滿, 人流不斷, 果然係人氣之店。
2023-02-11
Southern scallops
Truffle Butter chicken
Chicken Makhanwala
Bengali Fish Curry
Naan
2023-02-10 147 浏览
每一個國家嘅菜式,都有佢獨特嘅一面,例如日本菜追求新鮮,本地菜講求色香味,韓國菜就講究烹飪技巧。至於一講到印度菜,絕對係世界上用香料最多嘅一款菜式。😋感覺就會係非常特別。將多種元素混合埋一齊,仍然可以製造到咁香咁濃郁嘅招牌菜確係佢哋一大特色。即使喺車水馬龍嘅尖沙咀仍然可以尋找到唔少正宗印度菜🥳Avocado Mango Dahi Poori— 🟠相信喺印度小食裏面Dahi Poori 絕對係經典嘅前菜,😋外型就係圓形、又薄又脆嘅puri 殼首先會喺頂部篤一個窿,🟠部分填充土豆泥或鷹嘴豆作為主要餡料。食之前會將酸辣醬倒入裏面,而呢一款裏面就包上牛油果芒果,🥑味道上微酸微甜,用嚟開胃當然係幾好嘅選擇🥭Tandoori Mixed Grill— 🍖呢一款精選雜錦燒烤從外表上同埋香味相就已經反映咗香料嘅重要性,🍖色澤呈現深啡色係燒烤最完美嘅顏色,而裏面就有唐杜里大蝦、印度烤魚、唐杜里雞、馬來雞和羊肉串,款款都有驚喜,🍖尤其是糖道理嘅調味令到蝦同埋雞都完全吸收晒醬料嘅精華,🍖至於比較特別嘅,當然就係印度烤魚,搽滿燒烤料,入味有口感Lamb Seekh Kebab (4pcs)— 🐑採用左新鮮醃製
Lamb Seekh Kebab (4pcs)
Avocado Mango Dahi Poori
Tandoori Mixed Grill
Lamb Seekh Kebab (4pcs)— 🐑採用左新鮮醃製嘅嫩羊肉塊,再加上香草同埋薑蒜醬,咁就可以突出羊肉嘅鮮甜味,🐑而搽上薑蒜醬同時亦都逼走左本身羊天然嘅羶味,咁就食得更享受油品嚐到鮮嫩嘅羊肉🐑
Paneer Tikka
Paneer Tikka— 🧀鍾意食芝士嘅話就千祈唔好錯過呢一款小食,用醃製香料醃製的炭烤自製奶酪塊,🧀每一啖都好似豆腐嘅質感,但其實係一塊塊芝士🧀, 基本上同cottage cheese 都幾相似, 旁邊都仲有少少香料同埋檸檬咁就帶返少少清新嘅感覺🧀
Truffle Butter Chicken
Truffle Butter Chicken— 🍛講到印度菜絕對冇可能唔食咖喱, 不過通常佢哋嘅咖喱係非常濃郁,🍛同埋都充滿左唔同嘅顏色,不過今次要咗嘅係比較少見嘅咖喱, 反而加入左黑松露牛油, 🍛而裏面就係鮮嫩無比嘅烤雞塊,再加上五香洋蔥醬同埋黑松露牛油,顏色上就係正宗嘅黃咖喱顏色,非常濃郁,🍛而且加入左黑松露令到鮮味更提升幾倍,雞肉故知然係幾滑,啲咖喱汁就千祈唔好浪費可以配飯或者配印度烤餅🫓
Truffle Butter Chicken
Rose Lassi— 🍹最後飲品就絕對係要印度正宗嘅Lassi , 同奶昔或者乳酪都好相似,🍹平時見得多嘅一定係芒果口味,而呢一間餐廳亦都提供左玫瑰嘅味道,🌹非常特別,就好似有花香感覺,無論食乳酪定係飲奶昔都極少遇到帶有花香,🌹所以亦都係一個值得推薦嘅正宗印度飲品🌹
Rose Lassi
爵樂印度餐廳 (尖沙咀)
2023-01-28
Lamb Seekh Kebab (4pcs)
Avocado Mango Dahi Poori
2023-02-07 55 浏览
爵樂印度餐廳 (尖沙咀)尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓食過最好食嘅印度餐,終於明白點解佢係米芝蓮,除咗環境用具優秀,我諗真係食物嘅用料同質素搬轉殊榮。LassiMango, Rose飲左Mango Lassi同Rose Lassi,芒果超地道,濃香細滑,玫瑰粉紅色超級靚,超級甜,好似食緊軟糖咁。Virgin ColadaPineapple juice, Lemon juice & Coconut cream菠蘿味非常香濃,我鍾意佢椰子嘅香味,酸嘅比例好少,甜嘅比例好重,覺得好正。Fish Amritsari Crispy fish batter fried with gram flour & spices古法炸魚手指熱辣辣🔥熱到要吹吹先可以食,太新鮮,超脆確確聲,魚質超滑,食到停唔到口。Tacos Timesoft roti pancake with choice of kerala spiced crabmeat or paneer pepper masala印度夾餅(可選芝士或蟹肉餡料) 必食之選,蟹🦀️真材實料,全肉絲,絲絲入扣,啖啖回味。Tandoori lumbo Pra
爵樂印度餐廳 (尖沙咀)

Lassi
Mango, Rose

Virgin Colada

Fish Amritsari
古法炸魚手指

Tacos Time
印度夾餅(可選芝士或蟹肉餡料)
必食之選,蟹🦀️真材實料,全肉絲,絲絲入扣,啖啖回味。

Tandoori lumbo Prawns (2pcs)
Delicately cooked fresh jumbo prawns marinated in yoghurt & spices
烤珍寶大蝦🍤
大隻,但烤工好,剛剛好唔會老,彈牙爽滑,連條蝦米都係脆㗎。

Truffle Butter Chicken
Roasted Chicken simmered in subtly Spiced Pearl Onion Sauce infused with Black Truffle Butter
松露奶油咖喱雞柳
超級邪惡,黑松露味係掩蓋晒你嘅嗅覺,香到一個極致,奶油咖喱雞,好Creamy,越食越想食,非常Sweet,但真係超級油,好快會飽,呢一碟適合四個人share。

Lamb Roganjosh
Tender boneless lamb in an onion & red pepper sauce
洋蔥紅辣椒燴羊肉
羊肉細滑唔鞋口,我覺得唔酥,係港人接受的口味。

White flour bread with garlic
蒜蓉烤餅
外酥內軟,令人食慾大開。 用手撕開沾滿咖喱🍛大滿足,建議點松露奶油超好食!