2023-01-13 32 浏览
爵樂印度餐廳 |尖沙咀行完街想食印度菜,就嚟爵樂試吓,呢間餐廳係一間好正宗嘅印度菜餐廳,服務態度好好,食物也很有風味🥰一坐低會送一個薄薄脆餅小食👍🏻酥炸面餅配番石榴汁 $98呢個影相一流,上面餅脆脆的,再飲下面嘅石榴汁有少少辣辣的好特別🤘🏻南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $138帶子煮得剛剛好,配埋菠蘿果醬一齊食味道好鮮🫶🏻精選雜錦燒烤 $328有好多不同嘅肉類,我自己比較鍾意食魚同埋雞🤤松露芝士烤餅 $55呢個芝士烤餅好好食,上面有份量好多嘅黑松露,所以食落去啖啖松露味😍Pina colada $108用椰汁奶打成嘅Cocktail,味道好新鮮,不會太重酒味🍹尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓
爵樂印度餐廳 |尖沙咀

酥炸面餅配番石榴汁 $98

南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $138
帶子煮得剛剛好,配埋菠蘿果醬一齊食味道好鮮🫶🏻

精選雜錦燒烤 $328
有好多不同嘅肉類,我自己比較鍾意食魚同埋雞🤤

松露芝士烤餅 $55

Pina colada $108
用椰汁奶打成嘅Cocktail,味道好新鮮,不會太重酒味🍹

2023-01-07 34 浏览
Celebrating its 50th year, Gaylord Indian Restaurant under the Silveroak group is a secret paradise located in the heart of Tsim Sha Tsui. Recommended by Michelin Guide and recognized for its authentic and traditional Indian dishes since 1972, it continues to capture the hearts and taste buds of diners both local and abroad. Comfortable alcoves, elegant ambience, and vibrant atmosphere add to its exotic charm, making it the place to go for a real Indian experience in Hong Kong.The 50th special c

The 50th special cocktails :

-Rose royal
Decorated with edible gold flakes
It’s the perfect bubbly sparkling to start your meal

-Oldie goldie
Again with the signature gold leaves
It’s more rich with a strong hint of smoky cinnamon

-Avocado Mango Dahi Poori
My favourite starter
The pastry is silky smooth and thin that melts in your mouth
Mango balanced really well with the avocado as well
Overall a heavenly and harmonious Appetiser to have

-Crab Tacos
A seaside inspired recipe of succulent crab tacos with sweet tomato salsa wrapped in a home-made tortilla.
It’s moist yet crispy
Full of umami and flavours

-Tandoori Course :
I am such a fan of tandoori
The Fish Tikka is chewy but Tender , marinated in a classic Indian tandoori masala and crisped to perfection .
If you are into game meat
Lamb Seekh Kebab is definitely a must have
In this classic Indian dish, spiced ground lamb is threaded onto skewers and grilled until charred and juicy. It’s extremely gamey and full of spices

-for the main courses , I ordered the Chicken Tikka Masala and Goan Prawn Curry, both with very distinct and unique flavours , the prawn curry is slightly hotter than the masala, pour an excessive amount of curry to the Saffron Pullao Rice and it becomes the ultimate comfort food that makes your day!
GAYLORD開咗原來已經有50年歷史,環境相比其他印度餐廳黎得潔淨,室內都好有印度氣氛,呢到仲有室外露天位置,如果天氣都應該坐得幾舒服。整體食物正宗,有好多傳統印度菜式入座後會送上poppadom印度薄脆,用咗鹽及胡椒粉調味,可以點上薄荷乳酪醬食,口感似薯片🌟牛油果芒果伴脆麵餅 (4pcs) $58麵餅中間係牛油果同芒果,表面再灑上脆麵碎,中間係凍嘅,食落味道清爽🌟南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬(4pcs) $138帶子煎香咗兩面,都幾爽彈,下面既蒜同洋蔥,但點茄子菠蘿果醬好食啲,果醬帶啲甜辣🌟蟹肉印度夾餅Taco Time 4pcs $138 印度夾餅有蟹肉或芝士兩款餡料揀,夾餅係軟身,包住好多蟹肉、洋蔥同蕃茄,帶有少少辣🌟Prawn in Hot Garlic Sauce $168呢款係 Indo Chinese Specials,有啲似中菜煮法加咗香料,呢款都幾辣,蝦份量都多🌟果亞咖喱蝦$168更鐘意呢款蝦,咖喱辣但都食到,可以用黎點烤餅。蝦都幾多隻,蝦肉都幾爽🌟松露奶油咖喱雞柳 $218傳統印度菜奶咖喱雞,見好多人推介呢款我地都叫咗。咖喱我就唔覺得辣,好creamy偏杰身,松露奶

🌟牛油果芒果伴脆麵餅 (4pcs) $58

🌟南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬(4pcs) $138

🌟蟹肉印度夾餅Taco Time 4pcs $138

🌟果亞咖喱蝦$168

🌟松露奶油咖喱雞柳 $218
傳統印度菜奶咖喱雞,見好多人推介呢款我地都叫咗。咖喱我就唔覺得辣,好creamy偏杰身,松露奶油香濃,雞肉都好軟,點松露烤餅好食

🌟芝士松露烤餅 $55/4pc
有4大塊,好重松露、芝士既味道,點咖哩食好夾,就咁食都好食

🌟洋蔥紅辣椒燴羊肉 $158
羊肉偏向瘦,煮得好軟腍唔會鞋,呢款個醬汁仲冇果亞咖喱咁辣

🌟Mango Lassi HH $48
芒果印度乳酪,酸甜解辣

📍爵樂印度餐廳 @gaylordhkg
2023-01-04
😍松露牛油雞 Truffle Butter Chicken $218很creamy,加了松露香,味道更勝一般咖哩,配薄餅吃很滋味🥰松露芝士烤餅Cheese Truffle Naan $55真的很香松露味,但薄餅是比較像麵包質地不是酥脆的那款,所以都蠻有飽腹感的😋Seared Southern Scallops (4pcs) $138煎香了的帶子真的很鮮味,肉質也很軟滑😉蟹肉印度夾餅 Tacos Time (kerala spiced crabmeat)$138夾餅是薄軟身的,加了滿滿的餡料味道豐富😀酥炸麵餅配番石榴汁Guava Gol Gappas $98上面的餅是加不同特色餡料,但下面配了咸的石榴汁個人比較不習慣,如果是新鮮甜的應該會更合香港人口味🤗Mango Lassi$48印度必叫的芒果特飲,比較稀,但都夠香甜🙂Mango Rasmalai印度的甜品好像都太甜 炭燒雞柳 Chicken Tikka $88(3pcs)Fish Amritsari $118蒜蓉烤餅$40Virgin Colada $48💰人均: $201-400🌟推薦: Truffle Butter Chicken

Truffle Butter Chicken

Cheese Truffle Naan

煎香了的帶子真的很鮮味,肉質也很軟滑
Seared Southern Scallops

夾餅是薄軟身的,加了滿滿的餡料味道豐富
Tacos Time

🤗Mango Lassi$48
印度必叫的芒果特飲,比較稀,但都夠香甜

🙂Mango Rasmalai
印度的甜品好像都太甜

炭燒雞柳 Chicken Tikka $88(3pcs)
Chicken Tikka
Virgin Colada

💰人均: $201-400
🌟推薦: Truffle Butter Chicken
Seared Southern Scallops

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 Nevergetfat ~

🔎爵樂印度餐廳🔍 @gaylordhkg
🧭 尖沙咀北京道 12A 號太子集團中心 5 樓
🧭 5/F, Prince Tower, 12A Peking Road, Tsim Sha Tsui
Truffle Butter Chicken
2023-01-02 35 浏览
我最近去了一家印度餐廳,吃了很多美味的食物。首先,我喝了一杯芒果拉西,味道很清新,很適合消暑。然後我點了一份帕尼爾茶咖喱(2個),味道很香,肉質很嫩。接著我點了一份芝士松露,味道非常濃郁,口感也很柔和。我還點了一份烤麵包,味道非常好。接著我點了一份番茄肉湯,味道很香濃,味道很深厚。搭配上烤麵包吃起來很棒。烤餅很香脆,是搭配咖哩和湯的絕佳選擇。然後我點了一份印度香料蟹肉卷餅,味道很香,肉質很鮮嫩。接著我點了一份烤三文魚,味道非常鮮美,無得輸!接著我點了一份松露黃油雞肉,味道很香,肉質很嫩。我還點了一份蒜蓉烤麵包和一份扁豆湯。最後,我再次喝了一杯芒果Lassi,正!

Gaylord 「爵樂印度餐廳」是一家老字號,已有半個世紀的年曆,在香港走優雅高檔路線的印度餐廳不多,也許「爵樂」是始祖。 現在已經是第二代接手,剛重新裝修,保留印度色彩,特色是設置大露台,放鬆或開派對甚有氣氛,若非今日氣溫只得攝氏10度,先在露台喝一杯絕對是個好主意。印度菜晚餐離不開小吃、天多利、咖喱及薄餅的組合,想不到「爵樂」的小吃非常有新意添姿彩,令我印象大改。再加上老闆熱誠推薦,喝了兩杯招牌雞尾酒,周末盡興而歸,消磨了三句鐘。  Gaylord Negroni $108招牌雞尾酒之一,頗強烈,喜歡那檸檬的芬芳。 Pina Colada  $108椰奶及菠蘿汁的甜早已中和了酒濃,甜美易入口。 Poppadom 吃過印度菜的人應該不會對此餐前小食印度炸麵包片陌生,一般都是免費送的,配青色的辣醬亦是很普遍。 這裏的 poppadom 添多一份有色彩的,因為加了洋蔥、蕃茄及芫茜碎的色彩,顯得特別漂亮,而且亦很好吃,少許心思,與別不同。 Taco Time 印度夾餅 (Kerala spiced Crabmeat 蟹肉餡料) $138因為同伴不吃芝士及奶類食品,所以特製忌廉汁分開上,我要
咖喱,薄餅,

招牌雞尾酒
Gaylord Negroni $108
招牌雞尾酒之一,頗強烈,喜歡那檸檬的芬芳。

Pina Colada  $108
椰奶及菠蘿汁的甜早已中和了酒濃,甜美易入口。

Pina Colada, Gaylord Negroni

Taco Time 印度夾餅
因為同伴不吃芝士及奶類食品,所以特製忌廉汁分開上,我要花點功夫自己加上去.
Taco Time 印度夾餅
拿起來,原來印度夾餅是軟軟熟熟的,一口吃之,味道極好,我非常喜歡,蟹肉餡料與黃色的醬汁非常合拍,十分滋味。
Taco Time 印度夾餅
這一道是必吃自選,心水推薦。

Taco Time 印度夾餅

Guava Gol Gappas 酥炸麵餅配番石榴汁 $98

非常有新意的組合,配番石榴汁是香港的改良版。
Guava Gol Gappas 酥炸麵餅配番石榴汁
球狀的炸麵餅裡面有少許鷹嘴豆蓉及薯蓉,吃法是把番石榴汁倒進麵餅內,然後一口吃之,酸酸甜甜,亦脆亦軟口層雙層次,味道唔錯,值得一試。
Guava Gol Gappas 酥炸麵餅配番石榴汁

Guava Gol Gappas 酥炸麵餅配番石榴汁 $88

免治羊肉混在豐富的香料中,完全沒有羊肉的臊味,味道特別。
Guava Gol Gappas 酥炸麵餅配番石榴汁
以前在別處吃過串燒羊肉卷,所以是熟識的味道,不及剛才的小吃特色。
Guava Gol Gappas 酥炸麵餅配番石榴汁
Tandoori Jumbo Prawns 烤珍寶大蝦 $278
Tandoori Jumbo Prawns 烤珍寶大蝦
大蝦新鮮,印式烤煮,倍增辛香風味,同様地,烤珍寶大蝦同様吃過不少,而且限於規例無法炭燒,個人認為欠缺一點風味。
Tandoori Jumbo Prawns 烤珍寶大蝦
點了兩款咖喱,風味不同,兩款都出色。
Goan Prawn Curry 果亞咖喱蝦 $168
Goan Prawn Curry 果亞咖喱蝦
相比之下,我更喜歡味道甜甜地的果亞,配蝦非常夾。
Goan Prawn Curry 果亞咖喱蝦 + Garlic Naan

Balti Bhuna Gosht  香草烤羊柳 $158

這一款咖喱,味道及肉味比較濃,同様美味。

Balti Bhuna Gosht 香草烤羊柳
Garlic Naan  蒜蓉烤餅 $40
美軟新鮮,相信是即點即做。
Balti Bhuna Gosht 香草烤羊柳 + Garlic Naan

Mughlai Dum Biryani 羊肉香料炒飯  $168
Mughlai Dum Biryani 羊肉香料炒飯
我覺得印度菜的羊肉香料飯很有特色,用麵包皮焗,香辛味更出。

無花果仁印度雪糕
印度甜品多數過甜,這個雪糕的甜度喜見適中,一粒粒的雪糕似雪葩,與果仁同吃口感添層次,值得一試。
Oldie Goldie
為啟業50年慶祝特製雞尾酒之一,好玩之處是調酒師面前燒着玉桂,隨即芬芳撲鼻,然後放進酒杯內,蓋上頂焗一會兒,攪勻完成,在冰涼的烈酒湧出辛香,別於一般!
Mango Lassi $65

對我來說,是吃印度菜必備之飲品,作為甜點亦可。
Special Drink 特式飲品

因為50周年所以贈送特色飲品,青色細細杯的 shot,是玫瑰花葉加奶混合而成,味道如奶昔,唔錯。
特式飲品 - 玫瑰花葉加奶混合而成
迎接疫情後恢復常態,星期六晚光顧,見全院滿座,建議必須訂位。

2022-12-17
Pina Colada, Gaylord Negroni
Goan Prawn Curry 果亞咖喱蝦
Balti Bhuna Gosht 香草烤羊柳
特式飲品 - 玫瑰花葉加奶混合而成
2022-12-27 38 浏览
📍 爵樂印度餐廳 (尖沙咀)尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓1972年開今年係第50年🎉仲兩度獲米芝蓮推介餐廳裝修風格仲保留咗印度傳統菜單有中英對照大家唔洗擔心🥰Mango Lassi $65食印度菜必飲 酸酸甜甜開胃又解辣Tandoori Mixed Grill 精選雜錦燒烤 $328充滿炭烤香味 好surprise羊肉一啲都唔騷Truffie Spinach Koftas 松露菠菜芝士球 $138好似糯米球咁好煙韌 松露菠菜汁非常香濃 Kadai Jheenga 鑊仔洋蔥紅茄燴鮮蝦 $168鮮蝦大大隻去咗殼 醬汁辣辣地撈飯一流Murgh Zafrani Korma 腰果奶油紅花忌廉雞$158香滑嘅腰果醬汁濃濃嘅堅果香 撈烤餅/飯一流雞肉份量仲好多Cheese Truffle Naan 松露芝士烤餅 $55好鬆軟同煙靭 每一塊烤餅都有超多松露 就算唔加咖喱都好好食Southern Scallops 南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬$138茄子菠蘿果醬配烤帶子估唔到係咁夾帶子超大隻 廚師燒得啱啱好 唔會過熟
📍 爵樂印度餐廳 (尖沙咀)

菜單有中英對照大家唔洗擔心🥰

雞肉份量仲好多

好鬆軟同煙靭 每一塊烤餅都有超多松露 就算唔加咖喱都好好食

茄子菠蘿果醬配烤帶子估唔到係咁夾
帶子超大隻 廚師燒得啱啱好 唔會過熟
印度菜一向係我喜歡嘅菜式之一, 因為用不同香料配搭,令每一道菜都有特別嘅味道。位於尖沙咀爵樂印度餐廳廳已經有50年歷史,最近搬咗去北京道太子集團中心,環境非常好,有室內同室外嘅座位,而且裝修充滿現代印度風情。雖然12月天氣比較凍,但係室外嘅環境確實非常舒服,於是我在室外用餐。我最喜歡的印度飲品Mango Lassi $48 (happy hour) , 好似芒果奶昔,但係佢用酸乳酪代替奶,非常smooth, 健康又好飲,仲可以解辣。Southern Scallop $138, 大大粒嘅帶子烤香,配上茄子菠蘿混入香料的醬汁,非常開胃。Guava Gol Gappas $98, 這個細細杯番石榴汁,再加上特別調味,杯頂上放上一個泡泡烤餅,味道有啲特別,原來係印度街頭小食。Tandoori chicken $128 半隻, 印度菜重呢個我係最鍾意食, 因為雞用咗多種嘅香料醃製,跟住燒烤, 非常惹味😋Goan Prawn 🦐 Curry $168, 食印度菜點可以冇咖喱, 呢一個咖喱蝦, 非常濃味,而且一d都唔辣,又鮮美又向後停不到口。Bengali Fish Curry $158, 呢一款咖

Bengali Fish Curry $158, 呢一款咖喱醬汁同咖喱蝦完全唔同, 香料十足, 而且比較辣,魚質非常鮮嫩,喜歡辣的朋友一定要叫。

再配上印度薄餅 Garlic Naan 🧄 🫓 $40, 非常鬆軟,有口感配合咖喱,簡直係無敵。

喺呢度可以食到最正宗嘅印度菜,而且價錢非常合理,服務又體貼,喜歡食印度菜嘅朋友一定不可錯過的。
  • Mango Lassi
  • Garlic Naan
  • Goan Prawn 🦐 Curry
  • Bengali Fish Curry
  • Tandoori chicken
正宗印度餐廳,店內氣氛好有印度風彩特色,香濃既香料味道充滿晒成間餐廳周圍🥰價錢夠大眾化,另外仲設有二人同款set既二人套餐,價錢由$265-$375每位,都非常划算👍未點餐既時候,餐廳已經送上左兩款小薄脆片上黎作為小食。今次散叫左幾款食物,由小食到串燒拼盤至主食樣樣都好吸引!Berries Bombay's Bhel $118呢款非常健康又飽肚又有口感既特色沙律其實係由殼物同埋好多唔一樣既乾果同蔬菜去拼製已成,當中包含爆米粒、零食麵條碎、洋蔥碎、番茄碎、胡椒粉、藍莓粒、士多啤梨同埋薄荷醬再加埋原味乳酪,成個沙律口感都好豐富。Tandoori mixedgrill $328呢個精選雜錦串燒拼盤亦都好豐富,包括燒大蝦、燒魚扒、印度烤雞、馬來雞、羊肉串基本上每一款燒炸都好大份king size既大蝦超級大隻,肉質實淨唔霉身好彈牙,而且鮮味十足,就算兩個人食都好夠魚扒肉質厚實,入口夠嫩夠鮮,平滑又厚身既肉質完全滿足晒成個口腔兩款雞件都好大舊,當中包括有雞鎚同埋雞胸大件,味道上有好香既小茴香同埋其實香料味道羊肉串係一條羊肉條,免治過後再重組成一條條狀,厚厚一條香味勁濃,羊肉味道唔羶而且油份唔少,
Berries Bombay's Bhel $118
Tandoori mixedgrill $328
羊肉串係一條羊肉條,免治過後再重組成一條條狀,厚厚一條香味勁濃,羊肉味道唔羶而且油份唔少,所以超級香濃
Dal Makhani $118
奶油香草燴黑扁豆及紅腰豆,好香濃既味道。用上奶油同唔同既香料慢煮煮出黎,醬汁都有一定既杰身程度,豆味香濃之餘奶油油香噴發,而且係素食既菜式完全唔擔心太油膩,夾埋飯或者麵餅一齊食好配合
Goan prawn curry $168
呢款果亞咖哩蝦係黎自印度果亞邦既一款辛辣咖哩,勁多香料加埋係入面一齊煮勁豐富既香味。辛辣程度唔會超級辣食唔到既感覺,但辣既微微剌激感會令你不斷想繼續食。蝦都幾多,爽口大隻。呢個用上麵餅黎食絕對係一流
Mughlai Dum Biryani $168
羊肉香料炒飯幾特別,餐廳將飯炒好後再用上一個麵皮包住黎焗,原因係可以將炒飯更加保溫之餘可以,再將香料既香味更加揮發晒出黎。
餐廳好細心,上檯後幫我地切開埋個麵皮,切開後首先係香濃既羊肉味道飄散出黎,然後就係香料既味道。羊肉就算加埋入個炒飯到個味道都唔羶,而且肉質好嫩滑。印度既長身米幾好食,香料既味道唔單止香仲唔油膩
Cheese truffle Naan
Cheese truffle Naan $55
呢份芝士松露印度麵餅好香好大塊,一籃切開有4大塊。而且即時烤出黎熱辣辣,松露既香味未食已經聞到。
軟熟既口感食到入面有食到芝士既味道,加埋咖哩或者醬汁一齊食,索晒入去個餅到非常好食
White wine - Italy
 White wine - Italy $368
呢支白油整體都唔錯,果香味都夠,酸度一般比較乾身,都幾適合食重味食物時邊食邊飲可以沖淡一下個油膩感但又帶出香料既香味
2022-12-21
Cheese truffle Naan
White wine - Italy
 要數在香港歷史悠久的印度餐廳不得不提「爵樂印度餐廳」。新裝修帶有印度宮廷嘅感覺,氣派十足, 有節日氣氛,餐廳內不乏年輕男女、外國食客,仲有歌手結他彈唱,餐廳內的氣氛樂也融融,彷彿到了外國一樣~超熱鬧。侍應態度良好,熱情推介必點的食物item! 食物質素令人喜出望外,不愧是米芝蓮推介,亦有菜式以黑松露入饌。款式多多,不論是傳統還是創新的菜品,餐廳亦有供應!家人也說沒有想到印度菜也能如此美味🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 🍃印度薄脆免費 🍃芒果奶昔 48.00👍🏻 印度餐必點的芒果奶昔 不會太甜 芒果味好出眾 加上奶酪的微酸 可以解膩! 🍃雜果賓治 48.00 🍃 牛油果芒果伴脆麵餅 Avocado Mango Dahi Poori (6 pcs) 98 .00👍🏻 喜歡吃印度菜的朋友一定很熟悉! 小編也很喜歡這道菜 賣相很可愛: 脆波中 釀有牛油果同芒果 有口感之餘亦10分清新 作為前菜最合適不過! 🍃蟹肉印度夾餅Tacos Time (kerala spiced crabmeat)138.00👍🏻 有墨西哥風情的印度菜~ 夾餅皮柔軟稍韌!配菜色彩繽紛, 蟹肉、芫荽、洋蔥味道 為味蕾帶來刺

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍃印度薄脆免費

🍃芒果奶昔 48.00👍🏻

有墨西哥風情的印度菜~ 夾餅皮柔軟稍韌!配菜色彩繽紛, 蟹肉、芫荽、洋蔥味道 為味蕾帶來刺激,配合得恰到好處~

🍃印度羊肉飯Balti Bhuna Gosht 158.00👍🏻
上碟時 店員會提醒面層既皮係唔食得 香料炒飯選用印度米 質地稍硬 條條分明 無論係入邊嘅羊肉 定係印度米飯 香料味比較重 鍾意印度菜香料既人(eg 我) 會好啱口味
🍃松露牛油雞Truffle Butter Chicken 218.00👍🏻
這家店的招牌菜!比較少見, 但原來真係有驚喜!質地好creamy 奶油味重 配合松露都味道好和諧!

🍃Goan Prawn Curry 168.00👍🏻
調味香濃 帶有濃烈嘅印度風情 唔太辣 咖喱味比較特別 因為有少少果仁味 食得出調味有心思 個人感覺必食 而且蝦肉細細隻但夠新鮮

🍃 芝士菠菜蓉 Saag Paneer 118.00
若嫌蕈類太多 欲淺淺茹素 不妨一試印度名菜「芝士菠菜蓉」 香滑濃郁嘅菠菜茸配合芝士粒粒 味道豐富又唔單調 芝士味道唔會太霸道 比肉更加好食!

🍃松露芝士薄餅Cheese Truffle Naan 55.00👍🏻
這家店的另外一個招牌菜! 黑松露份量慷慨,芝士鹹香, 單吃已經很美味,配合咖喱一流( ´▽`)

🍃香草烤羊柳Mughlai Dum Biryani 168.00
老闆介紹說這是傳統的印度菜式, 羊肉比較瘦,吸收微辣醬汁之後很惹味 有蕃茄醬的調味,中和羊肉的膩~ 喜歡吃傳統印度菜的朋友可以一試。

🍃Fish Tikka (4pcs) 158.00
2022-12-23 32 浏览
聽過呢間餐廳名好耐今日特登同朋友嚟試環境好靚 坐等好舒服樣樣都好好食😍😍.💎 $58 Avocado Mango Dahi Poori (4pcs)原來呢款係印度常見街頭小食😍係好特別既牛油果配芒果炸米餅外層既餅好香脆入面仲添和左有乳酪口感的醬汁入口酸酸地 配埋牛油果同芒果一齊食🤣感覺開胃又健康.💎 $138 Taco Time (kerala spiced crabmeat, 4pcs)微辣既蟹肉夾餅推介~好好食🥰薄薄地既夾餅好脆配埋份量好多既蟹肉好惹味一啖食落口好滿足😎.💎 $138 Southern Scallops (4pcs)好好食既煎帶子每隻帶子都好有份量🥳同樣又好新鮮 冇雪味口感結實 煎香左令佢更加香口 好味🤩.💎 $118 Vegetable Seekh Kehab (4pcs) 好特別既雜菜燒烤卷每個卷都好大條份量十足🥰口感好特別 食落偏軟食到好多蔬菜粒 真材實料.💎 $218 Truffle Butter Chicken 好好食既松露奶油雞柳我同朋友都食到讚不絕口😆一上台既時候已經係勁香好大陣松露既味道而大量既奶油混合埋松露既香氣令到口感更加昇華😍嫩滑既雞柳點落醬汁
聽過呢間餐廳名好耐

而香甜既平衡就剛剛好😋
💎 $48 Virgin Colada
好有椰香味的菠蘿加檸檬汁
好鮮甜 但同時唔會膩 推介🥰
想要正宗印度菜唔洗去印度!尖沙咀有間有50 年歷史嘅印度餐廳爵樂印度餐廳~餐廳整個裝修華麗,有一排獨立梳化位,私隱到高,最岩三五知己嚟食飯!天氣太冷先叫咗杯 Masala Tea暖暖身!有別於平時飲開嘅奶茶,印度奶茶香濃香料味,特別喺薑味,飲完成個人真係暖曬~推薦!印度餐廳必食Tacos time~擺盤已經好吸引!上面睇到好足料,大量肉再加印度香料,非常滋味,配上軟軟薄餅,絕不油膩!另一款就係Chicken Tikka,炭味十足,但不失雞柳嘅嫩滑juicy~Tandoori salmon Tikka 同樣係炭燒過,炭燒過嘅三文魚內裏仲可保持個juicy同鮮味,啖啖魚肉好滿足!另外叫咗啲開胃啲嘅小食,印度出名嘅街頭小食avocado mango dahi poori外層香脆入面放滿牛油果、芒果同乳酪醬,食落軟滑又香脆!Lamb seekh kebab份量2 人剛好,外層淡淡燒香嘅味,內裏香濃印度香料,綿密細緻口感,平常真係較小食到~主食要叫個Lamb Roganjosh,無可能錯過嘅菜食,紅艷香辣,味道好濃印度香料,但辣度唔太勁好岩香港人,配Cheese Truffle Naan竟然黑松

好岩香港人,配Cheese Truffle Naan竟然黑松露薄餅,都幾濃郁口感軟軟綿綿咁,加咖喱食一流~

嚟緊仲有50週年活動,所以要咗杯印度cocktail😂
同平時啲cocktail唔同,睇住杯cocktail入面閃閃金光,飲落帶啲薑味都幾特別☺

爵樂印度餐廳🐻
尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓

平時想食印度菜好難搵到一間坐得舒服既舖頭😅 呢間餐廳原來開咗五十週年老過我兩倍添🥹 歷史悠久食物固然有質素仲加咗唔少Modern既元素左Fusion配搭🌍 一個個小包廂嘅位置岩曬約會傾計💕 果然屹立50周年有質素保證⚜️⭐️ Southern Scallops 🐚呢個口味嘅烤帶子從來未食過😚 茄子菠蘿果醬再加上帶椰絲嘅醬汁🍍突顯到南印度比較熱帶既風味🌋 帶子超大隻超飽滿好新鮮🌊⭐️ Guava Gol Gappas 🥙超特別嘅街頭小食🤣 麵餅包住左豆同薯仔🥔加上調味過嘅番石榴汁🧃一Shot到晒入去一齊食調味好Fresh好新奇🍎⭐️ Tandoori Mixed Grill 🍢集合晒唔同嘅烤肉🍖一上碟充滿炭烤香🔥 Tandoori Chicken充滿香料味雞肉又嫩滑🍗 Lamb Seekh Kebab羊味香濃但唔騷🐑⭐️ Goan Prawn Curry 🦐調味香濃但唔辣🌶香港人容易接受到🥰 咖喱Base帶點果仁香 同蝦仁口味好配搭 🥜⭐️ Dal Makhani 🫘紅豆同黑豆加上牛油同香料嘅慢煮變得好棉密🧈 口感好Creamy配Naan食一流🧡⭐️ Garlic Naan 🧄鬆軟度一流唔會太重麵粉味
Southern Scallops

⭐️ Garlic Naan 🧄
鬆軟度一流唔會太重麵粉味🍞 啖啖蒜蓉香
Mango Rasmalai
⭐️ Mango Rasmalai 🍼
芒果加上奶既甜品🍮口感有啲似Custard咁滑😜奶味比一般嘅香濃🥛

⭐️ Flambe Gulab Jamun 🍡
麵團包住芝士再加上火燒過嘅杏仁酒🥂口味非常Exotic 🔮值得一讚係口味Adjust過唔會一片死甜🧿
⭐️ Mango Lassi 🥭
每次食印度嘢最鍾意飲嘅Mango Lassi💛 芒果味帶酸乳酪又好Smooth🍦中和返啲辣度
Aam-Tini
⭐️ Aam-Tini 🍸
以芒果做Base加上Gin 配上一點點綴香料🍭好有印度市集嘅風味
順帶一提餐前小食嘅薄脆配上薄荷醬🌱清新又惹味食到停唔到口🤪
Southern Scallops
Tandoori Mixed Grill
Mango Rasmalai
Aam-Tini
Mango Lassi
今日同朋友嚟到呢間印度餐廳,裝修好靚 ,仲有outdoor 位置,而且有印度歌手駐唱好有氣氛呀!😍而且聽店員講呢間印度餐廳已經擁有50年歷史真系歷史悠久!整體評分:7.8/10味道:7.5/10服務:7.5/10環境:7.5/10人均消費:$200-400地址:爵樂印度餐廳 (尖沙咀)尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓酥炸菠菜配洋蔥蕃茄沙沙伴薄荷羅望子醬 Crispy spinach leaf fritters layered with onion & tomato salsa and drenched in tamarind and mint dip:呢個幾有特色又有創意估唔到菠菜炸過之後嘅口感咁特別~配上洋蔥蕃茄沙沙伴薄荷羅望子醬酸酸地好開胃Crab Tacos :同樣好惹味 ~蟹肉辣辣地Fish Tikka炭燒鮫魚:一共有兩件,好惹味Paneer Tikka印式烤芝士:呢個冇乜芝士味,但都幾特別~Bengali Fish Curry椰香芥末咖喱魚:個人好鐘意呢個咖喱魚,魚肉好細嫩,配上椰香芥末咖喱一啲都唔好重口味反而好香Lamb Korma洋蔥紅辣椒燴羊肉:呢個對比咖喱魚就會比

整體評分:7.8/10
味道:7.5/10
服務:7.5/10
環境:7.5/10
人均消費:$200-400
地址:爵樂印度餐廳 (尖沙咀)

Crab Tacos :同樣好惹味 ~蟹肉辣辣地

Fish Tikka炭燒鮫魚:一共有兩件,好惹味

Lamb Korma洋蔥紅辣椒燴羊肉:呢個對比咖喱魚就會比較重口味少少,個醬汁好香,不過略嫌羊肉唔夠滑

Tandoori Prawn:超大一隻蝦,又.夠彈牙~

Rasmalai and Gulab Jamun :都幾特別不過個人覺得甜咗少少🙈

飲品:
-Pina colada
-Mojito

今日同朋友嚟到呢间印度餐厅,装修好靓 ,仲有outdoor 位置,而且有印度歌手驻唱好有气氛呀!😍而且听店员讲呢间印度餐厅已经拥有50年历史真系历史悠久!

整体评分:7.8/10
味道:7.5/10
服务:7.5/10
环境:7.5/10
人均消费:$200-400
地址:爵乐印度餐厅 (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A号太子集团中心5楼

酥炸菠菜配洋葱蕃茄沙沙伴薄荷罗望子酱 Crispy spinach leaf fritters layered with onion & tomato salsa and drenched in tamarind and mint dip:呢个几有特色又有创意估唔到菠菜炸过之后嘅口感咁特别~配上洋葱蕃茄沙沙伴薄荷罗望子酱酸酸地好开胃

Crab Tacos :同样好惹味 ~蟹肉辣辣地

Fish Tikka炭烧鲛鱼:一共有两件,好惹味

Paneer Tikka印式烤芝士:呢个冇乜芝士味,但都几特别~

Bengali Fish Curry椰香芥末咖喱鱼:个人好钟意呢个咖喱鱼,鱼肉好细嫩,配上椰香芥末咖喱一啲都唔好重口味反而好香

Lamb Korma洋葱红辣椒烩羊肉:呢个对比咖喱鱼就会比较重口味少少,个酱汁好香,不过略嫌羊肉唔够滑

Tandoori Prawn:超大一只虾,又.够弹牙~

Rasmalai and Gulab Jamun :都几特别不过个人觉得甜咗少少🙈

饮品:
-Pina colada
-Mojito

2022-12-15 94 浏览
點樣食推介✨⭐️必食黑松露Butter Chicken❤️⭐️⭐️尖沙咀印度菜⭐️爵樂印度餐廳 地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓🍖Cheese Truffle Naan $55 (7.5/10)依度雖然係食傳統印度菜,但竟然有黑松露嘅菜式😍,內部裝修似fine dining餐廳,星期四五六仲有live聽🤣,見到有幾枱印度家庭食飯(平時我食d印度餐廳得香港人(⊙ω⊙)),就知依度有一定嘅質素保證😋食印度菜重點一定係食naan!!!依塊黑松露naan超香噴噴,單食已經唔錯,口感偏向麵包路線,偏腍,好啱點咖哩食因為佢索汁能力幾高下,同truffle butter chicken係絕配!🍖Truffle Butter Chicken $218 (7.8/10)超級無敵香黑松露味,個butter chicken咖哩汁比平時嘅creamy,食落甜甜地又夠濃味,雞肉份量多,大大碟啱一班人share💓🍖Crabmeat Tacos $138/4pcs (7.8/10)都係黎依度必食嘅fusion創新item💓,蟹肉本身用d印度辣粉同香料調味,配上taco皮同生洋蔥,口感同味道都唔錯😆🍖Avocado
點樣食推介✨

⭐️必食黑松露Butter Chicken❤️⭐️
⭐️尖沙咀印度菜⭐️

爵樂印度餐廳
地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓

🍖Avocado Mango Dahi Poori $58/4pcs (7.5/10)
Dahi Poori係印度街頭小食嘅一種,脆脆嘅口感類似米通,裏面包住牛油果同芒果再加上乳酪醬,食落口感又脆又smooth,酸酸甜甜咁好開胃!

🍖Lamb Seekh Kebab $88/2pcs (7.5/10)
依度d燒烤類都有兩人份量💓,超啱細食但又想試多d款嘅大家,羊肉卷好重孜然味同羊味,羊愛好者一定會鍾意😆

🍖Chicken Tikka $88/3pcs (7.2/10)
價錢上偏貴,但雞肉都係滑嫩同埋好香口

🍖Goan Prawn Curry $168 (7.2/10)
食落似紅咖哩嘅味,大概有10隻蝦,都係好啱點naan黎食😆

🍖50週年特別cocktail (7.5/10)
為慶祝開幕50週年,佢地推出左兩杯期間限定嘅cocktails😆,第一杯係金光燦燦嘅champagne,配上金箔,有印度嘅奢華感🤣🤣,飲落係偏fruity;第二杯係以bourbon whisky做基調嘅cocktail,配上煙燻Cinnamon超香💓

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

我當日由7點食到10點,完全唔會有人催你還枱,朋友聚會或者約會黎就唔洗搵下一場💓,可以直接係度飲返兩杯(不過依度d cocktails超重酒🤣