2023-05-17 23 浏览
推開“燚”大門,就等於進入了美味的大門,昏暗的燈光好有情調,再加上兩位廚師的熱情招待,非常滿意的一餐。入門八道菜廚師發辦套餐包咗以下:1)沙律2)前菜3&4)鐵板海鲜兩品5)鐵板肉類一品6)炒飯7)湯品8)甜品呢日的沙律係用煙三文魚包住D沙律菜,跟住又有蕃茄仔,菠蘿加持,好靚的一道前菜,睇得食得,冇得輸;前菜係冰鎮鮑魚,爽滑的口感及襯底的海帶都好唔錯;由於係两個omakase ,因此鐵板海鮮及肉類有少少唔同,所以同朋友share,可以多D嘢食。海鮮有刺身級帶子,有扇貝,有鮑魚,有白鱔。香煎帶子+黑松露,鮮香惹味;、牛油扇貝和蒜香鮑魚味道吸引,還有我們都喜歡的白鱔,皮略帶脆香噴噴。肉類就有日本雞肉和澳州牛柳,五成熟見到粉紅色嘅牛柳,但又唔會水淋淋,恰到好處,仲有一特別之處,係用咗櫻桃蘿蔔雕刻而成嘅可愛小蘑菇,充分體現了法國厨師的精雕細琢功力。甜品係牛油多士配十勝紅豆蓉,好好味吖👍

入門八道菜廚師發辦套餐包咗以下:
6)炒飯
7)湯品
8)甜品

2023-05-11 74 浏览
用Openrice預約左同母上大人提早食母親節飯。點了一個海鮮Set,但係因為我忘記記低menu菜名,只能粗略點名。請各位見諒。沙律三文魚、菜同汁配合得很好,清新等來作為前菜很合適。前菜酒同鮑魚本身都夾,不過花果種甜味重左,鮑魚本身味道反而弱左。主菜:豬及牛柳呢個豬非常好味,我與母上大人都認為呢個豬同另一個主菜牛柳都係最出色。唔會柴同鞋口,入口剛剛好有肉汁。覺得食鐵板無食牛好似差少少,所以我就點左牛,同媽媽既豬一齊些牙(可另選雞),小弟唔太食得生野,所以都點左7成。食上來都係軟糯有肉汁,同新鮮Wasabi好夾。主菜:海鮮2種類今次鮑魚同蒜我個人最愛呢個配搭;母上大人就認為扇貝有少少韌,我就覺得咸左少少。主菜:炒飯香、蝦唔錯、量足,但我會更鍾意蛋唔好太熟果種偏濕既口感。湯:豆腐麵豉湯豆腐我個人喜好配麵豉湯,所以覺得唔錯,再熱啲就更正。甜品:十勝紅豆蓉吉士法包驚喜,多謝主廚為我媽咪準備的小驚喜,甜品來講我好鍾意呢個配搭。本身以為會好甜,點知同法包好夾,加上係凍點,所以甜味剛剛好。法包有熱過,所以又有微溫,我個人大推薦。感謝主廚滿的心思和服務。整體係好好體驗既一頓晚餐。
用Openrice預約左同母上大人提早食母親節飯。

沙律

三文魚、菜同汁配合得很好,清新等來作為前菜很合適。

主菜:豬及牛柳
主菜2:豬(母親選)

主菜2:牛柳(小弟選)

主菜:海鮮2種類
主菜1:海鮮

主菜:炒飯
主菜3:炒飯

香、蝦唔錯、量足,但我會更鍾意蛋唔好太熟果種偏濕既口感。

湯:豆腐麵豉湯

豆腐我個人喜好配麵豉湯,所以覺得唔錯,再熱啲就更正。

甜品:十勝紅豆蓉吉士法包

感謝主廚滿的心思和服務。整體係好好體驗既一頓晚餐。

2023-05-10
庆祝纪念
母亲节
沙律
主菜2:豬(母親選)
主菜2:牛柳(小弟選)
主菜1:海鮮
主菜3:炒飯
  • 宮崎縣厚切黑豚扒
2023-05-11 41 浏览
今天和豬先生在大埔食午餐,選了這一間門口裝修很特別的鐵板燒餐廳。這裏的餐單都是廚師發板,我們選了入門八道菜廚師發板套餐,套餐包括沙律,前菜,鐵板海鮮,鐵板肉,炒飯,湯和甜品~$688非常豐富,我們這次坐在吧枱可以直接看到廚師為我們準備食物一坐下來,先點了每人一杯啤酒煙三文魚沙律:沙律汁打成泡沫,看上去好有新意,菠蘿配上三文魚和車厘茄味道好好,這個沙律調味做得好好吃冰鎮鮑魚:前菜是冰鎮鮑魚,做得很精緻,還有一點點金箔在上面,酸酸甜甜的昆布配上鮑魚也非常好吃鐵板海鮮:有黑松露帶子、煎魚柳、鮑魚和北寄貝,帶子的黑松露香味非常濃郁,煎魚柳的魚肉質感也很好,不會有腥味,個人最喜歡是鐵板鮑魚和北寄貝,烹調的時間剛剛好不會過熟,海鮮的味道非常鮮甜和新鮮鐵板肉類:有牛柳和雞扒,廚師的大盤非常精緻有心思,牛柳的牛肉味非常濃郁,配上調味很好吃,雞排也煎得很不錯,吃想去能感覺到肉質嫩滑,旁邊還有林想調味醬可以根據自己的喜好配上適當的調味份量蛋炒飯:吵得好香口,很多料,仲配上一隻肥美的蝦~這個炒飯我給一百分!真的好好食,非常足料,而且前面吃了海鮮和肉配上這一個飯就不會覺得好油膩,又有飽肚感~紅豆可麗餅:最後的

一坐下來,先點了每人一杯啤酒

紅豆可麗餅:最後的甜品也是鐵板燒,可麗餅入面有紅豆喎和吉士,甜味剛好,吉士和紅豆配搭得很好,甜品非常好吃

• 鐵板肉類一品
  • 大蝦炒飯
2023-05-10 33 浏览
沙律是波蘿三文魚沙律茶,酸酸甜甜既波蘿好開胃前菜是花香梅酒浸鮑魚,加昆布碎做底小露荀配北寄貝,黑松露牛油配扇貝。聖子配本菇,飽魚配獨子蒜。 旁邊加上一點點竹炭鹽。我個人喜歡獨子蒜加飽魚。五成熟牛排配蒜片,蒜片好似薯片咁好好食,牛排又好軟熟,好食竹炭鹽加菜汁配雞排。旁邊的磨菇係用蘿蔔削成,好可愛。有人話炒飯最考功夫,就個炒飯除了睇得見的有蔥和蘿蔔碎加蛋外,還有一點點之前的牛油和雞油味,食落每一口都有一點點飯,脆卜卜。好食。最後係類似豆沙餅既甜品,上面加左金泊同紅豆,餅皮煎到脆卜卜,好好食。
沙律是波蘿三文魚沙律茶,酸酸甜甜既波蘿好開胃

前菜是花香梅酒浸鮑魚,加昆布碎做底

小露荀配北寄貝,黑松露牛油配扇貝。

五成熟牛排配蒜片,蒜片好似薯片咁好好食,牛排又好軟熟,好食

竹炭鹽加菜汁配雞排。旁邊的磨菇係用蘿蔔削成,好可愛。

2023-05-09 23 浏览
今次來到大埔的「燚」,這家餐廳位於美豐花園地下,環境氣氛以暗暗的燈光和有格調的裝潢營造出優雅的用餐氣氛,讓人感覺非常舒適。首先是煙三文魚沙律配泡沫醬汁,黑醋泡沫醬汁清新的味道非常適合開胃。接著,前菜上桌,梅酒冰鎮鮑魚配以金箔和花瓣點綴,十分美觀,入口後口感都非常爽脆。另一款前菜是雙子蘭王糖心蛋,配以蟹子、魚子醬和金箔點綴,口感豐富而且充滿層次感。接下來的主菜更是讓人大飽口福,首先是牛油黑松露煎扇貝和煎東星班,師傅煎至微焦色澤令到東星斑口感鮮嫩,配上黑松露的香氣,口感豐富,味道濃郁!其次是炒蟶子鮑魚,這道菜色香味俱佳,而且海鮮用了非常新鮮能夠吃得出海鮮的那種鮮味。煎豬扒煎得恰到好處,油脂充足配上清新的菠蘿醬汁,口感豐富,令人驚艷。煎雞扒更是一絕,口感鮮嫩多汁並不會煎得太老,配上竹炭鹽更是讓人回味無窮配搭上櫻桃蘿蔔的擺盤更是有心思,造型像蘑菇一樣。接下來的麵豉豆腐海帶湯,這道湯品清淡中帶點甜味,湯底濃郁,海帶與豆腐口感鮮嫩加上麵豉湯,令湯品加美味。整道菜色的搭配令人驚艷,是一次令人愉悅的用餐體驗。壓軸是蛋炒飯,炒飯夠乾身,入味,廚師功架十足,炒時還擺成心形狀,令人驚艷。最後是甜品,吉士紅豆

最後是甜品,吉士紅豆可麗餅,可麗餅口感鬆軟,吉士和紅豆的組合非常適合甜品愛好者。
整體而言,「燚」的菜色非常豐富,每道菜都讓人驚艷不已。店員服務亦十分周到,加上餐廳環境舒適,讓人用餐滿意
2023-05-08 30 浏览
位於大埔的鐵板燒餐廳,餐廳門口是傳統的木門,推進去是典雅的西式裝修,我們選了吧枱位置,可以看著師傅製作料理👨🏻‍🍳🇯🇵.🥢八道菜廚師發辦套餐 $688..沙律是日沙律是煙三文魚沙律,沙律汁呈泡泡狀很可愛🫧.前菜第一次吃以梅酒做調味的冰鎮鮑魚,每口都吃到梅酒的清香,很特別!.鐵板海鮮兩品我們兩個人就可以試到四款海鮮,包括鮮甜的廣島蠔、彈牙的南非孔雀鮑魚、黑松露扇貝和鰻魚,鰻魚外層焦脆、魚肉彈牙,很好吃!旁邊的醬料是檸檬柚子泡泡和竹炭鹽.鐵板肉類一品五成熟的澳洲牛柳粒呈漸變紅色,非常軟腍🥩 宮崎縣厚切黑豚扒超級爽口,配上柚子醬汁增加清新感🐷.炒飯、湯湯裡面有一朵切成花狀的豆腐,刀功真的超好欸!吃完炒飯已經好飽飽了🤣.甜品最後當然少不了甜品環節!牛油多士配十勝紅豆蓉,上層還有金箔超華麗!一咬下去很冰凍,味道香甜,好好吃🥰我們也叫了啤酒喝!KIRIN麒麟啤大家也好熟識吧,餐廳也有一款獨家代理的菲律賓啤酒,味道偏苦一點,喝起來也好爽啊🍻
🥢八道菜廚師發辦套餐 $688
.沙律
是日沙律是煙三文魚沙律,沙律汁呈泡泡狀很可愛🫧

.前菜

.鐵板海鮮兩品

.鐵板肉類一品

.炒飯、湯

甜品

午餐
2023-05-06 84 浏览
大埔嘅燚係日式席前鐵板燒餐廳,有入門級嘅套餐可供選擇!燚嘅套餐定價公道,份量合理,仲要質素頗高,係體驗席前鐵板燒嘅好選擇!入門八道菜廚師發辦套餐 $688/位包括沙律、前菜、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯、湯及甜品!沙律煙三文魚沙律,蔬菜新鮮,菠蘿同埋車厘茄都爆汁香甜!將醬汁製成泡沬,入口更輕盈!前菜帶清幽花香嘅冰鎮鮑魚,口感軟腍仲帶一點點彈性,十分可口!下面嘅昆布充滿清酒嘅香,清爽美味!鐵板海鮮兩品黑松露帶子 - 帶子肉厚甜美,仲充滿牛油嘅油潤同埋黑松露嘅香氣!鐵板鮑魚 - 配以獨子蒜製成嘅蒜蓉,格外香口惹味!鐵板肉類一品澳洲牛柳 - 牛柳香煎,切粒後顯得特別juicy,牛味香郁,正!伴碟嘅櫻桃蘿蔔切成蘑菇嘅形狀,好有心思!宮崎厚切黑豚扒 - 朋友選擇咗黑豚扒,肉厚又夠軟嫩,相當美味!炒飯席前鐵板燒必備嘅蛋炒飯,仲跟一隻肥大肉厚嘅煎蝦,好味又夠飽肚!湯將豆腐切成菊花狀,勁考刀功!甜品紅豆吉士多士,真係甜美可口,大滿足!Kirin $88Red Horse $88生啤有清爽嘅日本Kirin,仲有出咗名酒精濃度高嘅Red Horse,同鐵板燒好夾!
入門八道菜廚師發辦套餐 $688/位
包括沙律、前菜、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯、湯及甜品

鐵板海鮮兩品
鐵板鮑魚 - 配以獨子蒜製成嘅蒜蓉,格外香口惹味!

鐵板肉類一品

炒飯

將豆腐切成菊花狀,勁考刀功!

甜品
紅豆吉士多士,真係甜美可口,大滿足!

Kirin $88
Red Horse $88
最近升職加人工所以就請個同事食晏,知道同事鍾意食 Omakase,所以就訂咗呢間係大埔幾高人氣嘅鐵板燒。餐廳門口非常有神秘感,舖頭雖然唔係好大,不過都設有吧枱同卡位可供選擇,今次點咗廚師發辦套餐。✨沙律✨煙三文魚沙律 🥗用煙三文魚包住蔬菜,配上菠蘿及車厘茄作為伴碟,而醬汁就以泡沫製成,賣相非常吸引。✨前菜✨冰鎮鮑魚 鮑魚肉質爽彈,而且仲鋪上金箔更顯矜貴,另外店員亦非常細心,預先將鮑魚切好。✨海鮮✨鮑魚配虎蝦 🦐為免蓋過鮑魚本身嘅鮮味,所以廚師特意用上蒜味唔太濃烈獨子蒜作為調味料,將虎蝦製成蝦餅,口感香脆食法創新。✨海鮮✨帆立貝配白鱔 🐟帆立貝加入黑松露及牛油,味道非常濃郁,而白鱔為保持原汁原味,煎熟後廚師再輕輕灑上竹炭鹽就可享用。✨肉類✨牛柳揀左五成熟,牛肉口感同味道都一絕,配搭伴碟既香蒜片同少許芥末,口感層次豐富。✨炒飯✨海蝦炒飯 ❤️炒飯味道唔錯,而且廚師係炒嘅過程中都同我哋有唔少互動。✨甜品✨紅豆吉士班戟 🍰擺盤相當精緻,用上幾種食用花作為伴碟,而且亦選用日本出品嘅紅豆,可見廚師對食材都有一定嘅要求,自己超級鐘意食呢款甜品。
✨沙律✨煙三文魚沙律 🥗
✨前菜✨冰鎮鮑魚
✨海鮮✨鮑魚配虎蝦 🦐
✨海鮮✨帆立貝配白鱔 🐟
✨肉類✨
✨炒飯✨海蝦炒飯 ❤️
炒飯味道唔錯,而且廚師係炒嘅過程中都同我哋有唔少互動。
甜品✨紅豆吉士班戟 🍰
早幾日去太和果邊探朋友食個lunch,去咗依間門口充滿神秘感嘅日法鐵板燒餐廳~一入到去見有吧枱座位有6個,我哋揀咗坐吧枱一邊食一邊欣賞廚師烹調👨🏻‍🍳今次每人叫咗個 入門廚師發辦套餐 $688菠蘿煙三文魚沙律菠蘿好甜又無渣,煙三文魚卷住沙律菜,加埋打成泡沫嘅沙律汁一齊食,味道好豐富梅酒冰鎮鮑魚鮑魚肉質鮮嫩,梅酒嘅味道都好香而且唔酸,啱晒我口味🫶🏻冰鎮過嘅鮑魚格外爽口,整體唔錯鐵板海鮮(每位自選2款)廣島蠔拼鮑魚廣島蠔大粒,蠔肉爽滑,一d都唔腥~鮑魚燒得啱啱好,蒜蓉味道唔會太重,鮮味十足黑松露牛油帶子拼白鱔黑松露牛油帶子煮得剛剛好,配上黑松露牛油嘅醬汁,味道香濃又唔會膩燒白鱔口感彈牙爽口鐵板肉類(每位自選1款)澳洲牛柳粒揀咗五成熟,牛柳粒煎得啱啱好,咬落仲充滿肉汁~配以海鹽/生磨芥末/獨子蒜片一齊食,各有風味🤤個人最鍾意係蒜片,香得嚟好脆宮崎縣厚切黑豚扒嘅肉質十分鮮嫩,配埋菠蘿蘋果蓉一齊食,清新得嚟可以帶出黑豚扒嘅肉香炒飯炒得香口,飯粒都好分明,唔會太油膩焦糖牛油多士配吉士十勝紅豆蓉多士脆身鬆軟,吉士奶味香濃,十勝紅豆蓉嘅紅豆大大粒,真係一個完美嘅組合💕總括嚟講,呢度每一款菜式都有佢嘅特

入門廚師發辦套餐 $688

菠蘿煙三文魚沙律

梅酒冰鎮鮑魚

鐵板海鮮(每位自選2款)
廣島蠔拼鮑魚

廣島蠔大粒,蠔肉爽滑,一d都唔腥~
鮑魚燒得啱啱好,蒜蓉味道唔會太重,鮮味十足

黑松露牛油帶子拼白鱔

燒白鱔口感彈牙爽口

鐵板肉類(每位自選1款)

炒飯炒得香口,飯粒都好分明,唔會太油膩

焦糖牛油多士配吉士十勝紅豆蓉

總括嚟講,呢度每一款菜式都有佢嘅特色,食物嘅擺盤精緻,用料都唔錯~廚師仲會用心咁為食客介紹食材,用餐體驗幾好👍🏻
2023-05-02
2023-05-05 19 浏览
偷偷去左大埔食鐵板燒法日fusion 無限時任食 不過我趕住食完返工🙈門面大門緊閉 按門鈴待店員開門佢地有4個Omakase選擇 包括 $588/$788/$1088/$1388,我地揀左$588=沙律+鐵板海鮮兩品+鐵板肉類一品+炒飯+甜品Omakase $588沙律 - 北海道煙三文魚特色沙律拌有泡泡狀的沙律汁,食落有淡淡黑醋味 但就無乜酸味 入口瞬間消失鐵板海鮮兩品 - 南非孔雀鮑魚+扇貝南非孔雀鮑魚配上燒蒜蓉,鮑魚燒得岩岩好 唔會靭 蒜蓉由炸蒜同熟蒜混合而成 蒜香味濃而且充滿口感;扇貝就配上黑松露牛油 食完扇貝再飲一口精華碟邊拌上柚子海鹽泡泡鐵板肉類一品 - 宮城縣厚切黑豚扒厚身而肉嫩 唔沾任何醬汁都燒得好香,隨碟拌上香草醬汁 帶有微酸 好襯豬扒既原香味,細心地放上櫻桃蘿蔔,解膩一流炒飯 - 日式大蝦炒飯甜品 - 日本紅豆金泊吉士醬多士紅豆唔會太甜 我地放左一陣先食 件多士都keep到脆口鱈魚乾 $58白飯魚乾 $58有驚喜👍🏻有平時白飯魚乾既香味而無咸味,輕燒後 變得香脆 送啤酒一流澳洲牛柳粒 $238完全無油膩感 牛柳心粉嫩,配上炸蒜片 Wasabi同 黑椒鹽雞肉(餐牌上無
偷偷去左大埔食鐵板燒

澳洲牛柳粒 $238

雞肉(餐牌上無提供) $288
好普通😂會想叫多一份牛

麒麟啤$88 / Red Horse $88

現場氣氛唔錯 有音樂 而且環境都偏暗調,聽老闆講 是晚有包場活動
2023-04-27 26 浏览
估唔到喺呢區做咗嘢咁耐都係而家先知有呢間鐵板燒店 仲要喺一日唔使返工嘅日子專登入咗嚟大埔食 好彩食物水準都幾高 冇浪費咗車程👌🏻每人$688嘅套餐比想像中多嘢食 淨係前菜都有三款 當中我最鍾意梅酒浸鮑魚 梅酒味好香濃 鮑魚都煮到好軟腍 夠易入口 海鮮有兩款 分別係帶子同北寄貝 海鮮夠鮮味 調味亦都恰當今日我哋講到明唔食牛 所以主菜就上咗鐵板燒豬同鐵板燒雞 燒到肉汁仲好多 雞皮亦都燒到好脆 點埋海鹽同特製醬汁去食 味道幾夾👌🏻其實食完個肉都飽飽地 不過之後仲有麵豉湯同炒飯 炒飯嗰陣佢將個飯整到心形咁幾搞笑😂最後嘅甜品係忌廉可麗餅 熱辣辣特別好食 好彩唔算大嚿 如果唔係都食唔晒

海鮮有兩款 分別係帶子同北寄貝 海鮮夠鮮味 調味亦都恰當

2023-04-26 823 浏览
平時都好鍾意食鐵板燒,今次呢度係經一個住大埔區嘅朋友介紹, 呢度個門口都幾隱蔽下,用木門封閉住,好有神秘感同朋友叫左個$688既set ,有晒海鮮同埋肉,最正仲係廚師發辦沙律🥗煙三文魚沙律係一個幾特別既分子料理沙律汁被製成泡沫,口感十分清新配上鮮甜既菠蘿同埋車厘茄,令整體菜色非常開胃。前菜🧆冷盤的梅酒冰鎮鮑魚,鮑魚口感十分爽彈鮮嫩,搭配著清甜既梅酒,好夾!面頭仲有金箔,擺盤好精緻店員亦細心咁預先切好一片片方便享用鐵板海鮮二品🦪🐟生蠔蠔身漲卜卜,香煎完都冇縮水鮑魚選用南非孔雀鮑魚,口感彈牙扇貝用牛油黑松露汁煮,好香濃, 扇貝鮮甜同埋大大隻而最有驚喜係白鱔魚,煎得好香脆,魚油亦都好豐富鐵板肉類一品🥩🥓澳洲牛柳同埋宮崎黑毛豬兩款肉質都非常嫩滑,入口即化牛柳我地揀左5成熟,配埋伴碟既香蒜片相當惹味黑毛豬好厚肉,但咬起上黎都好淋身,唔會好韌炒飯🍚最後的海蝦炒飯,每一粒米都非常飽滿,食落啖啖牛油香,搭配埋新鮮既海蝦,好惹味湯🥣味噌湯配豆腐豆腐切到朵花咁口感好得意同埋好滑味道剛剛好甜品🍮紅豆吉士醬多士多士鬆軟,搭配著濃郁的紅豆吉士醬,甜而不膩,勁想再食多舊真係估唔到大埔區都食到優質鐵板燒,性價比極高

沙律🥗
煙三文魚沙律係一個幾特別既分子料理
沙律汁被製成泡沫,口感十分清新
配上鮮甜既菠蘿同埋車厘茄,令整體菜色非常開胃。

前菜🧆
冷盤的梅酒冰鎮鮑魚,鮑魚口感十分爽彈鮮嫩,
搭配著清甜既梅酒,好夾!
面頭仲有金箔,擺盤好精緻
店員亦細心咁預先切好一片片方便享用

鐵板海鮮二品🦪🐟
生蠔蠔身漲卜卜,香煎完都冇縮水
鮑魚選用南非孔雀鮑魚,口感彈牙
扇貝用牛油黑松露汁煮,好香濃, 扇貝鮮甜同埋大大隻
而最有驚喜係白鱔魚,煎得好香脆,魚油亦都好豐富

鐵板肉類一品🥩🥓
澳洲牛柳同埋宮崎黑毛豬
兩款肉質都非常嫩滑,入口即化
牛柳我地揀左5成熟,配埋伴碟既香蒜片相當惹味
黑毛豬好厚肉,但咬起上黎都好淋身,唔會好韌

炒飯🍚

湯🥣
味噌湯配豆腐
豆腐切到朵花咁
口感好得意同埋好滑
味道剛剛好

甜品🍮
紅豆吉士醬多士
多士鬆軟,搭配著濃郁的紅豆吉士醬,甜而不膩,勁想再食多舊

真係估唔到大埔區都食到優質鐵板燒,性價比極高👍
2023-04-24 32 浏览
今日嚟到大埔同朋友慶祝生日,揀咗呢間人世神秘餐廳,呢度嘅大門感覺好神秘。我哋就叫咗個廚師發板。首先嚟咗個沙律醋三文魚,呢個沙律擺盤幾好,食落好方便,而且師傅將黑醋打咗泡,配埋三文魚同沙律菜食落層次更加豐富,雖然用料係普通三文魚沙律,但用心十足。之後就係冰鎮鮑魚前菜海帶好爽口,不過主角都係鮑魚。鮑魚肉質好爽嫰,食落肉質非常好,而且鮑魚本身味道都好鮮,再加上同冰甜酒浸過,味道又有鮮味亦有香甜味,非常開胃。不過個人覺得甜酒可以再入味D。omakase師傅好好,為我哋兩個人預備咗唔同既前,加埋總共有4樣款式,包括蒜泥燒鮑魚、黑松露牛油帶子、煎白鱔、鵝肝檸檬醬多士,而4款菜式都好新鮮,無論係鮑魚、帶子定係白鱔都好鮮味,而且味道全部都調得啱啱好,無論係濃定淡味既醬汁都啱啱好帶到海鮮既味道出嚟,好高質。而鵝肝亦好肥美,配埋清新既檸檬醬啱啱好。宫崎豚厚切黑豚扒煎得非常好,唔單止juicy而且仲好嫰滑,以肉質嚟講幾乎可以話係滿分,絕對係我食過既前三之選,不過豬味就唔算好濃,如果鍾意濃郁肉味既朋友可能就未必啱食。呢個係澳洲牛柳,味道都唔錯,order咗三成熟,肉質都幾鮮嫰,而牛既配搭都好正路,配咗炸蒜片同

我哋就叫咗個廚師發板。

呢個係澳洲牛柳,味道都唔錯,order咗三成熟,肉質都幾鮮嫰,而牛既配搭都好正路,配咗炸蒜片同埋手磨山葵,都係經典既配搭。

炒飯炒得好香口好有鑊氣,而且師傅真係功架十足,炒到飯底好脆,好似食緊脆片咁,但又一D都唔會燶,淨係呢點已經值得一試。

豆腐海帶湯既味道調得唔錯,飲落鮮味得嚟又唔會太濃味,可以清返之前主菜既味道,而且豆腐亦好有心思,雕刻到成朵花咁,又睇得又飲得。

紅豆吉士tart既質素都幾高,雖然唔算好特別,但吉士唔似一般餐廳咁膩,反而令香味更出,配埋紅豆味道好夾。

2023-04-22 31 浏览
——————📍大埔#大埔#燚#大埔美食繼之前係大埔搵到間 真·隱世餐廳🍴 @燚 #燚 我講過會再黎encore 😂😂🙌🏻🙌🏻 過左半年之後我真係再黎 利申唔係好多餐廳會食第二次🫣🫣 上次食左dinner 今次就黎食個quick lunch啦🤤🤣-北海道煙三文魚特色沙律🥗 $88-招牌沙律 $58-鱈魚乾 $58-南非孔雀鮑魚 $288-宮城縣厚切黑豚扒 $288-鵝肝炒飯 $198-澳洲羊架 $288兩款沙律🥗味道正常 但擺盤真係好靚好有心思 仲用左打泡機 整左啲沙律汁黎配 🌊上次試咗好多肉類 今次試下佢嘅海鮮 叫咗份鮑魚黎食下 調味雖然簡單 但係已經好突顯到鮑魚嘅鮮味食落唔會好韌鵝肝炒飯超級抵食 上面擺咗兩塊超級大舊嘅鵝肝 將鵝肝分開來煎 反而冇切開一粒粒擺入炒飯度炒咁油膩😝🔥羊扒必食!✨呢度嘅羊扒係用bb羊黎整 所以口感會比一般嘅羊扒更加嫩滑同埋冇羶味 佢仲加左啲特調菠蘿🍍果蓉醬去配黎食😍———————————燚 (大埔)大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖#winfat#winfat大埔#winfat新界———————————————————📍🇭🇰
——————

#winfat#winfat大埔#winfat新界

———————————————————
📍🇭🇰
2023-04-21 24 浏览
朋友介紹過來試食,餐廳好有feel,坐位不多所以最好預先book位先來一杯Red horse 入口甘甜,非常爽沙律是波蘿配三文魚,波蘿清甜,三文魚啖啖肉前菜是鮑魚配魚子醬,鮑魚味道清淡口感彈牙再配味道濃郁魚子醬刺身好新鮮,海膽味道濃郁,魚子醬能帶出刺身的鮮甜味,不用點豉油鐵板燒海鮮,有大蝦聖子鰻魚帆立貝,再配特製醬汁,味道好夾,個人最喜歡鰻魚,口感好彈牙鐵板燒牛 豬 雞,5成熟的牛肉,完全不會韌豬肉配波蘿汁,味道好夾雞肉嫩滑,雞皮燒到好脆海帶麵豉湯+炒飯麵豉湯內的豆腐能突顯廚師刀工厲害炒飯乾身,粒粒分明如果是客人生日,廚師會有特製甜品送上
先來一杯Red horse 入口甘甜,非常爽
沙律是波蘿配三文魚,波蘿清甜,三文魚啖啖肉
前菜是鮑魚配魚子醬,鮑魚味道清淡口感彈牙再配味道濃郁魚子醬
鐵板燒牛 豬 雞,5成熟的牛肉,完全不會韌
豬肉配波蘿汁,味道好夾
雞肉嫩滑,雞皮燒到好脆
海帶麵豉湯+炒飯
麵豉湯內的豆腐能突顯廚師刀工厲害

炒飯乾身,粒粒分明
如果是客人生日,廚師會有特製甜品送上
2023-04-20
午餐