2023-04-24
今日嚟到大埔同朋友慶祝生日,揀咗呢間人世神秘餐廳,呢度嘅大門感覺好神秘。我哋就叫咗個廚師發板。首先嚟咗個沙律醋三文魚,呢個沙律擺盤幾好,食落好方便,而且師傅將黑醋打咗泡,配埋三文魚同沙律菜食落層次更加豐富,雖然用料係普通三文魚沙律,但用心十足。之後就係冰鎮鮑魚前菜海帶好爽口,不過主角都係鮑魚。鮑魚肉質好爽嫰,食落肉質非常好,而且鮑魚本身味道都好鮮,再加上同冰甜酒浸過,味道又有鮮味亦有香甜味,非常開胃。不過個人覺得甜酒可以再入味D。omakase師傅好好,為我哋兩個人預備咗唔同既前,加埋總共有4樣款式,包括蒜泥燒鮑魚、黑松露牛油帶子、煎白鱔、鵝肝檸檬醬多士,而4款菜式都好新鮮,無論係鮑魚、帶子定係白鱔都好鮮味,而且味道全部都調得啱啱好,無論係濃定淡味既醬汁都啱啱好帶到海鮮既味道出嚟,好高質。而鵝肝亦好肥美,配埋清新既檸檬醬啱啱好。宫崎豚厚切黑豚扒煎得非常好,唔單止juicy而且仲好嫰滑,以肉質嚟講幾乎可以話係滿分,絕對係我食過既前三之選,不過豬味就唔算好濃,如果鍾意濃郁肉味既朋友可能就未必啱食。呢個係澳洲牛柳,味道都唔錯,order咗三成熟,肉質都幾鮮嫰,而牛既配搭都好正路,配咗炸蒜片同
我哋就叫咗個廚師發板。
呢個係澳洲牛柳,味道都唔錯,order咗三成熟,肉質都幾鮮嫰,而牛既配搭都好正路,配咗炸蒜片同埋手磨山葵,都係經典既配搭。
炒飯炒得好香口好有鑊氣,而且師傅真係功架十足,炒到飯底好脆,好似食緊脆片咁,但又一D都唔會燶,淨係呢點已經值得一試。
豆腐海帶湯既味道調得唔錯,飲落鮮味得嚟又唔會太濃味,可以清返之前主菜既味道,而且豆腐亦好有心思,雕刻到成朵花咁,又睇得又飲得。
紅豆吉士tart既質素都幾高,雖然唔算好特別,但吉士唔似一般餐廳咁膩,反而令香味更出,配埋紅豆味道好夾。