2025-04-11
今日我同朋友去咗一間係旺角嘅燒烤店,我哋一入去就點咗幾樣嘢,同大家介紹下佢哋嘅特色。首先嚟一杯士多啤梨乳酸,飲落去酸酸甜甜,好清新,再加上椰青,個coco都好清涼,正!之後,我哋嘗試咗幾個燒烤菜式:鹽燒三黃雞腿肉:呢個雞肉燒得非常好,外皮脆脆,肉質嫩滑,而且鹽味唔會太重,食落去感覺幾好鹽燒阿波尾七里香:七里香嘅香氣好濃,肉質嫩滑,配合鹽燒嘅味道,唔錯。汁燒雞心:味道香濃,真係好有口感唔好以為雞心好普通,但食過之後覺得非常驚喜!韓式燒牛肋肉:呢個肉質滑而不柴,配搭韓式醬汁,味道非常好,有啲微微嘅甜味。牛舌芯:呢個肉質厚實,咬落去超過癮,真係值得試!泡菜五花腩:五花腩脂肪適中,泡菜嘅酸味幫助消油,非常好。檸蜜牛油包:外脆內軟,真係好食,明太子飯團:唔錯,包住紫菜一齊食,感覺超正。另外,我都試咗味噌松板豬,泰式豬頸肉,牛油果豚肉卷,同埋鹽燒豚肉荔枝卷,每一樣都好有水準。
之後,我哋嘗試咗幾個燒烤菜式:
牛舌芯:呢個肉質厚實,咬落去超過癮,真係值得試!
泡菜五花腩:五花腩脂肪適中,泡菜嘅酸味幫助消油,非常好。