中環一帶在平日的晚上相對寧靜,這家串燒居酒屋卻門庭若市,餐廳面積比普遍居酒屋大,餐廳幾乎滿座,氣氛熱鬧👍串燒即叫即做,選擇許多,分成A至L不同種類,以及供應不同地方口味,醬汁與調味搭配在串燒上非常新穎🤩鹽燒原塊雞皮|$22|8/10手掌咁大塊嘅雞皮,燒到脆卜卜,滿滿鹽香,好似食緊薯片焦糖鰻魚芝士玉子燒|$28|8.5/10金黃的玉子燒包住焦糖芝士及鰻魚肉,蛋香味濃,口感軟綿手釣墨魚鬚|$22|7.5/10口感爽口軟彈,幾易𡁻墨魚滑|$38|8.5/10頂上淋上咸香蒜與蛋黃,墨魚滑口感彈牙柑桔咸蛋黃卷|$28|8.5/10口感似食緊蕃薯,濃濃咸蛋黃超邪惡蒜蓉燒廣島蠔(兩隻)|$44|8/10睇價錢以為好細隻,點知同酒店食開嘅生蠔大細差不多,鮮甜而不腥秘制燒羊架|$48|8/10咬下去有點肉汁滲出,燒嘅溫度及時間剛好,食落鮮嫩,無羶味黑松露烤雞|$28|8.5/10烤雞肉質嫩滑多汁,鋪滿黑松露醬,絕對是平民版高級料理.明太子雞腿肉|$28|8.5/10肉質爽滑細嫩,塗上厚厚明太子蛋黃醬,香滑中帶少許辛味汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇|$28|8/10免治雞肉中有不少雞軟骨碎,每一口都很有口感,冬菇

鹽燒原塊雞皮|$22|8/10
手掌咁大塊嘅雞皮,燒到脆卜卜,滿滿鹽香,好似食緊薯片

焦糖鰻魚芝士玉子燒|$28|8.5/10
金黃的玉子燒包住焦糖芝士及鰻魚肉,蛋香味濃,口感軟綿

手釣墨魚鬚|$22|7.5/10
口感爽口軟彈,幾易𡁻

墨魚滑|$38|8.5/10
頂上淋上咸香蒜與蛋黃,墨魚滑口感彈牙

柑桔咸蛋黃卷|$28|8.5/10
口感似食緊蕃薯,濃濃咸蛋黃超邪惡

蒜蓉燒廣島蠔(兩隻)|$44|8/10

秘制燒羊架|$48|8/10
咬下去有點肉汁滲出,燒嘅溫度及時間剛好,食落鮮嫩,無羶味

黑松露烤雞|$28|8.5/10
烤雞肉質嫩滑多汁,鋪滿黑松露醬,絕對是平民版高級料理
明太子雞腿肉|$28|8.5/10
肉質爽滑細嫩,塗上厚厚明太子蛋黃醬,香滑中帶少許辛味

汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇|$28|8/10
免治雞肉中有不少雞軟骨碎,每一口都很有口感,冬菇軟身,冬菇與雞肉很搭

燒飯團|$38|8.5/10
蟹膏及明太子兩款口味醬汁都鋪滿滿,非常濃郁,外層烤得好香脆,內層米飯軟Q香甜

甘草柑橘咸檸七|$28|8.5/10
杯底甘草柑橘原汁原味,七喜汽水是分開上,倒入七喜後再自行攪拌均勻先飲得

新鮮百香果梳打|$28|8.5/10
清新冰爽,十分解渴
2023-12-13
2023-12-13 61 浏览
酒逢知己千杯少·話不投機半句多串燒配啤酒·人生一大樂乎也中環串燒店·燒烤堂閒日晚上也是人頭湧湧·可見人氣爆燈!現場吵鬧聲此起彼落·熱鬧非常·好像是香港久違的面貌燒烤堂串燒款式多·連味道選擇都幾有特式而且價錢唔貴·叫多幾串都唔怕荷包負擔過重師傅火喉拿捏得幾好· 調味有用心不會死咸!♡明太子淮山燒($26)♡蒜蓉燒廣島蠔($44/2隻)♡雞皮墨魚滑($38)♡鹽燒白鱔($48)♡蒜苗牛肉粿卷($28)♡孜然豚肉莞茜卷($22)♡鹽燒豚肉荔枝卷($22)♡福岡味噌松板豬($28)♡中切鹽燒牛舌芯($28)♡鹽燒和牛牛小排($48)♡蜜糖燒雞中翼($18/2隻)♡黑松露烤雞($28)♡明太子雞腿肉($28)♡汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇($28)♡汁燒鮮雞肝($22)♡鹽燒阿波尾七里香($22)♡牛油蒜蓉焗金菇($32)最推介係明太子淮山燒同明太子雞腿肉對於明太子控·就是會驚呼的好吃芫茜豚肉卷燒到乾身·芫茜帶肉香油香·是必吃系列另外咸蛋黃墨魚滑·咸香又彈牙· 邪惡但我愛!還有22蚊一隻飽滿多汁燒蠔· 忍不住點了兩輪如果喜歡吃雞肝、七里香·這裡也處理得不錯還點了不能錯過的·買一送一生啤.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ

酒逢知己千杯少·話不投機半句多
串燒配啤酒·人生一大樂乎也
中環串燒店·燒烤堂
閒日晚上也是人頭湧湧·可見人氣爆燈!
現場吵鬧聲此起彼落·熱鬧非常·好像是香港久違的面貌

燒烤堂串燒款式多·連味道選擇都幾有特式
而且價錢唔貴·叫多幾串都唔怕荷包負擔過重
師傅火喉拿捏得幾好· 調味有用心不會死咸!

♡明太子淮山燒($26)
♡蒜蓉燒廣島蠔($44/2隻)
♡雞皮墨魚滑($38)
♡鹽燒白鱔($48)
♡蒜苗牛肉粿卷($28)
♡孜然豚肉莞茜卷($22)
♡鹽燒豚肉荔枝卷($22)
♡福岡味噌松板豬($28)
♡中切鹽燒牛舌芯($28)
♡鹽燒和牛牛小排($48)
♡蜜糖燒雞中翼($18/2隻)
♡黑松露烤雞($28)
♡明太子雞腿肉($28)
♡汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇($28)
♡汁燒鮮雞肝($22)
♡鹽燒阿波尾七里香($22)
♡牛油蒜蓉焗金菇($32)

最推介係明太子淮山燒同明太子雞腿肉
對於明太子控·就是會驚呼的好吃
芫茜豚肉卷燒到乾身·芫茜帶肉香油香·是必吃系列
另外咸蛋黃墨魚滑·咸香又彈牙· 邪惡但我愛!
還有22蚊一隻飽滿多汁燒蠔· 忍不住點了兩輪
如果喜歡吃雞肝、七里香·這裡也處理得不錯

還點了不能錯過的·買一送一生啤.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪

燒烤堂成日聽朋友講,串燒選擇多又好食、啤酒$48又有買一送一,一直都想過黎食下。放工後,同朋友相約過黎食晚餐。餐廳的串燒超過100款,真係花多眼亂,除左啤酒抵飲外,無酒精飲品同樣好平。🍢🔥😋🍻✨飲品新鮮椰青($38),椰青水很清甜,邊食串燒邊飲椰青水去除熱氣都係一個不錯的選擇。🥥鮮百香果特飲($28),飲品非常鮮甜加入梳打的元素,粒粒百香果籽大大粒,百分百鮮果製作,而且非常抵飲。🍹✨野菜孜然燒蒜蓉茄子($36),茄子同手掌差唔多size,很多天然調味料,夠哂惹味。🍆🧄🔥✨得意作焦糖鰻魚芝士玉子燒($28),製作得非常有特式,玉子燒似法式焦糖燉蛋,外皮很脆,玉子濃香,中間夾住一小片鰻魚,真的很有層次,帶出外脆內軟。🍳🧀🧈✨燒魚梅子粥水燒白鱔($48),白鱔的外皮燒到脹卜卜,肉質甜滑多汁,蔥絲提升了白鱔的味道。食完飲返碗梅子粥水真的合適不過。🐟🍲✨燒鳥汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)($38),雞肉棒肉質很嫩滑,沾上生蛋汁和醬油,更加濃香滑溜。🥚🐥🍢✨燒豚韓燒泡菜五花腩($28),五花腩中間脂肪的位置燒得油香味濃厚,還有泡菜汁的微辣,粒粒香蒜頭,都很刺激味蕾,非常美味。🐷🧄🌶️✨燒牛鹽燒A4宮崎

✨飲品

✨野菜

✨得意作

✨燒魚

✨燒鳥

✨燒豚

✨燒牛
鹽燒A4宮崎和牛($58/串),宮崎和牛的油香味重,口感細嫩,入口即溶,回味無窮。
鹽燒和牛牛小排($48/串),牛小排肉質嫩滑、牛味香濃,質感柔軟。
厚切鹽燒牛舌腩($48/串),牛舌腩的口感較為爽口彈牙,帶有嚼勁,加埋檸檬汁味道更加提鮮。
三款牛都同樣是鹽燒,但都會食得出不同牛部位那獨特的滋味。🥩🔥😍

✨海鮮
香蒜咸蛋黄燒虎蝦($48),虎蝦的size很大條,蝦肉夠哂彈牙,蝦的中心釀入蒜香鹹蛋黃,很喜歡那種帶點粗糙的口感,而且這種烹製的虎蝦都很驚喜。🦐🔥
蒜蓉燒廣島蠔(兩隻)($44/份),廣島蠔很滑身,蒜蓉生蔥再燒蠔,味道濃郁回味。
油炸鬼梅菜燒生蠔($28/隻),生蠔的蠔肉部分肥美,旁邊的梅菜油炸鬼相當有創意,食完蠔再食脆口的油炸鬼,做法很新穎。🧄🦪😋

甜品
蜜糖燒菠蘿($18),菠蘿有層薄薄的蜜糖,帶點脆口,菠蘿鮮甜多汁,食完咁多串燒,食返條菠蘿可以幫忙消化。🍍🍯
糖不甩燒芝麻湯丸($22),燒過的芝麻湯丸,外皮黃金脆邊,又有那種煙煙韌韌的口感,芝麻餡味道濃郁,加埋芝麻粒花生碎,真的很滿足。🍡☺️

整飯飯,每一款串燒都用上不同的天然食材調味,真的做到色香味俱全🤩👏🏼
2023-12-11 96 浏览
以前去親安慶臺都係飲酒,今次朋友介紹黎到燒烤堂中環分店,食物味道同價錢都好啱心水,完全係飯堂候補!點餐紙上寫上滿滿串燒種類,用食材分類好容易就搵到自己想要嘅串燒。最貼心係為咗🙃方便客人揀選,每一款食物都列明味道風格,例如日式、港式、川式等,價錢相宜仲係即叫即燒,性價比超級高🥰酒鬼們唔可以錯過日本生啤買一送一優惠,邊食邊飲先係王道🍻🔸鹽燒原塊雞皮其中一款必食推介🎖️大大塊雞皮非常薄身,燒過後完全冇油膩感,好似一塊脆口薯片咁,食唔停口🤤🔸滑捋捋韓式牛骨髓一節節排列好串起來燒,上面加上韓式泡菜同青蔥,帶少許辣勁但不蓋過牛骨髓獨有香味🙆🏻‍♀️🔸鹽燒A4宮崎和牛牛肉嫩滑入口融化,用簡單鹽燒已經帶出牛肉濃香,必點🔥🔸油炸鬼梅菜燒生蠔好特別既港式配搭,燒生蠔鮮味配合梅菜鹹香竟然好夾,仲有油炸鬼碎增添口感,好驚喜!🔸鹽燒阿波尾七里香七里香即係雞pat pat,用上日本阿波尾雞完全冇腥味,燒得好香口🔸汁燒免治雞肉軟骨棒(附月見)每次食串燒都會嗌免治雞肉棒,加入少量軟骨零雞肉棒更有咬勁,汁燒調味適宜🔸孜然燒蒜蓉茄子茄子加蒜蓉一齊燒,本身已經係不敗配搭,加上孜然粉更加惹味,送啤酒就啱晒啦🥴🔸黑糖燒菠蘿朋友推介
🔸鹽燒原塊雞皮

🔸滑捋捋韓式牛骨髓
🔸鹽燒A4宮崎和牛
牛肉嫩滑入口融化,用簡單鹽燒已經帶出牛肉濃香,必點🔥
🔸油炸鬼梅菜燒生蠔
🔸鹽燒阿波尾七里香
🔸汁燒免治雞肉軟骨棒(附月見)
🔸孜然燒蒜蓉茄子
🔸黑糖燒菠蘿
朋友推介既甜品,菠蘿上面淋上黑糖,凝固後變成好似糖不甩咁既糖片,唔會過甜剛剛好!
2023-11-29 1087 浏览
週末晚上去咗中環「燒烤堂」食串燒晚餐,店內裝修充滿日本和風味道✨餐廳串燒種類選擇極多元化,全部都係即叫即燒,製作需時鹽燒原塊雞皮原塊雞皮已經去除肥膏,加點鹽燒到香脆可口,鹹香滋味鹽燒A4宮崎和牛 & 豚肉荔枝卷A4宮崎和牛油脂分布均勻,入口香軟,勁正!豚肉荔枝卷好juicy呢孜然燒蒜蓉茄子茄子加咗大量蒜蓉及孜然一齊燒,非常惹味且充滿蒜香福岡味噌松板豬 & 牛油蜜糖粟米松板豬肉偏肥,啖啖油香。粟米粒粒都好飽滿,滿載牛油蜜糖甜蜜鹽燒雞爽肉、香辣雞中翼、麻辣燒白鱔、麻辣免治雞肉軟骨釀冬菇雞中翼肥美又大隻,燒到皮脆肉嫩👍🏻厚切白鱔燒得啱啱好,魚肉滿有彈性,微微辣餐廳推薦的麻辣免治雞肉軟骨釀冬菇,當中有唔少軟骨,增添口感汁燒煙韌年糕卷、鹽燒豚肉蘆筍卷薄薄的豚肉包住紫菜年糕一齊燒,煙煙韌韌,口感獨特!肥美五花豚肉捲着新鮮翠綠又爽脆的蘆筍,好好食哦蒜蓉燒廣島蠔日本廣島蠔份量十足,加咗蒜蓉燒,鮮甜多汁椒鹽燒多春魚一客有4條多春魚,每條都肥美飽滿又大條,啖啖肉香草蒜蓉包麵包塗了滿滿的蒜蓉牛油,當中仲有唔少芝士粒,勁好食麻辣燒虎皮尖椒口感爽脆而且充滿辣度黑糖燒菠蘿新鮮菠蘿遇上甜美黑糖,酸酸甜甜,有助中和串

鹽燒原塊雞皮

原塊雞皮已經去除肥膏,加點鹽燒到香脆可口,鹹香滋味

鹽燒A4宮崎和牛 & 豚肉荔枝卷

孜然燒蒜蓉茄子

茄子加咗大量蒜蓉及孜然一齊燒,非常惹味且充滿蒜香

福岡味噌松板豬 & 牛油蜜糖粟米

松板豬肉偏肥,啖啖油香。粟米粒粒都好飽滿,滿載牛油蜜糖甜蜜

鹽燒雞爽肉、香辣雞中翼、麻辣燒白鱔、麻辣免治雞肉軟骨釀冬菇

雞中翼肥美又大隻,燒到皮脆肉嫩👍🏻
厚切白鱔燒得啱啱好,魚肉滿有彈性,微微辣
餐廳推薦的麻辣免治雞肉軟骨釀冬菇,當中有唔少軟骨,增添口感

汁燒煙韌年糕卷、鹽燒豚肉蘆筍卷

蒜蓉燒廣島蠔

日本廣島蠔份量十足,加咗蒜蓉燒,鮮甜多汁

椒鹽燒多春魚

一客有4條多春魚,每條都肥美飽滿又大條,啖啖肉

香草蒜蓉包

麵包塗了滿滿的蒜蓉牛油,當中仲有唔少芝士粒,勁好食

麻辣燒虎皮尖椒

口感爽脆而且充滿辣度

黑糖燒菠蘿

新鮮菠蘿遇上甜美黑糖,酸酸甜甜,有助中和串燒的油膩感

菠蘿可爾必思 & 冷泡白桃烏龍茶

冰凍可口又解渴的可爾必思及冷泡白桃烏龍茶,食串燒必點飲品之一
2023-11-08 72 浏览
朋友收工去左呢間居酒屋食串燒🤤,餐廳都幾多人黎飲酒傾計,係一個唔錯嘅選擇。整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆食物黎既速度都幾快,而且味道都幾好。服務態度:★ ★ ★ ★ ☆服務員既態度都好有禮貌,講野都好溫柔😝。環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆環境設計幾有氣氛,唔似普通居酒屋,仲設有日式高檯座位。🥯食物方面鹽燒原塊雞皮 雞皮超正,冇見過出面有咁大塊雞皮,而且幾脆❤️。黑糖燒菠蘿燒菠蘿口感超有趣,外面用暖暖地脆既黑糖,但菠蘿係凍又雙重口感🤤。牛油蜜糖粟米粟米唔會燒到乾,口感仲係好飽滿😆,而且好甜鰻魚炒飯鰻魚飯份量幾大,以價錢嚟講CP值最高😎。牛油果豚肉卷鹽燒萵荀鹽燒阿波尾七里香明太子雞腿肉中切鹽燒牛舌芯黑松露烤雞海苔黑豚肉鵪鶉蛋秘制燒羊架芝士燒活元貝黑魚子蟹肉鱈魚乾蒜蓉燒廣島蠔(2隻蠔)

整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆
食物黎既速度都幾快,而且味道都幾好。

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆
服務員既態度都好有禮貌,講野都好溫柔😝。

環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆
環境設計幾有氣氛,唔似普通居酒屋,仲設有日式高檯座位。

🥯食物方面

鹽燒原塊雞皮
雞皮超正,冇見過出面有咁大塊雞皮,而且幾脆❤️。

黑糖燒菠蘿

牛油蜜糖粟米
粟米唔會燒到乾,口感仲係好飽滿😆,而且好甜

鰻魚炒飯
鰻魚飯份量幾大,以價錢嚟講CP值最高😎。

牛油果豚肉卷

海苔黑豚肉鵪鶉蛋
秘制燒羊架
芝士燒活元貝
黑魚子蟹肉鱈魚乾

蒜蓉燒廣島蠔(2隻蠔)

2023-11-01 1281 浏览
疫情下已很久沒到中環蘭桂芳玩, 今年萬聖節必須去, 但玩之前要先吃飽一點!! 多年無走入安慶大廈內, 原來有家串燒店, 是我喜愛的燒烤堂! 日系設計, 暗紅色及木系裝潢, 設有吧座及卡座, 滿滿的日本風情! 🐮: 厚切鹽燒牛舌腩 $48 ~ 平常是牛舌心, 這是腩, 最珍貴和美味的部位, 肥美軟腍,入口即溶, 必點!🐥: 香辣雞腳根 $22、香辣雞中翼 $18/2只、鹽燒開邊雞中翼 $20/2只、麻辣雞軟骨 $16、鹽燒原塊雞皮 $22、汁燒鮮雞肝 $28 ~ 又爽又脆的軟骨, 外皮燒至香脆的雞中翼, 最驚喜是雞肝, 十分軟滑沒腥味!!絕對值得試! 🐷: 豚肉節瓜波板糖 (附月見) $38、孜然豚肉韮菜花卷 $24、麻辣豬大腸 $24、韓燒泡菜五花腩 $28、汁燒煙韌年糕卷 $26 ~ 全是必點項目!! 初嚐孜然豚肉韮菜花卷, 滿滿的韮菜, 不錯! 🦑: 蒜蓉燒廣島蠔 $44、麻辣及原味手釣墨魚鬚 @$22、鹹蛋黃墨魚滑 $38 ~ 蠔超飽滿鮮甜, 大愛! 墨魚鬚及墨魚滑也是必點的, 爽口彈牙又鮮甜! 🍍: 黑糖燒鳳梨 $20/串、牛油蜜糖日本地瓜條 $38、孜然燒蒜蓉茄子 $36、燒

🍍: 黑糖燒鳳梨 $20/串、牛油蜜糖日本地瓜條 $38、孜然燒蒜蓉茄子 $36、燒萵筍伴蟹膏 $26、牛油蜜糖粟米 $20、唐揚柑桔鹹蛋黃卷 $28 ~ 牛油蜜糖地瓜條有驚喜, 很濃香的牛油味!! 燒鳳梨、茄子等也保持水準!! 初嚐燒萵筍伴蟹膏, 最愛蟹膏!

🍹鳳梨可爾必思 $32/杯、青檸梳打 $28、生啤 $48/買一送一!   真心抵!
  • 豚肉節瓜波板糖
  • 鹽燒原塊雞皮
  • 汁燒鮮雞肝
  • 厚切鹽燒牛舌腩
2023-10-30 55 浏览
店名:燒烤堂 地址:中環安慶大廈地下A號舖上次食依間餐廳出po上社交媒體網站,即刻引黎朋友問!於是約佢黎多次依間餐廳食返轉😋😋 呢間餐廳其實食物款式非常多,基本上都試唔晒,叫返上次鍾意食既食物之外,亦都有試試新野!價錢亦都係合理,約朋友既不二之選! 餐廳座位鬆動,同朋友就算叫到成枱食物都擺得落👍完全無問題呀!鹽燒A4宮崎和牛和牛燒得入口即溶,即使唔加任何醬汁都好好味,非常易入口👍黑松露烤雞依樣係我既最愛,黑松露淡淡既香味醬汁配上燒得鬆軟既雞肉,真心推薦!焦糖鰻魚芝士玉子燒一樣食物有齊晒我鍾意既元素😂焦糖既甜味,鰻魚既口感,再有埋我鍾意食既玉子👍👍燒多春魚,鹽燒白鱔鍾意食魚既朋友唔好錯過依兩樣,由其是白鱔,口感好滑好好味!孜然燒蒜蓉茄子呢樣上次都有食過,茄子好大條,上面鋪滿了蒜蓉,材料十足😋款式實在太多!仲有叫咗鹽燒雞軟骨、蜜糖燒雞中翼、牛油蒜蓉焗金菇、松板豬,同埋燒秋葵,燒翠玉瓜,真係樣樣都燒得有水準又好味值得一提就係香蒜咸蛋黃燒虎蝦,非常大隻既蝦,咸蛋黃融入了大虎蝦的肉質入面,每一啖都充滿濃郁香味既咸香!!
店名:燒烤堂
地址:中環安慶大廈地下A號舖

鹽燒A4宮崎和牛
和牛燒得入口即溶,即使唔加任何醬汁都好好味,非常易入口👍

黑松露烤雞

焦糖鰻魚芝士玉子燒

燒多春魚,鹽燒白鱔
鍾意食魚既朋友唔好錯過依兩樣,由其是白鱔,口感好滑好好味!

孜然燒蒜蓉茄子
呢樣上次都有食過,茄子好大條,上面鋪滿了蒜蓉,材料十足😋

2023-10-29 78 浏览
就快到萬聖節,又係同朋友去蘭桂坊夜繽紛既時侯,去飲野之前當然要係附近食下好東西先朋友就好鐘意食串燒,就係附近搵左一間人氣串燒店醫下肚裝修係日式居酒屋為主,設有大量卡位及吧枱位置為方便大家食到合適既口味,日、泰、港、川、新疆、台、韓,同埋自家製既串燒都有得選擇而且日本生啤全日都買一送一,怪唔知咁多人黎食食物方面:日本生啤 : 食串燒又點少得飲啤酒,仲要全日都買一送一,無理由唔叫黎同朋友一齊開心 share川燒活蟶子 : 蟶子夠曬大隻,火喉燒到剛剛好,肉質柔滑鮮嫩帶點爽脆,再加埋香蔥蒜蓉川椒醬做調味,又辣又惹味鹽燒 A4 宫崎和牛、厚切鹽燒牛舌腩、鹽燒豚肉荔枝卷、辣辣地羊架 : 鐘意食肉既朋友一定唔可以錯過,四款串燒都燒得好有水準,當中既 A4 宫崎和牛及厚切鹽燒牛舌腩好味到不到得了汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見) : 免治肉及雞軟骨製成,用汁燒提鮮,再蘸上滑溜既日本蛋,又有口感又Juicy豚肉節瓜波板糖(付月見): 好有驚喜既串燒,將豚肉卷到波板糖一樣,再蘸上滑溜既日本蛋,口感香脆充滿油香孜然燒蒜蓉茄子 : 茄子加入蒜蓉、櫻花蝦去、孜然粉去燒烤,吸收曬既味道,茄子柔滑軟綿的口感,好味到連外皮

朋友就好鐘意食串燒,就係附近搵左一間人氣串燒店醫下肚

裝修係日式居酒屋為主,設有大量卡位及吧枱位置

而且日本生啤全日都買一送一,怪唔知咁多人黎食

食物方面:

孜然燒蒜蓉茄子 : 茄子加入蒜蓉、櫻花蝦去、孜然粉去燒烤,吸收曬既味道,茄子柔滑軟綿的口感,好味到連外皮都食埋

明太子燒厚揚豆腐、厚揚豆腐口感結實,加入明太子醬,簡單又惹味
燒萵筍伴蟹膏 : 萵筍打邊爐就食得多,原來做串燒都得,加入蟹膏做配搭,味道好夾
麻辣燒虎皮尖椒 : 虎皮尖椒帶微辣,加埋麻辣醬去燒,辣得好過癮

鹽燒原塊雞皮 : 燒雞皮試得多,原塊咁燒都係第一試,雞皮燒到勁薄勁香脆,真係必試之選

韓燒泡菜五花腩 : 五花腩上便加滿泡菜粒,燒得香口入味

香蒜咸蛋黃燒墨魚滑 : 墨魚滑夠曬太粒,口感爽彈,表面再加上咸蛋黃醬,邪惡到極點

日本芝士年糕 : 上枱熱辣辣,年糕煙韌充滿香濃芝士味,再蘸上煉奶,邪惡 double up

蜜糖燒菠蘿 : 菠蘿燒到蕉香,面層塗上蜜糖,香甜誘人,鮮味多汁
2023-10-29
Fantastic Skewer Night🏮🥳 cheersss🍺..耐唔時都會想食下串燒🍢,呢間日式串燒店有成6間分店唔好睇小😆,呢晚人在中環想吃點小食最岩就係一串串,可以試多幾款,吃得很爽喔!餐廳以懷舊風味×傳統串燒居酒屋為風格🏮,帶小日本感覺,燈光昏暗帶點情調。而且每款食物都有食品風格:日、泰、港、川、西,新疆、台,韓,仲有自家產品「堂」一次吃盡多國風味。難怪晚上時間好多人好熱鬧,一班人把酒吃串確有風味。水準算不錯,一次試勻多款串燒,有d 款式更是少見😍,性價比高、即叫即燒♨️,上菜速度也很快呢,一邊食一邊上,確保食材溫度又貼心💕,下次再去尖沙咀分店試試🍢🍢🍢🍺燒鳥類:🔸汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見) $38🔸麻辣免治雞肉軟骨釀冬菇 $28燒牛類:🔸鹽燒A4宫崎和牛 $58 🔸鹽燒和牛牛小排 $48🔸厚切鹽燒牛舌腩 $48手工心機卷物:🔸福岡味噌松板豬 $28🔸汁燒煙韌年糕卷 $26🔸孜然豚肉韭菜花卷 $24海鮮類:🔸手釣墨魚鬚 $22🔸蒜蓉燒廣島蠔(兩隻) $44🔸鹽燒白鱔 $48前菜佐酒:🔸唐揚柑桔咸蛋黃卷 $28🔸明太子燒厚揚豆腐 $28主食:🔸鰻魚炒飯 $58野菜類:🔸燒秋

燒鳥類:

Sapporo Premium Draft $48
×××[燒烤堂 -Skewer Kitchen]×××
©中環安慶臺1號安慶大廈地下A號舖
2023-10-27 50 浏览
ʜᴀᴘᴘʏ ғʀɪᴅᴀʏ緊係要chill下啦🥰超耐冇食日式串燒,成日心掛掛🤪🤪生啤仲要買一送一❣️真係勁抵!好多款唔同嘅串燒🍢 呢幾款都私心推💖🔸豚肉節瓜波板糖(附月見)超夾!好爽口,又有層次🔸汁燒橫隔理肌 好濃牛肉味,食落都好腍🔸燒開邊雞中翼(兩隻) 燒得外脆內嫩!🔸黑松露烤雞🔸明太子雞腿肉雞肉都好嫩口!超好食🤤🔸汁燒免治雞肉軟哥棒(付月見)味淋魚干🐠送酒一流嘅小食!蔬菜類都好清新,好juicy💦孜然燒蒜蓉茄子|牛油蒜蓉焗雜菇鹽燒美國露筍|鹽燒翠玉瓜🥬孜然豚肉韭菜花卷|明太子燒厚揚豆腐汁燒煙紉年糕卷🍡呢個煙煙韌韌,但都好飽肚~牛油蜜糖日本蕃薯條🍟呢個必試🥰🥰超好食,配埋鹹鹹地嘅牛油🧈🍙飯團都燒得岩岩好,有飯焦蟹膏燒飯團|明太子燒飯團📍 燒烤堂 (中環)中環安慶臺1號安慶大廈地下A號舖#中環美食 #銅鑼灣美食 #香港美食 #燒烤 #串燒 #日式串燒 #日式 #日本菜

ʜᴀᴘᴘʏ ғʀɪᴅᴀʏ緊係要chill下啦🥰
超耐冇食日式串燒,成日心掛掛🤪🤪
生啤仲要買一送一❣️真係勁抵!

好多款唔同嘅串燒🍢 呢幾款都私心推💖
🔸豚肉節瓜波板糖(附月見)
超夾!好爽口,又有層次
🔸汁燒橫隔理肌
好濃牛肉味,食落都好腍

🔸燒開邊雞中翼(兩隻) 燒得外脆內嫩!
🔸黑松露烤雞
🔸明太子雞腿肉
雞肉都好嫩口!超好食🤤
🔸汁燒免治雞肉軟哥棒(付月見)

味淋魚干🐠送酒一流嘅小食!

蔬菜類都好清新,好juicy💦
孜然燒蒜蓉茄子|牛油蒜蓉焗雜菇

鹽燒美國露筍|鹽燒翠玉瓜🥬
孜然豚肉韭菜花卷|明太子燒厚揚豆腐

汁燒煙紉年糕卷🍡
呢個煙煙韌韌,但都好飽肚~
牛油蜜糖日本蕃薯條🍟
呢個必試🥰🥰超好食,配埋鹹鹹地嘅牛油🧈

🍙飯團都燒得岩岩好,有飯焦
蟹膏燒飯團|明太子燒飯團

📍 燒烤堂 (中環)
中環安慶臺1號安慶大廈地下A號舖

2023-10-27 34 浏览
Grilled to perfection at 燒烤堂 ! 🍢🔥 From 日本芝士年糕 to 鹽燒A4宮崎和牛, a flavour-packed journey.What I ordered: -Japanese Cheese Rice Cake 日本芝士年糕 $38A cheesy delight! 芝士味濃郁。-Spicy Cod Roe Grilled Rice Ball 明太子燒飯團 $38 🍙-Eel Fried Rice 鰻魚炒飯 $58 🍱Unforgettable eel goodness. 鰻魚美味難忘。-Cumin Grilled Garlic Eggplant 孜然燒蒜蓉茄子 $36 🍆Spice and garlic heaven! 孜然蒜蓉茄子,香辣過癮。-Salt-Grilled Okra 鹽燒秋葵 $16-Salt-Grilled Zucchini 鹽燒翠玉瓜 $16-Spicy Cod Roe Grilled Thick Fried Tofu 明太子燒厚揚豆腐 $28-Flavoured Dried Fish 味淋魚干 $48-Seaweed Bl

What I ordered:

A cheesy delight! 芝士味濃郁。

-Eel Fried Rice 鰻魚炒飯 $58 🍱

-Salt-Grilled Okra 鹽燒秋葵 $16

-Seaweed Black Pork Quail Egg 海苔黑豚肉鵪鶉蛋 $28

-Thai-Style Pork Neck Meat 泰式豬頸肉 $28
Spicy, tangy and irresistible. 辣味夠勁,好吃到停不下來。

-Fukuoka Miso Pine Board Pork 福岡味噌松板豬 $28
Umami-packed pork joy. 味噌松板豬,滋味濃郁。

-Korean BBQ Kimchi Pork Belly 韓燒泡菜五花腩 $28
Perfectly balanced. 泡菜五花腩,酸辣平衡絕佳。

-Medium Cut Salt-Grilled Beef Tongue Core 中切鹽燒牛舌芯 $28
-Thick Cut Salt-Grilled Beef Tongue Belly 厚切鹽燒牛舌腩 $48
Melt-in-your-mouth beef. 牛舌鹽燒,入口即化。

-Salt-Grilled Wagyu Beef Short Ribs 鹽燒和牛牛小排 $48
-Salt-Grilled A4 Miyazaki Wagyu 鹽燒A4宮崎和牛 $58
Heavenly wagyu. 和牛肉質鮮美。

-Black Truffle Roasted Chicken 黑松露烤雞 $28

-Spicy Minced Chicken with Crispy Chicken Bone Stuffed with Shiitake 麻辣免治雞肉軟骨釀冬菇 $28
Spicy, crispy and oh-so-good. 香辣雞肉軟骨,香脆美味。

-Grilled Minced Chicken Meatball in Sauce 汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見) $38
Flavourful chicken bites. 汁燒雞肉軟骨,多汁美味。

-🍻Draft Beer * Buy One Get One Free 生啤*買一送一 $48

燒烤堂 (中環)
地址🐾:中環安慶臺1號安慶大廈地下A號舖

#燒烤美味 #中環 #燒烤 #啤酒 #香港 #香港美食
2023-10-25 54 浏览
日式定川式串燒❓️ᴡʜʏ ɴᴏᴛ ʙᴏᴛʜ聚首一堂食燒烤, 唔知呢度嘅餐廳名係咪咁樣嚟㗎呢😂 第一次食燒烤堂係佢喺旺角嘅店舖, 而家開到嚟中環, 仲要同蘭桂坊只有一街之隔, happy hour前或者happy hour後同朋友過嚟食, 實在方便🤭 場地都幾大, 捧場客都幾多‼️唔想失望落空嘅話, 建議預早少少訂位🤳📲 呢度串燒款式都好多🍢有日式、川式、孜然粉嘅都有🍡任君選擇~ 當日我哋兩個人食咗21樣嘢😆 當中我哋最鍾意嘅有: ⭐️孜然豚肉韭菜花卷 - 多數中間加蘆筍, 呢度用上韭菜花, 口感都幾唔錯!另外仲有芫茜卷選擇~⭐️福岡味噌松坂豬 - 豬豬肉質juicy, 用味噌醃製好入味~⭐️韓燒泡菜五花腩 - 韓式餐廳就成日咁樣食, 但係串燒嚟講就比較少有!呢度嘅泡菜都唔錯, 唔會太酸或太甜~⭐️黑松露烤雞 - 好似係期間限定㗎, 烤雞厚肉, 配上黑松露醬💯⭐️鹽燒原塊雞皮 - 好大塊雞皮, 燒到好香脆~⭐️黃花魚一夜乾 - 條魚都算幾大條, 肉質彈牙~呃, 食串燒點可以唔飲啤酒😏 呢度嘅sapporo生啤仲要買一送一😱 48蚊就有兩杯🍻💰Around HK$400+ per head
日式定川式串燒❓️ᴡʜʏ ɴᴏᴛ ʙᴏᴛʜ

⭐️鹽燒原塊雞皮 - 好大塊雞皮, 燒到好香脆~
⭐️黃花魚一夜乾 - 條魚都算幾大條, 肉質彈牙~

💰Around HK$400+ per head
2023-10-19
2023-10-24 745 浏览
又嚟到星期五,Happy Friday😎 同個死黨去食串燒飲啤酒就係最開心🤩 燒烤堂係我最鍾意嘅串燒店之一, 自從去過旺角分店,一試愛上😍最近先知道原來中環嘉慶大廈地下有燒烤堂,而且地方又大又係靚,好有日本feel,正😎入到去梗係叫杯啤酒先啦,估唔到唔係happy hour買一送一,而係下晝五點半開始到凌晨都係買一送一,仲要係日本SAPORO,48蚊有兩杯,的確好嘢,飲勝🤣因為叫咗好多串燒,都不能逐一介紹,唯有簡單推介下啦🤭🌟雞肉我哋叫咗:汁燒免治雞肉軟骨附月見&鹽燒雞中翼。我又要講多次喇,免治雞肉串做得好食嘅舖頭就一定係信心保證,呢間做得好好😌 雞翼好香脆,裏面嘅肉一啲都唔乾,時間啱啱好👍👍🌟牛肉我哋叫咗:鹽燒和牛牛小排&中切鹽燒牛舌心。牛小排真係好嫰,好正。 燒牛舌都唔錯,唔會乾柴👍🌟豬我哋叫咗:福岡味噌松坂豬,鹽燒豚肉荔枝卷&豚肉節瓜波板糖附月見。松坂豬拼味噌醬味道好特別,甜甜地。 豚肉荔枝卷有驚喜喎🤩 咬落去啲荔枝汁必曬出嚟,食多幾串都唔漏。 豚肉節瓜波板糖更加係鎮店之寶呀, 豬肉一啲都唔韌,連埋蛋黃醬汁一齊食,嗰種美味好難形容,結果我叫咗兩串自己食🤣🌟海鮮我哋叫咗:鹽燒白鱔&

因為叫咗好多串燒,都不能逐一介紹,唯有簡單推介下啦🤭

🌟雞肉我哋叫咗:

🌟牛肉我哋叫咗:

🌟豬我哋叫咗:

🌟海鮮我哋叫咗:
鹽燒白鱔&雞皮墨魚滑。燒白鱔得呀😎 皮脆肉彈牙,一分錢真係一分貨。 至於雞皮墨魚滑,佢仲有少少鹹蛋黃醬喺上面,食完之後我覺得呢一串嚟到燒烤堂係必點👏

🌟蔬菜我哋叫咗:
麻辣翠玉瓜,鹽燒美國蘆筍,鹽燒淮山,鹽燒萵筍,川燒蒜蓉茄子,孜然虎皮尖椒&牛油芝士焗雜菇。 最令我印象深刻嘅係茄子,佢仲加咗少少辣菜脯喺上面,而且佢本身個調味都好惹味,所以成件事係食唔停口。另外虎皮尖椒本身辣辣地,食落去幾過癮🤩🤩 但係令我最驚喜嘅反而係個牛油芝士焗雜菇,我以為同我自己bbq預備嘅差唔多,估唔到個調味同埋加咗好多芝士落去會咁好味,正👍

🌟其他推介:
蟹膏飯糰&牛油蜜糖日本番薯條,蟹膏飯團上面啲蟹膏真係唔留手,配下啲肉類一齊食都唔錯。另外日本番薯條都好大碟,又有足夠嘅蜜糖同牛油加持,絕對係好食🤤

🌟甜品推介:
黑糖燒菠蘿(冷)&糖不甩燒湯圓,燒菠蘿上面有啲脆嘅黑糖,大大舊,又凍又好食。另外燒湯圓好驚喜,裏面仲有芝麻餡添,唔好以為買包利川湯圓就整到,值得一試👏👏

非常真心推介既一間餐廳,質素非常好,只要保持到質素,我相信燒烤堂會越做越好,同埋會越來越多分店,見到佢座無虛席就知啦,如果嚟緊有生日聚會,三五知己食飯又或者公司忙碌完一日同同事食返餐,一定要黎試下😎

2023-10-18
2023-10-22 33 浏览
忙碌完一星期😵‍💫😵‍💫Happy Friday 想搵間靚嘅餐廳去relax 下於是上網搵到呢間燒烤堂餐廳裝修好有日式居酒屋🏮我哋叫咗好多款唔同嘅串燒,有肉🐮🐷,有蔬菜🍆佢哋嘅食物質素好好👍🏻每樣食物都會食到食材本身嘅味道👅因為食材新鮮,簡簡單單甘燒,已經好好味😋例如燒廣島蠔,牛舌,白鱔,菠蘿等等如果喜歡飲酒嘅朋友仲正,佢哋有買一送一啤酒🍻如果大家都想試下就要快啲去啦整體指數🌕🌕🌕🌕🌖
於是上網搵到呢間燒烤堂
餐廳裝修好有日式居酒屋🏮

我哋叫咗好多款唔同嘅串燒,有肉🐮🐷,有蔬菜🍆
佢哋嘅食物質素好好👍🏻
每樣食物都會食到食材本身嘅味道👅
因為食材新鮮,簡簡單單甘燒,已經好好味😋
例如燒廣島蠔,牛舌,白鱔,菠蘿等等

如果喜歡飲酒嘅朋友仲正,佢哋有買一送一啤酒🍻

如果大家都想試下就要快啲去啦

整體指數🌕🌕🌕🌕🌖