2020-06-13 85 浏览
台灣過江龍係師大夜市非常出名既燈籠滷味登陸左銅鑼灣燈籠街喇😍去唔到台灣既朋友可以去過下口癮先啦🤣但價錢當然係偏貴但過江龍黎講可以接受啦!-自選滷味有必食既王子麵!呢個麵底配上滷味汁係絕配非常入味😋食滷味點少得甜不辣百頁豆腐呢!但個豆腐係有d失望因為唔太入味🤨但整體黎講係食到台灣既味道既!-台式香蒜腸 $26台灣腸就唔會難食既但佢特別在加左蒜片加埋一齊食夠哂重口味🤣-紅茶豆漿 $22幾特別飲落有淡淡既茶香比起一般豆漿清新D😋

台式香蒜腸 $26

• 甜不辣
  • 王子麵
  • 台式香蒜腸
2020-06-10 87 浏览
疫情期間所有外遊計劃都得取消,還懷念著台灣夜市美食的我,於是便來到銅鑼灣燈籠滷味,品嘗一下久違的台式美食吧。王子麵 $53燈籠滷味主打是台式車仔麵,點選招牌的滷味美食作配料,這次我選擇了王子麵麵底,配上百頁豆腐、白蘿蔔、豬耳朵、豬肉片。王子麵彈牙可口,不比香港的公仔麵遜色,也很適合搭上滷味來吃。招牌的百頁豆腐綿軟香滑,白蘿蔔軟稔爽口,吸收了湯汁後口味更佳。蘋果鹽酥雞 $38小食方面,點選了蘋果鹽酥雞,鹽酥雞配搭蘋果感覺清新,鹽酥雞非常香脆可口,絕對會令人一吃難忘!黑糖珍珠奶綠 $24珍珠奶綠甜度適中,黑糖味十足,珍珠也彈牙,值得推介的。

王子麵 $53

蘋果鹽酥雞 $38

黑糖珍珠奶綠 $24
珍珠奶綠甜度適中,黑糖味十足,珍珠也彈牙,值得推介的。
  • 蘋果鹽酥雞
  • 王子麵
2020-06-10 93 浏览
燈籠滷味真是人氣台式滷味店,即使下著大雨,仍有一大條人龍排隊來吃燈籠滷味,當然我們是其中一員,慶幸我們排了二十分鐘已經可以入座。第一時間當然是點餐,朋友馬上點了白蘿蔔,大腸,豬腱肉,豬耳和王子麵,一上桌朋友莫名的興奮起來。朋友超愛吃豬耳,因為它極高膠原蛋白,蘿蔔滷得非常入味,朋友覺得燈籠滷味滷得用心。大腸口感嫩彈,處理乾淨,好吃到無法自拔。至於我則吃豬腱肉,杏鮑菇,鵪鶉蛋,百葉豆腐,魚片頭及王子麵,王子麵一淋滷汁,伴上酸菜與蔥花,吸飽醬汁,每一口咀嚼都可以彈出最精華的美味。鵪鶉蛋柔嫩的咬感,滿滿的蛋香,無懈可擊。杏鮑菇十分新鮮,我挺愛那天然甜美的菇味。豬腱肉經燜煮後,肉質軟腍,可以不費力地咀嚼,唇齒之間充斥著肉香,這是豬腱肉最迷人之處。百葉豆腐非一般豆腐,彈韌具嚼勁,同時滷水滷得透得透徹,夠味好吃。魚片頭外脆內彈,同時迸發出魚香,好不涮嘴。蘋果鹽酥雞炸至表層金黃酥脆,內裡雞肉細嫩多汁,而且鹽酥雞外表椒鹽鹹香可口,與清甜爽脆的蘋果一起享用,又是另一種味美,它們真是絕配。朋友說不想吃湯的彈牙貢丸和花枝丸,他反而想吃香炸花枝丸拼貢丸,香口炸物始終較討喜嘛。貢丸與花枝丸掌握精準的火候,外層脆口

朋友說不想吃湯的彈牙貢丸和花枝丸,他反而想吃香炸花枝丸拼貢丸,香口炸物始終較討喜嘛。貢丸與花枝丸掌握精準的火候,外層脆口不油膩,朋友毫無顧忌地大口吃著丸子,他說裡頭咬到花枝塊跟香菇,真材實料。

黑糖珍珠奶茶杯身有著漂亮的黑糖琥珀色,細滑的鮮奶融入香醇的紅,珍珠微甜不膩,黑糖珍珠奶茶多層次的味道,讓朋友一口接一口,欲罷不能。

來上一杯冰冬瓜茶,我的火氣消卻了不少。冰冬瓜茶以鮮冬瓜熬成茶,聞來有濃濃的冬瓜自然果香,甜度恰到好處,清涼解渴,大人小孩均喜愛冰冬瓜茶。

綜合芋圓無敵讚,紅豆煮得剛剛好,不會太糊太爛,顆顆香甜,滑溜溜的珍珠甜蜜無比。芋圓和地瓜圓綿中帶彈,吃到芋頭與地瓜的風味跟纖維,大推。
2020-06-08 102 浏览
之前經過登龍街見到燈籠老味門口排滿人,已經好想試,今天早下班,決定跟同事去試一試!門口也是排滿適合,原來餐廳分兩層,不是等了太久,裝修非常有台灣風味,好似置身在台北一樣,牆上有很多有趣的海報!有點像車仔麵的形式,把自己喜歡的材料互相搭配!先選麵底,這裏有台灣的王子麵啊!我選了油面,朋友選了烏冬。我就有個款老味、豆類食品、菜和火鍋料可以選擇!其實價錢一點也不貴,大約$30至$40就可以吃到一碗台式風味的麵,在這個地區我說, CP值十分高!我們是鴨血控,都點了鴨血,我還點了豆皮和百頁!我不知道原來是沒有湯的,主要是用滷水汁調味!果然是人氣滷水,浸出陣陣花椒八角香,味道偏甜,所以吃完不會有口渴的感覺!油麵非常煙韌。豆皮非常吸味!鴨血充滿台灣風味!另外還點了滷水拼盤和炸花枝丸,滷水拼盤算幾大份,雞翼好入味,豬耳爽脆!推薦!花枝丸好彈牙!不油膩!因為超愛芋圓的關係,點了仙草芋圓,好多綿綿的紅豆!非常滿足的一餐!

有點像車仔麵的形式,把自己喜歡的材料互相搭配!
先選麵底,這裏有台灣的王子麵啊!我選了油面,朋友選了烏冬。
我就有個款老味、豆類食品、菜和火鍋料可以選擇!
我們是鴨血控,都點了鴨血,我還點
了豆皮和百頁!
油麵非常煙韌。
豆皮非常吸味!鴨血充滿台灣風味!
花枝丸好彈牙!不油膩!

因為超愛芋圓的關係,點了仙草芋圓,好多綿綿的紅豆!

非常滿足的一餐!
2020-06-03
2020-06-08 74 浏览
去咗銅鑼灣登龍街搵食,見到街尾有間叫燈籠滷味係食台灣麵小吃,見評論幾好,所以就等等位去食啦!模式有啲似港式車仔麵, 但當然配菜嘅款式係以台灣款式為主,叫左份冬粉(粉絲), 味道幾好,質感唔會過爛,仍有咬口而且幾入味!好香鹵水嘅味道,超入味!豬耳爽脆亦帶鹵水嘅香,而甜不辣口感亦好正,煙韌有彈牙!正。另外叫咗一份台式香蒜腸,非常濃味惹味,好岩味道!芋圓有芋頭味,蕃薯味,紅豆,珍珠, 煙韌q彈又香甜,各種口感於一身,超正, 味道又唔會死甜,剛剛好非常好食!

另外叫咗一份台式香蒜腸,非常濃味惹味,好岩味道!

2020-06-07 70 浏览
台灣師大夜市大熱嘅「燈籠滷味」最近都登陸左銅鑼灣登龍街,吸引唔少香港人慕名而來,由早到晚都有排隊人龍。今日中午我都去左試試有幾好食香港店採用台灣總店直送嘅祖傳滷湯,有花椒、桂皮、甘草等等數十種中藥材,再用慢火熬製而成稻庭烏龍麵配招牌滷味烏冬滑溜且彈牙,好掛汁,吸收哂滷湯嘅鮮味,味道鮮甜而帶回甘,濃淡適中。百頁豆腐軟滑彈牙,口感好獨特~白蘿蔔好清甜。豬腱肉都幾香軟,豬味香濃油麵配招牌滷味Q彈有嚼勁油麵同高麗菜吸滿滷湯汁。甜不辣煙韌有嚼勁,正!彈牙貢丸,香菇同豬肉味比例均一,好好食!大豆皮其實即係香港嘅腐皮👍🏻鴨血就鮮甜唔腥無糖豆漿豆味都幾濃郁,無糖更健康,冰涼解渴茉香綠茶綠茶清雅脫俗,散發着陣陣茉莉花香

稻庭烏龍麵配招牌滷味

油麵配招牌滷味

無糖豆漿

豆味都幾濃郁,無糖更健康,冰涼解渴

茉香綠茶

綠茶清雅脫俗,散發着陣陣茉莉花香
叫咗兩碗麵,一定要叫麵,因為實在太好食😋第一碗係冬粉(粉絲)配菜揀咗雞翼、白蘿蔔、絲瓜同埋甜不辣 $49 雞翼滷得勁入味,仲要夠晒大隻,蘿蔔縮晒湯嘅精華,冬粉都係,質感好好,好味道!甜不辣有勁多,煙煙韌韌🥰另一碗揀咗稻庭烏龍麵,揀咗豬肉片、杏鮑菇、彈牙貢丸同埋芋絲 $53 烏龍麵幾彈牙,豬肉片肥瘦均勻,唔會鞋,其他配料都唔錯😋我想講佢推介嗰啲配料都係真係好食,好想再食多碗😆小食揀咗蘋果鹽酥雞 $38 好食好食,好酥脆,夠晒香口,雞肉都幾嫩,基本上枱枱都叫一份嘢飲揀咗黑糖珍珠奶綠$24同埋紅豆豆漿$22 兩杯都係半糖冇冰前者珍珠奶綠幾好飲,珍珠幾有咬口,後者都唔會太甜,健康😝九份綜合芋圓$28 (冷)有珍珠、紅豆、芋圓。我地係黎食下午茶嘅,估唔到都幾多人排隊,但係排隊真係有原因,呢度有花心思整嘢食,回頭率高👍🏻👍🏻👍🏻

小食揀咗蘋果鹽酥雞 $38
好食好食,好酥脆,夠晒香口,雞肉都幾嫩,基本上枱枱都叫一份

嘢飲揀咗黑糖珍珠奶綠$24同埋紅豆豆漿$22
兩杯都係半糖冇冰
前者珍珠奶綠幾好飲,珍珠幾有咬口,後者都唔會太甜,健康😝

九份綜合芋圓$28 (冷)
有珍珠、紅豆、芋圓。

2020-06-07
2020-06-07 95 浏览
成日都會喺銅鑼灣食飯嘅我地,登龍街絕對係首選,好多選擇!知道燈籠滷味都開左一段時間,但之前實在太多人排隊,夜晚好肚餓就冇乜耐性等。今日就因為放假,見到條龍亦唔算長,加上早餐食到好飽,見可以食啲小食(最低消費$30),就決定試試佢!排隊時有職員會派定餐牌,佢好我都好啦!睇完之後都係決定食個麵,好吸引呀!好似車仔麵咁,揀麵揀餸。排左15分鐘左右就入得!環境好乾淨舒服,我地坐樓上,舊廣告牌同霓虹燈好有氣氛,忍唔住係咁打咭!最重要係,佢一直播住好熟悉嘅國語歌,不斷諗起當年為之獨狂嘅台劇,好懷念!😍坐低左就落單喇~作為「粉絲」嘅粉絲,當然揀「冬粉(粉絲)($10)」!仲揀左「大豆皮($10)」、「玉米筍($10)」、「鴨血($10)」,好豐富!陳生就揀左「稻庭烏龍麵($13)」、「豬耳($12)」、「白蘿蔔($9)」、「金針菇($9)」,我地再加左份「台式香蒜腸($26)」同埋「水蜜桃綠茶($20)」。係呀明明話唔餓都係叫左咁多野食!(最後係食晒架!😆)因為影相嘅關係,影影下食物就到喇!滷汁好好味呀!唔會太咸,夾埋麵同餸啱啱好,但始終係撈埋唔係浸住,略嫌唔係好夠熱,而且當然有啲比較入味吸味嘅餸~
成日都會喺銅鑼灣食飯嘅我地,登龍街絕對係首選,好多選擇!

因為影相嘅關係,影影下食物就到喇!
冬粉、大豆皮、玉米筍、鴨血
台式香蒜腸

滷汁好好味呀!唔會太咸,夾埋麵同餸啱啱好,但始終係撈埋唔係浸住,略嫌唔係好夠熱,而且當然有啲比較入味吸味嘅餸~例如係好甜嘅「白蘿蔔」同薄薄嘅「大豆皮」,「冬粉」都係好吸到滷汁嘅味道!而「豬耳」亦好爽口又不失骨膠感~「玉米筍」同埋「鴨血」就相對唔夠入味。

「台式香蒜腸」有生蒜片夾埋切開嘅台灣腸一齊食,夠香夠甜!不過愛蒜之人當然又係會覺得可以一腸一蒜片會更好!😎

「水蜜桃綠茶」都係正常,雖然係果味茶不過唔會太甜,配埋食物對於唔係十級肚餓嘅我地就剛剛好!(其實好想試珍珠奶茶不過真係太飽,下次會返黎再試!)

雖然未至於台灣食野咁平,不過銅鑼灣地段食到咁飽,仲有台灣歌同台灣感陪我地食野,環境亦係舒服,每人都係$65有找,真係好合乎我嘅經濟!好開心!🥰
2020-06-06
$64.5 (午餐)
冬粉、大豆皮、玉米筍、鴨血
台式香蒜腸
  • 豬耳,白蘿蔔
2020-06-06 61 浏览
平日晚上門外大排長龍更不用說假日想吃真的要有心理準備等接近一小時但今次我在平日下午的冷門時間完全不用等待,直接入座去不到旅行,正需要望梅止渴自選組合一些熱門的台灣配料王子麵比粉絲粗身,爽口彈牙,極吸湯底的台式滷味秘製滷湯湯包由台灣總店直送,湯底含桂皮、花椒、甘草等十數種中藥味道順喉回甘,帶微微肉香甜不辣不甜不辣,口感與魚糕相似,煙韌有咬口還叫了豬肉片和杏鮑菇另加了台式香蒜腸和滷肉飯肥美的豬肉加上香濃的醬汁超美味
平日晚上門外大排長龍
更不用說假日
想吃真的要有心理準備等接近一小時
但今次我在平日下午的冷門時間
完全不用等待,直接入座
去不到旅行,正需要望梅止渴

自選組合一些熱門的台灣配料
王子麵比粉絲粗身,爽口彈牙,極吸湯底的台式滷味
味道順喉回甘,帶微微肉香
甜不辣
不甜不辣,口感與魚糕相似,煙韌有咬口
還叫了豬肉片和杏鮑菇

另加了台式香蒜腸和滷肉飯
肥美的豬肉加上香濃的醬汁超美味
2020-06-06 91 浏览
今日終於有時間去試燈籠滷味,一直知佢哋係台灣開過嚟嘅地道撈麵,非常期待,排隊也很快,他們的樓上也有位置,位置也不少,雖然坐得不寬躺,但也算舒適的,大部份也是年輕人,珍珠奶茶,冰茶同紅茶豆漿水準也還好,算正常發揮,珍珠也算中上程度,但重點來了,我們三碗也是自由選擇的面,沒有叫他的招牌,餸菜尚算正常,但味道實在是太鹹太鹹了,到一個點根本無法進食。。。。。不敢想像叫粉絲會有幾咁咸,反正真係試過就算,價錢中等,但呢種咸真係連我咁重口味也接受不到
2020-06-03 80 浏览
細細個同屋企人去台北行夜市既時候已經有食過燈籠滷味既滷味😋。得知佢地開到黎香港,加上疫情關係冇得去旅行,一於黎呢到重拾下滷味滋味。-1⃣王子麵配豬耳、杏鮑菇、甜不辣、大豆皮 💰54(👅: 7.8/10)王子麵係台灣乾吃公仔麵,麵條幼身而彈牙,滷得入味。豬耳爽口;杏鮑菇清甜偏淋;甜不辣煙韌帶甜,口感似年糕;而大豆皮有好香豆香味,整體食物質素不錯。-2⃣ 冬粉配豬腱肉、大腸、花枝丸 💰40(👅: 7.3/10)冬粉滷得好上色,好入味,比起王子麵會較濕潤。豬腱肉同大腸份量足,但係味道偏淡,似乎唔係滷得好夠味,而花枝丸就正常發揮,幾香口。-3⃣ 蘋果鹽酥雞 💰38(👅: 7.2/10)香脆炸粉唔會太厚,幾有台式風味,旁邊蘋果片可解膩。-4⃣ 黑糖珍珠奶茶 💰24(👅: 7.4/10)揀左半糖少冰,珍珠煙韌幾有黑糖,奶茶偏向有奶香,唔會好甜。-5⃣ 冬瓜茶💰20(👅: 7.2/10)冬瓜茶香幾濃,但嗌左半糖都感覺偏甜。-6⃣ 綜合芋圓 💰28(👅: /10)細細一碗,有珍珠、紅豆同芋圓,份量唔算多,但芋圓幾有芋圓味,口感QQ的,不會過甜。

3⃣ 蘋果鹽酥雞 💰38(👅: 7.2/10)
香脆炸粉唔會太厚,幾有台式風味,旁邊蘋果片可解膩。

4⃣ 黑糖珍珠奶茶 💰24(👅: 7.4/10)
揀左半糖少冰,珍珠煙韌幾有黑糖,奶茶偏向有奶香,唔會好甜。
5⃣ 冬瓜茶💰20(👅: 7.2/10)
冬瓜茶香幾濃,但嗌左半糖都感覺偏甜。

6⃣ 綜合芋圓 💰28(👅: /10)
2020-06-01 77 浏览
一直都有經常光顧,因為食物味道質素的確不錯,但今天遇上一個個子高束髮女生的店員,服務態度超級差,我朋友禮貌地問她問題,店員馬上黑臉而且回應態度十分惡劣,將心比己,你自己去吃東西吃到要受氣的話也不想吃,價錢不是很便宜,連一般服務的禮貌都沒有,真的讓人失望,食物多好吃也沒有用吧,經過這次經驗,也不想再光顧了!!希望店家的老闆能好好提升一下員工的服務質素吧!不要因為員工的質素差劣而影響到顧客對店家的感覺以及生意!
蘋果鹽酥雞($38)味道一般, 有咬口, 調味似淡水魚餅隻味,但太濃味。好味指數:🌟🌟🌟打卡指數:🌟🌟🌟🌟大份指數:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟(5🌟為最高分)自選冬粉 ($61-5款)我選了豬耳, 百頁豆腐, 米血糕, 甜不辣, 豬大腸。冬粉調味OK, 太幼, 似粉絲, 不夠彈,份量不足, 建議加底。 百頁豆腐和甜不辣味道不錯,似台灣當地的味道。好味指數:🌟🌟🌟打卡指數:🌟🌟🌟大份指數:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟(5🌟為最高分)
蘋果鹽酥雞($38)
味道一般, 有咬口, 調味似淡水魚餅隻味,但太濃味。
好味指數:🌟🌟🌟
打卡指數:🌟🌟🌟🌟
大份指數:🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟
(5🌟為最高分)

自選冬粉 ($61-5款)

好味指數:🌟🌟🌟
打卡指數:🌟🌟🌟
大份指數:🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
(5🌟為最高分)
2020-05-31 86 浏览
同朋友嚟銅鑼灣行街,又要煩惱晚餐食乜嘢,經過登龍街,發現呢間食台式美食的小店,覺得幾特別,一於試吓。師大超人氣組合 $59配料:甜不辣、豬肉片、高麗菜、杏鮑菇、花枝丸、白蘿蔔自選麵底:冬粉可以自選配料,滷汁非常入味,麵底份量多,真心覺得幾抵食。吃你滷味套餐 $56配料:豬腱肉、豬耳朵、雞腎、大腸、高麗菜自選麵底:王子麵朋友揀咗王子麵,同樣吸引。加配區:大豆皮($10)鴨血($10)彈牙貢丸($10)黑糖珍珠奶茶(套餐+$18)桂圓紅棗蜜(套餐+$16)加珍珠($4)、仙草($4)飲品偏甜,建議向店員order少甜。呢一年都唔使旨意去到旅行,掛住台灣嘅朋友,可以考慮嚟燈籠滷味過下台式癮!

師大超人氣組合 $59
配料:甜不辣、豬肉片、高麗菜、杏鮑菇、花枝丸、白蘿蔔
自選麵底:冬粉

可以自選配料,滷汁非常入味,麵底份量多,真心覺得幾抵食。

吃你滷味套餐 $56
配料:豬腱肉、豬耳朵、雞腎、大腸、高麗菜
自選麵底:王子麵

朋友揀咗王子麵,同樣吸引。

加配區:
大豆皮($10)
鴨血($10)
彈牙貢丸($10)

黑糖珍珠奶茶(套餐+$18)
桂圓紅棗蜜(套餐+$16)
加珍珠($4)、仙草($4)

飲品偏甜,建議向店員order少甜。

2020-05-12
2020-05-31 54 浏览
台灣一路係我最鍾意掃街勁食既地方,無得外遊唯有出走銅鑼灣一趟搵食,試下呢間評價幾高既燈籠滷味止下癮。天氣咁熱飲番啖冷泡桂花烏龍真係透心涼,好清香既桂花味,冬瓜茶就夠香甜~~稻庭烏龍麵:麵質勁滑同彈牙,滷水汁味道唔係我地平時食果種,帶點甘甜,個麵非常入味同掛汁。蘿白清甜,貢丸幾好食,甜不辣煙煙韌韌甜甜地,大豆皮薄薄一片但索晒滷水汁既味,豬腱肉雖然偏瘦但係幾爽口。整體d 餸幾好味,可借份量少左d.台式香腸一向都無得輸,夠juicy, 夾埋一片蒜片更加香口。九份綜合芋圓+鮮草: 芋圓非常煙韌,黑糖珍珠超多,加埋紅豆,鮮草凍同黑糖糖水非常透心。