2017-05-23 87 浏览
今日想食韓燒,就嚟咗旺角既熨烤達人,因為我哋好早嚟到所以冇乜人,可以任揀坐邊。我地首先叫左個調味五花肉,可以用佢個熨斗黎壓住肉片燒幾得意,調味唔錯唔會好辣,可惜既係肉質比較un 大家唔好兩邊燒太耐就ok食燒肉又點可以無牛肉呢 呢度既肩胛肉瘦得黎唔乾 有好濃既燒牛肉香味 而且比較易燒 唔會lone ! 可以點甜酸醬夾埋生菜食 感覺會清新d之後兩樣都係我最愛 雞中翼同爐邊蛋 雞中翼因爲一分為二左 唔需要擔心好像平時煎雞翼好難熟既情況啦 而且醃得入味 爐邊蛋有好多配菜 有粟米 芝士(可拉絲!)同埋泡菜 泡菜好得意 味道唔辣反而像羅宋湯入面既椰菜 好後悔怕辣所以加得唔多呀 大家可以重手少少都唔怕

• 爐邊蛋
2017-04-26 122 浏览
旺角果然係美食天堂,除左傳統既各國佳餚,咩最新最潮既食物都有。熨烤達人—睇到個名會諗到咩?個熨字好有可能唔會聯想到食物,但驚喜就係呢度,食物真係可以用熨斗熨架!一入餐廳,粗豪既石屎牆令你仿如置身山洞,長木枱上有圓筒形抽油煙機,近距離對正烤爐,所以店內只有輕微油煙味。黑圓椅可打開將手袋放入內,設計貼心。前菜以泡菜最有水準,酸辣適中,夠爽夠多汁,味道夠地道。前菜可以免費追加。飲品點左真露同罐裝韓國梨汁。登登登登...主角黎啦,磚頭五花腩,將五花腩放係烤爐同一斤重既鐵板(傳說中既熨斗)之間,上下夾攻狠狠地鎖住肉汁,保持肉質嫩滑。由於製作需時,店員會埋枱幫忙。烤成後表面金黃焦脆,內裡竟然完全唔鞋,非常juicy ,配埋辣汁豉油,簡直係燒烤最高境界。厚切五花腩片,肥瘦均勻,肉味香濃,燒熟後肥油會焦焦脆脆,又另一番風味。Cider Special士多啤梨味,見隔離枱有杯咁得意既特飲,跟風叫黎試試,份量十足,有2人份,而且唔會太甜,入口好解渴。大園手攪飯,自己將配料撈埋一齊,味道唔錯,都幾開胃。另外朋友話紫菜卷都好好味。餐廳環境味道都令你有置身韓國既感覺,店員有耐性又有禮,最緊要個熨斗夠新潮,愛韓燒

飲品點左真露同罐裝韓國梨汁。

餐廳環境味道都令你有置身韓國既感覺,店員有耐性又有禮,最緊要個熨斗夠新潮,愛韓燒既朋友必定要試。
2017-04-24 94 浏览
位於旺角洗衣街的熨烤達人,交通方便,環境舒適,抽氣良好小油煙,服務細心,每款食物都會教導如何燒,有時候還會協助客人燒!雞扒很大塊,啖啖肉!雞腎簡單曬上黑胡椒調味,爽口!究竟這鐵板熨斗有什麼作用呢,店員回答“鐵板熨斗是一個韓國的古法,為了令肉質保持鮮嫩,鎖住肉汁,把具重量的鐵板壓到肉上,讓烤出來的肉更多汁美味。以力學的原理,肉塊放在烤爐總有些部位會彈起,無法平放的,而這熨斗則用重量把肉類壓著,讓肉塊能平均受熱,燒得更均勻。燒至兩面微燶,食起來更脆口野味!紅紅烈火熱溶了牛油,牛油包著大大粒扇貝肉,一個字“正!爐邊的加料蛋漿熟後,一啖一次過嘗到芝士,栗米,蛋,完美的配搭!
雞扒很大塊,啖啖肉!
雞腎簡單曬上黑胡椒調味,爽口!
燒至兩面微燶,食起來更脆口野味!
紅紅烈火熱溶了牛油,牛油包著大大粒扇貝肉,一個字“正!
2017-04-23 98 浏览
燒肉用熨斗?未聽過,所以朋友相約立即應允。今日便來看看如何用熨斗燒出美味韓燒。 走進餐廳,裝潢十分特別,好像走進了韓國工廠餐廳,屋頂的管道與每台上方抽氣管道相互呼應,很協調也不突兀,反而覺得更特別了。 一坐下就有種類豐富的前菜供應,很欣喜。桌面擺放整齊,打掃的很乾淨。 兩人擔心吃不完,放棄了二人套餐。單叫了各種肉類,侍應全程幫忙燒,服務十分用心。 牛俐:肉質勁道,燒完後有自然的香味,一咬就斷,冇肉筋,唔塞牙。雪花肥牛:肥瘦相間,分佈均勻,肉質鮮嫩,沾上醬汁讓人停不下來。 豬頸肉:豬頸肉已醃好,燒完脆脆地,同牛肉滋味唔同,也很不錯。熨斗燒肉,能把肉壓的很實,讓醬汁滲透,更入味,也避免燒肉時油飛濺出來。另叫了胡椒雞亦,很入味,皮很脆。兩人消費$580,飽到食唔落,很抵食。

另叫了胡椒雞亦,很入味,皮很脆。

兩人消費$580,飽到食唔落,很抵食。
2017-04-18 115 浏览
韓燒平時就食得多,但用「熨斗」燒真係第一次!呢間餐廳就係好特別咁用熨斗形既鐵板燒烤,研究左個爐咁耐,就要嗌下野食!燒烤方面嗌左豬頸肉、牛肉拼盤仲有五花腩。我覺得份量都算幾多,雖然價錢唔係特別平。每燒一種既肉類既時候,店員就會教下點燒先最好味!人少啲時候仲會幫手燒埋,好helpful! 因為其實望住舊五花腩,我地真係唔知點入手😂😂最鐘意韓燒就係自己可以控制生熟度,好似牛柳粒牛肩肉咁,自己燒就最滿足!調味亦都可以自己控制!除左燒烤,仲有嗌個叫「一公升眼淚」既煙三文魚小食,之所以叫一公升眼淚,係因為佢有個wasabi 汁俾你自己落。唔小心落得多就會一公升眼淚喇哈哈。最後仲嗌左個紫薯芝士排骨!!食呢個要換一個爐,之後就慢慢等芝士溶就食得!紫薯同芝士mix埋既味道好特別,好惹味,不過食得多會有少少滯,所以多啲朋友一齊食會好啲!仲可以嗌韓式燒酒!!好滿足!
燒烤方面嗌左豬頸肉、牛肉拼盤仲有五花腩。
我覺得份量都算幾多,雖然價錢唔係特別平。

因為其實望住舊五花腩,我地真係唔知點入手😂😂
最後仲嗌左個紫薯芝士排骨!!
食呢個要換一個爐,之後就慢慢等芝士溶就食得!
仲可以嗌韓式燒酒!!好滿足!
  • 熨斗烤壓
  • 厚切五花肉
2017-04-18 111 浏览
熨烤達人所有分店:元朗,旺角,鑽石山,都嘗過了,每間分店食物都有點不同,各有特式,裝橫富韓國元素,以及澎湃的韓國流行曲,氣氛一流!!招牌熨斗,令人難忘,除了外型有趣它亦十分實用,壓著食物燒熱力更平均!!前菜每間每日都不同,今次有大豆芽,矮瓜,醃蘿蔔,伴燒肉包菜食一流!!蛋漿加入芝士及栗米後,邪惡萬分!!餐牌大熱推介:來自韓國濟州的黑毛豬豬柳部位,入口滑嫩!!韓式壽司卷,青瓜,玉子,蟹柳,蟹籽等,口感層次豐富!!激讚的梅子雞翼,甜甜的,有點像蜜糖雞翼,這是熟食不用燒,但照樣將它們烤一會兒,更熱更野味!!
蛋漿加入芝士及栗米後,邪惡萬分!!
餐牌大熱推介:來自韓國濟州的黑毛豬豬柳部位,入口滑嫩!!
韓式壽司卷,青瓜,玉子,蟹柳,蟹籽等,口感層次豐富!!
2017-04-17 136 浏览
八點半入座只有四枱客,叫了個餐(如圖),有職員代燒,就算用熨斗‘責’ 住黎燒舊 “icon 五花肉”,可惜並冇肉汁(好乾冇肉味),M9 霜降西冷又係冇乜牛味。生菜都算新鮮,調味汁唔係太得。總結:試過一次便夠!

總結:試過一次便夠
2017-04-17
2017-04-12 934 浏览
琴日約左朋友出旺角行街,朋友話想食韓燒,我就提議左去食熨烤達人!好開心啊!我想食好耐咖喇!!好采最後餐廳都冇令大家失望😆餐廳裝修得好靚,地方闊落,仲播住K-POP MV,好似去左韓國一樣😍!!配菜有三款配菜,有芽菜、蓮藕同埋酸蘿蔔,全部都好好食😝!!蘿蔔酸酸甜甜特別開胃,芽菜有少少辣,重點係配菜可以refill!!另外烤爐旁邊有個位可以烤蛋,可以加泡菜、粟米同芝士,佢地啲泡菜唔算辣但好入味,而且唔似出面個D咁大大塊😋個烤蛋都好好味,尤其是加左牛油粟米個款,開頭見佢烤咁耐仲驚佢會老,點知食落口好香蛋味同牛油味,好滑,粟米又好甜。小食一公升眼淚(個名好吸引😂)係煙三文魚配沙律菜,另外有枝wasabi油俾我地滴落去,我驚好辣,所以滴左一滴,但一滴都已經食到有陣陣wasabi味😙江南UFO薄餅呢個一定要襯熱食!熱辣辣既薄餅夾住江南風味肉碎,岩哂係啲燒肉未熟之前頂下肚👍🏻海鮮帶子好新鮮,放左牛油係面一齊燒,而且燒既時間岩岩好,好juicy👍🏻👍🏻生蠔好大隻,侍應姐姐仲幫我地續隻開殼,辛苦哂!八爪魚都係燒得岩岩好,如果平時我地自己燒實會燒到老哂又難咬,好采有侍應姐姐幫我地燒,先食到軟綿綿既八爪魚,
好開心啊!我想食好耐咖喇!!好采最後餐廳都冇令大家失望😆
配菜
有三款配菜,有芽菜、蓮藕同埋酸蘿蔔,全部都好好食😝!!

小食
一公升眼淚(個名好吸引😂)
江南UFO薄餅
海鮮
生蠔好大隻,侍應姐姐仲幫我地續隻開殼,辛苦哂!
八爪魚都係燒得岩岩好,如果平時我地自己燒實會燒到老哂又難咬,好采有侍應姐姐幫我地燒,先食到軟綿綿既八爪魚,點埋個魷魚汁更正😋!

燒過肉先知個熨板原來咁好用👍🏻👍🏻!
我地叫左個M5牛肉眼,熨板壓住塊扒燒,鎖住啲肉汁之餘仲要係五成熟,口感同味道都一流🤗
牛舌條係厚切,所以特別爽口,得四條真係唔夠喉👉🏻👈🏻
豬頸肉唔算厚,但都好爽口,加埋韓式辣醬一流!
食韓燒緊係食豬皮同五花肉啦😂!!
豬皮真係好味到唔識形容 燒完既係特別香同埋侍應姐姐燒得岩岩好,軟綿綿又保持住豬既咬口🤤
最後,厚切五花肉真係不得了,五花肉真係韓燒既靈魂,加上熨板幫手鎖住肉汁,唔點醬都好味啊👍🏻。

飲品
我叫左杯荔枝味cider special,好大杯啊😵!
類似係荔枝味沙冰配一枝韓國七喜,都幾come飲,而且啲冰都好幼細😚
總括而言,餐廳不但裝修靚,空氣流通,仲有充電服務,侍應服務又好,多得侍應姐姐全程好有耐性咁幫我地燒,就有餐咁滿足既晚餐😚😚
2017-04-11 83 浏览
今日去完旺角行街,見夜夜地就同朋友係旺角火車站附近搵啲嘢食,最後我哋見到街頭有個廣告牌,係食韓式燒肉嘅,覺得好得意,因為間餐廳個logo係熨斗黎😂入到餐廳員工都好有禮貌招呼同介紹食物,基本嘅韓式配菜都有嘅,泡菜、豆芽等等,餐廳裝修都唔錯架,幾特別,香港好少有餐廳會咁樣裝修,睇返個餐牌,其實都有幾多選擇嘅!咁我哋就叫左: 厚切五花腩,肉質唔錯,初初以為咁厚會好難咬,點知食落口又爽又柔軟熟,加上佢用個熨斗壓落塊五花腩到,令到厚厚嘅肉都好快熟調味豬皮,識食韓燒梗係要食燒豬皮啦,豬皮同香港嗰啲真係好大分別,香港嗰啲係爽口嘅,而韓式果d係有啲好似年糕feel ,食落口感覺唔同調味豬頸肉,調味料令到豬頸肉好入味,豬頸肉亦都好爽口北海道帆立貝,帆立貝好大隻,加上有牛油,味道更香濟州生蠔,生蠔好新鮮,一啲都唔腥,食落口都好有蠔味八爪魚,份量都幾多下,仲要好大隻有兩隻咁多,燒完嗰啲魷魚鬚亦都好爽口,配埋個醬汁簡直一流另外我哋仲叫多咗兩杯飲品,smoothie cider,係韓國七喜再加士多啤梨沙冰,味道唔錯,影相一流韓燒來講,間餐廳食物算多選擇,裝修同環境都唔錯,值得一讚嘅係個個員工都好細心咁幫我地燒食
咁我哋就叫左:

調味豬頸肉,調味料令到豬頸肉好入味,豬頸肉亦都好爽口
北海道帆立貝,帆立貝好大隻,加上有牛油,味道更香
濟州生蠔,生蠔好新鮮,一啲都唔腥,食落口都好有蠔味
韓燒來講,間餐廳食物算多選擇,裝修同環境都唔錯,值得一讚嘅係個個員工都好細心咁幫我地燒食物,另外泡菜同生菜都係無限refill!
2017-04-10 91 浏览
又係時候一班姊妹聚聚,特別上網搵過資料,我哋就比呢到用古法韓式熨斗烤肉吸引!決定一定要來試試我哋一嚟到餐廳門口, 就已經覺得依度嘅裝修、設計好吸晴好有韓式嘅風格, 主打熨烤圖案亦好風趣!入到去店員就好熱情咁招呼我哋,隨即梗係即刻睇餐牌啦!不得不提嘅係,呢度嘅韓式小食,真係好好食,泡菜甜甜辣辣,停吾到口!不停要加加加!我哋點左兩款小食先一公升的眼淚(煙三文魚沙律)-配有wasabi汁,特別又好味!芝士雞肉飛碟-親熱食超香脆厚切五花腩、調味豬皮-終於見證熨斗烤厚厚五花腩😍肉汁被鎖住,豬皮烤完後另一種口感,必食!驚喜!北海道帆立貝、原隻章魚-邊燒睇住牛油融合帆立貝,章魚仔配有特別醬汁,愛食海鮮嘅人必試原隻連殻燒生蠔-係我因為愛食海鮮嘅朋友點既,我地食完到覺得好鮮甜,所以到係推介!七喜荔枝飲品-吾洗講睇外觀到知掂!有得睇又大杯又好飲!總括嚟講,係我食過最滿意嘅一間韓式烤肉餐廳!地方亦舒服!
我哋一嚟到餐廳門口, 就已經覺得依度嘅裝修、設計好吸晴
好有韓式嘅風格, 主打熨烤圖案亦好風趣!
入到去店員就好熱情咁招呼我哋,隨即梗係即刻睇餐牌啦!
我哋點左兩款小食先

芝士雞肉飛碟-親熱食超香脆
驚喜!
七喜荔枝飲品-吾洗講睇外觀到知掂!有得睇又大杯又好飲!
總括嚟講,係我食過最滿意嘅一間韓式烤肉餐廳!地方亦舒服!

2017-04-10 1089 浏览
畢業後,大家各有各忙,今日終於夾到時間約埋一班姊妹去食大家至愛的韓燒,餐廳地點好方便,旺角東站落天橋幾分鐘就到我地大約9:45到,有85折優惠餐牌選擇多,沙律,燒肉,燒海鮮,熟食樣樣有至愛既邊爐蛋餐廳會提供芝士,泡菜和粟米比你自行加落蛋到,好正好好味一公升眼淚,個名很特別其實係wasabi加三文魚仲有沙律菜,上面兩枝透明既管係wasabi,可以自己吱落去很特別。豬肉類- 最上方係厚切五花肉,左邊係調味豬皮,煙煙韌韌,右邊係調味豬頸肉,賣相一流,好美燒至金黃色,外脆而肉質爽口熨燒中既厚切五花肉必食之選肉質嫩滑,油脂豐富,好好味濟州生蠔,大大隻連殼燒生蠔,蠔味濃帶子,味道鮮甜,沒有沙加上牛油,味道一流士多啤梨沙冰,成枝七喜插落去沒有藥水味,大大杯,好抵總括而言,食物種類多又特別,高質素,服務員態度很好,全程也主動燒肉,好貼心,價錢不高,每人二百蚊到,下次再食
我地大約9:45到,有85折優惠
餐牌選擇多,沙律,燒肉,燒海鮮,熟食樣樣有
至愛既邊爐蛋
餐廳會提供芝士,泡菜和粟米比你自行加落蛋到,好正好好味
一公升眼淚,個名很特別
很特別。
燒至金黃色,外脆而肉質爽口
熨燒中既厚切五花肉
必食之選

肉質嫩滑,油脂豐富,好好味
濟州生蠔,大大隻連殼燒生蠔,蠔味濃
帶子,味道鮮甜,沒有沙
加上牛油,味道一流
士多啤梨沙冰,成枝七喜插落去
沒有藥水味,大大杯,好抵
2017-04-08 102 浏览
經過旺角,比餐廳門口大大嘅一個熨斗banner吸引,於是決定試一試呢個咁新奇嘅燒肉餐廳 爐嘅側邊有一啲為放咗蛋汁,仲可以加入芝士粟米泡菜等等嘅材料,去到最後會變成一個egg custard我哋先叫做一個煙三文魚,佢叫做1公升眼淚,因為可以加入wasabi,落得多真係喊出來,個名真係好有趣燒肉方面,我哋叫咗一個set menu,肉類都算幾豐富,有齊五花腩,雪花牛肉粒,調味豬皮,西冷我最鍾意嘅係雪花牛肉粒,入口即溶另外,佢嘅芝士焗菇都非常之好食,去到最後我哋仲叫多一碟我哋仲試咗佢嘅特別菜式,芝士排骨。除咗知識之外,佢仲加入左紫薯,非常有趣嘅組合,好好食店舖嘅店員都非常之好,有時會幫我地笑,處理一啲比較難燒嘅肉,有佢哋專業嘅技巧,食物當然更加好食。飲品方面,我哋就試咗佢嘅米酒,同燒肉十分之夾,值得一試。
我最鍾意嘅係雪花牛肉粒,入口即溶
另外,佢嘅芝士焗菇都非常之好食,去到最後我哋仲叫多一碟
飲品方面,我哋就試咗佢嘅米酒,同燒肉十分之夾,值得一試。
2017-04-05
2017-04-08 90 浏览
今日同友人去咗旺角一間食韓燒的餐廳,平日人流不太多,大約8點幾去到都唔洗等枱。我地叫咗幾款食物,先燒豬皮, 豬皮質感特別,必食!燒個D大大塊的豬肉牛肉的時候,服務員會提點我地大約的燒烤時間,又會幫我地剪到細細份方便食! 佢地都會主動幫我地換爐,讚!除咗燒肉,我地都叫咗胡椒雞翼!好香脆!!另一個gimmick- 一公升眼淚!其實係三文魚沙律,但點解會叫做一公升眼淚….? 唔好睇小個兩小枝膠管… 食韓國野又點少得飲韓國米酒!Cheers!

我地叫咗幾款食物,先燒豬皮, 豬皮質感特別,必食!

除咗燒肉,我地都叫咗胡椒雞翼!好香脆!!

食韓國野又點少得飲韓國米酒!Cheers!
2017-04-04 852 浏览
今晚同fd行左好耐moko都無麼收穫,就覺得食翻餐好噶補償下。印象中平時搭巴士果陣見過附近有間韓燒,就去試下。一坐低,朋友發板要左個超級熨斗烤壓,即係有M5肉眼扒,調味豬皮,雪花牛,牛肋骨同厚切五花肉。配菜好快就到,呢個豆芽好好味,酸蘿蔔都係。呢間噶韓燒都係有爐邊蛋食,但呢個比較特別,配料係自己加噶,有泡菜,芝士同粟米。我地三樣都加曬落去d蛋漿度。我地叫噶超級熨斗烤壓到啦。睇落份量都ok,全部肉類都好飽肚噶。一開波店員幫我地燒五花肉先,放左五花肉上鐵板後,再用個熨斗鐵板壓上去,令受熱更均勻。不過店員唔係成日留意住,所以最後個五花肉燒到有d乾。呢個雪花牛好好味,油花多,而且d肉都幾嫩。牛肋骨略嫌筋比較多,不過牛味都幾重,而且脂肪都ok多,店員燒得火候剛剛好,所以食落都唔錯。M5肉眼扒係最後先燒,店員燒之前會問我地中意幾成熟,我地要5成。今次店員明顯留心好多,一燒到差唔多5成就立刻剪開,排開兩邊等我地食。肉眼扒5成熟剛剛好。始終肉眼噶油份比較多,所以d肉唔鞋,又ok嫩同“冧”,好正。總結呢餐都算唔錯,我同朋友都幾滿意,已經淰住下次再離食下個濟州黑毛豬。

印象中平時搭巴士果陣見過附近有間韓燒,就去試下。
配菜好快就到,呢個豆芽好好味,酸蘿蔔都係。
不過店員唔係成日留意住,所以最後個五花肉燒到有d乾
呢個雪花牛好好味,油花多,而且d肉都幾嫩。
2017-04-01 94 浏览
朋友生日想食e間烤肉店,打電話去時full booking,職員話可以試下walk in,十分幸運有位我地五個大人一個小朋友,點左一個烤肉套餐$480,要加多個烤牛舌,江南ufo,芝士雞,大團手搞飯,爐邊旦(可以加泡菜,芝士,栗米,同一個好似辣椒醬),重有好多前菜,有泡菜,大豆芽,茄子,酸蘿蔔片,同蓮藕片。再加一人一杯飲品一坐低佢地送上胡椒湯,湯太咸了胡椒味重。前菜可以refill,可惜爐邊旦無得任食※熨斗烤肉$480,主要有大大磚頭的五花肉,豬皮同牛肉粒同牛肩肉同西冷,烤五花腩需要烤3至4個字,服務員可以幫你烤,五花腩烤得非常到家,卜卜脆,而且全熟,如果自己燒,肯定沒有這個耐性。豬皮烤完軟腍腍,好有骨膠原。烤完豬肉,佢地會換另一個綱是烤牛肉全程都是服務員幫我地代烤※烤牛舌$100得4條厚切,建議大家唔好點真心覺得超貴,烤完之後有點um...※大團手搞飯,底有飯,有吞拿魚,蟹籽,青瓜c,旦c,同一粒粒脆卜卜類似粒通的物體,加埋沙律醬,附上隻手套比你用手撈埋一齊,再放係雪糕筒裡面,有多的飯可以伴著紫菜一齊食,唔錯唔錯,姐係沙律撈飯※江南UFO,中間夾著芝士,再加上一些肉醬有點微辣,一定要

※江南UFO,中間夾著芝士,再加上一些肉醬有點微辣,一定要襯熱食
※芝士雞,滿滿滿滿超邪惡的芝士,加上幾件烤雞,需要用gas爐,將芝士加熱,再包著炸雞。。。嘩多麼邪惡
※飲品有藍莓,荔枝同士多啤梨,冰沙倒插一支韓國7喜,藍莓的味道普普講通,我比較喜歡荔枝味同行的小朋友獲得店送出的小雞鎖匙扣玩具
而且佢地服務超好又貼心,唯一缺點是爐邊旦無得任食
2017-03-31