2017-08-10
約左老死狗仔一齊打邊爐,因為久別重逢,打邊爐最好吹水。來呢間,因為試過,食材好新鮮,湯水夠正。點了一式兩款湯式,一款是有紅蘿蔔、杞子、粟米、猴頭菇、海底椰、螺頭等煲成老火湯,家常清潤滋味,這款真是吾之最愛,因為唔熱氣,夠清潤補身。另一款乃吾友最愛,但名字記不起,湯有蜂巢豆腐、人參、牛奶、百合等,但我不愛牛奶湯底,點一湯兩款各合所愛。至於食材,真夠新鮮,蝦滑,自行打,夠彈夠新,口感非常好。另外蟹柳也好吃,上等日本貨,奇鮮,吸湯汁不錯。日本A4和牛,牛味能與口腔溶成一片,加上好味湯汁,無需點任可醬料,單吃天然風味,令人吃到欲先欲死,日本牛係好正。驚奇還有午餐肉,不是次等貨色,優質午餐肉,肥肉與瘦肉平均比例,食到豐膄油香,還有鬆軟豬肉,不用煎都可以好好食,當然係上等午餐肉才有的滋味!必試魚皮餃,大隻,皮做到好好,油潤彈口,有魚味,餡內肉汁多和油香,伴上湯汁,你會認為食到變左神仙!
至於食材,真夠新鮮,蝦滑,自行打,夠彈夠新,口感非常好。
另外蟹柳也好吃,上等日本貨,奇鮮,吸湯汁不錯。