因為心心念念日本的牛腸鍋,就排隊等位點了來試,結果根本不是記憶中的味道,一點關聯都沒有⋯⋯⋯不像日本用新鮮的牛腸在鍋裡煮熟,而是用了預先煮熟的牛腸,但是上面肥肉過多,而且還會結成一塊塊油塊。整個調味也不好,完全無法平衡腸(不確定真的是牛腸)的超級肥膩感。餐廳因為自居日本居酒屋,拒絕提供熱水,吃這麼肥膩的一鍋真的超辛苦。唯一覺得不錯是餐廳的裝飾風格比較日本,有一種度假的感覺,服務態度也很好,只是希望看到客人真的有很大需求的時候是否可以少少理解一下。

牛腸鍋
2020-12-10 373 浏览
荃灣有一間居酒屋都開咗一段時間,都幾有日本feel,隔咗超過兩年再次到訪, 都一樣冇令人失望。餐牌選擇多多,呢間餐廳比較特色係串燒,所以我哋今日主要都分享熟食。壽喜燒(牛肉鍋) $138都真係幾豐富,本身見到裏面有好少水幾驚會唔夠,因為裏面有好多菜所以都有好多水,啲牛肉質素OK,加上有一個蛋可以打落去,令到湯底味道甜得來更加有層次。+追加烏冬$28枝豆$28估唔到呢個價錢有咁多數量,抵食過出面其他居酒屋好多,充滿鹹香,飲酒一流。青檸Highball $48青蘋果特飲$29佢個青檸Highball都幾清新,落Whiskey個份量應該都幾大所以飲飲下都開始有啲醉醺醺 XD 青蘋果特飲甜甜地小清新。炸物推介芝士年糕$48吉列鹿兒島黑豚扒$88吉列廣島蠔$98芝士年糕熱辣辣,中間切開左,啲芝士差唔多流出嚟;鹿兒島黑豚扒外皮炸得香脆又金黃,裏面嘅肉質都仲好Juicy同埋比較爽口,廣島蠔仲太大隻超多水份,抵食!串燒方面我哋就主要食咗雞同埋牛,都好正!阿波尾雞腎$22阿波尾雞尾$24 阿波尾雞皮$28自家手作雞肉棒$38雞腎好爽口,雞尾方面油脂豐富,好惹味手,雞皮非常香口又有咸香,自家製雞肉棒裏面好

壽喜燒(牛肉鍋) $138
+追加烏冬$28

青檸Highball $48
青蘋果特飲$29

炸物推介
芝士年糕$48
吉列鹿兒島黑豚扒$88
吉列廣島蠔$98

串燒方面我哋就主要食咗雞同埋牛,都好正!
阿波尾雞腎$22
阿波尾雞尾$24
阿波尾雞皮$28
自家手作雞肉棒$38

雞腎好爽口,雞尾方面油脂豐富,好惹味手,雞皮非常香口又有咸香,自家製雞肉棒裏面好似有啲雞軟骨咁,口感爽口,配上特製嘅蛋黃醬汁,一定要試!

一口和牛$35
牛舌芯$42
一口和牛好大粒,香味十足,牛舌心口感比想像中爽,喜歡吃牛的朋友仔不要錯過。
2020-12-10 248 浏览
Before no dine-in rule after 6pm started, we decided to have something nice for our Xmas celebration. Since we loved Japanese food, my wife suggested  瀛燒居酒屋 as their reviews are quite positive. It was located at Heung Wo Street, Tsuen Wan, several minutes walk from Tsuen Wan West MTR. Being an izakaya restaurant, their menu was comprehensive, serving a wide range of alcoholic drinks and food such as appetizers, yakitori, sashimi, sushi, fried items, noodle or rice etc. We ordered peach and grape

We ordered peach and grape soda, which were gassy and refreshing, having a sweet taste.

Sliced octopus with wasabi - The portion was bigger than usual, and octopus was chewy and juicy, absorbing the essence of the wasabi and was appetizing.

Fried chicken soft bone was fried till crispy and the bone was chewy and crunchy, with mayo sauce provided to enhance the taste.

Tamagoyaki with mentaiko - Egg was cooked till very soft and smooth, and mentaiko was flavourful, complimenting well with the sweetness of the egg.

We ordered few yakitori to try, namely beef cubes, ox tongue, pork, eel, chicken wings and minced chicken sticks. They were marinated till juicy and sweet, and beef was tender, pork was chewy and chicken was soft and smooth. Eel was grilled crispy and soft.

Since the weather was cold, we ordered a pot of shabu shabu, with udon. Soup was clear and sweet, and those vegetables were fresh and crunchy. Tofu was soft and smooth and pork was chewy. Egg was provided to add onto the soup. Udon was chewy and smooth, going well with the soup.

Grilled rice ball was crispy on the outside, and yet the rice inside was still soft and chewy, flavourful as well.
2020-12-08 2176 浏览
個人推介指數 7.5分 (10分為滿分) - 聽着九十年代的日本歌, 品嚐日式居酒居料理, 那份情懷不經意在腦海中再次現. , 店子雖不大, 但餐廳佈置用心日風處處, 是打卡的好地方. 食物味道細緻, 水準頗高, 價錢合理. 服務又相當細心, 服務員會耐心解說不同的食材, 讓你好好配撘. 今晚是預祝結緍周年紀念的晚餐, 一定不能夠馬夫, 太太話想食日式料理, 想來想去, 不如重臨舊地, 到荃灣這間居酒屋, 再好好享受一番.曾到此店光顧, 味道服務和環境也相當好, 這次重臨, 唯一不同的就是是次晚餐是兩口子, 可浪漫一番.聽着看着這些經典的日文流行曲和懷舊的日式佈置, 我和太太都咀裡啍着歌兒, 心裡勾起不少往日在日本的晝面.這次沒有囡兒在, 可不用理會她, 畫情點喜歡的食物.這個黑豚豆腐鍋準時天氣漸寒的最佳選擇, 湯底氣濃, 上面有大量的豆腐, 青甜的菜蔬和粉絲.把雞蛋撈入鍋來再加上美味的黑豚肉, 入口又香又滑. 如果能再配一碗珍珠白米飯就完美, 可惜本人減肥中, 後面還有很多好東西等着我.吃罷, 我們二人也很滿足和温暖.肚子有了依靠後, 接着就要我們最喜歡的壽司, 這些食材也是由師傅發

到荃灣這間居酒屋, 再好好享受一番.

這次沒有囡兒在, 可不用理會她, 畫情點喜歡的食物.

把雞蛋撈入鍋來再加上美味的黑豚肉, 入口又香又滑.
吃罷, 我們二人也很滿足和温暖.

肚子有了依靠後, 接着就要我們最喜歡的壽司, 這些食材也是由師傅發板, 全部也要時令和新鮮的.
包括, 拖羅, 深海池魚, 秋刀魚, 赤身, 蟹子甜蝦和赤貝等,
而最令我着迷的當然是拖羅, 魚味濃郁, 入口即溶化, 最後我們也多叫了一客拖羅, 慢慢細嘗.
吃到這裡, 沒有半點飽膩, 可以向下一個目標進發.

未上枱已聞到串燒的香味, 我們點了阿波美雞皮, 阿波美雞胸軟骨, 黑豚腩肉, 冬菇和日本青椒仔.
阿波美雞是日本公認的靚雞, 在日本我也經常吃, 肉色略帶紅色, 低脂肪, 口感爽脆.
以此雞燒出來的雞皮, 香脆而不油, 其雞胸骨更是又有咬口又鮮甜, 兩者 也是佐酒佳品.
還有, 豬腩肉, 油香處處, 即便減肥中也不能抗拒此誘惑.

不經不覺, 談談囡兒, 談談往事就完全所有串燒, 很滿足.

最後來一個大合照

整体來說, 簡單一句, 昨日的情懷能今天再次在煩忙的生活中感受, 我和太太都非常滿意.
店員最後還給我們這些日式小糖果, 下次節日, 我們也應會再來.

2020-11-30
2020-11-29 175 浏览
車房間的日本居酒屋誤打誤撞找到了荃灣區美味蟹籽沙律   $68很想吃點小清新口感的點了這個每家日本店都有的沙律味道沒有很出眾但就是叮慣的口感 阿波尾雞雞肝串燒(生熟各一串) $22@看到有生熟可選當然各點了一串用上了日本土雞阿波尾雞生熟都掌握得很好熟的真的全熟而沒有過熟生的就像豬肝那軟軟粉粉的口感我比較推薦生雞肝呢 一口和牛串燒2串 $35@一口和牛倒是有點失色樣子看上去不太吸引吃下去覺得脂肪部分有點太多 牛舌芯串燒2串 $42@雖然說一口和牛有點失色但牛舌芯是十分推薦!是我吃過最厚實而味美的牛舌牛味濃之餘質感厚實 燒的功夫也是到家有嚼勁而不會過硬 金目鯛魚頭鍋(白湯) $188今天有點冷就點個白湯鍋配飯一流可是今天太飽沒有點只喝湯頭的鮮美已夠了魚味香濃,加上日式火鍋的津白配菜彷彿回到上年的靜岡吃著美味的金目鯛料理 特製火炙左口魚群邊醬油漬 $98到居酒屋就是要試居酒屋的特製品加上我是左口魚群邊的忠粉點了這個也很驚喜先火燒左口魚群邊 再浸入醬油醬油不會太鹹 也保留了左口魚的油脂配搭白蘿蔔蓉唔 是必食推介啊 刺身三點盛合 $99總是要點刺身刺身三點有油甘魚 金目鯛跟三文魚非常新鮮 有別其
車房間的日本居酒屋

樣子看上去不太吸引
吃下去覺得脂肪部分有點太多

牛舌芯串燒2串 $42@
雖然說一口和牛有點失色
但牛舌芯是十分推薦!
是我吃過最厚實而味美的牛舌
牛味濃之餘質感厚實
燒的功夫也是到家
有嚼勁而不會過硬

金目鯛魚頭鍋(白湯) $188
今天有點冷就點個白湯鍋
配飯一流可是今天太飽沒有點
只喝湯頭的鮮美已夠了
魚味香濃,加上日式火鍋的津白配菜
彷彿回到上年的靜岡

也沒有發現這樣一家居酒屋
店不難找 味道跟價錢也是出色公道
滿足的一餐

2020-11-28 1148 浏览
荃灣感覺上較少日本餐廳,雖然這間小店並不如尖沙咀及銅鑼灣等地的日本餐廳高級,但依然充滿氣氛同時亦更加舒適自在。一般居酒屋餐牌都以串燒酒肴為主,但這裡的食物選擇卻是包羅萬有,壽司、刺身、鐵板飯等都一應俱全,而且價錢都相對親民,難怪平日晚上都座無虛席。雞皮餃子 ($58) 內餡以菜肉為主,以雞皮取代一般麵粉餃皮脆得香脆之餘更富油香。吉列鹿兒島黑豚扒 ($88) 同樣即點即炸,外層酥脆但肉質稍乾。阿波尾雞心 ($22) 口感軟彈而邊位燒至略帶焦脆。蟹肉蟹膏米紙卷 ($68) 當中包住大量青瓜絲、蟹肉、蟹膏及蟹籽,爽脆之餘充滿蟹膏鹹香。蟹膏玉子燒 ($98) 鬆軟綿密,淡淡蛋香配以濃厚蟹膏鹹香相得益彰。牛肉鐵板飯 ($78) 加入黑椒汁炒製香口惹味,更能造出大量飯焦相當滿足,比起著名連鎖品牌有過之而無不及。蒲燒鰻魚鐵板飯 ($98) 用上整整半條鰻魚,肥美肉厚。上·御前壽司盛合 ($168) 六件壽司分別為三文魚腩、金目鯛、甜蝦、北寄貝、赤貝及吞拿魚,另外更配上蟹柳及醃蘿蔔細卷。壽司飯軟硬適中但刺身方面未算相當鮮美,當中個人比較喜歡經過炙燒逼出油香的金目鯛。白桃特飲 ($29) 青檸特飲 ($
一般居酒屋餐牌都以串燒酒肴為主,但這裡的食物選擇卻是包羅萬有,壽司刺身、鐵板飯等都一應俱全,而且價錢都相對親民,難怪平日晚上都座無虛席。

阿波尾雞心
阿波尾雞心 ($22) 口感軟彈而邊位燒至略帶焦脆。

蟹肉蟹膏米紙卷

蒲燒鰻魚鐵板飯
蒲燒鰻魚鐵板飯 ($98) 用上整整半條鰻魚,肥美肉厚。

白桃特飲/青檸特飲
白桃特飲 ($29) 青檸特飲 ($29) 以梳打加入糖漿而成,沒有特別之處但對滴酒不沾的我倆卻是個代酒的好選擇。
阿波尾雞心
蟹肉蟹膏米紙卷
2020-11-28 699 浏览
這天去荃灣探朋友,之後她說要帶我去一家隱世的日本餐廳!在工業區那邊附近,也離荃灣廣場不遠!小店裝修充滿日式風味,牆上貼了很多日本招紙,好特別!店員送上紙袋仔裝口罩,貼心!看看餐牌,食物的款式好多,也有很多特別的刺身,不同酒類也有!點了白桃特飲和蜂蜜綠茶,白桃好香,味道好清新!這晚好想食壽司,點了特上御前壽司盛盒,有吞拿魚、拖羅、鯖魚、象拔蚌、赤貝等等!賣相很精緻!最喜歡象拔蚌壽司,好鮮甜爽口!拖羅幾肥美!明太子玉子燒是熱騰騰的,每層蛋都好薄,又好多層,濃濃蛋香,入口軟綿綿,微甜的蛋和鹹香的明太子很夾!超推薦玉子燒!想不到餐廳有阿波尾雞的串燒!點了阿波尾雞心和自家手作雞肉棒!雞心爽口彈牙!好喜歡雞肉棒,裡面混合了雞軟骨,充滿肉汁,口感很有層次,沾上日本雞蛋黃味道更提升!牛舌芯燒得好香,好爽口!軟殻蟹天婦羅份量好多,幾抵食,外脆內軟,好多蟹膏!朋友喜歡吃壽喜燒,很多牛肉,甜甜的湯底,好多菜,大滿足!埋單時還有糖給客人,小朋友應該好開心!
小店裝修充滿日式風味,牆上貼了很多日本招紙,好特別!

店員送上紙袋仔裝口罩,貼心!
點了白桃特飲和蜂蜜綠茶,白桃好香,味道好清新!

賣相很精緻!
最喜歡象拔蚌壽司,好鮮甜爽口!
拖羅幾肥美!

想不到餐廳有阿波尾雞的串燒!
點了阿波尾雞心和自家手作雞肉棒!
雞心爽口彈牙!

牛舌芯燒得好香,好爽口!
軟殻蟹天婦羅
份量好多,幾抵食,外脆內軟,好多蟹膏!

朋友喜歡吃壽喜燒,很多牛肉,甜甜的湯底,好多菜,大滿足!

埋單時還有糖給客人,小朋友應該好開心!
2020-11-23
  • 壽喜燒
2020-11-27 147 浏览
荃灣一向都好多好嘢食,不過呢間店就唔係個個識揾,懷舊居酒屋嘅裝修,播著80年代嘅日本歌曲,聽得我如痴如醉,回憶返晒黎,還可以一邊享用美食,感覺真好。松葉蟹肉玉子燒( $88 )一向都鍾意食玉子燒,呢個加埋松葉蟹肉就更加矜貴!一客有六件,煎得厚厚的,裏便嘅蟹肉好多,而且啲蛋都有調味,層次豐富呢!壽喜燒牛肉鍋( $138 )用Gas爐即場煮熱,牛肉份量都唔少,而且質素好好,除此以外仲有雞髀菇、椰菜、粉絲和很多葱蒜等等, 加上一隻生雞蛋,個汁都做得好味。我哋驚唔夠飽就追加烏冬( $28 ),凍冰冰嘅烏冬即煮即食當然好味啦。特上刺身盛合( $299)食日本菜點可以唔食刺身?呢個盛合有幾款刺身,包括油甘魚、深海池魚、赤身、海膽半板,仲有帶子,而原本有三文魚不過我哋唔想食,師傅幫我哋改咗金目鯛!呢個金目鯛好魷魚味,而帶子和海膽亦都好鮮甜,所有刺身都好新鮮,正呀!由於我哋唔係好飲酒,就唯有叫幾杯特飲,例如青蘋果特飲和提子特飲, (每杯$29 ),都係果汁味嘅梳打水之類咁囉。過了一個身心靈都飽足嘅晚上呢!

松葉蟹肉玉子燒( $88 )
松葉蟹肉玉子燒

壽喜燒牛肉鍋( $138 )

壽喜燒牛肉鍋

特上刺身盛合( $299)
特上刺身盛合

提子特飲

過了一個身心靈都飽足嘅晚上呢!
松葉蟹肉玉子燒
特上刺身盛合
提子特飲
2020-11-27 144 浏览
聽聞荃灣有間隱世居酒屋,期待已久今晚終於可以嚟試吓質素。居酒屋以大量燈籠為裝飾,門口樓底都幾高,後來才知道原來2樓都可以坐,仲可以包場添。餐牌選擇都多,不過總覺得嚟居酒屋要食下串燒先似樣,所以叫了幾款試吓呢度嘅手勢。雞軟骨($22)有嚼頭!白鱔串燒( $49 )厚肉,有少少骨但不影響味道!好食!番薯串燒( $19 )一串五粒,一口一粒,不過不失。一口和牛串燒( $35 )堅好食!一串都有好幾舊,保持到肉汁!話說黎到居酒屋我哋都想叫條魚嚟食,其實見到佢有個虎河豚套餐都好想叫,無奈要預先一日order,剩下幾款選擇完全冇頭緒,店員耐心為我哋推介,喺刺身和燒魚之間:最後我哋揀咗燒,店員就推介燒深海目抜($488 ),一於照跟!估唔到相當大條,而且燒得好唔錯,魚肉好多而且實淨彈牙,不過呢款魚始終魚味唔算好濃,所以點埋附送嘅醬汁會更加好味。能夠原條魚咁食,感覺很幸福呢。最後還有個蒲燒鰻魚鐵板飯( $98 ),鐵板熱辣辣上枱,店員提醒要把握時間快炒,以免癡底,連同好多蔥、粟米和七味粉等等,當然加上重點係鰻魚啦,味道唔錯呢!
聽聞荃灣有間隱世居酒屋,期待已久今晚終於可以嚟試吓質素。

雞軟骨($22)有嚼頭!
白鱔串燒( $49 )厚肉,有少少骨但不影響味道!好食!
番薯串燒( $19 )一串五粒,一口一粒,不過不失。

2020-11-24 89 浏览
這間位於荃灣的瀛燒居酒屋,主要以日式串燒、刺身及鍋物為主,還有多款清酒及梅酒以供客人選擇。三點盛合有三文魚、油甘魚、鯛魚,三者中鯛魚味最鮮甜,其次是三文魚,而油甘魚不夠甘香。三文魚腩入口充滿油脂甘香,亦有魚肉鮮甜。吉列鹿兒島黑豚扒薄薄的粉漿炸至金黃香脆,黑扒肉用了半肥瘦的部份,濃郁的肉香又帶油脂香,肉質鬆化。野菜魚奶白湯炭烏冬奶白的魚湯味道濃郁鮮甜,完全唔腥,烏冬反而比下去。明太子玉子燒玉子燒即叫即做,上枱時熱辣辣,蛋香濃之餘又有明太子的咸香鮮味,加上少許蘿蔔蓉汁,更令其提鮮。串燒幾款白鱔肉質彈牙、非常新鮮;牛舌芯厚切,所以肉味濃又有咬口;牛肋筋帶點牛油脂香;自家手作雞肉棒伴上蛋王醬汁,令雞肉更嫩滑及juicy。明太子雞翼雞翼燒至外皮帶脆,裏面包滿了咸鮮的明太子,啖啖又肉汁又夾雜著鮮味。黑豚腩腩肉較有咬口,肉質較爽,反而油脂唔算重。特色燒飯團燒至表面焦脆有咬口,中間則爽口,如果有些醬汁點會更好味。即使無得去日本旅行都可以食到一餐豐富的日式餐廳,最後還送上糖果。

三點盛合

三文魚腩
入口充滿油脂甘香,亦有魚肉鮮甜。

野菜魚奶白湯炭烏冬
奶白的魚湯味道濃郁鮮甜,完全唔腥,烏冬反而比下去。

串燒幾款

明太子雞翼

黑豚腩
腩肉較有咬口,肉質較爽,反而油脂唔算重。

特色燒飯團
燒至表面焦脆有咬口,中間則爽口,如果有些醬汁點會更好味。

荃灣很隱世的時光隧道,入去好像穿越了般真的到了日本似的,裝修好美超級日本風播著日本HIT SONGS🎤最愛牆上貼滿日本的廣告banner🎏食物也是超級高質的,最最最想介紹的是這份冷盤牛舌,真的是超級超級好吃又腍,肉味超夠,再加上旁邊的芥辣超級正!然後師傅發板的特上御前壽司盛合都好新鮮,每一件🍣都超級好吃,而旁邊還見到清酒煮蜆的配套加辣是超級好吃,大家一定要試加辣大大隻,一定要飲那個酒是精華!第二回想介紹我們最愛的雞皮 (畢竟我們是雞皮殺手哈哈哈😎)這邊的雞皮串也好好吃,薄身的一串超脆口調味剛剛好不會太咸,而且還有那個雞皮餃子也是超出色的🥟最後還有黑豚鐵板飯,我們這次選了黑椒汁也好好吃,豚肉肥得好好吃那種加上最後飯收尾好滿足🤩

冷盤牛舌

清酒煮蜆
雞皮
黑豚鐵板飯
2020-11-17 101 浏览
近排同爸爸係屋企睇日本電視節目,佢突然同我講好想試居酒屋。但而家疫情又好難同佢去旅行。所以特意上網搵飲食資料,帶佢黎荃灣依間「瀛燒居酒屋」歎日本料理🏮。 -餐廳裝潢甚有特色,一進去就令人感覺置身日本居酒屋。牆上的posters及彩色的印花燈籠🏮,加上餐廳位置遠離煩囂的大街,令人可以好好享受一頓晚餐。-⭐️串燒白鱔、雞蔥串及自家手作雞肉棒 超鍾意燒白鱔😋魚皮脆卜卜,白鱔亦厚身爽口彈牙。簡單用鮮檸檬汁就更突顯其鮮味。雞肉棒啖啖肉香,薰蛋汁來吃,口感更香更滑溜。 雞肉蔥串沾滿甜甜的照燒汁也很美味。-⭐️明太子玉子燒 玉子燒亦即是日式蛋卷。 味道有好幾款選擇,今晚點了明太子。厚厚的玉子燒中間釀入大量味道咸香的明太子;伴以香蔥及蘿蔔蓉,口感豐富有層次感。-⭐️自加制咖哩薯餅 金黃色的薯餅賣相飽滿,口感十分酥脆! 最欣賞的是粉漿夠薄,餡料豐富(有豬肉、牛肉、洋蔥🧅及蘿蔔粒)口感扎實,日式咖喱好香口😋-⭐️極上御前壽司🍣盛盒 廚師發板十款壽司有驚喜。 壽司新鮮有三文魚、火炙三文魚腩、油甘魚、吞拿魚、牡丹蝦、鯖魚等,每樣味道鮮甜,師傳亦會在刺身魚上加點先薑蒜,可去掉腥味;手握壽司夠扎實🍣。-⭐️蟹肉蟹膏米紙卷

⭐️串燒
白鱔、雞蔥串及自家手作雞肉棒

⭐️明太子玉子燒

⭐️自加制咖哩薯餅

⭐️極上御前壽司🍣盛盒

⭐️蟹肉蟹膏米紙卷

米紙夠透薄,包著濃香的蟹膏、鮮甜蟹肉、清爽蘿蔔絲、青瓜絲、沙律菜。配上酸醋醬汁,味道提升又解膩。
⭐️鍋物

鍋物款色多,我選擇了「味噌廣島蠔鍋 」及追加烏冬。 秋意讓人更愛吃火鍋。 日本廣島蠔肥美,即使熟透了亦沒有怎樣縮小。除了蠔,鍋裡還有粉絲、蔬菜🥬、大蔥、冬菇,好豐富! 彈牙烏冬配上味道甘甜味噌湯底,正👍🏻
⭐️柚子酒🥃

去居酒屋🏮當然要飲番杯酒啦
咁先有氣氛嘛
2020-09-28 389 浏览
呢一間居酒屋我都經常去食 但係每次都覺得好好食 今次我約咗個朋友食dinner 好可惜無得上樓上雅座坐 佢樓上雅座有梳化好好坐 仲有board game同街機打 有機會一定要坐樓上我叫咗一個壽喜燒、鰻魚同牛肉鐵板飯、壽司同玉子燒 仲有少量串燒 每一樣都非常好食 最先上嘅係壽喜燒 佢個湯底好甜 啲配菜同埋啲粉絲好入味 同埋佢啲牛肉都唔會太肥 非常好食 之後佢2個鐵板飯都非常高質 鰻魚好好食 唔似有啲劣質日本餐廳好平庸 而佢撈勻之後熱辣辣非常好食 最後佢嘅和牛串燒同埋雞胸軟骨非常好食 由其後者 佢個口感非常特別 幾爽口但係又有雞胸嘅感覺 絕對值得一試 唯一麻麻哋係佢個玉子燒 蛋好好食但係個明太子差少少 但係總括嚟講呢間嘢真係非常一流嘅餐 好值得去一試

壽喜燒
鰻魚鐵板飯
壽司x8  set
壽喜燒
鰻魚鐵板飯
壽司x8  set
2020-08-01 2270 浏览
瀛燒居酒屋看似普通一家小店,食物卻異常高質,在荃灣一帶可說是鶴立雞群,雖然與地鐵站及西鐵站有一段小距離,但蠻值得大家嘗試。自家製柚子酒繼上次於店喝過自家製梅酒後,餘韻繚繞不絕,打算再喝。因為梅酒賣光,只好轉而嘗試自家柚子酒,柚子酒口感較輕盈清新,透薄中帶微甘,甜度並沒有梅子酒高,但更清新甘爽。明太子玉子燒玉子燒即點即燒,層層玉子薄而嫩滑,中間包含整條明太子,並非一般明太子醬可相比,真材實料,口感豐富,味道甜口帶辛。刺身海鮮卷卷物包含三類刺身魚、青瓜及蟹籽等,刺身厚肉份量多,刺身比例高,配上沙律醬,肥美香口,油脂豐腴。燒白鱔燒厚牛舌心店里燒物媲美高級日式居酒屋,白鱔每份份量足料厚身,火喉剛剛好,外皮燒至微脆,里肉軟嫩水份充沛。牛舌厚肉,質感爽口彈牙卻不失鮮嫩,肉汁豐富,油脂香滲出,惹味非常。燒雞翼雞翼皮燒至香脆油潤,雞肉結實香滑,價錢亦很實惠。雜菜鍋日本料理當然不能缺少鍋品,選配了鰹魚湯底。蔬菜鮮嫩,豆腐香滑嫩口。整體來說,價錢屬中價位,食物卻屬高質,性價比高,荃灣區的朋友必要一試。

自家製柚子酒

刺身海鮮卷

燒白鱔
燒厚牛舌心

燒雞翼

雞翼皮燒至香脆油潤,雞肉結實香滑,價錢亦很實惠。

雜菜鍋

• 明太子玉子燒
  • 燒牛舌心
  • 燒白鱔
不經不覺同隻豬兩週年了❤️☺️🐷適逢大日子當然要食返餐好架啦🏮😜😋食野之前Chill返杯生啤先啦😜🍻清酒煮大蜆以猛火壯觀既畫面打頭陣🤩🔥以清酒慢煮既肥美蜆肉更帶出淡淡酒鮮香🤤但清酒味甚濃既湯底就未必個個都啱食啦🙈🍶如果味道啖返些少則更佳😆迎合到更多人口味😋🍶明太子玉子燒甚有蛋香玉子燒🥚🤤玉子厚厚的新鮮整起上枱仲出緊煙🤣🍳食落質感夠滑嫩Juicy唔會乾身😆😋配合鹹香鮮味既明太子拌食甚為絕配😆串燒類燒冬菇爽口Juicy既燒冬菇😋配合木魚絲拌食更增口感😆一口和牛串燒香和牛串帶出濃郁既牛肉鮮味之餘😋入口半溶既口感亦係讚不絕口🤤🐮牛舌芯串燒至牛味濃郁既牛舌芯🐮👅入口嫩滑爽口如有檸檬汁拌食就更具風味啦🤤🍋雞蔥串雞肉慢火燒得有微微鹹香肉質滑嫩亦唔會太燶🐷🤤配合日本白蔥一齊食亦中和肉味無咁漏😋阿波尾雞胸軟骨串經慢烤燒香甚有口感既雞胸軟骨串😋配合微微鹹香既薄鹽拌燒更有風味之餘☺️🐔加以檸檬汁更為開胃🍋🤤燒秋葵配以薄鹽調味燒得微微鹹香既秋葵😋灑上木魚絲拌食更添風味😆😋
不經不覺同隻豬兩週年了❤️☺️🐷
適逢大日子當然要食返餐好架啦🏮😜😋