2015-08-29 657 浏览
一個人喺油麻地, 我又係黎呢度, 鐘意佢哋既麵底好爽口彈牙, 服務員態度又好。  今次食蕃茄牛腩, 本來係跟飯既, 我改咗跟麵, 個湯底好清甜, 啲麵又keep 到一貫水準, 個蕃茄牛腩好濃味, 份量亦唔少, 食食吓我索性將啲麵放入個蕃茄牛腩個碗當撈麵咁食, 正。
, 正
蕃茄牛腩麵
2015-08-20
蕃茄牛腩麵
2015-07-22 353 浏览
之前幾年已食過幾次澳門丸記清湯腩王,啲腩又鞋又柴皮,唔明咁嘅質素都可以叫清湯腩王?但有朋友同我講佢哋嘅海南鷄飯幾好食,咁又俾多次機會啦,見到店內好多食客都食緊海南雞飯,咁我又叫啦,原來有跟碗蘿蔔湯,碗湯夠熱但蘿蔔不夠熱,好明顯是另外放入湯中的,湯鹹鹹地,蘿蔔算夠甜無渣;海南鷄飯,先食一啖油飯,油飯算粒粒分明,夠香又不太濃味,雞肉嫩滑,鷄皮夠厚又沒有太多肥膏,點埋個泰式辣汁,真的是不錯,另雖然我喜歡食薑蓉配白飯,但配油飯又好似多咗少少,因為已經好夠味。原來跟餐叫凍飲只加$3,而飲品當然繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」,我當然唔怕死,今次呢杯飲料夠,合格!清湯腩王,不如改名做海南鷄王?

清湯腩王,不如改名做海南鷄王?
海南鷄飯
蘿蔔湯
凍「檸茶」
海南鷄飯
2015-06-23 835 浏览
相信大家都試過九記既"海南雞飯", 今次都唔再多講喇....突然心血來潮, 想試下呢個"泰式豬脾反", 請原諒未相機先食啦!!豬脾飯都幾入味、幾林身...但未能同"海南雞飯"匹敵喎!凍奶茶, 好飲、茶香、奶滑!!呢個一D都唔特別, 好清....不過舊蘿蔔就堅好食,件蘿蔔、無渣、無根、爽甜...直頭想打包一碗淨蘿蔔拎走!!
泰式豬脾反

豬脾飯都幾入味、幾林身...但未能同"海南雞飯"匹敵喎!
凍奶茶
凍奶茶, 好飲、茶香、奶滑!!
蘿蔔清湯
呢個一D都唔特別, 好清....不過舊蘿蔔就堅好食,
件蘿蔔、無渣、無根、爽甜...直頭想打包一碗淨蘿蔔拎走!!
凍奶茶
蘿蔔清湯
2014-11-30 1046 浏览
這間只是誤打誤撞的進來, 上完堂要找東西吃, 見他寫著「澳門九記牛腩」,又好似幾多人便試下了! 舖內有很多明星照, 其實我開始有點戒心, 因通常宣傳多多, 叫自己是什麼什麼最好的都是名多於實!既然入到來一定要試下他的牛腩麵, 嘩! 成三十幾蚊一碗, 冇包飲品, 但我見其他款式都要 $28, 我就叫了一碗牛腩麵, 我的朋友叫了墨丸雲吞米, 幸好份量也不算細, 牛腩都有大約7-8件, 牛腩果然肥瘦均勻, 我自己少食肥, 都不覺太油膩! 而且有咬口, 不會過淋! 麵就 ok 啦, 冇什麼特別! 朋友的墨丸及雲吞都話好味好彈牙!眼見鄰坐的客人食海南雞飯, 排列整齊, 色澤均勻, 大大碟只係$42仲包飲品, 相對黎講抵好多! 下次一定要試下!
2014-11-23
  • 清湯腩
2014-09-09 394 浏览
若非大家都熟識堅持真味的主理人介紹,亦真的不曉得相識七年多的澳門丸記清湯腩老闆壕哥,除了清湯腩是高手外,新加入的鮑魚雞蟹鍋一汁一醬耗上一天熬煮心機,就是單尾亦採用供應半島酒店的 本地製作蝦子麵,食不厭精,是夜跟食界幾位武林高手共聚,獲益良多。故事未完,請留意 飯局製作公司 (Fancook Production) 來緊十月的新動向。
2014-06-18 1235 浏览
值得要我寫一寫嘅餐廳,令我非常回味嘅咖哩,我去過兩次,兩次嘅水準都令我回味咖哩牛腩飯:唔係椰奶嗰種咖哩,香料同薑嘅混合同比例都好好,小小辣加上汁嘅味道濃郁,好似有家蕃茄落去?好香嘅咖哩,起碼好過另外兩間咖哩專門店。牛腩同薯仔都好入味,牛腩都淋。海南雞飯:雞肉嫩滑,不過始終係香港嘅雞,缺乏左雞嘅味道,不過整體都香。不得不提係個醬汁,簡直令到啲雞嘅不足都完全忘記,汁酸酸帶啲辣,清新嘅香味令人回味。至於油飯,味道我覺得可以再調教濃多小小,不過好嘅,係個飯唔會感覺油膩。
海南雞飯,咖哩牛腩

2014-03-08
海南雞飯,咖哩牛腩
2014-03-01 1302 浏览
因為之前食過一間海南雞太唔好食 令我既第1次既openrice食評比左佢><講完唔好當然要講好架啦呢次呢間唔同因為我好中意海南雞 見倒海南雞既店都會入下去呢次黎到呢間出名係清湯腩 但我同男朋友都入左去叫左2個海南雞飯首先黎左碗湯 好飲之後主角黎左>_<哇 d雞好滑 個醬好好食 唔錯唔錯42蚊咋下次會再試清湯腩>_<

講完唔好當然要講好架啦

42蚊咋

下次會再試清湯腩>_<
2014-03-28
2013-11-27 831 浏览
幾出名既一間食店,尤其出名既係咖哩牛腩飯同埋海南雞飯。咖哩牛腩飯 ($40)咖哩牛腩飯,$40,係平既!牛腩其實麻麻地,雖然肉質尚算鬆軟但完全唔爽口,牛腩本身質素亦唔高。咖哩係港式咖哩,重椰汁味而冇咖哩既香料味。薯仔同咖哩好似唔相識咁,薯仔唔太入味。整體其實麻麻地,唔值咁高評價。
幾出名既一間食店,尤其出名既係咖哩牛腩飯同埋海南雞飯。

咖哩牛腩飯 ($40)
咖哩牛腩飯
咖哩牛腩飯
2013-10-08 536 浏览
因為聽啲朋友講話油麻地間九記清湯腩好食, 見放假得閒就叫個朋友一齊去試下.入到去我叫左個咖哩牛腩飯, 我個朋友叫左個魚片頭牛腩河我個咖喱牛腩飯真係普通過普通, 唔似人地講到真係咁好食腩唔肥, 又唔夠淋, 仲要唔入味, 咖哩味都差啲我諗係第二間食都會覺得好食啲個朋友明明叫魚片頭牛腩河但係就俾左碗無魚片頭既牛腩河好啦同個伙記講佢出錯, 但係佢就細聲串我地話係我地無講清楚我梗係同佢理論啦, 最後佢竟然答「唔鍾意就唔好食」個下真係火都黎埋, 頂唔順即刻就拍枱俾錢走人我真係想問係咪出名就大晒, 少我地一兩個食客都唔緊要?我覺得間舖要出名係要口碑既,如果服務同食物都咁差,我真係想知仲有咩人會幫襯?認真我同個朋友以後都唔會黎.
入到去我叫左個咖哩牛腩飯, 我個朋友叫左個魚片頭牛腩河
我個咖喱牛腩飯真係普通過普通, 唔似人地講到真係咁好食
腩唔肥, 又唔夠淋, 仲要唔入味, 咖哩味都差啲
我諗係第二間食都會覺得好食啲
個朋友明明叫魚片頭牛腩河但係就俾左碗無魚片頭既牛腩河
好啦同個伙記講佢出錯, 但係佢就細聲串我地話係我地無講清楚
我梗係同佢理論啦, 最後佢竟然答
「唔鍾意就唔好食」
個下真係火都黎埋, 頂唔順即刻就拍枱俾錢走人
我真係想問係咪出名就大晒, 少我地一兩個食客都唔緊要?
我覺得間舖要出名係要口碑既,
如果服務同食物都咁差,
我真係想知仲有咩人會幫襯?
認真我同個朋友以後都唔會黎.
2013-04-10 428 浏览
今日午飯時間去,其實中午人多都預左食物質素唔會頂級...入到去好快就有位坐, 店面夠乾淨同光猛既然係出名牛腩, 就叫了咖哩牛腩飯配熱奶茶試試.咖哩牛腩同飯係分開上碗咖哩浮面有一層紅油, 但食落一點辣也感覺不到牛腩質素...可以用差黎形容, 唔夠入味, 感覺反而似食豬肉, 仲有兩舊係完全食唔到的肥膏.跟餐奶茶質素都係一般般結論: $42可以在附近食到更好的.
今日午飯時間去,
其實中午人多都預左食物質素唔會頂級...

入到去好快就有位坐, 店面夠乾淨同光猛
既然係出名牛腩, 就叫了咖哩牛腩飯配熱奶茶試試.

咖哩牛腩同飯係分開上
碗咖哩浮面有一層紅油, 但食落一點辣也感覺不到

跟餐奶茶質素都係一般般

結論: $42可以在附近食到更好的.
2013-04-10
2013-03-14 408 浏览
初為美食博主,又是個剛從窮學生踏入到窮打工仔行列的“小人”一名,博客里花花綠綠、大吃大喝的相片之後當然是許許多多減肥餐以及垃圾餐啦!今日就來寫一寫好久好久之前由幾位青春美麗(O(∩_∩)O)女友帶去的九記咖喱牛腩;不要誤會,此九記並非歌賦街的那間名揚海外的九記牛腩,而是在油麻地這個臥虎藏龍之地的九記【咖喱】牛腩。香港人愛吃牛肉,特別是牛腩,我是深信不疑的,而這家九記一入到內就被招牌菜以及明星合照無縫拼接的四面墻“亮瞎了眼”,晚餐時間段作物缺席,幫襯的大多是附近街坊,一入到內便是好似自己店一般熟門熟路地下單,再跟夥計八卦含蓄幾句也是家常!個人很喜歡這種略帶著“市井”的香港街坊場景。餐牌是出面茶餐廳與粉麵店的結合體,很全面;招牌的除了牛腩類,也有海南雞飯,越式或是泰式的簡餐,香港本地特色的當然就是各種潮州特色的手打魚丸魚片粉麵。價格不算平,暴漲的物價和瘋漲的地租,我們也是無可奈何,隨便點個招牌咖喱牛腩飯便去掉四十港紙,好在飯量十足,各位體力工作者以及超負荷腦力工作者,不怕吃不飽!友人點了海南雞飯以及魚蛋麵,大眾賣相,味道估計也與一般街坊出品的出入不多。咖喱牛腩系列挺多選擇,我則叫了最簡單的

友人點了海南雞飯以及魚蛋麵,大眾賣相,味道估計也與一般街坊出品的出入不多。咖喱牛腩系列挺多選擇,我則叫了最簡單的秘制咖喱牛腩飯,配上一杯凍檸茶(亦是大杯分量);咖喱與白飯分裝上桌,淺口碗中的秘制咖喱塊塊牛腩看上去就很有肉感,面層一圈浮著紅油,看得見底下的片花狀的咖喱汁,油量不小!
拌些入白飯(飯量足的驚人)可降低油膩感,先說飯的質素,是傳統的冷飯。。。即又干又硬又有些“夾生”(夾生一詞,是上海人的說法,用來形容飯粒未完全煮熟,不糯,咬起來中芯依然有些生米的感覺,不知大家是否也用這個詞來形容煮的不怎麼好的飯粒呢?),“矮子里拔高子”的角度,飯粒還是有些軟糯的;秘制咖喱的味道比較重口味,油分足,辣度也比較勁,是典型的港式咖喱口味,也吃得出不小的椰漿味,但總體來說發揮很一般;再說牛腩,當然也是平常貨,不過牛腩煮的酥爛,絲絲肉質嚼起來不覺鞋口,咖喱汁也煮的入味,個別幾塊夾著些肥肉;牛筋則煮到幾乎要化開,入口好似一團軟軟的肥肉,當然沒有吃肥肉時的那種油膩和厭惡感啦~

總體來說,是發揮極為平常的一餐咖喱牛腩飯,個人覺得要吃好的,還是找個時間去歌賦街吧~
2013-01-21
2012-11-23 265 浏览
周一晚上看完中醫後,慕名而來這間油麻地區算多人好評的店海南雞飯($40,凍飲+2): 雞不算很滑,味道只是算是還好,份量也很少,而且有骨…骨還比肉多;醬汁味道一般,只有油飯算可以,可是份量也很少…咖哩牛腩飯($40,凍飲+2): 咖哩不夠香還很油,牛腩味道可以,也夠軟兩款都不算差,只是也會特別讓人想再來吃
周一晚上看完中醫後,慕名而來這間油麻地區算多人好評的店
招牌菜1
招牌菜2
海南雞飯,骨比肉多...
咖哩牛腩飯,咖哩不夠香,很油
兩款都不算差,只是也會特別讓人想再來吃
2012-11-12
2012-11-19 154 浏览
行下行下不知不覺已經去到油麻地....正值晚市時間, 真係好肚餓咁就入左九記搵食了晚市好full, 好彩地咁岩有位都係嗌返牛腩麵男朋友就嗌左個飯, 嗌飯有飲品跟個麵一黎當然就急不及待去食啦今次牛腩唔夠滑, 口感不好, 偏向乾身但感覺唔到肥肉其實..都幾失望...但食食下...發現個湯配合埋個麵真係幾好食, 平時食麵會落辣醬今次就唔落就咁食晒個麵真心覺得個麵仲好食過d牛腩真係驚喜!或者下次試過清湯腩再試真d個湯同腩吧...
行下行下不知不覺已經去到油麻地....
正值晚市時間, 真係好肚餓
咁就入左九記搵食了

晚市好full, 好彩地咁岩有位
都係嗌返牛腩麵
男朋友就嗌左個飯, 嗌飯有飲品跟

個麵一黎當然就急不及待去食啦
今次牛腩唔夠滑, 口感不好, 偏向乾身
但感覺唔到肥肉
其實..都幾失望...

但食食下...發現個湯配合埋個麵
真係幾好食, 平時食麵會落辣醬
今次就唔落就咁食晒個麵
真心覺得個麵仲好食過d牛腩
真係驚喜!

或者下次試過清湯腩再試真d個湯同腩吧...
2012-11-17
  • 蘿蔔
2012-03-23 123 浏览
上次到過隔鄰的新仙清湯腩,今次到澳門九記吃牛腩。看過食評好多於壞,都是滿懷期望的。我們要了咖喱牛腩飯和豬脾飯(店內貼的廣告說是得獎的食品)。初看外觀有點不起眼,牛腩大大塊,心裏冷了半截,必是要用九牛二虎之力來吃的了。但咬下第一口,雖然大塊但容易咀嚼,不「痴」牙,薯仔也不硬,惟咖喱的香味一般。豬脾的皮不算肥,也很軟稔。太太都把它吃了,證明不算太差,惟汁略少和不覺太特別。二者都算不錯,可以一試。但是否會有第二次,就不太有這動力。若有第二次會再寫下來告訴大家。
外表普通,內裏有水準
都OK,可以一試

题外话/补充资料: 普遍餐廳開始想賺多一點,那位夥計聽完我們叫的食品後,就會說:有兩杯飲品喎。我們之前看餐牌時都沒有留意有飲品送,既然他這樣說,我們便叫了奶茶和咖啡。後來給我們電腦單,就寫著每杯飲品是兩元正。當然四大元不算甚麼,但有時這樣的技巧總有點不甘就是了。或許這又教識我們,下次遇著相同的情況,我們可以說:是否要加錢?
2012-03-19
外表普通,內裏有水準
2012-03-22 74 浏览
在旺角油麻地一帶,一吃清湯腩便會想到新仙,反而對面的澳門九記清湯腩王又未嚐一試。運動前的午餐,就跟波友來到這裡。波友點了個馳名的豬脾飯,我則胃口一般,只要碗爽腩米便可。喝淡湯,不太喝得出牛鮮味,反而嚐到師傅存在。爽腩還可以,鬆化邊位帶爽,蘿蔔剛更好,清甜、腍身、無渣,總的說,都可以合格。明明點了菜蜜,卻換上了凍奶茶,同阿哥講又話無錯係落左奶茶。算了,照喝。幸好都幾滑,不太差。我還是喜歡對面的新仙清湯腩。

我還是喜歡對面的新仙清湯腩。