2019-01-26 413 浏览
今天在外面吃飯,隨便選了一間吃清湯腩,人又不多的價格也不是很貴,大概是中間的水平,因為餐廳是主打牛腩,所以點了都是牛腩,清湯腩飯跟咖哩牛腩飯這個清湯腩真的很普通,雖然份量都合理,但有點韌之餘又沒有牛腩應有的油香跟牛肉味,而且那個飯還很乾...這個牛腩的味道比較好,因為咖哩醬的味道很濃,而且跟牛完全混和了。不過吃多了會很膩,因為很重味精,也超油膩!來這吃飯不要有什麼期望,就普通一家茶餐廳,味精很重,不過價格還算OK
今天在外面吃飯,隨便選了一間吃清湯腩,人又不多的

2019-01-06 372 浏览
到咗晚飯時間,但同老公又唔特別餓,所以走去食粉。之前喺呢度食過牛腩河,味道唔差,今次決定試另外一d。坐底見到隔離枱既豬扒飯唔錯,忍唔住跟叫一碟,再加一碗海南雞湯河同埋一碟油菜(芥蘭)。豬扒夠香,唔"鞋"口,而且豉油汁又唔太鹹唔太多,唔會令到d飯太濕,真係啱啱好呢碗海南雞湯河對我黎講係驚喜,當食第一啖河粉時食到椰香味,以為自己諗多咗,原來湯底係椰子雞湯底,呢個底湯真係豐富咗成碗粉,加咗分。至於雞件都係滑既,份量都啱啱好。而油菜不過不失,大部分粉麵店水平差唔多。

。至於雞件都係滑既,份量都啱啱好。

而油菜不過不失,大部分粉麵店水平差唔多。
2019-01-05
2018-11-03 492 浏览
這一晚 天氣有點涼 想去食羊腩,便突然想起了同事介紹的這間餐廳!從門外看進去不見太多食客,但想不到經過麵檔旁走進餐廳內,空間也頗大,亦有不少家庭在用餐。餐廳價錢合理,跟一般茶餐廳分別不大,我們叫了一個泰式豬脾撈麵跟一個咖哩羊腩飯,附送例湯。豬脾撈麵份量大,豬脾夠稔又不 ’鞋‘,皮跟肉比例不錯,不會只吃到豬皮麵彈牙,又不會太乾身,沒有鹼水味咖哩羊腩跟飯分開上,咖哩不算太辣,唯獨香料味不算太重兜內只有一舊薯仔,其他也是羊腩羊腩夠稔好食

麵彈牙,又不會太乾身,沒有鹼水味

咖哩羊腩跟飯分開上,咖哩不算太辣,唯獨香料味不算太重

兜內只有一舊薯仔,其他也是羊腩
羊腩夠稔
好食
2018-11-02
2018-10-09 423 浏览
清陽牛腩, 河粉 材料差,切得 牛腩 每件特大,但份量一般, 又 靭又難食,味精又重 一啲都唔似清湯腩的清湯, 超口渴, 價錢唔成正比, 根本就唔可以稱清湯腩, 點解個招牌主打清湯腩做清湯腩。
2018-10-08
5 分钟 (外卖自取)
2018-07-31 919 浏览
今日係佐敦油麻地一帶,梗係上網睇下有乜正嘢介紹。九龍區有好味嘅清湯腩咩? 就去試試呢一間清湯腩王。朋友情有獨鍾咖喱,所以佢叫咗咖喱腩飯。我就試吓海南雞飯嘞,因為網上比人讚呢個正嘅。$51 大家先試雞飯,雞腍滑嘅,但係雞翼同周邊雞皮太多,有啲肥,薑切得幼細易入口。黃油飯,不單祇有黃油味,仲有椰香味,好好食,啲雞點埋個綠色清新辣醬,食到停唔到口,飯淋身多啲更啱我食。$51牛腩飯個咖喱汁比較辣,蓋過曬咖喱味道,牛腩有硬,有爽,有腍視乎你夾到邊嚿,牛腩份量OK, 總括下次我哋會嚟試清湯腩,睇下會唔會好味啲,同埋會再食海南雞飯。
今日係佐敦油麻地一帶,梗係上網睇下有乜正嘢介紹。
九龍區有好味嘅清湯腩咩? 就去試試呢一間清湯腩王。
朋友情有獨鍾咖喱,所以佢叫咗咖喱腩飯。
我就試吓海南雞飯嘞,因為網上比人讚呢個正嘅。

,啲雞點埋個綠色清新辣醬,食到停唔到口
,飯淋身多啲更啱我食。

2018-07-24
  • 海南雞飯
2018-07-25 572 浏览
原本對依間店都很有期望,尋日已經食過一次都已經等左好耐,個外賣等左足足一個鐘先送到,所以今日專登再提早到11:15已經叫左外賣,結果等到12:34先送到,仲要打左幾次電話去追都未有。雖然材料好足,味道好,湯同粉分開放,唔會令到d粉發漲,但d粉本身都好散。當我食到一半,夾緊河粉嘅時候就見到類似蜜蜂嘅生物,再見埋成個身,好彩冇食到...本來外賣送得遲已經扣哂分,再食食下見到有昆蟲真係完全差評,完全唔會想再食。
2018-07-25
76 分钟 (外卖送餐)
2018-07-09 575 浏览
牛腩湯麵皇實力非凡2018/07/05係油麻地角落嘅一間小店,$40就可以食到嘅一碗牛腩河,牛腩肥瘦剛好,爽口肉質鮮嫩,湯中有兩舊白蘿蔔鮮甜可口,湯底有濃郁嘅腩汁味但又保有清甜感,一啲都唔混濁,河粉爽滑,與腩汁湯底同吃非常美味。湯底好味到令人忍唔住飲多兩啖,眼見對面同枱嘅食客點牛腩飯,有同樣嘅湯底,食得津津樂道。香港好多地方都有賣牛腩麵,要肉質可口唔容易,此店嘅牛腩唔柴皮又鮮甜,肥瘦剛好,湯底一啲都唔油,腩味濃郁,令人一再回味。
牛腩湯麵皇實力非凡
2018/07/05
清湯牛腩河

清湯牛腩河
  • 清湯牛腩海
2018-07-08 453 浏览
每次來上海街買廚具,都必定會到丸記食咖哩豬扒飯 $55 🤩 基本上十次有八次都keep到水準 😆以前嘅咖哩豬扒飯係冇得跟餐~ 唔知點解而家咁好可以變做餐 +$3 有嘢飲 😆咖哩香帶小辣 非常惹味 , 味道不算 好好好特別 但總之飢詩 好鍾意呢種味~ 每次都會返嚟食 ~ 咖哩入面一定有一嚿薯仔~ 豬扒醃過 而且炸得 微脆~ 可惜今次嚟食一啲都唔脆 😭咁我就問下成日都見到嘅大叔~  係咪轉咗廚師?佢話唔係~ 實屬當日黑仔 🤣🤣🤣其實佢出名係 海南雞同清湯腩 ~但係一次都未食過,因為嚟到淨係想食 咖哩豬扒飯 😍飢 point : 9 / 10 (如果係正常) ,(5 /10 ~當日食嘅分)#hungermarch #飢詩 #非飢詩

#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2018-06-11 603 浏览
這間食店其實一直都唔係我的必試食店之一。原因有以下兩個:一、九記牛腩聞名在港島,這裡應該唔正宗二、本人對牛腩不太熱愛但今日天氣太熱,真係唔想食飯,所以決定試一試呢間,行近點才發覺原來很多明星都曾光顧。那就更想去試一試味。入到食店里,發覺原來里面的位置都算多。職員大部分都係姐姐,雖未到好親切,但都算真誠,本人發覺這里有我最喜歡的海南雞飯,價錢還是相當平民化,我就決定轉款啦。此中喜歡雞多過牛。每個飯都包一碗湯和飲品。這個飯包兩款醬,比其他海南雞店少一款,沒有甜豉油和辣雞醬變左一款比較鹹的綠色醬。隻雞本身比較老身,其實食落去唔似海南雞,不過呢個價錢,其實我覺得可以再試。個湯可能放太久,唔太熱,如果熱點就大滿足。走的時候其實已經開始人多,位置都開始緊張,所以如果大家想慢慢享受食飯的樂趣,這間未必適合。但想一個人普通食個快飯,就一定會好滿足。唔
這間食店其實一直都唔係我的必試食店之一。原因有以下兩個:
一、九記牛腩聞名在港島,這裡應該唔正宗
二、本人對牛腩不太熱愛
入到食店里,發覺原來里面的位置都算多。
每個飯都包一碗湯和飲品。
海南雞飯
2018-05-29
  • 海南雞飯
2018-06-07 275 浏览
Lunch time 好快就揾到位,而且上菜速度好快話明清湯腩王,一場來到就當然要一碗清湯腩河啦!食落去其實冇咩特別,不過份量充足,清清地,冇咩胃口,鐘意食清淡野就可以試下

Lunch time 好快就揾到位,而且上菜速度好快

話明清湯腩王,一場來到就當然要一碗清湯腩河啦!
2018-04-14 600 浏览
之前睇介紹,呢間招牌清湯腩原來暗藏兩大孖寶,於是我分兩次去一嚐佢有幾出色。海南雞飯($48)加六蚊要脾位,附送老火清雞湯,加多幾蚊有杯野;雞肉既質感絕對無問題,非常滑,雞皮帶少少膏;飯夠香,絕對無用黃薑粉,但比較乾身同硬,建議食之前試一兩匙個湯去撈一撈,口感會更加好同埋食落更香泰式豬脾飯($50)附送老火清雞湯,加多幾蚊有杯野;豬脾入味,肉質夠晒淋,食落唔會鞋口鞋面;個汁幾好,非常適合送飯。個人認為豬脾比海南雞更出色,另外要讚隨湯附送既大舊蘿蔔夠淋又無渣。呢間食店如果喺呢區同類食店尼講,應該屬於頂級。

海南雞飯($48)
加六蚊要脾位,附送老火清雞湯,加多幾蚊有杯野;
雞肉既質感絕對無問題,非常滑,雞皮帶少少膏;

泰式豬脾飯($50)
附送老火清雞湯,加多幾蚊有杯野;
豬脾入味,肉質夠晒淋,食落唔會鞋口鞋面;
個汁幾好,非常適合送飯。

呢間食店如果喺呢區同類食店尼講,應該屬於頂級。
泰式豬脾飯
海南雞飯 ($6轉雞髀)
2018-04-12
泰式豬脾飯
海南雞飯 ($6轉雞髀)
  • 泰式豬脾
我今日因貪近,到我工作地點附近找食,到了這間食店點了個咖哩牛腩飯做午餐, 入面竟然有兩嚿豬肉喎。我叫個侍應過來問下,佢話牛腩里面沒可能有猪肉,仲叫我自己買舊猪肉㷛下湯係咪咁嘅色喎!我煮飯煲湯幾十年竟然有人話我連牛同豬肉都分別唔出,然後那侍應還話四十幾蚊一個飯,你想要D乜啊!還用滴緊水既手指指著並滴了幾滴落黎,今時今日這種服務態度真是差到前所未見,又或者可能真係黑色星期五,撞到這間離曬譜的店。
2018-04-13
2018-03-15 434 浏览
係旺角行完街,再經油麻地見到呢間,都想試好耐,見佢牛腩好出名就膽粗粗跑左入去食啦~~~2個人order左2樣野,叫左牛腩飯再加例牌海南雞。牛腩同飯分開上,個牛腩又真係幾好食,好林身好入味,而且粒粒好大粒好好肉,不過個湯就應該有味精啦,食完之後就好口喝ge!海南雞D肉就好滑,佢有2個醬,2個醬都好食,我就中意個泰式辣醬,食落好開胃呀!飯量都好多下,唔大食就可以好似我地咁一個傻2個食都夠呀!下次可以再試下其他野食呀!
2個人order左2樣野,叫左牛腩飯再加例牌海南雞。

飯量都好多下,唔大食就可以好似我地咁一個傻2個食都夠呀!

下次可以再試下其他野食呀!
2018-03-13 322 浏览
經常路經都好想食,但每次晏晝都好多人。晚間去反而無人,所以叫返個咖哩牛腩米,咖哩味唔算濃厚,但睇佢個汁咁啡紅以為會好香濃,但都係麻麻,如果食粉就無乜掛汁既感覺。牛腩都好冧下,都好入味。份量唔少
牛腩都好冧下,都好入味。份量唔少
2018-03-03 389 浏览
行完果欄,買完生果,於是去附近的餐廳吃午餐,見到丸記清湯腩王門口貼滿名人合照,心想應該不會太差,所以入去試一試。今次點的是泰式豬肶肉飯,豬肶皮肉分名,肉滷得入味,酸菜美味,拌飯一流,整體水準高、好食。