2017-08-02 406 浏览
澳洲牛奶公司,簡稱「澳牛」,就算你唔係吃貨,如果唔係太「宅」的香港人,或者有下點功夫查旅遊資料的遊客,都知道其大名,其實真係唔多駛介紹。其實它只是一間比一般茶記好少少(但間中也會失準),唔去絕不是損失,要排隊的話更唔駛預我。或許澳牛出名的是其速度及待客態度。點菜及出菜都是光速進行,左諗右諗、食完坐係度hea,是光顧澳牛的禁忌。總之,「顧客永遠是對的」在澳牛並不成立,唔想比人「啤」的話,總之快快食完走人便是了。因為呢間店跟本唔會在乎少你一個幫襯,反正人潮就是源源不絕。至於態度方面唔會好,但只要你唔係粗口爛舌,有禮待人,侍應也不會問候你家人。雖然負面東西多,但我一年中總要去澳牛比人「良好招待」兩、三次,好像這樣做才是真香港人似的,是令自己有存在感的一種反射作用。或許,人的本性是有點愛犯賤吧!食物方面,除了間中吃有點水準的蛋白燉鮮奶外,九成九時間都係食目前已加價到($43)的茶餐(凍飲要加兩蚊):我的組合是叉燒通粉、火腿炒蛋配多士及凍檸茶走甜。老實講,叉燒通粉普普通通,總算通粉軟硬度剛好,但也不算特別。真正吸引我回頭的是其炒蛋。正常發揮的話,呢度既炒蛋真係香港茶記中的表表者,好似絲甘滑,又夠

真正吸引我回頭的是其炒蛋。正常發揮的話,呢度既炒蛋真係香港茶記中的表表者,好似絲甘滑,又夠嫩口,拿一點放在香脆的多士到,是簡單的comfort food也!

火腿炒蛋配多士

不過,這裏的炒蛋也有失準的時候,看你的彩數吧。

值得一提的是這裏的跟餐凍飲好細杯,點熱飲會抵一點點。

講咁耐,還是負面多過正面,你會問為何要來澳牛貼錢買難受。我只會說,你有選擇唔幫襯的權利。

對我來說,幫襯澳牛是一種習慣而已。唔駛等咪食囉,就係咁簡單。By the way,今天的茶餐炒蛋無跌watt,算係咁了。
2017-08-01
火腿炒蛋配多士
2017-08-01 237 浏览
佐敦食好嘢 ,一諗就諗到光速餐,今日勁好彩,去到唔使排隊,唔使諗茶餐,我嘅至愛再配熱谷咕。 叉燒通粉,炒蛋,多士。炒蛋依然咁滑,可惜比以前明顯細分咗 , 食完餐啲再想叫多份蛋食。但係有驚喜嘅反而係個通粉,叉燒分量多咗。 多士夠新鮮,外脆內軟,落曬柯打光速咁送達,最估唔到唔使光速咁走人,唔經唔覺喺入面可以坐到30分鐘。係光速人收曬火,定係時間變得唔值錢呢。 同埋佢已經加咗價而家食一份餐要四十三蚊,真係畀當年貴咗好多,物價咁貴,點解唔見人工加番咁多,我真係驚下次嚟到,我會食唔起呀。
2017-07-26 553 浏览
我不是本地人,來香港旅遊前同其他無知的遊客一樣,都是參考旅遊書里的米其林推介而找傳說中的美食。來到此餐廳看見長長的人龍,遊客們都這裡拍拍,那裡拍拍,然後打卡上網吹噓自己"到此一吃"。老實說,我也和他們一樣,現在回想起真的覺得自己好白癡。首先,服務人員非常沒有禮貌,修養十分低,對食客大呼小叫,也不會向旅客解釋要如何點餐,只是一味的叫你快點點餐,不要阻住他們做生意似的。但是他們看見鬼佬卻不會大小聲 wor,還會同他們笑笑,不知所謂。接著,當食物來的時候,所有食物飲料同一時間放在你的面前,而你旁邊都是跟你搭台的食客,根本連吃都有問題。食物還沒吃完就過來問我是不是吃完了,可以收走碗盤了嗎?真的,祇有在香港才遇到顧客花錢然後還要受氣的餐廳。坦白講,這家餐廳祇有炒蛋是好吃的,但其他食物例如火腿通粉都很難吃。我終於體會到宣傳的影響力,人云亦云的心態。因為工作關係讓我必須留在香港一段時間,而這段時間我也嘗過一般市民光顧的餐廳,發现原來真正的美食竟然都是不起眼的小店。這些小店做出來的炒蛋比澳洲牛奶公司的還要香滑美味,價錢還很便宜。祇有住在香港一段時間才知道旅遊書籍里介紹的美食很多都是騙人的。雖然我以後肯定不會再光顧這家餐廳,但我相信澳洲牛奶公司的人龍依然會很長。這家餐廳沒有秉著一顆真誠的心做生意,其實在我眼中是一件蠻可悲的事情。香港民間有很多好吃的小店,不妨多穿街走巷來發掘美食,捨棄騙人的旅遊書。
2017-06-01
$38 (早餐)
2017-07-20 495 浏览
今日久違咁嚟咗佐敦嘅澳洲牛奶公司食dinner吾系假日吾洗等位真系好😎今次同朋友被安排到面壁嘅2人座位👯雖然有人可能呢個位會覺得太窄 但係我就覺得咁樣私隱度滿分 又唔使同陌生人坐埋一齊真系吾錯 😆我每次黎都系叫呢個茶餐($43)有牛油方包, 火腿炒蛋, 叉燒通粉,凍奶茶(凍飲+$2)澳洲牛奶公司一如既往d野好快吾洗2分鐘就黎到💨 效率好高好啱香港人😂👍🏻平時吾多食麵包嘅我都幾鍾意佢嘅多士多士輕微咁烘過 脆得黎又吾會太硬麵包一d都吾實, 可以用輕身黎形容😂 所以唔使擔心食完麵包已經食唔落其他嘢但係如果牛油嘅份量可以多啲就好啦炒蛋加左忌廉, 配合佢本身嘅蛋漿令到炒蛋好滑系系屋企做吾到嘅口感叉燒通粉嘅湯我亦好鍾意, 唯獨系我嘅通粉或者系我朋友叫嘅意粉都太過淋個人認為餐廳嘅服務質素其實冇傳聞咁差而係今時今日嘅香港40幾蚊一個茶餐價錢都合理雖然餐牌選擇唔多, 但系相比同類型嘅 義信 更加抵食同好味👍🏻
今日久違咁嚟咗佐敦嘅澳洲牛奶公司食dinner
吾系假日吾洗等位真系好😎
今次同朋友被安排到面壁嘅2人座位👯
雖然有人可能呢個位會覺得太窄
我每次黎都系叫呢個茶餐($43)
有牛油方包, 火腿炒蛋, 叉燒通粉,凍奶茶(凍飲+$2)
平時吾多食麵包嘅我都幾鍾意佢嘅多士
多士輕微咁烘過 脆得黎又吾會太硬
麵包一d都吾實, 可以用輕身黎形容😂
所以唔使擔心食完麵包已經食唔落其他嘢
但係如果牛油嘅份量可以多啲就好啦
炒蛋加左忌廉, 配合佢本身嘅蛋漿令到炒蛋好滑
系系屋企做吾到嘅口感

個人認為餐廳嘅服務質素其實冇傳聞咁差
而係今時今日嘅香港40幾蚊一個茶餐價錢都合理

2017-07-20
2017-07-20 479 浏览
「澳洲牛奶公司」無論香港人定遊客一定都唔會陌生,澳牛環境絕對係爭分奪秒想舒服嘆茶就絕對唔會㨂,但想快快脆脆就冇得頂,幾多點去都係人山人海,中午仲一定要排隊,搭枱每次我都係食茶餐,叉燒通炒蛋多偶爾會食下燉蛋燉奶。今日食通粉,貪佢用匙可以一次過連湯食叉燒就冇咩特別,分量適中 炒蛋香滑冇得彈多士牛油多到流出黎,鬆軟 好味道急急腳嘆埋杯凍奶茶,茶香奶滑好味必食滑炒蛋厚多士同飲好味既奶茶Ps.首先要唔介意急速既環境同冇服務無可否認,澳牛真係值得選擇
想舒服嘆茶就絕對唔會㨂,但想快快脆脆就冇得頂,

幾多點去都係人山人海,中午仲一定要排隊,搭枱

每次我都係食茶餐,叉燒通炒蛋多
偶爾會食下燉蛋燉奶。

今日食通粉,貪佢用匙可以一次過連湯食
叉燒就冇咩特別,分量適中

炒蛋香滑冇得彈

多士牛油多到流出黎,鬆軟 好味道

急急腳嘆埋杯凍奶茶,茶香奶滑好味

必食滑炒蛋厚多士同飲好味既奶茶

Ps.首先要唔介意急速既環境同冇服務

無可否認,澳牛真係值得選擇
2017-07-19
  • 奶茶
2017-07-17 442 浏览
要數炒蛋好食的冰室並唔多,澳牛算係其中數一又可以數二推介之作,冰室出名快靚正,員工出名服務非常好👍🏻落單要快狠準,因為唔會有take2😂,我時常都話要一間冰室屹立不倒,常餐一定要好食,常餐永遠都係深受普羅大眾愛戴,都係快靚正原因😏炒蛋無論配常餐,配厚厚3文治,都食得出其用心之作,好想一見大師博真面目😁呢間澳牛多年風貌不變,鋪面、員工,每次幫襯都有種老街坊碰面感覺。👍🏻
2017-07-14 25774 浏览
澳牛,不再是我的澳牛。 澳牛,這間曾是受追捧的人氣茶餐廳,及後來演變成於很多香港人眼中只是間'出名服務'的普通本地茶餐廳,質素的滑落,服務的提升,已不是忠於原著的版本,令人暗生懼怕。不過對於台灣遊客、內地朋友來說,可說是必食的名物,長期居於頭五位。情況就等於大家到大阪排隊吃一蘭; 到台灣排隊吃永康、林東芳一樣(當然也不能用上這兩間來相提並論),好吃,但不是最好吃。 客似雲來,應該是每間餐廳食肆希望做到的景象,而澳牛的確做到了,雖說名氣不及從前高,但任何時間都要等位是無可置疑的,也莫說是正常用餐時間的中午或晚上了罷,門外總有排隊的人龍。幸而這次到訪是十二點前的'非繁忙時間',等了兩、三分鐘就可以入座,簡直是值得慶賀的奇跡。 依舊那'cher爆'速度、喧嘩不斷的反彈回音、密集式猶如插針的座位安排,令人不安的情緒依舊稍稍提升,這回安排坐於非常'自閉'的面壁思過二人卡座,雖然舒適度不能期望會很高,不過卻十分喜歡,一來不用跟素未謀面的人搭檯坐四人座,二來那高流量人流不用於身旁轉來轉去,三來店員不會經常站在身旁催迫,可以樂得悠閒於澳牛去享受一個茶餐。不過其實我知道門口安排座位的磁性低聲線大叔看
澳牛,不再是我的澳牛。
依舊那'cher爆'速度、喧嘩不斷的反彈回音、密集式猶如插針的座位安排,令人不安的情緒依舊稍稍提升,這回安排坐於非常'自閉'的面壁思過二人卡座,雖然舒適度不能期望會很高,不過卻十分喜歡,一來不用跟素未謀面的人搭檯坐四人座,二來那高流量人流不用於身旁轉來轉去,三來店員不會經常站在身旁催迫,可以樂得悠閒於澳牛去享受一個茶餐。不過其實我知道門口安排座位的磁性低聲線大叔看過我'身世'後特意安排給我的,所以暗地裡我是給他加了分(哈~!)。
餐牌中依舊只有三款茶餐供應: 早餐($36)、茶餐($43)跟快餐($36),光顧開的也不難發現,來來去去也是牛油方包、多士、煎蛋炒蛋、通粉意粉的配搭,加上有時間所限,所以選擇並不困難,亦就是因為選擇的局限,每次都可以不加思索以九秒九的速度來落單。雖然有散叫的項目,但多年來也未曾點茶餐以外的選擇,而光顧的人大多也很直接地點上茶餐。而每次額外必點的蛋白燉鮮奶,因這回時間尚早胃納不多而未能吃下了,可惜。
因是十二點前的關係,就只可享受早餐時段的供應,與叉燒通粉緣慳一面了,不過也好,早餐跟茶餐價錢相差$7,吃早餐也要付出$36的時候,火腿與叉燒也不重要了。食物的到來也是神速,那張比正常呎吋還要短窄的檯面,很快就被填滿。
早餐
早餐
曾被譽為鎮店之寶的炒蛋,看來風光不再,比之前到來時的水準還要更甚。
早餐 - 炒蛋
炒蛋豐滿的身形如今有點縮了水,未如當初滑溜的口感,也沒有蛋漿的潤澤,入口亦有點乾身,很難想像是混入忌廉而炒成,變成只屬一般茶餐廳的炒蛋而已,味道方面也要靠胡椒粉來幫助一把。看來一眾後起之秀也做得好過始作者。
早餐 - 炒蛋
然後是最期待之一的多士,雖然很多人愛把炒蛋放到多士上,變成蛋治來滿足,可是我卻喜歡甜食版。輕微烘過的麵包邊位帶點點脆口,趁著仍是微暖的狀態灑上些白沙糖,跟溶化了的牛油混合,這是我喜歡的吃法,縱然牛油塗得有點吝嗇,卻是唯一令我安慰及沒有'走樣'的一項。
早餐 - 多士
接著就是火腿通粉。
早餐 - 火腿通粉
喝一口湯頭有點孤寡單薄,從前那濃濃的湯,鹹蟲最喜愛的濃湯,如今退步了,像加入了什麼似的不對辦,味道不太喜歡。
早餐 - 火腿通粉
通粉腍到像隔夜再翻煮,任我的廚藝再差也不會煮到這種腍軟狀態,很辛苦才把整碟通粉嚥下,當然也要'洗橫手': 老公,我食唔晒呀~!然後就幫我處決了碟通粉。雖然沒有期望過,但只有更失望。
早餐 - 火腿通粉
價錢水漲船高,這些年來澳牛加價,加幅跑贏通漲,更跑贏有加無減機制的地鐵加幅,但光顧的人繼續排隊,看著茶餐由$28、$38,加到今時今日的$43,但看著質素滑落,只是有點唏噓無奈。

這篇不是要數澳牛的退步,不是要講澳牛的沒落,因為怎也不夠'澳牛的黃昏'這文章精彩絕倫及經典吧!只因為目擊朝聖者們,吃剩的加起來有整整一個餐的份量,而且不止一檯人是這樣,是因為退步而覺得難嚥下?或只是慕名而來?為求面書打卡炫耀?老實說,茶餐份量並不是很多,大食如我也略嫌不夠滿足。食物是珍貴,有點心痛食物就如此落入堆填的命運(斷估澳牛不會參與廚餘回收計劃吧!),如果本著只為打卡、炫耀而來的,敬請慎入呢!!

咪做大嘥鬼的洗腦廣告突然閃過,那隻肉酸公仔的歌聲充斥耳邊: 食得晒先好嗌啊!
$36 (早餐)
2017-07-11 567 浏览
食物已經沒有以前的水準,侍應態度差到根本在罵人。帶位的會叫你「喂!坐呢度啦,你兩個!」,落單的會叫你「快啦!睇清楚先好叫呀!」,佢地落錯單仲要同你講無得改,係咁㗎喇。好啦,服務態度差咪最多唔同佢講咁多野囉。講返食物啦,以前嘅澳牛出名炒蛋一流,但現在只為了貪快,炒蛋炒到很乾,沒有了從前的那種滑。意粉完全無味,咖啡甜到加水都飲唔到。食野之前想飲野先都唔得,一定要叫左野食到齊先比你叫野飲。真係名氣過大,不值得再貼錢買難受。
2017-07-09 516 浏览
從國外回來就立刻慕名而來,東西ok啦,真是覺得「澳牛光速餐」不負盛名,上單不足1分鐘就上桌,吃完一盤不足1分鐘就收盤,吃完第二盤不足1分鐘就收盤,讓我第一次感覺到「嚇?你嚇我噶咩?點解可以咁快窩」…
Breakfast
奶茶
Breakfast
奶茶
2017-07-08 436 浏览
相信冇乜香港人唔識澳牛,我都有年幾冇食過難得經過佐敦,下午茶時間冇人排隊,所以就直接入去食番個快餐入到去,即使係平日既下午餐時間都係非常熱鬧見到個餐牌,簡單易明除左個價錢之外,其他野都冇變過叫左多士、炒蛋、通粉唔洗半分鐘就有得食啦賣相同份量都唔錯當中最好味既當然係炒蛋啦通粉有少少鹹,不過可能岩d鍾意食濃味既客人食到咁上下,就叫左杯熱朱古力唔夠半分鐘就有得飲不過呢杯野就真係冇乜味唯一既美中不足p.s.燉奶燉蛋而家已經加價到$28啦唉
相信冇乜香港人唔識澳牛,我都有年幾冇食過
難得經過佐敦,下午茶時間冇人排隊,所以就直接入去食番個快餐

入到去,即使係平日既下午餐時間都係非常熱鬧

見到個餐牌,簡單易明
除左個價錢之外,其他野都冇變過
叫左多士、炒蛋、通粉

唔洗半分鐘就有得食啦
賣相同份量都唔錯

茶餐

當中最好味既當然係炒蛋啦
通粉有少少鹹,不過可能岩d鍾意食濃味既客人

食到咁上下,就叫左杯熱朱古力
唔夠半分鐘就有得飲
不過呢杯野就真係冇乜味
唯一既美中不足

p.s.燉奶燉蛋而家已經加價到$28啦唉
2017-07-07
茶餐
2017-07-07 273 浏览
澳牛其實都唔係第一次食 呢個出名侍應一色男人同埋個個都串串地 不過會食佢因為佢地真係快靚正!同埋佢地對香港人都無乜野 反而見到佢鬧啲自由行真係好搞笑😂4人座位2個人一邊係(香港)人都知架啦 但結果個自由行坐一人一邊 搞到比個哥哥鬧 😂 每次食都係食茶餐架啦~多士 火腿 炒蛋 差燒通粉~~例牌一定要飲果到啲奶茶!因為太正 好香濃 每次都一定會叫😍😍😍

澳牛, 香港既傳說中既傳說, 坦白講一直好想試不過又好驚唸錯急口令或做錯step, 直至今日自己一條女漢子挑戰,真係想講句呀媽我好叻呀!(苦笑)是日平日既下午5時半,外面一個排隊既人都無, 入到門口同伙記示意1位, 佢就指左我去前面某張4人坐的小圓枱, 當時有一位哥仔差唔多食完。 坐低講左句「炒蛋多士呀唔該」, 其實我真係只想要炒蛋多士唔要餐, 不過伙記已經話「茶餐既,要意粉定通粉?」因為無勇氣同佢講其實我只要炒蛋多士, 就順勢話 「意粉呀唔該」呢個時候旁邊既哥仔食完走左, 我竟然可以一個人坐一張4人位的小圓枱, 真係好amazing!!! 呢到係澳牛呀!!!30秒後叉燒意到, 湯底不是味粉湯,是罐頭雞湯, 意粉就是香港茶記既standard 既霖, 叉燒是少肥偏瘦, 因為浸左湯, 其實食唔到叉燒味。 正常茶記既叉燒意。 意粉份量比想像中少, 女生來說就ok, 男仕們唔知夠唔夠食。 因為當日我拎了2袋野,當然知道如果放D袋既旁邊位一定比人媽, 所以都是放在膝上抱住食。 呢個時候,伙記見我食得比較困難,竟然特登拎左張摺櫈放在我位旁邊話, 「放過來啦~」oh my god!! 我無記錯我是

30秒後叉燒意到,

oh my god!! 我無記錯我是在澳牛吧!!!!! 對上一次我食飯有伙記另外比張櫈我放野係係某五星酒店! 我今日食澳牛竟然為左我特登開張摺櫈!!? 有點受寵若驚, 只懂不停說  「唔該哂唔該哂!!」

30秒後傳說中既炒蛋多士到。

炒蛋,一食, 有點失望,因為只是微暖,而且所謂既滑只係好油,無乜蛋味。真心覺得太興既炒蛋更好食,滑得來不太油而且有蛋味。

火腿就是金妹牌火腿吧。

反而個多士最好食,外脆但入面唔會太乾仲軟,牛油既量剛剛好,薄薄溶左係多士面。

呢個時候, 同做功課上網上所言, 澳牛既人好識時間問你飲乜。 我只係簡單叫左杯熱檸水。

當我飲到一半, 突然發覺原來 "我唔識埋單!!" 因為枱面都無平時茶記既紙仔,我點同櫃面講我食左幾多錢

正當我困惑中時,見到旁邊既枱要走,我就暗暗地觀察。原來你一起身,就會有人自動彈出來寫張紙比你埋單! 我實在太大鄉里,也低估左澳牛既伙記既驚人觀察力。

我拎住紙仔去櫃面, 見到傳說中只是低頭數錢同會 "sin"  D 碎銀比你既老闆娘。

整個澳牛過程15分鐘,應該都算長嫁啦 (笑)

[總結]

澳牛既人比想像中友善,不過炒蛋真係好失望。應該唔會去下一次, 不過覺得香港人真係要食一次澳牛先叫自己做香港人。
2017-06-28 203 浏览
香港最差服务态度的餐厅,味道也越来越差,希望能反省一下服务态度这个问题,就算再好吃,看到服务员那张臭脸都不想光顾 !!!不愧的得到全世界服务微笑指数最差的地方!!
2017-06-27
2017-06-27 261 浏览
你我都試過係澳牛排過隊,見識過澳牛伙計粗口橫飛,光速叫餐再光速收碟埋單嘅滋味.....偏偏就係會掛住佢地份蛋治同燉奶,經過又會心思思幫襯。到今日仍然客似雲來,大概香港人已經接受呢種獨特嘅澳牛文化。好似好多選擇,其實都是叫常餐。叉燒意粉,湯底濃郁。招牌炒蛋配厚多士燉奶好滑溜,夠香甜。腿蛋治超厚炒蛋,軟熟嘅方飽。熱唂咕,味道似朱古力,比朱古力多一份香濃,少一份甜。食澳牛大概入座前已經做好心理準備,所謂入鄉隨俗,入得去食,就預左被人👏。難得咁多年仍然保持食物水準,保存自我文化,其實澳牛是香港瑰寶。

好似好多選擇,其實都是叫常餐。

叉燒意粉,湯底濃郁。

招牌炒蛋配厚多士

燉奶好滑溜,夠香甜。

• 蛋白燉鮮奶
  • 蛋治
2017-06-26 170 浏览
我去吃的早饭,澳牛的蛋白炖鲜奶很好吃,味道很浓郁,奶香十足。牛油方包很干,味道不足。通粉味道不好吃,通粉太软,煮太久。汤难喝。芝士蛋文治好吃,蛋香滑,里面芝士很软。强烈建议前去品尝。一般都要排队,平日也要。服务没有问题
2017-06-26
$50 (早餐)
  • 蛋白炖鲜奶
  • 杏汁炖蛋