2017-05-02 427 浏览
今日去油麻地果欄買生果,咁近佐敦澳牛無理由唔食架麻,好掛住佢d炒蛋未行到門口,遠處已經見到條人龍,食好嘢係要付出 ge等左半個鐘,終於入得去,已經諗好食乜,就同伙計落 order,唔洗一分鐘就送到你面前叉燒通粉、火腿炒蛋,呢度10個客人有9.5個都係食呢個餐炒蛋夠嫩滑,厚多士夠脆,通粉湯底夠濃,叉燒夠淋食過澳牛ge朋友都知,店舖全部員工都好快速,落order快、上餐快、執枱快,總之乜都快,員工各有企位,又懂得互相補位,感覺好親切,呢餐雖然食左唔夠十分鐘,但我好滿足

未行到門口,遠處已經見到條人龍,食好嘢係要付出 ge

火腿炒蛋、叉燒通粉
叉燒通粉、火腿炒蛋,呢度10個客人有9.5個都係食呢個餐

炒蛋夠嫩滑,厚多士夠脆,通粉湯底夠濃,叉燒夠淋

,感覺好親切,呢餐雖然食左唔夠十分鐘,但我好滿足

2016-06-25
下午茶
火腿炒蛋、叉燒通粉
2017-04-27 624 浏览
曾經很喜歡澳牛的燉奶及燉蛋, 即使要排長長的人龍, 為了那濃香的蛋味, 嫩滑的口感, 還是覺得很值。 很久沒有來過, 門面仍然一如以往, 下雨天仍然大排長龍, 不過我一點也不擔心要等很久, 因為廚房煮得快, 侍應傳菜快, 客人食得快, 連收銀都收得快, 說時遲那時快我便已經安坐好了。排隊時已經諗好食咩, 一坐低便唸出急口令"燉蛋燉奶蛋牛治烘底", 講完便聽到附近侍應不耐咁話"講啦 講啦", 好彩老公在排隊時已經默唸了多次, 否則一講錯甚至一猶豫便會被侍應罵。 燉奶燉蛋先到, 我唔客氣喇, 不過…點解味道同以前咁大分別既…蛋味不足, 以杏味補夠但唔係我杯茶, 而且太甜了。 燉奶好少少, 有奶味, 算滑但都係太甜。蛋牛治好厚, 幾好食, 蛋唔算滑, 普通貨色。 邊吃邊聽到附近有個侍應急噪地話"拿開手機拿開拿開", 我同老公都忍唔住笑。吃罷俾錢更令人大開眼界, 2個收銀一個負責找續銀紙, 另一個負責找續銀仔, 務求1秒內令客人離開。澳牛係一個體現香港人做野同食野到底可以有幾快既地方, 黎呢度係體現文化好啦, 想食好野既記得諗清楚。

2017-04-22
2017-04-19 956 浏览
第一次食澳牛 因為我對炒蛋冇興趣但皇家飯冇得揀冇計😛蛋的確好滑 少少咸味 好有蛋香 牛油香多士好厚 食完好飽😋我同同事去買 連野飲兩箱佢有其他要買得返我得到 但勁快整好個職員拎住兩箱野話:得返你咋?我:佢去左買野 好快返佢:十點返唔返到?(當時0830)我:五分鐘都得啦😅佢:咁我係咪要拎住五分鐘?我:咁我拎囉😌幾個職員同我一齊笑😂佢地都冇傳說中咁唔nice姐😶腿蛋治+飲品冇餐要散買Total成$40 如果我自己食一定食餐平啲又多個通粉😐(雖然少塊包)
第一次食澳牛 因為我對炒蛋冇興趣
但皇家飯冇得揀冇計😛

蛋的確好滑 少少咸味 好有蛋香 牛油香
多士好厚 食完好飽😋

我同同事去買 連野飲兩箱
佢有其他要買得返我得到 但勁快整好
個職員拎住兩箱野話:得返你咋?
我:佢去左買野 好快返
佢:十點返唔返到?(當時0830)
我:五分鐘都得啦😅
佢:咁我係咪要拎住五分鐘?
我:咁我拎囉😌
幾個職員同我一齊笑😂
佢地都冇傳說中咁唔nice姐😶

腿蛋治+飲品冇餐要散買
Total成$40 如果我自己食一定食餐
平啲又多個通粉😐(雖然少塊包)
2017-04-18 689 浏览
今日出咗去佐敦做野,差唔多三點,先有得食Lunch。路過澳洲牛奶公司,平時會見好多遊客排隊。今日竟然冇乜人,於是就快快手,入去食個快、靚、正嘅茶餐先返公司。唔知係咪今日唔多人,侍應態度雖然唔稱得上好好,但比起之前黎過嘅待遇,今日好好多。茶餐 (火腿煎雙蛋配多士+叉燒通粉+熱飲) $43 - 煎雙蛋煎到脆邊,正。多士烘到好脆,塗上牛油,好香口。叉燒通粉湯底非常一流,通粉煮得好彈牙。叉燒切得薄薄,有少少肥肉,食起上嚟唔乾身。奶茶茶味濃,好滑。
茶餐 (火腿煎雙蛋配多士+叉燒通粉+熱飲) $43 -
2017-04-13
叫左個茶餐,40幾蚊,炒蛋 多士 叉燒意粉 熱檸茶。澳牛出晒名,好多遊客都識黎,所以成日排長龍,今次見門口唔太多人排,等左幾分鐘就入得。但食物質素已大不如前, 叉燒意個湯底好咸, 炒蛋都還可以。加價真係加得好快, 43蚊喇。間唔中經過 唔太多人排都可以食下

間唔中經過 唔太多人排都可以食下
2017-04-11 772 浏览
呢間餐廳完全反應了香港文化!快!靚!正!落完單唔洗2分鐘,食物隨即送上!啲炒蛋好滑,配上熱辣辣嘅烘多士,完全係香港味道 叉燒意粉嘅湯底令我感到驚喜相比快餐店嘅湯底,澳牛嘅湯底比較濃同香,所以食完碗意粉我都忍唔住將啲湯飲埋!遊客想體驗地道香港茶餐廳,澳牛絕對係一個好介紹
叉燒意粉嘅湯底令我感到驚喜
2017-04-01 1905 浏览
我小時候是住在佐敦的,但已經搬離這區很多很多年,最近因為病了要到佐敦看醫生,所以又想起再到澳洲牛奶吃東西。這是我小時候爸爸常常帶我下午茶的地方,那些年真的沒有人在門口排隊。前幾天來吃了一個蛋牛肉通粉,湯依然不是一般茶餐廳的味精湯,是用心的湯底,蛋一樣的香及煎得剛剛好,但是湯底就比之前的太多油了,所有通粉也沾滿了油,比之前差了。今天吃了腿蛋治烘底加熱燉奶,蛋依然那麼的滑及好味,但是蛋比從前少了。麵包也沒有之前那麼鬆軟。但是也比很多茶餐廳做得好。熱燉奶很滑,很香奶味但是就偏甜,吃到後來甜味已蓋過了奶味。這裏的伙計是十分快速的但並不是沒有禮貌,我慢慢的吃也沒有人催趕。同樣的美食總是小時候的好,真的不知道是回憶美好還是食品的質素真的下降了。

腿蛋治
熱燉奶很滑,很香奶味但是就偏甜,吃到後來甜味已蓋過了奶味。
熱燉奶

2017-04-01
腿蛋治
次次都係人地冇咩胃口果時,先尼有老細請食下午茶😩,今次老細仲要特登飛車過海,去佐敦果邊買外賣返尼做下午茶!澳洲牛奶公司呢個朵咁出名又點會未聽過吖,但真係未食過,因為果邊d員工太出名,自己又係姿姿悠悠果款人,有d驚去果度堂食。今次就5同喇,有人送到埋口唇邊餵你,咁冇理由5食啦www望落去第一個印象係個蛋治裡面d蛋好厚,好少見到咁厚蛋ge蛋治(少,但5係冇,下次介紹一間都係咁厚蛋ge蛋治)食落去,d蛋真心好滑!佢5係濕蛋,係真係滑蛋!同埋好令我驚喜ge係隔左一段要過海ge時間,個蛋都冇整濕到個包,塊包ge口感依然存在♥
2017-03-30
外卖自取
2017-03-27 1229 浏览
起過10年沒有光顧這個餐廳﹐店舖門口標榜馳名港九蛋白燉鮮奶﹐但來光顧的人佔多數都不是點這些的﹐他們都是點早餐、茶餐或快餐﹐因這店沒有太多選擇的﹐是按時段選擇咩餐﹐唯一可選擇的是:多士或方飽、炒蛋、反蛋﹐太陽蛋或蛋治。這家店係5趕但要快﹐極有香港人節奏的﹐如果你想多諗下點怎麼時﹐伙食已經 next 不會站在你面前等你點餐的﹐﹐哈哈! 我們3人行﹐共點了3個早餐加一個燉旦﹐味道不錯保持10多年的水準﹐3人埋單合共$136價錢在佐敦來說也算合當。

2017-03-18
  • 蛋白燉鮮奶
2017-03-20 1547 浏览
起過10年沒有光顧這個餐廳﹐店舖門口標榜馳名港九蛋白燉鮮奶杏汁燉旦﹐但來光顧的人佔多數都不是點這些的﹐他們都是點早餐、茶餐或快餐﹐因這店沒有太多選擇的﹐是按時段選擇咩餐﹐唯一可選擇的是:多士或方飽、炒蛋、反蛋﹐太陽蛋或蛋治。這家店係5趕但要快﹐極有香港人節奏的﹐如果你想多諗下點怎麼時﹐伙食已經 next 不會站在你面前等你點餐的﹐哈哈!我們3人行﹐共點了3個早餐加一個燉旦﹐味道不錯保持10多年的水準﹐3人埋單合共$136價錢在佐敦來說也算合當。

题外话/补充资料: 遊客比較多﹐排隊也要30分鐘﹐但坐下食只需15分鐘
2017-03-18
用餐优惠
現金券
  • 蛋白燉鮮奶杏汁燉旦奶茶
2017-03-13 1748 浏览
澳洲牛奶公司出名長龍出名食得快,食物選擇奇少,但大家都甘心願意排隊等吃。始創於1970年的澳牛與澳州是沒有什麼關係。聞說公司名稱來源於店主在早年在澳洲作農場工人。從前他們是有賣自家生產牛奶的,但不知小時候的那一次光顧,發現他們的牛奶,不再是自家品牌,是來自維記的。個人獨愛他們的太陽旦,煎得香、有燶邊;湯粉麵意粉的湯底,很美味沒有多餘的味精。厚厚的多士,烘得恰到好處不會太燶、又不會不夠香脆。這就正是由小吃到大的味道。內地、日本、韓國以至東南亞的旅遊美食攻略,都有報道及推介澳牛的美食,所以每次到澳牛時,排隊的人龍也非常長,幸好店員的效率非常高~~無論在落單、送餐、安排飲品等都是極速無誤的。這令餐廳的翻枱次數大增,食客又不用久等。真的雙贏,要讚!

2017-01-16
早餐
  • 茶餐
  • 常餐
  • 多士
  • 叉燒湯意粉
2017-03-11 1268 浏览
好耐無幫襯啦 今日陪奶奶覆診佢話好想食 咁更係要滿足佢啦 去到約11點 人龍已經有成二三十人啦 我更係去照排啦 雖然多人排隊但流量都好快 亦有伙計出黎安排入坐值得一讚 估不到約20分鐘已經到我地算快 而且伙計態度明顯較之前好 十一點九入坐 原來還可以叫早餐 反而茶餐要中午1200 後先可以落單 所以我地四位都只得選早餐 先上火腿通 湯底淡黃色 試左一羹湯 好好味唔似有味精 但又好夠味 配通粉剛剛好 火腿絲亦唔吝嗇 奶奶佢地當然選炒滑蛋 真係特別香滑 蛋味濃 我自己就喜愛煎雙蛋 因為可以用多士點蛋汁 雞蛋揀過連蛋白都特別多 多士脆脆又夠厚身 口感豐富再外賣份蛋治比老爺添 佢地環保用紙袋兼自家品牌順便買下廣告 好 old fashion
奶奶佢地當然選炒滑蛋 真係特別香滑 蛋味濃
多士脆脆又夠厚身 口感豐富
再外賣份蛋治比老爺添 佢地環保用紙袋兼自家品牌順便買下廣告

好 old fashion
2017-03-11
$38 (早餐)
  • 炒蛋多士
一个人,直接由服务人员带去拼桌没有等位,工作日下午茶时间好像也不是很多人在等位。服务人员态度当然没有传说中的海底捞那样周到温柔得感天动地,但也是正常质素。上餐速度的确很快,炖奶貌似点完就能上,依旧很热。蛋白燉鲜奶,不像某些店的 燉奶/双皮奶那样出现很多水,看上去会很满足(?)评论里有很多人说味道过甜,但我觉得甜度适当,非常好喝,所以还是要自己尝试啊。口感软糯,真的就是热热的奶膏的感觉。茄蛋三明治+烘底就要等一下啦:番茄味道正常,炒蛋口感滑而不腻,烘底的硬与茄汁炒蛋面包的软相得益彰,好评!

上餐速度的确很快,炖奶貌似点完就能上,依旧很热。

2017-03-08
2017-02-27 1687 浏览
星期日下晝黎到,都要等大約5分鐘左右才有位。我同老公一人食一款嘢食,佢食常餐($43),我食熱燉奶($28)。落單後食物不出一分鐘就到,預期中事。至於食物質素,熱燉奶好耐冇食,還可以啦,係甜左少少。常餐叫左牛肉通粉、炒蛋方包及茶走。炒蛋質素依舊,茶走尚算香濃。至於通粉同火腿就屬套餐搭配之選,如果唔太肚餓會建議散叫蛋治。蛋汁搭厚方包會更滋味。總結:質素保持得當,推介蛋治必吃!雖然而家有好多遊客幫襯,但只要你配合到點餐的步伐(即係餐飲後叫),其實侍應都幾友善。(係收銀個阿姐惡姐)
星期日下晝黎到,都要等大約5分鐘左右才有位。
落單後食物不出一分鐘就到,預期中事。
至於食物質素,熱燉奶好耐冇食,還可以啦,係甜左少少。
常餐叫左牛肉通粉、炒蛋方包及茶走。
炒蛋質素依舊,茶走尚算香濃。
蛋汁搭厚方包會更滋味。
茶走-奶茶加煉奶
總結:質素保持得當,推介蛋治必吃!
(係收銀個阿姐惡姐

• 蛋治
2017-02-15 1932 浏览
香港數一數二有性格餐廳,一定會諗到澳洲牛奶公司,因為出名快快快,十分有香港人精神,有效率肯拚精神。所以我都好鍾意黎意道食野。其實意道主打三個餐,我認為快餐茶餐咪就係香港 All Day breakfast Set好左食品,只係想晤想食粉麵。我叫左茶餐,有最出名炒蛋多士,仲有個叉燒意粉,連一杯熱飲,$43香港地黎講算抵食。但晤可以嘆茶快食快走。意道最出名炒蛋,真係香滑。推介茶走,茶味濃奶滑,不錯。整體來說地道茶餐廳,不定時就會去下。
香港數一數二有性格餐廳,
一定會諗到澳洲牛奶公司,因為出名快快快,
十分有香港人精神,有效率肯拚精神。
所以我都好鍾意黎意道食野。
其實意道主打三個餐,
Set好左食品,只係想晤想食粉麵。
我叫左茶餐,有最出名炒蛋多士,
仲有個叉燒意粉,連一杯熱飲,$43
香港地黎講算抵食。但晤可以嘆茶快食快走。
意道最出名炒蛋,真係香滑。推介
茶走,茶味濃奶滑,不錯。
整體來說地道茶餐廳,不定時就會去下。