2017-06-19 197 浏览
坐低唔夠3秒就一定要決定食咩,問可唔可以轉牛肉通粉即比人連環鬧! 駛唔駛咁呀? 食個早餐啫! 樓面的惡人,浪費咗㕑師既努力,唔會再專登山長水遠去食了,知道啦澳牛唔憂做!
蛋治烘底、火腿蛋治烘底:炒蛋富牛油香,厚厚的堆在同樣夠分量的厚三文治麵包,一大口咬下去,豐富的口感和味道令人十分滿足。說它是香港最好吃的炒蛋絕對不為過,黃澄澄的炒蛋吃下富香味但是不油膩,還有讓我們大飽眼福的層次!據聞澳洲牛奶公司是第一家用忌廉炒蛋的香港茶餐廳,關於炒蛋的食譜來歷、傳人等各有傳奇的都市傳說,一邊吃一遍就覺得好有趣。燉奶:有冷熱的選擇,如果只吃炒蛋三文治不飽的話,絕對推薦吃這個飯後甜品。口感比一般甜品店的要厚實一點,但是滑溜不減,吃下就像喝了濃厚的牛奶,如果喜歡杏仁味的話可以嚐嚐另一款!凍奶茶:妹妹說這是她喝過最好喝等等凍奶茶!和台式奶茶不同,港式奶茶茶味濃,這一杯的碎冰令奶茶的味道不會被稀釋掉,在炎熱的天氣異常的清爽!味道也剛好不甜。茶餐廳受歡迎的,就莫非是「光速餐」和早餐這些超值組合,由早上六時開始人龍就魚貫出現,餐廳的各人各司其職,像一部一直運轉的機器!我看過很多關於澳牛的有趣故事,例如說大家由年資分階級的潛規則,有機會可以跟大家分享一下哈哈!許多第一次來訪的客人都一早聽過澳牛的「黑社會氛圍」,其實...他們不是蠻友善的嗎?還一點都不假惺惺呢哈哈。大家要有心理準備,想
蛋治烘底
腿蛋治烘底

燉奶

凍奶茶

茶餐廳受歡迎的,就莫非是「光速餐」和早餐這些超值組合,由早上六時開始人龍就魚貫出現,餐廳的各人各司其職,像一部一直運轉的機器!我看過很多關於澳牛的有趣故事,例如說大家由年資分階級的潛規則,有機會可以跟大家分享一下哈哈!許多第一次來訪的客人都一早聽過澳牛的「黑社會氛圍」,其實...他們不是蠻友善的嗎?還一點都不假惺惺呢哈哈。大家要有心理準備,想好吃什麼要預先想好啊!
蛋治烘底
腿蛋治烘底
燉奶
凍奶茶
  • 蛋治
2017-06-06 409 浏览
又黎食個早午餐。一向排長龍嘅佢,今次得3個人,仲唔啦啦聲排隊呀!唸住人多即走嫁!呢間嘢出名到呢,D侍應係可以講嘢無尾音,同答問題一定要快。唔係佢會同仔講:“要答先得嫁”。喝到坐位,一個字“迫”。又咁多人都黎,主要係我平時唔可以飲奶茶,一飲心跳加快仲要跳得好勁,但我又好鍾意飲喎,所以我男人帶我黎,佢叫奶茶,比我飲幾啖咁啦!呢到出名奶茶又唔駛多講。呢個當然我飲嘅凍華田,當然我嘅,唔駛指意叫小冰,因為你一叫完飲乜,佢係會即走,唔會再聽落去一向鍾意意粉多過通粉,不過我建議大家。。。食通粉。意粉淋左D個多士好味。記住,記住,記住一定要叫炒蛋,正!基本上餐得呢幾款,但見9成人係食餐嘅其他嘢,可以加囉,唔叫餐。。。。咁9 成人叫,你唔叫潾有性格囉。後記:全餐亮點係,侍應們那完全用廣東話去演繹普通話嘅口音,正到一個點係:我聽得明,我真係聽得明。

”。

個多士好味。記住,記住,記住一定要叫炒蛋,正!
茶餐

基本上餐得呢幾款,但見9成人係食餐嘅

後記:全餐亮點係,侍應們那完全用廣東話去演繹普通話嘅口音
,正到一個點係:我聽得明,我真係聽得明。

茶餐
  • 炒蛋多士
  • 奶茶
星期六下午,完全不用排隊就進去。難道熱潮已過?自由人已回家鄉?!經常去另一家食常餐很有名的店(位於太子旺角),少不免會拿他們兩家比較。上一回來澳牛已是3年前,當時覺得意粉太「林」、蛋過熟,非常失望。這一次來,覺得意粉的硬度改善好多,比另一家好吃,炒蛋奶味濃郁,加分。多士不夠厚叫了一杯凍檸茶,作為一份$43還要另加$2凍飲的餐茶來說,未必太小氣了吧,小杯之餘,完!全!沒!有!茶!味!總括而論,澳牛$45來說,味道顯得很一般

總括而論,澳牛$45來說,味道顯得很一般

2017-06-02 234 浏览
佐敦澳洲牛奶公司,成日都座無虛席,今日經過見唔洗排隊,即刻入去食個快飯先!照舊食常餐,我揀左:火腿+炒蛋方包、牛肉通粉,凍飲加$2(共$45)。意料之內,同樣係秒速上餐,牛肉通粉質素尚可,但通粉好似祿得太耐,好淋。火腿係白洽而已冇乜特別,但我最期待嘅炒蛋今日有少許失手,唔夠滑,食落有少許鞋口。個人覺得:方包夾炒蛋,比起多士夾炒蛋更匹配,但今日嘅炒蛋令我有少少失望。由入去坐低到食完走人,只係用左10分鐘,速度快得驚人。

由入去坐低到食完走人,只係用左10分鐘,速度快得驚人。
2017-05-31 238 浏览
慕名而來,門口人龍有二三十人,等了十多分鐘,被呼喝進內,所吃吨奶甜品名過其實,其他甜品店也可吃到,伙記態度極差,粗口互罵,地方淺窄,毫不舒適,祇只一次,永不回頭。
2017-05-28 262 浏览
一直都聽聞呢間茶餐廳係冇服務可言,今日一試果然如此, 基本上都係自己招呼自己 原因都係佢哋太好生意 基本上你要好快決定食乜嘢同飲乜嘢! 之後佢哋就會極速落單及送上食物!呢間茶餐廳最出名嘅係蛋治 我覺得旦治已經大不如前,因為之前嘅旦治係又厚又大件 而家嗰份量好明顯比以前細咗好多 不過味道依然係有保證,仲keep 到叉燒意粉叉燒好少味道不過不失, 不過來呢度目的都唔係為咗食呢個叉燒意粉。食咗唔夠三個字就畀人眼超超,好似迫你交代畀下一個咁!

食咗唔夠三個字就畀人眼超超,好似迫你交代畀下一個咁!
2017-05-28
早餐
2017-05-27 429 浏览
老實說,「澳牛」雖然咁出名,但我一直都提唔起興趣去,唔係因為怕左班傳聞殺氣騰騰的伙記,而係佢提供都係一般常餐啫,炒蛋好食極咪又係想像得到的炒蛋味。今次去,純粹因爲係附近,又唔太肚餓而已。事前都知道呢度基本只供應早餐、茶餐同常餐,對於係呢間講求快、快同快的茶記,加埋我呢種有選擇障礙的客人黎講,係一家便宜兩家著的。我諗應該大部分人都會㨂茶餐($43)的吧,因為係最豐富。套餐包括牛油方包、火腿煎雙蛋、叉燒湯意粉同飲品。基本組合就係咁,不過可以有少少改動,例如我就改為:牛油多士、火腿炒蛋、叉燒湯通粉。最先上係通粉,湯呈淺黃,有少少味,通粉煮得有點腍(同行點意粉都係有過腍的情況),大約四五片的叉燒腍度適中,惟叉燒味淡薄。最期待(?)的炒蛋上場了。首先,多士係冇特別的,只可以話都烘得香脆,而火腿都唔期望會煎過。咁鎮店名物炒蛋又怎樣?佢的確係算滑,有點蛋香,但未至於驚為天人果種,坊間好多餐廳都已經做到呢個程度了,所以如果路經還可以一吃,專程就不必了。順帶一提,呢度伙記惡嗎?我諗,如果繁忙時段人多可能會心急d,態度冇咁和善係可以理解,我去果陣已經夜夜地,客人比較疏落,伙記自然放鬆一點,所以都完全唔覺得
我諗應該大部分人都會㨂
順帶一提,呢度伙記惡嗎?我諗,如果繁忙時段人多可能會心急d,態度冇咁和善係可以理解,我去果陣已經夜夜地,客人比較疏落,伙記自然放鬆一點,所以都完全唔覺得佢地惡,係效率比較高咁解啫。
今次係本人有生以來第3次光顧,仲係食同一款餐,叉燒通粉餐/ 叉燒意粉餐牛油方包; 炒蛋; 火腿片配 熱檸檬茶/ 熱奶茶記得第1次係午餐時段黎光顧,排左半個鐘先入到去,仲眼見同枱既情侶叫完個餐想叫飲品,侍應哥哥好大聲話: 食完先叫野飲!!!(記憶尤新,歷歷在目)今次都係食同一個餐,我好醒目知道食完先叫飲品😎,所以淨係叫左野食先,叫左唔知有無30秒即上餐,通粉好滑~個湯夠熱又夠味,叉燒係瘦叉,我對瘦叉係有啲要求既,今次普普通通,但好過上次既叉燒,上次係半肥瘦叉燒帶筋,今次有進步~!而佢既炒蛋一直都保持水準,雖然而家好多茶餐廳同集團式食肆既早餐都有賣炒蛋,尼種炒蛋可以叫做汜濫左,但尼度既炒蛋真係做得好好,有佢既功架!!!所以廚師確實係一間餐廳既靈魂所在~今次叫多左個燉奶,我個心想叫雙皮奶,好在我即時呑番落去,正宗叫法係,我驚叫錯左,侍應哥哥會踢我出去隔離街食,其實侍應哥哥又無傳說中咁惡嘅,我見佢地好貼心,隔離枱有2個美媚買左好多袋野,侍應哥哥即刻拎左1張十大武器之首黎招呼佢,哈~ 係打開張摺凳俾佢放包包同勝利品啫~嗯嗯... ... 會再去食炒蛋,真係好好味!丫~ 我有個溫馨提示,佢地逢星期
今次係本人有生以來第3次光顧,
仲係食同一款餐,
叉燒通粉餐/ 叉燒意粉餐
牛油方包; 炒蛋; 火腿片
配 熱檸檬茶/ 熱奶茶
記得第1次係午餐時段黎光顧,
排左半個鐘先入到去,
仲眼見同枱既情侶叫完個餐想叫飲品,
侍應哥哥好大聲話: 食完先叫野飲!!!
(記憶尤新,歷歷在目)
今次都係食同一個餐,
我好醒目知道食完先叫飲品😎,
所以淨係叫左野食先,
叫左唔知有無30秒即上餐,
通粉好滑~個湯夠熱又夠味,
叉燒係瘦叉,我對瘦叉係有啲要求既,
今次普普通通,但好過上次既叉燒,
上次係半肥瘦叉燒帶筋,今次有進步~!
而佢既炒蛋一直都保持水準,
雖然而家好多茶餐廳同集團式食肆既早餐
都有賣炒蛋,尼種炒蛋可以叫做汜濫左,
但尼度既炒蛋真係做得好好,有佢既功架!!!
所以廚師確實係一間餐廳既靈魂所在~
今次叫多左個燉奶,我個心想叫雙皮奶,
好在我即時呑番落去,正宗叫法係[蛋白燉鮮奶],
我驚叫錯左,侍應哥哥會踢我出去隔離街食,
其實侍應哥哥又無傳說中咁惡嘅,
我見佢地好貼心,隔離枱有2個美媚買左好多袋野,
侍應哥哥即刻拎左1張十大武器之首[摺凳]黎招呼佢,
哈~ 係打開張摺凳俾佢放包包同勝利品啫~
嗯嗯... ... 會再去食炒蛋,真係好好味!
丫~ 我有個溫馨提示,佢地逢星期四會休息1天的喔!
2017-05-25 211 浏览
其實華星同澳牛比,我會中意華星個炒蛋多d,佢質地會軟滑好多同埋奶油味濃d,但令我返去食既原因都係果班澳牛哥哥。好多人話佢地態度好差,但我一d都唔覺wo,好似今次食食下三文治,有個哥哥無啦啦拎第二杯水黎話,拿,三文治乾呀飲多杯茶啦其實佢地好勁,觀察到個個客人既需要
其實佢地好勁,觀察到個個客人既需要
听说澳洲牛奶公司一直排队,男友攻略上看到心心念念要来吃晚餐,来香港的第一餐就是澳洲牛奶公司。但是看openrice的点评和照片,我内心是拒绝的大概晚餐时间比较晚,破天荒没排队就进去了,但给我的感觉这不是早餐随便吃吃的东西嘛,看起来就不好吃,失望透顶,色香味不全。搞不懂怎么会那么火,随便哪家茶餐厅都可以做出这个味,搞速食,奶茶喝了2口就不想喝了,还不如吃旁边的许留山。真心没有什么特色啊,特色是很拽的服务员吗?

,看起来就不好吃,失望透顶,色香味不全。
真心没有什么特色啊,特色是很拽的服务员吗?
2017-05-21
2017-05-21 321 浏览
朋友從遠方來,自然要找家好一點的店吃甜品。但因為朋友媽媽不大愛甜,我就選了去吃澳洲牛奶公司。三人點了杏汁燉雞蛋,蛋白燉鮮奶 及鬆化蓮子。杏汁燉雞蛋 有蛋香和杏汁香 與蛋白燉鮮奶一樣 非常軟滑。比較想 點評的是這個第一次吃的鬆化蓮子。它其實是滾水蓮子,要自己加白砂糖調味。蓮子真的鬆化可口,因為不是糖水底,所以朋友媽媽覺得很棒,可吃出蓮子本身的甜味。糖水的甜度也可因人而異來加糖調味。是對不能吃太甜的人的好選擇呢!

三人點了杏汁燉雞蛋,蛋白燉鮮奶 及鬆化蓮子。

杏汁燉雞蛋 有蛋香和杏汁香 與蛋白燉鮮奶一樣 非常軟滑。

2017-05-19
$25 (宵夜)
  • 鬆化蓮子
  • 蛋白燉鮮奶
  • 杏汁燉蛋
2017-05-12 660 浏览
Just planned for a quick bite on in Jordan after work. Just passed by this restaurant, have heard of this restaurants for many many times, but never really tried it at all.As people mentioned, the attitude of the stuffs are literally quite bad(HK efficiency isn't it :-)), but the food come extremely quick as well. The egg is superb, smooth and and well balanced, the toast is crispy, the iced milk tea was good stuff too.Cannot complaint much with such price and efficient !
2017-05-10
  • EGG
2017-05-08 505 浏览
其实阿叔更加有睇头,落单劲快,计数劲快,所以个个食野都劲快。。。坐落发现都系慕名而来既旅游客,想体验香港茶餐厅feel就来里度啦!要佐 叉烧通粉,蛋白墩鲜奶,花生酱多士,热奶茶,好味!而且分量都几足。好多名其实睇唔明…咩叫奶水?哈哈哈好多人排队啊,不过人来人往其实好快就有得食,食完出门发现已经有条更加长既队了。。。。。总体,好评!
总体,好评!
  • 炒蛋多士
  • 蛋白炖鲜奶
  • 叉烧通粉
2017-05-05 283 浏览
แพงง่ะ รสชาติงั้นๆ สปาเกตตี้ มักกะโรนี จืดนะ รสชาติไม่คุ้มกับที่เสียเงิน ชาเย็นหอมมัน จนเลี่ยน เสียเวลายืนต่อแถวมาก แนะนำว่าอย่ามากินเลย555
2017-05-05
$50 (早餐)