澳牛, 香港既傳說中既傳說, 坦白講一直好想試不過又好驚唸錯急口令或做錯step, 直至今日自己一條女漢子挑戰,真係想講句呀媽我好叻呀!(苦笑)是日平日既下午5時半,外面一個排隊既人都無, 入到門口同伙記示意1位, 佢就指左我去前面某張4人坐的小圓枱, 當時有一位哥仔差唔多食完。 坐低講左句「炒蛋多士呀唔該」, 其實我真係只想要炒蛋多士唔要餐, 不過伙記已經話「茶餐既,要意粉定通粉?」因為無勇氣同佢講其實我只要炒蛋多士, 就順勢話 「意粉呀唔該」呢個時候旁邊既哥仔食完走左, 我竟然可以一個人坐一張4人位的小圓枱, 真係好amazing!!! 呢到係澳牛呀!!!30秒後叉燒意到, 湯底不是味粉湯,是罐頭雞湯, 意粉就是香港茶記既standard 既霖, 叉燒是少肥偏瘦, 因為浸左湯, 其實食唔到叉燒味。 正常茶記既叉燒意。 意粉份量比想像中少, 女生來說就ok, 男仕們唔知夠唔夠食。 因為當日我拎了2袋野,當然知道如果放D袋既旁邊位一定比人媽, 所以都是放在膝上抱住食。 呢個時候,伙記見我食得比較困難,竟然特登拎左張摺櫈放在我位旁邊話, 「放過來啦~」oh my god!! 我無記錯我是

30秒後叉燒意到,

oh my god!! 我無記錯我是在澳牛吧!!!!! 對上一次我食飯有伙記另外比張櫈我放野係係某五星酒店! 我今日食澳牛竟然為左我特登開張摺櫈!!? 有點受寵若驚, 只懂不停說  「唔該哂唔該哂!!」

30秒後傳說中既炒蛋多士到。

炒蛋,一食, 有點失望,因為只是微暖,而且所謂既滑只係好油,無乜蛋味。真心覺得太興既炒蛋更好食,滑得來不太油而且有蛋味。

火腿就是金妹牌火腿吧。

反而個多士最好食,外脆但入面唔會太乾仲軟,牛油既量剛剛好,薄薄溶左係多士面。

呢個時候, 同做功課上網上所言, 澳牛既人好識時間問你飲乜。 我只係簡單叫左杯熱檸水。

當我飲到一半, 突然發覺原來 "我唔識埋單!!" 因為枱面都無平時茶記既紙仔,我點同櫃面講我食左幾多錢

正當我困惑中時,見到旁邊既枱要走,我就暗暗地觀察。原來你一起身,就會有人自動彈出來寫張紙比你埋單! 我實在太大鄉里,也低估左澳牛既伙記既驚人觀察力。

我拎住紙仔去櫃面, 見到傳說中只是低頭數錢同會 "sin"  D 碎銀比你既老闆娘。

整個澳牛過程15分鐘,應該都算長嫁啦 (笑)

[總結]

澳牛既人比想像中友善,不過炒蛋真係好失望。應該唔會去下一次, 不過覺得香港人真係要食一次澳牛先叫自己做香港人。