2022-12-29 158 浏览
潮薈館今日同朋友喺係九龍城經過潮薈館,就走咗入去食,佢係一間潮州菜館,上下兩層。未嗌野食之前,餐廳會比一小疊鹹酸菜作為前菜,呢一碟鹹酸菜同平時食到既味道都有明顯分別,呢個主要甜味會較多,酸味同埋鹹味反而無咁突出,但係食落去效果幾好,特別開胃。頭盤方面,我地叫咗碟滷水鵝肉拼盤,佢係由滷水蛋,紅腸同埋唔同鵝肉既身體部位組成。滷水蛋同埋鵝肉都好入味,就算唔點酸汁,都食得出好重既滷水味,加埋紅腸一齊食,係一個幾唔錯既頭盤小食。之後我地叫咗一個汕頭蠔仔洛,首先賣相已經好吸引,明顯睇得出廚師有將外皮炸到去金黃色。蠔仔亦都有足夠份量,食落去仍然有鮮味,口感都好唔錯,唔會因為太多或者太少麵粉而令到口感過硬或者太軟身。我地想試吓呢度既湯,所以叫咗一個招牌咸菜鮮豬肚湯,雖然叫咗來湯份量,但係都好大煲,夠晒兩個人飲。湯既味道控制得好唔錯,唔會有太重既胡椒味,豬肚亦都好爽口,加埋鹹酸菜一齊食,味道好夾。係呢個主食度,我地叫咗一個糖醋麵,份量都幾多,炸完之後外層金黃色,口感亦都好鬆脆。加埋糖同埋醋一齊食,酸甜既味道完全唔會覺得呢樣菜有肥膩既口感,亦都越食越開胃。最後我地叫咗一條魚,凍黃花魚配豆瓣醬。即是唔使點醬
潮薈館

最後我地叫咗一條魚,凍黃花魚配豆瓣醬。即是唔使點醬,都食得出呢條魚既鮮味。如果覺得太淡味既話,可以蘸佢提供既豆瓣醬,鹹香味加上魚本身既鮮味都幾夾。
2022-12-22 157 浏览
潮薈館(九龍城)上星期同老公去九龍城行街街,佢話想食潮州嘢就陪下佢。呢間潮薈館啲嘢食好正喎,款式又多又滋味。 店舖設計古色古香,牆壁上繪了充滿古典味的畫作, 充滿詩情畫意 ,令人有種置身於古代的感覺。1. 鹵水鵝拼盤$158 鹵水拼盤好豐富,有齊鵝片、紅腸、滷水蛋、腩肉同豆腐。每款食材都上曬色,好入味。鵝片香噴噴,肉質扎實, 嫩滑可口。我最鍾意食豆腐,豆腐好滑,而且吸收曬鹵水汁,咬落去爆汁!2. 潮州炒河粉$98 炒河粉好惹味,食得出好有獲氣~炒河粉主要材料有河粉、蝦、叉燒同蛋,依幾款食材炒埋一齊非常香。蝦肉新鮮彈牙,成個河粉食落唔會過油、粉條唔會太碎,非常美味!3. 椒鹽白鱔片$138椒鹽白鱔片一啲都唔易整!白鱔片新鮮爽口彈牙~白鱔片炸過後,表面非常香脆,做到外脆內嫩嘅感覺。另外用上椒鹽作調味,份外滋味。4. 蠔仔砂鍋粥$138砂鍋粥熱辣辣,啱晒冬天食。砂鍋粥材料有蠔仔、冬菇絲、冬菜、大頭菜同方魚。蠔仔份量多,粒粒飽滿新鮮。冬菇絲、冬菜、大頭菜令粥底更香甜、味道更有層次,而方魚就令粥更鮮甜。
潮薈館(九龍城)

1. 鹵水鵝拼盤$158

2. 潮州炒河粉$98

3. 椒鹽白鱔片$138

4. 蠔仔砂鍋粥$138
2022-12-21 1269 浏览
每當想到吃潮州菜,腦海中立即浮現九龍城這個地方!最近再有一家新開張的「潮薈館」加入一眾的潮菜行列!菜館的外表看似平平無奇,內裡的裝修卻古色古香,古雅的吊燈襯托潮汕風景的壁畫,木製的傢具配以水墨畫圖案的餐具,感覺平實又不失雅緻。滷水三寶($238)食潮州菜,滷水是必點的菜式。滷水三寶有皮薄肉嫩的鵝片、爽脆彈牙的鵝腸和粉嫩綿滑的鵝肝,滷水的味道不會過鹹,還帶有陣陣滷水香料的幽香。這碟滷水三寶輕易成為我的「至潮首選」。半煎煮馬友($188)平時大多數都會吃潮式的凍馬友,但近排天氣轉冷,這個半煎煮馬友便成為我的至潮之選。馬友煎至金黃再放入魚湯,魚肉索滿湯汁,令味道更昇華,魚肉的質感亦更細緻。韮菜豬紅($78)這款小吃是潮菜的經典之一,簡單的材料,只有韮菜和豬紅,平凡的材料,但味道和風味都十足。潮州粥($12)一碗清淡卻令人滿足的潮州粥。茶芥(免費)茶芥免費,設加一服務費。Storefront Interior Menu

滷水三寶($238)

滷水三寶

半煎煮馬友($188)

半煎煮馬友

韮菜豬紅($78)
韮菜豬紅

潮州粥($12)
潮州粥

一碗清淡卻令人滿足的潮州粥。

茶芥(免費)

茶芥免費,設加一服務費。

Storefront

Interior

Menu

2022-12-21
韮菜豬紅
潮州粥
-滷水鵝片 份量好多,鵝片好入味,滷水汁好好食,厚度剛好👍👍👍-方魚炒芥蘭夠火候,份量勁多,夠味又唔會油-必食❤️油鹽水花甲花甲平時自己買都唔平,呢度新鮮又乾淨無沙,粉絲好入味,份量超多,抵食👍👍👍-金沙蝦球蝦球勁大舊,咸旦黄份量十足,多得黎又唔會漏,夠香口彈牙,好好食另外仲叫左咸檸樂同啤酒,搭配野食好滿足,環境都十分地道,老闆娘仲同客人有傾有笑,服務唔錯,幾有人情味😙😙👍👍

-滷水鵝片
份量好多,鵝片好入味,滷水汁好好食,厚度剛好👍👍👍

-方魚炒芥蘭
夠火候,份量勁多,夠味又唔會油

-必食❤️油鹽水花甲

-金沙蝦球

2022-10-31 744 浏览
🌟今日同朋友去九龍城食晚餐,除左泰菜之外其實中有好多潮州菜館坐立於九龍城!今次去左一間裝修好新,野食都唔錯既試下!——————🐽 滷水鵝肉拼食潮州野又點小得滷水,鵝肉一定係主打!食落滷水味好香!腩肉肥而不膩,水準好高🐽 汕頭手打牛丸湯牛丸牛肉味好濃!食落中有小小肉汁!而湯底亦都好鮮,飲落唔口乾,飲多幾碗都唔怕✨🐽 油鹽水花甲油鹽水食落有d胡椒味,將花甲既鮮味帶左出黎,而d蜆汁落曬去個油鹽水,將鮮味再提高!🐽 招牌方魚炒芥蘭芥蘭爽脆唔老,方魚味道唔會太咸,送飯真係一流🙆🏻‍♂️
🌟

——————

🐽 滷水鵝肉拼

🐽 汕頭手打牛丸湯

🐽 油鹽水花甲

🐽 招牌方魚炒芥蘭
芥蘭爽脆唔老,方魚味道唔會太咸,送飯真係一流🙆🏻‍♂️
2022-10-28 542 浏览
自從地鐵站連接到九龍城區後越開越多有質素嘅食肆、CAFE~之前已經有聽聞過「潮薈館」質素高有幸佢地選址九龍城開新店就算平日晚市都座無虛席入到嚟完全冇一種好舊派古老嘅潮州打冷大排檔感覺店主花心思令裝潢帶雅緻既古典風格~無論牆、杯、碟都有山水畫🎑.🤎 滷水三寶拼盤 $238RN一坐底就話想食鵝腸又真係咁啱三寶菜式有齊鵝片、鵝腸、鵝肝我就覺得佢應該叫四寶😂 皆因仲有滷水豆腐嘛鵝腸洗得乾淨去哂肥~超爽口 !!鵝片、鵝肝都入晒味啖啖肉好滋味五六件滷水豆腐墊底👍🏻同樣夠味.🤎 凍黃花魚 $168平時都係食開凍烏頭、馬友🐟今次就試吓店員推介~表示更滑嫩既黃花魚啦!襯埋好惹味又香豆味既黃豆醬一齊食更提鮮平時通常超過 $200 一條🫣 呢度抵食.🤎 鹹檸檬燉鴨湯 $128鹹柑桔通常用嚟醫治喉嚨痛但其實呢款湯水係潮州出品既名菜營養價值高、清熱去火、醒胃又解暑潤肺整隻鴨脾啖啖肉😎就算煲完湯都唔覺得乾鹹檸檬湯第一啖飲落去幾特別愈飲愈順喉的確感覺喉嚨好舒服如果嚟到想試湯品🥣呢個必點啦
自從地鐵站連接到九龍城區後
越開越多有質素嘅食肆、CAFE~
之前已經有聽聞過「潮薈館」質素高
有幸佢地選址九龍城開新店
店主花心思令裝潢帶雅緻既古典風格~
無論牆、杯、碟都有山水畫🎑
🤎 滷水三寶拼盤 $238
RN一坐底就話想食鵝腸
又真係咁啱三寶菜式有齊鵝片、鵝腸、鵝肝
我就覺得佢應該叫四寶😂 皆因仲有滷水豆腐嘛
鵝腸洗得乾淨去哂肥~超爽口 !!
鵝片、鵝肝都入晒味啖啖肉好滋味
五六件滷水豆腐墊底👍🏻同樣夠味
🤎 凍黃花魚 $168
平時都係食開凍烏頭、馬友🐟
今次就試吓店員推介~
表示更滑嫩既黃花魚啦!
襯埋好惹味又香豆味既黃豆醬一齊食更提鮮
平時通常超過 $200 一條🫣 呢度抵食
🤎 鹹檸檬燉鴨湯 $128
鹹柑桔通常用嚟醫治喉嚨痛
但其實呢款湯水係潮州出品既名菜
營養價值高、清熱去火、醒胃又解暑潤肺
整隻鴨脾啖啖肉😎就算煲完湯都唔覺得乾
鹹檸檬湯第一啖飲落去幾特別
愈飲愈順喉的確感覺喉嚨好舒服
如果嚟到想試湯品🥣呢個必點啦
  • 鹹檸檬燉鴨湯
  • 滷水三寶拼盤
2022-10-27 416 浏览
啟德有地鐵🚇後,自然會多左黎呢區搵野食,交通方便香港真係好好,今次搵左間潮州菜-潮薈館。入到餐廳,彷如進入古城,收銀檯正面係珠心算,墻身都係古城景墻紙畫。蠔仔砂鍋粥(例)一端上檯,聞到蠔香,蠔仔粒粒份量多,來一口粥湯底,鮮味十足,米飯的份量也剛好。芋蓉香酥鴨香噴噴,外層蘇脆可口,芋蓉粉綿,個人甚愛。沙茶牛肉河沙茶汁液量適中,牛肉嫩滑,河粉香滑。啫啫唐生菜煲有鑊氣,熱烘烘,菜鮮味香。潮州芋泥和清心丸綠豆爽滿足的一餐唔少得甜品,甜品選了潮州芋泥和清心丸綠豆爽,芋泥質感濃香,而綠豆爽清甜滑溜。整體而言,環境靚麗,有古城典雅感,食物滋味,值得舌尖再遊!

蠔仔砂鍋粥(例)

芋蓉香酥鴨
香噴噴,外層蘇脆可口,芋蓉粉綿,個人甚愛。

沙茶牛肉河
沙茶汁液量適中,牛肉嫩滑,河粉香滑。

啫啫唐生菜煲
有鑊氣,熱烘烘,菜鮮味香。

潮州芋泥和清心丸綠豆爽
滿足的一餐唔少得甜品甜品選了潮州芋泥和清心丸綠豆爽,芋泥質感濃香,而綠豆爽清甜滑溜。

整體而言,環境靚麗,有古城典雅感,食物滋味,值得舌尖再遊!
  • 芋蓉香酥鴨
2022-10-27 319 浏览
今日約咗朋友去九龍城一齊食晚餐,咁啱大家今日都有打算食中餐嘅興致,所以就搵咗呢間潮州菜館。餐牌上面嘅選擇都幾多,大部份平時熱門食開嘅潮州菜式都有,仲有師父喺度斬料!《砂鍋瑤柱粥》$138我哋嗌咗個例牌。太耐冇食砂鍋粥而且香港唔係周圍都有得,難得有一定要試吓,佢嘅款都幾多。第一次食潮州嘅粥,原來唔係煲到爛晒,仲係一粒粒咪咁但係好有咬口!而且瑤柱都好足料,仲有魚乾係入面,味道好豐富!《汕頭蠔仔洛》$108食潮州嘢點少得蠔餅,呢個蠔餅都有大排檔風味,脆口,蠔味鮮又多,正!《滷水鵝片》$158食滷水點少得滷水鵝!師父嘅刀工好好,每一片都好平均好薄,食落一啲都唔會乾身,仲滷得好香好入味!《川椒炒雞球》$118一開始以為會好辣,但原來一啲辣味都冇,係用川椒鹽去炒,所以出到嚟都幾香,雞球掛汁,嫩滑又入味,推薦! 總括嚟講,呢間潮州菜館質素唔錯,值得再嚟。

《砂鍋瑤柱粥》$138

《汕頭蠔仔洛》$108

《滷水鵝片》$158

《川椒炒雞球》$118

總括嚟講,呢間潮州菜館質素唔錯,值得再嚟。
2022-10-25 275 浏览
九龍城出名多潮州嘢以前中秋節都會特登去九龍城買潮州月餅今日由潮州人朋友帶路食個潮州晚餐😎門面都幾sharp醒入到去環境乾淨整潔,裝修佈置都有落過心機,幾有中國風餐牌食物選擇非常多冷盤凍食嘅魚都有好幾種總係覺得食潮州嘢,點都要叫凍嘅烏頭😎😎呢條元朗烏頭,有晒認證,夠晒睇頭😆😆上枱嘅時候,已經開好晒,啖啖肉,懶人恩物✌🏼✌🏼魚肉魚肚位置附有少少黃油,肉質嫩滑且香濃👍🏼完全唔嚡👍🏼👍🏼優質烏頭果然係唔同啲🤔鍾意鹹少少嘅話,點少少黃豆醬就更滋味砂鍋戲棚粥(例牌)潮州粥深得我心,食落有少少似湯飯,個味道就好似以前嫲嫲煮嘅咁🥺🥺❤️❤️係冬菜!配料都幾豐富,有🦐、冬菇瓜、鴨肉、大地魚乾等等,味道唔會太鹹菜脯肉碎煎雞蛋餸粥又點少得菜脯~依個肉碎煎雞蛋都煎得幾靚仔,唔算太油,唔會太薄,叫做有啲咬口👍🏼潮陽梅膏骨第一次食,外層有少少香脆濃稠梅膏醬汁味道酸甜,開胃又惹味👍🏼整體食物味道比想像中好,飽到食唔落甜品,下次一於再接再厲!
九龍城出名多潮州嘢
以前中秋節都會特登去九龍城買潮州月餅
今日由潮州人朋友帶路
食個潮州晚餐😎

門面都幾sharp醒

入到去環境乾淨整潔,
裝修佈置都有落過心機,
幾有中國風

餐牌食物選擇非常多
冷盤凍食嘅魚都有好幾種

魚肉魚肚位置附有少少黃油,
肉質嫩滑且香濃👍🏼
完全唔嚡👍🏼👍🏼
優質烏頭果然係唔同啲🤔
鍾意鹹少少嘅話,
點少少黃豆醬就更滋味

砂鍋戲棚粥(例牌)
潮州粥深得我心,
食落有少少似湯飯,
個味道就好似以前嫲嫲煮嘅咁
🥺🥺❤️❤️
係冬菜!
配料都幾豐富,
有🦐、冬菇瓜、鴨肉、大地魚乾等等,味道唔會太鹹

菜脯肉碎煎雞蛋
餸粥又點少得菜脯~
依個肉碎煎雞蛋都煎得幾靚仔,
唔算太油,
唔會太薄,叫做有啲咬口👍🏼

潮陽梅膏骨
第一次食,外層有少少香脆
濃稠梅膏醬汁味道酸甜,
開胃又惹味👍🏼

整體食物味道比想像中好,飽到食唔落甜品,下次一於再接再厲!
2022-10-22 261 浏览
九龍城~新開特色打卡潮州菜潮薈館必食豬紅 ,食過就知好味道😆必食蟹粥,食過先算嚟過飲紅酒🍷都講情調好鐘意懷舊裝飾餐具🍴配搭一流打卡位置,要提前留位樓上雅座,容納更多人😉
  • 豬紅
2022-10-21 249 浏览
📍潮薈館 (九龍城)試試九龍城新開嘅潮州菜館。款式幾多,價錢又唔貴😍😍😍。✨汕頭手打牛肉丸$168牛肉丸大大粒,口感彈牙,濃郁多汁。湯底好重大地魚香味,仲有大量紫菜。✨金沙蝦球$128蝦肉鮮甜彈牙。鹹蛋黃起晒沙味道好香,又唔會太鹹。✨滷水掌翼$118滷得入味又易咬。滷料香得嚟唔會太鹹。✨清心丸綠豆爽$28冰糖煮綠豆味道清甜溫和。清心丸口感煙煙韌韌幾特別。📍潮薈館 (九龍城)九龍城福佬村道62-64號福聯大樓地下B號舖
📍潮薈館 (九龍城)
試試九龍城新開嘅潮州菜館。款式幾多,價錢又唔貴😍😍😍。

✨汕頭手打牛肉丸$168

✨金沙蝦球$128
蝦肉鮮甜彈牙。鹹蛋黃起晒沙味道好香,又唔會太鹹。

✨滷水掌翼$118
滷得入味又易咬。滷料香得嚟唔會太鹹。

✨清心丸綠豆爽$28
冰糖煮綠豆味道清甜溫和。清心丸口感煙煙韌韌幾特別。

📍潮薈館 (九龍城)
九龍城福佬村道62-64號福聯大樓地下B號舖
2022-10-20 224 浏览
九龍城新開潮州菜小館潮匯館連平日都坐無虛席,walk in 都無位就可想而知新小店已經開始深得民心。餐廳唔算好大,但有廂房,有散座,無論多人定少人黎預早book定位就可以。最重要係菜色豐富各種潮州菜,滷水,海鮮,炸蠔酪蘿蔔酪潮州粥等都有得選擇,即使廣東菜也有供應,款式大路,一定能滿足各位的潮州胃。-滷水掌翼118一碟份量都好大碟🤩🤩滷水掌翼大大隻之餘皮爽肉嫩,這裡的滷水自成一格,吃起來比較清香淡雅,不油膩之餘也不霸道,-滷水掌翼焦糖色的外皮富又帶有光澤,肉嫩入味。-蠔仔砂鍋粥138蠔仔砂鍋粥甜到不得了。蠔仔粒粒都好飽滿,粥底又用左方魚同大地魚去煲,仲有加入香芹、肉、碎方魚等等, 香茜又勁新鮮 ,鮮甜好味。-豉汁蒸白鱔168一上檯就知無欺場,肯定有大半條鱔。自家制的蒜蓉豆豉,加埋咬落鮮甜彈牙的白鱔,是我今晚最愛菜式之一。-潮匯小炒王118配料超足魷魚大蝦乾腰果同埋炸魚乾,超多海鮮仲有嫰而無渣的 韭菜,炒得好食。

九龍城新開潮州菜小館潮匯館
最重要係菜色豐富

滷水掌翼118
一碟份量都好大碟🤩🤩

滷水掌翼焦糖色的外皮富又帶有光澤,肉嫩入味。

蠔仔砂鍋粥138

蠔仔砂鍋粥甜到不得了。蠔仔粒粒都好飽滿,

豉汁蒸白鱔168

一上檯就知無欺場,肯定有大半條鱔。

潮匯小炒王118
配料超足

魷魚大蝦乾腰果同埋炸魚乾,
超多海鮮

仲有嫰而無渣的 韭菜,炒得好食。
2022-10-20 168 浏览
今日同閨蜜嚟到九龍城搵嘢食諗諗吓好耐冇食過潮州嘢 見到呢間潮州餐廳門面都幾靚 菜牌睇落都幾正宗又唔貴 於是決定試吓 餐廳幾乎坐到滿晒 好彩啱啱有一台客走唔使等 呢排天氣開始有啲轉涼想飲個湯暖下胃 於是點左胡椒豬肚湯 估唔到例牌都有咁大兜 好足料有好多豬肚同埋鹹菜 飲落去有好香微微辣嘅胡椒味 湯好香濃 唔會太咸 飲落冇味精!感覺真材實料嚟到潮州餐廳一定要點滷水鵝!我哋叫咗個滷水三寶~有鵝肝鵝腸同埋鵝肉 鵝肝香軟~入口即溶 鵝腸好大條又爽口 鵝肉食得出好新鮮~ 我同朋友都好鍾意最後想叫多個香口嘅炸物 決定試吓椒鹽白鱔片~ 上碟嘅時候熱辣辣係新鮮炸嘅! 白鱔彈牙肉質白淨新鮮 最後叫埋個潮州甜品~綠豆爽~ 開心的一個潮州菜之夜
今日同閨蜜嚟到九龍城搵嘢食

呢排天氣開始有啲轉涼想飲個湯暖下胃 於是點左胡椒豬肚湯

最後叫埋個潮州甜品~綠豆爽~ 開心的一個潮州菜之夜
2022-10-19 182 浏览
九龍城泰國菜食得多,不妨考慮吓呢間新開無耐既潮州菜館。不論裝潢定餐具,都帶點古色古香,好有格調。[滷水鵝拼盤]有滷鵝片、豬腩片、紅腸、豆腐同蛋。滷水汁好夠味但唔會鹹。點埋白醋更好味。鵝片啖啖肉,最喜歡佢滑嘟嘟既滷豆腐🫶🏻[芋蓉香酥鴨]好考手工既潮州名菜之一。咬落熱辣辣,酥炸鬆化既外層包住幼滑軟綿綿既芋泥混合鴨肉,好甘香。點埋有少少梅子味既秘製甜醬,非常好食。🥰[潮州糖醋麵]糖醋麵,即係兩面黃。一面脆卜卜,一要少許煙韌,口感好正。可以按自己喜好加糖同鎮江醋。[凍大眼雞]凍魚唔腥,魚肉好滑,亦唔會點夾到骨。點埋普寧黃豆醬更帶出鮮味🥰部分海鮮都要預訂先有先食架。
九龍城泰國菜食得多,不妨考慮吓呢間新開無耐既潮州菜館。
不論裝潢定餐具,都帶點古色古香,好有格調。

[滷水鵝拼盤]

[芋蓉香酥鴨]

[潮州糖醋麵]

[凍大眼雞]

部分海鮮都要預訂先有先食架。
2022-10-19
九龍城是潮洲菜館的集中地,質素也有一定的保証,今晚就和朋友來一間似乎是新開的潮洲菜餐廳,品嚐地道的潮洲菜味道。滷水鵝拼盤$158有滷水鵝、腩肉、豆腐、蛋、紅腸,指定的組合,不可轉換,主要想吃鵝,鵝肉嫩而有鵝香,滷水味道做得不錯,蘸點醋更開胃,豆腐最索汁,紅腸爽口,腩肉脂香迷人。鹹檸檬燉鴨湯$128比較少見的一個湯,感覺喝鹹檸檬的湯令喉嚨比較舒服,湯頭清徹,檸味清香,不油膩的燉湯,而大大隻的鴨肉質仍嫩而且保留鴨肉香味,可以當作一個菜式吃。蠔仔砂鍋粥$138所說的蠔仔有些看起來比我認知的蠔仔大隻,煮到不會太熟,仍有嫩滑Q彈的口感,蠔香滿滿,湯底很有鮮味,米飯的份量也剛好,不會吃完料喝完湯還有很多飯吃不下。椒絲腐乳唐生菜$88最近愛上了椒絲腐乳炒菜,鹹香惹味,又有鑊氣,令吃菜變得享受。潮州芋泥$35 清心丸綠豆爽$28甜品選了潮州芋泥和清心丸綠豆爽,芋泥質感濃稠芋香很重,頗有飽肚感,而綠豆爽就較輕盈無負擔,清甜清新。

滷水鵝拼盤$158

鹹檸檬燉鴨湯$128