2022-12-29
潮薈館今日同朋友喺係九龍城經過潮薈館,就走咗入去食,佢係一間潮州菜館,上下兩層。未嗌野食之前,餐廳會比一小疊鹹酸菜作為前菜,呢一碟鹹酸菜同平時食到既味道都有明顯分別,呢個主要甜味會較多,酸味同埋鹹味反而無咁突出,但係食落去效果幾好,特別開胃。頭盤方面,我地叫咗碟滷水鵝肉拼盤,佢係由滷水蛋,紅腸同埋唔同鵝肉既身體部位組成。滷水蛋同埋鵝肉都好入味,就算唔點酸汁,都食得出好重既滷水味,加埋紅腸一齊食,係一個幾唔錯既頭盤小食。之後我地叫咗一個汕頭蠔仔洛,首先賣相已經好吸引,明顯睇得出廚師有將外皮炸到去金黃色。蠔仔亦都有足夠份量,食落去仍然有鮮味,口感都好唔錯,唔會因為太多或者太少麵粉而令到口感過硬或者太軟身。我地想試吓呢度既湯,所以叫咗一個招牌咸菜鮮豬肚湯,雖然叫咗來湯份量,但係都好大煲,夠晒兩個人飲。湯既味道控制得好唔錯,唔會有太重既胡椒味,豬肚亦都好爽口,加埋鹹酸菜一齊食,味道好夾。係呢個主食度,我地叫咗一個糖醋麵,份量都幾多,炸完之後外層金黃色,口感亦都好鬆脆。加埋糖同埋醋一齊食,酸甜既味道完全唔會覺得呢樣菜有肥膩既口感,亦都越食越開胃。最後我地叫咗一條魚,凍黃花魚配豆瓣醬。即是唔使點醬
最後我地叫咗一條魚,凍黃花魚配豆瓣醬。即是唔使點醬,都食得出呢條魚既鮮味。如果覺得太淡味既話,可以蘸佢提供既豆瓣醬,鹹香味加上魚本身既鮮味都幾夾。