2023-01-06
餐廳:潮薈館 (九龍城)地址:九龍城福佬村道62-64號福聯大樓地下B號舖喺長沙灣開咗12年嘅潮薈館,啱啱22年8月轉戰過嚟九龍城為一眾食客帶嚟全新面貌😍,門外嘅金漆招牌耀眼奪目🤩,行到入餐廳就見到古色古香嘅裝飾擺設:紅木色枱櫈、走馬燈、畫滿水墨畫嘅牆壁等,唔講以為自己返返去六七十年代嘅古代客棧老闆、大廚以至店員都喺潮洲人,你可以喺度品嚐到最正宗、最地道嘅潮州風味。晚市嚟食飯嘅話記得book位,因為呢度每晚都差唔多Full Booking🤣,可見人氣有幾咁旺盛👍,原來依家仲免收茶芥,坐低就有茶飲、有自家醃製酸菜食都幾唔錯😌✝️招牌鹹菜鮮豬肚湯(例牌) $138例牌嘅份量已經足夠3至4個人分,亦喺全晚最比到我驚喜,同埋我最鍾意嘅菜式💕。胡椒、鹹菜同豬肚嘅味道比例完美,鮮中帶香、香中帶辣,飲落順喉得嚟仲有過癮嘅胡椒後勁,辣度啱啱好唔會嗆喉,爽軟嘅豬肚有成十幾廿舊相當足料,呢排呢個秋冬天氣飲最適合不過❄️✝️滷水鵝拼盤 $158呢個拼盤有滷水鵝、掌翼、蛋、紅腸同豆腐,潮薈館自家調製嘅滷水汁惹味出色,鹹度適中👌,每樣食材都炆煮得入味軟腍,尤其喺鵝香味突出而且肉質鮮嫩嘅連皮鵝肉,非試不可🤤✝️春菜火腩煲
地址:九龍城福佬村道62-64號福聯大樓地下B號舖
✝️滷水鵝拼盤 $158
✝️春菜火腩煲 $108
春菜喺潮洲菜最常見嘅蔬菜之一🥬,將春菜完全煮腍爆香,食落有一陣獨特嘅甘甜菜味,
✝️家鄉炒麵線 $98
用上潮州特色麵線,加入豬腩條、芽菜、香蔥同醬油去炒香,雖然有少少油膩🤏,