自從在青衣吃過一次潮福的海鮮鍋, 味道新鮮好吃, 草帽把海鮮汁鎖得充滿水份, 一直都想再去. 介紹了給很多友人, 吃擺都說我沒介紹錯, 可惜大家都因為那"海鮮價"而長嘆~ 從同事口中得知最近潮福轉了做任飲任食, 還記得上一次人均消費四百元左右, 任食應該會抵好多, 起碼知道 budget, 不用就住就住, 可以任點. 而且蒸氣鍋任食是第一次見, 我第一時間又組團去吃. 任吃有分三個時段, 中間的時段較貴, 但時間就腳,$338. 點菜紙是一臺計的, 裡面食物的數量是一人計. 西洋菜唐排每人一盅的老火湯, 令整餐蒸氣鍋都弄的很健康養生. 老火湯很油, 最好自行把油份掉走才飲用, 那層油, 表示那湯是原盅蒸的而不是一大鍋煲好再分盅吧.而老火湯雖然味道不太濃郁, 但原盅煲真夠誠意.先上海鮮定食中的貝殼盛盆包括花甲公和花蜆. 花甲, 蚌花甲是蜆類中算得上鮮甜, 產量多但價錢都不算太便宜, 花甲公顏色紅紅的肉質有嚼勁. 花蜆和蚌很大隻, 啖啖肉, 乾淨無沙, 顏色金黃, 見到蜆汁都流落去低層的粥裡, 很滋味.南非龍蝦每人半隻很大堆頭, 而且龍蝦比臉蛋還要長. 龍蝦肉質未算十分彈牙, 但很多肉

西洋菜唐排
而老火湯雖然味道不太濃郁, 但原盅煲真夠誠意.
先上海鮮定食中的貝殼盛盆
包括花甲公和花蜆. 花甲, 蚌
南非龍蝦
每人半隻很大堆頭, 而且龍蝦比臉蛋還要長. 龍蝦肉質未算十分彈牙, 但很多肉, 雪白的龍蝦肉像吃雞髀一撕出來了. 加上少少的蒜蓉, 不過我就不太喜歡龍蝦加上了蒜蓉的味道, 另加了少少炸蒜辣椒豉油.
生劏龍躉
魚肉一排排在蒸架上, 熟了的賣相很油潤很雪白, 望到都流口水, 感覺魚油已經充份流落一會兒的粥底裡. 吃一口魚, 皮底骨膠原爆重, 吃完個咀唇都有少少黏, 可惜剛好姐姐走開了, 我們遲了點決定自行打開打蓋, 蒸的時間有點過了.

另外就到自選海鮮五款了
蟶子皇
用上生蒜, 炸蒜吊味, 加上粉絲, 精華都在粉絲. 蟶子王多肉無沙.
美國石蠔
石蠔蒸好後口感較粉, 加上薑片, 蔥粒辟腥, 幾大隻.味道不太濃郁.
日本大元貝
即扇貝. 已經離殼後在底加上粉絲, 令粉絲充滿水份. 配上蒜蓉, 味道合襯. 推介點這個.
大連鮑魚
配上了蟲草花, 辟走泥味, 又沒有果皮般濃烈的味道. 鮑魚蒸煮時間很好, 口感柔嫩多汁, 一會的粥底都有鮑魚香呢.
任食
任食的部份有肉類, 蔬菜類. 選擇很多.

蟲草雞
雞肉有蟲草花的清香, 而且很滑嫩, 好吃.
污糟雞
由於同是雞肉,便一起蒸煮, 雖時間一樣, 但卻沒有蟲草雞軟滑, 較失色.
豬頸肉
與平時認識那爽脆的豬頸肉不同,.這是很軟身的, 像吃滑牛片一樣, 脂肪蒸都走了, 變得軟軟的, 值得一試.
肥牛片
開蓋時還是有點帶紅, 到上臺時就剛剛好熟了. 牛味不濃, 軟滑為主, 夠甜.
勝瓜件
己經很飽, 但想吃一點蔬菜. 蒸勝瓜件原汁原味, 清清腸胃.
排骨粥
蒸好所有東西後便吃排骨粥了, 粥底充滿海鮮汁, 很綿. 不過有點龍蝦殼的味流了粥底, 還是沒有把龍蝦放在粥底淆煮般鮮味.
紅早糕
是友人點的, 卻很好吃. 因為都是會放上蒸氣鍋蒸的, 紅早糕夠新鮮熱辣, 軟軟黏黏, 紅早味淡淡的不刺激, 真是有點意料之外.
馬拉糕
原來都會放於蒸鍋蒸, 有什麼好過馬拉糕即蒸即食? 馬拉糕熱辣辣時夠鬆軟濕潤, 綿密有彈性.
現在還有汽水啤酒任飲, 而且醬料吧的醬料有十多款, 實在是比以前抵吃很多. 這個餐吃的海鮮款式很多, 雖然任食來說, 價錢不便宜, 但是性價比高. 最好吃的是甜品, 即蒸夠創新, 要留肚吃~

2016-04-05
  • 蟲草花蒸雞
  • 南瓜排骨粥底
  • 日本大元貝皇
2016-02-28 4388 浏览
今次食飯真係有種下次一定要睇清計楚既感覺, 食海鮮真係唔會亂黎想黎幾次, 今次終於黎試到! 我諗次再黎要諗吓先!坐底唔知點叫, 問服務員佢只係話出去點海鮮, 我緊係問有冇餐牌! 望到餐牌就預算點蟲草雞半隻, 梅菜蒸菜遠! 其餘去咗另一邊水池點海鮮! 首先唔記得睇吓openrice 咩comment ! 失策其實冇諗過貴得咁過份! 叫咗蜆 - 呢個都價錢可以接受, 咁多樣黎講呢個最鮮甜花竹蝦 - 三百幾兩隻, 都好食多肉聖子 - ok, 加咗蒜蓉粉絲上面蒸, 冇咩特別蒸扇貝 - 大隻都好鮮, ok花蟹 - 呢個誇個價錢, 大拿拿七百幾蚊, 好鮮但唔洗咁貴呀蟲草蒸雞 - 都唔錯尤魚 - 普通粥底(加元貝)- 呢個好好味, 因為蒸完啲海鮮汁落晒去, 原汁原味好甜其實唔係咁貴都係唔錯既, 蝦蟹小心計住黎食會好啲 我全餐共二千幾... 真係睇到張單都覺誇!

想黎幾次, 今次終於黎試到! 我諗次再黎要諗吓先!
其實冇諗過貴得咁過份! 叫咗
蜆 - 呢個都價錢可以接受, 咁多樣黎講呢個最鮮甜
花竹蝦 - 三百幾兩隻, 都好食多肉
花竹蝦
聖子 - ok, 加咗蒜蓉粉絲上面蒸, 冇咩特別
聖子
蒸扇貝 - 大隻都好鮮, ok
花蟹
蟲草蒸雞 - 都唔錯
蟲草蒸雞
尤魚 - 普通
尤魚
粥底
其實唔係咁貴都係唔錯既, 蝦蟹小心計住黎食會好啲
我全餐共二千幾... 真係睇到張單都覺誇!
2016-02-26
蟲草蒸雞
粥底
2016-01-22 6954 浏览
大概上年(或前年)在大台看過飲食節目有間用「草帽」蒸海鮮的食肆之後每次有人話「食蒸野」、「食海鮮」我都會問:「係咪草帽個間呀?」佢的形象早已深入我心佢服務風評不佳我也是知道的佢收費不便宜我也是知道的為左讓自己有更多心理準備預先睇左很多負評,預先睇左「技巧樹熊」寫的「給最有霸氣的知客」一文預先睇左各項食物的價錢預先同所有朋友講「不要遲到」、「訂左到齊都要等架」、「會被趕走架」……瘋狂密集式洗腦之下,大家都READY了咁就開始啦!瘋狂whatsapp定位追踪朋友位置(不要遲到x3)勁早到兼齊人 (一周前已訂左7:30)當日生日的朋友A亦不敢遲到,仲上去巡視一round先我一到場即衝去同知客小姐舉手報到,佢算特幾有禮貌,說話亦有口音「究竟佢係咪傳說中的霸氣知客劉小姐呢?」佢沒有掛名牌,加上我尚未入座,我不敢貿然造次,免得打草驚蛇果然即使訂了位仍然要等但有位坐,吹吹水,冇乜人爭,冇受難堪待遇在大堂坐到7:50左右,入得!心情就像3T過頭關咁「YEAH」出黎!座位寬敞,可愛的草帽已擺在檯上其實我內心好想將草帽放在頭上影相,但理智阻止左我要自己出去揀海鮮事先正想同朋友夾夾,揀d價錢公道的海鮮免得中
大概上年(或前年)在大台看過飲食節目
有間用「草帽」蒸海鮮的食肆
之後每次有人話「食蒸野」、「食海鮮」
我都會問:「係咪草帽個間呀?」
佢的形象早已深入我心
佢服務風評不佳我也是知道的
佢收費不便宜我也是知道的

為左讓自己有更多心理準備
預先睇左很多負評,
預先睇左「技巧樹熊」寫的「給最有霸氣的知客」一文
預先睇左各項食物的價錢
瘋狂密集式洗腦之下,大家都READY了

咁就開始啦!

瘋狂whatsapp定位追踪朋友位置(不要遲到x3)
勁早到兼齊人 (一周前已訂左7:30)
當日生日的朋友A亦不敢遲到,仲上去巡視一round先

我一到場即衝去同知客小姐舉手報到,
佢算特幾有禮貌,說話亦有口音
「究竟佢係咪傳說中的霸氣知客劉小姐呢?」
佢沒有掛名牌,加上我尚未入座,我不敢貿然造次,免得打草驚蛇

果然即使訂了位仍然要等
但有位坐,吹吹水,冇乜人爭,冇受難堪待遇
在大堂坐到7:50左右,入得!
心情就像3T過頭關咁「YEAH」出黎!
座位寬敞,可愛的草帽已擺在檯上
其實我內心好想將草帽放在頭上影相,但理智阻止左我
要自己出去揀海鮮
事先正想同朋友夾夾,揀d價錢公道的海鮮免得中伏
朋友竟搶先一步說:不要揀蟹!蟹會好貴!我睇左食評話…(下省N字)
原來大家都有備而來!我的飲食戰場並不孤單!

揀海鮮叔叔親切得來帶點霸氣,
推介海鮮的同時不期然又點你去買d貴海鮮
連珠炮發地講「嗱!食_ _(海鮮名)啦!$XXX蚊斤/$XXX蚊隻!」
唔到上檯一刻,你係唔會知其實exactly「幾多=幾錢」
不過,抱住「企硬,聽佢衰硬」的覺悟
我在貴價地雷中委曲求全
點了穩陣的扇貝、聖子、蜆、中蝦4款海鮮
知道食蒸海鮮,粥底才是精華,
於是同時點了排骨粥底

滿懷期待手持「混醬」回到座位
店員好快將海鮮放於椅旁的小桌
然後先將米和排骨放入鍋底
再將蜆倒入上層蒸架中,
進入計時階段…

我送左枝紅酒作朋友A的生日禮物,
知道潮福不收開瓶費後,我地二話不說開出來飲
4個女生就摸住酒杯底,邊等邊傾下人生大計
傾下事業、感情…
相識十幾年,大家畢業後走的路都不一樣,但慶幸友情未變

蒸氣徐徐於「草帽」邊沿飄出
蜆已經食得了
姐姐掀起「草帽」一刻,蒸氣四散,我們忍不住歡呼~
一隻隻蜆已開口了
由於時間剛剛好
蜆肉保持彈性而鮮嫩,相當新鮮,
原本已經頗為大隻,蒸完亦沒有「縮」得太多,
姐姐夾的時候,讓一些蜆裡面的水流入下層粥底
其中有兩隻蜆始終沒有開蓋,姐姐馬上換過兩隻來
蒸蜆
第二道是我最喜愛的蒸扇貝
扇貝開左邊,好大好多肉
有蒜蓉調味一下
扇貝
肥厚多肉多汁,蒸完不用額外調味已非常好食
一人一隻,邊食邊笑,因為太正了,扇貝肉是彈牙的
我深信我自己一人都可以輕易KO半打,太肥美太juicy了~ 一隻不夠食!
扇貝
朋友指住橙色部分猛問:呢Part係咪唔食得?
我(勁激動)咁話:當然唔係啦,係精華所在至真,一定要食!
事後check果然是扇貝的生殖線,即係「籽」,
如果佢丟左唔食,我應該會撼頭埋牆…用佢個頭
蒸扇貝
「草帽」每次揭開,都好似韓劇女角玩變裝咁,
次次都要「醜女大翻身」,
下下都睇到男主角目定口呆、流晒口水咁
我依家就流晒口水、懷住興奮而期待的心情等於揭盅一刻
等睇裡面d海鮮蒸完後有幾咁靚、幾咁婀娜多姿
說時遲那時快,蒸完的聖子已卷起來了
上面有小許蒜蓉和粉絲,
比平時食到的聖子大一些
同樣是非常的新鮮味美
我:「點、點解ge?點解咁好味ge?巧打耳呀~」
中蝦用竹簽串好, 唔使用手ge, 用牙咬就輕易食到喇
中蝦
蒸海鮮的好處是每道蒸海鮮中間的等待時間,
讓自己有充足時間消化,不致過分飽滯
比食放題、自助火鍋等來得舒服
正如一味「蒜蓉蒸茄瓜」將原本硬巴巴的茄子蒸至半透明
我很享受看這個過程
入口時瓜邊仍保留爽脆,中間綿滑又滲出蒜蓉香味
簡簡單單的一道清淡菜蔬,調和一下全餐的海鮮
為下一道菜作一個恰如其分的逗號
蒜蓉蒸茄瓜
另一主角來了:「蟲草花蒸新鮮雞」
採用嫩滑新鮮雞,頗有驚喜,
食得多冰鮮雞和雪藏雞後,偶然食一次新鮮雞,
會發現肉質具有折然不同的彈牙口感,
加上蟲草花濃淡適宜,將鮮雞的雞味推高
新鮮雞汁透過蒸架孔流落粥底肯定更鮮甜味美
蟲草花蒸新鮮雞
排骨粥出爐!一開始的幾把白米,變得一鍋黃色的粥(有融化了的南瓜)
中間冒一個個氣泡,
呷一口,綿滑入味,鮮甜可口,
既有海鮮之鮮,又有鮮雞之甜,交匯陳雜,排骨仍保持嫩滑可口
果然是精華所在!
新鮮排骨粥(小)
一口氣吃了三碗
吃完粥飽足望望錶,才發現已經食到10點半
居然吃了兩個半小時
說好的「食都一半被趕走」呢喂?
姐姐仲同我地有講有笑,每次放同揭開「草帽」仲留時間俾我地影相
說好的「差服務」呢喂?
埋單$14XX,每人$370,價錢都合理
說好的「貴夾唔飽」呢喂?
咦、咦、咦?

在回家路上我已將海鮮相Send給家人睇,相約下次再食
我寫這一篇,雖遠談不上「還潮福一個公道」,
但清心直說,它值得我的一個好評,有餘。

PS. 希望呢篇食評都值得你的一個推介(泣)
       ~完~
2016-01-17
蒸蜆
蒜蓉蒸茄瓜
蟲草花蒸新鮮雞
新鮮排骨粥(小)
2016-01-10 5859 浏览
諗住食做冬飯去試下啦!老爸話蘇施黃介紹.價錢偏貴都算都預左,出街食海鮮係咁上下。點知枱面有小強曱,全程望住你食野(應該死左係度但冇人抺枱清左佢)。。。另外食具都污joe個不銹鋼蒸架有上一手食物殘渣。唔會再去。失望。
2015-12-16
今日又做冬,今次適逢侄仔在英國回來放聖誕假,所以家人就建議來這家貴夾唔飽既話題酒家,其實我已是第二次來潮福蒸氣石鍋喇,黎之前已提醒過家人,這裡真的是旺角地區收緊中半山價錢架…但大家都好有期望,那就小心叫菜喇!! 哈哈!! 這裡的蒸氣石鍋與時興的九層塔唔同,佢檯底有個蒸餾水水桶(當然用水喉水架喇),將加壓水蒸氣迫上檯面那黑色的瓦鍋底,開爐既時候鍋底就好像火山爆發咁滋滋聲噴出水蒸氣,職員就將生米同肉粒南瓜等放在鍋裡,到時蒸不同的海鮮時,連同D肉汁滴到鍋裡,食到尾就會生成一鍋好正既海鮮南瓜粥,當然我就叫大家記得留肚最後刷翻兩碗靚粥啦!我地人多佢就比大房我地,服務好D,個代價就係超凍,凍到飛起,大家下次多人黎就要注意喇!佢地個海鮮吧應有盡有,有聖子象拔蚌虎蝦花蟹肉蟹帶子生蠔花螺扇貝元貝外,還有虎斑星班鼠班等,經理會伴住我地一起揀,你會發現經理大哥最常講既果句就是"一斤唔夠架,兩斤好無?"…...人地開咁多間分店一定有佢原因既,你地話係咪?! 哈哈!!今次都叫左好多靚海鮮,但呢到出名既唔單止蒸海鮮,還有馬拉糕同糯米飯,有小朋友都要叫架啦!這裡好Professional, 有個專侍候我地呢台既阿姐

這裡好Professional, 有個專侍候我地呢台既阿姐服務員,可能佢地經濟豐富,每碟海鮮都能掌握最佳蒸煮時間,我地完全唔駛理,全部做晒大爺等開飯!
番薯蜆
佢安排蒸既次序都好講究下,先來第一碟就是一斤番薯蜆,5分鐘到,非常清甜爽口唔韌,開胃好野!
跟住再來象拔蚌仔,蒜香一流,一樣唔韌
十隻蟲草花鮑魚仔
十隻蟲草花鮑魚仔,佢地先將鮑魚仔開左花再落味蒸,問左阿姐話蒸6分鐘,果然蒸得剛剛好,咬落去竟然脆脆地,爽到爆,多謝晒阿姐你既準確計時!
流浮山膏蟹
我地今次還點了好多海鮮,還有…這兩隻所謂既流浮山膏蟹,兩隻加埋兩斤都未到,未加一已經係$536!!
 兩個蟹蓋及四隻肉髀分比六個人食,每人三幾啖.....你地明我講乜既!! 加上....無味既!! 哈哈
重點來喇.....$1,200就盡在這一籠內
,佢就係切切亂七八糟既老虎斑!!
蒸是蒸得剛剛好的,但全檯十幾人都會話咁靚既班係應該成條蒸先好味架嘛!!
 But anyway....都是好味之作!!
蟲草花蒸新鮮雞,唔錯呀,這是佢第二碟用蟲草花蒸的,大家可以在家都參考下,真係吊得幾好味,帶到鮮雞味出來,抵讚!!上圖左邊那籬就是四寶丸,$12粒
,細路仔靠晒這16粒架喇!! 哈哈!!
原籠蒸馬拉糕
原籠蒸馬拉糕 & 蒜蓉蒸勝瓜,我上次黎都有點蒸馬拉糕,今次人多來兩個,好好味架,話晒自己面前"翻"蒸馬拉糕,都係一種搞笑既體驗黎架!!
 蒜蓉蒸勝瓜幾香口又夠爽甜,OK架!梅菜蒸菜遠,也是蒸得剛剛好,好易咬,不過不失啦!!
蒜蓉蒸開邊中蝦糯米飯
蒜蓉蒸開邊中蝦糯米飯,這也算是必叫菜式,蒜蓉蝦開邊蒸不嬲都係我至愛,加上糯米飯滲左蝦味又蒸得幾香,大家也應試試呀!
其實有阿姐係到專業都蒸不同既菜式,不知不覺好快就來到尾聲,當然大家都知道開鍋前落鍋的米及南瓜已煮成靚粥底,加上每籠貴價海鮮的蒸氣加上肉汁滴到粥底裡,這碗南瓜豬肉粥就是精華所在,有別於大家火鍋的所謂精華湯底,因不同就是這個粥底並不會有十幾對口水筷子入去洗過嘛
!! 這碗靚粥果然無令大家失望,我就來左兩碗喇!! 老實講....無佢同個馬拉糕糯米飯各位今晚又點夠飽呢?! 哈哈

起鍋粥底
2015-12-22
$415 (宵夜)
番薯蜆
十隻蟲草花鮑魚仔
原籠蒸馬拉糕
蒜蓉蒸開邊中蝦糯米飯
起鍋粥底
  • 蟲草花蒸新鮮雞
這天去了潮福, 就算book 了位, 門口都要等上15分鐘也不是第一次食蒸氣火鍋, 但都被桌上的蒸罩吸引住目光, 好得意呀! 我們出了去揀食材,  基本上海鮮為主, 而且來自海外, 價錢不便宜哦! 另外, 我們可以在外面隨時揀選醬汁配料, 選擇很多呢!! 有 剁椒,炸蒜蓉, XO醬, 花生醬, 莞茜, 沙嗲醬 ,蒜蓉, 蔥, 桂林辣椒醬 , 甜醬, 菜甫但最後我們都發現海鮮都很鮮, 其實沒必要用醬料把味道蓋住, 都沒怎麼用上 食這個懶人餐全程會有一位員工在場幫忙下廚, 因為所以食物是一盤蒸完才來一盤, 有別於出面的層層塔而且側邊會有 timer 計時! 海鮮都在剛好的時間即食, 不會出現 over-cooked 的問題 排骨粥 ($60) 做底, 會一邊蒸海鮮, 一邊煮粥, 海鮮的鮮味都在最後滲入在粥中, 值得一試!! 紐西蘭鑽石蜆 ($148):很大粒的蜆, 只要蒸上4 分鐘就可以食, 超鮮甜而且多汁!! 大紅花蟹 ($684): 這個是鮮, 但要用超貴來形容! 一隻$684......而且店員很不老實, 我們在點單時叫他幫我們量一量幾錢, 問了3 次都唔肯! 再鮮都覺得被騙了! 紐
這天去了潮福, 就算book 了位, 門口都要等上15分鐘

另外, 我們可以在外面隨時揀選醬汁配料, 選擇很多呢!!

大紅花蟹
紐西蘭元貝 ($340) : 這個元具的size 也是超大的, 一口不能食完! 很誇張
紐西蘭元貝
紐西蘭聖子皇 ($240): 筷子咁長....也是很鮮甜多肉, 蒜蓉都給帶起了味道
紐西蘭聖子
胡椒和牛粒 (8兩)($198): 厚切和牛粒, 蒸完仍很juicy , 是唯一用醬油的食物
胡椒和牛粒 (8兩)
蒜茸蒸勝瓜 ($78): 這個密鋪平面的勝瓜很誇張呢...但味道未夠甜
蒜茸蒸勝瓜
整體來說, 因為有被騙的感覺, 再好味都冇下次!
题外话/补充资料: 大紅花蟹: 這個是鮮, 但要用超貴來形容! 一隻$684......而且店員很不老實, 我們在點單時叫他幫我們量一量幾錢, 問了3 次都唔肯! 再鮮都覺得被騙了!
2015-10-18
庆祝纪念
生日
紐西蘭元貝
紐西蘭聖子
胡椒和牛粒 (8兩)
蒜茸蒸勝瓜
2015-10-30 9569 浏览
朕呢期成日覺得口淡淡,隨從們就提議去食海鮮,仲要蒸既添,咁咪仲口淡淡,但隨從們堅持試過先知!好朕就去試下!朕聽講呢度啲阿姐好有霸氣,但係朕又唔係好覺喎。呢度個餐牌除左有啲餸名同價錢,仲有既就係蒸既時間,當隨從們興高彩烈咁叫完啲海鮮之後,阿姐就張啲米同排骨,南瓜同埋蒸格放落去個鍋度,唔使加水,跟手揾頂草帽放喺上面!準備完了!清蒸花蛤皇,餐牌寫住需時五分鐘,隨從們準時五分鐘開帽,點知全部蜆都未開口,呢個時候有個阿姐由橫邊閃出,緊係未得啦,繼續蒸啦!跟住阿姐就全天候監控,隨從們就唔使睇火,剩係掛住食就得啦!花蛤皇味道鮮甜,肉身夠厚又有咬口!蒜茸蒸開邊中蝦糯米飯,開邊中蝦有膏夠香,蝦肉又夠爽口,而蒜茸亦無搶過中蝦本身既鮮味,在蒸既途中糯米亦吸收哂啲蝦膏同埋蝦汁,令到糯米香軟稔口得黎,又有蝦既鮮味,識食既就緊係食糯米飯啦!肉碎蒸什菌,肉碎先炒熟放上面,在蒸既途中什菌吸收左肉碎既肉汁,肉香味濃,什菌爽口。蒜茸蒸日本大元貝皇,元貝皇新鮮新甜,肉質爽口彈牙,蒜味香濃,即蒸即食,食海鮮最緊要鮮味!薑蔥蒸美國石蠔,蠔身飽滿,加埋薑蔥同埋油,令到食落更加滑口,不過鮮味就稍遜!最後就緊係主角,精華所在既新鮮排
朕聽講呢度啲阿姐好有霸氣,但係朕又唔係好覺喎。
1967 浏览
花蛤皇味道鮮甜,肉身夠厚又有咬口!
清蒸花蛤皇
肉碎蒸什菌
蒜茸蒸日本大元貝皇
薑蔥蒸美國石蠔
薑蔥蒸美國石蠔
最後就緊係主角,精華所在既新鮮排骨粥底啦,一開蓋,粥底稀稀的,食落都有海鮮味,但係不致於洶湧澎湃囉,好唔好就真係見人見志囉!
新鮮排骨粥底
新鮮排骨粥底
-----完-----

2015-09-24
2015-10-12 11039 浏览
雖然訂左位,但早左到都要等成半個鐘先可以入。一坐低就見到里頂好得意的草帽,我諗應該係用黎保溫的😁坐低無耐,啲姐姐就叫我地自己出去睇下有咩海鮮想食,即叫即磅。見到海鮮選擇唔算好特別,都係個啲基本野:魚蟹蝦聖子帶子鮑魚蜆本來上網見到啲人食鑽石蜆好大隻,點知道今晚無囉,姐姐就推薦里雙蕃薯蜆,聽都未聽過,不過見佢夠大隻好像半隻手掌禁大,就叫一斤試下啦,百五蚊左右一斤有九隻。蒸熟真係幾鮮甜的👍🏻👍🏻👍🏻推介老虎斑-見到幾靚咪要件魚腩試下,因為朋友唔食骨😊里一味係唯一一樣無問價錢,點知十兩重埋單要三百蚊😱😱😱㕷有啲貴囉😓😓不過味道可以的生蠔唔算貴,一斤都係二百蚊啫,肉質好厚,剛拿來的時候啲蔥只有小貓三兩條,叫姐姐加多啲啲都無黑面😊😊生蠔底下放左少少粉絲,不過一路蒸住食,淋晒⋯⋯最重要係啲生占蠔上桌之前應該係用味精整過,食完喉嚨超乾好唔舒服😢😢蟹飯味道可以,但係貼心的店家將隻蟹壓得太碎,啲殻掉左入去啲飯到,要小心👎🏻飯的調味差左小小咸味,要另外加鼓油。(都係木有味精)最後試下個粥底,無大家講禁有海鮮味,感覺只係普通的排骨潮州粥😓都係飯還飯水還水講真,貪新鮮試下就可以,下次應該唔會再試。因為同樣價錢我
雖然訂左位,但早左到都要等成半個鐘先可以入。
一坐低就見到里頂好得意的草帽,我諗應該係用黎保溫的😁

飯的調味差左小小咸味,要另外加鼓油。(都係木有味精)

講真,貪新鮮試下就可以,下次應該唔會再試。因為同樣價錢我覺得可以食得更好
2015-10-11
2015-10-10 10204 浏览
聽聞時興蒸汽火鍋⋯⋯慕名而來。係旺角,上綱查到地址電話,8:15pm打電話過去訂台,知客姐姐話冇枱吖,你過來等啦,去到都系冇枱,但系話等到9點就可以有8折,卒之等到930終於都可以上去...一排好似街市的海鮮檔咁卑你揀,揀左象拔蚌仔,元貝,賴尿蝦,肉蟹糯米飯,蒸茄子,蒸雜菇,仲有半打花卷包。坐了十幾分鐘,個爐仲未見有動靜,吾係甘黑仔丫嘛,好彩隔離枱都走啦,部長姐姐幫我地轉過去,終於都可以開始啦⋯⋯先來大元貝,姐姐幫我地較好時間,蒸到啱啱好,吾錯,,再來象拔蚌仔,可惜老左少少食落去韌,咬吾到,由於肚餓的關係,要求䒱左蟹飯先最滿足的是未䒱的賴尿蝦摆係隔離車仔個碟仲郁緊...蟹飯蒸好個飯嫌硬左少少,茄子同雜菇就要點醬汁先食到,實在太淡味啦⋯⋯食左几樣,覺得味道太寡啦,貪新鮮食法,試過就算,還是喜歡厨師煮出的美食總括來說招呼還是不錯的,價錢人均$400,還是偏贵,這個價錢,可以選擇更多⋯
聽聞時興蒸汽火鍋⋯⋯慕名而來。

宵夜
2015-10-03 8357 浏览
用蒸氣石鍋蒸海鮮是近年潮興煮海鲜方法,朋友大力推介,大家即管去試試吧!訂位時没有告訴我們要限食一個半小時,有朋友遲到,所以我們在短短九十五分鐘食完所有海鲜,簡直是一大挑戰,燙到咀都熟 大家一坐下就要被迫揀海鲜,食海鮮當然海鮮價,好彩所有海鲜質素不錯,揀完後會送入厨房清洗調味,大部份都加入金銀蒜,超好味。最值得試是粥,海鮮汁流入粥底,加上珍珠米,超甜無比,非常好味。
南瓜排骨粥底
翡翠花甲,
淹仔蟹
超爆膏
梅菜蒸菜心
2015-10-02 8165 浏览
今日成家去試呢個石鍋,好緊張!! 之前試過韓國果隻9層塔 ,我就覺得OK但冇咩特別,因此一次過蒸好多款海鮮,沒有計時,全程自己處理,有時煮得太耐,有時又太熱唔知點拎出黎..最後海底打邊爐,但個湯底就同海鮮冇乜關係,今次呢個逐款上,又有專人計時同埋專人SERVE,最後用煮海鮮的倒汗水煮粥,所以好好多,又特別。因為肚餓,先叫了幾個前菜,應該係話所有唔駛煮可以即食的我地都叫了,海哲青爪 + 豬手 + 口水雞.. 我認為3款都冇咩特別的...味道正常之後佢將米、少少南瓜同豬肉放係鍋下面,再放一層有窿的架係上面,就可以開始煮海鮮了!!第一款是虎蝦...好大隻好新鮮,有兩隻放左上台仲有郁..好驚呀!! 之後食大蜆,有少少咸水味,好鮮甜,好味!! 跟住就係魚,鼠斑...好滑,好鮮甜,好味!! 再之後就到蟹...味道冇咩特別..亦唔算好肥大,偏瘦...象拔蚌SASHIMI,三文魚SASHIMI,味道都幾好!叫左豬肉丸,意想不到咁好食,好滑!! 帶子,就加GARLIC同粉絲,但帶子唔係幾好味,唔鮮,而且我地一致認為好似唔係原隻的,意思就係用左個殼,但粒帶子唔似係一齊
今日成家去試呢個石鍋,好緊張!!

之前試過韓國果隻9層塔

之後食大蜆,有少少咸水味,好鮮甜,好味!!

跟住就係魚,鼠斑...好滑,好鮮甜,好味!!

再之後就到蟹...味道冇咩特別..亦唔算好肥大,偏瘦...

象拔蚌SASHIMI,三文魚SASHIMI,味道都幾好!

叫左豬肉丸,意想不到咁好食,好滑!!

帶子,就加GARLIC同粉絲,但帶子唔係幾好味,唔鮮,而且我地一致認為好似唔係原隻的,意思就係用左個殼,但粒帶子唔似係一齊,似係另外加上去...

聖子,都係加GARLIC同粉絲,同帶子太似,所以係唔應該兩款都叫,如果揀一款就一定係聖子,大隻,都好味!!

之後有蕃薯片加芋頭片,好一般....

絲瓜...一般......

梅菜菜心.....亦都係一般.....

最後食埋個粥...個粥就真係好食好鮮甜....

不過我只係諗...我地人多...十幾個人,叫海鮮叫得多,所以粥好食,如果得兩三個人...叫海鮮叫唔到太多...個粥仲會咁好味嘛....?

但突然之間佢催我地話張台夠鐘要還台...但我地BOOK台的時候冇同我地講有限時間喎.................
限時無所謂,但應該都一早講定嘛.....而且催我地還台的WAITRESS好冇禮貌好惡.......(黑衫的),
反而一直SERVE我地的姐姐幾好禮貌!!

結果埋單....嚇親...有D唔值.....係好食....但有性價比....13個人...HKD7,000.... 係貴左D....我相信肯比呢個價錢 (少D都得), 可以食到性價比再高D 嘅野... 不過試一次,都幾新奇開心好食的。

2015-10-01
2015-09-30 7536 浏览
今日我黎堅尼地城呢邊探下朋友順便周圍行下,點知玩下玩下又到左食飯時間,跟住就同佢落街睇下有咩食喇,之後過左無幾耐就見到呢間潮福,之前係MK都有見到想試一直無去到,今日咁岩見到於是就即刻同朋友入去試下同睇下好唔好食。一入到門口,就看到濃濃的蒸氣同埋聞到蒸海鮮味。之後我地就開左個靚位,一坐低就見到個好似粗繩帽咁嘅野,真係好鬼新奇。之後我就食住花生坐定定睇下餐牌有咩食咁,點知一睇發現原來都真係幾多野食下,有好多款海鮮,肉或者青菜,真係令人花多眼亂。跟住朋友同我就發揮左我地大胃王嘅本色,叫左好多唔同類型嘅肉同海鮮,再加埋個細嘅排骨粥底。等左無耐,首先係個粥底黎先,侍應將所有材料放入煲底,不過呢度有樣野好特別嘅就係餐廳一開始係唔會加入去架,倒晒啲材料入去之後侍應就開了蒸氣爐,當蒸氣爐預備好可以開始煮我們的晚餐時粗繩帽就會透出一些蒸氣,就好似話俾我地聽I am ready一樣。跟住職員就將我地嘅第一味海鮮(鈕西蘭鑽石蜆)放左入去蒸,跟住過左一陣就蒸好了,當一打開粗繩帽,就見到隻隻蜆都開晒蓋,之後放入口時完全食得出蜆果種鮮味,根本完全唔需要點其他調味料,淨係食佢本身個味都已經好足夠。係我地食緊嘅同時
一入到門口,就看到濃濃的蒸氣同埋聞到蒸海鮮味。
係我地食緊嘅同時侍應亦將我地嘅鈕西蘭蟶子王放左入去蒸, 一如頭先上枱嘅情況,鈕西蘭蟶子王入口真係好鮮甜,肉質亦都夠晒彈牙。
食左兩味海鮮,我地轉左下口味,叫侍應幫我們先蒸和牛,我們原本以為都一樣粗繩帽蓋住,點知職員話唔需要,見佢個純熟嘅手法真係好快就整好左啲和牛,跟住和牛未入口都聞到果陣牛肉香味,之後一入口就食到濃濃的牛肉味,但又唔會過熟,軟身之餘又唔會咬唔開。
食完個咁鮮嫩嘅和牛之後,我地就繼續海鮮之旅,今次就輪到龍蝦,侍應好悉心咁係龍蝦蒸完後放到我嘅碟上邊,龍蝦入口啖啖肉,而且由於龍蝦伴有一點蒜蓉,跟住小小的蒜蓉味令龍蝦更為惹味。
之後呢個蒜蓉肉蟹蒸糯米飯真係好特別,真係第一次見到咁樣去蒸糯米飯,蒸左大約8分鐘左右就出爐喇,糯米飯吸晒蟹嘅精華,又香,味道又夠濃。蟹肉又唔會太老,依然十分嫩滑。
食晒所有野之後你以為今餐已經完左? 其實未架,下面之前落嘅料已經變一煲好鮮甜嘅粥,因為佢集合晒所有我地今晚食過海鮮同肉嘅精華,因為佢地蒸嘅過程流出黎嘅「汗」完全入晒粥裡面,所以呢煲弼又甜又綿,真係超正架。。。
今日黎試呢個蒸海鮮真係比我想像中更新穎,更好味,希望下次再黎佢會有更多唔同嘅菜款喇~~~~
引言: 寫此食評之前其實擱了一大段時間沒有寫寫寫了。今天真的又有新奇美食刺激到本小姐的寫作雅致,所以都係決定寫返啦。來來來!生於「有圖有真相」的年代,小的用了幾分鐘collage左食物相給大家參考參考一番。這間位於登打士街、即女人街廣華入口 靠左行幾分鐘的「潮福蒸氣石鍋」是屬於厚福集團旗下的,相信短期能於港九新界開張達6間亦是該集團好有決心的一次美食大革命,誓要從年輕人市場上分一杯羮。呢個進取而富有野心的商業決定雖暫時未foresee到長遠目標既sustainability,但就飲食潮流方面,他的需且確是走著潮流尖端得黎又不失本身的創意性及獨當一面之優點。朋友今次可是吃過翻尋味帶我黎試的,所以愛吃海鮮的我到了後,跟朋友喜孜孜地去海鮮檔揀海鮮去了。話說小女子數月前到韓國食RM介紹的,位於奉天的九層海鮮塔實在失望到一個點---> 食完拉大隊轉場搵姜東虎的韓燒去!不只RM伏我,還有台灣某BLOGGER 的文伏到我真想hi auntie。話說回這間潮福,當日海鮮檔一格格整齊排烈好元貝、蠔、鮑魚、斑等的挑擇,有些似韓國的貝瞉市場。可能海鮮因為以蒸為主,所以可以選擇的海鮮類別比平時食海鮮的
不只RM伏我,還有台灣某BLOGGER 的文伏到我真想hi auntie。話說回這間潮福,當日海鮮檔一格格整齊排烈好元貝、蠔、鮑魚、斑等的挑擇,有些似韓國的貝瞉市場。可能海鮮因為以蒸為主,所以可以選擇的海鮮類別比平時食海鮮的食肆較少。我們選了美國石蠔、日本元貝、蟶子王、當造的奄仔蟹、還有中蝦等給部長寫低斤兩計錄後,就到旁邊醬料吧配醬去。醬料吧真的一應俱全、辣椒亦有分鮮辣椒同刴椒分,還有花椒油添!其它配料有芫茜、葱粒、生蒜、炸蒜等。對嗜辣如命的我真是未食海鮮已經加晒印象分!
好啦,且看上面相中的香塔蓋是乜東東。其實本港港九新界早於年頭始起,陸續有食肆抄韓國九層塔的手法於香港照辦煮碗弄個九層鍋。其實說實在的,我在韓國食亦都只是先5後4分2輪蒸,大家何須咁認真9層真的於9層呢~加上韓國正式果隻9層鍋其實真的唔好食,底層個湯超鹹,D蜆有沙,跟本食不下嚥。潮福呢個就食佢蒸海鮮條水,不過就引入內地順德(聽聞係)的特別鍋具去蒸。其蒸鍋傳熱速度很快,中間有個小圈突起,設有排蒸汽孔,可噴出大量蒸氣向四周散去,再加上香塔型蓋能有效完美保存內裡蒸氣,所以每樣海鮮送進去後都是5-8分鐘便食得,又有專人serve大家,節奏明快。
底鍋放了生米、南瓜粒和排骨,待上層於上蒸架後,海鮮一直在上層蒸,蒸氣透過上層氣孔傳到底鍋,以海鮮蒸氣的精華將生米煮成潮州粥!今次仲唔係HONG KONG STYLE?!
第一個揀蒸中蝦,中蝦用竹籤穿好,menu亦有說明每樣食材的蒸煮時間,預設好所需時間便可蓋上蓋等熟,夠鐘就響,侍應會聞聲過來,將食物分發好給客人享用。中蝦是新鮮貨且親自挑選,蝦肉鮮甜可口,不醮醬汁亦可。
及後的是蟶子王,以粉絲蒸,熟後點兩滴醬汁真的醬鮮味提升更高層次呢!
日本元貝用蒜蓉粉絲的蒸是常識吧!不知下次可否要求多粉絲呢?
美國石蠔肉多肥美,第一次以蒸的方法食蠔,平時多是食生蠔為主,蒸能保存最多精華於蠔內,令蠔肉更鮮嫩多汁,朋友連精華都飲下肚了!哈哈。

奄仔蟹係亮點!
你睇下D膏多到呢~嘩!
蟲草花蒸鮑魚亦都好正!
初時不太想吃馬拉糕,覺得點心不應在食海鮮的地方食,但見是推介菜式,姑且一試,原來是傳統古法的馬拉糕!新鮮蒸好的馬拉糕十分鬆軟,同行朋友口裡說不,身體卻很誠實,一連挾了3塊食亦意猶未盡。

總括來說海鮮的質素比屯門三聖更佳,但希望有更多選擇。員工服務態度不錯,很友善及禮貌。或多加一些小菜亦不錯。建議大家想食的話要提早幾星期卜,否則若想同朋友慶生或心血來潮想同家人吃個海鮮餐的話,不是卜不了就會WALK IN向隅了。
2015-09-26
  • 蟲草花鮑魚、蟶子王、奄仔蟹、日本元貝、美國石蠔
2015-09-27 5372 浏览
今晚同仔訓醒個下午教已經夜晚11點幾.老公就提議夜晚食清蒸的呢間比較好.來到原來夜晚仲有6折.已經令我呢個海鮮友有個借口嗌多d野食.之前已經見有人擺上網話好正.今晚終於有機會食到.他呢到有個海鮮bar甘的.擺左海鮮系到比你揀.場內一個個蒸寵d蓋已經吸引住我個仔.他已經覺得好得意,最得意系他用蒸氣原理會系底到擺d珍珠米.之後你就會有所以海鮮蒸完的粥食.幾得意.細的只是60元.我們今餐6折後1000頭.不過以後都應該會11點後,攞他個6折haha
知道有6折就嗌左蟹食.呢隻蟹600元,有點貴,但真係好好食
每隻48的鮑魚.我覺得他的時間5夠熟.老公話好食就比他食埋la.haha
嗌左個魚.5記得乜斑,魚5滑,但啖啖魚肉個個感覺真是好
日本扇貝.48一個,呢個好食
蒸完的魚,好正
呢個就是完成品的粥,老公話無味,我覺得個味好搞笑,他系淡,但個粥又好稠,但又食到d鮮味,都值得1試
近照,見到d粥水好稠
這就是揀海鮮地方,選擇5算多,都系大路個d
好正呢個,見到都想食
粥底會有排骨,個排骨我覺得好食的
卡位牆邊的蒸寵個仔覺得好得意ha
2015-09-22 5377 浏览
一行五人訂了蒸汽石鍋,海鮮不錯, 帶子,聖子都很新鮮,鑽石蜆確實有點貴, 只得十幾粒但收$148埋單時賬單無列明花竹蝦幾$兩,只係寫個總數,計多了$48/兩, 好多人會唔留意, ......所以記得要對單!

鑽石蜆
2015-08-15