2015-09-21
今晚放工後打算和同事食餐好的,我們一向的搵食習慣就係睇openrice的食評,我們最後選了潮福蒸氣石鍋。呢間食店的食材都好新鮮的, 可以自己去海鮮區挑選自己喜歡的食物。用蒸這種方法處理, 實在特別鮮甜好味。而且每次只蒸一種海鮮, 所以時間恰到好處, 食起來不會因蒸過時而影響食物的味道。每次開蓋, 大家都急不及待試下鮮味的食物, 我最喜歡的是花甲和蝦。仲有蒸勝瓜都好好味啊! 吸收了之前海鮮的味, 而且教準時間, 食的時候不會太硬或太軟身。上到去見到座位都幾舒服,枱與枱之間不太迫。其實, 起初對呢間食店的感覺是不錯的,但到食完個粥之後,一連串討厭的事就發生了。 1. 當一食到個粥就有人行過來話同我們埋咗張單先。2. 樽庶汁未飲完就被收走咗。3. 跟住有經理不停走過來收走我們的餐具。4. 然後抺枱,不停趕我們走。5. 籠東風螺仲有的,又被收走埋,要我們大叫未食完先放番低。其實呢餐絕對唔平,八個人食咗$3600,訂枱時從來無人提及有限時交枱的,真的不明白點解要不停趕我們走。其實我們呢一餐只食咗個半鐘,實在太過份,想做多幾輪生意都唔係咁趕客,真係唔會返轉頭囉!d食物價錢真係貴到有d攞命,
上到去見到座位都幾舒服,枱與枱之間不太迫。
1. 當一食到個粥就有人行過來話同我們埋咗張單先。
2. 樽庶汁未飲完就被收走咗。
3. 跟住有經理不停走過來收走我們的餐具。
4. 然後抺枱,不停趕我們走。
d食物價錢真係貴到有d攞命,大家考慮去呢間食肆前真的要三思。
呢兩隻蟹要$900左右 。
题外话/补充资料:
今晚呢餐我哋個個都食到一肚火,從未如此勞氣。其實用呢個價錢去間好d的酒店食個自助餐好過!!!