2015-09-21 3578 浏览
今晚放工後打算和同事食餐好的,我們一向的搵食習慣就係睇openrice的食評,我們最後選了潮福蒸氣石鍋。呢間食店的食材都好新鮮的, 可以自己去海鮮區挑選自己喜歡的食物。用蒸這種方法處理, 實在特別鮮甜好味。而且每次只蒸一種海鮮, 所以時間恰到好處, 食起來不會因蒸過時而影響食物的味道。每次開蓋, 大家都急不及待試下鮮味的食物, 我最喜歡的是花甲和蝦。仲有蒸勝瓜都好好味啊! 吸收了之前海鮮的味, 而且教準時間, 食的時候不會太硬或太軟身。上到去見到座位都幾舒服,枱與枱之間不太迫。其實, 起初對呢間食店的感覺是不錯的,但到食完個粥之後,一連串討厭的事就發生了。 1. 當一食到個粥就有人行過來話同我們埋咗張單先。2. 樽庶汁未飲完就被收走咗。3. 跟住有經理不停走過來收走我們的餐具。4. 然後抺枱,不停趕我們走。5. 籠東風螺仲有的,又被收走埋,要我們大叫未食完先放番低。其實呢餐絕對唔平,八個人食咗$3600,訂枱時從來無人提及有限時交枱的,真的不明白點解要不停趕我們走。其實我們呢一餐只食咗個半鐘,實在太過份,想做多幾輪生意都唔係咁趕客,真係唔會返轉頭囉!d食物價錢真係貴到有d攞命,

上到去見到座位都幾舒服,枱與枱之間不太迫。

1. 當一食到個粥就有人行過來話同我們埋咗張單先。

2. 樽庶汁未飲完就被收走咗。

3. 跟住有經理不停走過來收走我們的餐具。

4. 然後抺枱,不停趕我們走。

d食物價錢真係貴到有d攞命,大家考慮去呢間食肆前真的要三思。

呢兩隻蟹要$900左右
呢碟蝦就要接近$1000(約12隻)
其實我們只order了這幾款海鮮,真的估不到埋單要成三千幾。
题外话/补充资料: 今晚呢餐我哋個個都食到一肚火,從未如此勞氣。其實用呢個價錢去間好d的酒店食個自助餐好過!!!
2015-08-08
2015-09-16 3967 浏览
比較吾熱氣 健康D放米同南瓜排骨係底 再放蒸架 蒸叫左叫野佢會set timer 一響就有員工幫你夾起再放等二樣野服務一流蒜蓉聖子-好鮮味龍蝦-超新鮮 落左爐仲郁蒜蓉帶子-蒜味岩岩好唔會遮左個鮮味蟲草花蒸雞-雞嫩滑 有蟲草花味最後食番一開始放嘅南瓜排骨粥-夠綿夠鮮味,完全唔洗落調味料 都係我全晚之中我最愛嘅 價錢大約300以上 要睇番你叫咩食

比較吾熱氣 健康D

蒜蓉帶子-蒜味岩岩好唔會遮左個鮮味
蟲草花蒸雞-雞嫩滑 有蟲草花味
價錢大約300以上 要睇番你叫咩食
2015-09-15 7471 浏览
我係一個好固執嘅人,越得唔到嘅嘢,我越要得到,就好像賭神裡高進細佬高義要搞到賭神個老婆到手咁,死左都要得到佢,為左得到佢,變態手法達到極點。雖然我冇咁變態,但對呢一個草帽蒸氣火鍋實在又愛又恨,而且上次挑機唔成功,劉小姐知客入左我一粒,因此我決定覆桌,(詳見食評:給最有霸氣的知客)為左要食到呢度嘅火鍋,就算食唔到海鮮,我學那些山海經的神人咁吸風飲露般決定蒸氣都要食下,我再打電話訂位,由於我唔夠膽再遲到,我試約七點半,等自己唔會再被全港第一知客奚落,要活出真我的風采,今次我要做番個有霸氣的食客。當天,我以為工作十分順利,誰知七點三係佐敦渡船街附近放工,遲與早只差一線,我當然想乘的士去,這樣我先可以有霸氣咁攞位食飯,但係星期四的晚上,七點多搭的士應該難過中六合彩,那刻都有想過call Uber,但係香港政府唔知幾時會連乘客都拉埋,食唔到草帽,見唔到知客阿姐,仲要保釋好不化算,眼見時間過去,於是今次我醒,我決定打電話去。我:阿姐,我訂左七點半。不過我可能要遲少少。姐:霞,遲到,你不如錢小少啦,而家禾地好爆我唔知點解突然改左名叫阿霞,那刻,我真係有點不知所措。我:阿姐,我都知,唔爆我唔訂位啦,我

我:阿姐,我訂左七點半。不過我可能要遲少少。

姐:霞,遲到,你不如錢小少啦,而家禾地好爆

我唔知點解突然改左名叫阿霞,那刻,我真係有點不知所措。

我:阿姐,我都知,唔爆我唔訂位啦,我上星期已經訂左遲冇位入,如果你地唔得點解要俾人有訂位呢個選擇呢。

姐:哎呀,唔好意思,咁啦,你晏啲過黎啦。

我:咁即係幾點呢。

姐:不如九點鯪啦,禾地少啲淫。

我:得啦,唔食啦。

我心諗,你咁多淫,我點識食。

我那刻收線後的憤怒,如果有個知客係我面前,我諗我應該用粗口數你,不過,收缐憤怒過後,隨之以來就係冷靜,你叫我九點黎,好,唔怕,我本身諗住食完飯去睇戲,好,而家我睇完戲先食飯,於是,我自以為好型咁打去多一次。

我:阿姐,得啦,而家唔駛你地辛苦,我十點後先黎,應該冇問題啦。

姐:唉,好呀,真係胡該哂妮呀。

那刻,我想係唔係因為我那篇文章而換了劉小姐,我有點奇怪,還是佢好似上次咁好戲,連聲音都可以演戲,我不知所措,又唔記得問佢姓乜,於是,唔理啦,呢間蒸氣火鍋已經令我失去常識理智,那天晚上,我在旺角moko看完破風,十點半,來到了潮福蒸氣火鍋

I phone 播著的是張學友的再度重遇你,我的心情非常忐忑不安,肚又餓,為左佢我連爆谷都唔食,唔知有冇其他食家講到咁好食呢。

我以為我和佢會再遇見,差點要唱蘇打綠的時候,我來到了潮福的門口,竟然,她不見了,那刻,我的心情突然有點落幕。

我有想過如果見到佢會唔會同佢開波,但為左唔想係you tube出現,我還是訓練微笑,但來到才發覺劉小姐唔係度,難到我篇文出左之後,所有公關公司立即高薪搶人,還是酒店睇中佢技巧與霸氣?那刻我想,如果九記要知客,佢絕對勝任,入型入格,無人能及。

不過,算啦,唔好再講佢,而家有得食,乜野不快也放開了,就如青峰說: 一念之間,想對你傷害我的一切,說聲謝謝,唔係你個日唔俾位我同咁串,搞到我嬲,我唔會咁快想再過黎,完全因你,我終於可以開懷吃呢個我等左好耐嘅蒸氣火鍋了。

對比另外一間紅磡的蒸氣火鍋,這裡價錢其實大眾化一點,地方舒適一點,而且海鮮都係一樣放係外邊俾你任選,兩間都係人氣店要等位,不過呢度始終係集團經營,就好似茶餐廳和大家樂的分別,同樣焗豬扒飯,同樣是蒸蚌仔,集團多了一份一致與routine。

這裡多了的還是一份混醬,這和紅磡的蒸氣店不同,而且海鮮大部分都有調味,呢點有好有唔好,因為其實沒有調味真係係屋企都食到,呢度海鮮好處就係多元化,一種海鮮都有兩種以上的調味讓你選擇。
呢個帽子蒸籠的確係好搶眼,不過都幾重,在蒸氣發放的時候就像一間小草屋。
每樣食物都好像外面的蒸氣火鍋,會教你蒸幾耐幾長,非常細心,務求你吃到海鮮的最佳狀態。

不過,可惜太夜過黎,本身想食的元貝和蟶子都已經無貨,當刻即刻冇哂mood。

於是,叫了支青島降火,然後再開始選食物。
霸氣一點,一開始就食個蒜茸蒸開邊龍蝦$98,雖然不是很大份很大隻,用的也只是養殖種的波士頓龍蝦。蒜茸滿佈了龍蝦上,香氣撲鼻,蒸完五分鐘後,賣相更佳,蝦肉的確爽口,蒜香令龍蝦更突出,鮮味無限。
最愛的元貝和蟶子也沒有了,唯有食象拔蚌仔,但呢個係非常大的驚喜,蒜茸粉絲蒸的傳統做法絕對係隱陣而精彩,$78一隻雖然有點貴,但其 4分鐘的過程,粉絲和食象拔蚌仔的texture,是美味動人的故事,可惜沒有元貝和蟶子,我相信以他們的手法,吃元貝和蟶子一定會更加精彩。
海中蝦五分鐘就蒸好,每隻雖然唔係巨型得很,但豐滿有致,蝦頭都有蝦膏,廿八蚊両,實在抵食,不過冇乜調味,簡單就是鮮味的海鮮美。
叫左咁多大路食物,叫啲特別重口味,新鮮大魚頭,應該很少地方可以食到,八分鐘蒸熟後,靠實氣勢如虹,喜歡慢慢用舌頭舔骨的朋友愛不釋手,而我就普普通通,不過在調味後,魚頭也不見得腥,魚肉幼細而嫩滑,愛魚的不要錯過。
除了海鮮,當然要食下肉類,蟲草花蒸新鮮雞,$148半隻的價錢也算可以,喜歡蟲草的花香把雞都沾上了一點香氣,雞件滑嫰,我很喜歡就這樣食那些蟲草花,最重要係雞件是新鮮到不行的貨色,我覺得好味到可以送飯。
簡單的清蒸菜遠為結尾,好多人會以為一定食粥啦,由於今次得兩個人,海鮮不多的情況下,我覺得叫粥係浪費左,所以我決定今日剩係食海鮮和一點的魚和雞,小試牛刀, 吃了點菜後,我選擇了結單,揮揮衣袖,不帶走一點雲彩和蒸氣,帶著滿足飽暖的感覺離開,和朋友便擇日再戰,下次先食粥。
下次我想我會試到另一分店吃了,因為劉小姐的技巧,念念不忘,你是如此的難以忘記,希望大家睇完上篇文章後也會看上你的技巧,將你的知客大全教導其他人,最重要,我真心覺得九記好啱佢做,有心人睇到又識佢,俾啲意見,這匹駿馬,就是欠了伯樂,潮福簡直埋沒了你,你是最好的,你知道嗎?九記等你,九記需要你。

PS同朋友講開呢間餐廳都大讚他們的食物,不過他們好像沒有遇上我的問題,原來尖沙咀,西環店都已經開張,朋友就是去尖沙咀,還不用怎樣等位,下次重賽地點就約定啦,羅生門juno話“別瘋狂,下個一月願如期團聚於冰島某地方"咁我地就如期團聚於西環某地方吧,下月再見。

潮福蒸氣石鍋

旺角旺角道1號壹號商業中心1樓全層

2015-09-02
2015-09-13 3733 浏览
嚟食飯前有d小插曲,就係喺用餐戈朝佢會打電話比你confirm booking,如果你聽唔到電話,或聽唔到留言又無覆返佢就會無咗張枱,而我呢,我聽到留言都有打返比佢,但佢個電話係長期無人聽,佢不斷留言比我,我又不斷打比佢無人聽,捉依恩咁,最後我聽咗個電話係手提電話嘅號碼先confirm 到個booking! 所以食飯戈日記住留意電話,記住聽喇!講返正題,order海鮮係可以出去出面睇幾大隻幾新鮮,不過戈條路比較窄,隔離已經係食客,坐喺出面戈行嘅食客比較慘,成日有人行嚟行去。今日我哋揀咗翠肉瓜、蟲草花蒸新鮮雞、鮑魚、蟶子王、花甲、扇貝、花蟹蒸糯米飯同排骨粥。蟶子王 - 隻隻都好大條,不過有d過熟,有d韌,有d沙,鮮味爭少少,第一味餸就咁,有d擔心。扇貝 - 經過蟶子有d過熟之後,我哋無等個鐘響就已經開頂草帽,所以今次個扇貝啱啱好! 肉質嫩滑,鮮味亦能保留。花甲 - 粒粒都好肥美鮮甜,點少少豉油就夠哂味道!鮑魚 - 夠爽口,仲有好香嘅果皮味,食得出新鮮嘅味道。蟲草花蒸新鮮雞 - 新鮮雞蒸出嚟好嫩滑,亦有蟲草花嘅味道,感覺好滋補,令一向淨係食雞翼同雞肶嘅我,都有食埋其他部位。翠肉瓜 - 用蒜

蟶子王
花甲
花甲 - 粒粒都好肥美鮮甜,點少少豉油就夠哂味道!
鮑魚
鮑魚 - 夠爽口,仲有好香嘅果皮味,食得出新鮮嘅味道。
翠肉瓜
翠肉瓜 - 用蒜蓉嚟蒸嘅翠肉瓜非常入味,而且蒸得好稔,一啖一舊,食到停唔到!
花蟹蒸糯米飯
花蟹蒸糯米飯 - 掛住食唔記得影相,不過最期待嘅竟然失望咗! 已經等鬧鐘響先開蓋嘅糯米飯竟然硬得滯,而且無味,要再蒸過d飯。隻蟹有d細同埋好少肉,非常失望!
排骨粥
新鮮排骨粥 - 吸收哂海鮮嘅鮮味,屬於最重味道嘅一道,粥底好棉,但可能排骨有d肥,所以個粥都有幾多油,但我都食咗三碗!

可能好多道菜都係用蒜蓉蒸,所以食完個味道好似一樣咁,不過只要唔蒸過龍就可以食到海鮮嘅鮮味。呢度8:15埋單離座可以有9折,夠鐘前會有侍應同你講,咁佢地就可以快d執枱比下輪坐喇!
庆祝纪念
生日
花甲
鮑魚
翠肉瓜
2015-09-12 3536 浏览
中意食海鮮必黎一試依度有得即場揀生猛海鮮隻隻size都有一定既份量(價錢就....😅揀完海鮮就等上枱咁我地點左佢餐牌強調必食排骨粥底咁d 粥就係鍋底自己煲 上面就續樣蒸我地揀既食物 一黎就大大隻好新鮮既新竹蝦 條尾仲要係藍紫色有我手咁大隻再黎鑽石貝蒸完d 汁超鮮甜帶有海水味 完全唔駛點任何調味料 必食👍👍👍仲有食海鮮唔少得既扇貝檉子 全部size 都有我隻手咁上下仲有冬蟲草南非鮑魚 帶有d咸咸地 一d 都唔難咬食晒d 海鮮後 好似未夠飽 就點左個糯米飯有三款選擇 包括 海中蝦開邊蒸糯米飯, 蟲草鮑魚蒸糯米飯,同蒜茸肉蟹蒸糯米飯咁我地未食過蟹就點左個肉蟹糯米飯外形相當豪邁 份量十足食落好特別 可一試由於無肉落肚就點左半隻雞食可能食完太多貴野 食落雞就無咩特別D 鹽亦撈得唔平均 一邊無味一邊好咸最後就食我地鍋底吸收晒日月精華既粥底D 粥一直由頭煲到落尾 亦無痴係d 鍋度但食落有d 粟米味 可能加左d 南瓜一齊煲既效果?叫左個細煲 都足夠六個人每人食兩碗依個粥黎到必試👍👍👍初頭訂位雖然有d 混亂但服務質素都不錯每次蒸野食都會有專人幫你蒸氣石鍋最好既地方既可以每次蒸一樣食完先再蒸另一樣同埋有計
中意食海鮮必黎一試

D 鹽亦撈得唔平均 一邊無味一邊好咸
順德蒸污糟鮮雞

最後就食我地鍋底吸收晒日月精華既粥底
D 粥一直由頭煲到落尾 亦無痴係d 鍋度
但食落有d 粟米味 可能加左d 南瓜一齊煲既效果?
叫左個細煲 都足夠六個人每人食兩碗

不過只能限食兩小時
2015-09-11
  • 鑽石貝 蟲草鮑魚 新竹蝦
2015-09-11 2681 浏览
本身個人口味偏向濃味,麻辣,煎炸的食物,就算食海鮮都會用水煮的方式去煮!但最近出現很多蒸海鮮的食店,很多人多過都贊好,但都打動不到我的食慾!唯最近我的朋友生日食慶生飯選擇了這間(潮福),在這迫於無奈的情況下去試第一次!但在食後得出一個結論,就是只要食材新鮮就算用清蒸的方式都很好味!只可一贊這食店在選料方面有用心入貨,希望日後可以保持入貨水準,相信大部分人都會再光臨貴店!

2015-08-09
2015-09-09 4469 浏览
知道近一年香港很喜歡用蒸氣石鍋形式蒸煮海鮮食物,一直都好奇是否新鮮好吃,最近一抽時間嘗嘗這個蒸氣石鍋了。這間潮福近幾個月來開了不少新分店,而今次走去的是旺角總店,全店都只做蒸氣石鍋,不做其他小菜晚宴。每張枱上都放了一頂藤帽,感覺外觀上更有風味,而且更保温更隔熱。坐下之際,就有人帶出去揀選要什麽海鮮。海鮮都有不少選擇,常見的蝦、蟹、蠔、龍蝦等等都有,選好後就返回等店員整理好攞過來就可以蒸了。等待之時,再有店員會將排骨、南瓜及米倒進石鍋,之後再放透氣蒸隔就可以係上面放上食物蒸了。部分新鮮不只有清蒸,大家如果想加添香味,可選薑蔥蒸、蒜茸蒸、果皮蒸、蟲草花蒸等更有些海鮮可刺身上碟,不過這裏依舊推薦是清蒸最鮮味吧。這裏挺好的地方是店員會幫大家將食物放入石鍋,按好蒸的時間,到時間就會為大家拿出來上碟,大家就不用經常查看餐牌上的時間,只需聊聊天,慢慢等就有得吃了。海中蝦蒸了5分鐘後就可以食,果然食材新鮮即使是清蒸也十分好吃及鮮味,而且計算好的時間,肉質厚肉鮮甜,沒有霉味。肉蟹是香港街市想有的蟹類,肉就不會太多,少量的蟹膏,味道同樣剛剛好,肉質不會很散很粉,食下去是嘗到新鮮的味道。象拔蚌仔只要3分鐘就
象拔蚌仔只要3分鐘就蒸好,并且店員放了蒜蓉及粉絲,吃上起來真的惹味,肉質幼嫩彈性,粉絲很入味。
石蠔同樣厚肉肥美,肉質鮮甜,不用沾住何醬汁都可以,并且有濃濃不腥的海水蠔汁,十分鮮甜,加了小小蔥後更提起蠔的惹味。
之後再叫了招牌蟲草花蒸新鮮雞,這個蒸得較耐要9分鐘,即使是叫了半隻,但切得很細件,份量挺多,而且灑滿了蟲草花。雞件滲出來的雞汁入了蟲草花很入味很香,口感不錯,雞件亦很嫩滑,不過就沒有什麽肉,較多碎骨。
最後就是排骨粥,經過之前的海鮮及雞流出來的精華汁液,相信會更美味。一打開蓋不浠不稠,因為南瓜都變了淡黃色,味道清淡得來很足味道,不用再調味,緩和肚裏的飽滯感。
預期了會很多人,估不到預約後仍然要等,并且在深夜時段仍然8,9成滿座,所以要有心理準備到達後都要等。

這裏環境大眾化酒家格局,有圓枱,有卡位亦有房間,簡潔柔和,海鮮即叫即上,即量重量,明碼實價,如果入夜9點後更有折扣優惠,所以是有滿足健康的簡單晚餐。

潮福蒸氣石鍋

Openrice :貪食階磚仔
2015-09-09
2015-09-08 9695 浏览
上次首訪西環店感覺良好,食照在親友間引起不少迥響,當中最感興趣便是奶奶了。趁着預祝老公生日的當兒,便再訪旺角店,交通較便利一點。  為給老公一個驚喜,帶了個小蛋糕前來,卻因此有遲到的危機,致電說明,女侍態度卻不太理想,也許是因旺角是潮福的熱店吧! 不過最後我也沒有遲到。    服務方面中規中矩吧,始終客人太多會忙不過來,這點西環店較優勝。不過負責蒸海鮮的阿姐們服務不錯,態度挺友善。  桌上同樣有戴上草帽的蒸氣石鍋,旁邊有個計時器,餐牌上有標示蒸煮海鮮的標準時間,給客人參考。    老公比我早到,早就點好菜了。蒸氣石鍋就有這個好處,只需動口不動手,就像吃皇帝餐一樣。生日的關係,老公點菜十分豪氣,這兒有不少揀手靚海鮮,可媲美西貢、鯉魚門。除了時令的鑽石蜆,還有比西環店更粗更長的花竹蝦呢,當然又比西環貴一點吧!  先上桌的是龍蝦($196/2隻),新張優期內新鮮龍蝦只是$98,抵食!龍蝦十分飽滿,蝦羔不多,但新鮮得很。    鋪上薑蔥的龍蝦比蘸醬汁味道更佳,更能帶出龍蝦的鮮香。肉質彈牙鮮甜,是抵食之選。日本大元貝($96/2隻)相比起蘇格蘭元貝,日本大元貝小一點,但便宜不少。  以蒜泥同蒸,
上次首訪西環店感覺良好,
食照在親友間引起不少迥響,當中最感興趣便是奶奶了。
趁着預祝老公生日的當兒,便再訪旺角店,交通較便利一點。

為給老公一個驚喜,帶了個小蛋糕前來,
卻因此有遲到的危機,致電說明,女侍態度卻不太理想
也許是因旺角是潮福的熱店吧! 不過最後我也沒有遲到。

不過負責蒸海鮮的阿姐們服務不錯,態度挺友善

桌上同樣有戴上草帽蒸氣石鍋,旁邊有個計時器,
餐牌上有標示蒸煮海鮮的標準時間,給客人參考。
竹蔗茅根水

老公比我早到,早就點好菜了。
蒸氣石鍋就有這個好處,只需動口不動手,就像吃皇帝餐一樣。
1942 浏览

先上桌的是龍蝦($196/2隻)
新張優期內新鮮龍蝦只是$98,抵食!
龍蝦十分飽滿,蝦羔不多,但新鮮得很
龍蝦

鋪上薑蔥的龍蝦比蘸醬汁味道更佳,更能帶出龍蝦的鮮香
肉質彈牙鮮甜,是抵食之選。
日本大元貝($96/2隻)
相比起蘇格蘭元貝,日本大元貝小一點,但便宜不少。

以蒜泥同蒸,感覺比薑蔥更加惹味,粉絲吸收了鮮味,可口非常。
蒸熟後大元貝並沒有大縮水,依舊肥大肉厚,入口鮮甜,依然是必食推介
日本大元貝

紐西蘭蟶子皇($152/2隻)
以蒜蓉清蒸,廚師沒有切段,原隻清蒸更有咬口
不過這蟶子皇有點煮過了頭靱身一點,鮮味也不及元貝,
雖然食味不俗,但若然要在元貝和蟶子之間二選一,我會選前者。
紐西蘭蟶子皇

美國石蠔 ($168/3隻)
上次試過這石蠔質素不俗,這次也不例外
石蠔蒸得剛熟,蠔肚飽滿,蠔肚裏有鮮甜蠔汁,口感軟嫩,邊位爽彈,依然有水準!
美國石蠔

花竹蝦($304/8兩)
這蝦是這頓最貴的一道海鮮了,但這種大花竹確是少見,值得一試。
這兒的花竹蝦新鮮甜美,肉質爽彈鮮香,除蝦頭外蝦身也充滿橙色的蝦膏,甘美非常。
花竹蝦

鑽石蜆($148/斤)
外型有點像蝴蝶蚌,也是外殼起角的,屬時令海鮮。
蜆肉十分肥美,鮮味則屬一般,煮得過熟,有點靱身
鑽石蜆

蟲草花蒸新鮮雞($148/半隻)
以蟲草花入饌,我還是第一次嘗到。
蟲草花有一股清香,而我更愛的是它的口感,吸收雞汁的精華後更滋味。
蒸雞雞味甚濃,口感嫩滑,不過偏肥顯得有點膩口,不怕肥的話,選蒸雞會令排骨粥更香。
蟲草花蒸新鮮雞
清蒸老虎斑($158/5兩)
老虎斑蒸得剛熟,很有膠質,魚味挺鮮甜,不過肉質較鬆散
清蒸老虎斑

吃過海鮮後,排骨粥($60/細)也剛熬好了。
排骨粥吸收了蒸煮海鮮時蒸餾出來的海鮮湯汁不止,
蒸雞的黃油雞汁也滲進粥內,令粥黃澄澄的,加入菜甫香菜,
粥底質感綿綿的,有濃濃雞油香,海鮮汁令粥底更鮮甜,美中不足便是略顯肥膩
熬粥的排骨也不可錯過,十分嫩滑,加上南瓜令粥更甜更香,值得加購,吃不完可打包合乎環保原則。
排骨粥
吃中餐慶祝就是這個好處 - 免切餅費。
吃過Awfully Chocolate的生日蛋糕,大家都飽得不行了。
(有興趣可參閱我的食文: 迷你原味巧克力蛋糕)
Awfully Chocolate的生日蛋糕

潮興的海鮮質素十分穩定,也不乏揀手靚貨
加上蒸煮最能保持原味,也難怪會成為大熱之選
交通方面以旺角店優勝,不用長途跋涉也能吃到靚海鮮。
服務方面則以西環優勝,用心掌握蒸煮時間令海鮮更為鮮嫩。
雖然所費不菲,但整體而言是海鮮老饕的好選擇。

2015-08-11
竹蔗茅根水
龍蝦
美國石蠔
日本大元貝
2015-09-04 7497 浏览
不得不承認, 蒸氣火鍋是近期最具人氣的飲食潮流, 而且看來會愈來愈 hit~朋友 Bobo 一直都想試, 但他一直約不到人去陪他 .... OK 明白~為了就腳於是帶他到一間位於 旺角 壹號商業中心 的 潮福蒸氣石鍋 嘗一嘗~門面跟一般中式酒家沒分別~裝修擺設也跟一般中式酒家沒分別~亮點! 這裏有小型海鮮市場! 海產生猛, 即買即煮/蒸~每張檯上都有像頂草織帽子的東西, 原來這是鍋蓋~ 這草藤鍋蓋有很強的保溫功能而且還能給食物一種清香, 是雲南的特色~Menu, 除了例明食物種類和價錢外, 還有清楚寫明蒸食物的所需時間~先在鍋底放珍珠米、排骨、南瓜~隔住 .... 開始蒸~先蒸半隻份量的 蟲草花蒸新鮮雞蒸 9 分鐘 .... OK~蟲草花蒸新鮮雞味道盡帶蟲草香, 雞肉的肉質鮮嫩味美, 很有風味~蘇格蘭蟶子皇蒸 5 分鐘 .... OK~蘇格蘭蟶子皇蟶子蒸得火喉剛好, 肉質嫩滑細緻, 而且非常鮮味, 粉絲也吸收了蒜茸和蟶子的鮮味~開邊龍蝦 蒸 5 分鐘 .... OK~開邊龍蝦龍蝦肉質爽口嫩滑又彈牙, 龍蝦味道鮮甜細緻, 不用花巧, 原味就是正~日本大元貝皇蒸 6 分鐘 .... OK~
門面跟一般中式酒家沒分別~
裝修擺設也跟一般中式酒家沒分別~
亮點! 這裏有小型海鮮市場! 海產生猛, 即買即煮/蒸~
先在鍋底放珍珠米、排骨、南瓜~
隔住 .... 開始蒸~
先蒸半隻份量的 蟲草花蒸新鮮雞
蟲草花蒸新鮮雞
蒸 9 分鐘 .... OK~
蟲草花蒸新鮮雞
味道盡帶蟲草香, 雞肉的肉質鮮嫩味美, 很有風味~
蘇格蘭蟶子皇
蒸 5 分鐘 .... OK~
開邊龍蝦
蒸開邊龍蝦
蒸 5 分鐘 .... OK~
開邊龍蝦
日本大元貝皇
蒸 6 分鐘 .... OK~
日本大元貝皇
大元貝肉質厚實彈牙又鮮嫩, 味道鮮甜, 充滿貝類的海產香~
蒸完食物後, 粥也 煲/蒸 煮好了 ....
此粥盡是海鮮及肉汁的精華, 味道純正而天然, 每一口都是鮮味 .... 如何可以不愛它~
西瓜
最後, 以水果 -- 西瓜四片, 作終結~

本篇完~
西瓜
2015-09-02 5575 浏览
值得等待最近蒸氣火鍋很流行,趁媽媽生日就和他食餐好的,到潮福食蒸氣火鍋 在星期二的晚上7時左右,旺角潮福門口站滿了等食的人們,雖然美食永遠是值得等待的,建議來食飯先預定好位置。餐廳環境寬敞,冷氣強勁,即使滿座也沒有擠迫感食材新鮮是蒸氣火鍋的必然元素~酒樓有一邊放滿了活海鮮,活像一個小市場~食材種類花多撩亂,包括有象拔蚌、元貝、鮑魚、生蠔、花螺、花甲等供客人親自挑選當然也可以請職員為你效勞好多時出面食海鮮都是寫著"時價",很令人困擾~而這裡則價錢明碼實價,價錢合理!如晚上9時後入座更可以全單打8折,十分優惠~至於牌上寫住的分鐘就是用來蒸熟食物的時間之不過全程都有職員為你弄食物,跟本不用担心蒸壞食物~開始的時候店員會先加點米、南瓜和排骨放在鍋的底部,讓蒸氣倒流回去,之後就會煮成粥啦~先來龍蝦仔,一只開邊,加了點蒜泥同蒸蒸好了,熱呼呼的~不用加任何調味食即可,龍蝦肉好彈牙,而且好鮮甜,那蝦膏令人好回味再來紐西蘭聖子皇,想不到那麼大只呀! 你看那肉質肥美,鮮味爆燈,絕對令人滿足元貝皇 足足一只手掌般大,加入了蒜蓉粉絲同蒸,那粉絲吸收盡元貝的湯汁是精華所在~而火喉剛剛好,肉質鮮嫩我們還點了蟲草花

值得等待

餐廳環境寬敞,冷氣強勁,即使滿座也沒有擠迫感

當然也可以請職員為你效勞

如晚上9時後入座更可以全單打8折,十分優惠~

至於牌上寫住的分鐘就是用來蒸熟食物的時間
之不過全程都有職員為你弄食物,跟本不用担心蒸壞食物~
先來龍蝦仔,一只開邊,加了點蒜泥同蒸
蒸好了,熱呼呼的~
再來紐西蘭聖子皇,想不到那麼大只呀!
你看那肉質肥美,鮮味爆燈,絕對令人滿足
我們還點了蟲草花蒸雞

不過這款我們不太喜歡,雞肉有點淡,而且有點油和老,而且不知道為何入面有好多雞頸,好多骨
好美味的梅菜蒸菜心,是經理推介的,果然菜心蒸得很腍甜,沒有渣,但菜仍是好翠綠,而加入了的梅菜一點也不咸,和本身沒有味道的菜心很夾
高潮來了~

食到最後一道菜,蒸鍋下面的粥差不多煮好
那粥煮得很棉,而且混合了多種海鮮和肉類的精華所在。而排骨也醃得很入味,令人不禁一碗又一碗地食下去~

2015-09-02 4621 浏览
好特別的蒸氣火鍋,有密實的草帽蓋。一直都很想來嘗嘗蒸氣火鍋,終於有機會了。手切牛肉-色澤鮮紅,脂肪更是比例剛好。再加上特別的烹調手法,把新鮮的食材鎖住鮮味,口感嫩滑。無論是海鮮、肉類還是蔬菜,都能保持它的原汁原味,而且又夠燙熱,既健康,又有新鮮感。食物味道好之外,環境也不錯,很多大圓台能一家人來吃,也有4人長方形桌。
好特別的蒸氣火鍋,有密實的草帽蓋。
一直都很想來嘗嘗蒸氣火鍋,終於有機會了。
手切牛肉
金針雞
勝瓜
手切牛肉
金針雞
勝瓜
2015-09-02 4312 浏览
上個月同班舊同學食飯有同學提議試下呢個蒸氣火鍋,大家一致贊成咁小公主就負責打電話BOOK位BOOK位既過程都有D勞氣本來想BOOK 7點半,點知呀姐話無咁我話BOOK8點得唔得呀? 佢就話8點OK,黎到等咁其實真係8點有無位呢??如果無,其實我可以8點3/8點半但佢就不斷都係Repeat ''8點OK,黎到等'' -_-''咁當日小公主已經早小小到最後差唔多8點15先上到去每張櫃中間都會有一個咁樣既蒸氣石鍋同一個timer,比你蒸食物既時候計時除左睇menu點菜之外佢仲有一個放新鮮海鮮既area你可以行出去睇下想食d咩之後即場叫食火鍋點可以無醬料,出面有個自助醬料區由最基本既蒜、蔥、沙茶醬到醋、麻油、麻醬都有不過可能太多人用,果個area都幾亂下叫哂野食之後呢,記得點埋呢個新鮮排骨粥 (小:$60 中$100)係未食任何野之前,待應會先將米,排骨同南瓜加係鍋底咁之後一路蒸d野食既時候,食物d汁就會係蒸架到流落去所以最後個粥就會吸收哂所有食物既精華呢個粥真係好好食,雖然你見一開頭得好少料但最後真係好鮮味,而家煲得勁滑我地個個雖然食到好飽,但最後都爭住食呢個粥店員叫我地一開始食哂d海鮮先呢
上個月同班舊同學食飯
有同學提議試下呢個蒸氣火鍋,大家一致贊成
咁小公主就負責打電話BOOK位
BOOK位既過程都有D勞氣
本來想BOOK 7點半,點知呀姐話無
咁我話BOOK8點得唔得呀? 佢就話8點OK,黎到等
咁其實真係8點有無位呢??如果無,其實我可以8點3/8點半
咁當日小公主已經早小小到
最後差唔多8點15先上到去
每張櫃中間都會有一個咁樣既蒸氣石鍋
同一個timer,比你蒸食物既時候計時
除左睇menu點菜之外
佢仲有一個放新鮮海鮮既area
你可以行出去睇下想食d咩之後即場叫
火鍋點可以無醬料,出面有個自助醬料區
由最基本既蒜、蔥、沙茶醬到醋、麻油、麻醬都有
不過可能太多人用,果個area都幾亂下
係未食任何野之前,待應會先將米,排骨同南瓜加係鍋底
咁之後一路蒸d野食既時候,食物d汁就會係蒸架到流落去
所以最後個粥就會吸收哂所有食物既精華
呢個粥真係好好食,雖然你見一開頭得好少料
但最後真係好鮮味,而家煲得勁滑
我地個個雖然食到好飽,但最後都爭住食呢個粥
店員叫我地一開始食哂d海鮮先
呢個係花蛤皇 ($128/斤),蒸5分鐘就有得食喇
每一粒蛤都係好飽滿好甜,又無沙
南非8-10頭鮮鮑 ($68/隻)
我地跟指示蒸左5分鐘,不過覺得有d唔係好夠熟
肉厚唔韌,都幾鮮甜
日本大元貝皇 ($68/隻)
帶子好好食,店家預先鋪定粉絲同蒜
蒜好咩都唔駛點,肉厚同超級鮮甜
象拔蚌仔 ($78/隻)
店家預先幫你切好一條條,肉質爽口,正
花竹蝦 ($38/一兩)
我地當日叫左一斤,大概有10-12隻到
d蝦隻隻都有我手掌咁長
肉質勁陣牙,新鮮既海鮮真係呃唔到人
呢到除左海鮮,都有唔同既肉類
我地就叫左半隻蟲草花蒸雞 ($148)
雞肉算有彈性,唔係冰鮮雪到淋哂果d
而且店家有先用生粉撈一撈隻雞,所以食落都好滑
清蒸和牛(大:$288)
和牛一塊塊鋪好係個蒸籠到
因為我地太心急放落去蒸,所以冇影到蒸好之前係咩樣
每塊牛肉d雪花都平均分布,勁有牛味,正!
最後都要叫d蔬菜食下既,分別叫左:
肉碎蒸什菇($98)同埋蒜茸煎勝瓜($78)
不過蒸個什菇既時候出左小小意外,
就係個爐無啦啦自己關左
叫d待應黎睇,整左之後都唔得
最後個菇蒸左成10分鐘都有
可能翻蒸左太多次,攪到個菇食落好似怪怪地咁
介乎係熟同唔熟之間
相比之下,勝瓜就好食好多
夠嫩無蒸,仲要吸哂d蒜茸既香味

小公主覺得今次既蒸氣火鍋都係一個唔錯既體驗
蒸氣既方法,更加能夠保存食物既味道,而且好健康
加上潮福既食物質素都好好,所有野都好新鮮
不過讚完之前都有d野要改善

最主要都係員工方面,好似一開始訂位既姐姐啦
甚至係樓面工作既員工,好多時問佢地野都答唔到
中間個鍋停左,我地都要問左2-3個員工先整番好
因為蒸氣火鍋每次只係食一樣野,
所以個鍋一停,就變相要等好耐先再有野食
而價錢方面,小公主覺得真係有小小貴
雖然一分錢一分貨,但我相信比同樣價錢
其實出面都有好多選擇,甚至乎係烹調好咁比你食
如果價錢可以調整下會更好!!

2015-08-23
2015-08-30 7088 浏览
緊貼飲食潮流的饞嘴一族,對蒸氣石鍋必定不會陌生,據說這種以尖頂籐帽當鍋蓋的烹調方法,能夠高度保溫,從而鎖住食材的原汁原味。如此有趣的新煮意,小妹當然不甘後人,今晚懷著好奇見識一下。寫食評時才知餐廳極速擴展,短短時間已開設了七間分店,可見這個熱潮一時無兩。位於旺角道的店子環境寬敞,格局類似中式酒樓,但裝飾較為時尚摩登,其中一幅以蒸籠砌成的牆壁,盡顯獨突之處。全場最吸引小妹之地方,莫過於海鮮「小市集」,那裏的食材種類繁多,包括象拔蚌、鮑魚、生蠔、花螺、扇貝等等,部份正在水中暢泳,認真生猛。客人看見甚麼海產新鮮,便可即場落單,價格就寫在白板上,明碼實價。每張桌子都擺放了一頂籐帽,整個用餐過程全由侍應代勞。當啟動爐頭時,「喳喳」之聲便會響起,蒸餾水隨即灌入石鍋,然後開始蒸煮。由於每種食材烹調多久各異,餐廳預備了計時器,提醒侍應何時將食物起碟。置於石鍋底部的是煲粥的材料,即是南瓜、排骨和珍珠米,無需加水,上層再放一個有孔蒸盤,擺放各種海鮮、肉類或蔬菜。加熱時所有精華向下流,粥品因而吸盡一切味道,這要留待最後才享用呢!現在要等的就是蒸盤上的蟶子,煮海鮮一般只需幾分鐘,看著白煙慢慢從籐帽飄來、香氣滲
現在要等的就是蒸盤上的蟶子,煮海鮮一般只需幾分鐘,看著白煙慢慢從籐帽飄來、香氣滲出,真是非常心急。很不容易才聽到「咇咇、咇咇」,終於有得食了!
紐西蘭蟶子皇足有手掌般長,蒸製時間掌握得宜,入口爽彈不老,很易便能咬開。廚師在面頭鋪了蒜蓉,味道適中沒有蓋過蟶子鮮味,底下則墊有粉絲,吸收所有甜美。
吃慣濃味的食客嫌太清?可到場內調味架自行「混醬」。豉油、甜醬、沙茶醬、花生醬、沙嗲醬、辣椒油、鎮江醋、胡椒粉等一應俱全。配料還有蔥花、芫茜、紅椒絲、蒜茸……應有盡有。
返回座位後,第二道海鮮經已準備好。體型珍寶的龍蝦開邊蒜蓉蒸,肉地豐厚、色澤雪白、賣相極佳。利用筷子把整塊肉挑出來,豪邁地大啖咬,回彈力強!出眾之處是肉汁豐盈,鮮美無比,小妹誠意推介。
作為魚癡的我滿心期待這道菜式,矜貴的老虎斑經已拆肉切片,部分還連著少許骨頭。魚肉肉質結實,加入陳皮絲蒸煮,散發陣陣甘香。最吸引是超厚的魚皮,膠質很重有美容之效,不過當中有些稍韌,需要時間咀嚼。
碟碟餸菜煮好即上枱,新鮮滾熱辣,此時最好喝幾口冰凍飲品。竹蔗茅根水甜度適中,清新順喉,用來解渴一流。此品還有助降火,比起汽水健康。
試過幾款海鮮後轉轉口味,就來一碟蟲草花蒸雞雞件皮薄肥膏少,已經醃得入味,再加紅棗青蔥薑片,滋補養生。嫩滑的雞件毫不油膩,而且充滿紅棗香,夾些爽脆的蟲草花同吃,健康可口。
之後輪到金蒜蒸芋頭拼蕃薯,其實煮製這個餸菜也不易,因為芋頭質地比蕃薯實淨,所以拿捏時間要恰到好處,否則會出現一款未熟、或一款過腍的情況。蕃薯蒸得軟綿綿,本身已夠香甜,不加炸蒜反而更好,芋頭亦粉綿味濃,然而多吃很易飽滯。
最後便是全晚重頭戲,熬了成個小時的南瓜排骨粥。金黃色的粥底質感很杰,還見到粒粒米花,除了南瓜的甜、排骨的香,還吸盡之前蒸過食物精華,最突出就是雞油的芳馥,香到不得之了。雖然已經很飽,還是嚐了整整一大碗。
餐廳越夜越多人,場面熱鬧,如果事先沒有訂座,恐怕要等候一段長時間。原來店子經營至凌晨四時,最適合貓頭鷹一族,大班朋友圍在石鍋旁,邊吃、邊喝、邊吹水,確是賞心樂事。小妹估計,稍後踏入秋冬季節,蒸氣石鍋定必大行其道,是否如此?拭目以待。
2015-08-30 3865 浏览
本身是個「超級海鮮控」,早前韓國大熱的「九層塔」較適合一大伙人聚餐,而這裡卻剛剛相反,即使只有兩小口子也非常合適,因為原理就是「食幾多、叫幾多」,豐儉由人!先說服務,個人覺得很一流,我們比訂位時間早到,接待姐姐有說有笑的,還貼心地為我們安排卡位,讚。入座後有專人陪伴揀海鮮,為你細心解釋,即使是第一次光顧也沒有不安的感覺;而其他服務員也是熱心為我們服務,感覺良好。環境乾乾淨淨,不算迫狹!食物方面,選擇十分多,除了海鮮外,還有肉類、蔬菜可以選擇,海鮮類非常新鮮,印象最深的是龍蝦,開了邊上桌都還會動,強!食物全由服務員為我們服務,而且服務員實在太貼心,知道現在香港人都愛「相機食先」,都會讓我們先拍照才下鍋。價錢方面,不能說是便宜,但亦不是貴,算是公道價錢吧!所以個人覺得這間餐廳是值得一試的。温馨提示,建議先訂位,因為到晚上10點仍然是全場滿座的,每日下午2點開始接受預訂,另外新張期內9時後入座即享8折優惠!

環境乾乾淨淨,不算迫狹!

汽水@$12
清蒸老虎班
清蒸石蠔
金銀蒜蒸蟶子王
蒜蓉蒸龍蝦
  • 小象拔蚌、石蠔、鮑魚糯米飯
1K
2015-08-28 3288 浏览
自從韓國的九層海鮮塔帶起這股蒸海鮮潮流後最近香港又興起蒸氣石鍋據說餐廳引入左雲南傳統用上以藤編織成的草帽當作鍋蓋編織緊密的草滕有很強的保溫功能再利用檯下的大瓶蒸餾水產生蒸氣可以把所有食料保留原汁原味的食材主打是新鮮的海鮮外面有滿滿的海鮮讓客人選擇而且牆上列明每款海鮮的價錢名碼實價餐牌除了價錢外更有蒸食物的所需時間提示每檯都會有的計時器竹蔗水 $30店家自家製的入口不會太甜,很解喝呢先來了一個新鮮排骨粥底 (細$60)粥底用上珍珠米、有南瓜跟排骨不用加水,之後再把海鮮隔放到上方讓排骨粥可慢慢煮,留到最尾才吃蒸開邊龍蝦$168/隻(蒸5分鐘)原隻龍蝦開邊跟蒜茸一齊蒸時間一到服務生會過來幫忙的龍蝦肉質彈牙,濃濃的蒜茸味非常鮮甜,好食!!紐西蘭蟶子皇 $46/隻 (蒸4分鐘)蟶子皇蠻大隻的剛剛蒸好的蟶子非常鮮甜肥美而且非常的彈牙,不會太韌粉絲更吸收了所有精華蟲草花蒸新鮮雞 $148/半隻(蒸10分鐘)雞已經提前醃過的份量不少雞肉來得好滑滿滿的黃油雞件味道偏淡最好就要跟蟲草花跟紅棗片一拼食清蒸老虎斑 $30/両(蒸6分鐘)這裡有八両有加入薑蔥跟果皮作提味老虎斑爽口彈牙味道鮮甜富魚香不愛吃魚的我也
自從韓國的九層海鮮塔帶起這股蒸海鮮潮流後

更有蒸食物的所需時間提示
每檯都會有的計時器
竹蔗水 $30

店家自家製的

入口不會太甜,很解喝呢
先來了一個新鮮排骨粥底 (細$60)

粥底用上珍珠米、有南瓜跟排骨

不用加水,之後再把海鮮隔放到上方

讓排骨粥可慢慢煮,留到最尾才吃
蒸開邊龍蝦$168/隻

(蒸5分鐘)

原隻龍蝦開邊

跟蒜茸一齊蒸

時間一到服務生會過來幫忙的
龍蝦肉質彈牙,濃濃的蒜茸味

非常鮮甜,好食!!
紐西蘭蟶子皇 $46/隻

(蒸4分鐘)

蟶子皇蠻大隻的
剛剛蒸好的蟶子非常鮮甜肥美

而且非常的彈牙,不會太韌

粉絲更吸收了所有精華

不愛吃魚的我也食了好幾塊
到了尾聲

粥底已經煮得綿綿的

南瓜更煮到溶爛

粥底相當鮮甜,入口米粒帶點口感

非常好吃!
最後更送上西瓜作為飯後果
身為海鮮控的我

這裡絕對會再訪的!

2015-08-19
  • 紐西蘭蟶子皇