2025-03-23 144 浏览
今日我同朋友去品嚐到幾道美味的潮州菜式於潮林園滷味大王,分別是滷味乳鴿皇、方魚肉碎潮州粥、滷味小食雙拼(墨魚、鵝腸)、芥菜煲,這間潮州餐廳食物質素好,價錢唔貴,仲冇加一,餐廳地方整潔,裝修得舒適溫馨,枱凳擺放整齊,令人坐得舒服,店員服務態度又好,來這裏食真不錯。✌🏻滷味乳鴿皇是一道經典的潮菜,其獨特的口感和風味令人深受喜爱,乳鴿肉質鮮嫩,滷制後更加柔軟,入口即化,鴿皮經過滷制後滑而不腻,與鮮嫩的肉質相得益彰,滷香味道濃郁,香氣渗透鴿肉,滷水的香氣和鴿肉的鮮美在口中持久不散,令人回味,是一道美味與口感的佳餚。✌🏻方魚肉碎潮州粥味道鮮美且帶有魚肉的清香,方魚肉質香脆細嫩,煮成粥後,魚肉的鮮味會融入粥中,帶來一種溫潤的口感,而肉碎則為粥增添了嚼勁和肉香,使整體口感更加豐富,粥的湯底鮮美,魚肉的鮮味和肉碎的香氣完美融合,仲加入好多香蔥粒嘅調味料,提升香風味,食落美味可口,真係好美味嘅潮州粥。✌🏻滷味小食雙拼(墨魚、鵝腸)份量不少,墨魚經過滷製後,口感彈牙且有嚼勁,滷汁的香氣滲入墨魚中,帶有淡淡的甜味和香香的鮮味,吃起來鮮美而不膩,鵝腸經過滷製後,口感脆嫩,帶有獨特的油脂香氣,滷汁的味道滲透到鵝

✌🏻滷味小食雙拼(墨魚、鵝腸)份量不少,墨魚經過滷製後,口感彈牙且有嚼勁,滷汁的香氣滲入墨魚中,帶有淡淡的甜味和香香的鮮味,吃起來鮮美而不膩,鵝腸經過滷製後,口感脆嫩,帶有獨特的油脂香氣,滷汁的味道滲透到鵝腸中,鹹香濃郁,吃起來非常過癮,花生香脆大大粒為這道小食增添了額外的口感層次,花生的油脂香氣與墨魚和鵝腸的味道相得益彰。

✌🏻芥菜煲的味道豐富層次分明,芥菜帶有甘甜味,增添清爽感,蒜頭釋放出濃郁的香氣,為湯底增添深度和辛香,同時也提升了整體的風味層次,豬肉片為這道菜提供了豐富的肉香和鮮味,肉片的油脂融入湯中,使湯汁更加濃郁滑順,口感也更為豐滿。這道菜非常適合食晚飯,熱騰騰的湯汁和食材的結合,帶來溫暖的滿足感,是一道充滿家常風味的料理。
2025-03-14 162 浏览
出来路过进来看了发现环境很整洁,服务很热情,菜上齐了口味也很好。第一次吃潮州卤鹅要的是鹅肉鹅肠双拼,送例汤。鹅肉不柴鹅肠很脆真是一个宝藏小店,推荐给大家,下次还会光顾
要的是鹅肉鹅肠双拼,送例汤。鹅肉不柴鹅肠很脆
真是一个宝藏小店,推荐给大家,下次还会光顾
鹅肉鹅肠双拼饭
鹅肉鹅肠双拼饭
今天在銅鑼灣 shopping,途經灣仔翰林園滷味大王,剛考是午飯時間,我哋便進店一試這間潮州滷水鵝,在門外已經聞到陣陣滷水香味!經我們一試之下,真心覺得這間店的食物及味道不錯,非屬上等菜式,亦不失有潮州的風味。比起其他潮州菜館,他們的價格亦算平宜及大衆化,而我們選了滷水雜錦拼飯及滷水鵝肉飯,它的份量也很大碟,再加上例湯一碗,真是超哂值,一般大食王也都應該足夠飽肚的。值得我們介紹及推介給朋友及下次會再來試其他食物!
值得我們介紹及推介給朋友及下次會再來試其他食物!
2025-03-02
2025-02-28 190 浏览
價錢親民 美食階段經過銅鑼灣一定要試吓態度好舖頭衛生服務都周到仲有其他嘢食都性價比高所以大家可以自己上網搵吓呢間舖頭真係真心推介建議遊客嚟歡迎嚟食我覺得有少少米芝蓮嘅舖頭水準真係唔係誇張
價錢親民 美食階段
建議遊客嚟歡迎嚟食
我覺得有少少米芝蓮嘅舖頭水準
真係唔係誇張
2025-02-14 254 浏览
今日情人節,同老公一齊過嚟呢度食嘢.好正宗喎,我哋叫咗個滷水大拼盤.里面有十幾種嘢拼埋一齊,有鵝肉,鵝腸,鵝肝,豬肚,豬頸肉,豬腸,仲有紅腸,五花腩仔,同埋青菜同花生🥜真係抵食囉!
2025-01-23 304 浏览
少有地發現銅鑼灣有好食嘅滷味又好食,份量都頗多,價錢又唔貴!一個沙薑雞飯或者滷水鴨飯都係$48一坐低就即刻送咗兩碗例湯😆仲可以自己可以斟水+紙巾,真係幾推介🙌🏻
少有地發現銅鑼灣有好食嘅滷味

又好食,份量都頗多,價錢又唔貴!

一個沙薑雞飯或者滷水鴨飯都係$48

一坐低就即刻送咗兩碗例湯😆

仲可以自己可以斟水+紙巾,真係幾推介🙌🏻
2025-01-18 336 浏览
好正!好正非常之好食,滷水味夠重味唔會太鹹,亦都有乳鴿鵝肝鵝紅鵝腸豬手豬肉好好味,另外服務好好環境一般好似茶餐廳咁樣,價錢都合理,少少偏貴不過正常的銅鑼灣。介紹大家嚟。

2024-12-22 371 浏览
諗住去「再興」食雞肝飯,但坐低落單話無,咁唯有失望離坐。行吓行吓見到呢間潮州滷味店啲嘢都幾好樣,兼且又見到有鵝肝,咁就試吓你啦。獅頭鵝肉飯($58)拼鵝肝(+$10)獅頭鵝肉約有八件,份量足,而且無連骨(只有些少碎骨),啖啖肉,鵝肉肉質有咬口,雖然唔係嫩滑,但一啲都唔嚡,滷水入味,鵝皮都幾彈牙(有兩件皮下脂肪多少少,但唔肥膩,可接受)。鵝肝約有四分一個,切成約七片,口感粉嫩,味道正常。另外仲有兩片滷水豆腐及少量榨菜。跟餐附送例湯,清淡但夠味。

獅頭鵝肉飯($58)拼鵝肝(+$10)
跟餐附送例湯,清淡但夠味。
獅頭鵝肉飯拼鵝肝
獅頭鵝肉飯拼鵝肝
例湯
2024-12-17 339 浏览
好吃兼抵食,味道十分好,夥伴十分友善,地點十分方便係軒尼詩道。滷味鵝片拼盤都好,潮州粥九菜豬血等等都可以。大家一定要來試試嚐一嚐正宗潮州美食,一定不會令你失望𠺢。
2024-12-15 439 浏览
即煎蠔餅新鮮份量足,蠔仔粥蠔仔多及大隻,墨魚新鮮,鵝腸爽滑,鵝片肥廋适中,豬紅新鮮,韮菜青綠,全部水準之作。潮州的美食不僅僅是味覺的享受,更是文化的體驗,每一道菜都蘊含著深厚的歷史和傳統,探索潮州美食。

2024-11-09 428 浏览
滷水風味十足,食物份量勁大份,味道好好味嘅隱世小店,平時就咁行過都冇為意,今日係朋友拍心口話試過真係好好食,所以我們一行人一定要試,就一齊嚟凍烏頭好大條又新鮮,一入口就好有魚油味,唔腥香香的,鵝肉好淋,好出色必食100分拼盤菜品種類繁多,選擇困難都唔使驚,樣樣都有得試吓。豆腐真係估唔到可以咁滑,好有驚喜呀!!!!!!!職員態度好好! 今次同朋友一齊食,個個都讚不絕口,表示一定會encore !!!!!

凍烏頭好大條又新鮮
,一入口就好有魚油味,唔腥香香的,鵝肉好淋
,好出色必食100分

職員態度好好!

2024-11-09
嚟過潮林園好多次,每次都叫招牌鵝片飯,真心好食,肉嫩多汁,好好味!仲有佢個湯,看似清淡,但其實好滑,一飲就知係老火靚湯,仲試過幾次添飲。舖頭和老闆、老闆娘都係實而不華。話雖不多,卻充滿人情味!真心推介!👍🏼😋🤩🥳
2024-09-20 382 浏览
份量足夠 食物好似味 有老火湯送唔怕食唔飽 雙拼都只係要$10仲冇小份量 啲雞好有味服務態度好 要多飯都免費湯都好大碗 下午茶有免費嘢飲送 紙巾免費 辣椒醬好食 冷氣十分充足 地方闊落
2024-08-23 527 浏览
之前食過幾次,都好好水準。今晚再食,鵝肉好好味,有豆腐底。魚係元朗烏頭,有Q嘜,好食。潮州春菜好少地方有得食,呢間正宗潮州煮法,好味。店員有禮貌,價錢又優惠,良心小店,撐
之前食過幾次,都好好水準。
今晚再食,鵝肉好好味,有豆腐底。
魚係元朗烏頭,有Q嘜,好食。
潮州春菜好少地方有得食,呢間正宗潮州煮法,好味。
店員有禮貌,價錢又優惠,良心小店,撐
2024-08-23
  • 鵝肉
2024-06-08 818 浏览
今日同朋友去銅鑼灣行街,決定食呢間好多好評的潮州菜。兩個人點左韮菜豬紅,墨魚鵝腸雙拼,鵝髀飯,非常地道,尤其韭菜豬紅超推薦,鴨髀飯超大份,墨魚鵝腸彈牙,老闆娘送咗例湯,服務態度超好,超抵食。餐牌上仲有好多其他選擇,例如蠔仔粥,蠔餅,走地雞等等,全部性價比都極高。進食嘅期間不停有食客幫襯,絡繹不絕,係附近居民嘅好選擇,或者嚟銅鑼灣行街都值得一試,重要嘅係價錢十分合理,無論同朋友定屋企人都值得咪一試。

2024-06-08