2025-04-07
去到潮洲滷水舖你會諗到食乜?滷水腩肉,豬大腸,鵝腎,鵝肝,滷水蛋,豬肚,豬耳,紅腸,墨魚,豬頸肉,好多好多,但一次過可以食得晒咁多嗎?都可以嘅,因為有啲大小唔同嘅拼盤,但呢度啲嘢唔貴,可以一次試啲啲,來多幾次啦就可以食晒咁多様。咁呢日吃咗啲咩?睇吓:鵝片飯、鵝肉飯作為主食唔少得,再來個小食雙拼,有我至鍾意的“鵝腸”同埋“墨魚”,仲有一大份美味可口的“韭菜豬紅”,店家仲送咗两個靚湯 ---青,紅蘿卜豬骨湯。鵝片飯,滷水够入味,味道香濃,仲有滷水豆腐,都好好味,令人好有胃口;鵝肉飯够厚肉,亦入晒味,同様哋有好味的鹵水豆腐💗鵝腸營養豐富,脂肪含量低,不飽和脂肪酸含量高,對人體健康十分有利,唔怕食過量。鵝腸口感爽脆、味道爽脆甘香,至於墨魚更是不遑多讓,味道口感皆是一流滷水好入味,多種香料豐腴香氣,嫩滑又有咬口,同様墨魚含豐富蛋白質,低熱量及脂肪,肉質厚彈,食多少少也不怕👍