2001-10-06 12 浏览
朋友介紹去呢間甜品店,佢地係以蓮子做主要材料,再mix 埋其他好似黑糯米,湯圓,綠豆沙或雪糕. 味道係幾特別, 大大碗又唔貴,不過冇乜其他甜品,我個人就麻麻地鍾意蓮子, 所以我覺得普通啦,不過老闆真係好熱情,如果唔知食乜好,老闆會詳細介紹的.
2001-08-27 3 浏览
去創發食﹐遇著停電﹐都唔係食得好飽。於是又落去合成食糖水。八點幾鐘﹐大半地方都坐滿人。叫了腐竹蓮子雪耳清心丸﹐還有其他幾款黑糯米﹑紅豆沙﹑雪蛤羔等等。果然無介紹錯﹐蓮子好正﹗最重要就係糖水唔會過甜﹗﹗﹗加上老闆招呼周到﹐顧及食客意見﹐問問合不合我們胃口。價錢貴點﹐也是值得的。不過入廁所時﹐看到衛生環境太差﹐好彩係食完先去﹐如果唔係就真係乜胃口都無啦﹗
價錢貴點﹐也是值得的。
2001-08-04 16 浏览
每個食評都話好正,但係我認為水準只係一般,幾十款配料任你撈只不過係夠靈活、創新,但味道其實就真係平凡過唔平凡!
2001-07-13 1 浏览
我都認同jessie所講, 多選擇及任你佩搭!正!我都最愛它的蓮子, 又大又香又鬆化! <br>
2001-07-12 1 浏览
呢度D 糖水有好多款,材料仲可以任你配搭,特色就係份量十足,料多過水.心水推介係紅棗蓮子雪蛤膏同蓮子雪耳龍眼燉百合.其實有蓮子o既糖水都食得過
2001-05-14 2 浏览
今晚去食o左個蓮子黑糯米湯圓, 係熱食o既. 一上檯, 原來都幾大碗. 首先就梗係試o下D 蓮子先啦, 嘩.... 正, 好鬆化, 入到口唔使咬都已經溶晒! 黑糯米都唔差, 水準之上. 而湯圓都好好食, 係芝麻湯圓o黎o既, 有好香o既芝麻味, 好好食!價錢($26) 就貴o左少少啦, 可能係地區問題啦, 但都算值o既!
呢間店子雖然唔係話好大, 但坐得都幾舒適, 打正旗號賣潮州糖水,當然煲得有番咁上下啦, 很夠火候, 還有其他的糖水可以點溝都OK, 我就最喜歡叫它們的清心丸糖水, 很好吃,其它的糖水店不是每間都有得吃。至於價錢就略貴。

至於價錢就略貴。
2000-07-09 15 浏览
你要乜糖水都有,點溝都得,有好多款式,但係多人時會失準,不過老闆的服務態度一流
2000-06-10 19 浏览
合成糖水果然名不虛傳,o 個次叫個綠豆馬碲沙,好美味呀!馬碲沙十分之沙,而朋友叫的糖水雖然貴些少,但極之好味,總之抵咁多人食、咁好生意啦!
2000-04-24 12 浏览
講真,我就唔覺得特別好好食,不過真係好多選擇,成70 款咁多,又有得任溝,梗有一款o 岩你。我就鍾意食9 號紅荳沙清心丸,潤喉得黎又有o 野o 趙,食飽飯食都唔錯。
2000-01-04 5 浏览
哈哈~ 講到合成果次一行十幾人去~~ 隨意叫36-24-36~ 笑死我啦~ 仲有成個場都係我地玩晒~ 卒之唱下d ,, 咸濕歌搞下氣氛 不過我果次淨係叫左客西米露~ 見同行十幾個友人都好滿意~ 即係合成d 野掂啦~
哈哈~
講到合成果次一行十幾人去~~
隨意叫36-24-36~
笑死我啦~ 仲有成個場都係我地玩晒~
卒之唱下d ,, 咸濕歌搞下氣氛
不過我果次淨係叫左客西米露~
見同行十幾個友人都好滿意~
即係合成d 野掂啦~
1999-11-22 11 浏览
阿Moon ,我估阿方生梗係無話埋比你知呢度D 糖水係可以自由組合o 既,例如你可以叫蓮子綠豆清心爽加旦,至o 岩又貪心又鐘意擘糖水o 既我呀!
1999-11-21 8 浏览
除了可以用非常有潮州風味來形容外, 仲可以話是全城最飽肚的糖水。料多不在話下, 蓮子同豆都大大粒。在九龍城附近返工的OL 們, 真的可以去這裏食糖水當開飯!
1999-11-21 5 浏览
o 黎到呢到食潮州糖水, 令你最印象深刻既, 唔單只係地個個都可以背得出個糖水牌. 而且地既糖水同一般既港式糖水好唔同. 呢到最出名既, 就係蓮子. o 個個肥肥地帶住紅色圍裙既方先生就介紹左幾個招牌糖水俾我地, 我就揀左個38 號既滋補紅蓮"dun" 雪蛤. 夠晒滋補養顏, 方先生真係無介紹錯.