2021-04-11 0 浏览
都有一段时间冇黎呢间潮州糖水谱,每次来基本上都系一定会叫清心丸,只差在用乜嘢配搭,究竟系就咁绿豆定系绿豆边,又或者加唔加莲子,谂起都觉得开心。不过今次帮衬,明显少咗好多人,唔洗等又唔洗上角楼,唔知系唔系同佢d糖水质素下降有关呢?先讲我最锺意嘅清心丸,以前外脆内烟韧,今次就成pat野咁,朋友点的白果腐竹蛋,似乎稀咗少少,无谂过最基本嘅经典糖水都失手。希望今次纯属个别事件,系我唔好彩,因为呢间真系我心目中No 1的糖水舖。
2021-02-25 190 浏览
呢晚同朋友系附近食完饭, 意犹未尽,再搵地方食糖水!咁佢呢, 就推介我食呢间~佢话呢间潮州合成甜品好多年历史,佢想当年学生时代回忆, HAHA一入店内, 好怀旧FEEL~睇MENU, 糖水都好特别, 好少系出面见到的~我好多都未见过, HAHA,好似有D糖水, 有柿饼! 真心特别!!同埋朋友话我知, MENU上有既野都可以任意配搭~唔一定要跟佢既配搭的~但我地最後就食我朋友推介的:马蹄沙清心丸~我食冻的, 朋友食热的~朋友仲加左雪耳!我第1次食清心丸同马蹄沙的~我想讲, 真系好好味!!我本身都好喜欢食马蹄糕个D, 呢个马蹄沙都有粒粒马蹄有咬口, 味道好清甜~然後清心丸! 好烟UN! 口感好好!我真系好喜欢呢!我之前要再带另一半再来食过!!
呢晚同朋友系附近食完饭,
意犹未尽,再搵地方食糖水!
咁佢呢, 就推介我食呢间~
佢话呢间潮州合成甜品好多年历史,
佢想当年学生时代回忆, HAHA

一入店内, 好怀旧FEEL~
睇MENU, 糖水都好特别,
好少系出面见到的~
我好多都未见过, HAHA,
好似有D糖水, 有柿饼!
真心特别!!

同埋朋友话我知, MENU上有既野都可以任意配搭~
唔一定要跟佢既配搭的~
但我地最後就食我朋友推介的:
马蹄沙清心丸~
我食冻的, 朋友食热的~
朋友仲加左雪耳!
我第1次食清心丸同马蹄沙的~
我想讲, 真系好好味!!
我本身都好喜欢食马蹄糕个D,
呢个马蹄沙都有粒粒马蹄有咬口,
味道好清甜~
然後清心丸! 好烟UN! 口感好好!
我真系好喜欢呢!
我之前要再带另一半再来食过!!
2021-02-23
宵夜
2020-12-05 333 浏览
每次食呢间糖水都会叫佢嘅招牌“清心丸”,食落烟烟韧韧系大婶最钟意嘅口感🤗。今次就叫左个热嘅绿豆沙加清心丸,估唔到热嘅糖水啲清心丸都唔会淋咗👍🏻,个绿豆沙都唔太甜。大叔就叫咗个腐竹鸡蛋糖水,大婶不嬲都麻麻地呢款糖水,不过都试咗一啖唔系好甜,同埋腐竹都好多。钟意食烟韧嘢嘅推介你要去食清心丸😋

钟意食烟韧嘢嘅推介你要去食清心丸😋
绿豆沙清心丸
外卖自取
绿豆沙清心丸
2020-11-28 265 浏览
隔离食饱饭念住食下糖水,坐低叫左三碗糖水,其中莲子百合雪耳清心糖水,找不到雪耳,糖水只食到冰味,成碗野系无味既雪水。百合仲系黑色的,无洗乾净,离晒谱。碗野感觉真系好求其,另外两碗算正常没有特别,不过食完有点不适,似d冰唔乾净无服务可言,个啊姐定唔知老板好赶客,食完嫌你阻埞叫你快啲行出去,吓人的态度。睇下其他comments,原来有人有相同经历,早知就唔再黎啦.以前食过几次,之前都唔见得好服务,不过食碗糖水姐,但未至於赶客,现在又难食左,你食完再企系间店等埋单都嫌你阻埞,唔推介了

2020-11-28
2020-11-27 244 浏览
第一次试潮州甜品,同平时见开嘅中式糖水舖啲选择都有啲唔同,几新奇。拣左莲子雪耳百合,唔会太甜得黎系清甜🥰食落觉得好健康,莲子尤其惊喜因为好腍好甜🤩另外加左2粒芝麻汤圆,汤圆就无乜特别有机会都想试埋其他😋😋铺头好旧式,有种回到过去嘅感觉🤣
另外加左2粒芝麻汤圆,汤圆就无乜特别
有机会都想试埋其他😋😋
铺头好旧式,有种回到过去嘅感觉🤣
莲子雪耳百合+汤圆
莲子雪耳百合+汤圆
2020-10-31 302 浏览
香港地痞式既糖水舖真系买少见少,难得嚟到九龙城,一定要去合成糖水叹返碗中式甜品,特别以前喺呢区读书,零舍觉得有人情味。我哋叫分别叫咗两碗糖水,第一碗系绿豆边清心丸马蹄沙,清心丸食落好有咬口,烟烟韧韧,系呢种秋高气爽嘅日子里面,暖笠笠嘅马蹄沙加添左一份滋润,细细粒爽爽嘅马蹄,加上煮到好淋身嘅绿豆边,提升左成碗甜品嘅层次。第二碗糖水系腐竹糖水鸡蛋再加清心丸。腐竹鸡蛋口味浓郁,腐竹味道清甜,配上清心丸爽口弹牙嘅口感,令整天嘅心情变好。人情味嘅店舖现时真系越来越少,所以大家如果想回味一番,不妨到此一游!

2020-10-31
食完晚餐好想食糖水, 就揸车去九龙城食合成。九龙城真系几点钟去都系咁多人! 想搵个位泊车都有D难度呀~我次次黎都系食腐竹薏米清心丸,今次黎到想转下食另一样。但睇哂成个MENU 最後都系照旧。哈哈!真系好想知道清心丸系点整。我本身中意食QQ口感既野(例如芋圆)。所以清心丸都系我既最爱!朋友分别叫左莲子百合清心丸同潮州绿豆边清心丸。我坚持我果碗系最好食。宜家D旧式既中式糖水真系买少见少。虽然佢卖得有些少贵。不过真系好好食呀!如果亲民D既价钱就PERFECT啦~ 佢既TURNOVER真系好快。我地3人行, 15分钟就完成左自己碗糖水!

• 腐竹薏米清心丸
2020-10-13 246 浏览
本人从未写过食评,呢碗嘢衰到我要出声,老公买糖水返嚟俾我同奶奶,我食先,一路食一路发火话,奶奶觉得我夸张,到佢食嘅时候,食咗一啖就陪我一齐话。。。沟冰块嘅糖水,我第一次食咁多冰嘅芒果西米露,淡到好似饮水咁,超薄切芒果,仲要酸嘅,成94蚊两碗。。。咁多好评,仲要九龙城区,真系好失望!
2020-10-13
外卖自取
2020-10-04 174 浏览
#糖水 #dessert #甜品 #中式糖水 #潮州糖水 #desserts 传统糖水店,环境怀旧简洁😂#雪耳薏米马蹄沙 (26号) $35 热腾腾的糖水饮落去很舒服,底下有一粒粒爽口马蹄碎,还有甜甜的薏米,有不同的口感。#冰花莲子雪耳薏米柿饼 (56号)柿饼 $39 凉透心的感觉~有很多口感,冰花好脆好好咬🤣柿饼甜甜ᶘ ᵒᴥᵒᶅ个人口味评分:7.5/10#food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic

传统糖水店,环境怀旧简洁😂

#雪耳薏米马蹄沙 (26号) $35

#冰花莲子雪耳薏米柿饼 (56号)柿饼 $39
凉透心的感觉~有很多口感,冰花好脆好好咬🤣柿饼甜甜

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ个人口味评分:7.5/10

2020-10-04
今次专登揸车黎食合成清心丸 ,由大学开始食!今次叫左最爱既❤️冰花腐竹雪耳清水丸,好清凉,唔会太甜,腐皮好薄身,好好味!夏天食好解热,最正真系呢到既清心丸 ,可以话系全港最好食😋
今次专登揸车黎食合成清心丸 ,由大学开始食!
夏天食好解热,最正真系呢到既清心丸 ,可以话系全港最好食😋

2020-09-20
  • 腐竹雪耳清心丸
2020-09-15 1038 浏览
同中学同学喺九龙城食完晚饭,我哋自不然走咗去食饭後糖水😛。喺九龙城数一数二出名嘅应该系「潮州合成甜品」。不过可能由於限聚影响,加上餐厅十点後无得做堂食,所以呢晚去到嗰度发现比以往静局。可能系咁,啲姐姐无咁忙,态度亦好咗🙈。我同朋友叫咗一人一碗腐竹薏米清之丸($36),本身有谂过不如嗌两款唔同嘅试下,之但系睇嚟睇去都系呢款最想食,而且清心丸系胆😎。糖水清清哋,唔太甜,味道唔错;但我嫌糖水太少、腐竹太多又唔够薄,成碗口感变得稠稠厚厚的,扣分。不过清心丸依然大大粒,四四方方,几可嚼口👍,个人感觉同糯米磁唔同,口感系再烟韧同正啲。但食落好饱肚😂,我居然食唔哂成碗。餐牌明明写$35,但落单要$36,$1就由佢啦,可能餐牌追唔上加价,哈哈。如果以佢知名度计,呢个价钱唔算贵,因为出面新派甜品舖闲闲地都$40一份啦😉。另外,糖水都几大碗,份量多!合成收藏啲剪报收藏得好好,过哂胶,全部都系接近20年历史嘅旧报道。佢出名到日本旅游书都有介绍佢🤔。小店环境好一般,旧唔系问题,问题系在於好多杂物咁,感觉唔太乾净😳...。佢有两层,之前去过上层都差唔多情况。总括嚟讲,我觉得去开九龙城想食清心丸嘅不妨帮衬一下,但
腐竹薏米清之丸
总括嚟讲,我觉得去开九龙城想食清心丸嘅不妨帮衬一下,但专登去就唔太值得。我朋友话上两次食啲清心丸好粉(今次正常),所以可能代表品质都几唔稳定。其实我有时喺到谂清心丸应该唔系好难整啫,但偏偏无几多间舖有卖,所以抵合成做独市生意嘅😝!
2020-09-08
$36 (宵夜)
2020-08-27 225 浏览
🧊·清热百合绿豆清心丸·红绿豆沙天气热辣辣特别想食冻野清心丸依然系我最喜欢的🍡仲有好多糖水选择,实有一款岩口味记得一定要加清心丸!即刻成碗野满足哂下次再试埋其他先
🧊
·清热百合绿豆清心丸
·红绿豆沙
天气热辣辣特别想食冻野
清心丸依然系我最喜欢的🍡

仲有好多糖水选择,实有一款岩口味
记得一定要加清心丸!即刻成碗野满足哂

下次再试埋其他先
  • 绿豆边清心丸
  • 潮州绿豆边清心丸
2020-07-24 407 浏览
黎九龙城一定食呢间历史超悠久嘅潮州合成甜品,相信系唔少老街坊嘅回忆🍮唔单止味道远超过其他舖头嘅中式糖水,佢地更有超过90款甜品比你拣,谂到你头晕🤩除咗传统糖水之外,食客更可自由选择配料,而招牌甜品就系莲子清心丸绿豆爽。🥰.🍰潮州绿荳边清心丸绿荳边即系去咗皮嘅绿豆,呢碗糖水真系清新到一个点🤩我要咗冻嘅,会加冰同埋加奶🧊清心丸种口感好似芋圆,不过冇乜味😗.🍰莲子雪耳百合好似屋企人煲个啲咁,超足料,好有家的感觉😳本身我出街一定唔会食中式糖水,因为黎黎去去都系芝麻糊,汤圆个啲,一般都系又稀又唔好食😭今次食完合成之後,完全令我对中式糖水改观,甚至宁愿食中式都唔想食西式🤫大家真系一定要试😻.🍽味道: 4.5/5🏙环境: 3/5👨🏼‍🍳服务: 3.5/5💧卫生: 3/5💰价钱: 3/5
🍰潮州绿荳边清心丸
🍰莲子雪耳百合
🍽味道: 4.5/5
🏙环境: 3/5
👨🏼‍🍳服务: 3.5/5
💧卫生: 3/5
💰价钱: 3/5
2020-07-09 465 浏览
听朋友说合成是一间很出名的糖水店,今天经过便进去试一试。店内贴满了很多媒体的报道,看似很出名的样子。由於之前我们已经吃了一些食物,於是我们两人只叫了一碗糖水一起分享,店员的服务依然不错,值得欣赏。我们叫了一碗潮州有季节性的糖水,姜薯百合莲子,姜薯很是特别,不是其他糖水店上吃到的食材。姜薯被切成很薄很薄的片,咬下去很爽口,有点儿像煲汤的玉竹。此外,莲子很粉,好吃。但价钱略有点儿贵,一碗糖水要$55了。
2020-07-05 249 浏览
食完晚餐,几个朋友意犹未尽,想继续坐下,倾下计,於是决定系九龙塘搵下食边间糖水。我哋一边行,一边睇,见到呢间糖水店门口有好多人等位,亦有唔少外卖,决定一齐试下。等左一阵,都算好快就有人安排我哋入坐,睇下餐牌,都有好多选择,有啲款式较传统的红豆沙,绿豆沙,亦有凉粉。最後我哋拣左6款甜品,我同其中一位唔食凉粉嘅朋友最初只系问该两款甜品可否唔要凉粉,职员回答当然得,接着她又问我们会否想把凉粉转换成清心丸,因为糖水这样会比较有特色。最後我哋转左清心果,整体感觉不错,糖水甜味适中,擂沙汤丸热食味道一流
2020-07-04