2006-06-28 12 浏览
昨晚去食糖水,冇乜人,食咗個熱清心丸,太大粒,要食好耐先食晒成碗,可以話都ok咁囉!而男朋友就食咗個凍雪耳糖水,都係一般.
2006-06-22 10 浏览
住呢頭﹐當然成日去呢道食糖水啦~~~~~~~~話佢舊式糖水鋪又唔係﹐因為佢好新潮﹐真係“合成”糖水囉﹐咩都搭得﹐你見個menu果d配答都知lu~~~~但話佢新式又唔係﹐一睇裝修就知係有番咁上下歷史的老店﹐又日日播d老歌﹐成日有鄧麗君﹑羅文﹑許冠傑﹑周旋﹑靜婷﹑甄妮﹑李香琴+譚炳文﹑陳寶珠等等等等老一輩歌手陪你食潮式糖水﹐咪話唔得意~~~~~~~~個人推介﹕任何有清心丸的糖水(如果你食的話)﹐煙韌有口感﹐特別綠豆邊/蓮子配清心丸(熱食好d)~~~~~eg. 綠豆邊意米蓮子清心丸~~~~~蓮子係呢度一絕﹐我阿嫲果d都唔夠佢黎~~~~~eg. 蓮子百合綠豆沙~~~~~~馬蹄沙同紅/綠豆沙都好正的﹐幼滑都不得了~~~~~~~價錢﹐$1x至$2x不等﹐叫唔叫抵睇一個個人﹐同覺得好唔好食啦~~~~
住呢頭﹐當然成日去呢道食糖水啦~~~~~~~~

個人推介﹕
馬蹄沙同紅/綠豆沙都好正的﹐幼滑都不得了~~~~~~~

2006-05-29 4 浏览
之前個禮拜差唔多日日陪女友大家姐一家食飯,食咗好多餐,琴日忽然醒起漏食咗依間鋪,sorry sorry...自己嚟呢度大大話都差唔多幾年,每次响九龍城食完飯後都會嚟,都有一排無嚟lor..一行七人,叫咗好多嘢,自己之前响金麥泰食飽飽,唔想食咁多,就叫咗個蓮子百合綠豆(加冰加奶),話唔食咁多,份量都好多。大致上水準保持,蓮子之前浸過糖水,依然係大大粒,非常清甜,加埋百合及綠豆,大大碗,直頭可以當飯食。美中不足係蓮子分量比以前少,不過都已經夠飽,no problem la..

2006-05-14 14 浏览
尋晚食完晚飯, 心思思想食甜品添..heehee!!於是決定去九龍城走一轉.. 掛念合成呢!! ^^一去到.. 問阿老闆介紹d 燉o既甜品o黎.. 佢好細心介紹3個比我... 又講埋入面d 味道... 仲話有一個係甘甘地添.. 叫我有定準備... =) 阿老闆真係好好人!!於是我選另一個紅"早"蓮子海底椰(熱)...好好食呀真係.. 好潤呀.. 同埋唔係好甜.. 蓮子一咬落去好粉.. 夠林...海底椰都好林.. 好好食..我仲order 左一個芝麻湯丸添.. 大大粒..皮都夠薄喎.. 而且芝麻餡好多呀.. 一咬開而且爆出o黎..hee!! 但係個汁就唔係好似其他甜品鋪用薑湯.. 所以個汁我都冇飲到.. 太甜喇..
尋晚食完晚飯, 心思思想食甜品添..heehee!!
於是決定去九龍城走一轉.. 掛念合成呢!! ^^

蓮子一咬落去好粉.. 夠林...
海底椰都好林.. 好好食..

(非会员)
2006-05-08 4 浏览
之前,聽人話馬蹄沙好好食,又聽到合成有咪去試下囉..!我一去到就叫左個馬蹄沙綠荳蓮子+清心丸(凍).....叫完之後再睇下份menu o下D凍野要加一蚊..咁奇怪..!!到上枱...原來係張D熱糖水加冰...咁就叫凍糖水...奇怪奇怪...但本人覺得始終唔夠凍...算啦..!!D糖水加左冰搞到水汪汪咁..淡晒...無咩特別...可能潮式糖水要熱先好食呢. ..算..下次再食熱先..但係佢D清心丸就...重以為佢到會用D靚野..(因為清心丸本身係潮洲食品)點知都係用D平價貨...但係蓮子就真係好好食...好正!! 好香夠甜...最後買左個蓮子椰汁黑糯米+湯丸..OK喇..!!不過不失...
之前,聽人話馬蹄沙好好食,又聽到合成有咪去試下囉..!

我一去到就叫左個馬蹄沙綠荳蓮子+清心丸(凍).....
到上枱...原來係張D熱糖水加冰...咁就叫凍糖水...
最後買左個蓮子椰汁黑糯米+湯丸..
OK喇..!!不過不失...

1K
2006-05-06 3 浏览
清心丸同蓮子係我個人推介。除糖水外,合成粉麵都唔錯,推介豬潤米。烏冬就麻麻啦,不用試。
清心丸同蓮子係我個人推介。

糖水外,合成粉麵都唔錯,推介豬潤米。烏冬就麻麻啦,不用試。
(非会员)
2006-04-27 7 浏览
就係上個禮拜之麻, 我同我老公諗住咁多人話合成出名,又咁啱係隔離清真牛肉館食完啲味精鬼咁口喝,即刻走入去食碗糖水,嗰個肥老闆介紹食腐竹蛋加碎冰,話係潮式喎,我老公就食什麼紫米加雪糕,腐竹蛋加碎冰嗰D碎冰多到遮晒個碗面,老公話佢嗰個普普通通啦,食完埋單見到煮糖水個位濕淋淋,成地冰好唔衛生.返到屋企就大件事,出出入入廁所起碼8次,嚇成到老公話送我去醫院,我好驚,最後食左2粒喇叭牌頂住,先好返D.我成諗來諗去先發現有様野係我一個食過,我老公無食,就係腐竹蛋加碎冰.....以後都係不要貪新鮮食糖水都係中式好過潮式諗起都怕怕
以後都係不要貪新鮮
糖水都係中式好過潮式
諗起都怕怕
2006-04-24 11 浏览
同班食友在和味館飲飽食醉,見時間尚早,又拉隊來這裡吃糖水。跟上次吃完泰苑之後來的一樣,大伙兒又上了樓上,坐了在角落的大圓檯。花多眼亂,老闆上來推介一輪,大家懶得去諗,都紛紛要了他推介的,而我選的就是蓮子百合蕃薯薑糖水。說明了是夠「薑」的,來時聞一聞,薑味真的夠濃郁。吃落也真不錯,不過T兄還說如果再「薑」一點更好,而我就覺得已差不多,但就嫌其甜了一點。蕃薯當造,當然夠軟腍香甜。蓮子幾鬆化,但不及源記的功力,未去到「舌尖一頂就散開」的至高境界,看這裡用蓮子掛帥,還需努力!百合就不夠粉,吃落片片都爽爽的,跟成碗糖水不太合襯。不過蓮子加百合加蕃薯,樣樣澱粉質重又夠飽肚,之前已十成飽,所以縱使自己喜歡吃,最後也剩下了一小碗蕃薯。埋單29蚊,唔算平,但都算是幾好。

埋單29蚊,唔算平,但都算是幾好。
2006-04-15 8 浏览
蓮子雪耳湯圓糖水雖然d蓮子真係入口即溶, 但係入口果一下好失望, 全部材料的味道係分開的, 好似車仔面咁, 三樣野分開整, 再加d糖水落去, 因為d糖水完全冇蓮子雪耳味, 早知唔鬼食~重有我男朋友叫左個牛肉窩面, 勁難食也~
蓮子雪耳湯圓糖水

重有我男朋友叫左個牛肉窩面, 勁難食也~
2006-04-05 9 浏览
如果大家成日去九龍城,都會知區內o既食肆變更同易手都好快,呢頭食完o個頭就執笠,轉個頭又開,永遠都冇可能食哂九龍城所有o既食肆。而合成糖水,就係九龍城其中一間屹立不倒o既老店,近年仲開o左新店。呢度o既潮式糖水,除o左好味之外,真係好潤!同埋唔同口味o既糖水都有佢唔同o既療效~大家可以問o下老闆~佢好好人,會好樂意解答大家o既一切問題~本人就好鍾意呢度o既清心丸,同埋馬蹄沙~馬蹄沙,如果自己整都唔知要花幾多o既功夫呀~呢度仲有好多燉o既甜品,時時有新款~而我最欣賞呢度o既係人情味,同埋呢度不斷播住o既老歌,首首原唱,真係好難得!往往會掛住聽而停止o左同朋友o既對話同埋食糖水o既動作。我問老闆o係邊搵得返哂,老闆話佢o地好努力搵返o黎o架,大家真係要欣賞o下~

呢度仲有好多燉o既甜品,時時有新款~

2006-03-16 5 浏览
專登來買糖水回家俾屋企人食. 叫左3碗綠豆邊清心丸($21). 其實都幾貴架, 不過好食就無問題啦. 真係唔錯, d清心丸好正, 又唔會太甜. 不過食一碗都幾飽肚.
2006-03-09 5 浏览
果日食完方榮記, 走到合成新鋪食糖水, 新鋪坐得舒服一些, 其實本人唔太喜歡食潮式糖水, 但因家長們想食, 都無計啦, 唯有叫d無咁潮式果d架啦呢度出名係靚蓮子同清心丸, 我叫左綠豆蓮子雞蛋, 我女友就叫紅豆蓮子雞蛋, 味道都ok, 雞蛋好熱, 好似係即煮咁, 不過始終不是我杯茶, 但如果你地好潮式糖水既話, 呢度可能係你既心水選擇!

2006-02-18 14 浏览
又係食完和味館,再一支公行過黎食糖水.白果同雪耳都燉得夠火候,唔會因火候未夠而有硬實實既感覺.甜味適中,但係個人喜好既話,可以淡小小就更好.但同呢度d薑味糖水比較,都係後者比較做得出色.
又係食完和味館,再一支公行過黎食糖水

白果同雪耳都燉得夠火候,唔會因火候未夠而有硬實實既感覺.

甜味適中,但係個人喜好既話,可以淡小小就更好.

但同呢度d薑味糖水比較,都係後者比較做得出色.
2006-02-14 5 浏览
明知好飽,都被迫黎呢黎食糖水, 老實講, 我唔講呢度有咩咁好食! 次次D FRIENDS 都一定要黎呢度行一轉先得既! 大概係羊群心理吧! 我叫了連子百合薏米糖水,問佢可唔可以右龍眼肉,佢SAY NO ! HEHE .....不過果度D 裝修又舊, 連播既歌都舊過人

不過果度D 裝修又舊, 連播既歌都舊過人
2006-02-14 9 浏览
食完牛肉餅後去左食甜品,叫左個紅豆沙珍珠丸,味道一般,不會太甜,蓮子亦好稔,不過珍珠丸個心未夠熟所以唔係透明,間唔中食下都無所謂既,但係個人偏好西式甜品多d...