2018-09-25
又去左食我既all time最愛日式居酒屋漁獲浜燒,今次一入門就見到個大魚缸入面既生猛龍蝦同埋超巨大既長腳蟹,新鮮既保証。一如既往我都係中意坐吧枱,感覺靜d方便傾計,又可以望到師傅整刺身。特製黑松露炙燒平目魚邊沙律$138一上到去侍應推薦兩款沙律,一個係沖繩風,另外一個就係火炙平目魚邊,我個人喜好鍾意火炙平目魚邊多啲,魚油滲左左落去啲沙律菜度,沙律醋都唔使落,就有濃濃嘅香味。馬友一夜干$198一夜干既鹹鮮真係好夠味,一落order即燒,上台果陣熱辣辣,夠晒大條,皮燒好脆,馬友勝在無乜骨,我本身唔係好鍾意食魚,因為怕骨,但係呢個令到我夾完又夾,魚肉一絲絲,入味都每一絲都係馬友嘅鹹鮮味。刺身盛合6款$618有油甘魚,帶子,赤貝,赤身,三文魚,拖羅,最值得一提嘅係赤貝,出面食到嘅通常都夠彈牙,但係會有一浸腥味,但係呢度嘅食到口感十足之餘,冇腥味重有一陣淡淡的甜味,另外油甘魚都好新鮮甘甜,味道比出面食到嘅更濃一點,而且夠晒厚切, 質感好腍入口好綿,咬落口好過癮。而帆立貝就夠大粒,唔洗醬油,好鮮甜又唔腥。浜燒盛合$1038波士頓龍蝦 加$248活帆立貝 加$100除咗龍蝦之外,仲有雪場蟹腳,新鮮
特製黑松露炙燒平目魚邊沙律$138
馬友一夜干$198
刺身盛合6款$618
浜燒盛合$1038
波士頓龍蝦 加$248
活帆立貝 加$100
除咗龍蝦之外,仲有雪場蟹腳,新鮮仲識郁嘅鮑魚,西班牙石蠔,當然仲有活扇貝。想龍蝦俾我哋睇嘅時候好過癮,成隻龍蝦拎上嚟俾我哋影,嗰陣時仲生勾勾嘅,下一剎那已經分好晒燒好晒,龍蝦肉好鮮甜,啲龍蝦汁必殺出嚟,小小肉都唔想晒,最重要係龍蝦嘅下身,個頭好多膏,我個人最鍾意就係用啲膏當係醬咁樣甜龍蝦肉嚟食,令到龍蝦肉多咗重甘香嘅味道。另外西班牙石蠔好爽甜,少咗一陣鐵鏽嘅味道,但係蠔心好大粒,又多汁,咬落好爽。另外鮑魚我都覺得係必食嘅,首先新鮮不在話下,頭先睇到仲識郁嘅,最重要係侍應燒嘅火候啱啱好,鮑魚唔會過老,咬落好爽甜,鮑魚心有海鮮甜味,切成細細份食,好有口感。另外扇貝用咗自家製嘅香草牛油去整,配搭嘅味道啱啱好,帶出扇貝嘅鮮味。
A5和牛壽喜鍋$268
最後用一個牛肉火鍋做收結簡直係完美咁飽,本身個鍋入面已經好多野菜豆腐菇菌,一路煮啲水就會出嚟,令到嘅湯底味道啱啱好,最重要係啲黃牛,雖然得四片,但係每一件都好大塊,份量都足夠,雪花分布超級靚,每一塊淥多1秒都唔敢,怕佢溶咗係湯底入面,因為入口真係有即溶嘅效果,牛肉嘅香氣滲到全口都係,齒頰留香。