2018-09-06
每月定時都同公司好姊妹食飯,好友話好掛住日式浜燒料理,於是我提議不如去銅鑼灣我最愛的浜燒料理店。每次最愛坐Bar 枱,可以睇住店員浜燒各款海鮮,特別開心,所以今次book位也有註明想坐Bar 枱。今晚就決定俾好友落order , 全程吹吹水,吃吃喝喝,不想用腦喔😆😆頭盤有-沖繩風沙律有沖繩苦瓜,海藻,生菜,刺身等等,將所有材料拌勻,沙律醬汁酸酸甜甜好開胃,刺身份量多而且仲好鮮甜,沙律菜又新鮮爽脆,好食!秋刀魚刺魚時令刺身,正值當造期,刺身切身條狀,食落特別有口感,魚肉嫩滑,沾上少少酸汁更加滋味。食完之後店家會拎咗剩返嘅魚頭魚骨酥炸做小食,炸過嘅魚骨咬落酥脆香口,非常惹味。味噌蟹甲羅燒配多士味噌蟹肉蟹膏味香濃,配上脆多士同吃簡直滋味爆登,整個口腔都係濃濃嘅蟹鮮味,完全食唔停口。活貝漁獲浜燒盛合(2人前)- 另加$100轉活北海道帆立貝鲍魚生猛活潑,一面浜燒一面不停郁,入口爽嫩彈牙,鮮味有少少海水味。清酒燒北海道帆立貝淡淡嘅酒香味沒有蓋過帆立貝嘅鮮甜味,鮮嫩多汁,口感軟嫩。原隻粒貝(響螺)用返原隻響螺殼加清酒煮過,咬落爽脆鮮嫩,香氣十足。最後當然要食返個甜品啦,店家人氣甜品-蕃薯雪糕,用原
頭盤有-沖繩風沙律
秋刀魚刺魚
味噌蟹甲羅燒配多士
活貝漁獲浜燒盛合(2人前)- 另加$100轉活北海道帆立貝
鲍魚
清酒燒北海道帆立貝
淡淡嘅酒香味沒有蓋過帆立貝嘅鮮甜味,鮮嫩多汁,口感軟嫩。
原隻粒貝(響螺)
用返原隻響螺殼加清酒煮過,咬落爽脆鮮嫩,香氣十足。
最後當然要食返個甜品啦,店家人氣甜品-蕃薯雪糕,用原個蕃薯刮空中間蕃薯肉再填滿蕃薯味雪糕,蕃薯味香味濃郁,入口香甜,不枉係人氣之選!