2018-06-07 41 浏览
首先一定要推薦下店裡既牛肉一碟上分量好多,肉質鮮美又唔會過分厚身同多脂肪。就算淥得太耐都好,都唔會因為過分熟而令肉質變得硬同難以入口。極力推介尼間既牛俾大家,可以按自己口味而點唔同牛既部位食其次好想讚下店既炸響鈴!中意食既一定要叫一碟試下!因為店內全部響鈴都係新鮮炸,味道一食就知同出面食到既冷凍響鈴有差天共地既分別,成個口感都好脆好爽口,超級好食!其他食物例如四式手打丸,唔同款式既丸都好足料,各有風味,單單叫一碟已經可以食到舔曬脷湯底方面,花膠湯底好濃味,就算淨係食湯底材料,例如花膠同雞肉,都好夠味!即使唔點醬油食,個湯底肴出黎d味道都好足夠。落埋個烏冬食就已經完全知個湯底真係好夠味;)店裡環境舒適,唔會好似其他火鍋店好嘈,又唔會因爲爐火而變得大煙侷促,好啱一家大小或者同朋友一路食一路傾計。店員超級貼心有禮,洗手間仲要好貼心有提供漱口水,咁就唔怕食完火鍋個口成陣味絕對係值得一試既火鍋店!
首先一定要推薦下店裡既牛肉

絕對係值得一試既火鍋店!
  • 炸響鈴
2018-06-06 46 浏览
今晚一家人食飯,係op揀左間係銅鑼灣既火鍋店揀左一陣, 我地決定要自家鮮鱼清湯鍋湯底一黎就先試啖湯, 奶白色既湯底真係好鮮甜 火鍋配料方面, 首先梗係食牛啦!漁火特選牛盛薈貪佢一個拼盤有齊5款牛手切本地鮮牛頸脊 好嫩滑又重牛味手切本地牛邊位 有dd根位係邊手切頂級PRIME牛肉 肉質好林一口和牛柳粒 粒狀既牛柳好有咬口極品牛舌芯 牛舌粒好爽好好食鮮魚卜好少店舖有鮮魚卜供應, 呢間餐廳既魚卜真係好新鮮, 個個脹卜卜, 又冇腥味!鮮鵝腸餐廳既鵝腸都好新鮮, 又唔算好多脂肪, 幾好脆骨腩出面鋪頭通常都俾一半骨一半腩, 呢間餐廳就正啦, 全腩位!入口啖啖肉, 魚肉又彈牙又冇草青味, 讚 沙爆靚魚肚魚肚件大大件, 放落湯底吸收晒d湯精華, 女士必點Hoegaarden生啤(大)見佢價錢$68以為好細杯, 點知超大杯, 好抵飲!我地食早, 岩岩係8:15pm前離座, 有全單9折, 正!
今晚一家人食飯,
係op揀左間係銅鑼灣既火鍋

揀左一陣, 我地決定要自家鮮鱼清湯鍋
湯底一黎就先試啖湯, 奶白色既湯底真係好鮮甜
火鍋配料方面, 首先梗係食牛啦!

貪佢一個拼盤有齊5款牛

手切本地鮮牛頸脊 好嫩滑又重牛味
手切本地牛邊位 有dd根位係邊
手切頂級PRIME牛肉 肉質好林
一口和牛柳粒 粒狀既牛柳好有咬口

極品牛舌芯 牛舌粒好爽好好食
鮮魚卜
鮮鵝腸
餐廳既鵝腸都好新鮮, 又唔算好多脂肪, 幾好
脆骨腩
出面鋪頭通常都俾一半骨一半腩, 呢間餐廳就正啦, 全腩位!
入口啖啖肉, 魚肉又彈牙又冇草青味, 讚

沙爆靚魚肚
魚肚件大大件, 放落湯底吸收晒d湯精華, 女士必點
Hoegaarden生啤(大)
見佢價錢$68以為好細杯, 點知超大杯, 好抵飲!

我地食早, 岩岩係8:15pm前離座, 有全單9折, 正!
2018-05-27
2018-06-06 90 浏览
今日和家人去了銅鑼灣食火鍋。調咪料很多選擇。湯底選了清熱潤肺的菜乾白肺燉豬骨湯,真的真材實料,很多豬骨,沒放味精,像住家老火湯,又唔會好油,我連續飲了兩碗湯呢!點了日本稻庭烏冬,烏冬很彈牙,很滑,不錯。魚火特色四色丸:真心推介,必選這一款,四色丸每樣都很好吃,各具特色。由最上開始的是手打墨魚丸,潮式手打牛筋丸,鹹蛋豬肉丸,手打鮮蝦丸。墨魚丸非常彈牙,牛丸好有牛肉味,有口感,有別於出面市面的普通墨魚丸和牛丸,鹹蛋豬肉丸更是很有特色,裡面真的有鹹蛋,幾特別。鮮蝦丸上面有櫻花蝦,咸咸地又幾好食。時令雜菜籃:提供了很多不同種類的蔬菜,當中包括粟米,鮮冬菇,白菜仔,菜心,皇帝菜,種類幾多又新鮮,不錯。其他還點了魚火特選牛盛薈,帶子片等,都很不錯。埋單9折才$1031,三個人吃,價錢合理,食物質素好,環境也坐得舒服,值得一去。
今日和家人去了銅鑼灣食火鍋

調咪料很多選擇。

菜乾白肺燉豬骨

點了日本稻庭烏冬,烏冬很彈牙,很滑,不錯。

魚火特色四色丸

時令雜菜籃

其他還點了魚火特選牛盛薈,帶子片等,都很不錯。

2018-06-05
菜乾白肺燉豬骨
魚火特色四色丸
2018-06-03 40 浏览
見到Facebook有好多人黎呢度打卡 話呢度湯底夠靚 料又新鮮 即管試一試!呢個雞湯入面有大量魚翅 入面又多滑雞 成餐飯食完撈起都仲係咁滑 抵食 加埋菇菌令成個湯底鮮味提升 但佢既味唔會過咸 就咁飲都好順喉 唔會搶左其他食材既味道呢度有9種醬料 我會推薦大家豉油 香蔥同少少花生醬 佢個花生醬好濃好稠 好好食 同烏冬好夾大花甲好大隻好新鮮 驚喜既係唔小心煮耐左都仲係好滑好甜 唔會變老 而且無沙 好難得食到無沙既花甲架稻庭烏冬十分抵食 3份一齊上 食落好滑好幼 食多左都唔會覺得好滯 蝦丸好多蝦 用好多隻蝦整既 好好食 唔咸 好新鮮 食得出粒粒蝦而唔係打到變左一整舊蝦膠 幾特別帶子餃有粒小帶子係入面 豬肉偏濃呢度既牛肉好靚 非常有牛肉味 配埋滑雞同菜 一碗迷你烏冬完成 大滿足!

帶子餃有粒小帶子係入面 豬肉偏濃

2018-06-01 31 浏览
星期日同FD行完街, 突然想打邊爐比佢宣傳單張吸引, 同佢黎左試下依度D湯底幾多款, 幾特別我地揀左"胡椒白果豬肚湯"揀完就自己溝醬料, 有9款打邊爐牛肉係必食, 我地叫左頂級Prime 牛肉睇樣都覺得頂級, 雪裡透紅, 好有鮮味, 無欺場相比之下黑豚腩肉片就比較一般有少少鞋, 無乜味見豬大腸有推介, 我地都點左黎試清得好好, 無臭味, 食落唔差響鈴即炸,一放落湯底即劇索晒味,好正! 漁火特式四色丸$128。有手打墨魚丸, 鹹蛋豬肉丸,潮式手打牛筋丸,手打鮮蝦丸全部手工製作,彈牙爽口墨魚釀冬菇冬菇好大粒,而且菇味都算幾突出,同埋墨魚合埋一齊食,好彈牙, 好有口感水餃好大粒, 味道都幾特別, 唔錯總括黎講, 呢間材料水準高,坐得舒服,好過去酒樓打

星期日同FD行完街, 突然想打邊爐
比佢宣傳單張吸引, 同佢黎左試下

依度D湯底幾多款, 幾特別
我地揀左"胡椒白果豬肚湯"

揀完就自己溝醬料, 有9款

打邊爐牛肉係必食, 我地叫左頂級Prime 牛肉
睇樣都覺得頂級, 雪裡透紅, 好有鮮味, 無欺場

相比之下黑豚腩肉片就比較一般
有少少鞋, 無乜味

見豬大腸有推介, 我地都點左黎試
清得好好, 無臭味, 食落唔差

響鈴即炸,一放落湯底即劇索晒味,好正!

漁火特式四色丸$128。
有手打墨魚丸, 鹹蛋豬肉丸,潮式手打牛筋丸,手打鮮蝦丸
全部手工製作,彈牙爽口

墨魚釀冬菇

水餃好大粒, 味道都幾特別, 唔錯

總括黎講, 呢間材料水準高,坐得舒服,好過去酒樓
2018-06-01 40 浏览
好耐冇食火鍋今日傾盡全力食了一餐好豐盛的火煱宴。湯底有花甲海蝦魚湯鍋,用咗好大隻的花甲、 好多海蝦同魚頭滾成的湯底,仲有好多豆腐蕃茄配料,啖湯非常非常鮮甜美味, 花甲好大隻,蝦都好弹牙,海鮮材料全部好新鮮。打邊爐唔少得食牛肉, 所以叫咗一個特選牛盛薈……牛舌芯厚切,大粒,食落爽口煙韌。牛邊位 ,每片都有一定的厚度,略灼一下,牛肉味濃兼嫩滑。頂級prime牛肉, 有肥有瘦, 所以食落有牛肉的羶味, 非常嫩口,非常好味。牛頸脊,勝在灼極都吾硬, 略带肥,但食落沒有肥膩感覺。和牛肉粒,較難處理,不過,牛肉味係最濃嘅。鳝片幼滑鲜味鱼片頭爽口,手打墨魚滑,加了蟹子,所以食起來除了弹牙之外,仲有蟹子卜卜脆的口感。加上竹蔗茅根 飲品,剛好為呢餐劃上一個完美的句號。
好耐冇食火鍋今日傾盡全力食了一餐好豐盛的火煱宴。

打邊爐唔少得食牛肉, 所以叫咗一個特選牛盛薈……

牛舌芯厚切,大粒,食落爽口煙韌。
牛邊位 ,每片都有一定的厚度,略灼一下,牛肉味濃兼嫩滑。
牛頸脊,勝在灼極都吾硬, 略带肥,但食落沒有肥膩感覺。
和牛肉粒,較難處理,不過,牛肉味係最濃嘅。
鳝片幼滑鲜味

加上竹蔗茅根 飲品,剛好為呢餐劃上一個完美的句號。

2018-05-14
15 分钟 (外卖自取)
2018-05-31 45 浏览
契家姐生日, 我地約左星期日一家人去打邊爐幫佢慶生, 餐廳當然由壽星女決定啦, 佢揀左地點方便既"漁火", 話之前朋友推介過唔錯餐廳格局寬敞, 光線充足, 令人感覺舒服, 點餐紙上有好多唔同款式種類可以揀, 特別係海鮮同刺身, 而且價錢經濟我地嗌左:自家鮮魚清湯鍋: 湯底鮮甜, 唔會有魚腥味, 亦冇落味精, 適合鍾意簡單湯底人士特選牛盛薈: 有5款唔同部份既牛, 包括手切本地鮮牛頸脊、手切本地牛邊位、手切頂級PRIME牛肉、一口和牛柳粒、極品牛舌芯 - 每款牛都好有牛味而且冇筋, 特別要讚係和牛柳粒, 一啲都唔韌, 咬入口有啲油香肉汁溢出, 正!鮮魚卜: 呢碟野好極端, 啲人一係勁鍾意一係極憎, 鍾意食既就唔好錯過, 新鮮好味唔腥脆骨腩/ 沙爆靚魚肚: 有水準, 啲肉爽口唔會霉鮮鵝腸: 餐廳提供既真係有肥膏既鮮鵝腸, 唔係坊間急凍冇味果啲, 入口個啖油香同咬口, 一流餐廳做緊優惠- 8:15前埋單有全單9折, 9:30後入座有全單8折, 夾到時間食既仲抵

我地嗌左:

脆骨腩/ 沙爆靚魚肚: 有水準, 啲肉爽口唔會霉

2018-05-27
邊爐怪又嚟邊爐癮起😋今晚身在銅鑼灣,就試一試佢啦😊😬湯底: 花膠響螺燉豬展勁勁勁足料店員好細心叫我地先飲咗個湯,然後先再打邊爐。一個字-媽媽的味道零味精超鮮甜! 混帳時間漁火特色四色丸一次過試晒所有口味,包括墨魚丸,牛筋丸,豬肉丸同埋鮮蝦丸。每一款都各有特色,全部人手手打,彈牙爽口。本地龍蝦超級新鮮,蟹膏超級鮮甜 即炸響鈴即叫即炸熱辣辣,雖然吸晒湯汁,但係一啲罪惡咁都冇必叫-頂級prime牛肉千祈唔好淥多個8秒,如果唔係就浪費左一塊靚牛肉。完全冇根入口即溶食到唔停得口!蔬菜選擇多,分量合理。叫埋揸竹庶茅根中和返,爽爽呢度仲有好多時定海鮮選擇,下次你一定要再試其他海鮮呢度20:15前埋單有九折,九點半後入座更加有八折,搵日宵夜再嚟嘆過先!
邊爐怪又嚟邊爐癮起😋今晚身在銅鑼灣,就試一試佢啦😊😬

湯底: 花膠響螺燉豬展
勁勁勁足料
店員好細心叫我地先飲咗個湯,然後先再打邊爐。

一個字-媽媽的味道
零味精超鮮甜!

混帳時間

漁火特色四色丸

本地龍蝦
超級新鮮,蟹膏超級鮮甜

即炸響鈴
即叫即炸熱辣辣,雖然吸晒湯汁,但係一啲罪惡咁都冇

必叫-頂級prime牛肉
食到唔停得口!

蔬菜選擇多,分量合理。

叫埋揸竹庶茅根中和返,爽爽

呢度仲有好多時定海鮮選擇,下次你一定要再試其他海鮮

2018-05-07
  • 花膠響螺燉豬展
無錯,我又打邊邊喇😂雖然依家天口好熱但係無損香港人打邊邊嘅愛好所以我又嚟啦首先,佢哋嘅醬料十分齊全辣椒、生熟蒜、芫茜、蔥等等好啦,打邊爐梗係揀個湯底先呢個就係滋補養顏牛乳湯未落料之前,我試咗一啖真係好香牛乳味鍾意飲牛奶嘅人不能錯過首先,我哋嗌咗一個漁火特選牛盛會有牛胸肉、牛頸椎、牛柳粒、牛小排同牛舌甘多樣之中,我最鍾意食嘅就係牛舌好有口感又有咬口其他嘅牛肉味都非常之濃郁食到停唔到口啊!呢個鬼馬油條幾好食十分香口,外脆內軟可以一試呢個係芝士丸,由於朋友好鍾意食芝士嘅關係,佢差不多成盤都掃曬。呢個係自家帶子餃好新鮮,味道好鮮甜有粒帶子喺入面㗎打邊爐當然一定要嗌菜啦想肥死人咩?我同朋友今次嗌咗油麥菜,份量十分之多,又新鮮,啱曬我地最後就講下飲品啦呢渣係自家竹蔗茅根清甜下火飲咗即刻唔熱氣啊有機會會再黎既餐廳
無錯,我又打邊邊喇😂
雖然依家天口好熱
但係無損香港人打邊邊嘅愛好
所以我又嚟啦

首先,佢哋嘅醬料十分齊全

辣椒、生熟蒜、芫茜、蔥等等

好啦,打邊爐梗係揀個湯底先
呢個就係滋補養顏牛乳湯

未落料之前,我試咗一啖
真係好香牛乳味
鍾意飲牛奶嘅人不能錯過

首先,我哋嗌咗一個漁火特選牛盛會

有牛胸肉、牛頸椎、牛柳粒、牛小排同牛舌
甘多樣之中,我最鍾意食嘅就係牛舌
好有口感又有咬口
其他嘅牛肉味都非常之濃郁
食到停唔到口啊!

呢個鬼馬油條幾好食
十分香口,外脆內軟
可以一試

呢個係自家帶子餃
好新鮮,味道好鮮甜
有粒帶子喺入面㗎

打邊爐當然一定要嗌菜啦
想肥死人咩?
我同朋友今次嗌咗油麥菜,份量十分之多,又新鮮,啱曬我地

最後就講下飲品啦
呢渣係自家竹蔗茅根
清甜下火
飲咗即刻唔熱氣啊

有機會會再黎既餐廳
2018-05-26 1303 浏览
今日銅鑼灣Sogo大減價,血拼完之後想搵個清靜嘅地方好好享受食物,我想食火鍋,朋友就介紹話呢一間火煱店very good, 可以靜靜傾吓計,上到去一睇環境果然冇介紹錯。呢間火鍋店,面積不大,但座位採用高背設計,私隱度高,而且非常安靜,朋友們可以靜靜地打邊爐,傾下偈。好肚餓,先叫一個什錦刺身拼盤頂下肚, 刺身非常新鮮肥美,狼吞虎嚥一輪後,就慢慢等我哋揀咗嗰個補身養顏嘅花膠響螺燉豬上場, 個燉湯上到嚟時嚇咗一跳,超大鍋,裏面有雞腳、響螺、豬、紅棗、桂圓…… 等 。花膠大大件,燉到好稔滑,食埋響螺雞腳,飲咗幾碗湯, 直情覺得成個人滋潤哂。之後叫侍應用剩餘嘅花膠湯加湯食火鍋,因為食咗燉花膠已經飽咗八成,所以先叫住牛肉、特色四色丸同雜菜籃食住先,諗住唔夠食再加火煱料, 點知可能牛肉太大碟,食極食唔哂。特色四色丸有手打鮮蝦/牛筋/墨魚丸,仲有鹹蛋豬肉丸。 鮮蝦丸賣相精美,上面鋪滿櫻花蝦,可能因為手打關係,D丸好彈牙。味道方面,牛丸就冇乜特別,墨魚丸就最鮮甜,我最鍾意嘅係鹹蛋豬肉丸,豬肉丸內加咗鹹蛋,好惹味,食時感覺似食緊鹹蛋蒸肉餅,好特別。滑牛肉好大碟,可惜我顧住傾偈,時時淥到過曬龍,有點韌。

特色四色丸

滑牛肉好大碟,可惜我顧住傾偈,時時淥到過曬龍,有點韌。

雜菜籃啲菜好鮮嫩,一淥就食得,我雖然好飽,但所有蔬菜都可以食曬。

啲人時時話打邊爐唔健康,但我覺得今餐食得好健康喎,有魚生食,又有燉湯飲,仲有大量蔬菜,又可以同朋友仔傾吓心事,度過一個非常滿足的晚上。
2018-05-25 39 浏览
Sogo 感謝日,特意放 time off 和朋友去搶購,買到了心儀護膚品,排隊比錢好多人,企到腳軟, 肚又餓, 排隊時順便上網搵食,漁火海鮮刺身火鍋在附近,食評唔錯,比完錢,即去。門口有2張紅木中式椅子,畫中有魚,頗有中國 feel時間尚早,人流唔多,2個人坐卡位,好闊落有即日海鮮價牌以為是任飲,忘了並不是放題調味醬料 - 芫茜、蔥、 蒜頭 、沙爹醬……俱備海鮮鍋食得多, 今次叫了個中式滋補美顏花膠響螺豬展湯底份量大湯清甜, 沒有很重藥材味, 只用圓肉、紅棗、 蟲草花簡單材料, 適合炎熱夏天飲用, 湯料花膠滑溜、豬展、雞腳煲到好冧,食完湯料飲左幾碗湯,已經飽了一半。幸好沒有叫太多食物,食唔哂又要比錢,唔化算朋友是魚生fans,必叫。三文魚腩肥美, 帶子和北寄貝新鮮, 讚口不絕牛肉大塊味鮮,正四色丸有牛肉、 墨魚、 鹹蛋豬肉、 蝦丸,最有特色是鹹蛋豬肉丸和蝦丸, 蝦丸外層沾滿了小蝦,賣相有特色, 蝦肉彈牙好食。 豬肉丸加上碎鹹蛋黃,口感特別,I like 雖然食嘅款式唔多, 但份量夠,下次再試其他。

門口有2張紅木中式椅子,畫中有魚,頗有中國 feel

時間尚早,人流唔多,2個人坐卡位,好闊落

有即日海鮮價牌

以為是任飲,忘了並不是放題

調味醬料 - 芫茜、蔥、 蒜頭 、沙爹醬……俱備

海鮮鍋食得多, 今次叫了個中式滋補美顏花膠響螺豬展湯底

花膠響螺燉豬展湯

雜錦刺身

鮮滑牛肉

牛肉大塊味鮮,正

漁火特色四色園

雖然食嘅款式唔多, 但份量夠,下次再試其他。

花膠響螺燉豬展湯
雜錦刺身
鮮滑牛肉
漁火特色四色園
  • 漁火特色四色丸
  • 花膠響螺豬展湯
2018-05-23 52 浏览
考試前要豪一豪!    駱克道搵好西!   就黎jor 呢間試下! 見網上推介要試呢個花膠響螺燉豬展 湯底!  覺得唔錯! 湯料好足啦!  有好多響螺 雞腳 同埋足量豬展同花膠! 198 其實好優惠! 第一淡飲個湯底! 就好似系屋企飲既湯咁~  今次系食全牛宴! 揀jor 個特選牛勝薈!  裡面分別有 牛舌 牛邊位 一口牛粒 牛頸脊 安格斯手切牛肉!4個人食既話! 啱啱好!  食肉獸必點! 講最滑的話, 當然系食那個安格斯牛肉啦!  而那個牛舌都好特別! 中意食牛舌既朋友 推介食下! 總括黎講! 牛肉質素唔差!呢個蝦滑真係真材實料, 匙匙出黎都見勁多蝦肉.  而食落口 好爽口!嗌個本店特色四色丸!  睇佢介紹的確比較特別! 右邊開始 系櫻花蝦蝦丸 咸蛋豬肉丸 咸牛肉手打鮮牛丸墨魚丸.覺得比較有新鮮感~ 而味道都唔錯!  那個蝦丸 同個豬肉丸 味道更為特出! 仲有個即叫即炸既響鈴,簡直打邊爐主角之一! 吸收曬湯底精華! 而且香脆脆的!其他配菜都好新鮮! 而個烏冬都好贊! 浸得耐d 都唔會爛! 而且qq的口感!

見網上推介要試呢個花膠響螺燉豬展 湯底!  覺得唔錯!
第一淡飲個湯底! 就好似系屋企飲既湯咁~

4個人食既話! 啱啱好!  食肉獸必點!

講最滑的話, 當然系食那個安格斯牛肉啦!
而那個牛舌都好特別! 中意食牛舌既朋友 推介食下!
總括黎講! 牛肉質素唔差!

嗌個本店特色四色丸!

而且香脆脆的!

想搵個可以成班人坐得舒服慢慢食既地方當然唔少得打邊爐啦,今次友人選擇左呢間好評唔少既高檔火鍋,入座大約18:30,已經有幾台客食梗,應該係衝住8:15前離座全單9折而黎醬料收費每人$15,每台有私人既調味醬提供,感覺衛生好多。餐紙選擇好多,無論係火鍋配料抑或菜種類都多不勝數,亦有高質肉類同刺身可供選擇。我地一行二人點左:- 滋補養顏牛乳鍋 $98- 漁火特選牛盛薈 $428- 芝士丸 $38- 鬼馬油條 $68- 自家帶子餃 $78- 油麥菜 $38- 竹蔗茅根 $58值得一讚既係呢個牛乳鍋,清得黎奶味好香,睇顏色都知落足料,湯底係魚湯,鮮甜、入口滑順。油麥菜比想像中大兜好多,新鮮翠綠,擺碟有心思,好似花盆咁鬼馬油條炸得好香口鬆脆,食落唔會油膩,釀製既蝦膠好足好彈牙,配甜酸醬非常惹味。自家帶子餃自家製每隻都大大隻,皮薄餡靚,內餡係滿滿既豬肉包住一片片既帶子,口感十足,豬肉食起黎好新鮮有肉味。漁火特選牛盛薈今次既主角一次試齊五個唔同既部位,包括手切鮮牛頸脊、牛邊位、頂級PRIME牛肉、一口和牛粒同極品牛舌芯。個人最中意牛頸脊,肥肉比例少,口感鮮嫩不韌,牛味重;其次係頂級PRIME牛肉,雪

醬料收費每人$15,每台有私人既調味醬提供,感覺衛生好多

- 自家帶子餃 $78
- 油麥菜 $38
- 竹蔗茅根 $58

滋補養顏牛乳鍋
值得一讚既係呢個牛乳鍋清得黎奶味好香,睇顏色都知落足料,
湯底係魚湯,鮮甜、入口滑順

油麥菜比想像中大兜好多,新鮮翠綠,擺碟有心思,好似花盆咁

自家帶子餃
豬肉食起黎好新鮮有肉味。

今次既主角

個人最中意牛頸脊,肥肉比例少,口感鮮嫩不韌,牛味重
其次係頂級PRIME牛肉,雪花比例均勻,食落油香十足。

要留意既係牛舌芯同和牛粒體積比較大,要碌耐啲個心先會熟,
打邊爐食和牛粒原來都幾好味,成日擔心會煮得過熟好韌,但食過先知唔會,而且係另一番風味~

竹蔗茅根
打邊爐咁熱氣當然要嗌返揸竹蔗茅根清下熱,
呢度既竹蔗茅根飲落味道天然清甜真材實料,唔似坊間溝左好多水同糖。

火鍋黎講價錢偏高但物有所值,食得出用料唔差,而且環境舒服地段方便,係聚餐既好選擇。
2018-05-15
2018-05-21 47 浏览
銅鑼灣京都廣場真係有好多好嘢食,今日來到八樓呢間漁火海鮮刺身火鍋店食好嘢。環境唔算太大,但係每張枱都好有空間感,以卡位為主,私隱度都幾好,坐落舒服,老闆兩公婆招呼好周到,又好有禮貌,令人有賓至如歸嘅感覺。雖然啲食物價錢都幾貴,但係淨睇相片都已經覺得食物質素水準好高,人一世物一世乜嘢都要試吓啦,所以就豁咗出去,叫了一個$198的花甲海蝦魚湯火鍋湯底,以及價值$428的漁火特選牛盛薈!花甲海蝦魚湯火鍋湯底材料非常豐富,包括有超大隻的貴妃蚌、海蝦、魚頭、豆腐、蕃茄等等。貴妃蚌好大隻,肉質好豐厚,真係第一次食,雖然啲蚌咁大隻,但係食落一啲都唔硬,重點係店舖將啲蚌的肚位清理得非常乾淨,令人食得好安心。另外,海蝦都有六隻,非常鮮甜彈牙!豆腐同蕃茄等配料份量都唔少,啲蕃茄仲好甜添!用咁多海鮮配料滾成的湯底,啖湯當然係相當鮮甜啦!至於個矜貴嘅牛肉拼盤則主要有:牛頸脊、牛邊位、頂級PRIME牛肉、極品牛舌芯、同埋一口和牛粒。份量真係King size,足夠四人食,我最鍾意係牛舌芯,好厚切,大大粒,雖然要滾好耐但係食落非常爽口,好有牛味。牛頸脊嘅好處係滾極都唔會硬,食落口比較軟淋。牛邊位就相對厚切,唔可以

另外,海蝦都有六隻,非常鮮甜彈牙!
豆腐同蕃茄等配料份量都唔少,啲蕃茄仲好甜添!

用咁多海鮮配料滾成的湯底,啖湯當然係相當鮮甜啦!

牛頸脊嘅好處係滾極都唔會硬,食落口比較軟淋。
牛邊位就相對厚切,唔可以太耐,否則都會有少少硬,但係都好重牛肉味。
頂級PRIME牛肉,肥瘦好均勻,食落有種甘香,好好食!

一口和牛粒,相對比較爽!
個牛盛薈,已經好豐富,所以其他火鍋料都不敢叫太多,只是叫了手打墨魚滑,新鮮鱔片和魚片頭。
手打墨魚滑,話明係手打當然係新鮮、彈牙、煙靱集於一身啦!

鮮白膳片,晶瑩剔透,鮮甜爽滑
黃金魚片頭,爽而彈牙。

飲品叫咗兩渣竹庶茅根,不太甜,又夠凍,非常達到清熱氣作用!

2018-05-16
  • 花甲海蝦魚湯鍋
  • 牛舌芯
2018-05-19 31 浏览
如果約朋友係銅鑼灣食飯,京都廣場既餐廳一直都係我首選因爲地點非常近地鐵站,銅鑼灣地鐵站C出咁出對面就係喇!選擇了漁火是因為被餐廳名吸引了。漁火的意思為漁船上的燈火,睇到餐廳名既時候不自覺地聯想起火鍋餐廳,就決定約朋友一齊食火鍋漁火屬於高尚既火鍋餐廳,餐廳精緻,設有火鍋餐牌比你睇清楚湯底、刺身、火鍋料。醬料款式齊全,特別推薦沙嗲醬!自從食過韓國部隊鍋後,發現午餐肉打邊爐都唔錯,依家習慣左每次都叫來食!漁火個午餐肉超好食,唔知道係咩野牌子呢!而且午餐肉切得好厚身好好味呀今次沒有叫辣湯底,選擇了一個蕃茄薯仔粟米湯!蕃茄味很重,真材實料,再加火鍋料海鮮滾過後,湯底變得很清甜濃味另外很推薦海鮮蟶子,平均$48一條,肥美鮮味,簡單滾12秒便可食用銅鑼灣中不錯的火鍋餐廳,價錢同食物質素成正比
如果約朋友係銅鑼灣食飯,京都廣場既餐廳一直都係我首選
因爲地點非常近地鐵站,銅鑼灣地鐵站C出咁出對面就係喇!

漁火屬於高尚既火鍋餐廳,餐廳精緻,設有火鍋餐牌
比你睇清楚湯底、刺身火鍋料。

醬料款式齊全,特別推薦沙嗲醬!

好好味呀
午餐肉

蟶子

銅鑼灣中不錯的火鍋餐廳,價錢同食物質素成正比
2018-05-17
午餐肉