2019-06-21 21 浏览
入到餐廳一坐底就調配自己嘅醬料,選擇亦都好多!有辣椒、蔥粒、芫茜、炸蒜、鮮蒜粒、花生醬及沙嗲醬,可以自己調配喜愛的醬汁。湯底選擇十分多、又特別!叫咗個花膠響螺燉豬展!入面滿滿花膠,響螺勁大舊,仲有啲圓肉及雞腳。滾緊果陣已經聞到好大浸響螺味,燉湯味道較濃,除咗螺味重之外,啖啖花膠都好入味!火鍋就叫左個龍皇珍寶海鮮拼盤,咩都有,唔使煩!個拼盤一上到黎我地忍唔住嘩咗出黎,勁大盤、好多海鮮啊!除左基本海蝦、花甲、脆肉鯇之外,仲有龍蝦件,好多膏!放哂落去滾之後連湯都昇華咗!手掌咁大隻嘅帶子又係超鮮甜!值得一讚係啲蝦超爽甜,超好味!另外仲叫左個漁火特選牛盛薈,有齊牛頸脊、prime牛肉、牛舌芯、牛柳粒、牛胸爽!次次見到牛胸爽都實叫黎食,稔滑之外帶點油脂,牛味亦特別重!我就最愛prime牛肉,肥瘦適中,而且厚薄剛好,淥兩淥就食得,牛味濃郁!食到最後叫左個雜菜藍,清一清腸胃,由於個湯底味道濃郁,d菜又新鮮,烚一烚已經非常好味!總括黎講十分推薦,無論環境、湯底、食物質數都對得住個價錢。最重要係啲待應好nice,仲有幫手撈走湯底啲泡泡超感動,抵讚!

2019-06-21 16 浏览
打邊爐之聚最近香港成日落雨有d凍。今日同朋友相約漁火食一餐暖笠笠的邊爐。店員服務很好,讓我們自行挑選了安靜地角落,可以一邊食一邊吹水。我地叫了一份鴛鴦鍋,一邊係適合鍾意食豬肚的朋友,一邊係適合無辣不歡的我。我地點左個小食鬼馬油條,真係好盞鬼。蝦滑與油條搭配下,既香脆又有口感,蘸上搭配的醬汁後,外層酸辣,內裡鮮甜,很開胃。肥水大花甲 $98第一次食到咁大隻既花甲!肥美的花甲肉佔據左成個殼,肉汁飽滿鮮甜!性價比極高!爽彈脆鯇片 $68鯇魚片同花甲一樣,好大塊,厚度適中,輕輕浸在湯底中數秒邊可撈起食得,不沾醬食完全不腥。另,建議配搭麻辣鍋食,這樣鯇魚片的口感又辣又爽。豬仔午餐肉 $48令我覺得好surprise,午餐肉的份量亦超足,厚度足足有成寸,食落啖啖肉。新鮮黑柏葉 $88烚5秒後,彈性剛剛好,不會韌,同時亦保留了牛的鮮味。 鮮什菌拼盤 $78窩筍 $38蓮藕片 $38鮮打靚蝦滑 $88所有配菜的份量都好足,蝦滑鮮嫩Q彈,蓮藕片爽脆,鮮菇萵筍有口感。總結而言,漁火野食好大份,仲有85折優惠,十分適合聚會!
打邊爐之聚

肥水大花甲 $98

爽彈脆鯇片 $68

豬仔午餐肉 $48

新鮮黑柏葉 $88
烚5秒後,彈性剛剛好,不會韌,同時亦保留了牛的鮮味。

鮮什菌拼盤 $78
窩筍 $38
蓮藕片 $38
鮮打靚蝦滑 $88
總結而言,漁火野食好大份,仲有85折優惠,十分適合聚會!
2019-06-18 56 浏览
最近因為想食海鮮,但朋友又想打邊爐,所以就嚟依間海鮮火鍋店,一次過滿足晒我哋兩個願望一開始就被一個九方格嘅配料自己加,配料豐富,要咩可以自己隨便揀依個湯底花膠味濃,餐廳侍應建議我哋飲咗個湯先,咁就可以試到真正嘅鮮味,飲到咁上下先至再加湯個花甲食已經感覺到係新鮮嘅,隻隻都大隻肥美,好食!極力推介呢個蟶子,爽口彈牙不特止,仲非常之鮮甜,食完勁想再叫多一round一見到都嚇親,勁大隻囉😝,大隻得來一啲都唔腥,口感十足,係正嘅因為我地得三個人所以叫個細嘅,睇個樣以為好平平無奇,但每款刺身都好新鮮好鮮甜,帶子甜到呢😋,秒速清晒呢個拼盤有五款牛,分別係鮮牛頸脊、牛邊位、頂級prime牛肉、一口和牛柳粒同埋牛舌芯,每款都新鮮有牛味、唔騷亦都冇筋,好味雞肉熟左之後仍然保持嫩滑,呢啲份量都好足,性價比高最後都有叫到什菜藍、魚腐同埋魚皮餃,三個食完都捧住個肚走,今餐非常之滿足

肥水大花甲

個花甲食已經感覺到係新鮮嘅,隻隻都大隻肥美,好食!

雜錦刺身

漁火特選牛盛會

清遠滑雞件

雞肉熟左之後仍然保持嫩滑,呢啲份量都好足,性價比高

2019-06-18 26 浏览
今日又是朋友聚會的日子,原來銅鑼灣的漁火海鮮刺身火鍋上網訂位有85%折,所以就肯定揀漁火海鮮刺身火鍋啦。餐廳有多款招牌特色湯底,及主打新鮮海鮮及刺身,除此外,火鍋配料也非常多。花膠響螺燉豬展湯底$198花膠響螺燉豬展湯,非常足料,湯底清甜。象拔蚌刺身特價$588象拔蚌刺身,廚師夠功架,切得大小適中,厚薄均勻。象拔蚌刺身,鮮味十足夠爽口,嘩,啖啖鮮甜爽哦,非常推薦。本地手切鮮牛頸脊$328本地手切鮮牛頸脊,牛頸脊顔色誘人,廚師擺設得都很小心,牛肉切得厚薄適中,在鍋內灼上約3~4秒就可食,再點上自調的美味醬汁,香辣,未味鮮。肥水大花甲$98肥水大花甲,平時比較少見到這麼大隻的大花甲,大大隻非常肥美,真可為啖啖肉,入口爽脆帶著鮮味。鮮甜脆骨腩$78鮮甜脆骨腩,全部都是魚腩,切得均勻,入口脆中帶著魚的油香。鮮味海中蝦128鮮味海中蝦,海蝦有6隻,新鮮肉質帶爽。漁火特色四色丸$128手打墨魚丸,墨魚鮮味十分爽口彈牙。鹹蛋豬肉丸,鹹蛋令豬肉丸更咸香惹味。還有潮式手打牛筋丸及蝦丸味道鮮甜。餐廳坐得舒服,材料新鮮,是一間超高質的火鍋店,我們食得美味又起勁,暢談得非常開心,相約下次再聚。

花膠響螺燉豬展湯底$198
花膠響螺燉豬展湯,非常足料,湯底清甜。

象拔蚌刺身特價$588
象拔蚌刺身廚師夠功架,切得大小適中,厚薄均勻。
象拔蚌刺身,鮮味十足夠爽口,嘩,啖啖鮮甜爽哦,非常推薦。

本地手切鮮牛頸脊$328

肥水大花甲$98

鮮甜脆骨腩$78
鮮甜脆骨腩,全部都是魚腩,切得均勻,入口脆中帶著魚的油香。

鮮味海中蝦128
鮮味海中蝦,海蝦有6隻,新鮮肉質帶爽。

漁火特色四色丸$128
手打墨魚丸,墨魚鮮味十分爽口彈牙。
鹹蛋豬肉丸,鹹蛋令豬肉丸更咸香惹味。
還有潮式手打牛筋丸及蝦丸味道鮮甜。

2019-06-17 28 浏览
邊爐友又再圍爐打邊爐,今次朋友推介嚟到銅鑼灣呢間漁火~食物質素高之餘,預先訂座仲有85折嘅優惠添!鍋底揀左花甲海鮮魚湯鍋,入面都有好多花甲魚湯都幾濃郁!而最抵食必點莫過於龍王珍寶海鮮拼盤,一盤係超多唔同種類海鮮,重點有成隻龍蝦同埋珊瑚蚌等等都係$688。雖然係食中菜火鍋但都唔少得飲返杯,而呢度嘅開瓶費只收$50,開返兩枝酒同朋友暢談都不為過呢!活魚刺身方面店員推介呢款𩶘魚刺身,魚肉鮮嫩中帶點爽口,上枱後魚身仲彈下彈下好新鮮即剖嘅感覺~食完刺身魚骨連魚頭仲可以拎去炸,炸完食落好香口呢!另外都好鐘意佢地嘅白鱔片,切到薄薄長長嘅一片,賣相好吸引食落亦有爽彈嘅口感~最特色係佢地自家製嘅四色丸,其中蝦丸面頭有櫻花蝦食落帶點咸香好過癮!牛頸脊肉厚牛味濃最岩打邊爐~黃喉比坊間嘅厚身,口感一流!會再同朋友嚟食~
鍋底揀左花甲海鮮魚湯鍋,入面都有好多花甲魚湯都幾濃郁!

食完刺身魚骨連魚頭仲可以拎去炸,炸完食落好香口呢!
牛頸脊肉厚牛味濃最岩打邊爐~

黃喉比坊間嘅厚身,口感一流!

會再同朋友嚟食~
2019-06-16 21 浏览
早前同朋友黎到銅鑼灣食左呢度打邊爐, 仲有埋刺身~我地揀左2款湯底, 比較推介漁火松茸養身鍋, 好足料, 有紅棗, 蟲草花, 龍眼等等, 用料真係養身嫁!呢到醬料要$15/位, 就比較貴, 因為通常都會包埋, 但選擇都幾多, 可以自己混醬~打邊爐食物方面比較推介墨魚滑同蝦滑, 本身覺得有點貴, 但原來份量好多, 食極都仲有甘XD 同咪真係靚料, 入口好爽口彈牙!如果想試多d款既可以叫漁火特色四色丸, 有齊墨魚丸、蝦丸、豬肉丸、牛丸~另外點了自家帶子餃, 每粒都大大隻, 皮薄餡靚,包住一片片的帶子同滿滿新鮮的豬肉, 口感好豐富!蔬菜類就點了 時令什菜籃同鮮什菌拼籃, 什菜籃都有3-4款菜, 不過記住唔好煮太耐, 好快熟左就會老~菌類全部都好滑身彈牙, 幾新鮮~
早前同朋友黎到銅鑼灣食左呢度打邊爐, 仲有埋刺身~

時令什菜籃, 鮮什菌拼籃

墨魚滑、特色四色丸

菌類全部都好滑身彈牙, 幾新鮮~
自家帶子餃
2019-06-02
時令什菜籃, 鮮什菌拼籃
墨魚滑、特色四色丸
自家帶子餃
  • 漁火特色四色丸
  • 日本稻庭烏冬
  • 鮮什菌拼籃
朋友都與我一樣喜愛食火鍋,今日難得又一聚,想起之前食過的漁火,回味又難忘,所以一於再光臨,朋友醒目,知道漁火上網訂位有85%折,於是預早訂了位。餐廳的卡位圓枱依舊,闊落優雅。餐廳有多款招牌名貴特色湯底(龍皇海鮮湯、花膠雞翅、花膠睡響螺燉豬展...等),主打新鮮海鮮及刺身,龍蝦、加拿大野生象拔蚌、刺身活魚、鮑魚、帶子...等等,有點花多眼亂的感覺,今次由一於朋友發板。花膠響螺燉豬展湯底$198要了個花膠響螺燉豬展湯。裏面有雞腳、花膠及豬展...等等。非常足料,湯底飲得出的老火湯味道又清甜。每人都飲了一碗有多。活魚刺身$328活魚刺身,上枱夠驚喜,一擺設精細擺設精細又有藝術感將整條魚船在海中游一樣,活像一件精美的藝術品。刺身入口帶鮮魚的鮮彈口感,味道非常鮮甜。活魚刺身椒鹽加工$30活魚刺身餘下的魚頭腩及魚尾,我們還要了椒鹽加工,椒鹽後又是另外一番的味道,對喜歡食魚頭及香口的我就更為讚賞。本地手切鮮牛頸脊$328本地手切鮮牛頸脊,牛頸脊是比肥牛瘦少少,最適合我們現在要想食又要食得健康的人。牛肉切得厚薄適中,清甜的湯底更能提升牛肉的鮮味。美國頂級桶蠔$158美國頂級桶蠔,隻隻肥嘟嘟,夠肥美,肉

餐廳的卡位圓枱依舊,闊落優雅。

花膠響螺燉豬展湯底$198
要了個花膠響螺燉豬展湯。

活魚刺身$328
刺身入口帶鮮魚的鮮彈口感,味道非常鮮甜。

活魚刺身椒鹽加工$30

本地手切鮮牛頸脊$328
牛肉切得厚薄適中,清甜的湯底更能提升牛肉的鮮味。

美國頂級桶蠔$158
美國頂級桶蠔,隻隻肥嘟嘟,夠肥美,肉質嫩滑,點上自調辣醬汁,辣中帶著軟滑的口感,更添蠔的美味。

肥水大花甲$98
肥水大花甲,平時比較少見到這麼大隻的花甲,份量都不少,因為夠大隻所以食到啖啖肉,肉質緊緻,爽口鮮甜。

我們還要了漁火特色四色丸、鮮味海中蝦、野生竹笙、鐵棍淮山、超甜粟米、油麥菜及飲品森堡及汽水...等等,食得美味非常。

我和朋友們整個晚上都言談盡歡,食得美味,大家都過了一個愉快又美味、開心又回味的晚上。
2019-06-13 26 浏览
友人message黎話佢都係附近Gym完想一齊食飯,真係約都冇咁岩。難得咁耐冇見,當然要搵間開得夜又坐得耐既食肆。呢間嘅用料都走高質路線,除咗鍋底夠特色外,仲非常新鮮!!先來個餐前小食糖心皮蛋開開胃。花膠響螺燉豬展,男女都好鍾意飲,好清甜香濃,材料靚又豐富。真係落足料同煲足咁耐。呢個龍皇珍寶海鮮拼盤性價比好高,入面有大大隻新鮮彈牙龍蝦,仲有大花甲、海蝦、扇貝、海班塊、珊瑚蚌,每款海鮮都勁新鮮啊。總體上食物都算高品質。
總體上食物都算高品質。
2019-06-05
用餐优惠
現金券
2019-06-11 20 浏览
今日老友收早話打邊爐,同事介紹食呢間漁火,放工行一陣大約8點,呢座京都廣場全部都係食野嘅,可能係平日搭升降機無咩人幾好。到了門口,侍應有禮貌地帶我門入座,座在高身梳化可座4人,好舒服有獨立空間,環境吾嘈雜,檯面已放一張點菜單,侍應並送上調味盆。先睇湯底已經有14款,同事介紹漁火花膠雞湯及漁火龍皇海鮮湯,好想試,但只有2個人,謂有揀鴛鴦鍋加20漁火招牌麻辣鍋同埋自家鮮魚清湯鍋,麻辣鍋我地要少辣佢好香味道吾嗆吾攻喉幾好,湯底已附送豬紅夠滑,麻辣鍋必備的食材,自家鮮魚清湯鍋好香有魚味吾腥,好喜歡,食得好舒服。打邊爐又怎可以沒有牛肉 , 叫左手切本地鮮牛頸脊,牛肉雪花花紋好靚,肥瘦均勻超滑,本身仲別喜歡白鱔肉,真係新鮮,大花甲大大隻好新鮮十分吸引,好香嘅韭菜餃,再叫左渣凍自家竹庶茅根用來清熱降火。好滿足嘅一晚。

2019-06-11 38 浏览
今晚一家三口去打邊爐,近近地去左銅鑼灣,係OpenRice 搵海鮮火鍋就搵到呢間野,試吓先,上到黎環境寧靜,職員好禮貌地帶我們到梳化位置座,隨即送來一盤火鍋醬料,有辣椒、蒜蓉、炸蒜、蔥、芝麻醬、芝麻、芫荽,可以自己調味料。然後見到點餐紙有好幾款湯底想試,又選擇困難症發作,最後我地點了鮮魚清湯鍋,個湯好甜似家嘅感覺,忍不住飲了兩碗。手切牛頸脊好嫩好好味,大花甲真係大大隻好新鮮,雲吞好好味有大隻蝦味道啱啱好,自家韮菜餃好香好好味,同雲吞一樣無味精,仲有桶蠔勁大隻好新鮮,手打墨魚丸勁彈牙仲有細細粒墨魚係入面Good Good。打邊爐最緊要係野食新鮮及價錢合理,呢間野完全做到,下次一定再黎,仲有好多湯底未試。

2019-06-11 20 浏览
今日約左朋友食飯,早兩日已經係openrice睇吓邊間打邊爐惦嘅,近近地銅鑼灣,見到呢間野都有好評仲有85折,服務員和藹可親,梳化好舒服,幾個人最啱傾計,環境吾太嘈雜,檯面放有點菜紙。一坐低店員已立即送上調味料,湯底有成十幾款,我地揀左招牌麻辣鍋同埋自家鮮魚清湯鍋,鴛鴦鍋都係加20,麻辣鍋湯底已經有豬紅夠嫩,鮮魚清湯鍋好香Good Good。手切本地鮮牛頸脊,牛肉味濃,肉質軟滑,仲有白鱔肉,非常新鮮,大花甲大大隻十分吸引,清左內臟位洗得乾淨,清甜好味。桶蠔都極新鮮,好香嘅韭菜餃,雲吞原來是包滿彈牙的蝦仁和鮮香的肉碎,魚皮餃外皮好爽,鮮鵝腸😍很肥美又不至於條條肥膏,輕輕十幾秒已經很爽脆,餐廳處理得非常之好完全沒有難聞的臭味十分出色。另外手打墨魚滑爽口彈牙,食過翻尋味,再準備定一渣凍竹庶茅根,呷一口,冰涼透心,甜度剛好,清甜滋潤,用來配火鍋最適合不過,期待下次再黎。

2019-06-10 90 浏览
今次又黎到銅鑼灣搵食, 京都廣場呢棟大廈好多野食, 我地揀左呢間有齊刺身同打邊爐的餐廳~店內都幾多卡位, 而且幾闊落, 好岩同一班朋友食同傾計~ 餐廳主打湯底, 刺身, 海鮮同靚牛~一黎到先揀左湯底, 加多20蚊就可以拼多一款湯底, 揀左雙拼湯底 (自家鮮魚清湯鍋 + 漁火松茸養身鍋), 比較中意松茸養身鍋, 落足料, 有大量蟲草花, 紅棗, 菌類等, 湯底都好濃味~鮮魚清湯魚味唔太出, 反而胡椒味幾出, 但好既地方就係清清地, 我地食完成餐飯, 個湯都唔會越煲越咸, 呢個加分~ 店員先比醬料我地揀, 有9款揀, 客人可以自己混醬XD ($15/位)~到點菜, 因為話晒係刺身火鍋, 甘當然要叫d刺身黎試下, 我地點了 北寄貝帶子刺身, 我地4個人就有8件左右, 有檸檬墊底, 食落都幾新鮮爽口~黎到打邊爐食物, 分享下幾款值得highlight的, 招牌雲吞王, 皮薄得黎又粒粒都好大, 包住原隻爽口蝦肉、豬肉、韮菜等, 相當足料!漁火特色四色丸, 全部都係手打大大粒, 有墨魚丸、鹹蛋豬肉丸、牛丸同 鮮蝦丸, 咬落好彈牙!鹹蛋豬肉丸包住鹹蛋王幾得意, 鮮蝦丸表面加左蝦皮, 口感好豐富!日本
自家鮮魚清湯鍋 + 漁火松茸養身鍋)

醬料
北寄貝帶子刺身

招牌雲吞王

漁火特色四色丸

日本稻庭烏冬

日本稻庭烏冬好煙韌彈牙, 試過擺2邊湯底, 吸收晒湯的精華, 有唔同的感覺, 烏冬控必點!

整體黎講, 價錢中上, 但用料靚, 堅係真材實料, 至於點食物就豐儉由人~

P.S: 而家係openrice訂位低至8折, 我地7:30去到就有85折~

2019-06-05
自家鮮魚清湯鍋 + 漁火松茸養身鍋)
醬料
北寄貝帶子刺身
招牌雲吞王
漁火特色四色丸
日本稻庭烏冬
1K
2019-06-09 166 浏览
是次飯聚朋友提議吃火鍋,於OpenRice找到這間火鍋店,有大家都愛吃的海鮮,又可透過OpenRice訂座享有85折,一舉兩得!醬料每位$15所有醬料都放在方形盤子內,很精美。花膠響螺燉豬展 ($198)湯底點了花膠響螺燉豬展,一上桌便香氣撲鼻。先喝湯,後放材料。湯底非常足料,味道香濃,清澈不油膩。肥水大花甲 ($98)店員教路烚30秒便可以。大花甲又大又肥美,花甲肉厚身鮮甜,口感十足,十分美味。蘇格蘭蟶子皇 ($48/隻)大而肥美的蟶子皇,看到已經令人垂涎欲滴,急不及待想吃掉牠!店員說烚10秒,肉離殼便可。入口肉質鮮嫩爽口,那股鮮甜的味道在口腔中久久不散,令人回味無窮!美國頂級桶蠔 ($158)桶蠔脹鼓鼓的,肉質肥美滑溜,蠔味濃郁突出,味道鮮甜,每一口都是肉。什錦刺身(細) ($288)有三文魚、油甘魚、帆立貝及北寄貝4款刺身。款款都很新鮮,肥美又有口感;尤其是北寄貝味道甘甜、肉質爽脆, 口感極佳。漁火特選牛盛薈 ($438)這個牛盛薈有五款牛肉,包括:手切本地鮮牛頸脊、手切本地邊位、手切頂級PRIME牛肉、一口和牛柳粒及極品牛舌。整體牛味濃烈又帶油香,肉質軟腍鬆化,齒頰留香。走地清

醬料每位$15
所有醬料都放在方形盤子內,很精美。

花膠響螺燉豬展 ($198)
花膠響螺燉豬展

湯底非常足料,味道香濃,清澈不油膩。
花膠響螺燉豬展

肥水大花甲 ($98)
肥水大花甲

蘇格蘭蟶子皇 ($48/隻)
蘇格蘭蟶子皇

美國頂級桶蠔 ($158)
美國頂級桶蠔

什錦刺身(細) ($288)
什錦刺身(細)

漁火特選牛盛薈 ($438)
漁火特選牛盛薈

走地清遠滑雞件 ($88)
肉質結實而雞味濃郁。
走地清遠滑雞件

時令什菜籃 ($78)
有生菜、白菜仔、菜心粟米及冬菇;蔬菜翠綠新鮮,爽口鮮甜。

2019-06-09 379 浏览
不知為什麼,每次跟這幾個朋友的飯局都總是打邊爐,而且佢地又鍾意食肥牛、海鮮,所以都選擇了好耐,最後選了這間漁火海鮮刺身火鍋(睇Openrice 介紹海鮮、肥牛都好正),而且仲做緊85折優惠,緊係要用埋呢個優惠先抵。店內位置不算多,但勝在坐得寬敞舒適。食火鍋最緊要當然係個湯底,這裡湯底有14款可供選擇:龍皇海鮮湯、花膠雞湯翅、花膠響螺燉豬展等等...而配料都比想像中多款式,牛類、海鮮類都有很多選擇。店內都會提供廚師推介,推介當日最新鮮的刺身,見到好似唔錯,都叫了一款嚐嚐(什錦刺身) 。醬料 - 每位$15坐低後,店員會付上醬料方形盤子,當中包含了9種不同醬料,可因應個人喜好調校自己喜歡的醬汁。什錦刺身(細) - $288什錦刺身(細)有三文魚、帶子、油甘魚及北寄貝4款刺身。刺身新鮮、肥美而且都是厚切,食落口感極佳。花膠響螺燉豬展 - $198湯底我們點了花膠響螺燉豬展,雖然價錢比較貴一點,但物有所值。一上桌便香氣撲鼻,我們直接湯底當湯喝,味道很清甜且足料,清澈不油膩。還沒開始吃火鍋我已經忍不住再喝多碗了!肥水大花甲 - $98一看到大花甲來到已經哇一聲。大花甲比平時出面食開的更大更多肉

店內位置不算多,但勝在坐得寬敞舒適。

而配料都比想像中多款式,牛類、海鮮類都有很多選擇。

醬料 - 每位$15

什錦刺身(細) - $288
什錦刺身(細)有三文魚、帶子、油甘魚及北寄貝4款刺身刺身新鮮、肥美而且都是厚切,食落口感極佳。

花膠響螺燉豬展 - $198

肥水大花甲 - $98
一看到大花甲來到已經哇一聲。
大花甲比平時出面食開的更大更多肉,而且食落肉厚鮮甜,口感十足。

蘇格蘭蟶子皇 - $48/隻
蟶子皇的肉有我手心咁大,而且好肥美。入口肉質爽口鮮甜,咬落去好彈牙。

美國頂級桶蠔 - $158
美國桶蠔極大隻脹鼓鼓的,入口不腥,肉質肥美滑溜,味道鮮甜,蠔味濃郁。
美國頂級筒蠔

走地清遠滑雞件 - 例$88
清遠走地雞嫩滑,雞味濃郁,而且例牌的份量也不少。
走地清遠滑雞件

漁火特選牛盛薈 - $438
漁火特選牛盛薈有五款不同的牛如:手切本地鮮牛頸脊、手切本地邊位、手切頂級 Prime牛肉、一口和牛柳粒及極品牛舌芯。

賣相相當有排場,夠晒吸引,牛柳粒和牛舌芯比較厚,很有口感;牛頸脊和牛邊位牛肉味較重;PRIME牛肉很鮮嫩,肉質軟腍,入口即溶。

時令什菜籃 - $78
什菜籃內包括有白菜、菜心、生菜、冬菇和粟米。
蔬菜新鮮翠綠,食落清甜。

美國頂級筒蠔
2019-06-08 24 浏览
我是愛吃之人,雖然外間有很多任吃的火鍋,但我喜歡選有質素的來吃。銅鑼灣京都廣場內的「漁火海鮮剌身火鍋」評價甚高,早已耳聞,現在經openrice訂座更有85折優惠,這麼好的機會,我便快快訂位與好友來品嚐。店內大部份都是卡座位,非常寬闊,坐得舒服。桌面夠大,方便放食物,令客人吃得舒適。九款的醬料材料,放在木盆子給客人自行調配。湯底有很多款, 我平時最喜歡胡椒豬肚湯,這裏竟然可以用來打邊爐,正合我心意。一試之下,湯底味道很好,胡椒味很香,豬肚夠爽,問一問原來他們用大量新鮮豬骨淆製而成,再加上胡椒豬肚,所以味道如此美味,喝上一口滋味無窮。我們叫了手切頂級PRIME牛肉(中size),每一片都是美美的鮮紅色澤,令人垂涎欲滴,灼了之後根本不用沾醬吃,便可吃到它的濃郁鮮牛味。花枝片,肉質嫩滑,新鮮味道美,份量也很足。厚肉新鮮的蘇格蘭蟶子皇,肉質非常鮮嫩爽口鮮甜,性價比甚高,愛吃海鮮的我必選。肥水大花甲,超級大隻,非常新鮮厚肉,灼過之後,根本不用沾醬吃便已經吃到它的自身鮮味,如不是太飽,真想再來一碟。加州桂花蚌,大大隻,鮮味爽甜,一口咬下去滿口都是濃郁的鮮甜,很是享受呀!每一粒裏面都有大大隻的鮮蝦,

九款的醬料材料,放在木盆子給客人自行調配。

花枝片,肉質嫩滑,新鮮味道美,份量也很足。

每一粒裏面都有大大隻的鮮蝦,餡料豐富,真材實料,果然是招牌雲吞王。

清遠滑雞件,新鮮有雞味,灼完之後點上醬汁吃,好味道。

漁火特色四色丸,我們一吃便驚為天人,粒粒新鮮爽甜彈牙,用料十足,款款都好受歡迎。
今天吃過才知道「漁火海鮮剌身火鍋」何解咁受歡歡迎,食材高質,尤其自家製作的都真材實料,一份價錢一份貨,今餐絕對是值回票價,讚呀👍👍👍