2020-10-11 91 浏览
對於五光十色的銅鑼灣,我最常去的就是澳門逸園中心,此處有各式各樣的美食可供選擇,今次就去新開業的蒸海鮮。我們選取了晚市A餐新張期內特價$328絕無味精精選燉湯燉湯內有蟲草花、雞腳等湯料,滿滿的鮮味。黃金川辣炒蟹川辣蟹入口少辣,有鑊氣很惹味紅燒妙齡乳鴿乳鴿真的很驚艷,皮很脆很夠味,質素高。韓國大鮑魚蒸的時間剛剛好,新鮮爽口的鮑魚,就算不點醬油,也完全食到鮮甜的味道。蘇格蘭蟶子皇新鮮的蟶子皇,爽彈味美。生猛大海蝦被一支支竹籤串上的海蝦,上枱時亦見蝦腳在動,可見其新鮮程度。蝦入口爽彈,肉質纖細,口感細嫩。法國多寶魚多寶魚入口超滑,愛吃魚的我很喜歡。鮮甜貝貝殼貝殼無沙爽口,滿足了以為已經食完到尾聲,誰知最後竟然來一籠蔬菜籃,嘩,大飽飽!
我們選取了晚市A餐
新張期內特價$328
絕無味精精選燉湯
燉湯內有蟲草花、雞腳等湯料,滿滿的鮮味。
黃金川辣炒蟹
川辣蟹入口少辣,有鑊氣很惹味
紅燒妙齡乳鴿
乳鴿真的很驚艷,皮很脆很夠味,質素高。
韓國大鮑魚
蘇格蘭蟶子皇
新鮮的蟶子皇,爽彈味美。

法國多寶魚
多寶魚入口超滑,愛吃魚的我很喜歡。
鮮甜貝貝殼
貝殼無沙爽口,滿足了
以為已經食完到尾聲,誰知最後竟然來一籠蔬菜籃,嘩,大飽飽!
2020-10-11 56 浏览
漁港薈週末和室友約好去銅鑼灣逛街,晚餐時間選了一間新開業的海鮮蒸氣火鍋餐廳「漁港薈」,主推海鮮,現做迎新活動,有7折優惠~抽頭煎海中蝦🦐: $139海蝦色澤誘人,肉質飽滿,外脆里嫩,經過油煎,很是入味~蒜蓉蟶子皇4只: $104 蟶子很新鮮,店家說3點從香港仔運來,經過2~3小時的吐沙清洗,特別乾淨,加上蒜蓉搭配,不會蓋住蟶子本身的味道,十分鮮美~黃金川辣蟹🦀️(一隻):$139秋季,正是人們品嘗螃蟹的最好時光,螃蟹肥美,肉質細嫩,黃金川辣蟹,色香味俱全,用咸蛋黃包裹油炸,配上乾辣椒,鮮甜中帶點辣味,讓人十指大動~上湯浸時蔬:$62白飯:$12綠豆湯(贈送甜品)現在推出「超抵食海鮮蒸鍋」,5折優惠,即可享有3款小菜及多款海鮮,下次一定要來試一試~

漁港薈

抽頭煎海中蝦🦐: $139
海蝦色澤誘人,肉質飽滿,外脆里嫩,經過油煎,很是入味~

蒜蓉蟶子皇4只: $104

黃金川辣蟹🦀️(一隻):$139

上湯浸時蔬:$62

白飯:$12

綠豆湯(贈送甜品

2020-10-11 47 浏览
周日晚上約上朋友一起過來吃海鮮,不用去西貢,在繁華的市區就可以吃到最正宗的美味。聽說主廚是多年米其林餐廳的掌勺大廚,功力確實很不一般。 喜歡海鮮的妳,千萬不要錯過哦。.頭抽煎海中蝦 $139海蝦新鮮入味,頭抽的鮮美包裹着海蝦,鮮美流淌在唇齒之間。.蒜蓉聖子皇 米粉底 $104每天下午從香港仔新鮮送達的聖子,端上桌之前,都在後廚用冰保鮮,保證了食物的鮮美。.黃金川辣蟹 $139今晚最愛,辣蟹。廚師用了鹹蛋黃調味,加上蒜粒和辣椒,光是舔蟹殼,就已經很下飯了。蟹肉多汁,且入味,這時候一碗白飯的襯托,顯得十分重要。.上湯時蔬菜 $62蔬菜鮮美,上湯清甜,多吃新鮮蔬菜,可以提高免疫力。.白飯$12...漁港薈銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心3樓

頭抽煎海中蝦 $139
海蝦新鮮入味,頭抽的鮮美包裹着海蝦,鮮美流淌在唇齒之間。

蒜蓉聖子皇 米粉底 $104

黃金川辣蟹 $139
上湯時蔬菜 $62
蔬菜鮮美,上湯清甜,多吃新鮮蔬菜,可以提高免疫力。
白飯$12

漁港薈
2020-10-11 50 浏览
呢間餐廳主要食蒸鍋,主打新鮮時令嘅食材,用正嘅方法去食返食材原本嘅味道,樣樣野都好出色,我特登揀咗以下幾款同大家介紹《燉湯》係食蒸鍋之前先飲燉湯,燉湯好足料,飲得出有花膠烏雞豬骨等等嘅材料,味道超級濃郁,有少少似滴雞精,勁好味《加拿大龍蝦》加拿大龍蝦主要食蟹鉗,本身都唔預佢個時蝦身有幾大隻,估唔到蝦身都一樣咁彈牙啖啖肉,比預期中更加新鮮更加好味。蝦身都咁好肉,蟹鉗就更加不得了,呢個係必食。《蘇格蘭蟶子皇》蟶子皇叫得聖子王,就梗係好大隻啦,仲大過我隻手掌嘅長度,蒸完之後都冇縮水,咬落去啖啖肉,同出邊食嘅平價聖子完全唔同《法國多寶魚》多寶魚超級驚喜,足足俾咗半條我哋,淨係食呢半條魚都值回票價,侍應教精我哋蒸5分鐘就夠,再耐就會鞋,我地一試果然5分鐘啱啱好,魚身超級滑,每一啖都好似食緊魚腩咁《北海道元貝王》元貝王超級新鮮,食元配果然一定要食北海道嘅先得,食落冇雪味,食得出係新鮮貨,唯一可惜少少嘅無乜春《鮑魚綠豆沙》最後最後仲有個甜品,本身以為係綠豆沙冇乜特別,但係估唔到入面有隻鮑魚,上網一睇先知原來呢個係塔門嘅特別食法,估唔到連糖水都落足本,絕無欺場我哋仲食咗乳鴿、安格斯肥牛等等,其實都好出

《燉湯》

《加拿大龍蝦》

《蘇格蘭蟶子皇》

《法國多寶魚》

《北海道元貝王》

《鮑魚綠豆沙》

我哋仲食咗乳鴿、安格斯肥牛等等,其實都好出色,建議大家一定要黎試吓
2020-10-11 38 浏览
見到銅鑼灣呢間新菜館,做緊開張優惠,啲嘢都好啱媽咪食一於同佢黎試吓呢度環境舒適,裝修簡潔乾淨,雖然地方唔算好大,但係佢哋都自設水缸,養住各種各類嘅海鮮,即叫即劏,怪唔之得啲海鮮咁新鮮啦。第一次試都唔知食咩好,就嗌左個銀裝至尊海鮮鍋,首先嚟嘅係冇味精燉湯,好好味真材實料,冇味精,夠晒熱。再嚟紅燒乳鴿,黃金川辣炒蟹,呢個炒蟹不得了,有我最鍾意嘅鹹蛋黃同埋辣椒,蟹肉鮮甜,醬汁惹味,非常夠鑊氣。海鮮拼盤出場,有鮑魚、聖子、帶子、蝦、多寶魚、貝貝殻,睇得出全部都好新鮮,鮑魚、蝦、貝貝殻仲好生猛侍應服務態度非常好,根據我哋進食嘅速度去幫我哋蒸海鮮,唔需要自己出手架,所有海鮮都好鮮甜,非常新鮮,唔係講笑真係樣樣都好好味。原來呢度仲有得包房,仲有埋電動麻雀枱,媽媽即刻話下個禮拜可以約埋啲雀腳喺度開枱兼食飯而家OP仲有新開張優惠,做緊半價,每位$244就可以食到呢個餐啊,真係超級抵食!

呢度環境舒適,裝修簡潔乾淨,
雖然地方唔算好大,但係佢哋都自設水缸,
養住各種各類嘅海鮮,即叫即劏,怪唔之得啲海鮮咁新鮮啦。
第一次試都唔知食咩好,就嗌左個銀裝至尊海鮮鍋,
首先嚟嘅係冇味精燉湯,好好味真材實料,冇味精,夠晒熱。

再嚟紅燒乳鴿,黃金川辣炒蟹,

所有海鮮都好鮮甜,非常新鮮,唔係講笑真係樣樣都好好味。

原來呢度仲有得包房,仲有埋電動麻雀枱
,媽媽即刻話下個禮拜可以約埋啲雀腳喺度開枱兼食飯
2020-10-10 43 浏览
生日月份真係特別多飯食~朋友話銅鑼灣新開一間好鬼正又低食嘅海鮮一蒸鍋叫我去試下,環境非常舒適服務又好我地叫咗個A餐~紅燒乳鴿 ~ 每位半隻好入味👍😋黃金川辣炒蟹 ~ 辣辣地非常惹味😋蟲草花燉湯 ~ 好清甜相信冇落味精飲完都絕無口渴😋海鮮蒸鍋 ~韓國大鮑魚真係好大隻好新鮮,蝦,蟶子皇,帶子,多寶魚,花甲,安格斯手切肥牛,基本上全部海鮮都好新鮮好甜好正👍👍😋😋剛剛見到openrice 有半價優惠,我已經即時約朋友再去食真心推薦~平靚正👍👍😍😍
紅燒乳鴿 ~ 每位半隻好入味👍😋
黃金川辣炒蟹 ~ 辣辣地非常惹味😋
蟲草花燉湯 ~ 好清甜相信冇落味精飲完都絕無口渴😋
  • 海鮮蒸鍋
很久沒有的起心肝寫食po, 但真心想讚下呢間餐廳!因為好難得咁有heart做嘅新店。事緣2,3日前約老友食飯,於Openrice搵食,無意中發現銅鑼灣有新餐廳,即管book位試下~到埗後,已發覺與一般蒸煱店不同,環境非常寬敞舒適,每枱相距甚遠,呢個時勢,最緊要清潔衛生~所有店員都好親切甫坐下,店員立即奉上一jar有檸檬冰水,清甜清新~店員細心介紹餐牌,4人叫左3個海鮮煱set, 很快便奉上一盤海鮮食材,份量很足料,但眼看餐牌,還有小炒及小食選擇,眼見價錢只需幾十元,於是貪心的再點了幾樣,雞煲,回煱肉,酥脆蠔仔,同炸豆腐。炸豆腐38蚊,出色非常! 外脆內軟,味道很香口。酥脆蠔仔真心正,師傅一定要好好手藝先可做得咁出色講返正題,海鮮蒸煱set,最先上枱係燉湯同炒辣蟹,我無飲湯,無得評論,老公同朋友話係正炒辣蟹好足料,炒得香脆,蟹鉗好大舊,啖啖肉,其他腳都好多肉,又香又脆,但我本人好辣,如再辣多D會更好。然後乳鴿,細細隻,即炸無得輸終於開始蒸海鮮,店員會幫手,每種材料在我地面前蒸煮,還會計時,避免過熟,因此,每種食材也處理得剛剛好~嘆到各款海鮮的鮮嫩甜美,掛住食,忘記影相,連龍蝦都無影到大特

終於開始蒸海鮮,店員會幫手,每種材料在我地面前蒸煮,還會計時,避免過熟,因此,每種食材也處理得剛剛好~嘆到各款海鮮的鮮嫩甜美,掛住食,忘記影相,連龍蝦都無影到大特寫
龍蝦好新鮮,真心讚,上煱前仍係生,會郁的
,肉質非常嫩彈甜美!
另外帶子異常大粒,肉質又係好甜嫩,仲有多寶魚,火喉剛好,肉嫩之餘,魚頭膠質附近尤其濃味好吃~全程唔洗點醬,因太鮮甜,原味係最好食
仲有蟶子,中蝦,大量花甲~
然後係安格斯牛肉
,牛味濃郁,油脂剛好,好似食和牛咁~最後係海膽炒飯,炒得夠乾身,但可能真係太飽,相比下,唔係太突出
飲飽食醉後,送上甜品,鮑魚綠豆沙,唔會落太多糖果種,係好清甜,讚

服務方面,又係無得輸! 每位都好親切,不停自動換碟清潔,笑容好好。見我地4人自拍,仲主動幫我地影合照。
價錢合理,我地叫埋大beer,每人平均唔洗3舊,新店關係,仲rebate 200幾下次用,旺點黎講,坐得舒服,食咁多海鮮,真係心抵食。

我堅係唔識呢間嘢所有人,只係誤打誤撞大發現,因本身住附近,成日發現好正嘅銅記新店後,無耐就消失,可能租金實在太貴,因此,今次先下定決心寫,希望呢間有heart新店能keep住水準,長食長有!

2020-10-08 115 浏览
行經銅鑼灣見樓上開左新餐廳食海鮮蒸鍋同小菜,而家做緊新開張優惠,見咁抵即刻同朋友試下新野😉今次同朋友揀左食海鮮蒸鍋套餐($398),即係有 絕無味精精選燉湯、紅燒妙齡乳鴿、生猛鮮脆龍蝦、蘇格蘭蟶子皇、北海道元貝皇、生猛大海蝦、法國多寶魚、鮮甜大花甲、人氣鮑魚糖水、安格斯手切肥牛1碟、粗糧拼盤(紫薯,南瓜,香芋,粟米)地方唔算好大,不過個環境新裝修都幾靚😃先放低調味醬料等你自己溝嗰醬汁出黎,呢到個辣椒油味道幾正下👍🏻絕無味精精選燉湯:今日蟲草花燉土匪雞湯,亦都係我中意嘅湯水之一,夠滋潤又清甜😍紅燒妙齡乳鴿:我唔食乳鴿,俾晒朋友食😆佢就覺得唔算太肥美,但食落個肉質幾嫩滑👍🏻然後就開始食蒸鍋喇,呢到有樣好,就係全程專人服侍,職員會用TIMER幫你計時同睇實,啱晒我呢D懶人淨係等食就得😜安格斯手切肥牛1碟:牛肉數量唔算多,不過肉質都幾靚,食落仲要牛味幾香濃下😍時間控制啱啱好,唔會蒸得過老呢到魚缸養住海鮮,食嘅時候先捉返出黎處理,保證新鮮夠生猛😁淨係上碟時見到咁多靚仔嘅海鮮已經流晒口水🤤生猛鮮脆龍蝦:果然夠生猛,龍蝦肉好有彈性,好容易就成舊肉起到出黎👍🏻食落肉質爽口彈牙,鮮甜無比🤤北海道元貝皇:
行經銅鑼灣見樓上開左新餐廳食海鮮蒸鍋同小菜,而家做緊新開張優惠,見咁抵即刻同朋友試下新野😉今次同朋友揀左食海鮮蒸鍋套餐($398),即係有 絕無味精精選燉湯紅燒妙齡乳鴿生猛鮮脆龍蝦蘇格蘭蟶子皇北海道元貝皇生猛大海蝦法國多寶魚鮮甜大花甲人氣鮑魚糖水安格斯手切肥牛1碟粗糧拼盤(紫薯,南瓜,香芋,粟米)

地方唔算好大,不過個環境新裝修都幾靚😃

蟲草花燉土匪雞湯

安格斯手切肥牛1碟

北海道元貝皇
北海道元貝皇:個殼成隻碟咁大,元貝當然都肉厚肥美😍食落口感豐富又鮮甜

蘇格蘭蟶子皇、生猛大海蝦
蘇格蘭蟶子皇:平時食開炒蟶子,連埋醬汁夠惹味,但清蒸可以品嚐到當中味道鮮甜而帶點海水嘅鹹味,原汁原味,別有一番風味😋肉質肥美帶點爽脆😍

生猛大海蝦
生猛大海蝦:海蝦夠新鮮,基本上清蒸已經夠晒滋味,肉質彈牙味道鮮甜😋

法國多寶魚、鮮甜大花甲
法國多寶魚:肉質嫩滑,再點一點個醬汁會更加提鮮,不過食嘅時候記得唔好食得太急,小心魚骨😉
鮮甜大花甲:食落無沙,處理得幾好,同埋都幾鮮甜👍🏻

人氣鮑魚糖水
人氣鮑魚糖水糖水加入鮑魚真係第一次聽同試,原諒我比較大鄉里見識少🤣本身覺得無厘頭,點知食落充滿驚喜🤩綠豆沙夠沙唔會太過水,香滑清甜,而鮑魚帶點鹹香嘅鮮味,咬落彈牙幾有口感,無諗過兩者加埋又真係出奇地夾🥰

粗糧拼盤(紫薯,南瓜,香芋,粟米)
粗糧拼盤(紫薯,南瓜,香芋,粟米):簡簡單單清蒸,食出原始風味,不過如果時間再蒸耐D,淋身D應該會更加好食😃

食完成餐海鮮蒸鍋,原諒我詞窮,真係除左鮮甜之外都係鮮甜🤣海鮮只要夠新鮮,唔駛花巧嘅調味煮法,用最簡單嘅清蒸方式,就可以食到每一款食材最原汁原味嘅鮮味,非常滿足🥰🥰🥰另外應該係新開張關係,見到D員工唔算太上手咁,不過都理解同明白,而且佢地都幾NICE幾有禮貌😄希望可以快D熟手會運作得流暢D啦👍🏻遲D有機會再幫襯下睇下D小菜係咪都咁正先😋

補MENU
2020-10-03
蟲草花燉土匪雞湯
安格斯手切肥牛1碟
北海道元貝皇
蘇格蘭蟶子皇、生猛大海蝦
法國多寶魚、鮮甜大花甲
2020-10-08 23 浏览
🍴蟲草花燉雞湯店員話燉足幾粒鐘,絕無味精。飲落確係原汁原味,湯色清澈,甘甜滋潤。燉湯除左啖湯正過煲湯之外,連湯料都好食d,雞肉同蟲草花都好軟嫩。🍴紅燒妙齡乳鴿唔算肥美,但肉質幾嫩滑。🍴安格斯手切肥牛牛味濃,略帶油香,記得打開蓋蒸,否則好易過熟。🍴海鮮拼盤龍蝦同海蝦爽彈鮮甜,帶淡淡海水味。蟶子皇肉厚彈牙。元貝夠腍,唔算好鮮甜,要落d炸蒜同豉油吊一吊味。花甲細隻左d,清甜無沙。多寶魚皮肉嫩滑,味道清淡唔腥。🍴粗糧拼盤有紫薯、南瓜、香芋、粟米,南瓜最出色,又腍又甜。🍴鮑魚綠豆沙鮑魚同綠豆沙都好常見,但溝埋一齊食都係第一次。鮑魚大大隻,唔韌,本身無乜味,但就令清甜嘅綠豆沙增添一點海水鹹味同口感,幾好味,唔會不倫不類。📍漁港薈銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心3樓

🍴蟲草花燉雞湯

🍴紅燒妙齡乳鴿
唔算肥美,但肉質幾嫩滑。

🍴安格斯手切肥牛
牛味濃,略帶油香,記得打開蓋蒸,否則好易過熟。

🍴海鮮拼盤

🍴粗糧拼盤
有紫薯、南瓜、香芋、粟米,南瓜最出色,又腍又甜。

🍴鮑魚綠豆沙

📍漁港薈
2020-10-07 30 浏览
朋友知道我鐘意食海鮮,所以今日就帶左我去銅鑼灣到食新開既漁港薈蟲草花燉土匪雞湯$38用蟲草花加雞腳同雞肉燉,飲落味道濃郁,唔會有味精,十分補身麻辣貓耳仔$38有爽脆雲耳,味道酸酸甜甜,係開胃涼菜椒鹽蠔仔$48蠔仔除左外皮香脆,食落仲鮮甜多汁,仲唔會有腥味紅燒乳鴿$48係bb乳鴿,肉質更加嫩滑,唔需要點醬料,已經非常惹味川味水煮魚$268魚肉結實冇骨,加上湯底用左唔同香料(如:花椒,辣椒)更能帶出魚肉新鮮細嫩既感覺黃金川辣炒蟹$88味道有d似避風塘炒蟹,蟹肉好入味,真係會食唔停口,我仲發現有滿滿既蟹膏豉椒聖子皇(米粉底)$148聖子大大一條,食落彈牙,唔會煮得過火,米粉吸哂豉汁味道,加上整得脆脆,好似食緊小食咁漁港薈鮑魚糖水$38估唔到糖水會有飽魚係到,有成隻匙羹咁大,仲好有嚼口,令到成碗糖水都升級左可口可樂$16食小菜當然要配上可樂啦

蟲草花燉土匪雞湯$38
用蟲草花加雞腳同雞肉燉,飲落味道濃郁,唔會有味精,十分補身

麻辣貓耳仔$38
有爽脆雲耳,味道酸酸甜甜,係開胃涼菜

椒鹽蠔仔$48
蠔仔除左外皮香脆,食落仲鮮甜多汁,仲唔會有腥味

紅燒乳鴿$48
係bb乳鴿,肉質更加嫩滑,唔需要點醬料,已經非常惹味

川味水煮魚$268

黃金川辣炒蟹$88

豉椒聖子皇(米粉底)$148

漁港薈鮑魚糖水$38

可口可樂$16
食小菜當然要配上可樂啦

肺炎絕對無阻呢間位於銅鑼灣嘅漁港薈開張,聞到海鮮味當然要黎會一會啲龍蝦拉。到達餐廳所在位置嘅3樓,感覺餐廳裝橫絕對用心而且相對上都好舒服,氣氛輕鬆,會keep住播放休閑、舒緩嘅歌曲。🔷晚市B餐 - 金裝至尊海鮮鍋 💰398 💙88/100🔹絕無味精精選燉湯睇個燉湯碗都feel到有講究,而且都幾多料。材料見到有瘦肉、雞肉、雞腳、排骨、龍眼、蟲草花等,超級超級入味,係原材料燉落先飲到嘅湯味,相當yum yum。🔹黃金川辣炒蟹鹹蛋黃味都幾明顯,不過個川辣味就真係跑出左。蟹肉鮮而且好細心,因為我食呢個蟹係毋須用到個鉗,啲蟹鉗打得好徹底。🔹紅燒妙齡乳鴿實在好名好名,乳鴿外皮香脆,肉又嫩滑十足成個BB咁。唔沾啲鹽食就食到原汁原味,而沾左嘅亦同樣鹹香。🔹海鮮拼盤(生猛鮮甜龍蝦、蘇格蘭蟶子皇、北海道元貝皇、生猛大海蝦、法國多寶魚、鮮甜大花甲)海鮮係認真生猛,差啲比個海蝦嚇親,不停係到郁好生猛;龍蝦有好多蟹膏,蟹肉勁爽同鮮甜,餐廳採購嘅海鮮睇黎都幾高質;元貝同蟶子皇煮到剛剛好,店員都好細心咁定時定候幫我地關左個爐,以免overcook。🔹招牌海膽炒飯食到尾聲仲有個炒飯到都食得落,因為呢個唔係普通炒飯,落

🔷晚市B餐 - 金裝至尊海鮮鍋 💰398 💙88/100

🔹絕無味精精選燉湯

🔹黃金川辣炒蟹

🔹紅燒妙齡乳鴿

🔹海鮮拼盤

🔹招牌海膽炒飯
食到尾聲仲有個炒飯到都食得落,因為呢個唔係普通炒飯,落左海膽去炒,米飯粒粒分明仲帶出左少許海膽嘅甘香添。

🔹人氣鮑魚糖水
千算萬算都算唔到個綠豆沙會落左粒鮑魚落去,鮑魚爽口,碗綠豆沙亦都好出色,綠豆食到清甜味。

🔹敬送 - 安格斯手切肥牛、粗糧拼盤(紫薯、南瓜、香芋、粟米)
個粗糧又真係估佢唔到,蒸到可以好溶,南瓜好甜、香芋亦好粉。
2020-10-05 54 浏览
屋企人好鐘意食海鮮,所以我地專登搵左一間食蒸海鮮既餐廳去食dinner。呢度既環境唔錯!有啲花生做小食。我地點左銀裝至尊海鮮鍋,呢個餐係$328一位。呢個海鮮鍋勁抵食,有無味精燉湯、黃金川辣炒蟹、紅燒妙齡乳鴿、大鮑魚、蟶子皇、帶子、海蝦、多寶魚、貝殼,依家新張優惠仲送肥牛啊!啲海鮮好新鮮,就咁拎去蒸都勁好味,超鮮甜!燉湯真係真材實料,好清甜,無落味精!乳鴿好香口。黃金川辣炒蟹好惹味!仲送埋肥牛,正!
呢度既環境唔錯!
有啲花生做小食。

燉湯真係真材實料,好清甜,無落味精!
乳鴿好香口。
黃金川辣炒蟹好惹味!
仲送埋肥牛,正!

2020-10-05 37 浏览
國慶中秋4日假,悶悶哋,一係玩staycation,一係都係捐窿捐罅搵嘢食,於是乎來到銅記SOGO隔離呢間『漁港薈』,地址係銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心3樓,裝修比一般中式酒樓靚啲,更顯尊貴地位。呢度有蒸鍋有小菜吃,由於新開張有特價,嗌咗個原價488蚊,現價328蚊嘅A餐。待應們都很專業很熱情,招呼週到,視乎需要適時幫我哋蒸煮海鮮。首先上不枱嘅係『絕無味精燉湯』,有瘦肉,雞腳同埋蟲草花,材料多,個湯好滋潤清甜。跟住就來個『紅燒妙粉乳鴿』,乳鴿size適中,粉嫩粉嫩嘅,食落補充咗D軟骨素,即刻強壯咗唔少,繼續另一道餸,就係我喜歡的蟹~『黄金川辣炒蟹』,我食咗最大隻蟹腳,啖啖肉好好食,而且做呢餸之前,師傅已做咗功夫,啲腳已經敲開,食嗰陣就好方便,完全唔需要蟹鉗鉸剪,扺讚。‌而成個蒸鍋材料就有韓國大鮑魚,蘇格蘭蟶子王,多寶魚一份,生猛海蝦,一大份鮮甜貝貝殼,超满足,好飽吖,另外附送的安格斯手切牛也唔錯。

話說小編有個朋友仔都幾鍾意食小菜,最近佢啲網上推介話喺銅鑼灣開咗一間出名食小菜同蒸鍋嘅餐廳,所以我哋就趁假期去試吓,估唔到味道都唔錯有驚喜☺️_小食:椒鹽蠔仔 $48麻辣貓耳仔 $38首先要讚下店員嘅服務態度唔錯,有主動同我哋推介餐廳嘅招牌菜式💜兩款小食味道非常香口,特別喜愛椒鹽蠔仔🦪食落去熱辣辣份量亦非常充足,配上椒鹽更惹味_燉湯:蟲草花燉土匪雞 $38燉湯係原壺擺入去蒸爐燉,入口非常清甜,亦有唔少食材,以呢個價錢能夠飲到高質素湯品值得一試😋_紅燒乳鴿 $48雖然細細隻但係食落去非常嫰滑_🌶🐠川味水煮魚 $268有冇朋友仔同小編一樣好鍾意食水煮魚呢?唔好睇佢好似好紅咁其實唔算話好辣,水煮魚內有芽菜、娃娃菜、薯粉呢啲吸湯嘅嘢,同朋友一齊分享啱晒,夠香夠惹味_🦀黃金酸辣炒蟹 $88見到餐廳嘅宣傳新開張每隻有優惠,蟹有膏,味道非常濃郁,啖啖鹹蛋黃香味,鍾意食辣蟹嘅朋友就一定要試吓_✨豉椒蟶子皇四隻(米粉底) $148聖子非常新鮮,比較特別嘅係米粉底煎餅,識落幾香口而且有口感_鮑魚糖水 $38店員最後推介我哋試吓呢度嘅招牌糖水,其實即係綠豆沙配鮑魚,出面比較少見鮑魚嘅糖水,質素即刻提高咗好多,

小食:椒鹽蠔仔 $48
麻辣貓耳仔 $38

燉湯:蟲草花燉土匪雞 $38

紅燒乳鴿 $48
雖然細細隻但係食落去非常嫰滑

🌶🐠川味水煮魚 $268

🦀黃金酸辣炒蟹 $88

✨豉椒蟶子皇四隻(米粉底) $148
聖子非常新鮮,比較特別嘅係米粉底煎餅,識落幾香口而且有口感

鮑魚糖水 $38
店員最後推介我哋試吓呢度嘅招牌糖水,其實即係綠豆沙配鮑魚,出面比較少見鮑魚嘅糖水,質素即刻提高咗好多,鮑魚都唔細隻㗎,同朋友食到飽一飽出嚟好滿足💜
2020-10-05 35 浏览
#銅鑼灣美食🔻 漁港薈銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心3樓/////最近銅鑼灣新開左一間粵菜,入面主打蒸鍋同埋小菜,見到新開張有七折,二人餐好豐富,即刻狗衝去試。/🧃鮑魚蟲草花燉雞腳燉湯好清,好鮮甜,入面啲料好足,有雞腳、蟲草花、乾瑤柱等等,感覺好滋補。/🧃生猛龍蝦唔係講笑,隻龍蝦上枱嘅時候超新鮮,啲觸蘇仲fing下fing下,店員好細心咁幫我地放上蒸鍋,完全唔需要我哋操心計時,一掀蓋,龍蝦色水靚到不得之了😍最緊要係佢好厚肉好彈牙,連龍蝦鉗都啖啖肉,唔使點豉油汁已經夠鮮甜。/🧃韓國大鮑魚、蘇格蘭蟶子王、紐西蘭大帶子之後嚟咗一個海鮮拼盤,聖子爽口彈牙、鮮甜。帶子大大粒,好新鮮。鮑魚蒸嘅時間掌握得啱啱好,彈牙得嚟腍身,整體食材好新鮮,所以就咁蒸已經好好味。/🧃法國多寶魚嗰度係成條多寶魚,蒸左四至五分鐘左右,店員就叫小妹快啲夾起,費事熟得滯,結果果然啱啱好熟,魚肉超滑!/🧃安格斯手切肥牛雪花均勻,好有牛味。/🧃紅燒乳鴿小妹去酒樓食飯有時都會忍唔住叫隻乳鴿過口癮,呢間餐廳就知道客人心思,包埋隻乳鴿,外皮燒到好脆,鴿肉就好嫩滑。/🧃海膽炒飯飯粒分明,夠乾身,鑊氣十足,啖啖都有海膽味。/🧃鮑魚綠
#銅鑼灣美食
🔻 漁港薈
/////

🧃鮑魚蟲草花燉雞腳

🧃生猛龍蝦

🧃韓國大鮑魚、蘇格蘭蟶子王、紐西蘭大帶子

🧃法國多寶魚
🧃安格斯手切肥牛
雪花均勻,好有牛味。

🧃紅燒乳鴿

🧃海膽炒飯
飯粒分明,夠乾身,鑊氣十足,啖啖都有海膽味。

🧃鮑魚綠豆沙
最後呢個甜品令小妹好驚喜,第一次食綠豆沙係有鮑魚😱上網research, 原來係塔門獨門美食😳鮑魚多得滯唔想嘥,於是煮糖水,唔係取其味道,係取其煙韌嘅口感。望落怪怪地,食落又出奇地夾。😂

/////
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #fishingharborseafoodrestaurant #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig #銅鑼灣