2017-08-25
愛吃邊爐嘅朋友仔生日,身為好友嘅我哋,即使夏日炎炎都特登同佢去食打邊爐慶祝,涼住冷氣食又有咩好怕,記得佢之前喺社交網絡上講過呢間餐廳好好味,所以我哋就決定同佢去返呢間餐廳度食因為我哋幾個都唔食辣,所以我哋叫左康熙花膠雞湯鍋先上湯底再奉上雞及花膠,即使係半隻,感覺份量都好多,飲完湯再放材料落去煮之後就開始打邊爐,我地叫左滾得囍餃子併盤, 分別有帶子韮菜餃 2粒、鮮蝦雲吞 2粒、黑松露松茸餃 2粒、冬菇素翅餃 2粒,其中自己喜愛帶子韮菜餃,因為平時係用豬肉多,用帶子都真係第一次食,另外黑松露松茸餃未食都已經有黑松露香,配埋松茸做餡料,份外矜貴我地再點左即炸響鈴,最初以為份量係四五條,點知原來差唔多有成十條,每條都炸得好鬆脆,而且都幾大條,我自己就鍾意輕輕放一放湯,跟住就拎上黎食仲有鬼馬油炸鬼,外面係魚肉,入面包住油炸鬼,口感好特別,外面好彈口,入面有少少脆而帶點軟身,朋友仔話佢以前食過係魚肉釀係油炸鬼入面,今次調番轉都真係幾特別多數打邊爐都會點個烏冬黎日本稻庭烏冬,稻庭烏冬比較軟身滑口,煮熟之後,吸收左啲湯味道再食,好好味
因為我哋幾個都唔食辣,所以我哋叫左康熙花膠雞湯鍋