2018-04-19 70 浏览
開張首星期(驚喜萬分),我生日(失信用),朋友聚會(失魂落魄,失水準),雖然一次又一次嘅失望,我都仍然比機會佢。今日放假,瞓醒都12點了,就近近地比多次機會你,食個宮廷午餐。坐底準備點餐時,侍應已經送上兩碗例湯(青紅蘿蔔湯),唔錯。餐紙上嘅招牌花膠雞湯麵好吸睛喎,就試下啦。再點多一個炒嘢,XO醬乾炒黑豚肉河粉。花膠雞湯麵一上枱,第一件事當然要試下頭啖湯啦,無味精唔太咸,有追飲感覺,花膠白雪雪好腍無味,唔算好吸引,份量都有4-5片,而雞方面反而唔錯,好滑。不過個麵就係最失敗之作喇,湯和麵味道完全分開,個麵完全無味,麵質太腍。整體就係比個麵破壞咗成件事。個炒河竟然係驚喜之作,XO醬嘅味道好出好嘢味,河粉炒得夠乾身,唔會好油好膩,黑豚肉雖然細細塊,份量又少,但係整體非常唔錯,好食。👍👍👍

坐底準備點餐時,侍應已經送上兩碗例湯(青紅蘿蔔湯),唔錯。

2018-04-19
2018-04-18 53 浏览
近日天氣又開始轉涼,男朋友就帶左我去北角一時間打邊爐嘅餐廳食飯。餐廳裝修可以話係古色古香,一入門口就有張龍椅比你影相呃like,入面係木枱木櫈,用屏風分隔開唔同嘅枱。最令我意外嘅係佢嘅餐牌,成份聖旨咁,真係好似返左古代。順治特色卜卜蜆鍋。一上枱好誇張冒曬煙,等佢滾左先有得食,入面都應該有成兩斤蜆好足料!一路望住佢冒煙,一路聽到佢開殼嘅聲好治療。隻隻蜆都脹卜卜,食落好清甜,吐沙都好乾淨。隻隻蜆都開口,絕對新鮮。店員仲有貼心比左個大碗我地裝殼,服務一流!湯底係蜆味嘅清甜,帶小小辣味同蒜味。手切飛驒牛肉。未見過啲牛肉擺盤係咁誇張架,成個生日蛋糕咁,仲配埋個特製豉油。牛肉口感有啲似食緊牛扒咁,如果唔點豉油就會食到好淡嘅牛味。點埋豉油就可以突顯到佢嘅油脂味,會好食啲。瑤柱乾貝滑。出面好少會有e隻滑,見到就即刻叫黎試下,份量都唔少。食到好明顯嘅瑤柱味,有一粒粒嘅乾貝係到。鹿兒島黑豚肉。個豚肉白雪雪大大塊,好肥美。入口好爽口,有小小似五花腩嘅口感,但又唔會肥膩。日本廣島蠔。一份有5隻,有半個手掌咁大。淥完都唔會太縮水,入口好新鮮嘅蠔味。湯底都係咁海鮮淆成,所以同蠔好夾。蜂巢豆腐。一份有6塊,每塊都好

順治特色卜卜蜆鍋。

手切飛驒牛肉。

瑤柱乾貝滑。

鹿兒島黑豚肉。

日本廣島蠔。

蜂巢豆腐。
一份有6塊,每塊都好厚。豆腐吸曬湯底嘅精華。
2018-04-12 50 浏览
北角滾得囍,裝修以木板屏風作間隔,氣派非凡,滿清宮廷感覺很有中國特色,還附上一道聖旨。湯底共有16款可以揀,店長介紹了{康熙花膠雞湯鍋」}($288/半隻)。鍋爐非常精緻,有兩隻龍頭喺側邊盡現霸氣。可以先飲雞湯,湯頭味道好濃郁,既滋補又養顏,雞己預先煮熟,雞肉很嫩滑,肉汁很多。花膠也有很多塊,餐廳用料十足。第一次吃鹹蛋黃響鈴、鹹鹹地又脆又香、主菜未到就先吃這小食吧,非常推介。另外牛肉拼盤, 賣相非常精緻, 牛肉種類很多 ,例如有本地手切牛肉 、牛柳粒 、牛舌粒 、澳洲和牛等等, 拼盤裏面最好食就係本地手切牛肉,肉味非常濃郁又有咬口。餃子拼盤不過不失。章紅魚刺身, 非常新鮮, 每份98蚊, 絕對值得一試。去到最後,店長贈送的木瓜雪耳糖水,非常之潤, 記住一定要試。

餃子拼盤不過不失。

章紅魚刺身, 非常新鮮, 每份98蚊, 絕對值得一試。

2018-04-09
2018-04-11 62 浏览
平時成日黎馬寶學林玩,見到滾得囍已經好想試今日終於黎到食!個花膠雞湯鍋真心正!!黎到先飲兩碗!濃郁好味,花膠足料、雞夠滑!熱烈推介依款!好補身叫左個牛肉併盤,d安格斯同M8無得輸~睇得又食得!排得勁靚!好好食!唔駛烚咁耐手打餃子併盤,最鐘意係個芝士和牛餃子,特別得黎入口啖啖牛粒仲叫左手打丸併盤,但發現太飽,都很不錯!牛丸入面有芝士,唔錯!如鐘意食丸值得叫併盤黎試,乜都可以試到可惜今次試唔到海鮮併盤,因懷孕減少食海鮮!希望下次可以試到啦~佢仲有d小菜都好想試!而環境優美,職員服務周到,經常加湯同逐樣介紹番,見bb醒左主動畀bb chair 完全唔知原來有Ikea 果種bb chair~想帶小朋友黎打邊爐就岩哂了!
平時成日黎馬寶學林玩,見到滾得囍已經好想試
今日終於黎到食!
花膠紅湯鍋

牛肉併盤

併盤手打餃

手打餃子併盤,最鐘意係個芝士和牛餃子,特別得黎入口啖啖牛粒
併盤手打丸

2018-04-11
花膠紅湯鍋
牛肉併盤
併盤手打餃
併盤手打丸
2018-04-11 807 浏览
滾得囍宮廷火鍋小炒概念源自滿清時的皇宮日常,一室古意盎然的裝潢,接近門口處擺放了一張金碧輝煌的「龍椅」,氣派十足! 入座時看見餐桌上有道「聖旨」,好生好奇,原來是有關餐廳創辦的簡介,充滿玩味😆加上清龍鍋爐、青花瓷器餐具和悅耳的二胡音樂,務求讓客人在品嚐美食時能感受古時的宮廷氣派。餐前小食中的牛舌薯絲最受歡迎,材料切得幼細,香辣惹味。我們點了康熙花膠雞湯,店員細心地替我們先將花膠剪成細件放進湯裡,建議先喝一碗湯品嚐真味,金黃色的雞湯甜而不膩,不俗。隨後放入半熟雞件輕灼,龍崗雞肥美軟滑,雞皮下脂肪較多,雞味濃👍 火鍋配料陸續送上,鵝腸、珊瑚蚌、美國桶蠔、魚肚、竹笙、雜菇拼盤等,個人比較喜歡手切頂級安格斯竹肉,擺盤仙氣十足,皆因盤中放置了乾冰,牛肉油花漂亮,嫩滑無筋,高質素👍另外鹿兒島黑豚肉也是心水之選,看起來有些肥,卻一點也不油膩,肉味濃郁。而我的最愛是近期人氣小食 - 咸蛋黃炸魚皮。可以當小食亦可輕輕浸湯吃,炸魚皮上面沾滿濃郁、起沙的咸蛋黃碎,香濃惹味,一試難忘! 再喝一口冰涼可樂,爽與經理閒談中發現原來位於元朗的"大滾友"是副線,難怪環境氣氛及餐具均有相似之處,兩間餐廳予我的感覺都很不

康熙花膠雞湯鍋

珊瑚蚌

鵝腸

竹笙

鹿兒島日本黑豚肉

咸蛋黃炸魚皮

與經理閒談中發現原來位於元朗的"大滾友"是副線,難怪環境氣氛及餐具均有相似之處,兩間餐廳予我的感覺都很不錯,服務好、環境好、食物質素佳,火鍋友不妨一試。

2018-04-11
康熙花膠雞湯鍋
竹笙
鹿兒島日本黑豚肉
2018-04-02 73 浏览
自從我上次遇見你⋯一直對你念念不忘今日終於有時間再黎滾得囍滾一滾咁耐冇黎,見到門口多左啲打卡位,有金光十足的龍椅同即影即有Instagram 相機,岩哂各位鍾意呃like既朋友🤣個個都想做皇帝唔通個個都係皇帝咩🤣座位依舊舒適,環境宮廷豪華,亦見到比起上次添加左好多款式野🤗今次湯底點左個麻辣卜卜蜆✨湯底用料十足,夠哂麻辣。卜卜蜆一陣就已經卜卜聲地打開✨驟眼看真係滿滿一窩的蜆,肥大鮮美令人驚喜的有餃子🥟拼盤✨不同餡料的餃子,即點即包,新鮮入味,各有特色👍 岩哂各人唔同咩味,大大粒用料十足細食既女仔朋友,食左兩粒已呻飽🤭 另一出色就係滾得囍牛肉拼盤 一上各人已相機食先賣相靚靚,牛肉新鮮。有安格斯肥牛,M8和牛,牛柳粒,牛舌粒,牛頸脊,不同牛帶有不同牛味,各人心頭好都唔同,我就最愛勁有牛味同咬口既牛柳粒,細細粒又容易食其它亦各有特色,岩哂貪心的你☺️冷凍拼盤✨👍超級鮮美,凍蝦又肥又大隻😍鮑魚鮮味十足帶有一點酒香掛住食關係,亦點了蔬菜拼盤,新鮮亦大盤,為這一餐畫了完美既飽飽句號🤣✨👋🏻滾得囍,真材實料,環境好適合約埋三五好友黎一齊滾👍下個月的親戚飯聚有著落喇,一定唔會失禮😊😆
自從我上次遇見你⋯
一直對你念念不忘

今日終於有時間再黎滾得囍滾一滾

咁耐冇黎,見到門口多左啲打卡位,
有金光十足的龍椅同即影即有Instagram 相機,
岩哂各位鍾意呃like既朋友

🤣個個都想做皇帝唔通個個都係皇帝咩🤣

座位依舊舒適,環境宮廷豪華,
亦見到比起上次添加左好多款式野🤗

今次湯底點左個
麻辣卜卜蜆✨

湯底用料十足,夠哂麻辣。
卜卜蜆一陣就已經卜卜聲地打開✨
驟眼看真係滿滿一窩的蜆,肥大鮮美

令人驚喜的有餃子🥟拼盤✨
不同餡料的餃子,即點即包,新鮮入味,
各有特色👍 岩哂各人唔同咩味,
大大粒用料十足

細食既女仔朋友,食左兩粒已呻飽🤭
另一出色就係
滾得囍牛肉拼盤

一上各人已相機食先

賣相靚靚,牛肉新鮮。
有安格斯肥牛,
M8和牛,牛柳粒,牛舌粒,牛頸脊,
不同牛帶有不同牛味,各人心頭好都唔同,
我就最愛勁有牛味同咬口既牛柳粒,
細細粒又容易食

其它亦各有特色,岩哂貪心的你☺️

冷凍拼盤✨👍超級鮮美,凍蝦又肥又大隻😍
鮑魚鮮味十足帶有一點酒香

掛住食關係,亦點了蔬菜拼盤,
新鮮亦大盤,
為這一餐畫了完美既飽飽句號🤣✨👋🏻

滾得囍,真材實料,
環境好適合約埋三五好友黎一齊滾👍
下個月的親戚飯聚有著落喇,一定唔會失禮😊😆
2018-04-01 55 浏览
天氣反覆不定前陣子天氣又稍涼打邊爐的心癮起偷得一晚空閒與好朋友來到她推介的地方吃火鍋很有宮廷風的火鍋店 感覺很不錯有不同醬料選擇 又有前菜先填肚食物都幾多選擇 每人都點自己想吃的兩三款試試湯底方面要了原隻龍蝦濃蕃茄湯真的有原隻龍蝦在湯裡 蕃茄味很濃 甜甜酸酸 配料都有不少海鮮叫了蟶子 象拔蚌 鮑魚 帶子 蠔海鮮真心很不錯 全都很新鮮 味道鮮甜而且咬落去都是爽彈的個人最喜歡蟶子 大隻又鮮美再來還有豬潤 豬腰本身自己也不算太好內臟不過好友愛吃也試試吧口感亦不錯 也不會太反感還有手打丸拼盤 蟹柳 和菜個人最喜歡手打丸這個很推介當中最喜歡內裡包有芝士餡的芝士味十足 十分滿足 而且手打丸全都很彈牙 很好吃最後還有送糖水 吃得很飽食物不錯 不過價錢偏貴但與好友吃得很滿足開心就好了
天氣反覆不定

最後還有送糖水 吃得很飽
食物不錯 不過價錢偏貴
但與好友吃得很滿足開心就好了
2018-03-29 65 浏览
火鍋店成行成市,最尾都係選擇呢間滾得囍宮廷火鍋,佢哋位於地鐵站附近,非常方便。花膠雞湯底係我過嚟呢度嘅主要原因,果然不負我所望,湯底雞味濃郁,色澤金黃,花膠分量極多,而佢哋用嘅雞烹調得非常滑溜,真心非常推介。另外點了牛拼盤,包括有安格斯、牛肉本地手切牛肉、澳洲m8和牛等等, 無論賣相,口感,味道亦都非常出色,安格斯油脂分佈平均,牛肉本地手切牛肉肉味超濃,澳洲m8和牛立即比下去。另外餃子拼盤也是一個不錯的選擇, 特別推介黑松露餃, 非常香口。特別一提,木瓜雪耳糖水不另收費,為這一餐豐富的晚餐畫上一個完美的句號。環境舒適,坐位闊落,因為我哋去的時候大約九點鐘 ,人不算太多。

花膠雞湯

牛肉拼

餃子拼

题外话/补充资料: 木瓜雪耳糖水不另收費,必食。
2018-03-26
花膠雞湯
牛肉拼
餃子拼
  • 花膠雞湯鍋
2018-03-26 106 浏览
如果問香港人一年四季都可以食乜,我估就算答打邊爐都冇人有異議。如是者,即使近排天氣和暖左些少,都無阻我地去打邊爐嘅雅興。打邊爐最重要當然係湯底啦! 先來一個「康熙花膠雞湯鍋」($288/半隻):先飲啖雞湯,味道都幾濃郁,再落雞件同花膠,超級養顏呢!打邊爐另外重要嘅就係一碟靚牛肉啦!本地手切牛頸脊 ($398): 油花分布得宜,淥一淥就食得,簡直係我呢個牛魔王嘅至愛!當日有「新鮮聖子皇  」(時價$50/隻),新鮮同埋都幾大隻架!瑤柱干貝滑($78),落左瑤柱夠矜貴!至於蔬菜類,就有:新鮮粟米($38),同雞湯好夾!皇帝菜($45)即炸響鈴($48),放湯幾秒就食得,正!竹蔗茅根($38/渣),清熱生津,好過飲汽水啦~~最後仲有糖水送,木瓜雪耳,好滋潤呢。

如是者,即使近排天氣和暖左些少,都無阻我地去打邊爐嘅雅興。

打邊爐最重要當然係湯底啦!

先來一個「康熙花膠雞湯鍋」($288/半隻):

先飲啖雞湯,味道都幾濃郁,再落雞件同花膠,超級養顏呢!

打邊爐另外重要嘅就係一碟靚牛肉啦!

本地手切牛頸脊 ($398):

油花分布得宜,淥一淥就食得,簡直係我呢個牛魔王嘅至愛!

瑤柱干貝滑($78),落左瑤柱夠矜貴!

至於蔬菜類,就有:

新鮮粟米($38),同雞湯好夾!

皇帝菜($45)

即炸響鈴($48),放湯幾秒就食得,正!

竹蔗茅根($38/渣),清熱生津,好過飲汽水啦~~

最後仲有糖水送,木瓜雪耳,好滋潤呢。
天氣又涼返 即刻好想打邊爐! *v*朋友係北角返工 今晚特登黎搵佢食飯呢~佢介紹左一間係呢區都幾出名的邊爐店 -- 滾得囍!少踏足北角既我..一早已經做好功課 知道呢度離地鐵站唔會好遠!果然! 係北角A2出口行唔夠5分鐘 已經黎到馬寶學林搭電梯上一層就到達了!有別於一般火鍋店, 呢度竟然係一間以華麗宮廷風做主題既火鍋店店鋪裝修充滿清朝皇室既貴氣仲不時見到"聖旨"出現~~非常有感覺的雕花間隔同燈罩, 加上店內播既係宮廷版本既流行曲(連lady gaga既bad romance都有, 但將佢加入左宮廷元素...)非常有趣同特別!! XDD先黎既係皇上既聖旨(!)同前菜前菜有酸有辣, 非常開胃同惹味~~而聖旨...其實係湯底既介紹黎 : )想飲酒既 呢度有唔少矜貴既SAKE飲 : )醬料既配料就一早放左係每張枱上~有成16款火鍋湯底可以揀*0*另外火鍋料都有好多選擇~~牛肉,雞鵝,豬肉,手打丸,魚滑,海鮮,餃子,豆品,麵食,蔬菜,仲有刺身背頁就係火鍋以外的食物~~有好吸引的小菜! 如果下次多d人一齊黎既話都想試下呢!!我地揀既湯底::: 康熙花膠雞湯鍋(半隻)$288 全隻$388估唔到半隻
天氣又涼返 即刻好想打邊爐! *v*
朋友係北角返工 今晚特登黎搵佢食飯呢~
佢介紹左一間係呢區都幾出名的邊爐店 -- 滾得囍!
果然! 係北角A2出口行唔夠5分鐘 已經黎到馬寶學林
搭電梯上一層就到達了!
有別於一般火鍋店, 呢度竟然係一間以華麗宮廷風做主題既火鍋
店鋪裝修充滿清朝皇室既貴氣
仲不時見到"聖旨"出現~~
宮廷醬芥及前菜
先黎既係皇上既聖旨(!)同前菜
前菜有酸有辣, 非常開胃同惹味~~
而聖旨...其實係湯底既介紹黎 : )
宮廷醬芥及前菜
想飲酒既 呢度有唔少矜貴既SAKE飲 : )
醬料既配料就一早放左係每張枱上~
有成16款火鍋湯底可以揀*0*
另外火鍋料都有好多選擇~~
背頁就係火鍋以外的食物~~
有好吸引的小菜! 如果下次多d人一齊黎既話都想試下呢!!
估唔到半隻雞已經咁大份量... 2個人黎講都幾多呢
仲有勁多養顏花膠👩🏼👩🏼
雞肉本身已經8-9成熟左~~ 放落湯底熬一熬個味就可以食
雞肉幾嫩滑~~ 而個花膠雞湯湯底夠清甜!!
先黎一個最邪惡又最難抗拒的::: 咸蛋黃炸魚皮$68😈
呢個真係不可不叫!! 我的最愛!!💛
首先佢份量估唔到有咁多, 大大碟..其實夠3-4人食
魚皮炸得香脆, 每一part都沾滿咸蛋黃漿!!
最正既食法當然係就咁空口食, 咸香配香脆::: 無得輸
但我當晚仲係病緊.. 所以試完一塊最正的食法後, 就要乖乖將佢放落湯底浸到5成淋先可以食😣
但估唔到d咸蛋黃既甘香仍然保持到呀! 很回味的小吃🤤
手打芝心丸
手打芝心丸
手打芝心丸$78
我特別想試的一款!
咬落去要小心,,芝心丸會爆芝xddd
芝士份量無想像中咁多, 未必滿足到芝士怪,, 但一定唔使驚會太膩
黑松露墨魚滑$78
有驚喜的一款, 大大pat黑松露鋪係墨魚滑面
放落湯底滾完之後 仍然有好香的松露味呢 : >
青口x4
鮑魚x2
扇貝x2
滾得囍海鮮拼盤
鮑魚算幾大隻, 有咬口, 味帶鮮甜得黎有少少海洋味
而沙蜆 每一粒都漲卜卜好飽滿, 微微的鮮甜味
唔使沾任何醬汁已經好好味 (其實成餐都唔係好使沾醬料...因為食材本身靚,食返本身既味道已經係最好😍)
滾得囍海鮮拼盤
最難忘的海蝦 4隻都超大隻, 肉質厚實又鮮甜!!
另一樣好鐘意的--扇貝
超肥美厚身 鮮味好突出
滾得囍海鮮拼盤
雖然我麻麻地食青口... 但係呢度既因為夠新鮮 所以我都有食到
總結而言 三百幾蚊有咁多新鮮既海鮮食
確係一個值得叫的拼盤😋
手切飛驒和牛180g
手切飛驒和牛180g $388 (另有100g可選$288)🥩🐄
已經好耐無試過呢種入口溶化既感覺🤤
食之前已經望到好平均既油脂分佈
食入口 果然係滿滿的油香!!🤩同埋完全無筋
朋友覺得油脂感略嫌太重,,,所以沾返餐廳提供既柚子豉油做中和就岩岩好!
而我就鐘意單獨食! 因為和牛切得非常薄..所以油脂感重d都唔覺膩~
食完後仍然可以感受到油脂同牛香🤤
特濃冰凍洛神花茶
特濃冰凍洛神花茶$38
洛神花味真係超濃, 如果平時唔係飲開既朋友未必接受到
但我地鐘意呢隻味既就覺得超正~
總結呢餐係食得好開心既一餐😋😋😋
男店員好細心又有禮貌, 成日主動幫我地調火勢,收碟同加水
最後見我地食淨左炸魚皮又主動問我地轉唔轉外賣
食物方面食材本身已經係高質素
尤其當你試過差既火鍋店後...就會發現高質真係唔係必然...
最後當然都要讚佢咁別出心裁既宮廷主題啦~
不論係環境, 音樂同食物擺盤上都呼應到主題, 令食客係享受美食同時, 好似進入左一個古代國度咁😌
係一個好好既用餐體驗 : )!!
2018-03-19
2018-03-25 627 浏览
剛剛過去的這星期天氣又稍涼,最適合來個暖暖的火鍋! 今晚捉了兩老來到這裡品嚐高質火鍋! 幾個月前已來過,感覺不錯,離家又近,便再與他們來重溫一下滋味!宮廷式的格調依然是店家主題,聖旨一來到已盡顯霸氣! 碗具,餐具,前菜,醬料都突顯貴氣,設計細緻用心。或許被氛圍影響,今晚點菜時真的很豪氣呢! 是晚點了不少海鮮呢! 湯底方面我們要了宣統原隻龍蝦濃蕃茄湯鍋 ($298),因上次試過感覺很不錯,再來回味一番! 湯底確實很濃郁,是稠結的蕃茄酸甜味;湯鍋有大大隻龍蝦,龍蝦肉吸收了蕃茄湯的精華,鮮甜入味,肉質尚算有咬口,配料有菜,洋蔥,薯仔等,相當豐富!先介紹海鮮! 我們點了澳洲帶子片($78),鮑魚兩隻($100),蟶子皇兩隻($100),美國桶蠔($168),象拔蚌仔($98)! 帶子一隻界開兩邊,看似會大塊一點,但每片也是細細片,不算太有咬口,卻夠甜美。鮑魚大大隻,新鮮彈牙! 蟶子需要好好掌握滾燙時間,相信滾得剛好的我們,咬下去夠爽口,同樣鮮甜! 桶蠔很肥美,我沒有試不予置評,兩大長老覺得不錯! 象拔蚌仔亦算鮮美,但有點過韌,有點難咬開。但整體來說海鮮算是很不錯!再來有黃沙靚豬潤($58),豬

再來有黃沙靚豬潤($58),豬腰($48)和滾得囍宮廷拼盤10粒($108)。豬潤口感脆身,亦有沙口感,味道不算濃郁。豬腰亦很清脆,很有咬口,我們三都覺得頗為不錯! 滾得囍宮廷拼盤可以一解選擇煩惱,全部自家製手打,有蝦丸,豬肉丸,芝心丸等,全都很彈牙,最愛芝心餡,芝味香濃十足,不同味的丸類味道餡料同樣突出,值得一試!

180g手切飛驒和牛($388)是最期待的一環! 因上次點了100g,覺得份量很足亦相當好吃,故今次是必點的! 可惜一上桌時已令我們大失所望,180g理應更多,可是看上去份量感覺比上次還少,雖說是較多片,但每片都偏細。油脂紋理分佈不算均衡漂亮,色澤亦較深,重點是吃下去沒有期望的入口即溶之感,雖說是已比一般的牛肉軟腍,但應不止於此吧,還是我們期望太高呢? 反正因為第一次印象太深刻了,今次確實有點失色呢! 當然,這是比普通牛肉好吃的!

最後亦要吃一點清清的蔬菜,點了皇帝菜($45),茼萵($45)和日本蟹柳($32)。這些都是正常貨色,我不太好這些有味菜,可惜兩老喜歡也只可奉陪! 哈!

吃到有點口渴便點了熱竹蔗茅根($38),味道清甜,解渴之餘亦一解膩滯,不錯之選,價錢亦不高,抵渴! 最後更有木瓜雪耳糖水作結,非常飽足的晚餐!

除了和牛外,其他食物質素不錯,但定價偏高,性價比不高呢!
题外话/补充资料: 侍應服務態度很好,這點值得一讚呢!
2K
2018-03-24 500 浏览
今晚一行三人,來到這裡,是因為一直以來,我對這間火鍋印象深刻,每次在網絡上都會看到很多好評,終於可以一嘗心願。店內裝修得好像宮廷般,連燈飾、座椅都很懷舊,完全進入了當年的感覺。讚好Facebook 可以送一渣洛神花茶,原價是$38,我們當然點讚。洛神花茶帶點微酸,令我們胃口大開。我們要了一個花膠雞湯煱$288,有半只雞和一塊很大的花膠,煱㡳的雞湯用一個很大的龍頭鐡鍋裝著,我們忍不住先喝一碗雞湯,雞湯味道濃郁而清甜。侍應為我們剪開花膠,方便花膠煮腍。之後上來是手切牛肉宮廷拼盤$488,上枱時有乾冰造成的煙霧,很有視覺效果。拼盤有本地牛頸脊、安格斯肥牛、澳洲M9和牛,本地牛頸脊,脂肪較少,不過牛味十足而有嚼勁,安格斯肥牛,脂肪比較多,而較腍身,澳洲M9和牛,脂肪分佈均勻,入口溶化,果然是牛中之極品。美國桶蠔$168。隻隻都很大,而且蠔味十足。黃金響玲$68,是自家製的,蛋黃溶入響玲內,混成一體,是火鍋必然選擇,我喜歡滾幾秒,保持脆身,而又帶有濃郁的雞湯味。最後要了一碟稻庭烏冬$28,我們將烏冬放在雞湯內,待烏冬轉軟就吃,果然煙煙靱靱,彈性十足,忍不住追加了一碟,再將牛肉放在烏冬上,成為牛肉

侍應為我們剪開花膠,方便花膠煮腍。

拼盤有本地牛頸脊、安格斯肥牛、澳洲M9和牛,

美國桶蠔$168。隻隻都很大,而且蠔味十足。

最後要了一碟稻庭烏冬$28,我們將烏冬放在雞湯內,待烏冬轉軟就吃,果然煙煙靱靱,彈性十足,忍不住追加了一碟,再將牛肉放在烏冬上,成為牛肉烏冬。

總括地方舒適而典雅,食物質素偏高,服務到位,值得下次再來。

2018-03-24 180 浏览
今晚約了乾女兒,她放學後在香港,所以約了她在北角,我很喜歡火鍋,而之前朋友曾經推介這裡,我們便和她去試。未入坐已見到是一個好像宫庭的設計,座位寬闊,宮庭式嘅屏風,俾人一個好休閑好高貴的感覺。枱面一早放了聖旨,有皇帝的亨受,十分有綽頭呀!和契女一起火煱,自然要了一杯生啤 Asahi 78元和 Hoegaarden 78元。花膠雞窩288元,上枱時,覺得花膠份量十足,雞已經半熟,花賿淋滑,只要等雞湯煑熱,放落熱辣辣嘅雞湯不用10分鐘就滋味無窮。再來一個手切牛肉拼盤488元,有安格斯、本地肥牛、和牛,本地牛味濃郁,安格斯有嚼勁,和牛最腍滑,簡直冇得彈,有讚無彈。美國桶蠔168元,隻隻厚身又肥美,蠔味十足。黃金響鈴68元,是我十分推薦的一個火鍋食品,響玲浸滿咸蛋王,鮮、香、滑、脆的口感不能錯過。必吃的推薦👍我們最後點了稻庭烏冬28元一碟,烏冬吸收了雞湯,非常好味,結果忍不住追加一碟。十分滿意加湯的服務,因為是加雞湯,不是加暖水,不會衝淡個雞湯呢!😝

枱面一早放了聖旨,有皇帝的亨受,十分有綽頭呀!

美國桶蠔168元,隻隻厚身又肥美,蠔味十足。

2018-03-24 57 浏览
來到北角的滾得囍宮廷火鍋小炒就當然要吃這裏最有名的打邊爐火鍋啦!跟朋友聚餐啤酒怎能少!一坐低就叫左這裏的手工啤酒,檸檬薄荷味。餐前四小碟,吃了一半才記得影相,就能證明火鍋店連小吃也很很用心地做。這款宣統原隻龍蝦香濃湯鍋一上台,大家都忍不住叫好,人人都拿一小碗來喝,超鮮甜😋😋超仙氣的和牛拼盤,上台時有騰雲駕霧的感覺,未食已經勁LIKE牛肉新鮮,脂肪散佈均勻,牛味十足,入口即化手打丸子拼盤,真材實料,爽滑彈牙,好吃!喜歡吃丸子的人一定要手打蘿蔔、帶子、水餃、半生熟五花腩通通都新鮮美味。黃金炸魚皮,即魚皮上面鋪了一層鹹蛋黃炸,好味到食不停口。吃了這麼多肉類,來一客蔬菜拼盤,調節肥膩感。

手工啤酒

牛肉新鮮,脂肪散佈均勻,牛味十足,入口即化

蘿蔔、帶子、水餃、半生熟五花腩通通都新鮮美味。

黃金炸魚皮,即魚皮上面鋪了一層鹹蛋黃炸,好味到食不停口。

吃了這麼多肉類,來一客蔬菜拼盤,調節肥膩感。
2018-03-21 113 浏览
滾得囍宮廷火鍋小炒,在北角一向有不錯的人氣和評價, 所以今天約了好朋友一起來試試。坐下待應先上小吃四碟,有花生,青瓜,銀魚仔及甜酸菜。味道不錯亦開胃。今晚準備吃豪的,所以叫了宣統原隻龍蝦香濃湯鍋。湯鍋真材實料,老實說,光這湯锅已經可以送兩碗飯。超級鮮甜,一定要試👍🏻滾手切牛肉宮庭拼盤,上台已經靚到「嘩」一聲,不同部位的和牛圍著鮮花,底下還冒著乾冰,超級無敵漂亮。牛肉脂肪分布均勻,肉色鮮紅,光看不吃已經知道是上等牛肉,大家都忍不住快動手吃。這樣的牛肉,拾十秒已經可以放入口裏,入口即溶,回味無窮。打邊爐啤酒一定不能少,這裡還供應手工啤酒,難怪人氣那麼高。這個黃金響鈴也好吃到不得了,外層裹上鹹蛋黃後炸香,拾兩秒,好食到暈滾得囍宮廷拼盤(手打丸),新鮮爽口彈牙;和牛芝士一口餃,比較漏;蘿蔔片新鮮;半熟五花腩,夠晒特別炸魚皮鬆脆好味,這餐打邊爐真的沒有讓人失望,是我近兩年來吃得最好味的一間火鍋店。
餐前四小碟

宣統原隻龍蝦香濃湯底

滾手切牛肉宮廷拼盤

手工啤酒

打邊爐啤酒一定不能少,這裡還供應手工啤酒,難怪人氣那麼高。
黃金響鈴

餐前四小碟