2019-03-13 170 浏览
十個男人九個滾,淨返一個仲諗緊,其實唔駛諗啦!我今日就帶咗男友人去滾~呢間北角嘅火鍋店以宮廷做主題,餐廳內有龍椅、聖旨、又有高級食物,無論打卡定滿足吓虛榮心都ok,都咪話唔爽!食物點得太多,唯有逐樣點評,一坐底先有前菜四小碟,湯底我哋揀咗韋小寶特濃沙嗲湯底 (配雞湯) $198,睇顏色已經知好濃郁,食落夠味,又唔會太油,都唔錯!鹿兒島日本黑豚肉 $98 一片片掛起好靚,一睇已經見到肥瘦適中🐖羊肉片 $68 好大陣羊羶味,我同友人都勁鍾意羶羶哋嘅羊,呢到就perfect!肉亦都無未完全解凍嘅情況,食落夠羊味,無筋👍🏻桂花蚌 $128 呢個價錢有咁多真係抵到爛,煮一陣就熟,食落超爽口,未必間間火鍋店都有㗎,大家有興趣可以試試👍🏻滾得囍宮廷手打丸拼盤 (10粒) $128 包括:手打黑松露野菌鮮蝦丸、手打珍珠帶子墨魚丸、手打菠菜豬肉丸、手打芝心牛肉丸、手打鯪魚丸。大部分丸嘅食材都平普通丸增加咗一份豪華感,又帶子,又黑松露咁,由於手打嘅關係,粒粒都好彈牙。滾得囍餃子拼盤 (10粒) $108 呢個真係出符意料,首先佢嘅餡料已經好正,包括有:和牛芝士一口餃、新鮮菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、黑松露野菌
韋小寶特濃沙嗲湯底 (配雞湯)
鹿兒島日本黑豚肉
羊肉片
桂花蚌
滾得囍宮廷手打丸拼盤 (10粒)
滾得囍餃子拼盤 (10粒)
滾得囍餃子拼盤 (10粒) $108 呢個真係出符意料,首先佢嘅餡料已經好正,包括有:和牛芝士一口餃、新鮮菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、黑松露野菌餃、黃金沙葛餃,仲要每隻餃子都漲卜卜,仲漲過我個肚仔,食落每粒都飽肚感十足,但又因為餡料味道出色而欲罷不能🤦🏻‍♀️
金菇
金菇 $28 份量對得住價錢👍🏻
即炸響鈴
即炸響鈴 $48 雖然即炸、雖然好脆口,但油膩感唔高,食落無乜罪惡感🤫
足料竹蔗茅根
足料竹蔗茅根 (一渣) $48 以「足料」自居,又真係幾足料,味道清甜,食完沙嗲湯呢啲濃味湯底,飲返啖,清清口腔嘅味道,又可以再戰🥰
醬芥 (兩位) $56

需加一服務費,埋單2人約$1000。

P.S. 餐廳做緊生啤買二送一優惠,可惜友人要揸車唔飲得酒,當日無人同我一齊啤一啤😭

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
韋小寶特濃沙嗲湯底 (配雞湯)
鹿兒島日本黑豚肉
羊肉片
桂花蚌
滾得囍宮廷手打丸拼盤 (10粒)
滾得囍餃子拼盤 (10粒)
金菇
即炸響鈴
足料竹蔗茅根
2019-03-12 24 浏览
之前無意經過呢間餐廳嘅門口,見到餐廳入邊有一張好搶眼嘅龍椅,以為係一個拍戲嘅地方,點知原來竟然係一間打邊爐嘅餐廳,所以就專登約咗啲朋友嚟一齊試一下。餐廳嘅裝修好古色古香,成個感覺就似置身於紫禁城中,餐廳好有心思,每一樣擺設,menu都好配合宮廷呢個主題,令人覺得有一種高高在上嘅感覺。Menu好特別,係一道聖旨,入面介紹著唔同嘅湯底。湯底選擇非常之多,一共有15款,都係用清朝皇帝或者大臣命名,而我哋今次就揀咗康熙花膠雞湯鍋。火鍋配料嘅選擇都好多,而且價錢相對比較抵食。餐廳仲有生啤買二送一優惠,打邊爐又點可以冇啤酒飲呢。花膠雞湯底嘅湯好黃好濃,湯底配料非常足料,有原隻黃油雞,雞上鋪左滿滿嘅花膠。侍應首先將花膠放入鍋入邊煮一煮,我哋就先食咗個花膠同飲過雞湯先。花膠肉好厚,咬落啖啖肉,雞湯非常非常之甜。食晒啲花膠之後我哋就放啲雞落去煮,由於雞本身已經係七成熟,所以我哋比較容易控制煮嘅時間,雞肉唔會變得好老,非常嫩滑,而且雞好有雞味,唔似係冰鮮雞或者雪藏雞。打邊爐點可以冇牛肉呢,我哋叫咗清酒牛肉,幾特別,有少少酒香,肉質都好滑,而且冇肥牛咁肥,比較健康。黃金雙拼,鹹蛋黃魚皮加響鈴,即叫即炸,又香

黃金雙拼,鹹蛋黃魚皮加響鈴,即叫即炸,又香又脆,無論係空口食,或者點雞湯食,一樣都咁好味。如果唔係怕膽固醇關係,真係可以試食夠10碟。

餃子拼盤有10粒大大粒嘅餃子,一共有五種味道,每款兩粒。傳統嘅韭菜餃好香,黑松露fusion嘅味道好特別,菜苗帶子好清新好鮮,和牛芝士餃好惹味,黃金沙葛好少見又邪惡。

乾貝滑入面夾雜着瑤柱蝦米碎,帶少少鹹香,更凸顯出魚滑既鮮味,豆苗嘅份量比想像中多,非常抵食,而且好甜。薯粉好Q好彈,點煮都唔會爛,而且份量超多,非常飽肚。芋頭炸過之後好入味,而且好粉,非常好味。食咗咁多重味野,食返啲腐皮清清地,感覺更清新。

2019-03-12 75 浏览
朋友喜歡吃火鍋小炒,為了他們特意尋了滾得囍宮廷火鍋小炒吃吃,非常美喔,北角馬寶道馬寶學林附近便是喔。「滾得起」在火鍋界非常著名的,其特色鍋底更以清朝皇帝和人物命名,令人非常期待呢。今晚便約了好友來吃。 一進門,就看到金黃色的龍椅,這個影相位,非常吸睛,而店內裝修亦非常配合清朝主題。我們點了很多不同的食物,包括半熟五花腩、滾得囍宮廷拼盤 (10粒)、滾得囍五色拼盤和黃金雙拼。與朋友到這裡聚餐,點了順治特色卜卜蜆鍋做湯底呢,卜卜蜆鍋多多,味道及湯底比較清甜,這兒最出名的黃金響鈴以及黃金炸墨魚,及特製餃也很棒,而其他配料及湯底都是很有特色喔。每枱的枱面,留下了一道「聖旨」,點菜也見有趣呢。香港人喜歡「打邊爐」,所以火鍋店也開得多喔。從前只在冬季才旺場的火鍋店,如今在炎夏亦有捧場客。今次造訪的火鍋店,最大特色在於其復古的宮廷裝潢,華麗了~説時遲那時快,我們的精選「順治特色卜卜蜆鍋」已備妥。湯鍋的設計經過考究,甚有宮廷之風味。另外,店員在出菜前先在湯鍋氣孔放入點乾冰,營造輕煙四溢的視覺效果。在大量優質湯料的投放下,也做出一份美味的湯頭,聊聊心事的地方,GREAT!,

每枱的枱面,留下了一道「聖旨」,點菜也見有趣呢。

新鮮滾熱辣琴晚食完,今日即刻要出個Post讚吓呢間火鍋店!一入門口已經覺得佢好搞笑,好似入咗宮殿咁,門口仲放咗張龍椅!仲有部印相機呀~只要喺自己ig upload張相,再hashtag返#滾得囍 就可以Print相架啦(我哋張相喺最右邊呀)坐低後發現有度聖旨,真係好搞笑~ 未叫嘢食已經有啲前菜食~俾你一路揀一路有嘢嗒吓~都幾貼心!我最鐘意食花生同右上角帶甜味嘅咸酸菜~Yummy(○’ω’○)我哋揀咗芫茜皮蛋湯底,個湯底一上桌真心eyes catching !!勁冒煙好正呀~同埋佢真係好足料!芫茜係多到爆~入面仲有勁多皮蛋、豆腐、馬蹄等!個鍋仲好搞笑地有個龍頭~(個龍頭唔傳熱架~夾嘢食時一定唔會辣親,好細心呀)其實我一入呢間餐廳已經覺得好有好感~因為啲侍應係超級無敵有禮貌!!本身叫咗豆苗,但佢哋冇晒豆苗,然後侍應走埋嚟同我講咗三次「非常唔好意思呀!」啲服務態度好到不得了!講返啲餸先~其實好多人都唔係好介意打邊爐啲餸嘅質量,因為打邊爐其實係食個氣氛,一大班人烚吓烚吓,傾吓偈就已經好開心,但「滾得囍」呢度啲食材真心高質,價錢又唔算太貴,我同男朋友堅係食得好開心!就好似呢碟羊肉片咁,真係好鮮味
新鮮滾熱辣琴晚食完,今日即刻要出個Post讚吓呢間火鍋店!

仲有部印相機呀~

坐低後發現有度聖旨,真係好搞笑~

未叫嘢食已經有啲前菜食~
俾你一路揀一路有嘢嗒吓~都幾貼心!

我哋揀咗芫茜皮蛋湯底,
個湯底一上桌真心eyes catching !!
勁冒煙好正呀~
同埋佢真係好足料!
芫茜係多到爆~入面仲有勁多皮蛋、豆腐、馬蹄等!

其實我一入呢間餐廳已經覺得好有好感~
因為啲侍應係超級無敵有禮貌!!
本身叫咗豆苗,但佢哋冇晒豆苗,
然後侍應走埋嚟同我講咗三次「非常唔好意思呀!」
啲服務態度好到不得了!

講返啲餸先~
其實好多人都唔係好介意打邊爐啲餸嘅質量,
因為打邊爐其實係食個氣氛,
一大班人烚吓烚吓,傾吓偈就已經好開心,
但「滾得囍」呢度啲食材真心高質,
價錢又唔算太貴,我同男朋友堅係食得好開心!
就好似呢碟羊肉片咁,
真係好鮮味,
有塊唔小心淥耐咗,
啲肉質都唔會變到好「鞋」同韌。

半熟牛肋片唔算大塊,
但細細片入面又有少少筋,
好彩試咗呢款冇就咁叫牛肉啫~

半熟五花腩都好好味呀~
最鐘意佢上面嗰層肥肉唔肥膩,
反而係爽口嘅口感!

平時成日食蝦滑同墨魚滑,
今次決定試吓瑤柱乾貝滑,
呢個真心推,好香瑤柱味!
平時食瑤柱一定會攝喺啲大牙度,
呢個瑤柱乾貝滑完全冇呢個情況出現~
仲真係好滑添~

呢個打手黃金流心鮮蝦丸,
出面係爽滑嘅蝦丸,而入面居然包住流心蛋黃

淥完上嚟記住唔好即刻食呀!
因為啲蛋汁係會咇出嚟~睇熱呀!!
呢個配搭我都係第一次食~
混合埋一齊真係好好食!

登登登櫈!!
男友全晚最愛美食出場~
就係呢款黃金響鈴啦~
每條響鈴都沾滿咸蛋黃醬架!!
記住就咁夾住淥3秒就好拎返上嚟啦~
咁先會令咸蛋黃醬滲入全條響鈴之餘,
仲保留到脆脆口感!
不過食得多就會覺得濟~
所以呢碟黃金響鈴最好係一大班朋友一齊share~
少食多滋味吖嘛~
2019-03-11 172 浏览
天氣轉凍, 最適合就去打邊爐, 今次就去左試呢間宮廷火鍋. 呢間餐廳雖然開在間人氣不太旺的商場,平時行過都真係未必發現到,但今次食完真系令我地好快又想來食。呢間店既環境都布置得好有心思, 完全走中國古代宮廷風格,古典又文雅,環境一流.我地一坐低, 店員先上左幾碟前菜, 賣相同味道都唔錯. 餐廳做緊生啤買二送一優惠,不過我地都唔係太好啤酒,所以都係叫左竹蔗水。之後我地叫左個花膠雞湯底, 佢地都好快上左個湯, 仲叫我地先食左D花膠先, 隻雞可以之後再食. 咁我地當然先試左D湯同D花膠啦, 個湯都真係好濃好甜, D花膠都幾厚身同滑, 很不錯!日本黑豚肉, 油花分布均勻,上等貨色。黃金雙拼, 魚皮加響鈴, 即炸, 超級邪惡, 但勁好食, 必叫.帶子片, 系刺身質素,夠新鮮!又大又厚,好鮮甜!竹苼, 份量好滿足,入湯煮左一陣有得食,清清甜甜!黃金蝦丸, 幾彈牙, 入面有流心, 超級juice,又系非常邪惡!帶子墨魚丸, 口感幾好,墨魚丸彈牙,可惜帶子無咩味。餃子拼盤有10粒, 可以一次過試哂5款, 有和牛芝士, 菜苗帶子, 韮菜豬肉, 黑松露野菌, 黃金沙葛餃, 每款都幾有特色, 最鐘意系黑松露

日本黑豚肉, 油花分布均勻,上等貨色。

帶子片, 系刺身質素,夠新鮮!又大又厚,好鮮甜!

竹苼, 份量好滿足,入湯煮左一陣有得食,清清甜甜!

帶子墨魚丸, 口感幾好,墨魚丸彈牙,可惜帶子無咩味。

餃子拼盤有10粒, 可以一次過試哂5款, 有和牛芝士, 菜苗帶子, 韮菜豬肉, 黑松露野菌, 黃金沙葛餃, 每款都幾有特色, 最鐘意系黑松露野菌,濃郁的黑松露實在令人淘醉!而黃金沙葛餃非常特別,口感好有驚喜!真的一定要試!
其餘豆苗, 芋頭, 鮮腐竹, 薯粉, 份量足,夠新鮮。欣賞呢間店的誠意,食材用料不馬虎,的確要贊!
2019-03-10
  • 黃金魚皮
2019-03-07 54 浏览
呢間火鍋店好有氣派,又有龍椅,又有聖旨,裝修都好別緻~~首先,先黎一個慈禧酒香麻油雞鍋,係枱面直接點火,夠晒好睇,半隻雞好足料,每件雞都好大件,多肉,夠鮮味,又香~~再黎個海鮮拼盤,超正!有鮑魚、超大隻既蝦、大大粒既扇貝、青口、蟶子同埋蜆,最緊要新鮮又好味~~仲有送黃金響鈴,即炸即食,蛋黃味夠晒香濃,very good!!仲食左啲手工丸,叫左個滾得囍拼盤,試勻五款唔同口味既丸,各兩粒,黑松露鮮蝦丸、鯪魚丸、芝心牛肉丸、帶子墨魚丸同埋菠菜豬肉丸,每一粒都好有特色,彈牙又足料~~仲有食左半熟牛肋片,幾有咬口,都唔錯~而家餐廳仲有生啤買二送一,打邊爐飲啤酒就最perfect喇~~
呢間火鍋店好有氣派,又有龍椅,又有聖旨,裝修都好別緻~~

仲有食左半熟牛肋片,幾有咬口,都唔錯~

2019-03-07 52 浏览
男朋友依排工作辛苦,又大壓力🥺。今晚帶佢黎食好野,幫佢打打氣💪🏼 男友喜歡打邊爐,搵左依一間華麗宮殿裝潢既火鍋店一起享受下。餐廳正門有大大張龍椅供客人拍照留念,幾有心思。除了龍椅外,餐廳的燈、檯椅、餐具、屏風、「聖上玉璽」醬油瓶等等,全是宮廷風設計,令我有入宮面聖的感覺😆。餐廳的湯底印在「聖旨」上,而每個湯底都配上清朝皇帝的名字,夠哂gimmick。-每個湯底都好有特色,最後我們選擇了...♥️慈禧藥膳麻油雞鍋$218冬去春來又是吃藥膳進補的好時節。我們對藥膳湯底特別喜愛。職員先捧上麻油雞鍋,鮮雞色澤明亮;最驚喜的是在麻油雞上的點火環節,看著紅紅火焰🔥,有像看表演的感覺。 之後職員會加藥材湯底。漸漸滾起時,傳來撲鼻的麻油香,雞肉又嫩又滑又多肉,著實不錯。-在等候湯底滾起時,先品嚐四款前菜:花生、青瓜、薯絲、酸菜。-火鍋配料方面點了很多款,例如竹笙 、魚肚 、鮮腐竹、蜂巢豆腐、蝦丸、魚皮響鈴、餃子🥟、稻庭烏冬、生蠔等等。樣樣都好新鮮👍🏻-😋手打黑松露野菌鮮蝦丸手打丸大粒又彈牙;一口咬下黑松露香氣在口腔回盪著,令人回味。-😋黃金雙拼 ❗️大愛❗️黃金炸魚皮及黃金響鈴好好味呀! 一向很喜歡用咸蛋黃

每個湯底都好有特色,最後我們選擇了...
♥️慈禧藥膳麻油雞鍋$218

在等候湯底滾起時,先品嚐四款前菜:花生、青瓜、薯絲、酸菜。
火鍋配料方面

😋手打黑松露野菌鮮蝦丸

😋黃金雙拼 ❗️大愛❗️

黃金炸魚皮及黃金響鈴好好味呀! 一向很喜歡用咸蛋黃製成的食物,每次打邊爐都必點魚皮響鈴,今次加上咸蛋黃,仲要即點即炸!難以形容那種鬆脆的程度。好香好惹味!
😋滾得囍餃子拼盤

每款餃子都想試,叫拼盤就最岩了!
➡️和牛芝士一口餃、新鮮菜苗帶子餃、韭菜豬肉餃、黑松露野菌餃、黃金沙葛餃
賣相精緻,每款味道很特出,而且皮薄餡多。最喜歡菜苗帶子餃及韭菜餃,很香很甜。
😋美國桶蠔

桶蠔很肥美味鮮啖啖肉!質感軟滑蠔味濃。
😋羅漢果菊花茶 $48

飲番杯有益健康羅漢果茶,爽!
2019-03-07 67 浏览
這天去北角開會,晚上來找找住附近的朋友, 適逢天氣有點涼,有點想打邊爐,所以就四處尋找有沒有好的邊爐看看發現這家環境非常有特色,充滿宮廷的感覺,還有聖旨在,真的非常入戲,。(其實那聖旨是介紹湯底的哈哈)這裡間格非常好,食客都充滿私人空間,可以跟朋友暢所欲言。餐具也擺放得很整齊,一點也不馬虎 贊安排好坐位後,店員非常熱情的介紹現在在做推廣優惠, 是生啤買二送一!感覺非常優惠!二話不說,馬上要了3杯!還可以自由搭配,我們選了兩杯1664送一杯APPLE CIDER醬芥方面28$一位, 包小食和醬料,醬料款式不多但需要的都齊全。看一看菜單朋友都紛紛說一定要試「黃金雙拼」,即係嚮鈴X炸魚皮。那個鍋一來到大家都忍唔住嘩了一聲。。。打邊爐打得那麼有氣勢!龍頭真的很有霸氣~湯底我地點了:康復花膠雞湯鍋,店員提點吃多少放多少,那麼就不會太熟雞湯很鮮甜,雞件非常嫩滑,吃完花膠覺得皮膚彈彈,好吃又美顏。贊雞湯竹笙真的是絕配,加上爽夾口感真的一個接一個的吃,非常滿足。鮮淮山控制時間要比較好,太熟的話就不爽口了~好運是我們都係打邊爐達人哈哈。淮山爽爽地真係很棒!平常吃麻辣湯底一定要點的鐵膽鴨血,配雞湯沒有那麼

感覺非常優惠!二話不說,馬上要了3杯!

那個鍋一來到大家都忍唔住嘩了一聲。。。
打邊爐打得那麼有氣勢!龍頭真的很有霸氣~

平常吃麻辣湯底一定要點的鐵膽鴨血,配雞湯沒有那麼夾,不過鴨血味道反而更突出。

重頭戲來了:黃金雙拼,一放到口控內咸蛋黃味都跑出來了,非常脆口,每口都是大滿足。

手打丸拼盤,手打的真的就是不一樣,口感更爽口,吃完手打的就是回不了頭了

*這裡人均3百多,真的絕對要來一試,價錢中上但吃到高質又好環境的,我推介這裡!*
2019-03-07 31 浏览
香港今年的冬天氣溫很暖,友人和我一直都留意天氣報告,因為我們正在看看那一天的天氣會比較冷,因為今年冬天打邊爐的次數非常少,但天氣真是不似預期,所以我們不再等了,由於今天在北角工作,朋友說有一間新開張的店名很特別的餐廳叫--滾得囍,她們的花膠雞湯底做得很出色,我們一於即興地坐言起行,訂位起品嚐一下。康熙花膠雞湯鍋朋友隆重介紹,我們想也不想就下單,湯底材料足而且很鮮甜,餐廳烹調時間剛剛好,花膠非常柔靭。在外面很多湯底都很像糊狀,這個湯鍋難得不漿,又清甜,先喝清湯,非常暖胃。清酒鮮牛肉先用清酒浸,然後放下去湯鍋滾熟,濃濃的清酒味,再配上熱辣辣的牛肉,很美味。這個處理方法都很特別,讚。海鮮拼盤由大蝦,蟶子,帶子,青口,蚌及蜆組成的海鮮拼盤,差不多有一隻手掌大的大蝦,肉質彈牙,另外蟶子非常鮮甜。帶子,青口,蚌及蜆亦非常新鮮。這有一提, 現時這裡生啤在做買二送一優惠!非常優惠!所以和朋友馬上點了3杯,還可以隨意配搭,贊!這間新開的火鍋店都算是誠意十足,食品制造都很有特色,現在會經常到北角工作,往後又多了一個不錯的餐廳在我的備忘錄上。

康熙花膠雞湯鍋

清酒鮮牛肉

海鮮拼盤

2019-03-03 583 浏览
滾得囍是我之前食過覺得美味又回味,華麗又氣派的一間令我念念不忘的餐廳,今日又訂了位專程過來食。餐廳有我熟悉的大大張龍椅,再看宮庭式的華麗間格及裝修,及枱上放著的黃色聖旨,還是令我有進入了另一個時空的感覺。餐廳主打花膠雞湯、本地手切牛、生猛海鮮、有多款手打丸類及特色手工餃子。今次我們要的湯㡳是康熙花膠雞(半隻)湯鍋$298侍㒣送上花膠雞,見到花膠份量絕不欺場,大大隻的原隻花膠鋪滿了雞的面上,花膠有骨膠原,令我非常喜愛,侍㒣會幫忙將花膠剪開一件件的放到鍋中。油黃油黃的雞切得都很大件,見到已令人食指大動,熟度由自己控制,剛熟就最好,多汁夠滑有雞味,奶白的濃湯底,我和先生每人都喝了大大的一碗,非常滋補又清甜,超讚。上次要了100g手切飛彈和牛,覺得好味,所以今次也再點了。100g手切飛彈和牛$298美麗的擺設及牛肉鮮艷的顔色,令人有舍不得吃的感覺,生吃可點餐廳特制的醬油,生吃牛肉味道不太明顯,肉質像綿花一樣,入口即溶,我個人還是喜愛下鍋,覺得牛味道更出色,很嫩滑及牛味較濃。日本廣島蠔$88每食火鍋,蠔也是我的至愛,今日要了日本廣島蠔,不是很大隻,但每隻脹卜卜,蠔味較濃。日本稻庭烏冬$28很喜歡

今次我們要的湯㡳是康熙花膠雞(半隻)湯鍋$298

上次要了100g手切飛彈和牛,覺得好味,所以今次也再點了。
100g手切飛彈和牛$298

日本廣島蠔$88

日本稻庭烏冬$28
很喜歡食稻庭烏冬,煙煙軔軔的口感,吸收了湯底的清甜,很好味。

瑤柱乾貝滑$88
瑤柱乾貝滑,點的時候以為是魚滑,但原來是墨魚滑,還有l粒粒細細的墨魚,食落比較彈牙。

素菜要了茼蒿$45,油麥菜$28,鮮淮山$38。
油麥菜平時家裡食飯都經常買,而茼蒿食火鍋我比較偏愛食,又腍又滑,吸收了湯底真是非常好味,而維山有健脾作用,所以也點來食,維山吸收了湯底,又綿又腍的很好味。

足料竹蔗茅根(渣)$48
火鍋要個竹蔗茅根清清涼涼的,可以清熱氣。

2019-02-28 49 浏览
知道北角有間特色火鍋店,所以就book左呢間滾得囍火鍋店,點完曬野,參觀店內,的確有一番心思😆火鍋盤亦相當有氣魄,佢第一味菜係牛肉,我本身以為係火鍋配料,原來呢道係生食😂雖然感覺奇怪,但食落甜甜地,陣陣牛肉味浸出黎,又唔錯。其後火鍋,各樣配料都好好食,但價錢比較中上。

雖然感覺奇怪,但食落甜甜地,陣陣牛肉味浸出黎,又唔錯。

其後火鍋,各樣配料都好好食,但價錢比較中上。

2019-02-25 71 浏览
有朋友從其他國家黎香港玩,唸住帶佢黎呢到試下, (之前黎過1次) , 所以今日一同8人打邊爐, 用了$398 叫左一份180g 嘅飛驒和牛刺身 (大約8片), 真系有d失望, 點解點嘅醬竟然系咸豉油??? 😱😱 , 之後同個侍應反應下,但點知 佢嘅答案竟然: (吾緊要啦,試下用豉油試下其他風味可能仲好味d啦!) 有冇攪錯丫,你試下比$4xx 試下咸嘅剌身和牛丫, 吾單止冇say sorry 仲要咁講野,下次一定吾會再黎!!!

2019-02-25 75 浏览
某天和朋友聊天說到最近真的被宮廷劇毒到一個點所以兩個港女就決定還是要找找看有哪一間符合的餐廳終於找到一家位於北角的滾得喜初初都覺得這個名字也太好笑了吧 後來到達本店才覺得一切蠻符合主題的滿滿的中國風二話不說先來個花膠湯這裡的湯底全以個個朝代的皇帝為名新鮮又大片的花膠 滿滿的膠質在口中噴發特色的豬肉片也是需要點一份的超級推薦的丸子有不同口味最讓我驚喜的是竟然有黑松露口味的丸子這盤澳洲和牛M等級的放到鍋黎涮兩下入口即化的感覺是讓人感動到難以形容還有必點的金沙鹹蛋系列 魚皮和響鈴 可以直接吃也可以放進鍋黎涮兩下
某天和朋友聊天

• 鹿兒島日本黑豚肉
  • 黑松露墨魚滑
  • 手切頂級安格斯牛肉
2019-02-25 95 浏览
早一星期已預約,一去到好快就有位,因我係book 優惠時段,本身諗住要刺身,最後就選擇左豚肉。整體上價錢同食物都合呼我要求,唔會覺得失望而回,值得一試👍下次會再去
2019-02-19
$400 (宵夜)
  • 鹿兒島黑豚肉
  • 和牛芝士一口餃
  • 手切頂級安格斯牛肉
2019-02-24 56 浏览
很久沒有火鍋了,友人嚷著要食好東西,故特意選了口啤不錯的滾得囍,一起去滾一滾 🤗🤗環境氣氛刻意營造宮廷味道,浮誇中帶特色,感覺虛榮 🤗🤗。湯底選了康熙花膠雞湯鍋 $298,雞湯味濃郁,絕對是靚湯一窩,當然先飲為快,別浪費廚子一番工夫。花膠湯底伴隨肥雞半隻,肥雞已經七成熟,放入雞湯返熱即可,不用久煮,以免老嚡。配菜花膠也大大件的,當然跟靚湯無得比,多煮一會,口感更腍滑。另一耀眼傑作是180g 手切飛彈和牛 $398,單是賣相已相當架勢,粉紅色的飛彈牛,雪花分怖平均。冰鎮保溫,沒有絲毫的怠慢。看得見的美味,拖一拖過熱湯,蘸點尊用甜豉油,入口即溶,軟肉油香,屬於享受級的牛肉。如果厚多兩分,牛味會發揮得更好,就更完美。嘆過肥牛,隨之而上便是金菇菜 $28,只要湯滾時拖一拖,稍稍軟身即可,煮太久會失掉金菇本身的甜味。接著是滾得囍宮廷手打丸拼盤,肉丸口感鬆軟,雙重味道!👍墨丸藏元貝、牛丸配芝士、蝦丸搭松露……款款有驚喜。縱然不愛肉丸的我,今次也停不了口 💖💖……徹底被俘虜了😍😍蔬菜拼盤 $68,很少拼盤會用上豆苗,宮廷盤果然是高貴的。飲品點了特濃冰凍洛神花茶 $48/jar,洛神花味濃郁,略嫌甜味

環境氣氛刻意營造宮廷味道,浮誇中帶特色,感覺虛榮 🤗🤗。

蔬菜拼盤 $68,很少拼盤會用上豆苗,宮廷盤果然是高貴的。

飲品點了特濃冰凍洛神花茶 $48/jar,洛神花味濃郁,略嫌甜味稍稍不足,適合少甜口味的朋友。

羅漢果菊花茶 $48/jar,沒想過羅漢果加菊花是這麼合拍的,有點兒像夏枯草,各自強悍的味都給對方緩順了,有驚喜!

沒有令人失望的宮廷宴 😋😂😂