2017-11-29
今日難得收早,決定過海行街兼搵食。行到咁上下,我地都見肚餓喇,見天氣涼涼地想食啲辣野,眼前嘅金百利全棟大廈都係食嘅,我地去左望下。喺樓下有位傳單姐姐派左張單張俾我,佢話新開張有9折,於是我地即管睇下食乜,原來咁啱係我地想食嘅辣野,就咁決定上去試試了一出電梯口已經有店員好熱情咁招待我地坐低,叫我地慢慢睇餐牌,枱面有兩款小食,話係免費架餐牌款式都好多,魚、蝦、蟹、雞煲、小菜都有。仲可以打邊爐,我地心大心細想食雞煲,又想食蝦、蟹。於是最後有大食大,揀左呢到嘅大推薦 - 渝蝦漁蟹。聽個名都知係食蝦蟹啦,之後叫左個懶人炒飯懶人炒飯 $88:等左大約十五分鐘,先黎左個炒飯,飯量都幾多,有豆乾、蛋花、午餐肉、鮮蝦、葱花做配料,飯粒炒得粒粒分明,香口不油膩,最緊要係啲蝦竟然係由新鮮蝦切嘅蝦粒,味道剛剛好兩個人一人食兩碗都仲有淨,88蚊十分抵食!渝蝦漁蟹 $388:之後就上主菜 - 渝蝦漁蟹!好多辣椒,先試下味,咦,又唔係咁辣喎,反而仲幾惹味,越食越正蝦夠哂大隻,蝦殻走過油加上香料炒過,亦不會乾身,肉質鮮美,最重要係全部挑哂腸,整走哂啲污糟野!十分滿意蟹有兩隻,係肉蟹黎嘅,唔算話好大隻,蟹肉實淨,新鮮蟹
懶人炒飯 $88:
渝蝦漁蟹 $388:
蟹有兩隻,係肉蟹黎嘅,唔算話好大隻,蟹肉實淨,新鮮蟹黎,蟹多膏,肉鮮甜,味道就冇蝦咁入味,不過都相當惹味
黃糖慈粑 $48:
食完蝦蟹煲,想食埋個甜品,於是我地叫左個黃糖慈粑,其實慈粑就係我地平時叫既糯米糍,口感外脆內軟,熱辣辣,甜而不膩,好好味
蜂蜜柚子梳打 $28/杯:
叫左2杯蜂蜜柚子梳打,不過不失
黃糖桂花鮮果冰粉、西瓜:
臨叫埋單嘅時候,侍應姐姐話送埋個甜品俾我地食,係黃糖桂花鮮果冰粉、西瓜,飲完感覺好清涼,冇咁上火,清一清口腔嘅辣味,好體貼