餐厅: 渝痴漁醉
资讯:

2018-08-04 320 浏览
在港島區下班,往往喜歡相約在銅鑼灣見。今晚想吃點刺激的,但同時祈求腸胃受得了的。另一方面實在太怕夜晚食肆太多人要排隊很久的。所以選了金百利的渝痴漁醉,進可攻退可守,萬一人太多便轉戰同場其他食肆。幸好等了10分鐘即可入座,我們點了晚市的二人套餐,選擇了較少油少肉的配搭,另外,店員說菜式全部辣度預設為小辣。涼菜點了椒拌松花蛋,是溏心的皮蛋,蛋白的透明度很高,好吃😋主角是一大盤的酸菜魚片,份量很足,有很多酸菜,不算濃味,所以連湯汁也可以喝一下,對比起水煮的選擇,酸菜魚對腸胃負擔輕得多。小炒有很多肉類可以選擇,不過我們選了唯一的蔬菜——辣炒花菜,伴以腩肉片,送飯一流👍🏻最後附送甜品桂花冰粉和火龍果,清新解辣,減退吃渝菜過後的油膩感。埋單連加一$366,非常合理,環境舒服提供包裝紙巾和即棄式圍裙,抽氣算猛,即使鄰座在吃烤魚,自己的頭髮亦沒有吸味。
在港島區下班,往往喜歡相約在銅鑼灣見。

涼菜點了椒拌松花蛋,是溏心的皮蛋,蛋白的透明度很高,好吃😋

2018-08-02
2018-07-28 264 浏览
金百利樓下好多姐姐派單張,有一份伸到我隻手。原來渝如痴如醉本,走上去試。 點咗個口水雞,附有白飯一碗,口水雞汁又唔係太麻又唔係太辣, 突出唔到口水雞的風味。雞畀咗雞翼同雞胸,非常之硬雞肉,非常之唔好食的急凍雞。 另外送一杯熱飲品亦都冇加一68蚊。
2018-07-26
午餐
2018-07-04 345 浏览
誰說不吃辣的不可以吃渝痴漁醉,店家可以做到走辣、BB辣、小辣、中辣、大辣,照顧到吃不同辣度的客人。水煮二人套餐($328)抵食,有涼菜、小菜、主菜、白飯、飲品和甜品,9點後仲全單8折。前菜有蠔油豆和提子乾。涼菜山椒木耳(套餐)很香,加了麻油、香油、蒜蓉和芫荽,爽口美味,食唔停口。夫妻肺片($68)BB辣,做得到位,牛腱、牛肚、牛舌質地軟嫩,很開胃。水煮酸菜魚水煮酸菜魚份量多,走辣都咁出色,肉質滑嫩又大塊,湯鮮美味,仲有金針菇食,風味獨特,非常滋味。酸辣土豆絲 ($68),土豆絲爽脆,雖然走辣,但係吃一口夫妻肺片,再吃一口土豆絲,還是有酸辣的味道。家常小菜大碗花菜,五花腩炒椰菜花,味道香辣,很好下飯。套餐包白飯x2套餐包兩杯飲品水果桂花冰帶淡淡的桂花清香,可解辣。送上西瓜

前菜有蠔油豆和提子乾。

水煮酸菜魚

家常小菜大碗花菜,五花腩炒椰菜花,味道香辣,很好下飯。

套餐包白飯x2

套餐包兩杯飲品

水果桂花冰帶淡淡的桂花清香,可解辣。

送上西瓜

• 水煮酸菜魚
  • 大碗花菜
  • 山椒木耳
2018-07-01 226 浏览
麻辣一直是我的最愛,每次看到麻辣的食評都會加以留意,這間渝痴魚醉,一直是在收藏名單內,趁著今天有空便來一試。Asahi $58,吃辣當然來一杯啤酒,這杯啤酒夠凍,一口啤酒,一口麻辣,簡直是人間一大享受。萵筍炒煙薰腊肉$88,萵筍吸收了四川腊肉的鹹香味,更覺得清甜,唯一可惜是臘肉不算鹹,如果不是,簡直要俾滿分💯。小龍坎口水雞$78,集麻辣鮮香嫩爽於一身,味道非常正宗,加上雞肉鮮嫩,很快我就把掃清。靑龍湖鮮椒魚$178,看上去不似好辣,因為沒有紅紅的辣椒油,而用上青椒、黃椒、花椒加入魚湯內,辣度是都可以接受。辣和麻滲透在魚片中,令其鮮味充分發揮。而配菜有金菇、薯粉,令到我不用吃飯已經有些飽。

而配菜有金菇、薯粉,令到我不用吃飯已經有些飽。

2018-06-26 5345 浏览
渝痴漁醉位於銅鑼灣金百利廣場,就在sogo 的旁邊。無論是坐地鐵或是搭巴士, 也方便到達。餐廳人氣旺盛, 即使是平日, 都長時間keep 住9成滿座, 唔book 檯真係分分鐘要等位。渝翁招牌豆花烤魚餐廳主打四川烤魚,更有不同魚類可供選擇, 鯇魚、凌波魚、清江魚、桂花魚等等, 又有唔同味道, 怕辣可以揀蕃茄/ 蒜香, 而我今日就揀左小辣的渝翁招牌豆花烤桂花魚。湯底來到時有點點驚嚇, 愛辣與怕辣之間, 見到紅噹噹的湯底, 上高鋪滿乾辣椒與脆卜卜的豆豆, 紅辣椒如天上的星星咁多,香味十足。但原來湯底麻辣得來既不會太濃, 又不會太油膩, 香料與辣味滿滿的滲入魚肉當中。豆花放在烤盤四角,滑溜之餘又吸滿左湯的辣味。再者, 原條桂花魚先炸一炸走一走油, 確保條魚唔會太易散開, 走過油的魚十分之肥美軟嫩, 非常之嫩滑, 而且最重要只係得一條大骨, 最arm唔鍾意lur 骨的懶人, 魚肉加辣的滋味, 實在令人回味無窮, 令人驚喜! 而且仲可以另外叫食物放落湯底到煮, 湯底的精華就能夠發揮到極致。飯後餐廳仲有西瓜&桂花冰粉作為甜品,冰粉有點像啫喱/ 寒天, 冰凍得黎帶點微甜, 又有桂花的清香, 可以中和
渝痴漁醉位於銅鑼灣金百利廣場,

渝翁招牌豆花烤魚

豆花放在烤盤四角,滑溜之餘又吸滿左湯的辣味。

渝翁招牌豆花烤魚

魚肉加辣的滋味, 實在令人回味無窮, 令人驚喜!

桂花冰粉

冰凍得黎帶點微甜, 又有桂花的清香, 可以中和一下烤魚鍋的辣, 感覺so fresh!
前菜
前菜
2018-06-25 2067 浏览
平時同朋友去銅鑼灣都會係金百利揀食咩,今次都唔例外,女朋友見到川菜即刻拉左我入去。餐前小食為蠶豆同紅梅乾,過下口癮先!女朋友二話不說就叫左招牌烤魚,餐廳有四款魚俾大家選擇,職員好細心講解每一種魚嘅特色,最後我哋揀咗冇乜骨既清冮魚。眼見水煮魚既色女好紅,但其實我哋淨係揀咗小辣。我好鐘意魚上脆卜卜既豆卜,即使浸落啲辣汁都唔會淋,豆腐非常滑嫩,吸收左辣味大叫過癮。主角清江魚魚身份量十足,肉非常厚實,亦算滑嫩,即使滾左好耐亦唔覺魚肉變老,加上無咩骨,真係啖啖肉。烤魚配菜仲有芽菜,鍾意食辣嘅人一定唔可以錯過。另外我哋叫咗雞絲涼麵,幼身麵條,配上迷人麻辣醬汁,令人難以停口,差啲食埋女朋友嗰份。食川菜當然要叫飲品解辣,我叫左杯蜂蜜柚子梳打,酸酸甜甜,非常清新。女朋友見近排somersby 買廣告賣得咁厲害,就叫左somersby crush 。餐廳亦送上濕紙巾,非常體貼。下次必定再戰烤魚!

餐前小食為蠶豆同紅梅乾,過下口癮先!

餐廳亦送上濕紙巾,非常體貼。下次必定再戰烤魚!

2018-06-04
  • 渝翁招牌豆花烤清江魚
2018-06-25 4317 浏览
下雨天🌧,天氣有d陰涼🌪。同個朋友係銅鑼灣行完街,大家都鐘意食辣野,想食d辣野,暖下個身。上網搵到呢間多人食,好似幾吸引!所以就上食喇!上到去都真係幾多人食,好彩唔洗等好耐就食得。呢間餐廳大部份既食物都係辣,辣,辣🌶🌶同主要食魚!當然要叫番盤食下啦!😋餐廳亦有二人套餐提供,價錢都幾實惠。但我地最後都係散叫。揀自己想食既野。朝天門水煮魚🌶🌶雖然我地又要鐘意食辣,但又怕會好辣🤣所以叫左BB辣!一黎到,盤魚已經俾滿滿既辣椒🌶🌶覆蓋住!慶幸自己叫左bb辣!🤣好彩bb辣都係大家可以接受既範圍之內。😛大大盤魚,除左佈滿辣椒魚片,仲有青瓜,芽菜,薯粉!魚片食落都幾新鮮爽口,吸收哂個精華,更惹味!同魚片都幾多塊,食極都仲有!👍呢個朝天門水煮魚又辣得幾鮮味,唔係得個辣字。令到個薯粉好味!小龍坎口水雞🐓🐓口水雞用了小龍坎既辣醬黎調製,令到味道更加香濃!但又唔會話好辣,有陣香香既麻油味同有一粒粒既花生一齊食,更有咬口。惹味十足!而雞的口感會厚實d,👍啖啖肉!個份量都幾多喎!渝北涼粉,呢個係朋友話要食既!😃我自己未食過。食落感覺似平時食到既雞絲粉皮咁,但個醬就變左辣醬👍涼粉口感好滑嫩,而且朋友說這個比較出色!
上網搵到呢間多人食,好似幾吸引!所以就上食喇!

上到去都真係幾多人食,好彩唔洗等好耐就食得。
呢間餐廳大部份既食物都係辣,辣,辣🌶🌶
同主要食魚!當然要叫番盤食下啦!😋

好彩bb辣都係大家可以接受既範圍之內。😛
大大盤魚,除左佈滿辣椒魚片,仲有青瓜,芽菜,薯粉!

魚片食落都幾新鮮爽口,吸收哂個精華,更惹味!
同魚片都幾多塊,食極都仲有!👍

小龍坎口水雞🐓🐓
口水雞用了小龍坎既辣醬黎調製,令到味道更加香濃!

而雞的口感會厚實d,👍啖啖肉!個份量都幾多喎!

渝北涼粉,呢個係朋友話要食既!😃
涼粉口感好滑嫩,而且朋友說這個比較出色!
因為平時的涼粉無呢度咁粗咁多,食落更有口感!同夾起黎唔會咁昜斷!第一次食,又覺得唔錯喎!

最後叫左個青椒炒蛋!🥚,諗住叫個無咁多辣油既餸菜,清清下腸胃。😄
呢個炒蛋又炒得幾好味!佢唔會好乾身,食落有少少濕濕地,連埋青椒一齊食,又幾夾!
青椒食落好爽口。唔會覺得辣。👍呢個好味!

食咁多辣野,當然要叫d野飲解解辣。
甜甜既蜂蜜柚子梳打,👍解辣又幾岩!

食到最後餐廳仲送左飯後甜品我地食!!真係好呀😋😋
有多汁鮮甜西瓜🍉同餐廳自家製的 水果桂花冰粉!

個桂花冰粉又幾特別,甜甜地,好一粒粒清香既桂花,加了西瓜粒落去。食完辣野,再食呢個甜品,可以令到個胃舒服啲,解解辣!唔錯!👍👍
2018-06-25 1590 浏览
我和先生都非常喜歡食四川重慶麻辣,先生喜歡上網查閱嚇有什麼好食新介紹,見到銅鑼灣的渝痴漁醉好評如潮。於是訂了2位,與先生一斉試嚇正宗的四川重慶麻辣。渝痴漁醉位於金百利廣場8樓,上到後見到非常多人,我們約了位也要等約5-6分鍾。餐廳裝修整齊整潔,牆兩邊的位都是卡位,非常舒適。牆上畫有非常可愛的渝痴漁醉的卡通畫。水煮二人套餐,鮮椒味$328。有主菜A水煮魚,還有BE有多款可供選擇的款式各選一款。一上枱,見到面上鋪有不是很多的青辣椒及芫茜蔥,覺得奇怪,以為廚房付錯了。因為其實我想要的是面上鋪著滿滿辣椒的那款,後來才知那款叫水煮味。魚片大大片,十分嫩滑,麻辣中帶著魚的鮮甜味。青胡椒還是一串串新鮮的呢,原來錯有錯著,這款鮮椒味也是不錯的選擇。宮保雞丁十分多紅紅的干辣椒,見到尤𤔡吸引,上枱已聞到十分香的辣椒味,雞肉嫩滑入味,十分香口夠鑊氣。喜歡食麻辣不可錯過的選擇。渝北涼粉。帶透明透明的渝北涼粉,見到已覺特別吸引,入口涼爽粉嫩,食辣的最佳配搭。Curacoa Blue Somer Sby橙酒+蘋果酒,大大杯蔚藍蔚藍的,非常誘人,入口有微酸帯有蘋果味及有輕微酒味,有少少令人有到了氣氛浪漫的法國餐廳的

渝北涼粉。
冰渝北涼粉

Curacoa Blue Somer Sby
橙酒+蘋果酒,大大杯蔚藍蔚藍的,非常誘人,入口有微酸帯有蘋果味及有輕微酒味,有少少令人有到了氣氛浪漫的法國餐廳的感覺,浪漫又美麗。

紅糖桂花水果冰粉甜品
侍㒣放上枱,感覺非常驚喜,透明透亮的冰粉及粉紅色西瓜伴著桂花的甜品,冰涼冰涼,食完麻辣的最佳甜品,𤔡今餐麻辣更添完美。

冰渝北涼粉
2018-06-24 202 浏览
不嬲都好鐘意食魚,成日見人食原條烤魚想試好耐。見到渝痴漁醉有唔少好評,所以就黎試下。未食過清江魚,所以就點左金牌蒜香味清江魚。廚師將清江魚開邊,上面鋪滿炸蒜蓉、芫茜同蔥。湯底好濃郁好香蒜味,湯入面有芽菜同好多蒜頭。清江魚魚肉嫩滑,唔係太多骨,幾好食。食到咁上下,點左寬粉同貢丸加湯打邊爐。寬粉煮熟會變透明,口感煙韌,好食!食完之後有糖水送。透明個啲類似涼粉咁,糖水有好香既桂花味,加埋西瓜,好清涼。整體黎講,食物味道、環境、服務都唔錯。下次會想試下辣烤魚同小菜。

金牌蒜香清江魚

未食過清江魚,所以就點左金牌蒜香味清江魚。
清江魚魚肉嫩滑,唔係太多骨,幾好食。

金牌蒜香清江魚
2018-06-24 425 浏览
中意食辣嘅我 終於搵到同好一齊食😍黎到渝痴漁醉嘅門口已經聞到陣陣香味🌶我地order左渝翁招牌豆花烤魚 揀左青花魚辣椒同花椒佈滿成條魚 辣味好強勁條魚食落去無咩骨 非常入味另外叫左午餐肉($48)同寬粉($26)同啲辣湯非常配合👍🏻👍🏻食呢個之前叫左個爽口豬耳($48)麻麻辣辣 真係幾爽口🤤________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
中意食辣嘅我 終於搵到同好一齊食😍
黎到渝痴漁醉嘅門口已經聞到陣陣香味🌶
我地order左渝翁招牌豆花烤魚 揀左青花魚
辣椒同花椒佈滿成條魚 辣味好強勁
條魚食落去無咩骨 非常入味
另外叫左午餐肉($48)同寬粉($26)
同啲辣湯非常配合👍🏻👍🏻
食呢個之前叫左個爽口豬耳($48)
麻麻辣辣 真係幾爽口🤤
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
爽口豬耳
爽口豬耳
2018-06-22 2460 浏览
銅鑼灣金百利廣場餐廳眾多, 見呢排天氣熱胃口不大要醒醒胃, 就與朋友們揀了吃四川麻辣的渝癡漁醉。餐廳不算很大, 配上流行音樂, 感覺放鬆, 而平日晚上入座率也達95%, 看來星期六日來的話無book 檯可能要等位呢~既然今天是與朋友共4人前來, 想也不想就叫了一個4人套餐, 食物由前菜、熱葷到水煮魚也有,每人除番都係百幾蚊鬆D, 於銅鑼灣黎講都幾抵食。椒拌松花蛋先來的是冷盤小食,椒拌松花蛋, 松花皮蛋色澤金黃, 蛋黃極度creamy,  蛋白就如啫喱般一樣, 十分軟彈QQ, 配上紅油麻辣醬汁, 充滿濃厚麻香酸菜魚片水煮類可以揀3款味道, 分別是水煮、鮮椒、酸菜,我們最後揀了酸菜, 貪其不會太麻也不會太辣, 辣度與酸度皆適中。而肉類可以在魚片、田雞、牛肉、肚腸四揀一, 我們叫了魚片, 魚片切得厚身, 而且份量也頗多, 肉質厚實, 而鍋裡亦有好多酸菜, 清甜的魚片配上酸菜特別開胃,加上微微的辣也好過癮!而且肉本身清甜, 食下去啖啖肉既感覺, 非常滿足!小煎雞小煎雞用的辣椒和辣味是與其他菜不同的, 小煎雞用的辣椒包括四川青椒在內的幾款辣椒, 而雞則是被斬得小塊的童子雞, 香辣入味而不失雞的鮮
既然今天是與朋友共4人前來, 想也不想就叫了一個4人套餐,

酸菜魚片

而肉類可以在魚片、田雞、牛肉、肚腸四揀一,

小煎雞

小煎雞用的辣椒和辣味是與其他菜不同的,
小煎雞用的辣椒包括四川青椒在內的幾款辣椒,
小煎雞

而雞則是被斬得小塊的童子雞, 香辣入味而不失雞的鮮甜,
辣之中又帶點糖醋味道, 雞肉香糯可口,用來下飯真的非常棒。

渝香脆豬手

即叫即炸的豬手, 上枱時熱辣辣是必然的, 外皮脆口之餘上高鋪滿了炸過的辣椒,
渝香脆豬手

脆口之餘又帶點惹味, 夠腍滑, 也易離骨, 非常正!

渝北涼粉

渝北涼粉是餐廳把豌豆粉加水拌勻凝固成為長條粗身的涼粉,
渝北涼粉

彈牙得黎又有嚼勁, 辣得黎又有少少麻,
渝北涼粉

酸酸辣辣麻麻集合於一身, 味道恰到好處

炒土豆

土豆炒得乾身, 而又不失土豆味, 勁好食!

桂花冰粉

最後有桂花冰粉作為甜品, 有清清的桂花香, 滑身得黎勁涼爽!
2018-06-22 148 浏览
又食麻辣菜過下口癮!今次去左金百利食主打重慶風味GE渝痴漁醉晚市LEE個水煮二人套餐幾好!$328 有三味餸、白飯同甜品仲送飲品前菜點左渝北涼粉,上菜先知係一條條粗身GE涼粉然後沾滿麻辣醬汁,口感清爽夠辣,正加點左一客山椒木耳作開胃小菜,木耳夠曬新鮮爽脆,味道酸勁中帶點辣,非常惹味,LEE個係必食!紅噹噹GE水煮牛肉一望已覺得麻!辣!香!入面加左多種惹味香料,不過辣道不算太強烈。火熱的牛肉浸在紅油湯底下撈起,又鮮又燙入面好多料,仲有吸晒辣味精華GE粉絲雙椒雞丁睇落平易近人,點知我連雙椒一啖食落去舌頭爆炸,辣到我汗流浹背,之後都係淨挑D雞丁岀黎食,雞丁炒得入味又不柴抵讚想健康D食下菜又加左碟乾煸四季豆,炒得有獲氣D餸送飯一絕,兩三下功夫就扒完一碗白飯甜品係水果桂花冰粉,食完辣再食LEE個清清個口腔,食落真係有陣陣桂花香!之後仲有西瓜送,清甜解辣

紅噹噹GE水煮牛肉一望已覺得麻!辣!香!

入面好多料,仲有吸晒辣味精華GE粉絲

想健康D食下菜又加左碟乾煸四季豆,炒得有獲氣

D餸送飯一絕,兩三下功夫就扒完一碗白飯

之後仲有西瓜送,清甜解辣
2018-06-20 153 浏览
數數手指,原來金百利廣場都開左好多餐廳,當中食辣嘅都佔好幾間。金百利廣場8樓嘅渝痴漁醉,主打川菜,秘製麻辣烤魚,水煮魚等等...朝天門水煮魚 ($168)用麻、辣、鮮、燙黎形容呢味水煮魚就最好不過~ 精隨乃是鮮嫩嘅魚肉片,配上又香又辣嘅湯底,及超索汁嘅粉皮,諗返都口水流!酸辣土豆絲 (例) ($68)薯仔菜式總令人百吃不厭,呢味酸辣土豆絲清爽香辣,帶微酸,絕對係舌尖上嘅美味!小龍坎口水雞 ($78)四川常見嘅冷盤食品,入口初帶辣而不嗆,慢慢則辣而香中帶麻,雞肉都算嫩滑,食完真係流口水呢。麻辣牛展 ($62)香辣開胃,地道嘅麻辣鮮香、勁道十足,令人食指大動~渝痴漁醉($58) 藍色飲品~ 顏色如斯夢幻呢~免費冰粉甜品: 超解辣呢~
朝天門水煮魚 ($168)

酸辣土豆絲 (例) ($68)

小龍坎口水雞 ($78)

麻辣牛展 ($62)
香辣開胃,地道嘅麻辣鮮香、勁道十足,令人食指大動~

渝痴漁醉($58)
藍色飲品~ 顏色如斯夢幻呢~

免費冰粉甜品: 超解辣呢~
2018-06-18 143 浏览
喺銅鑼灣行完街已經九點,肚餓但又唔想食太飽滯既野,無意中發現金百利廣場有間主打川菜、雞煲和烤魚的渝痴漁醉就決定去試試!雖然已經差不多過左晚飯時間,但店內的客人仍然很多哦,餐廳內更設大電視,食客可以一邊晚飯一邊睇世界盃!很多年沒吃烤魚鍋,便點了一個老壇酸菜烤清江魚另加了少許火鍋配料~未用餐前先吃佐餐前菜小食,係蠶豆同紅莓乾,味道不錯~不久後烤魚便來了,多年前在旺角某烤魚店吃只有一條,這裡竟然有兩大條清江魚!!鍋裡盛了滿滿的酸菜,湯頭味道不錯!清江魚外皮烤得微脆,魚肉鮮甜嫩滑,放在鍋裡煮很久依然滑身,煮得耐會更入味!火鍋配料方面,點左娃娃菜、稻庭烏冬同香菇貢丸將娃娃菜同烏冬放進鍋裡煮熟,菜吸收了湯的精華,烏冬好彈牙滑溜,好味道最尾仲有四川冰粉同超甜西瓜同朋友兩個人食哂兩條魚其實都已經好飽了滿足的烤魚晚餐

很多年沒吃烤魚鍋,便點了一個老壇酸菜烤清江魚
另加了少許火鍋配料~

未用餐前先吃佐餐前菜小食,係蠶豆同紅莓乾,味道不錯~

火鍋配料方面,點左娃娃菜、稻庭烏冬同香菇貢丸

最尾仲有四川冰粉同超甜西瓜

同朋友兩個人食哂兩條魚其實都已經好飽了
滿足的烤魚晚餐
2018-06-18 1496 浏览
朋友經常出差,很喜歡吃內地的川菜,發現這家餐廳價錢合理,網上的評論也一致讚好,所以決定光顧這家餐廳。晚上8時多到達,生意依然火旺,餐廳裝潢簡樸,間隔實在,設有卡位及雙人座位,牆壁掛上中國風的畫作,播放國語流行曲。餐牌所見,有雙人或四人套餐,價錢由$328至538不等,可以試的菜式很多,不過我們決定自己點菜。⭐️柑桔青檸梳打$28餐廳沒有食水提供,吃川菜離不開辣,自然要點飲品,所以我們每人點了一杯柑桔青檸梳打,喝一口,清新解渴。⭐️蜂蜜柚子梳打$28味道較似酸梅湯,柑桔青檸梳打比較好喝。⭐️川味咕嚕肉$78咕嚕肉每一粒都金黃酥脆,配上青椒、紅椒和菠蘿。咬一口,外脆內嫩,吃起來酸酸甜甜,實在不俗。如果咕嚕肉再瘦一點,吃多了便不覺肥膩。⭐️乾煸四季豆$68這是我其中一道常吃的菜,加入辣椒、洋蔥和肉末,把四季豆炒得干香辣爽,入口味道濃香,配上一口白飯,簡單而滿足!⭐️絲苗白飯$10⭐️李家沱酸菜魚$168我在內地吃過一次酸辣魚,價錢也不算便宜。香港的酸辣魚反而很划算!翻查資料,李家沱是重慶的一個地方,以李家沱命名菜名,就是希望帶給顧客耳目一新、正宗的重慶酸辣魚,結果沒令我失望。份量非常足夠,配料有辣椒、花

⭐️柑桔青檸梳打$28

⭐️蜂蜜柚子梳打$28
味道較似酸梅湯,柑桔青檸梳打比較好喝。

川味咕嚕肉

⭐️川味咕嚕肉$78

乾煸四季豆

⭐️乾煸四季豆$68

⭐️絲苗白飯$10
⭐️李家沱酸菜魚$168

李家沱酸菜魚

份量非常足夠,配料有辣椒、花椒和酸菜等,聞到香辣的味道已經令我食指大動!湯底沒有內地的油膩及麻辣,較適合香港人的口味。送一口魚肉,入口無骨,非常嫩滑,份量足夠4人食用。

黃糖糍粑

⭐️黃糖糍粑$48
吃到最後,以一道糍粑作結。糍粑入口煙煙韌韌,就像年糕,甜絲絲的,食朋友最愛的一道菜。

⭐️紅糖桂花水果冰粉$26
冰粉主要是驅走辣氣,口感就像果凍,這杯冰粉還以西瓜粒點綴,不過桂花味較淡,以份量取勝,仍是十分抵食!

紅糖桂花水果冰粉

最後還會送上西瓜和迷你紅糖桂花水果冰粉,其實份量也不少!

▪️這家川菜味道和價錢都很大眾化,性價比不錯,有機會再來試試這裡的烤魚!
乾煸四季豆
黃糖糍粑