2019-10-28 157 浏览
麻辣火鍋食過很多間覺得最正宗都係呢一間渝味曉宇麻辣火鍋最緊要就是個湯底問過店員湯底有重慶蘸醬、朝天紅、青花椒.......等等10幾種材料大部份材料都是原庒重慶運到所以才會辣得有層次!今日下午吃火鍋人較少,不用等位 ! (晚上來最好先訂位,否則可能要排長龍)店員禮貌地招呼我們入座點餐前每人遞了一碗雪耳紅棗糖水真清潤 !(原來糖水是餐前送的) 真貼心😍餐牌樣樣都想食但得兩個人最後精挑細選以下這些火鍋配料🤤店完很細心講解可以將蔥、蒜蓉加麻油三樣撈埋來點食物,增加美味 !重慶耗兒魚即是沙鯭魚肉質嫩滑有鮮味菜肉雲吞,有菜有肉,味道正常白鱔片,必食之選,新鮮彈牙 ! (但不要淥得太耐)牛骨髓,質地OK!牛根丸,夠爽彈 !(有點像潮汕牛丸)美國安格斯優質肥牛,油脂分佈均勻,牛味濃!𣲙凍豆腐,配麻辣火鍋一流,豆腐不是滑滑的,冰凍後是一層一層,淥一陣撈起,充滿麻辣汁,一啖咬落去,真是辣到難以形容呀!🤪還有:重慶苕粉、萵筍片,皇帝菜 甜品:紅糖糍粑點了超過10樣食物全部食晒,好飽、好辣、好滿足 !💤
麻辣火鍋食過很多間

覺得最正宗都係呢一間渝味曉宇

麻辣火鍋最緊要就是個湯底

問過店員湯底有重慶蘸醬、朝天紅、青花椒.......等等

10幾種材料大部份材料都是原庒重慶運到

所以才會辣得有層次!

今日下午吃火鍋

人較少,不用等位 !
(晚上來最好先訂位,否則可能要排長龍)

店員禮貌地招呼我們入座

最後精挑細選以下這些火鍋配料🤤

麻辣+珍菌湯底
醬料

店完很細心講解

可以將蔥、蒜蓉加麻油

三樣撈埋來點食物,增加美味 !

即是沙鯭魚

肉質嫩滑
有鮮味
菜肉雲吞

菜肉雲吞,有菜有肉,味道正常

白鱔片

白鱔片,必食之選,新鮮彈牙 ! (但不要淥得太耐)

牛骨髓, 牛根丸

牛骨髓,質地OK!
牛根丸,夠爽彈 !(有點像潮汕牛丸)

美國安格斯優質肥牛

美國安格斯優質肥牛,油脂分佈均勻,牛味濃!

冰凍豆腐

重慶苕粉
萵筍片
皇帝菜
紅糖糍粑

還有:重慶苕粉、萵筍片,皇帝菜
甜品:紅糖糍粑

點了超過10樣食物

全部食晒,好飽、好辣、好滿足 !💤
麻辣+珍菌湯底
萵筍片
皇帝菜
紅糖糍粑
2019-10-28 13 浏览
唔係第一次食渝味,好幾年前係尖沙咀店食過,當時已覺得幾正,近年佢愈來愈多分店,今次就同朋友一齊食銅鑼灣店近排大家都想早🐢家,所以食午餐hot pot,估唔到都唔少人,可能大家都好似我地咁諗,再適逢近排做promotion, 午餐免湯底人頭費,正呀!對渝味印象非常好之一原因係一坐低就有碗好潤既雪耳糖水食,令人覺得滋潤完熱氣下都唔怕😝第二樣鍾意既係食物可以叫半份,人少少都可以多點唔同款,唔怕量多食唔哂,腦花係我必點之一,一來唔多店有得食,二來質素好,無怪味,有點像豬潤,朋友第一次試都接受到另外有個甜品又係必點,就係紅糖糍粑,外觀白色四條,遠睇似准山,食落煙韌,再加些紅糖甜味,正蝦🦐滑及墨魚滑也是很出色,食得出真材實料其他食材都很新鮮

蝦🦐滑及墨魚滑也是很出色,食得出真材實料

其他食材都很新鮮
  • 腦花
2019-10-27 17 浏览
今日約左幾位朋友黎到渝味曉宇重慶老火鍋,佢嘅地方比較細,唔係幾好坐,不過冷氣都夠大,打邊爐唔會好熱。我地點左鴛鴦火鍋湯底,一邊當然係麻辣,另一邊就係豬骨湯。麻辣好似無得選辣度,唔食得辣嘅人小心啦😎😎豬骨湯底味道就比較淡,可能因為麻辣湯太濃。佢嘅安格斯牛肉都幾好食,雪花紋都幾靚,不過份量唔係好多,4個人一份大嘅都唔係好夠。羊肉無乜羶味,都唔錯。個人最中意嘅係手打蝦滑,好爽口好彈牙。佢地即菜菜都好鮮甜!

2019-10-26
2019-10-27 57 浏览
Blue Monday中午要奢華一把,吃!火!鍋!🍲左邊是麻辣湯底,右邊是我的芫荽皮蛋湯底🥒我口味比較清淡,也不喜歡蘸醬。(其實也想吃麻辣當個辣妹,只是我不能吃辣)嫩牛肉必點🛎你看他的光澤就知道真的很嫩!萵筍條很爽脆;甜玉米超級甜🌽;白蘿蔔很吸湯🥰來之前超級期待的牛骨髓!白白的好像很容易入味,但真的沒有⋯從頭熬到最後,還是沒什麼味道😂本來就超愛海帶的我本人吃到海帶頭超滿足🤤!!!第一次吃鮮木耳,口感好爽脆,與乾木耳不能相比啦!😋店員特別推介乾的萵筍條,乾貢菜,口感好可愛😂 對,我用可愛來形容!第一次吃到這樣的口感,我很喜歡,但我朋友不行。
Blue Monday中午要奢華一把,吃!火!鍋!🍲

牛骨髓

本來就超愛海帶的我本人吃到海帶頭超滿足🤤!!!

鮮木耳

第一次吃鮮木耳,口感好爽脆,與乾木耳不能相比啦!😋

乾貢菜

• 海帶頭
  • 甜玉米
  • 萵筍條
  • 白蘿蔔
環境舒適,座位寬敞,親朋戚友聚會最適合不過👍🏻。餐牌好細心煮埋每樣食材建議烹調時間,確保食物既質素,抵讚👍🏻。好欣賞每款食材有得揀半份,2個人食就方便得多,可以食多d款色,又唔擔心價錢貴同浪費食物,好細心既安排☺️。湯底每人38蚊可以揀兩款,真心覺得好抵👐🏻。因為朋友唔食得辣,唯有叫豬骨湯同雜菌湯。湯底真材實料,大大舊豬骨去左肥膏,唔會搞到湯底有油,加埋粟米、紅棗等等,味道鮮甜😍; 雜菌湯由多種菇類煮成,配合埋牛肝菌,味道濃郁香甜。未叫落單前每人一碗雪耳紅棗糖水,係for食麻辣火鍋前潤下個胃,咁就唔洗擔心削胃啦~ 味道唔會好甜,清清地,岩曬我口味。每檯都有自己既蒜蓉、蔥粒、麻油、醋同豉油,除時可以加,好方便。要辣椒仔就要問佢地拎啦。有埋圍巾提供,唔洗驚陣到件衫污糟~有得叫半份既都叫左半份,有羊肉片、黑豚腩肉、龍躉片、鮮牛肉、安格斯優質肥牛、韭菜餃、手打三色肉丸(墨魚丸、牛肉丸、魚丸)。每一款肉都新鮮,肉味足夠,切得夠簿,一分鍾內就食得。最欣賞,碌完之後湯底都唔會變油同有血水😍。唯獨係龍躉片唔知係肉質問題定切得太簿,d肉好易散。非肉類就叫左蔬菜籃(大白菜、油麥菜、生菜同皇帝菜)、功夫萵筍條
環境舒適,座位寬敞,親朋戚友聚會最適合不過👍🏻。

湯底每人38蚊可以揀兩款,真心覺得好抵👐🏻。

有埋圍巾提供,唔洗驚陣到件衫污糟~

唯獨係龍躉片唔知係肉質問題定切得太簿,d肉好易散。

非肉類就叫左蔬菜籃(大白菜、油麥菜、生菜同皇帝菜)、功夫萵筍條、炸芋條同白蘿蔔。

白蘿蔔放係雜菌湯到,可以索曬d濃郁湯底既味,好推介咁樣食😌。

萵筍條碌10秒就可以食,非常爽口,味道清甜。

走個陣,見到門口有無糖薄荷糖,濃味過後,可以清新一下~ 好細心既安排。

總括來講,係一間價錢合理,材料有質素既火鍋餐廳。👍🏻

• 鴛鴦鍋
  • 曉宇嫩牛肉
睇得我出既食評都知我係一個邊爐怪, 今次黎左宜間好出名既辣野試下!今次點左一邊係辣湯底而另一邊係牛大骨, 辣果邊真係好夠辣, 而牛湯一黎到試飲左兩啖, 味道都唔錯, 重點係湯入面有舊好大既筒骨, 鍾意食骨既朋友又可以多樣野食XD一坐底緊係整好自己個油碟先啦! 油碟既作用有幾個既, 一係等烚好既野食可以降溫, 二係可以將太辣既野食整到無咁辣, 三係令到野食提鮮而又合自己既味道!今次點左幾樣野食, 分別介紹一下啦NO.1 _滑牛肉個名果然無改錯, 烚完之後個肉質都係十分軟滑, 味道唔錯NO.2_毛肚(必點)宜個真係一定要食, 毛肚姐係大家叫開既牛柏葉, 個毛肚每塊都好薄, 烚幾分鍾就可以食得, 口肚又爽又有咬口, 鍾意有口感野食既你一定唔可以錯過!NO.3&4_竹笙&脆肉魚片竹笙係打邊爐一定要叫, 因為佢可以吸哂個湯既味道, 食落去就好似飲左煲湯咁, 但要留意下, 食唔倒太辣既朋友最好就落返原味啦! 而個魚片唔單止新鮮無腥味之外, 口感十分爽脆, 可以一試!NO.5&6_黃喉&珊瑚蚌貴妃蚌雙併黃喉姐係牛既喉嚨, 感覺聽落好似好奇怪, 但其實食落去係唔錯嫁!一樣都係食佢既口感, 唔同既係佢有

今次點左幾樣野食, 分別介紹一下啦

NO.1 _滑牛肉

個名果然無改錯, 烚完之後個肉質都係十分軟滑, 味道唔錯

NO.2_毛肚(必點)

NO.3&4_竹笙&脆肉魚片

NO.5&6_黃喉&珊瑚蚌貴妃蚌雙併

黃喉姐係牛既喉嚨, 感覺聽落好似好奇怪, 但其實食落去係唔錯嫁!一樣都係食佢既口感, 唔同既係佢有口感之餘會再加上係有咬口!
而珊瑚蚌貴妃蚌都係必點, 因為兩個食落都好鮮, 連同行既朋友平時唔係食開既都大讚不絕!

NO.7&8_魚卜, 莞茜, 娃娃菜

菜就唔洗介紹咁多啦, 但要一提既係個魚卜, 都係新鮮無泥味, 而已店員仲會係上菜前將魚卜剪開, 所以令到烚既時間可以減少.

總括黎講個邊爐味道係十分唔錯, 但唔食得辣既朋友真係要小心D, 令我宜個食開辣既人都頂唔緊佢個湯底, 所以最好點返個唔辣既湯底, 廢事到時有得睇無得食啦!!XD
2019-10-09
呢間麻辣火鍋已經唔係第一次幫襯,我之前曾經去過尖沙咀分店,好記得當時入到去,不久已經需要排隊,而且一入到去餐廳已經濃濃麻辣湯底香衝入味蕾。知道今日同男朋友來銅鑼灣買衫,未知食咩嘅時候,係OpenRice已經搜尋到呢間火鍋店,好在有打過來預訂座位,就算提早半個鐘都需要等候入座,平日來講都算誇張!因為麻辣湯底做得出色,好有四川味道,所以大家都會點選鴛鴦鍋,一半麻辣,一半係其他湯底。湯底揀選同之前揀嘅都係一樣,牛大骨湯底令我印象最深刻,與白色嘅湯底,配上其他食材,根本唔需要再點上任何醬汁調味,今次再嚟食呢個湯底,感覺依然!曉宇嫩牛肉,感覺像鮮牛肉一樣口感軟熟,有別於一般肥牛口感,比起肥牛,滿滿脂肪,我更加喜愛食新鮮牛肉脆鯇魚片,一向都比較少吃魚片,呢個其實係男朋友點,切得口博剛剛好,而且食落完全冇腥味,口感未至於很爽脆,不過仍然覺得幾好食黑毛肚,只要每次見到有黑毛肚都必定會叫,男朋友最鍾意食口感爽脆嘅嘢食,當然首選黑毛肚,薄薄一片,沾上湯底味道更加好吃,但個人認為,廚師切得比較大片,如果可以切一半的話,個人覺得口感更佳!新鮮黃喉,除咗黑毛肚之外,男朋友最鍾意食就係呢一個,撇除佢係內臟部份,其

新鮮黃喉,除咗黑毛肚之外,男朋友最鍾意食就係呢一個,撇除佢係內臟部份,其實以前我一向好少食呢啲特別部位,不過佢嘅爽口程度的確一流!爽脆口感係其他內臟部位媲美唔到

桂花珊瑚蚌雙拼,平時會覺得珊瑚蚌未到比桂花蚌差,但呢度嘅珊瑚蚌完全令我另眼相看!佢嘅海鮮味鹹先到比出邊食更加多,除此之外口感爽脆,同平時食開嘅新鮮程度好大分別,如果兩者當中,我反而今次會揀珊瑚蚌

同男朋友食嘢嘅份量唔多,所以我哋盡量都會叫半份,今次覺得分量剛剛好,唔會太過多,兩個人埋單六百幾蚊,價錢抵之餘仲食到捧腹回家!下次依然會幫襯
2019-10-11
2019-10-23 11 浏览
係銅鑼灣同朋友食 lunch ,友人係火煱控,渝味既火煱料係可以order半份,而且午市湯底免費,我地兩個人食就good fit 。我地被安排坐卡位,座位寬敞。侍應隨即送上茶及糖水。我地先 order鴛鴦湯底,麻辣加皮蛋芫茜 ,兩邊都好香。打邊爐肥牛當然吾少得,肥牛好靚,油脂均勻又有牛味。白鱔好鮮甜。蝦好新鮮鮮准山有兩種,一白一紫,不過味道一樣好爽。仲有珊瑚蚌,貴妃蚌,鵝腸,鴨血,菜肉雲吞,粗面線,真係樣樣都吾錯。食左咁多野,要食返D菜,蔬菜吸左湯既精華,好正。食到好滿足。

我地被安排坐卡位,座位寬敞。侍應隨即送上茶及糖水

我地先 order鴛鴦湯底,麻辣加皮蛋芫茜 ,兩邊都好香。

打邊爐肥牛當然吾少得,肥牛好靚,油脂均勻又有牛味。

白鱔好鮮甜。

蝦好新鮮

鮮准山有兩種,一白一紫,不過味道一樣好爽。

食左咁多野,要食返D菜,蔬菜吸左湯既精華,好正。
食到好滿足。

• 白鱔
2019-10-22 73 浏览
lunch食麻辣火鍋原來一D都唔過份,仲要有好多人都會咁做架,原來一個鐘都可以夠時間打邊爐架啦!今日同事突然話想食麻辣火鍋,所以就訂好位,lunch去打邊爐!餐廳座位都幾寬闊,坐得幾舒服。一坐下店員為我們每人送上一碗的糖水-紅棗雪耳糖水,唔會太甜,好滋潤。餐牌上有很多不同的火鍋配料可以揀,由於配料大多都可以揀選半份,所以能夠揀選了多款試試。另外午市火鍋湯底還會免費呢!這裡的醬料已經放於枱上,不會自行出外拎,十分方便。湯底選了鴛鴦鍋,皮蛋香菜鍋配普通辣湯,皮蛋香菜鍋共有兩大棵芫茜,還有大量皮蛋和馬蹄,湯底有好香濃的芫茜味,好有下火的感覺。因為怕重慶辣湯會太辣,所以點算了普通辣湯,湯內有很多的紅辣椒,看上去感覺很辣,但辣度剛剛好,唔會太辣,但又辣得過癮!美國安格斯優質肥牛(半份),雖然半份份量並不多,但足以過過口癮!牛肉油脂分佈平均,肉質鬆軟,牛肉味都幾濃!稻田毛肚(半份),牛肚根據餐廳的建議灼了兩分鐘,爽口彈牙,而且放於麻辣湯中特別美味!手打墨魚滑(半份),墨魚滑彈牙而且好香墨魚味,好有口感!韭菜豬肉水餃,每粒都脹卜卜,內裡有很多韭菜,所以非常香口!土豆片及蓮藕片(各半份),麻辣火鍋最岩

這裡的醬料已經放於枱上,不會自行出外拎,十分方便。
鴛鴦鍋

美國安格斯優質肥牛(半份)
稻田毛肚(半份)
手打墨魚滑(半份)
手打墨魚滑(半份),墨魚滑彈牙而且好香墨魚味,好有口感!
韭菜豬肉水餃
韭菜豬肉水餃,每粒都脹卜卜,內裡有很多韭菜,所以非常香口!

蓮藕片(半份)
土豆片
土豆片及蓮藕片(各半份),麻辣火鍋最岩食這兩款蔬菜,因為這兩款吸味而且食落爽口!

油條(半份)
油條(半份),這裡的油條比出面火鍋店食到得鬆軟,放到湯內幾秒再食非常惹味!
鴨血(半份)
鴨血(半份),食麻辣火鍋必點鴨血,這裡的鴨血口感順滑,特別入味!

洛神花茶
洛神花茶,由於這裡的麻辣火鍋食食下都幾辣,所以最後還是點了飲品。洛神花茶酸酸甜甜,消滯又解膩!

有機會會再同同事lunch時間再拎打邊爐!
2019-10-22
美國安格斯優質肥牛(半份)
手打墨魚滑(半份)
韭菜豬肉水餃
鴨血(半份)
  • 鴨血
  • 手打墨魚滑
2019-10-20 20 浏览
前兩日幫朋友慶祝生日 想大家圍埋一齊傾吓計食下野 壽星鍾意食辣野 所以揀咗佢恨食好耐呢間渝味曉宇重慶老火鍋睇吓係咪真係咁正 一埋位侍應就上咗碗糖水俾我哋 係雪耳紅棗糖水 好清潤 唔太甜食完已經開咗個胃 餓到打晒鼓湯底我哋揀咗鴛鴦鍋一邊係必食嘅招牌麻辣湯另一邊係山珍菌湯 招牌麻辣湯底啱晒我個friend夠麻夠惹味 一邊仲加咗好多唔同嘅香料鍾意食辣嘅人真係必試 但對於我呢啲唔食得辣嘅人 菌湯都係一個好好嘅選擇 一開始係我抱住一個是但揀個唔辣嘅湯底試嘅心態 但一上枱見到個菌湯有三四款唔同嘅菇餚制而成 菇味好香好濃 我就諗住飲一啖 同阿媽係屋企煲嘅湯一樣咁好飲 一啲都唔求其我哋叫既野食全部都好新鮮 特別推介安格施肥牛打邊爐必叫咖啦 雪花牛睇見已經留晒口水,油脂分佈又平均 一啲都唔膩 紐西蘭精品羊肉卷 一早已經解好凍 仲捲好左一條條 唔會有啲冰痴住晒 聞落冇乜羶味 配上麻辣湯底同菌湯底色完全兩個風格 兩樣都要試呀跟住我哋叫咗個紅糖糍粑 因為香港好少地方食到 所以都心郁郁叫咗黎食 咬落外脆內軟 紅糖汁清清地唔太甜 唔會好滯 搞到我哋忍唔住encore叫多咗一碟最後飲返杯洛神花茶 酸酸甜甜仲好足料好
最後飲返杯洛神花茶 酸酸甜甜仲好足料好清熱 打完邊爐飲番杯即刻冇晒熱氣感覺
2019-10-17 538 浏览
近年來銅鑼灣多左好多重慶火鍋今日就試左呢間渝味曉宇重慶老火鍋黎到店員安排我地坐卡位,張枱好大我同朋友四個都坐得好舒服!店員先送上糖水俾我地潤喉~湯底方面選了山珍箘湯配重慶麻辣鴛鴦鍋湯底收費每天$38,對比其他火鍋店黎講係幾優惠!黎到時已香氣撲鼻,我地試左山珍箘湯, 裏面有猴頭菇等等,菇味濃郁!重慶麻辣鍋愈食愈起勁!配料方面叫左好多,渝味的配料可以選擇半份,岩哂可以試好多配料的我。美國安格斯肥牛油脂分佈睇落好leng, 牛味濃亦有質感。鮮鵝場鮮鵝場口感爽脆,落埋麻辣湯底,正!紐西蘭精品羊肉捲羊肉味道幾香濃,食落肉質軟滑美國桶肥蠔粒蠔好肥美又夠鮮味!手打蝦滑手打墨魚滑 墨魚滑和蝦滑都夠滑,充滿著真材實料的味道!鮮竹笙竹笙都係必點之一,除了爽脆外吸收哂麻辣湯底!紅糖慈把慈粑熱辣辣同紅糖好夾,甜度適中,與年糕相似非常軟熟!曉芋苕粉亦係必點之一,佢即係寬薯粉,最好味係佢吸收所以湯汁,滑得黎又好食自製洛神花茶洛神花茶酸甜適中解渴!自製羅漢果

近年來銅鑼灣多左好多重慶火鍋
今日就試左呢間渝味曉宇重慶老火鍋

黎到店員安排我地坐卡位,張枱好大我同朋友四個都坐得好舒服!
店員先送上糖水俾我地潤喉~

湯底方面選了山珍箘湯配重慶麻辣鴛鴦鍋
湯底收費每天$38,對比其他火鍋店黎講係幾優惠!

美國安格斯

肥牛油脂分佈睇落好leng, 牛味濃亦有質感。
鮮鵝場

鮮鵝場口感爽脆,落埋麻辣湯底,正!

紐西蘭精品羊肉捲

羊肉味道幾香濃,食落肉質軟滑

美國桶肥蠔

粒蠔好肥美又夠鮮味!

手打蝦滑
手打墨魚滑

墨魚滑和蝦滑都夠滑,充滿著真材實料的味道!

鮮竹笙

竹笙都係必點之一,除了爽脆外吸收哂麻辣湯底!

紅糖慈把

慈粑熱辣辣同紅糖好夾,甜度適中,與年糕相似非常軟熟!

曉芋苕粉

自製洛神花茶

洛神花茶酸甜適中解渴!
自製羅漢果
  • 紅糖糍粑
  • 鴛鴦鍋
  • 自製洛神花茶
  • 極品鵝腸
呢間重慶老火鍋係上過舌尖上的中國,被選為重慶火鍋的代表,所以好值得一試。呢度最出名係九宮格麻辣大火鍋,選用最難的充氣朝天紅,加埋牛油同埋其他配料而成,但因為我唔係好食得辣最後選擇左鴛鴦鍋。係火鍋黎之前佢會附送一碗雪耳糖水。我揀咗皮蛋芫荽湯底配微辣重慶火鍋,鍋底無論你揀咩每位$38。皮蛋厭世湯底清甜芫荽味夠重,同麻辣湯底互補不足。呢度好好嘅係每一道餸佢都可以俾你選擇半份或者一份,啱晒兩個人泥食嘅朋友仔。可以每樣食小小叫多幾樣野食。另外,佢亦會說明某些餸菜需要煮的時間。安格斯牛肉肉質嫩滑,紋理都好靚,配上麻辣湯底好好味。喺店舖嘅電視上見到推介大刀牛肝,就叫咗半返嚟試吓,牛肝上有蛋黃,將其攪拌在一起,然後煮3分鐘,在點上辣椒粉。味道其實同豬潤差唔多,但有少少牛嘅香味。其他素食類都好好味,例如木耳非常爽口,竹笙亦好清甜。甜品叫咗半份紅糖糍粑,口感軟糯,配上芝麻糖漿感覺不會單調。

安格斯牛肉肉質嫩滑,紋理都好靚,配上麻辣湯底好好味。

其他素食類都好好味,例如木耳非常爽口,竹笙亦好清甜。

甜品叫咗半份紅糖糍粑,口感軟糯,配上芝麻糖漿感覺不會單調。
  • 紅糖糍粑
2019-10-16 36 浏览
第三次食渝味, 第一次係喺大陸食, 第二次係喺尖沙咀, 朋友話未食過, 今日難得返半日, 所以約佢去食個午市火鍋😀我哋嚟到嘅時候已經兩點, 唔洗等位好快入得, 店員好快送上佢哋嘅自家製雪耳紅棗糖水, 非常清潤😊 原來午市湯底免費個優惠仲做緊🥰超抵! 我哋揀咗鴛鴦鍋, 一邊係大骨滋補鍋, 一邊係普通辣湯, 湯底非常鮮濃, 唔使點豉油已經好夠味👍🏻最欣賞佢哋嘅配料可以揀半份, 即使兩個女仔唔係食得好多, 都可以試多幾樣野👍🏻我哋嗌左鮮蝦, 安格斯肥牛, 紐西蘭精品羊肉, 黑豚腩肉, 生蠔, 蝦滑, 墨魚滑, 曉宇嫩牛肉同埋蔬菜籃😍食材非常新鮮, 特別係安格斯肥牛同生蠔! 真係每次都要叫! 牛味好濃, 入口帶油香😋生蠔今次比上次更大隻! 而且非常鮮味🤩飲品方面我揀咗衝上雲霄百香果特飲, 酒味明顯但又唔會太濃, 加上百香果汁, 好fresh!

2019-10-16 99 浏览
很久沒有食過麻辣火鍋了,天氣稍稍轉涼便約了朋友來這間正宗重慶麻辣火鍋食個午餐!正好火鍋店進行午市火鍋鍋底免費,非常抵食!雖然這間是正宗麻辣火鍋店,但食物款式比較新穎,一坐低,侍應便拿來一碗雪耳紅棗糖水給我們下一下火!感覺非常之窩心😘!鍋底我叫了一個鴛鴦鍋底!一邊麻辣一邊皮蛋香菜鍋!有辣有唔辣啱晒鍾意辣又唔敢辣嘅我!每張枱已經預先放了蒜頭,蔥及醬油給客人自己調味!火鍋料方面,有很多選擇而且特別,我們當然叫了一些推介的食物啦!美國安格斯優質肥牛 $119 (半份)鴨血 $42 (半份)手打蝦滑 $46 (半份)鮮黃喉 $52 (半份)鮮鵝腸 $52 (半份)功夫萵筍片 $22 (半份)稻田毛肚 $59 (半份)大刀牛肝 $46 (半份)由於食物十分新鮮,而且種類新穎,配以麻辣湯底口感及味道都是一個新的衝擊!非常好食!其中優質肥牛果然優質,很軟滑及有牛味!鴨血味道濃郁惹味!黃喉爽脆口感特別!值得一提就是毛肚,質感非常新鮮軟滑彈口,一點都不會韌!加在麻辣火鍋中吸滿麻辣火鍋的香味,食落非常之麻辣刺激!值得推介!而我特別喜歡牛肝,牛肝配以鮮雞蛋混在一起再放入火鍋中,牛肝口感非常豐富而且有濃濃的牛肝

麻辣火鍋湯底

每張枱已經預先放了蒜頭,蔥及醬油給客人自己調味!

美國安格斯優質肥牛 $119 (半份)
鴨血 $42 (半份)
手打蝦滑 $46 (半份)
鮮黃喉 $52 (半份)
鮮鵝腸 $52 (半份)
功夫萵筍片 $22 (半份)
稻田毛肚 $59 (半份)
大刀牛肝 $46 (半份)
大刀牛肝
稻田毛肚

而我特別喜歡牛肝,牛肝配以鮮雞蛋混在一起再放入火鍋中,牛肝口感非常豐富而且有濃濃的牛肝味道,雖然多食幾片有點膩,但食了幾片脆脆的萵筍片清一清油膩感覺後,又可以繼續作戰呢!

衝上雲霄百香果特飲

另外飲品方面,這店推介的衝上雲霄百果香特飲 $38 果然名不虛傳!味道酸酸甜甜十分清新解渴!配合麻辣火鍋真是配合得天衣無縫!

這間麻辣火鍋店食物質素不錯而且侍應服務有禮,冬天到來,到了火鍋的季節,將成為必吃火鍋店呢!
2019-10-12
麻辣火鍋湯底
大刀牛肝
稻田毛肚
衝上雲霄百香果特飲
2019-10-16 76 浏览
呢間火鍋店好多人食過,咁今次就終於有機會試下。可能今日我哋比較晚先到,所以唔洗點樣排隊。 咁其實呢間火鍋店的空間都好闊落,坐得好舒服。首先講咗湯底湯底呢就揀咗皮蛋清湯同埋一個微辣嘅鴛鴦鍋, 我覺得呢樣係好貼心因為呢就適合一啲食辣同唔食辣嘅朋友一齊食。由於我哋比較鍾意食菜咁我哋會叫得比較多蔬菜,而當中都會有叫肉啦。 菜方面就十分新鮮,而且係無沙無泥。因為而家好多火鍋店每日生產量好快所以都好容易忽視呢個問題, 但係呢度我就覺得好乾淨。我地分別叫左三種肉類,豚肉、鮮牛肉同埋手打三色丸。 豚肉切得薄身,有脂肪比例適中。我比較覺得我驚喜就係個鮮牛肉,鮮牛肉入口即溶好嫩口雖然價錢唔貴但十分之高水準。 建議大家碌一碌就好食唔係就會變老。到於 三色手打丸比較軟身,有興趣嘅朋友仔可以嗌一份嚟試下。其他仲有一份凍豆腐同蝦滑。凍豆腐來講又配麻辣鍋就最啱喇,因為佢好容易鎖住湯汁,食嘅時候必曬出嚟。 蝦滑爽身,如果配粉麵食確係一流。不過我最難忘嘅一定係佢嘅甜品紅糖糍粑。 口感煙韌又有溫度,食咗一件之後停唔到口,可以話係必食之選。飲品我哋就叫咗個洛神花茶 ,酸酸甜甜如果大家唔想飲酸梅湯可以試下。 係銅鑼灣可以靜靜

到於 三色手打丸比較軟身,有興趣嘅朋友仔可以嗌一份嚟試下。

係銅鑼灣可以靜靜地打邊爐, 我都好推薦大家嚟呢度食。

因為我哋覺得呢度嘅嘢食其實價錢都好相宜,同埋普遍高水準。不過如果係繁忙時間就真係要早啲排隊啦。