2019-11-05 26 浏览
開始入秋,當然要食下麻辣火鍋補身鴛鴦鍋揀大骨滋補同普通辣,豬骨大大件,而且好入味,普通辣都已經好辣,幸好冇挑戰重慶辣牛骨髓滑嘟嘟鮮黃喉,好爽口,一定要跟指示,煮2分鐘,否則會太硬羊肉卷好薄、味道不太濃美國肥牛,一流,又香又滑淮山條好諗甜蘿蔔片可以降燥,火鍋必食炸豆皮,果然係鮮炸,好脆,就算滾幾秒,仍有口感稻田毛肚,勁爽口,雖然只煮10秒,完全熟透兼夾好入味曉宇苕粉,原來係薯粉的一種,彈口又吸收了湯的精華曉宇嫩牛肉,果然好嫩滑迷你燕餃,是我最愛,連餃子皮都好香豬肉味最後送上一碗糖水,特別滋潤,又可以解麻辣重慶老火鍋50強,果然非同凡響,喜歡渝味,因為可以order 半份,兩個人剛口,又可以試多幾款其他的食物
開始入秋,當然要食下麻辣火鍋補身

牛骨髓滑嘟嘟

鮮黃喉,好爽口,一定要跟指示,煮2分鐘,否則會太硬

羊肉卷好薄、味道不太濃

美國肥牛,一流,又香又滑

淮山條好諗甜

蘿蔔片可以降燥,火鍋必食

炸豆皮,果然係鮮炸,好脆,就算滾幾秒,仍有口感

稻田毛肚,勁爽口,雖然只煮10秒,完全熟透兼夾好入味

曉宇苕粉,原來係薯粉的一種,彈口又吸收了湯的精華

曉宇嫩牛肉,果然好嫩滑

迷你燕餃,是我最愛,連餃子皮都好香豬肉味

最後送上一碗糖水,特別滋潤,又可以解麻辣

2019-11-05 15 浏览
應該係新開既國內出名火鍋店,因為店內很多國內人,閒日lunch去打邊爐,只有一個侍應做全場,她很專業。一入位就有甜品飲湯底雙拼: 麻辣+雜菌,雜菌的料足有猴頭菇 ,麻辣我會盛起d 紅油和辣椒以防過辣。美國安格斯優質肥牛高質,雪花分明,值得叫。 大小岩岩好,唔會話勁大塊好易散,又唔會太細塊食左等於冇食。煮完滑一滑,入口綿滑。手打蝦滑呢個半份size 兩個人分 ,每人都有六粒。不過不失桂花蚌呢個海鮮新鮮,打邊爐很夾,煮幾下就食得,很滑喉。千絲百葉呢個唔似食開既牛百葉 有深色 幼切同比較鞋淮山條呢個很滋味呀,煮耐左會好入味,打邊爐很鍾意食呢個白蘿蔔呢個薄切圓片,很快熟好,都冇根。洛神花茶很酸但好岩我,因為點左麻辣火鍋用呢個解辣一流。我共點了兩杯。

一入位就有甜品

湯底

美國安格斯優質肥牛

手打蝦滑
呢個半份size 兩個人分 ,每人都有六粒。不過不失

桂花蚌
呢個海鮮新鮮,打邊爐很夾,煮幾下就食得,很滑喉。

千絲百葉
呢個唔似食開既牛百葉 有深色 幼切同比較鞋

淮山條
呢個很滋味呀,煮耐左會好入味,打邊爐很鍾意食呢個

白蘿蔔
呢個薄切圓片,很快熟好,都冇根。

洛神花茶

2019-11-05 11 浏览
今日黎開呢頭行街,順便食埋晚餐。天氣涼涼地,想食下啲暖粒粒既野,於是去左食火鍋。我朋友鍾意食辣,就揀左呢間餐廳,佢既主打湯底都係以辣為主,不過唔食得辣既人,都可以選擇返啲唔辣既湯底,因為呢間餐廳都有雙拼鴛鴦鍋比客人去選擇。由於我唔太好辣,所以我哋都揀咗呢個雙拼鴛鴦鍋,我哋揀咗大骨滋補鍋拼普通辣大紅鍋。大骨滋補鍋個豬骨味勁濃郁😃我同朋友都忍唔住飲咗幾啖😚真係好好味!而個普通辣大紅鍋,望落去顏色好紅,但係個辣味未至於去到食唔到,對於我來講,我覺得辣左少少,但係都接受到。而我朋友就梗係十分之歡喜啦~~😆職員推介我地,調味醬料方面,落多少少麻油黎點食物,個辣味會好食啲。我地都有跟住做,發覺個辣味更突出~辣得來帶點麻油嘅香味🤗🤗至於食物方面,我哋都叫咗少少海鮮,同埋肉類黎食。海鮮方面,點左半份既桂花蚌、鮮龍躉片,同埋半份既鮮黃喉。桂花蚌同埋龍躉片都好鮮甜,一啲唔新鮮既腥味都冇👍🏾👍🏾👍🏾至於鮮黃喉,我哋開頭覺得個名幾得意,所以叫咗一碟黎試吓,點知食落去,覺得好爽口😂😂口感好正!!!!肉類方面,我地點左半份曉宇嫩牛肉同埋紐西蘭精品羊肉卷。羊肉卷一啲都唔騷,我最怕啲羊一陣騷味🤪🤪仲有全份既曉宇手打三

至於食物方面,我哋都叫咗少少海鮮,同埋肉類黎食。

肉類方面,我地點左半份曉宇嫩牛肉同埋紐西蘭精品羊肉卷。羊肉卷一啲都唔騷,我最怕啲羊一陣騷味🤪🤪仲有全份既曉宇手打三寶丸,當中包括:蝦丸、墨魚丸、牛肉丸。呢幾款丸既材料都十分之充足,唔會混和一啲類似麵團嘅嘢黎充當肉質。真係啖啖都係墨魚、牛肉同蝦肉味🤪尤其是個蝦😍😍好少食到全部都係蝦肉嘅蝦丸!!

除此之外,我哋仲叫咗全份既皇帝菜,食火鍋最緊要有菜,咁先夠均衡飲食🤗🤗🤗🤗

食緊嘢食嘅途中,我哋發現呢間餐廳有幾點好細心嘅地方。原來Menu上面都會寫左每一個菜,佢地既最佳灼煮時間,等客人知道每一款食物大約煮幾耐就食得,唔會因為煮得太耐,而令啲食物變得過熟唔好食👍🏾

而且係入座嘅時候,職員就會為每一位客人奉上一碗糖水,佢地話一邊食火鍋一邊食呢碗糖水,可以緩和返陣辣味,咁就唔會怕太辣。對於我呢啲唔係太食得辣嘅人來講,真係一大恩物😃真貼心!

到我哋走嘅時候,我哋仲發現左門口放左啲糖,俾客人臨前拎黎食,清一清口腔既氣味👍🏾咁就唔怕口腔陣辣味影響到其他人啦~~~真係好窩心呀!❤️
2019-11-04 17 浏览
聽朋友講餐廳做緊午市免費鍋底優惠,覺得好抵 ,就趁囡囡學校放早,同佢食下。我哋叫咗大骨滋補湯底,裏面有大大條豬骨,非常足料。女女最鍾意食肥牛,所以一定要叫美國安格斯肥牛畀佢食。我自己就鍾意食海鮮,所以我叫咗龍躉,白鱔,桶蠔,龍躉等,龍躉嫩滑,油香充足 ,白鱔爽滑,桶蠔新鮮,全部都好正。呢度仲有自家製嘅羅漢果水,唔怕熱氣。最後還點咗兩份甜品,紅糖冰粉同紅糖糍粑,冰粉成日食,係食完四川火鍋必食嘅甜品,而紅糖糍粑今次第一次食,外脆內軟糥,煙煙靭靭,大人細路都喜歡。 餐廳環境非常優美,我們兩人也安排咗超級闊落嘅大卡位,坐得舒服開心。

我哋叫咗大骨滋補湯底,裏面有大大條豬骨,非常足料。

2019-11-04
2019-11-04 14 浏览
環境都幾舒適而且有幾多卡位,因為場內嘅人唔多所以我哋兩個可以坐四人位,都好寬敞😛一嚟到員工嘅服務好好會即刻斟茶同埋鋪枱,仲送上一碗糖水添,可能係為咗之後嘅辣潤一潤喉🤣我哋叫咗個鴛鴦鍋一個就係普通辣大紅鍋同埋大骨滋補鍋 ,不得不說個大紅鍋嗰隻辣椒味真係好香🌶望吓佢有幾多花椒同埋其他香料就知道個湯底有幾濃郁!本身佢仲有好多乾辣椒,會滲出好多辣椒味嘅牛油咁,係湯嘅精華💕枱面有醬油、生蒜、蔥同埋麻油俾我哋自己條配做醬料,雖然唔似平時打邊爐嗰啲咁多選擇,但係呢幾樣正正就係最常食嘅配搭~但係其實我個人覺得個湯底好濃唔使點都好好味了🥳呢個肥牛脂肪比例好好,紋理好清晰~放喺鍋入邊十幾秒就熟lu~之後呢個手打丸又係出色之作,可能因為手打嘅關係全部都好彈牙,牛丸嘅味道完全係枝竹牛肉球😝菜籃入邊嘅種類都幾多,仲有啲金菇喺後面影唔到添,最啱用嚟吸湯嘅配料嚟呀😙豬大腸味道都唔錯,放喺啲辣湯嗰度就會吸晒啲味😀打邊爐咁熱氣一定要飲羅漢果清一清!仲有招牌嘅苕粉,其實即係我哋平時食開嘅粉皮咁,好厚身而且好煙韌! 我個人覺得好好食😚

美國安格斯肥牛
䁱宇手打三寶丸

果園菜籃

豬大腸

豬大腸味道都唔錯,放喺啲辣湯嗰度就會吸晒啲味😀
羅漢果水
打邊爐咁熱氣一定要飲羅漢果清一清!

美國安格斯肥牛
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 鴛鴦鍋
  • 手打四寶丸
  • 曉宇苕粉
2019-11-04 18 浏览
早前曾在這裡食咗個 火鍋 lunch,見隔離枱有人食麵,才發現原來有午市麵餐。。。。重要超平$58這裡靜靜地,坐得舒服,今次就帶另一位同事來這裡試新嘢,講是非頭盤有醋醃木耳,爽脆鳳爪 和 辣蓮藕絲,味道唔錯。這個 渝味拌麵,有唔靭有咬口的牛肚絲,鹹香的炸扁肉,午餐肉,青瓜絲,與彈牙的麵混在一起食,味道真不錯。夾雜香口的炸黃豆,好味。還有洛神花茶和微甜的紅棗雪耳糖水。上次是吃火鍋前食糖水打底,今次是食麵後送上糖水做甜品。套餐免收加一茶芥,性假比高,一個字 - 抵

頭盤有醋醃木耳,爽脆鳳爪 和 辣蓮藕絲,味道唔錯。

還有洛神花茶和微甜的紅棗雪耳糖水。上次是吃火鍋前食糖水打底,今次是食麵後送上糖水甜品
套餐免收加一茶芥,性假比高,一個字 - 抵

2019-10-24
2019-11-03 5 浏览
最近朋友話我知有間內地火鍋店人氣爆棚,最出名系系九宮格火鍋湯底,香港人有口福,現在香港🈶分店啦。掌握好情報後,於是想約朋友去食。入到餐廳,🈶點截然不同既感覺,好似日本餐廳設計,木家私,好喜歡它時尚設計的掛燈。原來有餐前糖水雪耳紅棗糖水,好體貼。服務員幫我地先落 鴛鴦湯底, 一個邊系辣一邊豬骨湯底。之後點其他野食。我地吾好肉,點左下面的食物:特色迷你燕餃海帶頭炸芋頭道田毛肚鮮鵝腸曉宇菬粉炸豆皮三寶丸功夫萵筍片淮山片乾貢菜油麥菜 韭菜豬肉餃鮮木耳紅糖糍粑一碟碟食物用精美的碟盛載住逐漸上台。服務細心介紹道田毛肚,功夫萵筍片鮮鵝腸碌十秒就夠。!就碌尼d 野食啦,果然毛肚和鮮鵝腸口感俱佳。功夫萵筍片好fresh.炸芋頭好粉啊外脆內粉,感動。愛吃菜的朋友可以試下乾貢菜,韌韌地好特別,平時比較少吃到。要讚下海帶,不是一條條,而是🌸狀架。淮山片白紅兩色相襯很精緻。我還以為自己在食日本火鍋呢。個人好愛渣豆皮,似響齡既感覺。這裡也有熟食的甜品紅糖糍粑好好吃,🈶咬感。整體而言,的確是一間🈶水準的火鍋店 ,無論食材,環境,服務都是令人心滿意足的。美食攻略^^:午餐時段免湯底費

之後點其他野食。

我地吾好肉,點左下面的食物:
特色迷你燕餃
油麥菜
韭菜豬肉餃
鮮木耳
紅糖糍粑

一碟碟食物用精美的碟盛載住逐漸上台。
服務細心介紹道田毛肚,功夫萵筍片鮮鵝腸碌十秒就夠
。!

。我還以為自己在食日本火鍋呢。

個人好愛渣豆皮,似響齡既感覺
。這裡也有熟食的甜品紅糖糍粑
好好吃,🈶咬感。

美食攻略^^:午餐時段免湯底費

我和老公都是火鍋控,網上看到中國第一麻辣火鍋在銅鑼灣有分店,今日來潮聖一下網上看到午市做優惠免費湯底,十分划算餐廳會準備了紙圍裙,不怕弄髒衣服,非常貼心湯底我們點了大骨滋補鍋和普通辣大紅鍋!一來先喝一啖大骨湯底,湯底濃郁也很高質,主角大紅鍋滿滿紅椒,未食也先興奮稻田毛肚 - 國內火鍋必點的,只需灼十秒即可,非常爽田曉宇鮮牛肉 - 名不虛傳,肉質真的非常鮮嫩,也很有牛味現炸豆皮 - 脆卜卜的豆皮,非常吸收湯底的精華凍豆腐 - 也是火鍋必點的,千層豆腐吸盡湯,特别是放入大紅鍋,又辣又過癮白鱔 - 非常新鮮,而且沒有骨曉宇苕粉 - 十分像薯粉,也是吸盡湯底精華,煙韌彈牙紅糖糍粑 - 最後當然要點這個正宗甜品,香脆可口的糯米糍配上黑糖,吃不停口自家製羅漢果茶 - 一渣比較划算,又健康又解辣大紅鍋辣得非常正宗又過癮,我最喜愛是每一樣配料都可以以半份去點,十分適合少人數都可以去火鍋!必定會再來

網上看到午市做優惠免費湯底,十分划算

餐廳會準備了紙圍裙,不怕弄髒衣服,非常貼心
大骨滋補鍋+普通辣大紅鍋

稻田毛肚

稻田毛肚 - 國內火鍋必點的,只需灼十秒即可,非常爽田
曉宇鮮牛肉

曉宇鮮牛肉 - 名不虛傳,肉質真的非常鮮嫩,也很有牛味
現炸豆皮

現炸豆皮 - 脆卜卜的豆皮,非常吸收湯底的精華
凍豆腐

白鱔

白鱔 - 非常新鮮,而且沒有骨

曉宇苕粉

曉宇苕粉 - 十分像薯粉,也是吸盡湯底精華,煙韌彈牙

自家製羅漢果茶

自家製羅漢果茶 - 一渣比較划算,又健康又解辣

午餐
凍豆腐
白鱔
自家製羅漢果茶
2019-11-02 15 浏览
知道午市鍋底免費呢個promotion做到10月尾,趕到尾班車黎食多一次!! 叫咗鴛鴦鍋,大骨滋補鍋加普通辣!! 一如以往,美國安格斯優質肥牛係必點嘅,今次三個人黎食可以點全份!! 有個朋友鍾意食內臟,所以我都膽粗粗試吓食豬腦、魚膘、牛骨髓等等,估唔到都幾好味,唔係想像中咁難以接受!!三個女仔食,都幾飽,每人$300唔使,朋友第一次黎都覺得幾好食幾抵,食材幾有質素湯底又好味!! 希望佢延長呢個午市promotion咁下次又可以再嚟食啦!!

叫咗鴛鴦鍋,大骨滋補鍋加普通辣!!

2019-11-02 16 浏览
跟朋友在銅鑼灣行街購物,差不多晚上八時,有點餓,想在附近吃些特別的東西,看見一家名為,渝味曉宇的餐館。標誌著重慶老火鍋50強。我和朋友都是不食辣的吃貨,商量後便進去看看有沒有不辣的火鍋,幸好不用排隊,坐下看見客人幾乎坐滿,環境算幾整潔,燈光和諧舒服。我們未點餐,服務員便送上兩碗,紅棗雪耳糖水,都好潤一潤乾涸的喉嚨。由於第一次光顧這家店鋪,服務員很有耐心向我們介紹各種食物。我們點了兩個不同不辣有的湯底,有大骨滋補鍋及皮蛋香菜窩。原來這裡可以點半份的食物,這樣我們可以嘗試多幾種不同的東西。我們經商量後點了一些平日很少吃的火鍋食物。有大刀牛肝,新西蘭精品羊肉卷。鮮龍躉片,鰻魚片,三寶丸,燕餃,耗兒魚,炸豆皮加上半分粗麵線。吃完真使我們捧腹,感覺良好。每一道菜,食物都非常好吃,其中龍躉片及鰻魚,值得推介,肉質爽滑彈牙,有一種吃游水海鮮的感覺。羊肉卷胖瘦均勻,食落不羶。享受完一頓豐富的晚飯,閒談一會,埋單600元有找。認真划算,值得推介。👍👍👍

2019-10-16
2019-11-02 14 浏览
今天同一班朋友黎食呢間渝味曉宇重慶老火鍋,係尖沙咀、銅鑼灣、灣仔同堅尼地城都有分店,約局出黎食都好方便,重點係食物的確幾有老鄉重慶風味!打邊爐最緊要是湯底!「曉宇大紅鍋」選用最辣嘅重慶「朝天紅」同茂汶大紅袍和金陽青花椒,再加入上等牛油同漢源花椒、石柱辣椒、郫縣豆瓣、貴州生薑、山東大蒜等十種香料炒製而成,熬製出最正宗嘅重慶火鍋,火鍋浸滿紅當當嘅辣椒,香辣刺激!食得辣嘅一定要黎試下!食物選擇唔算多,但鐘意佢可以選擇半份。每枱必點毛肚,選用薄身面積寬大嘅上好葉瓣部份,以冰鎮方式處理,保持毛肚的爽脆口感,在滾燙嘅紅湯入面短暫汆燙後,吸盡麻辣香味,入口是一種帶有韌性的脆!切成非常薄薄的,只用滾大約十秒就吃得。但因毛肚本身淡味,建議放入麻辣湯內令其增加惹味。牛肝都好好特別,手掌般大薄片嘅牛肝,代替了一般火鍋店嘅豬肚,因為內地人鍾意食內臟,所以店內都有唔少內臟選擇;而呢個牛肝就最受食客歡迎,上面有隻鵪鶉蛋撈勻嚟食,牛肝就會再滑啲。口感唔會好似食豬潤咁多沙,食落都幾爽,而且有埋特製嘅辣粉,可以辟腥又惹味。除了內臟外,亦有傳統的火鍋配料,例如手打四寶丸(有芝士丸、牛筋丸、貢丸、包心魚丸)、串鮮蝦、麻辣牛

打邊爐最緊要是湯底!「曉宇大紅鍋」選用最辣嘅重慶「朝天紅」同茂汶大紅袍和金陽青花椒,再加入上等牛油同漢源花椒、石柱辣椒、郫縣豆瓣、貴州生薑、山東大蒜等十種香料炒製而成,熬製出最正宗嘅重慶火鍋火鍋浸滿紅當當嘅辣椒,香辣刺激!食得辣嘅一定要黎試下!

食物選擇唔算多,但鐘意佢可以選擇半份。

除了內臟外,亦有傳統的火鍋配料,例如手打四寶丸(有芝士丸、牛筋丸、貢丸、包心魚丸)、串鮮蝦、麻辣牛肉、肥牛粒等。

特色迷你燕餃 ,味道幾好食,有啲似魚皮餃嘅味道,份糧大細適中,食多幾粒都唔怕滯丫!

美國安格斯優質肥牛,就咁睇都可以見到啲脂肪分佈得好平均好靚,放落去5-10秒就食得,超重牛味,非常好食!食之前記住要浸一浸麻油先,一嚟可以減輕辣度,其次食落味道都更加香濃,正喎!

最後,不得不讚店嘅通風做得幾好,食完一餐麻辣後,都無全身成浸味,依然好乾爽。
食物水準高,而且配置細心。
下次會再同朋友黎食

2019-10-30
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 稻田毛肚
  • 大刀牛肝
2019-11-01 11 浏览
天氣一涼就很想吃麻辣火鍋,大概因為我是一個不節不扣的麻辣控🤣🤣🤣 朋友找到這間專門吃重慶麻辣鍋的餐廳,於是又有藉口來個聚會。店員安排我們坐卡位,位置很闊落,兩個人坐得很舒服。先送上了糖水潤喉暖胃,免得一吃辣胃就受不了,很貼心。湯底選了鴛鴦鍋,重慶麻辣和山珍菌湯。午市在做優惠免費湯底,好抵😍😍😍山珍菌湯菇味濃郁,重慶麻辣鍋則有超多辣椒,越吃越辣好過癮配料有很多款式可以選擇,而且有半份叫,二人聚會都可以多叫幾款。- 美國安格斯肥牛- 手打墨魚滑 - 鮮竹笙- 黃金菇- 韭菜豬肉水餃- 香滷豬大腸- 現炸豆皮- 油麥菜- 槄庭烏冬每款配料都好味。美國安格斯肥牛油脂分佈均勻,牛味亦夠濃。竹笙非常爽口, 而且吸收了麻辣湯底所有的辣味,好正呀💕💕另外叫了自製羅漢果清熱解毒、生津止渴。

店員安排我們坐卡位,位置很闊落,兩個人坐得很舒服。

先送上了糖水潤喉暖胃,免得一吃辣胃就受不了,很貼心。

山珍菌湯菇味濃郁,重慶麻辣鍋則有超多辣椒,越吃越辣好過癮

- 美國安格斯肥牛
- 香滷豬大腸
- 現炸豆皮
- 油麥菜
- 槄庭烏冬

每款配料都好味。
美國安格斯肥牛油脂分佈均勻,牛味亦夠濃。

竹笙非常爽口, 而且吸收了麻辣湯底所有的辣味,好正呀💕💕

另外叫了自製羅漢果清熱解毒、生津止渴。
午餐
2019-10-31 21 浏览
我是火鍋控 渝味曉宇重慶老火鍋!!!!已經係第3次食 哈哈 我好鐘意佢既麻辣 好香 但又唔會太麻-皮蛋香菜鍋配普通湯底 $38/位-曉宇嫩牛肉 $40 (半份)-紅糖糍粑(半份) $35 (半份)-黑豚腩肉 $40 (半份) -手打蝦滑 $45 (半份)-曉宇手打三寶丸 $49 (半份)-凍豆腐 $15 (半份)-田園菜籃 $40 (半份)入面有油麥菜、娃娃菜、皇帝菜、唐生菜自製羅漢果 $58 (渣)一坐低就有碗糖水 原來係用黎比唔食開太辣既我地暖一暖個胃 另外頌有圍裙唔怕比湯底彈到件衫 真係好細心❤ 醬料都安排曬係枱面 佢既麻酒好香加埋醬油 同出面既醬料好唔同 大家一定要試下 佢枱面有教大家點配搭係最好 👍心水推介係佢個紅糖糍粑 鐘意食甜點既一定要試!🤤佢e家午市免湯底 優惠期有限 ❤ 2個人都食左好多野 最鐘意佢可以半份半份咁叫 2個人都可以慢慢嘆 控制到食量之餘頌可以試多D 唔同既野🥰繼續翻桌之選🤓👍
我是火鍋控 渝味曉宇重慶老火鍋!!!!
已經係第3次食 哈哈 我好鐘意佢既麻辣 好香 但又唔會太麻
-皮蛋香菜鍋配普通湯底 $38/位
-曉宇嫩牛肉 $40 (半份)
-紅糖糍粑(半份) $35 (半份)
-黑豚腩肉 $40 (半份) -手打蝦滑 $45 (半份)
-曉宇手打三寶丸 $49 (半份)
-凍豆腐 $15 (半份)
-田園菜籃 $40 (半份)
入面有油麥菜、娃娃菜、皇帝菜、唐生菜
自製羅漢果 $58 (渣)

心水推介係佢個紅糖糍粑 鐘意食甜點既一定要試!🤤

繼續翻桌之選🤓👍
  • 紅糖糍粑
2019-10-30 21 浏览
聽聞係重慶火鍋50強排行榜第一名既「渝味曉宇」係銅鑼灣開左分店我同女朋友當然去湊湊熱鬧啦·火鍋店裝修得好有日本和風FEEL一開始仲以為入左間日本餐廳添大部分為四人枱,座位夠哂寬敞一坐低,店員隨即就遞上雪耳燉紅棗飲一碗糖水開下胃先.午市供應重慶小麵套餐同火鍋見到原來火鍋做緊午市免湯底!真係勁心動,所以我地一致決定打邊爐啦.湯底有兩款分別係九宮格麻辣大紅鍋同鴛鴦鍋鴛鴦鍋必配麻辣湯,而另一邊有四款湯底揀我地揀左大骨滋補鍋大骨湯用料吾手軟,以豬骨熬煮而成仲有紅蘿蔔,粟米,紅棗同馬蹄湯頭味道清甜而麻辣鍋就以多種辣椒煮成愈煮愈香,愈煮愈麻火鍋配料精而不多,有D款仲吾係一般常見既全部可以揀全份或半份半份嘅話可以食多幾款添.鮮紅色嘅肥牛,好吸引!肥瘦適中,咬落油香豐富,肉味濃郁.女朋友勁中意食蝦,所以嗌左全份大蝦大大隻而且好新鮮食落爽口彈牙又實肉.好似食緊迷你魚皮餃緊,滑劣劣又煙韌口感不錯.雲吞皮好薄,每粒都有鮮蝦係入面.超薄超長嘅萵苣片涮一分鐘,口感清爽.蜂巢豆腐吸湯力真係一流一咬,湯汁啫哂出黎,正呀!.即叫即炸,肉條吾會好脆食落脆脆又香口.洛神花茶係佢地每日現打製成所以好新鮮!而且清熱又降火,邊爐
聽聞係重慶火鍋50強排行榜
第一名既「渝味曉宇」係銅鑼灣開左分店
我同女朋友當然去湊湊熱鬧啦

火鍋店裝修得好有日本和風FEEL
一開始仲以為入左間日本餐廳添

大部分為四人枱,座位夠哂寬敞

一坐低,店員隨即就遞上雪耳燉紅棗
飲一碗糖水開下胃先

午市供應重慶小麵套餐同火鍋
見到原來火鍋做緊午市免湯底!
真係勁心動,所以我地一致決定打邊爐啦

湯底有兩款
分別係九宮格麻辣大紅鍋同鴛鴦鍋
鴛鴦鍋必配麻辣湯,而另一邊有四款湯底揀
我地揀左大骨滋補鍋
大骨湯用料吾手軟,以豬骨熬煮而成
仲有紅蘿蔔,粟米,紅棗同馬蹄
湯頭味道清甜

而麻辣鍋就以多種辣椒煮成
愈煮愈香,愈煮愈麻
火鍋配料精而不多,有D款仲吾係一般常見既
全部可以揀全份或半份
半份嘅話可以食多幾款添

鮮紅色嘅肥牛,好吸引!
肥瘦適中,咬落油香豐富,肉味濃郁

女朋友勁中意食蝦,所以嗌左全份

大蝦大大隻而且好新鮮
食落爽口彈牙又實肉

好似食緊迷你魚皮餃緊,滑劣劣又煙韌
口感不錯

雲吞皮好薄,每粒都有鮮蝦係入面

超薄超長嘅萵苣片
涮一分鐘,口感清爽

蜂巢豆腐吸湯力真係一流

一咬,湯汁啫哂出黎,正呀!

即叫即炸,肉條吾會好脆
食落脆脆又香口

洛神花茶係佢地每日現打製成
所以好新鮮!
而且清熱又降火,邊爐救星

2019-10-12
2019-10-29 6 浏览
平時打邊爐通常都會預一大班人,因為咁先食得多款㗎嘛!但我實在忍唔住邊爐癮,同女朋友膽粗粗試吓呢間先!呢度地方唔算大,同埋主要都要細枱,幾適合3-4個朋友聚舊,傾吓計,坐幾耐都唔怕阿!呢到嘅野食種類都算多 有啲野食仲要出面都好少見到👍🏻而且佢哋嘅湯底超抵 都只係$38! 比起出面實惠好多 而且仲要一啲都唔馬虎🤟🏻我地嗌咗鴛鴦鍋,麻辣加豬骨湯,怕辣起上嚟,都可以飲返啖骨湯。另外見到個麻辣湯充滿全部辣椒🌶️🌶🌶一睇就知勁惹味!果然不出我所料,湯底味道濃郁,完全唔係味精湯😋另外職員亦都攞咗調味架比我地調味,主要蔥、蒜、辣椒、麻油、醋、豉油,任君選擇。我勁力推薦要落麻油,因為真係好香好正。將啲嘢食落鍋啦!我地主要係嗌咗一啲較易入味嘅餸-手打蝦滑🦐--曉宇嫩牛肉🥩--美國安格斯優質肥牛🥩--稻田毛肚-仲有例如凍豆腐,鴨血,海帶等等呢度好好嘅係可以叫半份,令到少人食都可以嗌多啲!另外值得一提嘅係呢度仲有個特別嘅曉宇茗粉佢性質似薯粉 但食落更容易吸收湯底 更煙韌!👍🏻👍🏻食咗咁多辣野即刻叫番杯解難飲品先!😛-衝上雲霄百香果特飲-呢杯特飲係有加咗少少酒嘅成份 而口感都幾順滑 另外仲有啲百香果粒粒可以咬下

呢到嘅野食種類都算多 有啲野食仲要出面都好少見到👍🏻

而且佢哋嘅湯底超抵 都只係$38!
比起出面實惠好多 而且仲要一啲都唔馬虎🤟🏻

另外見到個麻辣湯充滿全部辣椒🌶️🌶🌶
一睇就知勁惹味!
果然不出我所料,湯底味道濃郁,完全唔係味精湯😋

將啲嘢食落鍋啦!我地主要係嗌咗一啲較易入味嘅餸

-手打蝦滑🦐-

-曉宇嫩牛肉🥩-

-美國安格斯優質肥牛🥩-

-稻田毛肚-

仲有例如凍豆腐,鴨血,海帶等等
呢度好好嘅係可以叫半份,令到少人食都可以嗌多啲!
另外值得一提嘅係呢度仲有個特別嘅曉宇茗粉

佢性質似薯粉 但食落更容易吸收湯底 更煙韌!👍🏻👍🏻

食咗咁多辣野即刻叫番杯解難飲品先!😛

-衝上雲霄百香果特飲-

呢杯特飲係有加咗少少酒嘅成份 而口感都幾順滑 另外仲有啲百香果粒粒可以咬下 酸酸甜甜好可以解辣🤤

整體來講食物質素都幾新鮮 而且餐廳座位好舒服 一大班人嚟烚吓烚吓坐下傾計幾正!👍🏻👍🏻
  • 曉宇苕粉