2019-01-22 142 浏览
今日去尖沙咀shopping完餓餓地咪去揾間餐廳打邊爐,竟然俾我發現新大陸。首先,依間餐廳啲員工服務十分好。我地一入到餐廳,立即有員工帶到座位,拎啲醬料過黎俾我地揀。我地鮮黃喉嫩牛肉,毛肚,苕粉,鵝腸,牛肝,耗兒魚同一碟安格斯肥牛。啲海鮮見到就知十分新鮮,食落就知係高級貨,同平日喺西貢食到嗰啲有得fight。你睇下啲圖就知係正野。食完之後仲叫左個糍粑當甜品,炸得非常脆口,唔太甜,簡直係正。最後埋單計埋醬油錢每人$300,以高級打邊爐黎講算合理。服務又好,之後一定會再黎幫襯!

肥牛
  • 脆爽豬天梯
  • 功夫萵筍片
  • 曉宇嫰牛肉
2019-01-22 89 浏览
一直都好鐘意食重慶火鍋,揾極都揾唔到好食嘅火鍋,冬天就正好打個邊爐。因為同行有朋友唔食辣,就叫左個鴛鴦鍋,一半重慶辣,一半牛骨湯。啲辣真係好正,我好耐冇食過咁過癮嘅辣鍋。首先黎左個雪耳糖水,好鬼正。再上食材:鮮黃喉,毛肚,鵝腸,牛肝,耗兒魚,嫩牛肉,肥牛,苕粉。啲食材非常新鮮,同平時喺出面食到嘅好大分別。尤其係條魚,好有鮮味。肥牛唔係平時出面任食火鍋嗰啲貨食,非常有牛味。最後上個糍粑,炸得剛剛好,一個字,正!值得一提係啲員工態度十分殷勤,主動會過黎問你有乜可以幫忙,加下水咁。依家好少餐廳可以做到咁,值得一讚。

雪耳糖水
  • 脆爽豬天梯
  • 功夫萵筍片
  • 曉宇嫰牛肉
2019-01-22 1478 浏览
一行四人慕名到訪這家設於尖沙咀的在重慶超過二十年老字號的火鍋店,自從央視的《舌尖上的中國2》介紹後,瞬間在國內開了二百多間分店,並被選為重慶老火鍋50強。餐廳位於北京道一商業大廈的高層,近窗處可以看到附近的景致。火鍋店12時開始營業,我們就準時到達。火鍋店的座位寬敞,食火鍋最怕坐得擠迫及枱細不夠位置放食物,這裡就舒服得多。雖說是老火鍋,但店內裝飾頗為新穎。一坐下來,店長先送上甜品的冰糖紅棗雪耳,是給客人食辣前先滋潤腸胃,另外我們就先要一渣自製洛神花茶($58),然後就慢慢點菜。輸在起跑線是不能食辣,都有勇氣來重慶火鍋店,就是想試試辣以外的鮮味。這裡推介的鴛鴦鍋,特別在不是從中間一分為二,而是鍋中有鍋。重慶人喜歡一鍋大紅鍋,另一鍋就是較為清淡些的,而我們就選了大骨滋補鍋及蕃茄魚頭鍋(每位$38),兩者都不是辣的。至於火鍋料,我們就按推介的「孝禹十味」中選了八味,原來孝禹是重慶火鍋店老闆娘的名字,八味分別是稻田毛肚($112)、鮮黃喉($99)、大刀牛肝($89)、曉宇嫩牛肉($81)、極品鵝腸($87)、重慶耗兒魚($79)、紅糖糍粑($69)及重慶炸酥肉($60)。點菜單上亦有列出每樣

一坐下來,店長先送上甜品冰糖紅棗雪耳,是給客人食辣前先滋潤腸胃,另外我們就先要一渣自製洛神花茶($58),然後就慢慢點菜。

冰糖紅棗雪耳

自製洛神花茶

這裡推介的鴛鴦鍋,特別在不是從中間一分為二,而是鍋中有鍋。重慶人喜歡一鍋大紅鍋,另一鍋就是較為清淡些的,而我們就選了大骨滋補鍋蕃茄魚頭鍋(每位$38),兩者都不是辣的。

大骨滋補鍋及蕃茄魚頭鍋(中間)

至於火鍋料,我們就按推介的「孝禹十味」中選了八味,原來孝禹是重慶火鍋店老闆娘的名字,八味分別是稻田毛肚($112)、鮮黃喉($99)、大刀牛肝($89)、曉宇嫩牛肉($81)、極品鵝腸($87)、重慶耗兒魚($79)、紅糖糍粑($69)及重慶炸酥肉($60)。點菜單上亦有列出每樣的建議灼淥時間。

稻田毛肚是黑牛栢葉,即牛的其中一個胃。毛肚很大塊,看似一塊布,是經洗淨後不經漂白,沒有調味,冰鎮過後灼食非常爽脆,平時很少有這麼大塊及爽脆的。
稻田毛肚

鮮黃喉,不說很多人未必會知道,其實是牛或豬的主動脈弓或稱心管,清洗非常花功夫,十分之大片及爽脆,嫩滑不韌。
鮮黃喉

大刀牛肝是先用土薯粉撈過,灼食前先將鵪鶉蛋撈混再灼。牛肝牛味非常濃郁,較為粉口,但很嫩滑,不腍不硬,口感與豬肝很不同。
大刀牛肝

極品鵝腸夠大條,已經先將鵝膏清除及洗淨,沒有異味,入口十分爽脆煙韌而有嚼口。
極品鵝腸

以上四款都是內臟,有朋友平時甚少食內臟,但既是慕名而來,也就要輕嚐淺嚼,試一試味道。

曉宇嫩牛肉是用本地新鮮牛肉,先用土薯粉撈過,非常腍滑無渣,有鮮味,口感極佳。
曉宇嫩牛肉

重慶耗兒魚是用常被稱為刷剝皮魚的沙鯭,剝去帶沙的魚皮洗淨,灼熟後肉質嫩滑而結實,骨與肉易於分開。
重慶耗兒魚

紅糖糍粑是用糯米、紅糖及黃豆粉搓成,半煎半炸至外脆內軟,外皮少少硬,再淋上紅糖汁而成。質感軟糯香甜,有點像潮州的反沙芋。
紅糖糍粑

重慶炸酥肉是用五花腩以五香粉及青花椒醃至入味,裹上薄薄的炸漿,炸至金黃色。內裡軟熟有肉香,外層酥脆而還包著花椒粒,即食已經很好味,口感很好。
重慶炸酥肉

除了「孝禹十味」外,我們還點了美國安格斯優質肥牛($208)、手打四寶丸($119)、手打香菜牛肉滑($79)及田園菜籃($82)。

美國安格斯優質肥牛雖然是冷藏的,但灼熟後仍然嫩滑無渣,有牛肉香。

美國安格斯優質肥牛

手打四寶丸有蝦丸、鯪魚丸、牛肉丸及墨魚丸各2粒,全部都是手打製成,煙韌有嚼口,爽滑彈牙。
手打四寶丸

手打香菜牛肉滑是用鮮牛肉打製而成,加有芫茜而沒有落粉,牛肉味香濃,這一碟已可分成很多粒了。
手打香菜牛肉滑

田園菜籃有油麥菜、娃娃菜、皇帝菜及唐生菜,都很新鮮脆嫩。
田園菜籃

食完火鍋,湯底仍很鮮甜,多喝兩口也在所難免。中午火鍋用某信用卡結帳還有八折優惠。
用餐优惠
信用卡優惠
大骨滋補鍋及蕃茄魚頭鍋(中間)
稻田毛肚
美國安格斯優質肥牛
手打四寶丸
手打香菜牛肉滑
2019-01-21 52 浏览
通常食重慶火鍋d湯底都系辣、辣、辣,但原來這間店舖都好體貼照顅埋好似我地吾食辣的食客環境舒躺,而靠近窗戶的座位,可以遠眺維港,❤️想睇煙花🎆這裡便是一個好地方哈哈😄店內提供了紙圍巾,老公仔穿上後,好kawaii 中間系蕃茄魚頭,外圍則是芫茜皮蛋,火煱盆設計有別於傳統的鴛鴦鍋,特別、特別😊食物質素高,尤其稻田毛肚,只要恰下10秒就即可以食用,非常爽脆,我一片、老仔公一片,極為滋味,牛肉也good good good 現炸豆皮有口感耗兒魚鮮甜還帶有一點海水咸味,真材實料這個苕粉可以話已經加入了我地喜歡食物名單上,愛它熟後變得晶瑩通透,入口滑溜和煙靭嘻嘻嘻🤭,這個紅棗雪耳糖水糸免費的,並且未點餐之前已經送上,令人食得甜絲絲

哈哈😄店內提供了紙圍巾,老公仔穿上後,好kawaii

現炸豆皮有口感
耗兒魚鮮甜還帶有一點海水咸味,真材實料

2019-01-21 71 浏览
上次食過銅鑼灣鋪,今次就一行4日再食,可以叫多d 野🤤🤤🤤🤣🤣約埋班機麻辣buddies 🤤😏lets go❤️尖沙咀店坐得都好舒服闊落👌🏻😌未叫野食就係會有每人有一碗紅棗雪耳糖水🥰帶圍裙保護番件衫是必須的😳 唔係就會白衫都變成紅色衫😂😂同上次一樣今次都係叫3條辣椒既九宮格麻辣大紅鍋 ($38/人), 係辣椒密密麻麻既辣椒🥳😽 所以就叫左洛神花茶 ($58一瓶)甜甜酸酸解下辣☺️!因為你將會面對一個大大辣既挑戰👀醬料款式應有盡有🤝🥰特別like 佢地既香麻油🥳怕辣既人可以點d 解解辣😳😳打邊爐又點少得肥牛🐮🐮美國安格斯優質肥牛 ($198)🐮🐮肥瘦平均👌🏻手打香茶牛肉滑 ($78)🐮🐮 重慶炸酥肉($58)熟食,外脆內軟☺️極品鵝腸 ($85)正!d 鵝腸好爽口😏重索曬d 辣🤤惹味紅糖糍粑 ($68)好似糯米慈咁,煙煙韌韌😍甜甜地!你食到成口火辣辣既時間幫你降下火🤣曉宇燉牛肉 ($78)相對比較滑,一6 就熟☺️現炸豆皮 ($58)我地就當佢魚皮咁3 秒theory 脆脆地稻田牛肚 ($108)鮮黃喉 ($98)兩樣都勁爽口,第一次食黃喉😊愛上了,佢個種爽得黎有d韌既感覺好有趣!好似食緊特薄版
尖沙咀店坐得都好舒服闊落👌🏻😌

打邊爐又點少得肥牛🐮🐮
美國安格斯優質肥牛 ($198)🐮🐮
肥瘦平均👌🏻

手打香茶牛肉滑 ($78)🐮🐮

重慶炸酥肉($58)
熟食,外脆內軟☺️
極品鵝腸 ($85)
正!d 鵝腸好爽口😏重索曬d 辣🤤惹味

紅糖糍粑 ($68)
曉宇燉牛肉 ($78)
相對比較滑,一6 就熟☺️

現炸豆皮 ($58)
我地就當佢魚皮咁3 秒theory
脆脆地
稻田牛肚 ($108)
鮮黃喉 ($98)

兩樣都勁爽口,第一次食黃喉😊愛上了,佢個種爽得黎有d韌既感覺好有趣!好似食緊特薄版魷魚咁🥰

曉宇茗粉 ($48)
煮到透明就食得🥳
手打四寶丸 ($118)
手打丸係唔同d 唔會有個種死實感🤝
新鮮菜籃 ($78)

員工好勤力收野同埋加水👍🏻👍🏻抵讚
2019-01-18 50 浏览
天氣轉冷,三五知己的聚會最好不過去打邊爐,有朋友網上發現了一家在重慶no. 1的重慶火鍋店,個個好飲好食的人當然想吃一吃。尖沙咀店的裝修相當企理、整潔,格調比一般火鍋店高,走中高檔次的定位,如果坐窗邊位,更可以享受維港景色,環境一流。湯底方面,有全辣的九宮格,同行有不食得辣的可選鴛鴦鍋,大骨滋補鍋、蕃茄魚頭鍋、山珍菌湯鍋、特色香果鍋或皮蛋香菜鍋配上麻辣湯,我們最後選了大骨滋補鍋配麻辣湯,大骨湯足料,豬骨味濃,而麻辣湯佈滿一隻隻乾辣椒,不吃辣的朋友都被嚇一跳,第一輪煮肥牛,放入麻辣湯6、7秒,一上水即沾滿紅油,入口能吃得到湯底用上不少香料,令麻和辣以外,增添了味道的層次。配料則點了美國安格斯優質肥牛、稻田毛肚、曉宇嫩牛肉、極品鵝腸、曉宇苕粉、重慶炸酥肉,幾者之中,必需推介曉宇嫩牛肉,牛肉的肉質十分嫩滑,煮來煮去都不會鞋口,放入大骨湯,更能夠吃得到牛肉的香味。總括而言,渝味曉宇是一間非常高質的火鍋店,十分值再去。
2019-01-14 46 浏览
今日有啲凍最岩就係打邊爐,打邊爐唔食麻辣又點夠過癮呢,今日經過北京道見到渝味曉宇火鍋,淨係湯底已經好吸引,要辣有辣 要養生有養生,所以我地決定食依間。我地叫咗大骨滋補鴛鴦鍋,又可以食辣又可以食唔辣。重慶耗兒魚 魚肉質偏實,食落帶鮮味。曉宇苕粉 食落口感似薯粉,有少少咬口 放入麻辣鍋烚好食又入味。鮮黃喉食落爽身無腥味。肥牛食落肥瘦均勻 濃牛肉味,打邊爐必點!入口牛味重又好有油香。稻田毛肚食落好有咬口爽彈,烚太耐就會太韌 記得唔好烚太耐了。手打墨魚滑 入面充滿墨魚粒,彈牙得嚟又有口感。佢地嘅湯底真係好夠味,麻辣味好濃好惹味,烚咩都好夠味好好食。
今日有啲凍最岩就係打邊爐,
打邊爐唔食麻辣又點夠過癮呢,
今日經過北京道見到渝味曉宇火鍋
淨係湯底已經好吸引,
要辣有辣 要養生有養生,
所以我地決定食依間。

我地叫咗大骨滋補鴛鴦鍋,
又可以食辣又可以食唔辣。

重慶耗兒魚 魚肉質偏實,
食落帶鮮味。

曉宇苕粉 食落口感似薯粉,
有少少咬口 放入麻辣鍋烚好食又入味。

鮮黃喉食落爽身無腥味。

肥牛食落肥瘦均勻 濃牛肉味,
打邊爐必點!

入口牛味重又好有油香。

稻田毛肚食落好有咬口爽彈,
烚太耐就會太韌 記得唔好烚太耐了。

手打墨魚滑 入面充滿墨魚粒,
彈牙得嚟又有口感。

佢地嘅湯底真係好夠味,
麻辣味好濃好惹味,
烚咩都好夠味好好食。

2018-11-02
2019-01-14 53 浏览
渝味這店在重慶那邊是火鍋店排行榜第一的。來香港也不遑多讓,實力就是實力。鍋底牛油十足,麻香四溢,差唔多未搭lip上去已經聞到。食材料好多選擇,當然麻辣火鍋必備既毛肚都有,而且係非常好食。特別推薦呢到既嫰牛肉,好似香港食滑牛咁,口感配上麻辣非常正。糍粑也是極度推薦的,用糯米粉做成年糕模樣再炸,最後上糖漿,係食麻辣火鍋既同時為嘴巴做點緩衝。黑毛豚肉原來打邊爐都好夾,呢到係香港食麻辣火鍋既不二之選。而且尖沙嘴店非常方便,推薦各位到來一試
2019-01-06 70 浏览
舌尖上的重慶火鍋。坐低就有人過黎送每人一碗雪耳糖水雖然係送,但糖水好高質,絕對唔係hea人入到去就點左重慶麻辣鍋同蕃茄海鮮鍋重慶麻辣鍋叫左小辣,雖然佢成盆係紅色但係對於食得辣既我黎講真係無咩料到。值得讚既係重慶火鍋湯唔係好咸,而醬油方面就可以按自己喜好調我就配左蒜蓉、香蔥、麻油、醋同小小醬油咁樣配搭重慶火鍋真係一流👍🏻但係麻油成枝放係枱無蓋蓋住唔陪衛生。而蕃茄海鮮入面有成個魚頭,好足料👍🏻但係個湯就偏咸。食重慶火鍋建議叫爽口既配料毛肚、珊瑚蚌爽口新鮮而牛柏葉亦好滑同鮮。墨魚滑普通,哩個價錢就唔係好值喇。另外個苕粉彈牙,索左辣湯既味,正。另外五花豚肉亦好味爽口,超出預期。而紅糖糍粑真係要必食呀!!!炸到金黃可口,配埋紅糖食,真係好好味🤤
舌尖上的重慶火鍋
坐低就有人過黎送每人一碗雪耳糖水
雖然係送,但糖水好高質,絕對唔係hea人
入到去就點左重慶麻辣鍋同蕃茄海鮮鍋
重慶麻辣鍋叫左小辣,雖然佢成盆係紅色
但係對於食得辣既我黎講真係無咩料到。
值得讚既係重慶火鍋湯唔係好咸,
而醬油方面就可以按自己喜好調
我就配左蒜蓉、香蔥、麻油、醋同小小醬油
咁樣配搭重慶火鍋真係一流👍🏻
但係麻油成枝放係枱無蓋蓋住唔陪衛生。
而蕃茄海鮮入面有成個魚頭,好足料👍🏻
但係個湯就偏咸。
食重慶火鍋建議叫爽口既配料
毛肚、珊瑚蚌爽口新鮮
而牛柏葉亦好滑同鮮。
墨魚滑普通,哩個價錢就唔係好值喇。
另外個苕粉彈牙,索左辣湯既味,正。
另外五花豚肉亦好味爽口,超出預期。
而紅糖糍粑真係要必食呀!!!
炸到金黃可口,配埋紅糖食,真係好好味🤤

• 毛肚
2018-12-22 97 浏览
天氣轉涼,最啱就係食麻辣火鍋。呢間火鍋店寬敞舒適,啱晒同朋友慢慢食又可以對住個海景傾計。另外,欣賞店家對各項食材都有標明建議烹調時間,只要按照時間就唔怕者得太生或太熟。特色香果鍋配普通辣湯冇想像中辣,先辣後麻,但係好香。香果鍋中間有個蘋果,比較清淡。自家製洛神花茶比較甜,但係好解辣。免費雪耳紅棗糖水清涼又滋潤,需要時也可用來解辣。大刀牛肝 $88中間有粒生鵪春蛋黃,非常滑溜,入口溶化。曉宇嫩牛肉 $78口感同味道都好似平時食嘅滑牛,好軟腍。極品鵝腸 $87清洗得超級乾淨,非常爽脆新鮮。鮮黃喉 $99兩樣都幾脆,個人鍾意黃喉個口感多啲。美國安格斯優質肥牛$208油花分布平均細緻,厚度適中,牛味濃郁。重慶耗兒魚 $79吸收左啲麻辣湯之後好香,食用時要小心碎骨。

特色香果鍋配普通辣湯
冇想像中辣,先辣後麻,但係好香。
香果鍋中間有個蘋果,比較清淡。

自家製洛神花茶
比較甜,但係好解辣。

免費雪耳紅棗糖水
清涼又滋潤,需要時也可用來解辣。

大刀牛肝 $88
中間有粒生鵪春蛋黃,非常滑溜,入口溶化。

曉宇嫩牛肉 $78
口感同味道都好似平時食嘅滑牛,好軟腍。

極品鵝腸 $87
清洗得超級乾淨,非常爽脆新鮮。

鮮黃喉 $99
兩樣都幾脆,個人鍾意黃喉個口感多啲。

美國安格斯優質肥牛$208
油花分布平均細緻,厚度適中,牛味濃郁。

重慶耗兒魚 $79
吸收左啲麻辣湯之後好香,食用時要小心碎骨。

2018-12-15 2093 浏览
一直想試九宮格重慶火鍋估唔到朋友肯陪我地癲😆“渝味曉宇“喺中國已經有超過200間分店連"舌尖上的中國"都推介過____________________🔹九宮格麻辣大紅鍋 $38(每位)整個鍋都係紅色,滿鋪辣椒花椒搞到我懷疑會唔會無位淥野😂啲辣椒花椒全部內地唔同地方運過黎聞都聞得出同坊間普通麻辣鍋唔同.🔹大刀牛肝 $88中間有粒生鵪春蛋黃俾您撈好嫩滑,好薄身,超大片有一刻fake 到唔食牛肝既朋友以為係滑牛🤣🤣.🔹曉宇嫩牛肉 $78有些少筋,無咁淋但好滑.🔹美國安格斯優質肥牛 $208肥瘦適中,幾嫩好新鮮.🔹手打四寶丸 $119蝦🦐丸,墨🐙丸,🐃丸同鯪🐳丸新鮮但唔算超彈牙.🔹田園菜籃 $82唐生菜,油墨菜,娃娃菜,皇帝菜同金菇完全大佬,會吸晒啲辣油,唔太食得辣真係唔好叫真係想食菜就記得叫鴛鴦鍋,麻辣嗰邊絕對係一樣.🔹極品鵝腸 $87鮮黃喉 $99兩樣都幾脆,個人鍾意黃喉個口感多啲硬身少少,食落咯咯聲.🔹稻田毛肚 $112黑黑地色,無經漂染過有嚼頭但又唔係韌.🔹紅糖糍粑 $69似係軟身既年糕,外層有一層脆脆既紅糖,解辣一流.🔹現炸豆皮 $59好大塊,放左好耐都仲係好脆,有豆味浸湯食超正,建
一直想試九宮格重慶火鍋
估唔到朋友肯陪我地癲😆
“渝味曉宇“喺中國已經有超過200間分店
連"舌尖上的中國"都推介過
____________________
🔹九宮格麻辣大紅鍋 $38(每位)
整個鍋都係紅色,滿鋪辣椒花椒
搞到我懷疑會唔會無位淥野😂

啲辣椒花椒全部內地唔同地方運過黎
聞都聞得出同坊間普通麻辣鍋唔同
🔹大刀牛肝 $88
中間有粒生鵪春蛋黃俾您撈
好嫩滑,好薄身,超大片
有一刻fake 到唔食牛肝既朋友以為係滑牛🤣🤣
🔹曉宇嫩牛肉 $78
有些少筋,無咁淋
但好滑
🔹美國安格斯優質肥牛 $208
肥瘦適中,幾嫩
好新鮮
🔹手打四寶丸 $119
蝦🦐丸,墨🐙丸,🐃丸同鯪🐳丸
新鮮但唔算超彈牙
🔹田園菜籃 $82
唐生菜,油墨菜,娃娃菜,皇帝菜同金菇
完全大佬,會吸晒啲辣油,唔太食得辣真係唔好叫
真係想食菜就記得叫鴛鴦鍋,麻辣嗰邊絕對係一樣
🔹極品鵝腸 $87
鮮黃喉 $99
兩樣都幾脆,個人鍾意黃喉個口感多啲
硬身少少,食落咯咯聲
🔹稻田毛肚 $112
黑黑地色,無經漂染過
有嚼頭但又唔係韌
🔹紅糖糍粑 $69
似係軟身既年糕,
外層有一層脆脆既紅糖,解辣一流
🔹現炸豆皮 $59
好大塊,放左好耐都仲係好脆,有豆味
浸湯食超正,建議當響鈴咁,浸幾秒就夠
🔹重慶炸酥肉 $60
炸左既肉條,真係好酥脆,味道無乜特別
最特別係有炸花椒
🔹糖水
微甜,建議先食半碗,無咁傷胃
留返半碗解辣
🔹洛神花茶 $58/渣
糖水咁解辣,但效果還不錯

渝味曉宇相當貼心
每款食物都可以揀半份/1份
點菜紙上有建議煮既時間
每人會派條圍裙
2018-12-02
2018-12-13 95 浏览
今次同朋友晏就去打邊爐,仲要係麻辣鍋😍呢度環境寬敞,玻璃仲可以望到對面海😗又有圍裙提供,著白色衫都唔洗驚😎諗咗好耐九宮格麻辣大紅鍋定鴛鴦鍋好……最後為咗影相靚啲,我地挑戰九宮格😂呢個麻辣大紅鍋望落去已經好多辣椒、花椒等等嘅香料😚食落去麻味較重好正,唔係難以入口嘅死辣😍最好嘅係分開咗九個格,唔怕啲食物滾嚟滾撈極都撈唔到😎.醬料我哋就加咗香油、蒜蓉、芫茜、醬油同蔥😛.一開始會有碗冰糖雪耳紅棗糖水滋潤下腸胃😚.孝禹十味#紅糖糍粑 ($68)😋好味指數:(7/10)店員建議我哋食咗先,咬落去甜甜地,煙煙韌韌咁,有啲嘢落肚等陣食辣嘢都冇傷胃(我估😂)😛#重慶炸酥肉 ($58)😋好味指數:(6/10)普普通通冇咩特別,同埋啲花椒一齊炸,不過花椒始終都係冇火鍋嘅咁香😖建議快啲食,因為放到中段就會淋😭#大刀牛肝 ($88)😋好味指數:(7.5/10)牛肝食落都幾有咬口😆而且食落去感覺有啲似豬潤🤔#現炸豆皮 ($58)😋好味指數:(6.5/10)同響鈴差唔多😛不過就冇咁油膩😎#曉宇嫩牛肉 ($78)😋好味指數:(7.5/10)食落去肉質嫩滑軟淋😍推介😙#稻田毛肚 ($108)😋好味指數:(7.5/10)
今次同朋友晏就去打邊爐,仲要係麻辣鍋😍
呢度環境寬敞,玻璃仲可以望到對面海😗
又有圍裙提供,著白色衫都唔洗驚😎

醬料我哋就加咗香油、蒜蓉、芫茜、醬油同蔥😛
一開始會有碗冰糖雪耳紅棗糖水滋潤下腸胃😚
孝禹十味

#紅糖糍粑 ($68)
😋好味指數:(7/10)
店員建議我哋食咗先,咬落去甜甜地,煙煙韌韌咁
,有啲嘢落肚等陣食辣嘢都冇傷胃(我估😂)😛

#重慶炸酥肉 ($58)
😋好味指數:(6/10)

#大刀牛肝 ($88)
牛肝食落都幾有咬口😆而且食落去感覺有啲似豬潤🤔

#現炸豆皮 ($58)
😋好味指數:(6.5/10)
同響鈴差唔多😛不過就冇咁油膩😎

#曉宇嫩牛肉 ($78)
食落去肉質嫩滑軟淋😍推介😙

#稻田毛肚 ($108)
😋好味指數:(7.5/10)
好大塊毛肚放咗係冰上面😆大大塊食落去好滿足👍🏻有咬口得嚟係爽脆嘅嘢🤓
#極品鵝腸 ($85)
😋好味指數:(7.5/10)
鵝腸食落去好爽口,幾乎完全冇肥膏咁濟😆
#鮮黃喉 ($98)
😋好味指數:(8/10)
淥20秒左右就食得😙
食緊嘅時候聽到原來係豬嘅血管動脈果啲位……😱
不過咬落去質感勁爽,之後都忍唔住繼續食😛
葷菜

#美國安格斯優質肥牛 ($198)
😋好味指數:(7.5/10)
雪花分佈得好靚,食落去一啲都唔韌,肉味夠濃😚

#手打四寶丸 ($118)
墨魚丸 蝦丸 豬肉丸 牛肉丸
食落去粒粒都好彈牙,唔會有粉嘅感覺😍

#手打香菜牛肉滑 ($78)
呢款牛滑食落去味道好似山竹牛肉球嘅味道😗
素菜
#田園菜籃 ($78)
😋好味指數:(7/10)
如果唔係好食得辣,蔬菜真係唔好浸入麻辣湯🌶辣味當堂增強咗好多倍,食到出晒汗😂
飲品
#自製洛神花茶 (渣 $58)
😋好味指數:(7/10)
酸酸甜甜,解辣一流😊
⭐溫馨小提示
📌湯底每位$38,醬料/茶水每位$20
想食正宗重慶麻辣火鍋,真心推介依到😍👌🏻感覺好正宗,味道非常地道🙌🏻環境都非常寬敞舒服!覺得依到好抵食,湯底只係$38人頭,有得選鴛鴦鍋,唔洗淨係個鍋都成舊水🤣今次我就選咗大骨滋補鍋同埋重慶麻辣湯底。「曉宇大紅鍋」選用最辣的重慶「朝天紅」及茂汶大紅袍和金陽青花椒,再加入上等牛油及漢源花椒、石柱辣椒、郫縣豆瓣、貴州生薑、山東大蒜等十種香料炒製而成,熬製出最正宗的重慶火鍋🌶🌶火鍋開始前,餐廳先送上一碗暖笠笠紅棗雪耳糖水。火鍋愈滾愈辣,真心覺得好辣既朋友要來一趟,個辣真係夠晒辣都夠哂麻,相信辣辣控唔會失望!而配個大骨滋補鍋都一啲唔失色,呢個豬骨湯非常足料,有齊粟米、紅蘿蔔、大豬骨,飲落係非常非常清甜😆二個湯底都好出色🙌🏻滾得咁辣咁時候,有杯洛神花茶解解辣一流!火鍋配料方面都十分地道,試左稻田毛肚、鮮鵝腸、重慶耗兒魚、重慶炸酥肉、紅糖糍粑、美國安格斯優質肥牛。重慶麻辣火鍋正宗食法係配料蘸上香蒜同麻油,令食物更香更滋味,仲可以降火保護腸胃!毛肚比平時食開既薄身,用冰鎮方式處理,而且保持毛肚的爽脆口感,吸盡晒紅油既辣汁,入口口感同味道都一流,好正宗👍🏻鮮鵝腸:非常新鮮有咬勁,又係吸晒湯底精華,正重

火鍋開始前,餐廳先送上一碗暖笠笠紅棗雪耳糖水

滾得咁辣咁時候,有杯洛神花茶解解辣一流!

鮮鵝腸:非常新鮮有咬勁,又係吸晒湯底精華,正

重慶耗兒魚都係我好喜愛既配料,依種魚淥極都唔會散開晒,仲要入口保持到魚肉嫩滑,食落好有水煮滑魚片既感覺👀

肥牛都係火鍋必選吧,呢度嘅肥牛脂肪比例分布平均,入口牛味又香又濃。

仲有小食炸酥肉,超香口不多炸粉,新鮮炸起熱辣辣上碟。

邊少得甜品紅糖糍粑😍😍用糯米、紅糖、黃豆粉搓成,半煎炸至金黃色,外脆內軟,味道好香糯米味,重點係面頭既紅糖汁,令到糯米多了一份香甜

總結今次係依度嘅用餐經驗十分良好,誠意推薦比大家,係我食過比較好食又抵食嘅正宗麻辣火鍋

2018-12-11 155 浏览
同朋友想食afternoon tea的時候居然非常即興的黎左食傳說中的九宮格麻辣鍋。下午食火鍋好似好奇怪,但今次食得好舒服。原因係因為餐廳環境好開陽清新,而且午膳時間無咁多人唔洗排隊就有位了。食火鍋之前店員會先提供一碗糖水,入面比較甜,有軟滑的雪耳同紅棗,目的就是滋養護胃,迎接之後的辣食。由於九宮格火鍋無得拼清湯,我地又怕食唔到太辣,就叫了雙拼。外圍是招牌重慶麻辣湯,用左好乾椒,所以會越食越麻辣,湯有部分係牛油,看上去油,其實都唔算油膩。中間係山珍菌湯,湯清甜,好多好juicy的各種菇類,仲可以食埋啲菇。火鍋又點少得醬料,每枱上面都有蔥,香油,豉油,生蒜蓉,店員仲會係開爐之前送上指天椒同埋乾辣椒。落咩都好,最後記得落幾滴香油增加鮮味。孝禹十味可以講話係招牌菜,重慶炸酥肉可以即食,新鮮熱辣時放入口非常酥脆,炸粉上有少量花椒,味道會帶點香麻,食得慢放涼左仲可以放入鍋整熱佢繼續食,依然香脆。紅糖糍粑都係可以即食,外層帶點脆,紅糖比焦糖更香,口感煙韌又不黏牙。一樣可以放入鍋幾秒再食,吸收了麻辣湯汁,熱食的感覺又有另一番風味。曉渝嫩牛肉係必食!如果嫩滑有10分,佢係11分。切得不算薄的牛肉肉質鮮

由於九宮格火鍋無得拼清湯,我地又怕食唔到太辣,就叫了雙拼。

曉渝嫩牛肉係必食!如果嫩滑有10分,佢係11分。切得不算薄的牛肉肉質鮮嫩,淥3分鐘就可以放入口,吸收了麻辣湯汁滑不留口,一不留神就已經在喉嚨裡頭。

苕粉煮熟了會變透明,煙韌彈牙,掛湯力高,最好放入筲箕再放湯煮,因為熟左會好滑好難夾起,有筲箕就放便得多。

槄田毛肚無漂白,下面仲有冰座住,食既時候都幾安心。大大塊的毛肚好快熟,非常爽口,原汁原味。

火鍋又點少得肥牛,全份的安格斯肥牛油脂分佈不錯,肥瘦平均,肉質軟滑,未至於入口即溶但有淡淡肉香味。

原本每位都有茶芥,再叫野飲先要再比錢,洛神花茶涼涼的,味道酸甜,解辣一流,更有清新的感覺。

餐廳都係sell高質火鍋路線,所以店員都比較貼心同有耐性,令人感到舒服同輕鬆。喜歡食重慶麻辣鍋的話,真的不能錯過渝味曉宇。
2018-12-02
午餐
  • 曉宇嫩牛肉
2018-12-07 81 浏览
諗起四川重慶,相信大家會立即聯想到麻辣火鍋,如果要數全重慶最有名的火鍋店,不得不承認是渝味曉宇,記得有一次去重慶玩,它的味道至今仍然深刻。今晚,約了朋友去尖沙咀的分店,重拾這刺激的味道。未火鍋前,侍應先送上糖水滋潤降火,十分貼心。火鍋湯底點了鴛鴦鍋-重慶辣湯湯面報滿辣,辣氣迫人,而山珍菌湯鍋遠遠都聞得到香菇的味道。曉宇苕粉 -即是平時吃的薯粉,但這是闊身版本,入口順滑,一下子便從喉嚨滑到肚子。重慶炸酥肉-不錯的餐前小食,豬肉切成條酥炸而成,熱辣辣、脆卜卜,十分惹味。美國安格斯肥牛-牛肉肥瘦適中,油膩花斑靚,份量足,牛味濃郁。稻田毛肚-擺盤精緻,一塊一塊鋪的毛肚放在冰山上,煮一會便吃得,十分爽口。 鵝腸-爽口彈牙曉宇嫩牛肉-嫩不是口講的,即使煮得耐,也不會鞋口,入口依然立即溶化。

火鍋前,侍應先送上糖水滋潤降火,十分貼心。

鵝腸-爽口彈牙