2018-12-06 70 浏览
今個星期天氣轉涼又係時候打邊爐喇🤤打邊爐之前會有冰糖雪耳糖水食我哋揀咗普通辣湯又麻又辣 超級惹味不過再辣我就食唔到啦😣😣😣😣雖然都覺得好辣 但係又會想一路繼續食😝😝😝😝😝中間嗰個係山珍菌湯好香菇味好濃郁 算係我食過甘夠間打邊爐入面做好食嘅野菌湯底超級推介👍🏻👍🏻👍🏻至於配料方面就冇乜嘢太特別 正正常常另外呢間鋪頭店員服務都好好坐得幾舒服總括而言 鍾意食辣嘅朋友一定要去試!🤣
今個星期天氣轉涼

另外呢間鋪頭店員服務都好好
坐得幾舒服
總括而言 鍾意食辣嘅朋友一定要去試!🤣
2018-12-04 140 浏览
我平時好鍾意試新野,一般都好少會重複去一間餐廳,但講到重慶火鍋,渝味曉宇就係一間令我定期要幫襯的一間,食過之後就念念不忘一坐低就會送上甜品,紅棗雪耳非常清甜,比其他開胃小食更有心思。真的很推薦,兩個人嗌咁多都完全食得哂!我最愛的麻辣九宮格!渝味曉宇自行培植辣椒和香料(店內有相關影片播放),辣味相當有層次,辣椒、花椒、牛油和其他香料的味道愈煮愈濃,怪不得百吃不厭稻田毛肚$112 湯底美味,食材也要配合才可相得益彰~吃重慶火鍋不得不吃毛肚,只煮15秒就可以,煮太久口感會變太硬......跟足指示煮的話,毛肚爽口又掛湯,推薦!鮮黃喉$99黃喉需要煮耐少少,兩分鐘左右,本身味道唔重,但爽滑口感真的一流不是很多地方可以吃到豬的大動脈,未吃過的朋友必須一試,我就一試成主顧了!極品鵝腸$87食內臟最怕清理得唔乾淨,呢度嘅鵝腸就清得"一乾二淨",食得安心又放心。烚一分鐘的口感正好。曉禹苕粉$51 麻辣湯底的絕配,每次必點,口感煙靭,非常吸湯重慶炸酥肉$60之前幾次來到都冇點呢款,現在回想就覺得走寶了……!可以即食,口感鬆脆又惹味,難得的是加入了花椒調味,酥麻的味道一級棒!美國安格斯優質肥牛$208牛魔

我平時好鍾意試新野,一般都好少會重複去一間餐廳,
但講到重慶火鍋,渝味曉宇就係一間令我定期要幫襯的一間,
食過之後就念念不忘

一坐低就會送上甜品
紅棗雪耳非常清甜,比其他開胃小食更有心思。

真的很推薦,兩個人嗌咁多都完全食得哂!

我最愛的麻辣九宮格!
渝味曉宇自行培植辣椒和香料(店內有相關影片播放),
辣味相當有層次,辣椒、花椒、牛油和其他香料的味道愈煮愈濃,
怪不得百吃不厭

稻田毛肚$112
湯底美味,食材也要配合才可相得益彰~
吃重慶火鍋不得不吃毛肚,
只煮15秒就可以,煮太久口感會變太硬......
跟足指示煮的話,毛肚爽口又掛湯,推薦!

鮮黃喉$99
黃喉需要煮耐少少,兩分鐘左右,
本身味道唔重,但爽滑口感真的一流

不是很多地方可以吃到豬的大動脈,未吃過的朋友必須一試,
我就一試成主顧了!

極品鵝腸$87
食內臟最怕清理得唔乾淨,
呢度嘅鵝腸就清得"一乾二淨",
食得安心又放心。
烚一分鐘的口感正好。

曉禹苕粉$51
麻辣湯底的絕配,每次必點,
口感煙靭,非常吸湯

重慶炸酥肉$60
之前幾次來到都冇點呢款,
現在回想就覺得走寶了……!
可以即食,口感鬆脆又惹味,
難得的是加入了花椒調味,
酥麻的味道一級棒!

美國安格斯優質肥牛$208
牛魔王打邊爐必點牛肉,這款肉味挺濃,紋路也美。

洛神花茶$18

愛吃麻辣火鍋必試,很有可能跟我一樣一試成主顧!
2018-11-25
午餐
2018-12-02 96 浏览
呢排睇得太多中餐廳2 睇到食麻辣睇到上左癮約埋個好辣朋友一齊去感受下中國傳統味道一坐底已經附上糖水兩碗係雪耳紅棗糖水 喺食辣之前潤一潤先愛辣gei我地緊係要九宮格麻辣大紅鍋食物方面我地揀左好出名 曉宇嫩牛肉極品鵝腸紅糖糍粑炸酥肉現炸豆皮安格斯肥牛同埋蠔首先我地講下 嫩牛肉就算係煮耐左 拎返上黎都係嫩滑 而且滑得黎有牛肉味 肥牛層肥層瘦 基本上滾兩滾已經食得佢切厚度適中 煮完唔會縮埋得少少個蠔好生利 有成手掌咁大隻 而家煮完都好鮮味 一啖咬落去仲好爽口添鵝腸都係好爽 而且無乜肥膏 我非常欣賞炸酥肉 一黎度嗰陣熱氣 完全感受到係剛剛炸好咬落酥脆 放凍左可以放入鍋中煮一煮再食同就咁食又有唔同嘅感覺 真係別有一番風味現炸豆皮就同響鈴有異曲同工之炒唔同嘅係豆皮再薄啲 食落都唔會咁油紅糖糍粑呢 有啲似炸年糕咁嘅野剛炸好再淋上糖漿 煙煙韌韌 非常好味成個晚餐仲食得好開心 因為坐窗邊仲要望住個靚景員工態度都非常好 會自動自覺幫你加湯都會教下你邊樣點煮 煮幾耐咁所以下次 都會再黎嫁!
呢排睇得太多中餐廳2 睇到食麻辣睇到上左癮

成個晚餐仲食得好開心
因為坐窗邊仲要望住個靚景

員工態度都非常好 會自動自覺幫你加湯
都會教下你邊樣點煮 煮幾耐咁
所以下次 都會再黎嫁!
2018-12-01 133 浏览
今日lunch慶祝同事升職,決定嚟呢度嘆火鍋。午膳時間人流唔算多,留意到客人多為內地OL人仕,估計係味道正宗,吸引到佢地成為每日飯堂😬自制羅漢果❤️酸酸地好開胃,雖然無解辣作用,但解膩一流👍醬料❤️選擇多,有香菜,辣椒,香葱,蒜蓉,香油,醬油,醋。調醬汁嘅推介係記得加3分香油,1分醬油同1分醋。 槄田毛肚❤️有d似牛柏葉嘅感覺,但更爽口。極品鵝腸❤️口感一流,整理得好乾淨。紅糖糍粑❤️即叫即炸,熱辣辣,加上黑兒芝麻,好香口。田園菜籃❤️蔬菜新鮮,青嫩鮮甜曉宇苕粉❤️有䈮篛嘅感覺,口感QQ,但又吸到湯汁嘅精華,比食傳統麵更健康👍👍呢度CP值好高,聽聞晚上成日full. 想食嘅朋友都可以考慮晏就好,食完又唔會好大陣味😊😊

自制羅漢果❤️
酸酸地好開胃,雖然無解辣作用,但解膩一流👍

醬料❤️

槄田毛肚❤️
有d似牛柏葉嘅感覺,但更爽口。

極品鵝腸❤️
口感一流,整理得好乾淨。

紅糖糍粑❤️
即叫即炸,熱辣辣,加上黑兒芝麻,好香口。

田園菜籃❤️
蔬菜新鮮,青嫩鮮甜

曉宇苕粉❤️

2018-11-27
午餐
2018-12-01 96 浏览
早排朋友去完台灣返黎鍾意左食麻辣火鍋, 咁就搵左呢間黎食. 而我就第一次食麻辣火鍋. 叫左個麻辣同莞茜湯底, 等有個清清地既湯底滾下菜嘛, 唔洗咁肥.每人都有條圍裙, 可以保護下件衫唔驚中招.首先黎個小食重慶炸酥肉. 咬落夠晒酥脆, 而且食落慢慢有一陣陣麻辣味但又唔會太濃烈. 會令人越食越想食的, 幾正.之後就主角出場, 面頭全是辣椒, 紅油, 香料等, 見到就知夠晒辣. 但就欠缺左D香味, 只有辣味.叫左都不少野食, 整體黎講不過不失. 怕辣的只要唔食豆腐、油炸鬼、麵條呢D勁吸湯的食物既話係OK. 但想食盡湯底精華就記住食啦. 包你食到鼻涕出晒黎.最後仲叫左個枇杷凍諗住清熱氣啦, 點知味道勁奇怪, 一入口就即吐返出黎個隻. 只可以講不是我的茶~**洗手間環境不是太好,又窄又細. 成個垃圾桶既紙巾爆晒出黎. 可能就收工啦, d員工想收鋪先清潔, 不過客人就有個差體驗.
每人都有條圍裙, 可以保護下件衫唔驚中招.

2018-11-30 53 浏览
今日同內地親戚餞行,就食返餐好少少,佢揀咗食重慶火鍋!今次揀咗位於尖沙咀太子集團既渝味曉宇,原來係重慶好出名!湯底按人頭收費,每位$38,九官格都係同樣收費,抵!大部份配料都可以點半份,可以食多幾樣!美國安格斯優質肥牛$198,份量足,網紋靚,重牛味曉宇嫩牛肉$78,牛肉好滑,彈牙!曉宇苕粉$48,晶凝通透,好煙韌!稻田毛肚$108,好大份,毛肚爽口,好香牛味!鮮黃喉$98,香港食到的多數都係雪藏,鮮黃喉非常爽口!紅糖糍粑$68,餐前小食很不錯,揸到外脆內軟,佔滿紅糖漿,非常邪惡嘅小食!餐廳食物質素不錯,戶外景色都一流,望到個維多利亞景,食物又可以點半份,好適合唔同種類嘅人士!
今日同內地親戚餞行,就食返餐好少少,佢揀咗食重慶火鍋

今次揀咗位於尖沙咀太子集團既渝味曉宇,原來係重慶好出名!

湯底按人頭收費,每位$38,九官格都係同樣收費,抵!
大部份配料都可以點半份,可以食多幾樣!

美國安格斯優質肥牛$198,份量足,網紋靚,重牛味
曉宇嫩牛肉$78,牛肉好滑,彈牙!

曉宇苕粉$48,晶凝通透,好煙韌!

稻田毛肚$108,好大份,毛肚爽口,好香牛味!

鮮黃喉$98,香港食到的多數都係雪藏,鮮黃喉非常爽口!

2018-11-29 55 浏览
同事極力推介呢度嘅重慶火鍋,話口味非常正宗。今次品嚐完之後,無論係環境,裝修,食材,服務同味道都非常高質。先選湯底,我地揀左蕃茄魚頭湯同埋普通辣湯。 點菜途中,服務員送上紅棗雪耳糖水,好窩心。味道唔會太甜,好滋潤😋自助調料,記得一定要落多d油同醋,咁先至係正宗重慶口味架😬湯底到了,辣度後勁強烈,會越食越辣,辣得好過癮。香料味道突出,又唔會太油膩。蕃茄魚頭湯鮮甜清淡,碌菜一定係呢格🙈一濃一淡,好好嘅配搭👍美國安格斯肥牛雪花明麗,半肥半瘦,色澤非常鮮艷。牛味濃郁。曉宇嫩牛肉合感似滑牛,但更嫩滑,有口感。 手打四寶丸每款2粒,整體都非常彈牙,完全無粉粉的感覺。墨魚丸尤其出色,充滿墨魚粒。重慶炸酥肉有d似鹽酥雞,香脆香口,沾上重慶辣湯一齊食,令有一番風味😋重慶耗兒魚好特別,唔係好多地方食到。 雖然只係魚尾部份,但好多肉,亦唔會散。魚味非常鮮甜👍👍👍

先選湯底,我地揀左蕃茄魚頭湯同埋普通辣湯。

自助調料,記得一定要落多d油同醋,咁先至係正宗重慶口味架😬

美國安格斯肥牛
雪花明麗,半肥半瘦,色澤非常鮮艷。牛味濃郁。

曉宇嫩牛肉
合感似滑牛,但更嫩滑,有口感。

手打四寶丸

重慶炸酥肉
有d似鹽酥雞,香脆香口,沾上重慶辣湯一齊食,令有一番風味😋

重慶耗兒魚
2018-11-29 50 浏览
今日終於去左食呢間麻辣火鍋朋友一早已經book左😍門口既待應一見到我地入黎都好快反應,即刻welcome 我地首先一坐低 個到個落地玻璃維港境即刻心心眼😍2個女仔不停影相好快待應係我地坐低就介紹d湯底然後上左糖水 係好滋潤既紅棗雪耳糖水 又唔甜 好岩依家冬天食😍黎到梗係試九宮格麻辣中意辣既朋友仔一定要食d野食好快就到 我同朋友仔狂風掃落葉一個鐘就掃曬 飽到上喉嚨環境幾好 又唔算好嘈 d staff 又好好成日幫我地加水
今日終於去左食呢間麻辣火鍋
朋友一早已經book左😍
門口既待應一見到我地入黎
都好快反應,即刻welcome 我地
首先一坐低 個到個落地玻璃維港境
中意辣既朋友仔一定要食
d野食好快就到 我同朋友仔狂風掃落葉
一個鐘就掃曬 飽到上喉嚨
環境幾好 又唔算好嘈 d staff 又好好成日幫我地加水
越黎愈貴46元半份蝦,估都估唔到得3隻🤫🤫🤫,加埋一既係17元一隻,呢隻蝦街市賣40元10隻仲要係生猛,當然唔可以同街市相比,但都唔洗17元隻呀???鱔片又係46元半份😱😱又係得三塊😓😓😓啲丸又係半份31元,即係8.5一粒 31元一磅啦,正常火鍋店都有6到8粒啦啲牛肉半份得四塊,一份有7塊。笑左其實標價唔洗標到咁高既!2個人食左1022元,每人511大佬,食啲咁既份量,每人511🤭🤭食buffet好過🤣🤣🤣
越黎愈貴
鱔片又係46元半份😱😱又係得三塊😓😓😓

啲牛肉半份得四塊,一份有7塊。笑左

其實標價唔洗標到咁高既!

2個人食左1022元,每人511
大佬,食啲咁既份量,每人511🤭🤭食buffet好過🤣🤣🤣
2018-11-22 64 浏览
同朋友去尖沙咀搵食, 今晚想食辣嘢就上咗呢間重慶火鍋。七點九去到walk in,入去職員話要等一個鐘 叫我八點半再返嚟,所以落樓下麥當勞hea咗陣。八點半準時有枱食飯,員工安排咗我哋坐窗口位😍😍😍。一坐低就免費送紅棗雪耳糖水。 話喺食辣之前潤一潤個胃。三生菌湯鴛鴦鍋🥘🥘🥘菇味好濃好想直接飲😂我平時食開十小辣,呢個對我嚟講實在太勁。所以一嚟就不起咗啲辣椒放埋一邊驚佢愈淆愈濃。仲嗌左嫩牛肉 鵝腸 黑豚腩肉 雞肉 手打墨魚骨 脆鯇魚腩 油麥菜埋單每人$250有匯豐信用卡仲有九折添
一坐低就免費送紅棗雪耳糖水。 話喺食辣之前潤一潤個胃。

三生菌湯鴛鴦鍋🥘🥘🥘
菇味好濃好想直接飲😂

我平時食開十小辣,呢個對我嚟講實在太勁。
所以一嚟就不起咗啲辣椒放埋一邊驚佢愈淆愈濃。

埋單每人$250
有匯豐信用卡仲有九折添
2018-11-19 61 浏览
食火鍋係一件從來唔會厭嘅事,有時食下靚湯底例如係花膠豬骨果啲,有時都會想黎下啲刺激,咁啱聽人講尖沙咀有間幾刺激下嘅正宗重慶火鍋,一於就去試下啦一去到首先會有會雪耳糖水,等你清一清,做好準備叫左杯山楂洛神花準備解辣為左試到2種湯底,揀左鴛鴦,係滋補大骨加重慶辣湯,睇個色水就知不得了食火鍋又點少得有安格斯牛,肉味濃郁,厚薄適中再黎個羊肉片都一樣咁掂,羊羶味同辣湯真係好夾第一次見重慶耗兒魚,肉質嫩滑彈口又少骨,火鍋吃一流,落左大骨湯,馬上昇華左稻田毛肚,火鍋必點料之一,大大塊夠哂爽口朋友最愛嘅黃喉,亦都好爽口,size切到啱啱好手打墨魚滑非常鮮美,夠哂彈口鵝腸份量唔細,落辣湯掛下汁一流足哂份量嘅紅糖糍粑,職員好貼心咁提醒返趁熱食會好食啲,身為糍粑殺手嘅我地又點會唔明,如果個糖再濃稠少少就正

一去到首先會有會雪耳糖水,等你清一清,做好準備
叫左杯山楂洛神花準備解辣

火鍋又點少得有安格斯牛,肉味濃郁,厚薄適中

再黎個羊肉片都一樣咁掂,羊羶味同辣湯真係好夾

稻田毛肚,火鍋必點料之一,大大塊夠哂爽口
朋友最愛嘅黃喉,亦都好爽口,size切到啱啱好
手打墨魚滑非常鮮美,夠哂彈口

鵝腸份量唔細,落辣湯掛下汁一流
食麻辣火鍋唔使返大陸啦! «舌尖上的中國2»選為重慶火鍋代表嘅「渝味曉宇」分店越開越多, 灣仔和銅鑼灣分店小編都去過啦, 今次就約咗九龍人係尖沙咀分店!😂 甫入座, 店員便奉上免費嘅冰糖雪耳糖水先滋潤腸胃, 再食麻辣火鍋, 可減低麻辣對腸胃嘅刺激, 好貼心呀♥️☺️~ 湯底是任選der~ 位位$38,好平呀, 一個人黎食都覺得抵!😂 湯底主要有兩款: 九宮格麻辣大紅鍋或鴛鴦鍋, 我們選了鴛鴦鍋, 因為一次過我可試晒兩種口味~😜 大紅鍋即麻辣湯底, 另外有湯底5款可選擇:大骨滋補湯、蕃茄魚頭湯、山珍菌湯鍋、特色香果鍋、皮蛋香菜鍋, 大紅鍋浸滿紅通通嘅辣椒,麻辣惹味, 上次試過山珍菌湯, 今次就試下大骨滋補湯, 滋補湯味道比較濃郁,哎喲不錯啊!😋 「渝味曉宇」嘅招牌孝禹十味, 係10款重慶地道嘅火鍋配料, 《舌尖》推介嘅冰鎮稻田毛肚和鮮黃喉, 另外還有鮮鵝腸、大刀牛肝、曉宇嫩牛肉、耗兒魚、曉宇苕粉、現炸豆皮、現炸酥肉和紅糖糍粑。 每次必點嘅冰鎮稻田毛肚($108/份) 薄而大嘅上好葉瓣, 上枱時以冰鎮保持新鮮, 在滾燙的紅湯中汆燙後,吸盡麻辣湯汁, 質感爽脆又不失韌度,正!👍
食麻辣火鍋唔使返大陸啦!
灣仔和銅鑼灣分店小編都去過啦,
今次就約咗九龍人係尖沙咀分店!😂
甫入座,
店員便奉上免費嘅冰糖雪耳糖水先滋潤腸胃,
再食麻辣火鍋
可減低麻辣對腸胃嘅刺激,
好貼心呀♥️☺️~
冰糖雪耳糖水
湯底是任選der~
位位$38,好平呀,
一個人黎食都覺得抵!😂
湯底主要有兩款:
九宮格麻辣大紅鍋或鴛鴦鍋,
我們選了鴛鴦鍋,
因為一次過我可試晒兩種口味~😜
大紅鍋即麻辣湯底,
大紅鍋浸滿紅通通嘅辣椒,麻辣惹味,
上次試過山珍菌湯,
今次就試下大骨滋補湯,
滋補湯味道比較濃郁,哎喲不錯啊!😋
湯底
「渝味曉宇」嘅招牌孝禹十味,
係10款重慶地道嘅火鍋配料,
《舌尖》推介嘅冰鎮稻田毛肚和鮮黃喉,

每次必點嘅冰鎮稻田毛肚($108/份)
薄而大嘅上好葉瓣,
上枱時以冰鎮保持新鮮,
在滾燙的紅湯中汆燙後,吸盡麻辣湯汁,
質感爽脆又不失韌度,正!👍🏾
冰鎮稻田毛肚
鮮黃喉($99/份)
黃喉係豬嘅血管動脈,
洗切和去筋膜嘅功夫多,相當矜貴,
食落爽脆得很!
鮮黃喉
曉宇嫩牛肉($78/份)
本地嘅新鮮牛肉,肉質腍滑超嫩,
連平時唔太鍾意食滑牛肉嘅朋友都食唔停口!😏
曉宇嫩牛肉
曉宇苕粉($48/份)
晶瑩剔透嘅紅薯粉,
煙煙韌韌,久浸而不斷,
掛湯吸湯一流!😌
曉宇苕粉
小編最鐘意食嘅紅糖糍粑♥️($68/份),
每次食重慶火鍋,必點之物!😂
紅糖糍粑半煎半炸至外脆內軟,
蘸上紅糖汁一起吃,香甜軟糯~☺️
美國🇺🇸安格斯優質肥牛($198/份),
雪花般的肥牛片細緻油花均勻分佈,
肉質鮮嫩,肉味濃郁,
牛魔王不可錯過呀!😋
美國安格斯優質肥牛
食麻辣火鍋,最怕就係上火🔥。🙊
飲返杯清熱解暑嘅洛神花茶($18/杯)下火就最啱啦!
自家製,酸酸甜甜,夠晒健康!💪🏾
洛神花茶
湯底
冰鎮稻田毛肚
鮮黃喉
曉宇苕粉
美國安格斯優質肥牛
2018-11-09 74 浏览
榮獲舌尖上的中國重慶火鍋50強之渝味曉宇,嗜辣的我們當然要到此店會一會, 一入到店內已聞到陣陣麻辣香料的香味, 用餐前先來刺激一下嗅覺,店內裝修以木系為主, 設計簡約時尚。餐前店員先送上一碗雪耳糖水,原來是為了給客人先暖暖胃,避免胃部接受不到麻辣火鍋帶來的刺激,糖水不太甜,很滋潤。調味料有蒜蓉, 麻油,蔥花,醋,醬油, ,辣椒粉及辣椒。餐廳提供即棄圍裙給客人,非常貼心地。湯底收費每位$38, 本來想挑戰賣相最火辣辣九宮格,不過還是卻步了,原來鴛鴦鍋的重慶辣湯跟九宮格一樣,最後點了番茄魚頭鍋配重慶辣湯。中間的是番茄魚頭鍋,內有半邊魚頭,魚頭嫩滑,湯底鮮甜;而重慶辣湯充滿牛油麻辣香,表面滿佈辣椒乾,辣椒油及花椒,這樣鮮紅色的畫面非常震撼,辣度還可以接受,沒有想像中那麼辣。每款食材都可選全份或半份,並且有建議烹煮時間,很貼心。其中孝禹十味的菜式很較為特別,所以我們亦選了多款來品嚐。重慶炸酥肉 $60 - 新鮮熱辣的炸酥肉,炸漿混有花椒粒,又香又脆又麻。稻田毛肚$112 - 原色黑栢葉沒有經過漂染,薄薄的入口十分爽脆。大刀牛肝$89 – 火鍋通常會吃豬肝,牛肝倒是第一次吃, 牛肝混了一顆加入生
調味料有蒜蓉, 麻油,蔥花,醋,醬油, ,辣椒粉及辣椒。
餐廳提供即棄圍裙給客人,非常貼心地。
大刀牛肝$89 – 火鍋通常會吃豬肝,牛肝倒是第一次吃, 牛肝混了一顆加入生雞,令口感更嫩滑。
曉雨嫩牛肉$81 –這個真的有驚喜,牛肉嫩滑腍身,口感像棉花軟滑,有入口即溶的感覺。
重慶耗兒魚$79 - 耗兒魚肉質較結實,不過很滑,而且沒有細骨,容易入口。
美國安格斯優質肥牛 $208 - 油花分佈均勻,厚薄適中, 這麼高質的肥牛不需要太熟,輕輕涮一下就可以。
自製洛神花茶 $18 - 甜甜酸酸的像酸梅湯,既開胃又可一解油膩感。藍妹啤酒 $22 – 出了一身汁,喝一罐啤酒即時清涼。
2018-10-31
2018-11-01 125 浏览
一向鐘意食麻辣火鍋,呢日就同朋友專程嚟到尖沙咀嘅渝味曉宇品嚐地道嘅重慶麻辣火鍋餐廳位於大厦19/F,裝修漂亮,座位闊落,坐得十分舒服。一坐低餐廳先送上蕎麥茶同雪耳糖水,侍應話個糖水喺畁客人食辣鍋前先滋潤一下個胃,夠晒貼心!枱上放有麻油、蔥、蒜、豉油、醋等;侍應又送上芫荽、辣椒及乾辣椒碎,客人可調配乾碟、油碟做醬料,各適其式!湯底方面,點左個鴛鴦鍋,職員介紹辣湯底有2種,其中重慶辣湯又比普通辣湯辣,既然嚟到呢間被選為重慶火鍋50强嘅老火鍋店,當然要試下呢度嘅重慶辣湯啦;另一個就揀咗蕃茄魚頭鍋。重慶辣湯望落紅卜卜,用料豐富,入面除左數種辣椒、同花椒外,仲有牛油及其他香料,食落香、麻、鮮、辣俱全仲微微帶有牛油嘅酥香味,辣得嚟十分惹味好食。蕃茄魚頭鍋有半個魚頭喺入面,足料鮮美,係一個唔錯嘅選擇。食火鍋又點可以唔點牛肉,呢個美國安格斯優質肥牛 ($208),油花分佈平均,牛味濃郁,口感嫩滑,十分好食除咗重慶辣湯同安格斯肥牛,當然亦要食呢到嘅「孝禹十味」,我哋就點咗其中五款,餐牌上面註明每款適宜渌幾耐,夠晒貼心。稻田毛肚 - 建議渌15秒,食落爽口得嚟帶少少咬口,新鮮好食鮮黄喉 - 建議渌2分鐘,

餐廳位於大厦19/F,裝修漂亮,座位闊落,坐得十分舒服。

一坐低餐廳先送上蕎麥茶同雪耳糖水侍應話個糖水喺畁客人食辣鍋前先滋潤一下個胃,夠晒貼心!

仲微微帶有牛油嘅酥香味,辣得嚟十分惹味好食。

蕃茄魚頭鍋有半個魚頭喺入面,足料鮮美,係一個唔錯嘅選擇。

鮮黄喉 - 建議渌2分鐘,黄喉即係豬嘅大血管,食落口感爽脆略帶咬口

大刀牛肝 - 建議渌3分鐘,渌前先將牛肝同鮮蛋攪勻,呢道另配有乾碟, 畀客人蘸來食,入面有乾辣椒碎、青蔥、芝蔴;牛肝味濃郁,口感軟滑,再加上辣椒碎、青蔥等,十分滋味,推介!

曉宇嫩牛肉 - 建議渌3分鐘,非常滑溜,有種入口即滑入喉嚨嘅感覺

極品鵝腸 - 建議渌1分鐘,非常爽口彈牙,新鮮味美

洛神花茶 - 酸酸甜甜,大大杯,解辣好飲

呢餐火鍋湯底既地道又辣得過癮滋味, 食材十分新鮮,服務貼心、價格實惠,相信我哋好快會再嚟幫襯!

• 重慶辣湯
  • 大刀牛肝
  • 美國安格斯優質肥牛
2018-10-31 103 浏览
黎到尖沙咀唔知食咩好,諗左好耐忽然好想食辣,但朋友又一點辣都食唔到,唯有帶佢黎呢間渝味打邊邊啦!主打外圍揀左「重慶麻辣」中間係「大骨滋補鍋」呢個重慶麻辣超陪辣好正,夠香夠麻!!美國安格斯$208肉質肥瘦均勻滾5-10秒就食得啦!唔好滾太耐呀!老左唔好咬口,但牛味依然好濃郁曉宇嫩牛肉 $813分鍾岩岩好,但滾耐左都仲係好嫩滑牛肉鮮嫩肥美!值得食大刀牛肝$89蛋同牛肝先攪勻再拎去滾3分鍾左右更嫩滑完全無腥味,超好食呀曉宇苕粉$51呢個粉我超鍾意食,「煙煙銀銀」滑溜溜既口感,更十分彈牙,放係麻辣湯到超野味,辣得夠刺激!

主打外圍揀左「重慶麻辣」中間係「大骨滋補鍋」
呢個重慶麻辣超陪辣好正,夠香夠麻!!

美國安格斯$208

曉宇嫩牛肉 $81
3分鍾岩岩好,但滾耐左都仲係好嫩滑
牛肉鮮嫩肥美!值得食

大刀牛肝$89
蛋同牛肝先攪勻再拎去滾3分鍾左右更嫩滑
完全無腥味,超好食呀

曉宇苕粉$51

2018-10-30