2019-03-31 46 浏览
朋友一齊打邊爐! 因為大家都鐘意食辣, 我地決定挑戰下渝味曉宇☝🏻☺️!!叫左鴛鴦鍋底🤤🤤🤤(大骨茲補鍋+重慶辣湯)有辣有唔辣,任君選擇😂😂😂😂😂環境好闊落!落地玻璃😌一入去坐低就有一碗熱既紅棗雪耳糖水🥳☝🏻聽講係打定底!唔怕辣😋☝🏻餐具隔離重有圍裙, 無論你食得幾污糟都唔驚☺️🥳🥳🥳餐牌上面清楚說明,每樣嘢要煮幾耐好細心!✅😀成個外鍋都係辣椒,超級辣好頂癮! !鐘意麻辣既朋友一定要試下!!!🤤🤤🤤🤤🤤入面就係骨膠原精華所在嘅豬骨鍋,大大嚿豬骨☺️☝🏻☝🏻☝🏻打邊爐最緊要有醬料,有麻油, 醋, 豉油, 辣椒同芫荽俾你拎😋爽口彈牙快熟系列:🌤極品鵝腸 ($85) 🌤稻田牛肚 ($108) 🌤鮮黃喉 ($98)!大動脈🌤曉宇燉牛肉 ($78)必食!一片片!好似滑牛嘅燉牛肉🥳🌤曉宇茗粉 ($48)好似水晶粉咁,索晒麻辣湯底😋🌤美國安格斯優質肥牛 ($198)🥳肥瘦均勻, 好味道!🌤手打四寶丸 ($118): 有蝦丸, 墨魚丸, 鯪魚球同牛丸, 手打嘅丸係有一份彈牙鬆身既口感😋👍🏻即食系列☝🏻😻🌤紅糖糍粑 ($68) 即炸出黎新鮮糍粑⛅️重慶炸酥肉($58) 外脆內軟🤗非常香口🤩💓👍🏻🌤洛神花茶 (

環境好闊落!落地玻璃😌

成個外鍋都係辣椒,超級辣好頂癮! !
鐘意麻辣既朋友一定要試下!!!🤤🤤🤤🤤🤤
入面就係骨膠原精華所在嘅豬骨鍋,大大嚿豬骨☺️☝🏻☝🏻☝🏻

爽口彈牙快熟系列:
🌤極品鵝腸 ($85)
🌤稻田牛肚 ($108)
🌤鮮黃喉 ($98)!大動脈

🌤曉宇燉牛肉 ($78)必食!一片片!好似滑牛嘅燉牛肉🥳

🌤曉宇茗粉 ($48)好似水晶粉咁,索晒麻辣湯底😋
🌤美國安格斯優質肥牛 ($198)🥳肥瘦均勻, 好味道!

即食系列☝🏻😻
🌤紅糖糍粑 ($68) 即炸出黎新鮮糍粑
⛅️重慶炸酥肉($58) 外脆內軟🤗非常香口🤩💓👍🏻

🌤洛神花茶 ($58/bottle ):酸酸地,幾開胃又解辣解🤩

好味道好飽飽嘅一餐啊😋😋😋😋😋😋
天氣突然轉冷,又是吃火鍋的好時間。今晚就選擇了麻辣火鍋,一進入餐廳就已經嗅到很麻的味道,嗜辣的我都開始有點擔心😅😅湯底我們就選了重慶麻辣湯併豬骨湯。吃火鍋就必定要點牛,而除了美國肥牛之外,我們還點了鮮牛肉。這鮮牛肉以麻辣湯來烹煮,就好像是「水煮牛」一樣的味道!而且牛肉質感嫩滑,配合麻麻辣辣的湯底,一流👍🏻美國肥牛的油花分佈平均,不過份量有點不太夠😅但當眾人嚐過麻辣湯之後,超過一半人已經投降,轉戰中間的豬骨湯!豬骨湯的味道非常濃郁,加上粟米,紅蘿蔔等配料,使湯底更為清甜;當中還有一大塊豬骨,膠質呀🤤🤤此外,我們還點了各式各樣的火鍋配料,味道都屬於中上水平。最為推薦的一定是「寛粉」,質感QQ,就像一條粗身的紅薯粉,烹調的時候還把濃郁的湯底完全吸收👍🏻想不到這裡除了麻辣鍋之外,豬骨湯都一樣出色!
天氣突然轉冷,又是吃火鍋的好時間。

湯底我們就選了重慶麻辣湯併豬骨湯。

火鍋就必定要點牛,而除了美國肥牛之外,我們還點了鮮牛肉。

想不到這裡除了麻辣鍋之外,豬骨湯都一樣出色!
2019-03-24 46 浏览
星期六晚見涼涼地~突然好想食火鍋之前成日係北京道見到呢間野既招牌,都心思思想去試下估唔到無book位去到都唔洗等好耐坐低左未叫野食,已經有職員擺低碗糖水暖暖地既紅棗雪耳糖水,唔太甜!好好味😋我地簡左小辣同香菇味既火鍋湯底人頭計都只係每位$38蚊!抵到爆😂🤣通常都要百幾至三百蚊!咁平既湯底勁足料!!!!值得一贊既係!餐牌既野食可以叫半份岩晒d細食又想食多d款既朋友仔🥳仲有!台上放有蒜蓉、麻油、豉油同醋,職員都會拎芫荽同辣椒比你簡我地見到芫荽即刻😍😍😍😂撈埋個醬勁香😆叫左半份蠔!雖然得兩隻,但大大隻!煮熟左無縮過水!果然係真材實料👏🏻白色一片片既係黃喉,第一次食不過有d「銀」🤭同埋無咩味咁果碟牛小排勁正!$125得果四塊⋯⋯⋯不過勁好食!!!放落個香姑湯底好味d清清地食到d牛味~推薦大家一定要叫血旺!放係麻辣湯底簡直一流🤤下次去要試埋其他野食先得!😆
星期六晚見涼涼地~突然好想食火鍋
之前成日係北京道見到呢間野既招牌,都心思思想去試下
估唔到無book位去到都唔洗等好耐
坐低左未叫野食,已經有職員擺低碗糖水

暖暖地既紅棗雪耳糖水,唔太甜!好好味😋

我地簡左小辣同香菇味既火鍋湯底

人頭計都只係每位$38蚊!抵到爆😂🤣
通常都要百幾至三百蚊!
咁平既湯底勁足料!!!!

值得一贊既係!餐牌既野食可以叫半份
岩晒d細食又想食多d款既朋友仔🥳
仲有!台上放有蒜蓉、麻油、豉油同醋,
職員都會拎芫荽同辣椒比你簡
我地見到芫荽即刻😍😍😍😂
撈埋個醬勁香😆

叫左半份蠔!雖然得兩隻,但大大隻!
煮熟左無縮過水!果然係真材實料👏🏻
白色一片片既係黃喉,第一次食
不過有d「銀」🤭同埋無咩味咁
果碟牛小排勁正!$125得果四塊⋯⋯⋯
不過勁好食!!!放落個香姑湯底好味d
清清地食到d牛味~

推薦大家一定要叫血旺!
放係麻辣湯底簡直一流🤤
  • 極品鵝腸
  • 紅棗雪耳糖水
  • 湯底
2019-03-23 41 浏览
好耐之前食過依間渝味曉宇重慶老火鍋,今日有朋友黎左香港諗住帶佢去試下 。一行四人都叫左好多野食, 因為樣樣都想食。佢有個孝禹十味 我地一口氣叫左八味!佢好貼心,每一樣野食都有要煮既時間,唔洗估估下,唔怕overcook!15秒就食得嘅毛肚好爽, 唔會有怪味。鵝腸好新鮮好乾淨,黃喉好夾麻辣鍋 ,唔會太辣但又充滿住牛油既香。今次叫左嫩牛肉同安格斯優質肥牛,各有各風味。嫩牛season左,好滑好有肉味 。而肥牛油花好靚分布好好。四寶丸四種丸都做得到都幾大粒 。我最鍾意嘅係墨魚丸,好好食,好彈牙。 平時成日食墨魚滑,今次試牛肉滑,有d似山竹牛肉但又幾好食wo 。重有川式火鍋一定要食既薯粉,好好食!唔會太淋又唔會煮極唔熟咁。 吸曬啲湯 同埋精華,正! 最後再食個糍粑,完美的結局!

佢有個孝禹十味 我地一口氣叫左八味!
15秒就食得嘅毛肚好爽, 唔會有怪味。

今次叫左嫩牛肉同安格斯優質肥牛,各有各風味。
嫩牛season左,好滑好有肉味 。
而肥牛油花好靚分布好好。

四寶丸

最後再食個糍粑,完美的結局!
2019-03-22
午餐
2019-03-22 226 浏览
今天中午約了朋友一齊吃四川火鍋,雖然天氣變熱了,但是對火鍋的執念還是不變的。第一次來尖沙咀這家渝味曉宇,裝修挺好看,光亮的。裡面的卡座還可以看到維港景色,恰巧最近有藝術品在維港展出,我們一邊吃還可以看到它飄過呢。坐下以後店員會先送上兩碗雪耳紅棗糖水,護胃的,所以開吃前要先把它吃了喔。兩個人點了這些菜。我們選了鴛鴦鍋,白湯點了香果鍋,就是加了蘋果雪梨,味道比較清淡。下面有冰山保鮮,吃到最後還是很新鮮。毛肚爽脆,上面的粒粒很吸湯汁,火鍋必備的食材之一。黃吼超級超級爽脆,有點像脆骨。下面同樣有冰保險,吃火鍋,材料的新鮮度很重要。豬肝吃得多,牛肝還是第一次吃。它們給牛肝配了個乾碟,煮完以後可以沾。牛肝沒有豬肝脆,口感偏向香滑。每一片肉都是雪花,看起來就超級吸引的。煮幾秒就熟了,吃起來肉味香濃,也不會老,不錯。耗兒魚魚肉結實,煮完十分鐘魚都是完整的,魚骨偏軟,可以吃掉。嫩牛肉以店名命名,果然很滑,不論煮多久,撈起來的肉還是很嫩,推薦。洛神花茶酸甜,沒有冰,但是夠凍,解辣一流。

第一次來尖沙咀這家渝味曉宇,裝修挺好看,光亮的。

兩個人點了這些菜。

稻田毛肚

鮮黃喉

大刀牛肝

美國安格斯優質肥牛

重慶耗兒魚

曉宇嫩牛肉

自製洛神花茶

洛神花茶酸甜,沒有冰,但是夠凍,解辣一流。
2019-03-22
稻田毛肚
鮮黃喉
美國安格斯優質肥牛
重慶耗兒魚
曉宇嫩牛肉
自製洛神花茶
2019-03-22 27 浏览
早幾日去咗尖沙咀呢間…叫#渝味曉宇重慶老火鍋,佢喺港島區有成三間分店,入面啲裝修擺設整得好靚、我去食嘅時候係午市、所以唔使排隊,好快就入席。呢度一定係食鴛鴦鍋,我叫咗個大骨滋補鍋,佢一定會跟返個麻辣大红鍋、一嚟到、嘩!睇落好似好辣咁!原來都唔講得少、我老公係食得辣的人、都覺得好辣,不過、相比起出面的麻辣火鍋🍲、佢呢度香好多好多、辣得好好味👍🏻,至於個滋補湯、個湯底好正、好濃郁、基本上滾完啲食物唔需要落任何調味料、已經好好味、仲可以食到食物原本的新鮮味道、所以我極力推薦大骨滋補鍋湯底。必食推介:鮮黃喉、一個字「爽」 曉宇嫩牛肉,夠入味 極品鵝腸,大條又乾淨 安格斯肥牛、入口即溶 黑豚腩肉,一d都唔鞋 服務:員工們都相當有禮及體貼、知道我的小孩吵鬧、特地送上糖果衞生:五粒星🌟
必食推介:鮮黃喉、一個字「爽」
曉宇嫩牛肉,夠入味
極品鵝腸,大條又乾淨
安格斯肥牛、入口即溶
黑豚腩肉,一d都唔鞋

衞生:五粒星🌟
2019-03-21 25 浏览
渝味曉宇在尖沙咀鬧市中營業,比想像中更要方便,當踏入餐廳門口,已經有一陣陣的火鍋香氣撲鼻而來,令我忍不住趕快完成點餐的程序,希望快點享受美食。職員服務十分快,當火鍋正在準備的時候,已經會為你送上糖水一碗,讓你能夠菜前滋潤,而且最貼心的是餐廳更為每位顧客準備了即棄圍裙,避免湯汁濺到衣服上,衛生之餘更是貼心。我點了麻辣及蕃茄魚頭兩種口味的湯底,使我有機會同時品嘗一個麻辣一個香甜的機會,以及在它的名牌「孝禹十味」中點了數個來作為我的火鍋配菜。當火鍋及其他火鍋料來到的時候,更是使我垂涎欲滴,特別是牛肉方面,它的肥牛油花比例均稱,輕輕放在鍋內稍灼便會出現半透明的油脂,非常吸引。味道方面,更是「牛味」十足,無論放在麻辣湯還是中間的蕃茄湯都是十分適合,牛肉的口感綿滑不韌,令人一試難忘。不得不提的是它的紅糖糍粑,使我感到十分的驚喜。以前我已嘗過其他地方的紅糖糍粑,都是一種令人覺得不能吃太多,太膩的感覺。但這裡竟然是一吃停不了,首先糍粑的口感外脆內軟,再加上它以蜜糖代替黑糖更是配合,甜而不膩,一試難忘。總括來說,餐廳的服務一流,不用出聲職員已經會留意到客人的需要,例如主動替我們加湯等等,而且食物方面更是

總括來說,餐廳的服務一流,不用出聲職員已經會留意到客人的需要,例如主動替我們加湯等等,而且食物方面更是超出預期般高,值得大家出去一試!

2019-03-20
2019-03-21 32 浏览
同幾個朋友去完尖沙咀行完街,係附近招牌見到間食重慶火鍋叫「渝味曉宇」重慶老火鍋,聽過其他朋友講過話好好食,但一直未有機會,咁岩今日啲朋友話唔想食放題韓燒個啲,就決定左要入黎食。一出𨋢,已經傳出陣陣既重慶火鍋味,未食已經覺得一定好食,因為啲味已經好吸引😂餐廳環境闊落,枱與枱之間有足夠既空間。黎到食重慶火鍋,一定要揀個辣湯底先配合到個主題架嘛,我地揀左蕃茄魚頭湯配普通辣湯底(有個朋友唔食得太辣,試唔到重慶辣湯,但都好夠味 好正!)坐低之後,送上左一碗木耳紅棗糖水,好清甜!飲完好想再飲多碗,不過要準備個胃食之後既野先!必點既餸菜一定要有紅糖糍粑、曉宇嫩牛肉、稻田毛肚、極品鵝腸同一渣洛神花茶。第一要介紹就係紅糖糍粑!金黃色糍粑,外脆內軟,煙un,口感一流,食完唔覺漏,食完一條仲會好想繼續食多幾條!另外,曉宇嫩牛肉,無論放係辣湯定蕃茄魚頭湯到都食到佢既鮮牛味,辣湯底仲會刺激埋個味蕾,十分刺激(就算點左普通辣湯,個辣都唔可以睇小,畢竟都係重慶辣度),而放係蕃茄魚頭湯到就可以食到牛肉同魚湯既鮮甜味,兩樣拍埋一齊好好食!仲有稻田毛肚,好大塊鋪左係冰既上面,一塊一塊咁鋪好左方便夾,而且放入去淥15秒就可

仲有稻田毛肚,好大塊鋪左係冰既上面,一塊一塊咁鋪好左方便夾,而且放入去淥15秒就可以夾上黎食,爽口!

而極品鵝腸,全程放左係普通辣湯到淥,佢都係屬快熟系列,而佢又唔會吸湯,所以都係配辣食,都係好爽口彈牙,食得出係好新鮮!

飲品我地點左洛神花茶,店員好細心幫我地斟落個杯到,山楂味都幾重,岩晒我,因為唔會比佢既甜度蓋過左佢既山楂味!
上次係灣仔分店食左一次,雖然唔係食得好辣,但感覺好正。今次黎到尖沙咀未夠鐘睇戲,一於同男朋友仔再去食多次!我地5點去到,可能未到食飯時間,人流唔算多,立即就可以入座,一路行啲香味就一路滲出來,真係未食先流哂口水呀!我地諗左陣,既然大家都唔係食到好辣就叫一個大骨滋補鴛鴦鍋配普通辣;配料方面就叫左槄田毛肚(全份)、曉宇嫩牛肉(全份)、極品鵝腸(全份)、重慶炸酥肉(全份)、現炸豆皮(全份)、美國安格斯優質肥牛(全份)美國安格斯優質肥牛(份)、蟹柳(半份)、唐生菜(半份)同埋自製羅漢果(兩杯)。紅棗雪耳糖水: 一坐低店員就會先送兩碗比客人食,口感清甜,開胃糖水正餘又可以先「下一下火」!大骨滋補鴛鴦鍋普通辣: 中間的一小部份就是大骨滋補湯,湯內真係有成條骨係度,加埋啲粟米,整個湯底非常香甜,配合各款配料都好夠味!至於普通辣既部分係一個大環形,湯內由不同調味香料同辣椒組成,對於唔係食得好辣既我地黎講,呢個辣度岩岩好,辣得好過癮之餘又唔會因為太辣而冇左食物本身既味道!鴛鴦鍋既好處就係我地整晚可以交替兩種味道咁食,辣到頂唔順時就食下大骨湯「過下冷河」,哈哈!自製羅漢果(杯): 開胃解辣之選,但建議可以

自製羅漢果(杯): 開胃解辣之選,但建議可以叫一渣,因為一人一杯絕對唔夠飲!
槄田毛肚(份): 別於一般牛柏葉,槄田毛肚的外表是淡黑色的,配合大骨湯或者辣湯都好爽口,必叫必試之選!
曉宇嫩牛肉(份): 這碟真的非叫不可,嫩牛肉非常鮮甜,配合辣湯能更能將味覺享受升級,保證令大家一試難忘~
極品鵝腸(份): 鵝腸彎彎曲曲,令到整條鵝腸由內到外都可以纏上不少辣味配料,從而吸收更多辣味,因此配合辣湯本身就能將辣味口感昇華。每食一條鵝腸都覺得辣得好過癮,正呀!
重慶炸酥肉(份):這是一個可以即食的小食,雖然不是火鍋配料,但製作也不求其!食落口會有淡淡辣味慢慢滲出,非常滋味既小食!不過建議真係要趁熱食先係最好味!
現炸豆皮(份):有別於一般火鍋店order炸魚皮/響鈴,現炸豆皮係兩者之上,食落口豆味就很香濃,個人建議這個配搭大骨湯來吃,甜味加上濃香豆味,認真不錯!
美國安格斯優質肥牛(份): 非常嫩滑,每一塊牛也充滿牛香,推介必叫之選!
蟹柳(半份): 粹純男朋友本身鐘意食蟹柳所以叫左半份滿足下佢既心願...哈哈!
唐生菜(半份): 食火鍋又點可以冇菜既呢? 唐生菜本身就好吸湯,配合大骨湯食落口甜甜地非常正。至於配搭辣湯的話,男朋友食完直頭辣到噴火,但佢話好過癮呢!
食左兩個鐘左右,我地辣得黎都好滿足,開開心心埋單走人去睇戲了,期望下次再食過呢!推介無論鐘唔鐘意食辣既朋友仔都一定要黎試下呢!
溫馨提示,order紙上寫有每樣食品建議烹煮時間,對於或者可能係新手既你地黎講記得留一張order紙比自己一路睇一路煮呀,哈哈!

2019-03-20 84 浏览
減吃澱粉質第五天(明天可正常進食了),朋友約一起吃晚飯,我們本推掉的,因不想自己戒口影響他人,告知友人後,他們說吃火鍋沒問題,但不想吃限時,我們已在尖沙咀,所以便去了 “渝味”吃,放假就放鬆點吃吧!這裡做得最細心的是,在食物旁邊注明灼的時間,不用擔心食物是否未煮熟!滋潤糖水空肚吃刺激食物擔心客人會傷胃,火鍋前先來滋養腸胃,細心。大骨滋補鍋 配 普通辣湯 $38/位這個配搭是上次與友人時吃過的,但這次點了普通辣,可以刺激食慾又合口味,紅蘿蔔與粟米甜腍,大骨煲至最後才吃掉。稻田毛肚$112爽脆煙韌,先吃不辣,後放辣煱湯灼熟,更惹味,沒漂白過的毛肚吃得安心,放心。鮮黃喉 $99最近愛上的食物,怎會不點他,辣吃加蔥粒麻油,有切痕更易咬開。極品鵝腸 $87這晚鵝腸很新鮮,最快給我們吃完是他。美國安格斯優質肥牛 $208牛肉是火鍋中不可缺少的,快熟,有牛味,腍帶咬口。曉宇嫩牛肉 $81手打香菜牛肉滑 $79這兩款必點的牛肉,有不同嫩滑,腍軟,同樣是牛肉,真是各有千秋。田園菜籃 $78 萵荀條 $33蔬菜只需兩樣必備的就可取高分數,新鮮與幼嫩,何需花巧。自製洛神花茶 $58/渣約4.5杯,降火、清熱

滋潤糖水

空肚吃刺激食物擔心客人會傷胃,火鍋前先來滋養腸胃,細心。

大骨滋補鍋 配 普通辣湯 $38/位

稻田毛肚$112

鮮黃喉 $99

極品鵝腸 $87

這晚鵝腸很新鮮,最快給我們吃完是他。

美國安格斯優質肥牛 $208

牛肉是火鍋中不可缺少的,快熟,有牛味,腍帶咬口。

曉宇嫩牛肉 $81
手打香菜牛肉滑 $79

田園菜籃 $78
萵荀條 $33

蔬菜只需兩樣必備的就可取高分數,新鮮與幼嫩,何需花巧。

自製洛神花茶 $58/渣

約4.5杯,降火、清熱、含花青素,酸甜度適中,解肉的膩口。
2019-03-17
  • 曉宇嫩牛肉 $81
  • 手打香菜牛肉滑 $79
  • 鮮黃喉 $99
  • 極品鵝腸 $87
  • 大骨滋補鍋 配 普通辣湯 $38/位
  • 滋潤糖水
2019-03-13 74 浏览
凍凍地既天氣 打邊爐就最好不過鐘意食辣?渝味曉宇重慶火鍋一定可以滿足到你平時食開小辣既我 就試左大骨滋補鍋配普通辣湯中間既大骨鍋好足料兩大舊紅蘿蔔半條粟米一大舊豬骨一粒大馬蹄好清甜可以見到側邊既辣湯好多辣椒🌶️仲變哂紅色🤣唔系講笑 真系幾辣!不過好正宗 辣到流汗都要繼續食其實上菜前 店員會送上一碗熱既糖水 等你暖下個胃 滋潤下先開始食辣呢到最大既好處!相信系客人可叫半份or一份既配料即使人數唔多 都唔洗擔心無胃試多啲款全晚我最推介既系 大刀牛肝店員好貼心提醒我 mix埋粒鵪鶉蛋先放落鍋牛肝好大塊好滑!口感系對比平時煲粥既豬 無咁粉!連平時唔會好食內臟既我 都覺得一定要推介😻😻第二就系嫩牛肉! 男朋友好鐘意食牛味濃郁仲要好滑身😋必叫之一其他配料就正正常常
凍凍地既天氣 打邊爐就最好不過

第二就系嫩牛肉! 男朋友好鐘意食
牛味濃郁仲要好滑身😋必叫之一

其他配料就正正常常

2019-03-09 58 浏览
今日lunch和同事來渝味曉宇打邊爐。任選湯底$38/位,好抵!未食, 店員先送來每人一碗糖水, 滋潤一下。我們選了鴛鴦鍋。鴛鴦鍋端上來時, 十分大鍋。中間的是蕃茄魚頭鍋,魚頭大個。圍著蕃茄魚頭鍋的是重慶辣湯的大骨滋補鍋,好多辣椒。同事喜歡麻辣。美國安格斯優質肥牛紅白紋理分明,在鍋裡滾一滾就可以吃啦!曉宇嫩牛肉,没有改錯名, 牛肉的確嫩滑。鮮黃喉是重慶火鍋中必食的一種食物, 十分爽脆~稻田毛肚在鍋中滾15秋秒即可食用,脆爽多汁。曉宇苕粉煙韌,最好放入重慶辣湯鍋,吸收辣味精華,吃時感到刺激。重慶炸酥肉可即食,脆口。亦可以放入麻辣鍋底燙一燙來吃。打邊爐怎可以不叫飲品呢!?要了自製洛神花茶來解辣。Lunch time來渝味曉宇打邊爐的確是一個好地方

未食, 店員先送來每人一碗糖水, 滋潤一下。

美國安格斯優質肥牛紅白紋理分明,在鍋裡滾一滾就可以吃啦!

曉宇嫩牛肉,没有改錯名, 牛肉的確嫩滑。

鮮黃喉是重慶火鍋中必食的一種食物, 十分爽脆~

稻田毛肚在鍋中滾15秋秒即可食用,脆爽多汁。

重慶炸酥肉可即食,脆口。亦可以放入麻辣鍋底燙一燙來吃。

打邊爐怎可以不叫飲品呢!?要了自製洛神花茶來解辣。

Lunch time來渝味曉宇打邊爐的確是一個好地方
2019-03-09 2162 浏览
雖然天氣反覆,但係仍然無阻我喜歡食火鍋嘅心。火鍋之中,最喜歡麻辣湯底。同朋友試咗一間重慶火鍋,據聞在國內有好多分店,榮登《舌尖上的中國2》唯一推介嘅正宗重慶老火鍋 — 「渝味曉宇」。餐廳裝修好光猛,落地玻璃滲進日光,感覺唔錯,而且一進餐廳就聞到濃烈嘅辣椒味道,感覺好地道。山珍菌湯鍋$38一位湯底方面話,我哋選擇咗鴛鴦,第一次食實在怕太辣頂唔順。鴛鴦鍋底同我哋平時嘅唔同,係一個小圈和大圈組成,小圈就係清湯,外圈大圓圈就係麻辣湯底。稻田毛肚$112係未經漂白嘅牛柏葉,望落相當新鮮同厚身,淥幾十秒啱啱好,口感一流,超級爽脆,而且仲可以吸收湯底嘅味道!鮮黃喉$99餐廳除咗一般大眾化嘅選擇,仲有我好鍾意食嘅黃喉,即係豬主動脈,而每頭豬只有60至70 cm黃喉可食用。如果要處理黃喉,其實工作都好繁複,要洗、切、去膜多個工序先可以做火鍋料。好鍾意佢夠爽口,同埋只需要滾幾下,好快就食得。翻滾幾下,口感爽脆,唔係咁多地方食到架。大刀牛肝 $89個人幾鍾意食豬潤,不過第一次食牛潤,師傅將牛肝切成得幾薄,拌勻蛋黃後下鍋,唔需要滾太耐時間,食落都有啲似滑牛,又有潤嘅粉口感。曉宇嫩牛肉$81打邊爐一定要有牛肉,

山珍菌湯鍋$38一位

稻田毛肚$112

鮮黃喉$99

大刀牛肝 $89

曉宇嫩牛肉$81
打邊爐一定要有牛肉,啲牛肉係本地嘅牛肉,鍾意嫩口嘅,可以滾十幾秒就夠啦,超嫩滑。

美國安格斯優質肥牛 $208
安格斯牛在外觀上油花好靚亦有油香。牛肉雪花紋好靚,油脂和肉質口感平均,嫩中帶有少許咬口,肉質與脂肪比例均勻味道極佳,十分有口感。

2019-02-24 113 浏览
[渝味曉宇]新年就是要任性,放假偶然就瘋狂下吧!呢日冇心血來潮,下晝竟然想打邊爐!而男友竟然批准見午市有8折,所以就黎呢間想食左好耐嘅餐廳喇!佢主打係四川辣鍋。同少數火鍋店一樣,餐廳有準備圍裙,就避免整污糟我地d靚衫啦首先店員會先上一個紅棗雪耳糖水先,清清地甜甜地。火鍋湯底 $38/位 - 我地就點左重慶辣湯拼大骨滋補湯 。見到咁紅咁多辣椒就知,係辣得勁爽!辣到咀仔都腫埋係無可避免,但又不至於嗆喉果隻咁。而大骨湯,湯底直情係熬到奶白色,可想而言之佢有幾濃,睇落個湯底好細但其實好深,裡面仲有一大條豬骨(唔記得左影添)枱上都會有提供埋醬汁,但係個鍋底基本上都好夠味所以都唔使點任何醬汁嘅。重慶炸蘇肉 $60 - 香口酥脆,係必點小食!紅糖糍粑 $69 - 聽講係重慶火鍋另一款必點小食,質感類似係白色年糕,煙煙韌韌,又有小小甜,不錯!餐牌上好貼心地,每款都會寫明煮幾耐食得。現炸豆皮 $59 - 真係新鮮即炸,上枱仲係熱辣辣嘅,用黎打邊爐仲可以吸哂麻辣湯底精華美國安格斯肥牛 $208 - 牛味濃,而且油脂分佈得幾均勻曉宇嫩牛 $81 - 相對牛味冇安格斯嘅重,但真係極嫩滑!鵝腸 $87 - 鵝腸
[渝味曉宇]
新年就是要任性,放假偶然就瘋狂下吧!
呢日冇心血來潮,下晝竟然想打邊爐!而男友竟然批准

同少數火鍋店一樣,餐廳有準備圍裙,就避免整污糟我地d靚衫啦

首先店員會先上一個紅棗雪耳糖水先,清清地甜甜地。

重慶炸蘇肉 $60 - 香口酥脆,係必點小食!

餐牌上好貼心地,每款都會寫明煮幾耐食得。

美國安格斯肥牛 $208 - 牛味濃,而且油脂分佈得幾均勻

曉宇嫩牛 $81 - 相對牛味冇安格斯嘅重,但真係極嫩滑!

鵝腸 $87 - 鵝腸有用冰鎮,時間需要掌握得恰當,一般7-10秒內要拎起先可以保持口感爽脆,幾新鮮!

食物質素中上,價格都唔算太高,環境幾舒適之餘仲有景睇添,值得一黎!

今晚和朋友一起在渝味曉宇打邊爐,點了肥牛,羊肉卷,蝦滑,墨魚滑,腐竹,金針菇,嫩牛肉,油麥菜,土豆,還有招牌的小魚,黃喉和牛肚。食物還算新鮮,不過分量偏少。鍋底點了骨頭鴛鴦,哇……豬骨湯只有一根豬骨,沒什麼鮮味……重慶辣湯很油很辣不太健康……喝的青島扎啤感覺卻很淡。總得來說很一般價格偏貴……和朋友四個人一共花費1700多……只有兩個鐘必須吃完,還沒吃完老闆已經過來收盤子趕客了。心裡想1700多不是來吃車仔麵,竟然被趕客……在香港其他餐廳從來沒經歷過……應該不敢再去光顧了……
肥牛和羊肉卷
2019-02-15