2018-10-26 103 浏览
可以打電話去預約十分之方便而且臨去前會有STAFF打電話提醒好好服務呀去到間餐廳覺得排氣抽風做得好唔覺好勁陣味首先我地點左個麻辣湯底個色非常鮮紅見到都流曬口水中間有一個鍋係唔辣的可以舒緩下條利醬料十分齊全可以自己配搭十分方便而且每人有一張餐圍巾以為整烏糟件衫好體貼根據自己喜好選擇自己喜歡的材料每碟 啲啲色色而且好多選擇一D都唔悶材料方面好新鮮肥牛好新鮮食到停唔到口再ENCORE好正呢個糖糍粑一定要叫 之前去成都都有試過呢度都整得好好食
可以打電話去預約

一定要叫 之前去成都
都有試過
呢度都整得好好食
2018-10-26 243 浏览
最近返工車程遠咗,約朋友吃飯也只可約大家中途站 ~ 尖沙咀。 朋友一知道約在尖沙咀,第一時間就要去"渝味曉宇"。 因為她上次去吃完,就一食難忘那美味。 既然知道有美食,我當然也即打電話去訂枱。 雖然全幢大廈也有很多間餐廳,但電梯闊敞又快,不用太多時間就直達19樓。 一打開電梯門就看見門口放置了蕎麥茶,方便等位時飲用。 也放了些糖果,等客人吃完火鍋後sweet sweet ,夠細心。免費送上雪耳糖水,在食辣鍋前暖一暖胃。新鮮即炸,外層酥脆味帶麻辣,麻辣味慢慢滲出。稻田毛肚曉宇嫩牛肉,肉質十分嫩滑。識食一定要鮮黃喉,脆脆質感,超正。美國安格斯肥牛,雲石牛脂分佈平均,滾一滾肉仍帶微微粉紅色極品鵝腸,極爽脆好濃香大骨滋補鴛鴦鍋洛神花茶酸酸微甜,既可開胃又可消滯。

免費送上雪耳糖水,在食辣鍋前暖一暖胃。
紅棗雪耳糖水

新鮮即炸,外層酥脆味帶麻辣,麻辣味慢慢滲出。
重慶炸酥肉

稻田毛肚

曉宇嫩牛肉,肉質十分嫩滑。
曉宇嫩牛肉

識食一定要鮮黃喉,脆脆質感,超正。
鮮黃喉

美國安格斯肥牛,雲石牛脂分佈平均,滾一滾肉仍帶微微粉紅色

極品鵝腸,極爽脆
鵝腸

好濃香大骨滋補鴛鴦鍋
大骨滋補鍋配普通辣湯

洛神花茶酸酸微甜,既可開胃又可消滯。
紅棗雪耳糖水
重慶炸酥肉
鵝腸
大骨滋補鍋配普通辣湯
2018-10-24 1906 浏览
「舌尖上的中國」名作生招牌異常響亮,由中國一直開分店開至香港。其實大陸也有很多不同特色的火鍋老店,但重慶有名而又開到香港的卻不多。點了鴛鴦鍋,大骨滋補湯拼重慶火鍋,畢竟我們沒信心可以用重慶火鍋從頭吃到尾,結果果真如此,吃到汗如雨下,吃到鼻嘴發麻也未吃完已投降,辣得過癮。第一次食,點了一些打邊爐必吃的食物:曉宇嫩牛肉個人比較喜歡吃滑牛肉,不用怕煮過時而變硬,入口滑嫩。美國安格斯優質肥牛男朋友比較喜歡肥牛,說質感彈牙有韌性,有嚼勁牛味足。稻田牛肚極爽口,有點像牛柏葉口感,不過更薄更爽。重慶耗兒魚不知道是哪種魚,肉質緊緻結實,咬下鮮甜無骨,重點是豬骨湯硬生生被我們熬成魚湯,鮮味十足。韮菜豬肉水餃水餃皮不算薄,煮熟皮滑入口餡料不算多,不過價錢較平,一份八件也算划算。皇帝菜、海白菜蔬菜乾淨清新,入口爽甜,建議別下在辣湯內,否則吸附湯底必受不了。曉宇苕粉因每條又寬又硬,需要下湯幾秒燙軟再丢在柵籃內,避免撈不到後黏底。入口煙韌彈牙,清湯辣湯也合適。自家製洛神花茶記得要點凍茶,一邊吃辣鍋一邊喝著解辣,滿爽。整體來說不錯,上菜快速,乾淨衛生,重點是每樣也可半份半份點,對於兩人檔是福音,可以吃多幾款嘗鮮。

第一次食,點了一些打邊爐必吃的食物:

曉宇嫩牛肉

個人比較喜歡吃滑牛肉,不用怕煮過時而變硬,入口滑嫩。

美國安格斯優質肥牛

男朋友比較喜歡肥牛,說質感彈牙有韌性,有嚼勁牛味足。

稻田牛肚

極爽口,有點像牛柏葉口感,不過更薄更爽。

重慶耗兒魚

韮菜豬肉水餃

皇帝菜、海白菜

自家製洛神花茶
記得要點凍茶,一邊吃辣鍋一邊喝著解辣,滿爽。

• 重慶耗兒魚
  • 曉宇嫰牛肉
2018-10-24 108 浏览
放工約左情侶朋友一齊去食麻辣火鍋,又揀返渝味曉宇食極唔厭今次唔同啲 叫左個重慶麻辣之前都唔敢食太辣,今晚嘗試重慶麻辣加大骨滋補湯配料都係叫哂中意食既毛肚同魚(每款叫左兩碟)真係每次黎都會叫毛肚好爽口 配埋麻辣湯 牛味加辣味 真夾!魚耗兒好滑,又冇咩骨岩哂我食 每人都有兩條,冇介紹錯當然唔小得再叫肥牛,佢地既大份牛看似好小,但其實都幾大份兩位女士食唔哂,留哂比男士食呢兩款亦係我必食既火鍋配料-黃喉和鵝腸每樣滾15秒已經好爽好好味加埋辣湯索哂啲辣味正之後打邊爐又離唔開丸同牛肉滑蝦滑仲叫左滑牛,但開始已經好辣,個個都往豬骨湯食呢個重慶辣真係辣左啲,但比較岩口味,因為唔止辣 比普通辣還香食得辣既可以叫重慶辣菜和薯粉都時食豬骨湯,好甜好好味,呢間既豬骨湯亦是我最中意食的,湯底真係好甜好夠味,唔會覺得單調放哂啲菜去索湯甜上加甜四個人都算食得多野但麻辣火鍋呢啲真係食極唔厭
放工約左情侶朋友一齊去食麻辣火鍋,又揀返渝味曉宇
食極唔厭

今次唔同啲 叫左個重慶麻辣
之前都唔敢食太辣,今晚嘗試重慶麻辣加大骨滋補湯
配料都係叫哂中意食既毛肚同魚(每款叫左兩碟
)真係每次黎都會叫

毛肚好爽口 配埋麻辣湯 牛味加辣味 真夾!

魚耗兒好滑,又冇咩骨
岩哂我食 每人都有兩條,冇介紹錯

當然唔小得再叫肥牛,佢地既大份牛看似好小,但其實都幾大份
兩位女士食唔哂,留哂比男士食

呢兩款亦係我必食既火鍋配料-黃喉和鵝腸
每樣滾15秒已經好爽好好味
加埋辣湯索哂啲辣味

之後打邊爐又離唔開丸同牛肉滑蝦滑

仲叫左滑牛,但開始已經好辣,個個都往豬骨湯食
食得辣既可以叫重慶辣

• 曉宇嫩牛肉
  • 功夫萵筍片
  • 大刀牛肝
2018-10-24 86 浏览
成日喺電視同社交平台見到呢間火鍋嘅九古格重慶火鍋,好吸引,期待左好耐終於可以黎食~餐廳喺isquare 附近嘅太子集團中心,地點超級方便。餐廳環境開揚,通風都唔錯。每個座位仲有一塊即棄圍裙,唔駛驚辣汁彈到啲衫,認真點心!湯底有3款辣湯,九宮格,普通辣同埋重慶辣。最終我地怕太辣,都喺叫左鴛鴦鍋🙈。中間唔辣嘅湯底選擇左大骨滋補湯,外面叫左重慶辣湯。 打開Menu 嘅第一頁我即刻心心眼! 好多都係我最中意食嘅內臟配料同埋重慶火鍋先會出現嘅食物~! 點左大刀牛肝,稻田毛肚,極品鵝腸,鮮黃喉,紅糖糍粑同埋美國安格斯優質肥牛。雖然有半份選擇,但我地太餓,每款都叫左一份~ 😋個鍋一上枱果種重慶辣嘅香味好有氣勢~個鍋好大個,外圈喺滿滿嘅辣椒嘅重慶辣湯,內圈喺有豬骨,粟米同紅蘿嘅大骨補湯。配料真係新鮮度100分! menu上有建議每款配料需要嘅時間~ 首先喺鮮黃喉,滾分鐘。真係好爽脆! 仲要一絲嘅豬腥味都冇~ 大刀肝要3分鐘,又大又薄身嘅一片牛肝食落好滑,似嫩滑牛肉嘅質感但有肝臟嘅香味! 就算滾耐左少少都唔會鞋身。係我食過最正嘅牛肝。稻田毛肚喺類似平時食嘅黑柏葉,但薄身好多。只需15秒就食得,完全係爽脆

稻田毛肚喺類似平時食嘅黑柏葉,但薄身好多。只需15秒就食得,完全係爽脆嘅口感,冇諗過可以咁薄咁脆~

鵝腸好新鮮,清理得好干淨,完全冇騷味。1分鐘就食得。鵝腸夠晒薄,又大條,唔會滾完搵唔番 😆 鵝腸係我嘅至愛,呢碟我比100分!

打邊爐最重要嘅配料當然唔少得肥牛~淨係睇賣相已經不得了。每片肥牛又大又厚,脂肪分佈均勻。 口感絕對比美和牛。

最後一定要食麻辣湯必配嘅糍粑,解解辣。 麻薯外脆內軟。我好鍾意佢嘅糖漿, 唔會太甜但好香。咬每一啖糍粑都想再沾多啲嘅糖漿!

飲品方面,佢哋嘅落神花茶係自家製嘅。增添少少山渣嘅味道, 飲完解辣又開胃~

呢餐多重慶火鍋食得非常滿足,好少每道配料都可以咁新鮮美味。 staff嘅服務都非常快手同有禮貌。 極力推介~我下次都會再同朋友黎!
2018-10-23 87 浏览
見到咁多好評既火鍋店,連唔係食得太辣既我都要同朋友去試下,而家一年365日都可以火鍋。這家店其中一個特色係九宮格鍋,即係有九個不同湯,一次過試唔同辣,但由於我同朋友都志在試下,唔敢太辣,都係揀雙拼算麻辣其實係會愈食愈有甜味,最正係有豬腦,可吸哂啲湯,雖然今次既腦有些血管未清哂,但整體還可以另外不得不提是每位食客都有圍裙,可防止湯汁淺到衫上,這也不是每間火鍋店都有做到的細心位,所以值得一讚,這店長期好多人食,下次都一定要訂枱!

雙拼鍋
豬腦不是太鮮
2018-10-07
雙拼鍋
2018-10-23 71 浏览
呢日放工男朋友竟然話要帶我尼食重慶麻辣火鍋,本身我以為佢指雞煲,冇諗過原來真係正宗既麻辣火鍋。渝味曉宇係香港有幾間分店,尖沙咀呢間就係北京道,離MTR 行2-3分鐘就到啦,位置幾方便。等左大概5分鐘就有位坐啦。餐廳空間感十足,坐滿都唔算好逼。雖然枱面唔大,勝在隔離有架餐車可以放晒D火鍋料。仲貼心比埋置物籃我地擺手袋。窗邊位置仲望到對面海,景觀唔錯。火鍋配菜選擇好多,仲會寫埋要碌幾耐,呢樣幾好。點菜之後送左一碗雪耳糖水,滋潤一下先。墊枱紙有教點樣混醬最好食。仲有布圍裙比我地著住,唔洗驚湯汁整污糟件衫!湯底終於尼喇,佔左3分2張枱,睇到D辣椒都怕怕。美國安格斯優質肥牛唔好睇好似好少咁,肥牛都好大塊,牛味重。鮮黃喉,毛肚,鵝腸,嫩牛肉,牛肝各樣都有中高質素,睇尼餐廳對食材既處理都有一套。仲有辣粉比嗜辣朋友點尼食。蠔肉好大隻,碌完都唔會縮得好緊要,夠晒新鮮。韭菜豬肉餃size 適中,皮唔算好薄,所以冇咁易穿,肉同菜既比例5050, 好味。大合照,不得不提既係佢地既洛神花茶,同出面飲開既唔同, 有少少甘味,應該好足料。

渝味曉宇係香港有幾間分店,
等左大概5分鐘就有位坐啦。
餐廳空間感十足,坐滿都唔算好逼。

雖然枱面唔大,
勝在隔離有架餐車可以放晒D火鍋料。
仲貼心比埋置物籃我地擺手袋。

窗邊位置仲望到對面海,
景觀唔錯。

火鍋配菜選擇好多,仲會寫埋要碌幾耐,呢樣幾好。

點菜之後送左一碗雪耳糖水,滋潤一下先。

墊枱紙有教點樣混醬最好食。

仲有布圍裙比我地著住,唔洗驚湯汁整污糟件衫!
湯底終於尼喇,佔左3分2張枱,
睇到D辣椒都怕怕。
美國安格斯優質肥牛
唔好睇好似好少咁,肥牛都好大塊,
牛味重。

鮮黃喉,毛肚,鵝腸,嫩牛肉,牛肝
各樣都有中高質素,
睇尼餐廳對食材既處理都有一套。
仲有辣粉比嗜辣朋友點尼食。

蠔肉好大隻,碌完都唔會縮得好緊要,
夠晒新鮮。
韭菜豬肉餃size 適中,
皮唔算好薄,所以冇咁易穿,
肉同菜既比例5050, 好味。
大合照,不得不提既係佢地既洛神花茶,
同出面飲開既唔同, 有少少甘味,
應該好足料。
2018-10-15
2018-10-22 90 浏览
有咩好得過食正野?當然就係食多一次啦!自從上次係灣仔食完渝味之後,內心一直都好掛念佢麻辣湯底同地道火鍋料。所以點都要食多次「重慶第一」嘅火鍋。今次轉戰尖沙咀店!不出我所料,晚市果然好多人,我當然一早訂咗位啦!如果唔係walk-in就有排等。再黎當然要食試下新嘢!今次就叫了大骨滋補鴛鴦鍋湯配。上次魚湯就鮮甜美味,今次湯底則味道濃郁,有另一番風味!同上次一樣,當然要食返碗雲耳糖水潤一潤啦!安格斯肥牛依舊高質。切得十分整齊外,肉質上乘,唔會有過多脂肪,入口即溶喔!今次試試上次無食嘅毛肚,話曬都係「孝禹十味」之一。按餐牌指示,輕輕滾15秒就可以食!既有口感亦有質感😋苕粉煙煙韌韌,可以當主食吃,起碼要食兩三條!紅糖糍粑糍粑外層香脆,沾滿紅糖食十分滋味,有種好療癒嘅感覺!可一可再,期待下次再黎過😆

同上次一樣,當然要食返碗雲耳糖水潤一潤啦!

苕粉
煙煙韌韌,可以當主食吃,起碼要食兩三條!

紅糖糍粑
糍粑外層香脆,沾滿紅糖食十分滋味,有種好療癒嘅感覺!

可一可再,期待下次再黎過😆
  • 鮮黃喉
  • 極品鵝腸
  • 洛神花茶
  • 紅糖糍粑
  • 毛肚
2018-10-21 77 浏览
今日突然好想食麻辣鍋,就上openrice搵到間幾近又就腳嘅麻辣鍋。一入到餐廳已經覺得場面好熱鬧,差唔多坐滿晒人,亦都有好香嘅辣味。見到佢有得揀雙拼,九宮格,既然有朋友唔食得辣,就梗係揀雙拼啦。佢有一個大鍋係極辣,再加一個小鍋係清湯。撈下佢個辣鍋邊,已經見到有好多好多辣椒,仲有一個辣𥖁。未見過咁多辣椒嘅我真係嚇一嚇。而中間嘅牛骨湯底都幾香,又好足料。我地叫左碟安格斯牛肉。一上枱就見到碟牛有幾多雪花有幾正,扔入鍋入面都好快熟,差唔多廿幾30秒就食得。又嗌左一碟滑牛,真係滑都嚇親我,好似墨魚滑咁。不得不提個厚薯粉,好吸辣,又滑又彈牙。個洛神花茶都唔錯,有少少似酸梅湯嘅味,食麻辣火鍋嘅時候啱啱好可以解辣,又唔會太甜,啱晒怕肥嘅我。不得不提個甜嘅小食,佢個糖漿好好味,質感又特別,係我食到飽嘅時候食一條就啱啱好。總括黎講呢間麻辣火鍋店真係好好食,地方闊落又服務週到。餐牌上面仲寫晒每樣野要淥幾奈,唔怕太生太熟。有機會一定要再食呀!
有朋友食過話呢間渝味曉宇係正宗重慶火鍋黎,重要幾好食,不過記得叫我一定要食得辣先好去 ! 咁我咪去挑戰下...哈哈.....黎到餐廳,就被安排坐係一個窗邊位,位於19樓既佢,咁岩對外環境已經無其他好高既大廈遮擋個景,面向住維港既佢,竟然有少少海景可以睇到,都真係有少少驚喜架 ~ ( 當晚入坐個時間大約1830,重咁岩可以望到個天慢慢變色添 ~ )望望枱面,感覺所有野都幾整齊又乾淨,餐廳會係客人入座之後,都比每位客人一碗暖暖,既滋潤又開胃既冰糖燉雪耳紅棗糖水,呢碗野都真係幾滋潤又好飲架 ! 如果朋友未到,慢慢食住呢碗野等,個感覺都真係幾好 係等緊上菜同湯底黎到既同時,客人可以著上呢條圍裙先,雖然薄薄地既佢好似冇咩作用,不過佢係吸油架,只係一次性用既 ! 所以如果一陣D汁 / 湯底彈落身上,咁都起碼有少少野可以擋一擋嘛 !食野未到之前,飲啖呢杯微凍既自家製既洛神花茶先,味道比較酸,不過酸酸甜甜既佢會令你比較開胃,甚至可以幫你一陣解少少辣添架 !係食火鍋配料之前,今晚我都揀左一款比較有特式既小食,佢係可以即食既紅糖糍粑 $69,份量對二人黎講都幾多,而且每條糍粑都幾大條啦呢款其實係重慶特式小

呢款其實係重慶特式小食之一,口感非常煙韌,但食落又唔會太痴牙,亦唔會覺得好難消化,紅糖醬既配合下,甜甜地,令本身比較平淡,米味比較重既糍粑加添味道 ; 不過整體黎講,3-4 人分享比較適合,份量安排上會比較好 ; 未食過既絕對值得一試

黎得到食重慶火鍋,無理由唔食辣啦!不過呢度直頭係無得你唔食辣!辣果方面,就只有普通辣湯 及 重慶辣湯,今晚,我就只叫左一個普通辣湯,就係上圖既呢個了,好彩無叫重慶辣湯啫。。。

中間果個細鍋,就可以揀一個唔辣既,今晚我就揀左蕃茄魚頭湯,味道鮮甜,有多件蕃茄,一個大魚頭件及一大棵芫茜,係今晚呢一餐既清泉

今晚叫左好多野食!再搶眼既當然係個湯底啦!望到都覺得辣!其他就有幾款唔同既配料,當中有美國安格斯優質肥牛,稻田毛肚,極品鵝腸,曉宇嫩牛肉及現炸豆皮

有幾款食物都係比較少見,比較有傳統中國火鍋特色味道既,整體味道及份量都唔錯,兩個人分享食用非常適合

當中特別想介紹嘅,就有呢個稻田毛肚,網絡大大塊嘅佢,感覺其實有啲似係酒樓食既黑牛柏葉 ; 冷冰冰,用冰塊盛載住既佢,感覺有啲似刺身,但係𤆥熟之後,口感非常爽口,如果將佢放落麻辣湯底,就完全吸收晒辣嘅味道,絕對值得一試,好爽架!

而美國安格斯優質肥牛既質素都好唔錯,牛味好重,入口即溶,完全食到佢嘅質感,放落麻辣湯底果邊食,真係好正!食到頭皮都出煙呀!

因為當晚可以即時安排入座,所以都無留意到原來餐廳門口有呢D飲品同小吃比客人,可以係等位既時候享用,其實呢個咁既安排同供應,係中國內地一D比較大型既餐廳都會咁做,而香港就比較少有呢D咁既OFFER,所以都有加分既點 ; 同時,餐廳都有提供薄荷糖比客人用餐後食用,可以稍為清除少少重口味,都幾細心架 ~

總結係,如果我要食一個正宗既重慶火鍋,不論環境,價錢,味道,服務,呢間將會係我既不二之選,因為都真係幾貼近正宗既重慶麻辣火鍋 !
2018-10-14 544 浏览
朋友上個月約食飯,等我去完旅行,延至昨晚至見面才食,地點她預訂的,菜單她也預訂了,因我們遲到,不夠食便到我們發辧。單看餐牌便發現店主的細心,每種食品下都注明烹煮時間,不會因不熟或過煮而煩惱,開餐前也給客人預備了圍裙,而且在用餐前給我們先食紅棗雪耳糖水,慎防客人因進食麻辣引起胃部不適及滋潤一下,糖水起點點膠質,不太甜,可以餐後補多碗更好。(真是貪心)其實地點也方便找到,尖沙咀地鐵C1或E出口北京道方向走2-3分鐘,途經太子珠寶鍾錶地舖,轉入亞士厘道(向九龍公園方向)走10秒便是大廈入口。重慶辣湯 + 大骨滋補鍋重慶的麻辣的確又麻又辣,要加點麻油在醬油內中和一點點,食落更合我的口味,如食得辣的朋友,不要錯過,因朋友食得很滋味。她說中間的湯底是食了數次後覺得最好味的,湯底內有豬桶骨的肉味與蔬菜的甜,在辣中找到清甜的味道,是她配搭得好。自製洛神花茶 $58飲落有點像酸梅湯,甜甜酸酸,比起酸梅湯更健康。萵筍條(1分鐘)$33跟指示灼的時間,厚厚的萵筍剛熟,爽又脆。 田園蔬菜籃(3分鐘)$82 籃內的蔬菜很新鮮,好像只有3種蔬菜,其實埋藏了菜心與菠菜在底下,蔬菜幼嫩,甜呀!曉宇苕粉(5分鐘) $5

重慶辣湯 + 大骨滋補鍋

自製洛神花茶 $58
飲落有點像酸梅湯,甜甜酸酸,比起酸梅湯更健康。

萵筍條(1分鐘)$33
跟指示灼的時間,厚厚的萵筍剛熟,爽又脆。
田園蔬菜籃(3分鐘)$82
曉宇苕粉(5分鐘) $51
粉條有一吋的闊,灼熟後,轉為透明顏色及變軟身,放在重慶麻辣火鍋那邊燙煮,每口都滲出麻辣味道,放在大骨湯那邊也吸了濃湯的美味,這個苕粉也頗不錯,食得過。

美國安格斯肥牛 (5-10秒) $208
雪花牛,就算灼過火也不會太韌,何況只灼至剛熟,腍之餘也有咬口。

手打香菜牛肉滑 (5分鐘) $79
在外面店鋪很少食到手,這樣手打的牛肉。
真是淋之餘又嫩滑,加上芫茜蔥的香味牛肉味,真有點像蒸牛肉球的滑嫩。

曉宇嫩牛肉(3分鐘) $81
為何牛肉可以這樣腍? 到低是牛的那個位置,一陣子大家便把他食完。是否灼的時間剛好的關係?

手打四寶丸(5分鐘) $119
我專門選擇較白的丸丸來試,是墨魚丸彈牙。魚滑,沒有腥味, 爽彈。其實牛肉丸比更加腍與好味,因為加了陳皮粒,微微的香在牛丸中散發。

稻田毛肚(15秒) $112
侍應姐姐說這是牛肚的第三層,即是牛柏葉啊,原裝的很大塊。灼得過時會縮細的, 所以記得15秒已足夠, 有咬口的爽脆。

鮮黃喉 (2分鐘) $ 99
友人說是豬牛等家畜的大血管,為主動脈,又稱心管。灼熟後顏色變深了點點,縮小了點點,非常爽脆,本身沒甚麼味道,放在重慶麻辣那邊灼熟,好好味呢。
極品鵝腸(1分鐘) $87
鵝腸新鮮爽脆,不是不好味,但相比下,黃喉更加吸引我。

重慶耗兒魚(10分鐘) $79
期待嘗試它的味道,因為從來未食過,灼熟的魚肉不會散開,咬落去肉是紮實Q彈,不會像其他魚肉咬落去散開,骨也不多,朋友很喜歡食。
2018-10-09
  • 手打香菜牛肉滑
  • 曉宇嫩牛肉
  • 手打四寶丸
2018-10-13 95 浏览
最近天氣有d涼,想食d麻辣火鍋 暖暖胃🌶朋友就帶左我去呢間好有人氣既 渝味嘵宇重慶火鍋。呢間真係好多人食,上到去已經全部full哂,要等一陣先有位。未入到去已經聞到好香又刺鼻既麻辣味,好想快d食。🤤湯底又好幾款揀,出名既九宮格麻辣鍋。我地怕太辣頂唔順,都係叫個鴛鴦湯底穩陣啲!😝😝大骨滋補湯 配 普通麻辣湯🌶一黎度,已經被紅紅橙橙既麻辣湯吸引住!望到都夠哂惹味呀!好彩揀左普通辣🌶已經夠哂辣,辣得黎又好開胃,好香。唔係得個辣字。🌶🤤大骨滋補湯🤤好足料。有兩大舊豬骨,仲有紅蘿蔔粟米,個湯底濃得黎又帶點甜!😋又不會油膩!呢度有好多款出面少食到既火鍋料,都幾特別!鮮黃喉 🐂 即係大血管既部位。食落似鵝腸既味道,但就更韌度爽口!更好味。再配埋麻辣湯,真係好惹味!曉宇嫩牛肉 😬牛肉好有鮮牛味。肉質嫩滑同厚身。所以食落好有嚼勁。唔洗滾好耐就食得。鵝腸🦆 大大條,淥熟左唔會縮到好細!口感好爽口彈牙。不會有陣腥味。不錯呀!😋重慶耗兒魚🐟呢種魚我都係第一次食。覺得又幾特別!佢肉質係比較結實不怕淥熟左會散哂。食落又好滑同鮮味啲!好鐘意食😝😝🐂安格斯肥牛😛大大碟,肥瘦適中既肥牛。食落好夠牛味,嫩肉!🤤比鮮牛肉更
最近天氣有d涼,想食d麻辣火鍋 暖暖胃🌶
朋友就帶左我去呢間好有人氣既 渝味嘵宇重慶火鍋
未入到去已經聞到好香又刺鼻既麻辣味,好想快d食。🤤

湯底又好幾款揀,出名既九宮格麻辣鍋。
我地怕太辣頂唔順,都係叫個鴛鴦湯底穩陣啲!😝😝

大骨滋補湯 配 普通麻辣湯🌶

又不會油膩!

呢度有好多款出面少食到既火鍋料,都幾特別!

鮮黃喉 🐂 即係大血管既部位。
食落似鵝腸既味道,但就更韌度爽口!更好味。
再配埋麻辣湯,真係好惹味!

曉宇嫩牛肉 😬牛肉好有鮮牛味。
肉質嫩滑同厚身。所以食落好有嚼勁。
唔洗滾好耐就食得。

鵝腸🦆 大大條,淥熟左唔會縮到好細!
口感好爽口彈牙。不會有陣腥味。不錯呀!😋

重慶耗兒魚🐟

呢種魚我都係第一次食。覺得又幾特別!

🐂安格斯肥牛😛

大大碟,肥瘦適中既肥牛。食落好夠牛味,嫩肉!🤤比鮮牛肉更滑更好味!

曉宇苕粉! 麻辣湯底點可以少得苕粉!

淥到佢腍哂,索哂個湯底精華!!超惹味!…🌶🌶

食到都幾辣,餐廳送左雲耳糖水我地飲。好清甜又解辣,真係岩哂呀!

仲叫左健康既洛神花茶,解辣。少少甜甜地,好清新,正呀!

2018-10-12 236 浏览
呢間係重慶火鍋五十強, 老闆亦上過電視節目"舌尖上的中國2", 咁樣牌頭又點會唔客似雲來?!好彩一早訂好位, 黎到時都差唔多全場爆滿先選好湯底, 有鴛鴦鍋, 今次試下蕃茄魚頭鍋, 真係有半個魚頭比你, 食埋唔好浪費落埋其他火鍋配料先, 當然要係呢個孝禹十味當中選幾款啦枱前放好靚食具, 另有麻油, 蒜泥, 蔥粒, 醬油及醋比客人自行調味, 著好圍裙就預備等食!未食火鍋前, 侍應先送上呢碗冰糖雪耳糖水, 目的係食辣前先滋潤一下, 好貼心喎!轉眼間, 火鍋食材已經好快擺滿枱啦稻田毛肚 ($112) - 即係黑牛栢葉, 唔經漂白過程, 樣子雖然唔太討好, 但更保留原味只需15秒就食得, 爽脆口感!大刀牛肝 ($89) - 切得都幾大塊的牛肝, 加左隻生蛋, 烚之前要撈均先, 增加滑口感呢樣要烚3分鐘, 烚完都係咁大舊, 立下眼以為係一舊鮮牛肉, 另設辣椒籽及蔥粒伴食, 唔太怕辣的我一於試下咁食法, 先食到辣度, 然後有牛肝的味道, 唔嚡口, 食起黎相當有口感!極品鵝腸 ($87) - 以冰底坐陣, 能保持鵝腸的爽脆度!  每條鵝腸都清洗得乾淨, 亦刮走左肥膏, 食得安心又健康D!烚1分鐘即食得

好彩一早訂好位, 黎到時都差唔多全場爆滿

落埋其他火鍋配料先, 當然要係呢個孝禹十味當中選幾款啦

轉眼間, 火鍋食材已經好快擺滿枱啦

稻田毛肚

只需15秒就食得, 爽脆口感!

極品鵝腸

烚1分鐘即食得, 2個字.......................爽脆!

鮮黃喉 ($99) - 呢個真係必食推介, 唔係咁多火鍋店有售! 黃喉即係豬/牛的主動脈, 切成片狀更快熟!
鮮黃喉

烚2分鐘就食得, 3個字......................超爽脆, 無得頂呀!!

重慶耗兒魚 ($79) - 唔確定係咪重慶獨有魚, 一客有3條, 切掉頭部
重慶耗兒魚

要烚10分鐘, 雖然唔係大條, 但肉都唔算少, 又無咩細骨, 肉質食落幾滑, 唔點醬料單食更能食到魚肉味道!

美國安格斯肥牛 ($208) - 切成一長塊, 烚完都唔會變太細件, 肉色望落靚仔, 唯脂肪部份略為多左D!
美國安格斯肥牛

烚10零秒就食得, 肉質輕化, 食到啖啖肉味!

洛神花茶 ($18) - 相當抵飲, 味道酸酸甜甜, 好過飲汔水, 解渴及清熱之選!
洛神花茶

食完火鍋, 係時候叫番客甜品平衡返, 呢客紅糖糍粑 ($36), 洒上黑白芝麻增加香味, 紅糖漿將炸好糯米條包圍, 口感煙韌, 外脆內軟, 好味道呀!

今餐重慶火鍋食得相當滿足
極品鵝腸
2018-10-10 231 浏览
天氣轉涼 又係時候又打邊爐喇!雖然小編一年都晚都唔介意打邊爐不過重慶辣呢啲極限野 都係凍啲先好做今次黎到尖沙咀嘅渝味曉宇 一入門口就見裝潢光猛 空氣中仲飄住陣麻辣味!坐滿哂黎挑戰嘅勇者!由於真係唔係太食得辣 所以兩口子就揀左..鴛鴦鍋-重慶辣配大骨滋補鍋 當然仲要幾款火鍋配料啦~一上台已經俾果隻代表住「辣」嘅紅色嚇到不過唔理咁多啦 睇埋啲火鍋配料先!大刀牛肝($89/份)以前都有食過牛肝 不過唔知係咪質素唔好所以口感好差好粉不過渝味嘅大刀牛肝一洗以往小編對牛肝嘅唔好感覺!首先加埋鵪鶉蛋撈埋一齊先落鍋涮出到黎嘅牛肝又鮮又滑之餘口感仲好好 一啲都唔粉!嫌唔夠辣仲可以蘸啲辣粉 夠哂惹味!美國安格斯肥牛($208)脂肪分配平均亦唔會太多 肉質相當鮮嫩 且牛味好濃郁鮮黃喉($99/ 份)十分爽口 而且夠晒大條 滾完都唔會搵唔番~左:極品鵝腸($87/份);右:曉宇嫩牛肉($81/份)鵝腸痴住啲膏 同樣爽口;嫩牛肉非常鮮滑 涮完一啲都唔會un 正!怕太辣咩?店家貼心提供清潤糖水潤一潤喉!兩口子亦各自點左杯洛神花茶($18/杯)解解辣甜酸度適中 解辣一流~另外兩口子仲點左道甜品--紅糖糍粑($69/
天氣轉涼 又係時候又打邊爐喇!
雖然小編一年都晚都唔介意打邊爐
不過重慶辣呢啲極限野 都係凍啲先好做

坐滿哂黎挑戰嘅勇者!
由於真係唔係太食得辣 所以兩口子就揀左..
鴛鴦鍋-重慶辣配大骨滋補鍋 當然仲要幾款火鍋配料啦~

一上台已經俾果隻代表住「辣」嘅紅色嚇到
重慶辣配大骨滋補鍋
不過唔理咁多啦 睇埋啲火鍋配料先!

大刀牛肝($89/份)

以前都有食過牛肝 不過唔知係咪質素唔好所以口感好差好粉
不過渝味嘅大刀牛肝一洗以往小編對牛肝嘅唔好感覺!
首先加埋鵪鶉蛋撈埋一齊先落鍋涮
出到黎嘅牛肝又鮮又滑之餘口感仲好好 一啲都唔粉!
嫌唔夠辣仲可以蘸啲辣粉 夠哂惹味!

美國安格斯肥牛($208)

脂肪分配平均亦唔會太多
肉質相當鮮嫩 且牛味好濃郁

鮮黃喉($99/ 份)
鮮黃喉

十分爽口 而且夠晒大條 滾完都唔會搵唔番~

左:極品鵝腸($87/份);右:曉宇嫩牛肉($81/份)

怕太辣咩?店家貼心提供清潤糖水潤一潤喉!
兩口子亦各自點左杯洛神花茶($18/杯)解解辣
甜酸度適中 解辣一流~

另外兩口子仲點左道甜品--紅糖糍粑($69/份)
紅糖糍粑

同平時食開嘅糍粑唔同 渝味嘅做法係先將糍粑炸再淋上紅糖醬係面
面頭脆卜卜但內裡好煙un 兩種口感溝埋一齊好得意好好食!

值得一讚嘅係
渝味會提供圍裙俾食客
咁樣靚衫就唔怕整污糟啦!
重慶辣配大骨滋補鍋
紅糖糍粑
間唔時都要食下火鍋,冇理由成日食任食,想食下自己嗌餸同想食下辣,就會諗起渝味曉宇!餐紙介紹餐廳以及餐紙選擇每人一條圍裙醬油及茶介 $18/位店員會捧住乾辣椒、蔥、莞茜問客人需唔需要,枱面有麻油供食客自己調製,餐紙都有教點整油碟餐前糖水—雪耳紅棗糖水 免費為食辣打定個底先!味道清清甜甜重慶酥炸肉(可即食) $60/份想點個小食做頭盤食下,點左酥炸肉,之前都係食紅糖糍粑,今次試下新野~酥炸肉炸粉層比較厚,似少,調味亦唔夠,比較遜色鴛鴦鍋(重慶辣湯配蕃茄魚頭湯)  $38/位都唔係第一次食(但之前好似冇寫過),今次揀鴛鴦底配未試過既蕃茄魚頭湯!重慶辣湯依然係麻、辣俱全,加上用牛油烹調,香氣撲鼻,不過之前食既肉羶味好重,今日比較輕。而蕃茄魚頭湯除左主角蕃茄、魚頭之外,仲用左莞茜去煲,湯底清香,帶頗重莞茜味,有啲媽媽煲湯既味道,唔覺得熱氣,反而覺得滋補既湯底。鮮黃喉(烚2分鐘) $99/份次次都會點,皆因好中意佢既口感,爽脆排汁,再點油碟,美味既火鍋料美國安格斯優質肥牛(烚5-10秒)  $208/份點可以唔食肥牛!一大片可以分做兩片食,放入辣湯索哂辣湯既精華,肉質鮮嫰厚實,放入蕃茄魚頭湯,清清
餐紙介紹餐廳以及餐紙選擇
每人一條圍裙
醬油及茶介 $18/位

餐前糖水—雪耳紅棗糖水 免費
餐前糖水—雪耳紅棗糖水
為食辣打定個底先!味道清清甜甜

重慶酥炸肉(可即食) $60/份
重慶酥炸肉(可即食)
重慶酥炸肉(可即食)

鴛鴦鍋(重慶辣湯配蕃茄魚頭湯)  $38/位

鮮黃喉(烚2分鐘) $99/份

美國安格斯優質肥牛(烚5-10秒)  $208/份
美國安格斯優質肥牛
點可以唔食肥牛!一大片可以分做兩片食,放入辣湯索哂辣湯既精華,肉質鮮嫰厚實,放入蕃茄魚頭湯,清清地就可以食到本身肥牛既牛香鮮味

大刀牛肝(烚3分鐘)  $89/份
大刀牛肝
平時唔太食肝贓,一於試下,每一塊都好厚實,但唔會嚡口,內贓味唔算好重,如果放入辣湯可以辟左股內贓味,我個人唔太好牛肝就唔係幾岩我食。

曉宇嫰牛肉(烚3分鐘)  $81/份
曉宇嫰牛肉
嫰牛肉同樣幾厚實,比起肥牛更有質感,肉質鬆化嫰滑,仲額外比多碟乾辣椒你點,肥牛已經深得我心,呢款更加令我覺驚喜

曉宇苕粉(烚5分鐘)  $51/份
曉宇苕粉
食辣湯配粉類係更上一層樓,而苕粉比紅薯粉更大條,屬粗扁身粗條,熟透後會呈透明色,非常索湯底,原先覺得湯底唔太辣,但食苕粉時會食到比較辣既味道,而且口感煙韌,食完又會飽肚,必定要點!

今晚既份量岩岩好,係舒服既飽,而食完辣又唔會覺得好口乾/好涸,價錢又唔係特別貴,所以點解食辣都會諗起佢。
2018-10-09