男朋友同我一向都係食辣狂熱粉絲,最近聽聞呢間重慶排第一嘅牛油麻辣火鍋店過江龍嚟到香港,於是就決定去試吓。一入到鋪頭已經聞到好大浸騷騷地嘅麻辣牛油味,但係鋪頭嘅裝修非常乾淨,唔似大陸嘅裝修,反而比較高級。枱面擺放左一件即棄式嘅圍裙,令大家唔會食辣嘅時候彈到一身都係,好體貼。湯底嘅選擇都幾多,我哋揀咗要鴛鴦鍋,試咗兩隻辣椒辣度嘅普通辣,另外一邊就揀咗蕃茄湯底。湯底上枱之後,聞到係完全正宗嘅重慶火鍋味。蕃茄湯底本身有少少金菇係入面,不錯。因為我哋兩個都好肚餓,所以就叫咗好多款唔同嘅嘢食。好彩嘅係,呢間火鍋店同好多內地連鎖火鍋店一樣,都有提供叫半分嘅選擇。以下就係我哋叫咗嘅嘢食啦!當中有幾樣野我覺得係特別值得推薦嘅,其中一個就係黑豚肉。豚肉嘅脂肪比較豐厚,加落去辣湯度食口感同埋味道都係一流。另一樣就係滑牛肉,滑牛肉肉質好嫩滑同辣湯底又係10分配合。仲有一樣要推薦嘅就係佢哋嘅手打三寶丸,平時我打邊爐並唔係丸類嘅忠實fans,但係呢一個三寶丸真係10分高質。入面每款丸有兩粒,分別係手打墨魚丸、手打蝦丸同埋手打牛肉丸,三種都係非常彈牙,而且食得出入面有新鮮嘅食材,係真係人手打到起晒膠。最後我哋再追加

最後我哋再追加左個烏冬,就完全夠晒飽。兩人加埋食咗$600 ,覺得算係中間價位,唔算太貴。平時我哋食譚仔食開中辣,今次食呢個湯底覺得好滋味。下次會再食。佢好貼心咁喺lift口位放咗一堆薄荷糖,可以俾我哋清左食完火鍋嗰陣味,抵讚!

2019-10-10
  • 曉宇嫰牛肉
2019-10-25 19 浏览
近日街上小左好多人,既然係咁就更加要出去食新野。見天氣涼涼地就去食四川野啦,呢間出名係個麻辣煲,見就叫左個小辣試下。見到個湯底好紅足料,大辣既話就真係唔敢想像。黑柏葉係比較好既,因為冇經過漂白,食落都放心d,落煲15秒到就食得。雞紅就食過,鴨紅第一次食,不過好似都係差唔多。呢隻金菇食落冇渣~蘿白片片厚度一樣,刀功一流,放左落清湯都幾清甜。萵筍幾爽口,份量都幾多。呢個腐皮炸得幾靚,建議放落麻辣果邊,超入味。肥牛幾靚,唔會太肥又瘦,口感一流3寶丸係有墨丸,牛丸。口感彈牙足料,3粒都俾我靜靜雞食哂,同枱朋友一粒都食唔到其實一開頭坐底會有雪耳糖水送,不過我冇一開始飲,用黎食麻辣果時解辣用。

雞紅就食過,鴨紅第一次食,不過好似都係差唔多。

呢隻金菇食落冇渣~

蘿白片片厚度一樣,刀功一流,放左落清湯都幾清甜。

萵筍幾爽口,份量都幾多。

呢個腐皮炸得幾靚,建議放落麻辣果邊,超入味。

肥牛幾靚,唔會太肥又瘦,口感一流

2019-10-17
2019-10-21 52 浏览
一入到餐廳 已經好濃烈既麻辣味🌶🌶🤤流曬口水🤤🤤環境好光猛 舒適😗 湯底揀左個鴛鴦鍋: 蕃茄湯🍅 & 重慶辣湯🌶🌶🌶野食方面好多選擇🤪肉類🥩海鮮🐟🦐🦑主食🥟🍚素菜🥬🌽一輪掙扎後 揀左好多食物🤣🤣🤣鴨血🦆 ($42 半份)果然係 曉宇十大必點 之一😗好好食! 同埋唔會一夾就散🤪曉宇苕粉✨ ($52)都係十大必點之一!好似係寬粉的東西好煙韌🤤🤤吸曬d麻辣湯 很興奮🥰曉宇嫩牛肉 & 麻辣牛肉🐮 (各$42 半份)嫩牛肉超好味! 好重牛味 肉質又唔鞋😋😋麻辣牛肉就係有辣香料調味左😗本身都夠曬濃味 牛味就冇咁重😗牛心椗🐮 ($32 半份)好新鮮爽口🤪🤪平時少d機會食🤣🤣可以試下🤣手打蝦滑🦐 & 墨魚滑🦑 (各$46 半份)兩個都好好彈牙🤓🤓同埋夠曬鮮味🥰🥰串鮮蝦🦐 ($96)全餐最鐘意既食物✨✨🤪好好好新鮮!每隻都好肥🤣🤣彈牙的蝦肉🤤另外都叫左 食火鍋都一定要有既 素菜類🥬薯仔🥔 金菇 蘿蔔同娃娃菜等等🤣樣樣都好新鮮🥳 同埋幾大份🤪自掣洛神花茶🌺 ($58 一渣)酸酸甜甜🥰食麻辣野岩曬!🥳🥳

一入到餐廳 已經好濃烈既麻辣味🌶🌶🤤流曬口水🤤🤤
環境好光猛 舒適😗

湯底揀左個鴛鴦鍋: 蕃茄湯🍅 & 重慶辣湯🌶🌶🌶
野食方面好多選擇🤪
肉類🥩海鮮🐟🦐🦑主食🥟🍚素菜🥬🌽

一輪掙扎後 揀左好多食物🤣🤣🤣

鴨血🦆 ($42 半份)
果然係 曉宇十大必點 之一😗
好好食! 同埋唔會一夾就散🤪

曉宇苕粉✨ ($52)
都係十大必點之一!
好似係寬粉的東西
好煙韌🤤🤤
吸曬d麻辣湯 很興奮🥰

曉宇嫩牛肉 & 麻辣牛肉🐮 (各$42 半份)
嫩牛肉超好味!
好重牛味 肉質又唔鞋😋😋
麻辣牛肉就係有辣香料調味左😗
本身都夠曬濃味 牛味就冇咁重😗

牛心椗🐮 ($32 半份)
好新鮮爽口🤪🤪
平時少d機會食🤣🤣
可以試下🤣

手打蝦滑🦐 & 墨魚滑🦑 (各$46 半份)
兩個都好好彈牙🤓🤓
同埋夠曬鮮味🥰🥰

串鮮蝦🦐 ($96)
全餐最鐘意既食物✨✨🤪
好好好新鮮!
每隻都好肥🤣🤣
彈牙的蝦肉🤤

另外都叫左 食火鍋都一定要有既 素菜類🥬
薯仔🥔 金菇 蘿蔔同娃娃菜等等🤣
樣樣都好新鮮🥳 同埋幾大份🤪

自掣洛神花茶🌺 ($58 一渣)
酸酸甜甜🥰
食麻辣野岩曬!🥳🥳
2019-10-20 50 浏览
渝味曉宇近來打很多廣告,在中環、銅鑼灣、南昌都可以見到。朋友喜歡食辣,今天特登來試試看來自重慶的麻辣鍋菜單簡單好選擇,近期午市湯底底免費麻辣鍋上桌,麻辣的部份辣椒🌶️超多也有滿滿的椒麻,一旁是大骨滋補鍋食材水準都還算不錯,其中特別推薦安格斯牛肉、鴨血和山藥安格斯牛肉鴨血另外也點了烏冬增加飽足感環境明亮而舒適窗邊位可以眺望維港景色總體而言,餐廳環境好,桌距夠寬敞,食材和湯底水準皆算不錯,不像傳統火鍋店吃完全身都是味道,午餐時段,除了鍋底免費,還有溫暖的陽光曬入,是一個三五好友,優雅吃著麻辣鍋的好地方。

菜單簡單好選擇,近期午市湯底底免費

食材水準都還算不錯,其中特別推薦安格斯牛肉、鴨血和山藥
安格斯牛肉

鴨血

另外也點了烏冬增加飽足感

環境明亮而舒適

窗邊位可以眺望維港景色

2019-10-20 47 浏览
好掛住麻辣火辣,一於趁放假來tst曉宇食返個九宮格麻辣火鍋先而家午時仲有promo~免費送湯底雖然湯底有好多辣椒,但無想像中咁辣,不過覺得比鴛鴦湯底的辣略為辣dd, 但對於愛食辣的我們當然唔係問題例牌一定要叫安格斯肥牛真係超正,當然唔少得至愛的手工萵荀片砌到花球咁,見到都開心仲有之前一試難忘的乾貢菜。。。重慶火鍋必點之選今次仲試左新野鮮炸豆皮,豆皮炸到脆卜卜,其實來到已經可以即食~不過當然唔好浪左個麻辣沙底啦~放落去浸淋一陣,等豆皮吸收晒d辣汁超正其他食物都好新鮮好好味仍然keep到高質水準絕對係一分錢一分貨讚
好掛住麻辣火辣,一於趁放假來tst曉宇食返個九宮格麻辣火鍋
而家午時仲有promo~免費送湯底

例牌一定要叫安格斯肥牛
真係超正,當然唔少得至愛的手工萵荀片
砌到花球咁,見到都開心

仲有之前一試難忘的乾貢菜。。。重慶火鍋必點之選

今次仲試左新野
超正

其他食物都好新鮮好好味
仍然keep到高質水準
絕對係一分錢一分貨

下午同閨蜜去咗尖沙咀一間·樓上火鍋店🍲店員安排我哋坐窗邊可以望到維港景色,望住個海打邊爐,真係一件賞心樂事😌入座後,店員給了我們兩碗滋補糖水,佢話可以令喉嚨清潤,冇咁熱氣~一路食,睇到有個promotion😻依家係做緊·午市火鍋「鍋底免費」,好正啊咁我哋就點咗個鴛鴦鍋,分別係大骨滋補同埋皮蛋香菜湯底,湯底一到,淺嘗了半碗🙊,味道濃郁,有驚喜,十分不錯👍🏻還有,喜歡呢度食物有得半份落單,所以我哋每樣都可以試少少。朋友啱啱喺日本返嚟食大咗個胃🙊所以今餐點左好多餸,有嫩牛肉、脆皖魚片、串鮮蝦、手打墨魚滑、手打三寶丸、黑豚腩肉、稻庭烏冬、迷你燕餃(外型迷你,好可愛)、鮮蝦雲吞、炸芋頭、淮山條(健康有益之選)、乾貢菜(第一次食,咬落幾爽口)、油麥菜、加多寶,最後埋單大約$640,抵食!

下午同閨蜜去咗尖沙咀一間·樓上火鍋店🍲

一路食,睇到有個promotion😻
依家係做緊·午市火鍋「鍋底免費」,好正啊

還有,喜歡呢度食物有得半份落單,所以我哋每樣都可以試少少。

2019-10-18
2019-10-19 32 浏览
作為一名健身教練,經常打邊爐不是罪又係尖沙咀放工,成日見返屋企架van仔對面有間渝味曉宇都好想試,今日就試吓你先。8點幾上到去,都幾full,但坐位唔會好逼都坐得幾舒服, 而且雖然好多人枱枱都滾緊個麻辣湯, 但係鋪頭唔會好大陣味,抽風做得好好! 湯底以位計$38/位, 咁計落又唔貴喎平時打邊爐普通湯底都坐底六七十蚊~ 依度仲要係出名食麻辣湯所以都幾抵! 就要3隻辣椒辣度既重慶辣湯併大骨滋補鍋另外原來每位仲有一個前菜雪耳糖水,唔太甜幾好幾好👍食完糖水就帶留番條渝味圍裙打邊爐啦先講吓個湯底先,呢個麻辣可以話係我食過最好食既麻辣, 麻辣得嚟仲會有爆汗嘅感覺,任何食材放落去都入哂味, 超正。大骨鍋亦好濃郁,入面有牛骨筒,記得拎埋出黎食左中間既牛骨随佢,超好味!中意佢火鍋配料可以半份咁叫, 咁兩個人就可以食多d野。我地叫左麻辣牛肉、鮮鵝腸、 白鱔片、黑毛肚、 桶蠔、燕餃、竹笙。麻辣牛肉原本一睇個樣有d驚,牛肉表面鋪滿哂辣椒片辣椒粉,但食落原來唔係辣得咁誇張,反而係香味加倍,放喺麻辣湯底度食有一種將麻辣昇華的感覺!鮮鵝腸淥20秒就可以食超級新鮮有咬口。白鱔片都係超級新鮮,魚皮好厚好香有魚油感。桶蠔
作為一名健身教練,經常打邊爐不是罪

鮮鵝腸淥20秒就可以食超級新鮮有咬口。
白鱔片都係超級新鮮,魚皮好厚好香有魚油感。
桶蠔幾大隻,入口creamie。
燕餃一啖一粒皮又夠薄,半份都有成10幾粒。
竹笙因為吸湯能力太強,放大骨鍋個邊食就最岩。
黑毛肚爽彈唔韌,唔會太細塊所以食落好有口感。

最後叫多個甜品,好有驚喜! 因為第一次食,咬落去外層脆脆地似焦糖咁,入面煙煙韌韌再加甜甜既糖漿,而且好香米味,超中意食依個! 推介!!

今晚由湯底至甜品,全部野食都好滿意! 一定會再黎幫襯
2019-10-19 24 浏览
今日又到咗同閨蜜每月一小聚嘅日子啦, 我哋早半個月已經book咗呢間重慶老火鍋食lunch地點好方便呀由isquare行過去呢需要兩分鐘,係喺一間商業中心樓上嘅, 嗰日呢餐廳安安排咗個海景卡位比我地,可以一邊打邊爐望住個海,非常寫意事不宜遲,講下我地食咗咩先,我地兩個人都嗌咗幾多嘢下原來午餐湯底係免費的,真心覺得好抵食我要選咗大骨滋補湯鍋同皮蛋香菜鍋係淥嘢食之前,我地每人都飲咗半碗湯底,因為到淥食材後就會加水,會無哂味道,首先講下大骨滋補湯,超足料,有舊超大嘅豬骨,有粟米, 紅棗等等嘅食材,唔會過咸,豬骨味濃郁,而皮蛋香菜鍋,呢個鍋好有驚喜,同喺其他火鍋店食嘅,有點分別,味道非常好味,皮蛋整得唔會淋到爛哂,有埋馬蹄,清下熱氣1) 一開始佢會送兩碗雪耳紅棗糖水畀您地潤一潤先,味道清清地,係幾潤,唔太甜2) 曉宇嫩牛肉半份牛肉好嫩滑好新鮮,好有牛味3) 脆鯇魚片半份脆肉鯇一食落口就知道係好新鮮,好爽脆4) 串鮮蝦半份有四隻,兩個人剛好,又係好新鮮,蝦肉 彈牙的5)手打墨魚滑半份墨魚滑係用新鮮墨魚打到起哂膠,又係食落去超級彈牙6)曉宇手打三寶丸半份有豬肉丸,牛肉丸同墨魚丸又係超級新鮮7) 黑

事不宜遲,講下我地食咗咩先,我地兩個人都嗌咗幾多嘢下

原來午餐湯底係免費的,真心覺得好抵食
我要選咗大骨滋補湯鍋同皮蛋香菜鍋

2) 曉宇嫩牛肉半份
牛肉好嫩滑好新鮮,好有牛味

3) 脆鯇魚片半份
脆肉鯇一食落口就知道係好新鮮,好爽脆

4) 串鮮蝦半份
有四隻,兩個人剛好,又係好新鮮,蝦肉 彈牙的

5)手打墨魚滑半份
墨魚滑係用新鮮墨魚打到起哂膠,又係食落去超級彈牙

6)曉宇手打三寶丸半份
有豬肉丸,牛肉丸同墨魚丸
又係超級新鮮

7) 黑豚腩肉全份
雖然係雪藏嘅,但豬肉口感並唔嚡口,有9分

8)稻庭烏冬
係我最鍾意食嘅烏冬, 口感超滑

9) 特色迷你燕餃半份
細細隻,1口可以食3至4粒

10)鮮蝦雲吞
呢個應該係自己包嘅,食得出又係好新鮮

11)炸芋頭
芋頭好香口

12) 淮山條
健康食材之選,又係好新鮮

13) 乾貢菜
呢個第1次食,口感好特別,有d似海帶

14)油麥菜
吸收哂湯底嘅味道,好味道

飲品嗌咗加多寶,好耐無飲過了

今餐總括嚟講超級有驚喜,每樣食物都好新鮮,好好味,等天氣再凍d,一定會再去幫襯
脆肉鯇半份
2019-10-18
脆肉鯇半份
  • 脆肉鯇魚片
2019-10-16 70 浏览
今日同阿媽嚟到尖沙咀呢間重慶火鍋店,其實同朋友好耐以前食過,久別重逢,唔知食物水準能否維持到呢?餐廳位於大廈19樓,景色好開陽,而且可以望到維港,喺度打邊爐好寫意!今次湯底揀左大骨滋補湯同普通麻辣湯而火鍋配料主要揀半份,希望可以試多幾樣,包括安格斯肥牛、蒙古羊肉片、鵝腸、牛肝、珊瑚同桂花蚌雙拼、萵筍片、苕粉同牛骨髓等等三大必點美食1)牛肝($46)2)鵝腸($52)3)珊瑚桂花蚌雙拼($129)食到最後越食越辣,好彩呢度奉送糖水,幫助解辣!

今次湯底揀左大骨滋補湯同普通麻辣湯

鴛鴦鍋

火鍋配料

火鍋配料

安格斯肥律

三大必點美食
1)牛肝($46)
2)鵝腸($52)
3)珊瑚桂花蚌雙拼($129)

贈送糖水

食到最後越食越辣,好彩呢度奉送糖水,幫助解辣!

2019-10-16
贈送糖水
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 大刀牛肝
  • 極品鵝腸
  • 曉宇苕粉
  • 功夫萵筍片
2019-10-14 30 浏览
天氣好像沒有那麼熱,就會想打邊爐。趁著假期,與朋友一起到這間位於尖沙咀的渝味曉宇重慶老火鍋打邊爐。最近食店正在做推廣活動,午市火鍋鍋底免費。餐廳環境舒適,位於19樓,坐在窗口位,可以看到對面海的風景。我們點了一個鴛鴦鍋,鍋底一上桌也聞到陣陣麻辣味。點了鍋底,當然要點其他食物,食物種類不少,有些食物是一般火鍋店比較少有的,例如:鮮魚膘、稻田毛肚等。我們都點了不少食物,食物都很新鮮。例如手打墨魚滑和手打蝦滑,這兩款食物是我去打邊爐都必點的,新鮮又彈牙。其他食物都不錯。
天氣開始有點點涼意🍂跟朋友們又想吃火鍋了,而且要吃熱辣辣的重慶火鍋🤤其實喜歡樓上店的餐廳,特別是火鍋店,因為往往人沒那麼多,環境比較清靜,打邊爐最怕就是去太多人煙嘈雜的地方。這裡挺舒服的,人客也不會過多,最重要是坐得舒服,而且望出去都是天空和高樓大廈而不是人來人往的街頭。調味架有麻油、蔥花、蒜蓉、醬油。因為湯底已經很夠味,簡單這幾款調味已經很足夠。一坐下就每人給一碗清甜的雪耳糖水,當吃得太辣時拿來吃一口就解辣了~🤭很神奇湯底:普通辣湯🌶🌶/大骨湯這「普通辣湯」還真不普通⋯辣味已經很夠,很惹味,根本就是重慶火鍋湯料,我想要重慶人才能吃另外那個重慶辣湯🌶🌶🌶吧?😆大骨湯很清爽,剛好平衡一下辣度,還有很大塊豬骨頭在裡面,喜歡吃骨頭的朋友直接拿來吃,還吃得一副津津有味的樣子肥牛油脂均衡,好吃👍🏻叫了兩碟毛肚:跟辣湯絕配👍🏻爽口又彈牙,吸了辣湯很惹味,又叫了兩碟三色丸:都是用新鮮蝦、墨魚、牛肉做,不錯粉條跟辣湯又是絕配,口感很彈牙,而且不會吸太多的辣湯,吃下去不會過辣👍🏻萵荀片很好吃~~又是配辣湯,很新鮮爽口,就是不要滾太久不然會太軟。又叫了兩碟(我們是有多好胃口😆)黃金菇好香!好吃炸腐皮也不錯

調味架有麻油、蔥花、蒜蓉、醬油。
因為湯底已經很夠味,簡單這幾款調味已經很足夠。

湯底:普通辣湯🌶🌶/大骨湯

肥牛油脂均衡,好吃👍🏻叫了兩碟

毛肚:跟辣湯絕配👍🏻爽口又彈牙,吸了辣湯很惹味,又叫了兩碟

三色丸:都是用新鮮蝦、墨魚、牛肉做,不錯

黃金菇好香!好吃
炸腐皮也不錯👌🏻好脆,下湯浸一浸就吃,帶點脆口又帶點湯汁~

海帶頭
下湯久了還是保持爽脆感覺,個人覺得配辣湯出奇的好吃!!

蔬菜籃
金針菇、小旺菜、油麥菜、唐生菜、西洋菜全都有,菜量很多👍🏻喜歡吃菜的我們叫一份就已經夠吃了!而且全都很新鮮~不錯

5人吃的份量,每人都吃到捧著肚子走,每人大約hkd300,重慶火鍋來說不算貴。
2019-10-14
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 稻田毛肚
  • 功夫萵筍片
最近發現「渝味曉宇」尖沙咀店原來做緊午市免費鍋底!雖然本身鍋底價錢都唔係好貴(每位$38),不過慳得一蚊得一蚊,當然唔執輸要午市時間去食下啦🥳黎到門口就見到一排排辣椒嘅裝飾🤪事不宜遲,坐低左就即刻睇Menu睇吓嗌咩嘢食好~ 非常鍾意佢可以半份半份配料咁揀,咁就可以食多幾款野啦😊揀嘢食嘅時候,店員首先拎左紅棗雪耳糖水黎,用處大概係等我哋食辣野嘅時候對個胃冇咁刺激~ 個糖水唔會太甜,唔錯呀😊首先湯底方面,揀咗要鴛鴦鍋,一半係普通辣湯、一半係大骨滋補湯~ 配料方面夾夾埋埋總共叫咗12樣。湯底同嘢食都好快就上枱!眨吓眼就齊晒,可以開始食啦🥢🥢普通辣湯都真係唔講得少,入面都有好多辣椒同埋花椒🤪🤪 所以其實都幾辣🤣🤣🤣 不過佢辣得黎唔會有種灼熱嘅感覺,而係覺得好香、麻味都好香~ 至於大骨滋補湯,味道都好濃,入面仲有粟米增加左甜味~肉類叫咗肥牛、羊肉卷同埋黑豚腩肉。根據Menu所講牛同羊都係煮5至10秒就食得啦,黑豚腩肉都淨係需要1分鐘就可以😋 肉類同辣湯底嘅香味好配合,加埋佢有個麻油,真係好香!白鱔肉夠爽口!凍豆腐好吸湯!所以我哋都淨係放佢落大骨滋補湯度😂😂 再最後係辣湯浸一、兩秒,咁就都可以有d

黎到門口就見到一排排辣椒嘅裝飾🤪

白鱔肉夠爽口!凍豆腐好吸湯!所以我哋都淨係放佢落大骨滋補湯度😂😂 再最後係辣湯浸一、兩秒,咁就都可以有d香辣味🤣 血旺、即係我地平時食嘅豬紅,幾結實,個人覺得佢配辣湯好味啲👍🏻 曉宇苕粉,類似平時食既薯粉,幾有咬口~

另外仲嗌咗手打丸同埋佢個特色迷你燕餃~ 幾鍾意佢個燕餃,味道唔錯。

菜就嗌咗油麥菜,另外仲要左個現炸豆皮。 原來好大塊😆 同樣地好吸汁,先係大骨湯煮熟,再係辣湯浸一、兩秒,唔會太辣之餘又吸到辣既香味👍🏻

除咗火鍋配料,仲嗌咗個小食-重慶炸酥肉~ 見到個炸酥肉有啲花椒黐住,食落香口!

整體來講,「渝味曉宇」環境都幾舒適,幾鍾意佢個湯底,食完都唔會話覺得好重味精嘅感覺。鍾意食重慶火鍋嘅朋友可以一試啊!😉
2019-10-13 34 浏览
我地叫左萵筍全份,竹笙半份,田園菜籃,蝦滑半份,鮮蝦串全份,美國安格斯肥牛全份,質素都不錯的。第一樣黎既係一碗糖水(送既,唔洗錢)食野既次序同香港唔一樣,香港係最後先食樣甜野收尾,據waiter所講先食糖水係墊下個胃先,之後食辣野就無咁傷胃咁,糖水不錯。鍋底揀左鴛鴦鍋,右邊係普通辣,餐牌顯示既係兩條辣椒🌶️🌶️,不過我仍然覺得好辣,適合嗜辣既人,另一個湯底係皮蛋芫茜湯,切開左既皮蛋大概有2隻,芫茜就3束。

2019-10-13
午餐
2019-10-12 39 浏览
同男朋友嚟咗呢間位於尖沙咀嘅火鍋店,裝修靚,又望海景,而且食物質素都好高!湯底係一個清湯加一個麻辣湯底,而我哋就揀咗山珍菌湯。清湯底好驚喜,成個鍋都有大量菇菌,當中竟然有茶樹菇、猴頭菇,同埋羊肚菌。個湯底鮮味十足,當湯飲都覺得好足料。男朋友最鍾意食呢度嘅紐西蘭羊肉卷,貪佢厚薄適中,肉質嫩滑,味道一啲都唔羶。而我就最鍾意鮮味十足而且口感彈牙嘅蝦滑同埋墨魚滑。雖然我唔係好食到辣,但苕粉同埋麻辣鍋底真係絕配,我都忍唔住食咗幾條。田園蔬菜籃嘅份量都好多,而且啲菜仲好新鮮,喺清湯煮就最啱。唯一失色少少嘅係個油條炸得唔夠脆,不過比想像中飽肚。呢度嘅職員態度好好,服務殷勤,點餐前已經會送上糖水,而且會主動加湯加茶。呢排推廣期內午市免湯底嘅費用,真係好抵食。

2019-10-12 48 浏览
朋友比較咀刁,又鍾意食北方/ 中式野,所以提議試呢間,因為看到很多正評。但可能期望太高,食完又覺得無咩特別,好多火鍋店都好過呢度。 每樣野都唔貴,但加埋加埋又唔係平,吃得只是剛剛飽,匯豐卡9折後也要$330/位。寧願比貴d d 食台式火鍋,湯底/食物/環境都較有特式及心思。環境不錯,店面尚算舒適乾淨。(店員安排我們坐window位,但夜晚玻璃窗反光,同埋座位較矮,睇唔到出面夜景。)服務可以,員工有效率。食物可以點半份,份量適中(對唔大食ge女生黎講),咩都可以試d。食物選擇不算很多,但尚算新鮮。- 免費糖水:一坐下,店員立跟遞上糖水(有紅棗,雪耳),份量不多,只有碗的四份之一,滋潤但偏甜 。- 湯底: 大骨滋補鍋+普通辣湯,都不錯。大骨湯有一舊骨頭,一些馬蹄,粟米,紅蘿蔔。另外我同朋友都喜歡辣,但又唔可以太辣,呢個辣湯剛剛好。一邊清,一邊野味d。- 紅糖糍粑:軟糯,甜甜地 (似我鄉下的小食,幾特別)。- 曉宇嫩牛肉:睇食評好多人order / 讚,但我同朋友食完唔覺得好好食,唔特別鍾意個肉質。- 曉宇苕粉: 煮完半透明,滑嘟嘟,煙韌。- 蠔:肥美但兩隻都有沙。。。有點失望-

環境不錯,店面尚算舒適乾淨。

服務可以,員工有效率。

食物選擇不算很多,但尚算新鮮。

- 紅糖糍粑:軟糯,甜甜地 (似我鄉下的小食,幾特別)。

- 曉宇苕粉: 煮完半透明,滑嘟嘟,煙韌。

- 蠔:肥美但兩隻都有沙。。。有點失望

- 蟹柳:朋友很愛吃日本蟹柳,睇價錢以為係,但實際只是一般仿蟹柳,早知問清楚先叫。

- 其他: 正常無特別(包括美國安格斯肥牛,手打墨魚滑,脆鯇魚腩,凍豆腐,腐竹,白蘿蔔,油麥菜)

Openrice 訂座無得選擇7-8pm, 唯有book 6:30pm, 收工立即趕去,店員提我限時兩個鐘(由訂座時間開始計),吃得有點趕。

Menu: 沒有影最後一頁是蔬菜及飲品類,因朋友也正趕來,叫我不要再拍照給她,先選我想吃的,因限時。(蔬菜選擇比較多,但沒我喜愛的豆苗,芥蘭,唐生菜之類的菜)

2019-10-11
用餐优惠