2019-11-29 108 浏览
秋風起就想打邊爐暖暖身🔥渝味一直薄有名氣,果然不錯!.安排我們坐在可以見到維港的位置,正啊😍還立刻送上一碗雪耳紅棗羹,侍應是讓我們吃麻辣鍋前保護腸胃,很暖心呢☺️午餐湯底免費,當然要揀翻個鴛鴦鍋🍲湯底足料香濃☺️配料選擇都不少,我和男友當然要吃過夠😋自家羅漢果茶($18)無添加,帶天然甜味,清熱一流👍🏻先上傳統甜品紅糖糍粑($36/半份),新鮮炸起,點上香甜糖漿,外脆內糯👍🏻,燒靭控必食🥰手打蝦滑($46/半份)(左)超爽口,還有粒粒🦐肉!而曉宇嫩牛肉($42/半份)(右)很冧滑,牛味不算太濃,口感搭夠😛一分錢一分貨,美國安格斯優質肥牛($119/半份)(左)雪花❄️紋平均,入口濃郁牛味🐂,份量多點就好🥰黑豚腩肉🐖($42/半份)(左)入口爽脆,正!全餐最驚為天人的是美國桶肥蠔($69/半份)🥰,足足有半隻手掌✋🏻大,非常肥美,煮熟也沒有大縮水,爽口海水🌊味濃!物超所值😍最後叫了曉宇苕粉($29)、娃娃菜($18)和冬菇($18)各半份(右至左)解解膩,大滿足🤰🏻服務好🙇🏻‍♀️,有靚景🌊,食物質素不錯👍🏻可以再戰☺️
秋風起就想打邊爐暖暖身🔥渝味一直薄有名氣,果然不錯!

午餐湯底免費,當然要揀翻個鴛鴦鍋🍲湯底足料香濃☺️
鴛鴦鍋

配料選擇都不少,我和男友當然要吃過夠😋

自家羅漢果茶($18)無添加,帶天然甜味,清熱一流👍🏻
自家羅漢果茶

紅糖糍粑(半份)

手打蝦滑(半份)(左)曉宇嫩牛肉(半份)(右)

美國安格斯優質肥牛(半份)

美國桶肥蠔(半份)

曉宇苕粉、娃娃菜、冬菇各半份(右至左)

服務好🙇🏻‍♀️,有靚景🌊,食物質素不錯👍🏻可以再戰☺️
自家羅漢果茶
紅糖糍粑(半份)
手打蝦滑(半份)(左)曉宇嫩牛肉(半份)(右)
美國安格斯優質肥牛(半份)
美國桶肥蠔(半份)
曉宇苕粉、娃娃菜、冬菇各半份(右至左)
之前已經食過依間麻辣火鍋既銅鑼灣分店,趁住天氣涼涼地今日收工同班同事一齊再去食,一入到去已經聞到濃烈既麻辣味道😋😋大骨滋補鍋&麻辣鍋($38/位)一坐低侍應就每人俾左碗雪耳紅棗糖水我地,可以食麻辣火鍋之前潤一潤😛因為我地都吾係好食得辣,所以叫左少辣,另一邊叫左個滋補鍋感覺上無咁熱氣😛美國安格斯優質肥牛($119)鴨血($42)手打蝦滑($46)肥牛雪花分佈平均,肉味濃郁,食麻辣湯底一定要叫鴨血,一齊食好夾!手打蝦滑爽滑彈牙好好食😛美國優質肥牛粒($76)美國桶肥蠔($69)桶蠔好大隻啊!!!!味道肥美鮮甜好正😝手打三寶丸($49)紅糖糍粑($36)糍粑外脆內軟,咬落去口感好煙韌,點紅糖食好正🥰
大骨滋補鍋&麻辣鍋($38/位)
美國優質肥牛粒($76)美國桶肥蠔($69)
桶蠔好大隻啊!!!!味道肥美鮮甜好正😝
手打三寶丸($49)紅糖糍粑($36)
糍粑外脆內軟,咬落去口感好煙韌,點紅糖食好正🥰
2019-11-26
2019-11-25 53 浏览
十一月啦,天氣涼涼地,又係打邊爐既時候,渝味曉渝確係正宗首選。好,坐底睇下有咩好食先。開始之前,有個糖水滋潤一下。鴛鴦湯底,好香麻辣味,睇下D指天椒,好衝擊啊!鴨血,嫩滑既口感,咬落實淨唔鬆散。大刀牛肝,我平時唔食豬肝,但呢個牛肝唔會粉到糊口,熟左之後,點埋呢個辣椒粉配料,真心好食!牛骨髓,以前酒樓有得食,而家唔係度度有,必試。黑豚腩肉,呢個腩肉超驚喜,烚完之後完整一片,食落脂肪係爽既。牛筋丸,彈牙肉質,但又唔會太過粗粒,唔粘牙。珊瑚蚌,新鮮爽口,正!鮮龍躉片,魚片厚肉又夠滑,煮完唔會散。稻庭烏冬,加埋烏冬夠飽飽。
好,坐底睇下有咩好食先。

開始之前,有個糖水滋潤一下。

鴛鴦湯底,好香麻辣味,睇下D指天椒,好衝擊啊!

鴨血,嫩滑既口感,咬落實淨唔鬆散。

牛骨髓,以前酒樓有得食,而家唔係度度有,必試。

牛筋丸,彈牙肉質,但又唔會太過粗粒,唔粘牙。

珊瑚蚌,新鮮爽口,正!

鮮龍躉片,魚片厚肉又夠滑,煮完唔會散。

稻庭烏冬,加埋烏冬夠飽飽。
之前已食過一次就已經愛上左佢既火鍋,濃郁牛油味加上麻香味簡直令人停唔到口。店員都好有禮貌,入座時會問想唔想窗邊座位,但會比較曬。我們就選擇左坐窗邊座位,因為窗外對著一大片維港景色😍 之後,店員就送上甜品😗湯底簡左麻辣拼大骨滋補鍋,大骨鍋十分鮮甜,仲有一大件牛骨髓,最後連湯都飲哂。🔸毛肚 $108很爽口,但不宜煮太耐,否則會咬落好硬。🔸鵝腸 $85帶少少肥膏,幾秒後已經可以食,味道很特出,必食之選。🔸芝士腸 $25就同香港其他買到的一樣,但內地麻辣火鍋就完全唔同,個人就喜愛內地芝士腸的味道。🔸安格斯肥牛 $198肉質嫩滑,牛味亦都很濃郁,唔會出現雪味的問題,且分量都夠大份,價錢合理。🔸麻辣牛肉 $40十分出色!除十分嫩滑外,表面上加上了辣椒碎,入口時很突出到麻辣火鍋的精華。

🔸毛肚 $108
很爽口,但不宜煮太耐,否則會咬落好硬。

🔸鵝腸 $85
帶少少肥膏,幾秒後已經可以食,味道很特出,必食之選。

🔸芝士腸 $25

🔸安格斯肥牛 $198

🔸麻辣牛肉 $40

2019-11-24 46 浏览
渝味曉宇這個很特別的名稱,標榜着火鍋50強,內地及香港都有很多分店,我去的是尖沙咀,它是坐落於北京道12號太子集團中心19樓,一覽維港景色,我們已於上星期已預訂枱,才可坐在窗邊落地玻璃之卡位,餐廳也十分細心,怕座位不能放包包,或坐得不舒服,所以準備了一個籃在枱底,大家有背包或手袋都可放在枱下,枱上有一張圍裙,大家必須要穿上,否則麻辣火鍋的湯底會淺到周圍都是,以免淺到自己必須要戴上。它有鴛鴦湯底或九宮格麻辣大紅鍋,有辣有不辣,中午時段免收湯底費。我們點了皮蛋香菜鍋 十 重慶辣大紅鍋千絲牛柏葉****鮮膳魚*****桂花蚌*****炸芋頭****蓮藕片****自製洛神花茶一渣*****兩人分量已夠吃

我們點了皮蛋香菜鍋 十 重慶辣大紅鍋

蓮藕片****

自製洛神花茶一渣*****

兩人分量已夠吃
2019-11-23 38 浏览
尖沙咀的渝味曉宇環境很好,兩邊都是落地大窗,能眺望維港景致,加上一室自然光及配搭得宜的燈飾木枱,感覺高雅舒服。-一坐低,店員即送上兩碗暖的紅棗銀耳甜湯,滋潤一下。 基本收費是湯底人頭計$38/位,醬料茶水$20/位,蔥蒜油醋都整齊放在桌子上。而在推廣期內,午市火鍋鍋底免費!!好正呀!我選了雜菌鍋配紅鍋,雜菌鍋有大量菇類,抵食,早知不用點冬菇😆紅鍋有大量辣椒,很香,而且愈食愈辣。呢度差唔多所有火鍋配料都可以點半份,份量真係少的,大慨一人份量,但是很精緻,而且可以食多幾樣,都係我喜歡曉宇的地方!重慶炸酥肉($32/半份)熱辣辣,脆卜卜,作為小食是不錯的選擇。而且我覺得這裡的火鍋碗料質素不錯,蝦滑($46/半份)墨魚滑($46/半份)都新鮮彈牙;貴花蚌($66/半份)很嫩!雖以份量計不算便宜,但是值得一試,看起來很少,但兩個人分,一人都食左好幾隻。曉宇苕粉($52/全份)是很寛身的,我覺得配麻辣非常搭,軟軟韌韌的口感很好。另一大力推介是現炸豆皮($32/半份),非常薄脆又吸辣,質素很好。因為想實行多肉少菜的飲食習慣,今次點多咗蔬菜類,淮山條($22/半份)排得好靚,有淮山和紫淮山!蓮藕片($

一坐低,店員即送上兩碗暖的紅棗銀耳甜湯,滋潤一下。

紅鍋有大量辣椒,很香,而且愈食愈辣。

蓮藕片($18/半份)、田園菜籃($42/半份)有油麥菜、生菜、皇帝菜、娃娃菜、適合有選擇困難症的人。

特別一讚的是,店員很勤力主動加茶加湯,同埋免費湯底真係好抵食!好多麻辣火鍋平時淨叫湯底都$168。今次食得好飽又過足麻辣癮。
2019-11-15 61 浏览
今日喺尖沙嘴經朋友介紹去咗渝味曉宇重慶老火鍋店試佢嗰個午市火鍋,叫咗嫩牛肉,鯇魚腩,手打蝦滑,甜粟米,娃娃菜,曉宇苕粉,稻庭烏冬,芝士腸同埋鵪鶉蛋,而湯底我哋點咗普通辣大紅鍋同埋蕃茄湯鍋,有辣有唔辣兩種鴛鴦鍋。d火鍋料全部都好新鮮好正,特別要提嗰個曉宇苕粉比較特別,有咬落去有啲煙韌,喺其他地方我就未食過所以有機會黎嘅朋友可以點呢個,蝦滑又係一個必點之選。最緊要講埋個湯底,普通辣嘅大紅鍋其實好啱大眾嚟試,因士到辣,總括嚟講呢個辣度啱啱好,所以我覺得大多數香港人都會接受到,而且入面有超多配料,所以其實擺落去滾熟嘅食物都唔使特別點啲咩醬料,直接食就可以。而蕃茄湯底入面除番茄外仲有金菇,同埋個蕃茄味都好濃,如果係番茄控嘅朋友都要記得點呢個湯底。最後一題我哋飲品叫咗個唯怡豆奶,聽店員講原來呢個係重慶傳統好出名嘅牌子嘅豆奶,就好似香港嘅維他奶一樣咁悠久歷史,味道就係花生豆奶味,飲落去我覺得好正可能我鍾意花生嘅關係。 而且每人有一碗雪耳紅棗糖水送,食完火鍋可以潤一潤個喉嚨,同埋我覺得有解辣嘅功效,呢一方面店舖做得特別貼心。

题外话/补充资料: 最後一提佢哋而家午市做緊優惠,38蚊位嘅湯底星期一至日12:00-17:00免費,直到12月31日。所以有興趣試嘅朋友記得把握個機會試一試。
2019-11-12 168 浏览
早有聽朋友說過 這家火鍋店的湯底很不錯 心血來潮午餐想吃麻辣火鍋 想不到午餐人流也不少一入座 店員就送上了免費的紅棗雪耳糖水糖水不會太甜 雪耳頗滑 很潤喉11月餐廳又有優惠 午市湯底免費 又節省了每人$38點雙拼鴛鴦鍋也不用加錢 所以點了個大骨滋補鍋 + 普通辣大紅鍋 湯底很足料就這樣喝大骨湯已經很濃郁很好喝 最後還可以把當中的豬骨啜乾淨 把煮得軟冧鮮甜的紅蘿蔔吃掉不要少看普通辣的大紅鍋 湯底濃到在碗中凝固了 很惹味 因為我們只有兩個人 所以叫的份量全部都是半分份先吃個功夫萵筍片打底 長長的薄薄一片 爽口新鮮手打蝦滑 曉宇手打三寶丸 牛丸、蝦丸、墨魚丸 彈牙鮮甜 蝦丸吃得岀真材實料 有點蝦肉在裏頭 牛丸就帶點山竹牛肉的味道 個人不太喜歡稻田毛肚黑黑的 好大一碗 但原來下面的都是冰 薄薄的四大片 淥十秒剛好 很爽口 不然煮得太久會很韌香鹵豬大腸軟冧 鹵得很入味餐廳推薦的乾貢菜 送上來時乾乾的煮滾後吸了水 變了一個樣 很爽脆曉宇嫩牛肉 很嫩滑桂花蚌很鮮甜 令整個湯底更昇華更好喝現炸豆皮 薄薄一塊 不沾湯汁吃脆脆的 也可以像響鈴一樣放入吸滿湯汁曉宇苕粉 很大很寬 像平常的紅薯粉一樣很煙韌凍豆

一入座 店員就送上了免費的紅棗雪耳糖水

曉宇嫩牛肉 很嫩滑

桂花蚌很鮮甜 令整個湯底更昇華更好喝

曉宇苕粉 很大很寬 像平常的紅薯粉一樣很煙韌

凍豆腐 同樣吸了滿滿的湯汁

衝上雲霄百香果雞尾酒 淡淡酒香 配上百香果很清新 而且很解辣

餐廳環境好舒適 位置闊落 吃完兩小時 頭髮衣服都沒有很大的味道 湯底食物高質 可以再戰
  • 紅棗雪耳糖水
  • 曉宇嫩牛肉
  • 曉宇苕粉
  • 功夫萵筍片
2019-11-11 74 浏览
天氣轉凍,緊係嚟翻個麻辣火鍋啦!尖沙嘴太子大廈呢度有唔少餐廳,我地發現原來有間重慶麻辣火鍋,因為未試過,所以就幫襯吓。餐廳裝修幾精緻,湯底都有幾個選擇。我地呢d唔洗太食得辣既,緊係嗌鴛鴦鍋啦,一邊係麻辣、一邊就係芫荽皮蛋。唔好話我傻,我覺得d皮蛋好好食。另外見到d好明顯係食辣老江湖既人嗌麻辣九宮格,九格既鍋有九種辣度。一睇就知佢地媽,辣得好過癮呀!食材選擇好多,而以中國既邊爐嚟講,海鮮既選擇都唔少。所有嘢可以半份咁嗌,啱晒兩個人嚟食。食材品質唔錯,雖然份量如果多翻d就會更好。另外服務都唔錯。
天氣轉凍,緊係嚟翻個麻辣火鍋啦!

食材品質唔錯,雖然份量如果多翻d就會更好。

另外服務都唔錯。
2019-11-10 72 浏览
開始入秋涼涼地就要去食火鍋~本身我就唔多食辣~但友人好愛就陪佢食~8點去到好多人~要等陣~但好貼心怕客人等太耐~會有蕎麥茶同洛神花茶飲~入到黎就選左湯底先~鴛鴦湯底選了大骨滋補鍋同普通辣大紅鍋~友人講雖然係小辣🌶🌶但都好辣~但辣得好過癮~會想繼續食~麻味都出但辣味會更出~見到咁多籽就知有多利害~大骨滋補湯底好甜~除了眼見仲有馬蹄紅棗~粟米超甜🌽皇帝菜食肉前我比較鐘意食菜先~用大骨湯拾會好清甜~不錯~凍豆腐見意大家只放辣個湯底~因為吸收晒啲湯~好入味好棒~鴨血一啲腥味都無~都係放辣個邊會好食啲~但如果本身湯底有可能會更正~黃金菇第一次食好特別~黃色~同平時金菇啲味道比就菇味更重身~曉宇手打三寶丸(蝦丸,墨魚丸,牛肉丸)三款都好好味~真係必點~好新鮮~蝦味出~墨魚好爽口~牛肉好彈牙~美國安格斯優質肥牛肉質同脂肪既比例都算平均~牛味都出~肉味好濃~稻田毛肚好爽口~好好食~但記得唔好拾咁耐~老左就會好韌~紐西蘭精品羊肉卷一啲羶味都無~羊肉好濃厚~肉類我比較鐘意羊肉卷~黑豚腩肉雖然見到有啲肥美~但脂肪層層分佈會入口即溶非常鬆化~稻庭烏冬呢隻係扁身個款~但一樣好滑溜~又煙韌~P.S.食材好新鮮~貼
開始入秋涼涼地就要去食火鍋
本身我就唔多食辣~
但友人好愛就陪佢食~
8點去到好多人~要等陣~
但好貼心怕客人等太耐~
會有蕎麥茶同洛神花茶飲~

入到黎就選左湯底先~
鴛鴦湯底選了大骨滋補鍋同普通辣大紅鍋~
友人講雖然係小辣🌶🌶
但都好辣~但辣得好過癮~
會想繼續食~麻味都出但辣味會更出~
見到咁多籽就知有多利害~
大骨滋補湯底好甜~
除了眼見仲有馬蹄紅棗~
粟米超甜🌽

皇帝菜
食肉前我比較鐘意食菜先~
用大骨湯拾會好清甜~不錯~

凍豆腐
見意大家只放辣個湯底~
因為吸收晒啲湯~好入味好棒~

鴨血
一啲腥味都無~
都係放辣個邊會好食啲~
但如果本身湯底有可能會更正~

黃金菇
第一次食好特別~黃色~
同平時金菇啲味道比就菇味更重身~

曉宇手打三寶丸(蝦丸,墨魚丸,牛肉丸)
三款都好好味~
真係必點~好新鮮~
蝦味出~墨魚好爽口~牛肉好彈牙~

美國安格斯優質肥牛
肉質同脂肪既比例都算平均~
牛味都出~肉味好濃~

稻田毛肚
好爽口~好好食~
但記得唔好拾咁耐~
老左就會好韌~

紐西蘭精品羊肉卷
一啲羶味都無~
羊肉好濃厚~
肉類我比較鐘意羊肉卷~

黑豚腩肉
雖然見到有啲肥美~
但脂肪層層分佈會入口即溶非常鬆化~

稻庭烏冬
呢隻係扁身個款~
但一樣好滑溜~又煙韌~

P.S.
食材好新鮮~
貼心有飲品比客人~
愛辣人士一定會愛上~
2019-11-08
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 稻田毛肚
  • 自製洛神花茶
  • 湯底
  • 紐西蘭精品羊肉卷
  • 曉宇手打三寶丸
天氣剛剛開始有啲涼, 啱曬喜歡打邊爐的老公仔。 所以揀咗呢間最近常常打廣告的火鍋店。特別喜歡 : 萵筍片、海白菜、耗魚、 薯粉、炸腐竹、豬王午市撐枱腳,叫咗十幾款菜式,曬喺枱面,好高興呀。我最鍾意細細諜、價錢平(十幾至三十幾蚊一碟都有),好多款,尤其是菜式都幾特別,有幾款仲話係特別從重慶運過嚟, 例如薯粉,真係好得, 又滑又彈牙,就算煮耐咗都不會糊口。萵筍片、海白菜, 一般比較少餐廳有, 就算煮耐咗少少,一樣爽脆,味道清甜。我好鍾意個餐牌,在每款菜式旁邊寫上 最佳的時間, 這樣才可以配合我這個有要求的食客, 哈哈,我估我返唔到轉頭,去其他普通的火鍋店了。話雖如此,我對喉王、毛肚等食物的煮食時間還是掌握得不好每一次都有啲韌!兩個人食十幾碟, 滿足曬了!
特別喜歡 : 萵筍片、海白菜、耗魚、 薯粉、炸腐竹、豬王

兩個人食十幾碟, 滿足曬了!
筍萵片
2019-10-29
  • 重慶耗兒魚
  • 曉宇苕粉
  • 功夫萵筍片
2019-11-07 38 浏览
一間高質的重慶火鍋店,已經係第二次食,依然很回味,裏面嘅素材十分之新鮮,裝修格局令到你十分之投入,裏面嘅場景亦都可以令你同朋友傾談得十分開心入邊有勁多重慶嘅風味素菜,而且仲要勁好食,個湯底呢就真係好正,辣得來令你非常回味,但係我淨係食到小辣,唔知有冇人可以挑戰到大辣味呢講返個火鍋湯,入面辣得來呢出邊嘅火鍋呢係食唔到,而且食完之後唔會令你好口乾,特別我呢啲對味精敏感嘅人,更加喜愛總結,呢一間係10分值得推介嘅火鍋店

特別我呢啲對味精敏感嘅人,更加喜愛

總結,呢一間係10分值得推介嘅火鍋
2019-11-07 33 浏览
今日放假去左尖沙咀幫媽媽買野,lunch好肚餓想食啲暖野,見到有間火鍋店之前成日聽朋友介紹,今日lunch time就去試下啦!餐廳環境好大好靚,景觀非常吸引,午餐時間上到黎有陽光景色非常優美。我叫左雙拼火鍋,麻辣鍋拼白菌鍋。麻辣鍋是人氣之選,麻辣味的確好濃好突出,辣度相當厲害,不過愈食愈滋味!白菌鍋相比下就是清新之選啦!我叫左雲吞、脆鯇魚腩、腐竹、皇帝菜,過下火鍋癮!超愛腐竹啊!吸哂湯汁精華!雲吞皮薄,食材相當新鮮!
2019-11-05 31 浏览
早排聽聞做緊優惠,中午免火鍋湯底嘅價錢,於是約埋男朋友嚟呢間火鍋店食中午飯。.呢度火鍋配料嘅價錢同外面差唔多,但食品種類比較豐富。推薦羊肉卷、蔬菜籃,仲有牛滑。蔬菜籃好新鮮,而且份量好多,價錢亦都比起外面一啲同樣精緻嘅火鍋店平。比較唔鍾意佢哋雖然有收醬料費,但冇得任加芫茜。要食芫荽要一籃籃咁嗌。.價錢方面,兩個人大概食咗$600左右。雖然唔算好平,但勝在可以樣樣都試啲,而且食得出佢好多食物都好有心思。
2019-11-05 44 浏览
最近去左呢間位於尖沙嘴嘅重慶火煱食飯,味道唔錯之餘價錢又唔貴,非常值得推薦。店鋪整體而言都非常乾淨舒適,因為我地係中午時間去,人流唔算多,都唔洗等位。午市火煱湯底免費,非常抵食。食火鍋前店員送咗碗糖水畀我哋, 話食完糖水先食火鍋冇咁傷胃。我哋分別就叫咗一個重慶麻辣鍋同埋一個三鮮鍋。配料方面就分別叫咗肥牛,蝦滑,白鱔等等嘅配料,每樣都非常新鮮。個人特別鍾意呢個白鱔片,味道鮮甜好食,係必點之選。食到最後將涼皮放埋入火鍋到, 索曬啲湯味,正呀。

午市火煱湯底免費,非常抵食。

火鍋前店員送咗碗糖水畀我哋, 話食完糖水先食火鍋冇咁傷胃。

我哋分別就叫咗一個重慶麻辣鍋同埋一個三鮮鍋。

個人特別鍾意呢個白鱔片,味道鮮甜好食,係必點之選。

食到最後將涼皮放埋入火鍋到, 索曬啲湯味,正呀。