2010-06-01 553 浏览
適逢 Vinexpo 葡萄酒博覽,有世界各地酒莊莊主來港,試酒飯局少不免,這晚有法國某莊主來港與業界會面,我也有機會敬陪末席,來到北角海逸酒店的海逸軒,為何在中菜廳吃西餐?原因是這裏沒有 function room,而中菜廳又可騰出五席地方做試酒晚宴,機動性高,值得學習。這晚是吃法國餐,每一道菜都有一種酒配合,由頭盤到甜品共有八種,美酒佳餚,可真要好好欣賞。頭盤是蟹肉牛油梨,一個既傳統又簡單的冷盤。牛油梨已近乎剁成醬,用圓模擠放成圓形,上放已拆成絲的蟹肉放面,味道不錯,個人略嫌牛油梨份量太多,所配的白酒,清淡而有檸檬味,非常合拍。第二道菜是西班牙黑毛豬,大會選用了三十六個月大的 Iberico 黑毛豬的後腿,是最頂級的品種,整隻煙豬腿夾好在架上,由廚師即場切出薄片分吃,據說級數比意大利的 Parma Ham 還要高,肉質精瘦,味道微鹹而甘香,確是佳品,客人還可要求添食,配了一隻玫瑰紅汽酒也是不錯的。龍蝦湯用湯碟盛來,龍蝦殼味濃,事實上龍蝦肉煲湯沒有濃烈的味,全來自其龍蝦殼和頭,湯味夠濃和加了拔蘭地增加香味,但湯不夠熱,也可能一次過出五十多人的湯,放涼了點,在所難免,配了用 Pinot

龍蝦湯用湯碟盛來,龍蝦殼味濃,事實上龍蝦肉煲湯沒有濃烈的味,全來自其龍蝦殼和頭,湯味夠濃和加了拔蘭地增加香味,但湯不夠熱,也可能一次過出五十多人的湯,放涼了點,在所難免,配了用 Pinot Noir 葡萄的紅酒,更能帶出龍蝦味。杏仁牛油扒三文魚 ,三文魚扒得不老,配杏仁和牛油汁本有點膩,但配上酸性重的 Chablis 白酒則剛好取得平衡,令人開胃。

主菜是燒肉眼牛扒配紅酒汁,由於是宴會形式,侍應沒有逐位人客問生熟,送來時已是約七成熟,配菜有幾條青露筍,小捲心菜和芝士忌廉薯,小捲心菜不夠熟、頗硬,薯仔則好味,薄切的肉眼牛扒不韌,帶點肥膏香,肉味和質素都一般,配上這酒莊最好的紅酒,反而覺得浪費了這以 Merlot 為主,附以 Cabernet Sauvignon及 Cabernet Franc 的紅酒,美酒配佳餚,英雄配美人,往往不能強求。

到了尾聲,甜品朱古力心太軟配雪糕,送來時,雪糕上有兩個疑似手指印的凹位,有點礙眼,而輕切開心太軟時,流出來的不是朱古力岩漿,而是黃色的油,一直不停流,情況又不致像墨西哥灣的漏油事件嚴重,但也流了約幾湯匙才流朱古力岩漿,據行內人說,這因為是心太軟漿打好後,放入雪櫃擺放過久,到要時才拿出來焗,而不是即做即焗,以致油的分離。整體味道一般,而配甜品的以 Semillon 葡萄釀製的甜白酒則很好,顏色如黃金,味如蜜桃蜜糖,令人愛不釋手。餐後的咖啡奶茶很不濟,此乃很多宴會也經常發生的事,無傷大雅。

是晚認識了很多朋友,增廣見聞,場面熱鬧,賓主盡歡,再次感謝酒行的邀請。

蟹肉牛油梨
Iberico 煙黑毛豬腿
晶瑩通透
龍蝦湯夠濃,但不夠熱。
法國大餐,多舊..........三文魚
晶瑩通透
法國大餐,多舊..........三文魚
好好飲的 dessert wine
2009-10-06 237 浏览
海逸軒是鰂魚涌區唯一的酒店中菜廳,裝潢雖不算豪華,但setting還算寬敞。一行三人試了一客午市套餐,有點心兩款(小籠包/菜苗餃)、魚翅、小菜兩碟(炒斑塊/蝦球/菜)、炒飯及甜品生果。以午市來說,點心款式過少,亦不算精緻。魚翅份量不多。小菜炒斑塊/蝦球做得不錯,幾好食。炒飯OK,但無乜餸。總括來說,食物質素中規中矩,價錢略貴,服務一般,上菜較慢。 335L

[22/9/2009; Tue] 335L

2009-09-22
2009-02-02 208 浏览
大年初五,Happy Friday,相約了幾位由細識到大的老友出來食開年飯。在沒有訂位的情況下,原定目標東寶小館一早已爆滿,要等幾十張檯先有得食,大家商議後,決家放棄。有人聽說北角海逸酒店的中菜廳水準不錯,沒有反對聲音,大家便往海逸軒方向走去。我很喜歡酒店的F&B Outlet,不論中西日法餐廳,都予我一種休閒舒適的感覺,即使食物差一點點,也不會太介意。至於這裡,是典型酒店中菜廳的格局,環境也很舒服,我挺鍾意。一坐落,服務生就馬上奉上餐牌和問及要什麼飲品,幾有效率。要壺烏龍,有火熱住茶壺保持溫度,而且全程有侍應生斟茶,服務體貼,可是茶葉質素未算上乘。睇睇餐牌,散叫分分鐘每人幾舊水落樓,也不一定食得飽,套餐更為划算。套餐頭一味例牌都是燒味拼盤,有叉燒、燒鵝和雞三款。除了半肥瘦叉燒較好之外,其餘兩樣都不太出色,如燒鵝雖然皮脆,肉質卻不及鬆化;雞肉同樣是不夠嫩口。隨之而上的又是雞,係脆皮雞,不過單看外表已知水準一般。雞皮確實是燒得脆卜卜,但雞肉過份乾身,肉質也比較 『鞋』口,煮得過了火位所致,是失望又失色的一味。自小已經喜歡油泡斑球,因為啖啖肉,最岩我呢種不懂『選』骨既人。這裡的油泡斑球都幾

自小已經喜歡油泡斑球,因為啖啖肉,最岩我呢種不懂『選』骨既人。這裡的油泡斑球都幾好,肉鮮而嫩滑, 點上蠔油很好食。就連配角的西蘭花、青椒、黃椒等都爽口又有鮮甜味,我最滿意。

湯是另一佳作。先講材料,鮑魚仔、金華火腿、瑤柱、雞腳、菜膽等,十分豐富,且沒有味精,飲落清甜味美,很順喉。最欣賞並不是鮑魚,反而係大大片金華火腿的香味。

其後的瑤柱菜膽就比較大路,瑤柱欠缺甘香,菜膽也談不上好食。炒飯則較好,炒得幾香口,亦不會過油,且又是一粒一粒的很分明,美味。

甜品為金薄紅豆糕和紅豆沙,紅豆糕弄成一個個心形,加上有心思的擺盆,賣相吸引。可是紅豆味不香,面頭的一丁點金萡也起不了什麼作用,不能挽回分數;紅豆沙同樣是不香,也未有起沙,裡頭有兩粒小湯圓,外皮是煙煙韌韌,但芝麻餡料卻很一般,個人不甚欣賞。

食物中規中矩,勝在環境搭夠,侍應生的服務亦很周到,再加上以酒店來說價錢並不算貴,我覺得可以收貨了。
油泡斑球啖啖肉
湯好足料
瑤柱菜膽較大路
精緻但不太好吃的金萡紅豆糕
2008-12-01 169 浏览
知道佢週末有任食點心已有一段時間, 今日終於試了.佢都有好多選擇, 總共80款, 有點心, 燒味, 湯, 粥, 粉麵, 小菜, 甜品等, 多到都唔知叫邊款, 因我得兩個人, 所以都唔係叫得好多. 點心佢可以逐件叫, 但小菜就好大碟.點心方面, 我最鍾意蝦餃 , XO醬炒腸粉都唔錯, 不過超大碟, 其他就不過不失啦!燒味只試了燒腩仔, 好肥, 無肉食. 湯選二了例湯, 係椰子煲雞, 唔錯. 粥和粉麵都無食到, 因無什麼特色.小菜叫咗好多, 不能盡錄, 其中上湯焗海蝦超鹹, 蟹粉豆腐無蟹味, 梅菜蒸頭腩有D肚腥, 但臘味炒菜心就唔錯, 係D臘味肥咗D....... 炒蜆都OK......... 甜品叫苛可咗綠豆沙, 杏仁茶同葡撻, 全部都唔錯, 葡撻仲好脆!!! 暫時只供應到11月30日, 但12月25&26日也有, 價錢更是一樣呢!! 大人$163, 小童$108. 但仲有其他收費: 茶芥同小食. 如1點前離開和到酒店網頁列印COUPON, 更有九折.
知道佢週末有任食點心已有一段時間, 今日終於試了.

點心方面, 我最鍾意蝦餃
, XO醬炒腸粉都唔錯, 不過超大碟, 其他就不過不失啦!

燒味只試了燒腩仔, 好肥, 無肉食.

湯選二了例湯, 係椰子煲雞, 唔錯.

粥和粉麵都無食到, 因無什麼特色.

2008-07-17 152 浏览
午宴餐單如下:三色點心拼盤:有叉燒酥,燒賣同埋一隻白色既餃; 叉燒酥雖然香但唔夠脆,麻麻地,燒賣好好味,面頭一中片香菇,又有瑤柱,底下仲要係好大隻蝦,好好味,白色既餃比較素,同樣好味,有少少潮州粉果味道但係無咁油,但係個皮太厚;花膠鴨絲羹:好多花膠好多鴨絲仲好多冬菇絲呀!真係啖啖都食到鴨肉,而且係瘦既!花膠又多,好味又有營養,仲好養顏,好呀;燒味大拼盤:又係例牌乳豬,叉燒,雞,無特別,但雞係比較好食既一味;香芹XO龍利球:好辣,愈食愈辣,好多龍利球,啖啖肉又唔腥,其實好正,可惜食食下辣得滯,令人食唔晒;杞仁竹生扒時蔬: 時蔬原來係西蘭花,估唔到係西蘭花同竹生份量一樣多,多到食唔晒,味道清淡,可惜太多油份,真係好多,搞到好膩;當紅炸子雞:不過不失,皮脆好味,但唔係特別標青;金勾魚腐米線:幾清幾好,可惜所謂魚腐,竟然係鯪魚球再係悝面混入少少豆腐,激死;粟米西米紫米露:好好好好味呀,可能話係全餐中最好味既一道,唔會太甜,好多紫米之餘有椰香,令我更加鍾意既係,竟然有好多西米同粟米呀,總之好好味啦!
午宴餐單如下:
當紅炸子雞:不過不失,皮脆好味,但唔係特別標青;
2008-05-30 118 浏览
這是一個差點被遺忘的食評,上月老細請客,想揾間靜静地嘅地方但又唔可以太貴,真係俾佢考起,洒樓夠平不過好嘈,酒店夠静但係好貴,终於想到呢間,響酒店裡面好静局,而且又近地鐵,估唔到包個房都唔算貴.以前嚟過飲茶,水準雖然唔錯但價錢好貴.中午嚟到大堂唔多客,俾間房我地都好大間可以擺兩圍,隔籬房俾另一間公司包咗做training兼午餐.當日食嘅係夜晚菜式,都係一般美心酒席水準,無乜好講,比較滿意都係燒味,乳豬好正,南瓜汁帶子節瓜甫都好OK,條海斑蒸得有水準,夠滑,個人最欣賞係單尾嘅甜品,蛋白杏仁茶又香又滑,美點双輝都好食.老細都好滿意地方同服務.如果唔係徧辟,肯定唔止呢個價.
2008-05-15 118 浏览
又要食工作飯喇!今次同上次一樣,都係成圍咁食,雖然部分菜色重覆,但係某d菜式都有變化。今次點心盤包括香麻叉燒酥、鮑貝香菇燒賣、xx上素餃,好可惜無左上次食過勁好味既黃金豆腐粒呀!呢三款只係普通, 叉燒酥最一般, 鮑貝香菇燒賣食唔出鮑貝,反而豬肉係主要部分, 上素餃係三個之中最好,都多料,有好多菇粒、甘筍粒同埋一d我唔知名既素類既粒,連青瓜粒都有,而且唔油,好味!另外一味特色菜係蝦乾瑤柱竹香飯,真係從未見過綠色既飯呀!粒粒都係色架,好似綠茶雪糕隻色咁,食落好香,但係唔會有特別味道,飯質感好軟好腍,材料除左蝦乾(唔知點解我果碗既所謂蝦乾好大條又好多肉)同瑤柱,仲有好多蛋白,真係好多,啖啖都食到,每碗飯面仲有蟹籽架,都幾靚,仲要唔油架,所以又係好好味呢!呢一味值得推介呀!如果可以,我都想食多次添!其他野都係咁啦,不過個雞脾菇差左呀!今次好靭,莫講話用牙難咬,用刀都好難先切得開!同埋,如果要挑剔既話,桂花糕既心型今次整得無咁靚呢!
又要食工作飯喇!
2008-04-29 110 浏览
一個三千蚊既十人席,食得大家好滿意,抵讚!最impress我卻係每道菜既賣相,做得十分精緻,連碗碟食具都特別過人,例如一道上湯煎餃子,一隻幼身葉形長碟,葉子一邊放一小盅上湯,中間放兩件小巧煎餃子,吃時將餃子浸一浸上湯,脆中帶香,不油不膩,作為甜品前一道菜,為其他菜式劃上句號,很好,比其他酒樓以飯或麵作結更佳!話說回來,由頭開始講番其他菜式…先係點心拼盤,一個拼盤有三款點心,但係竟然都一小碟一小碟咁分三次上,食完一樣到一樣。有個黃金炸豆腐,一碟四件,細細件,好香好脆,真係做到外脆內軟,個心既豆腐好滑,切開食時仲係熱(其實細粒到唔使開食,不過我切開黎睇睇個心),皮薄又脆,食完先知原來呢道芓式曾得獎,怪不得!果然實至名歸!之後係蟹王菜苗餃,竟然用蒸籠上!一籠一隻餃, 菜苗餃做得精緻,皮軟而薄,餡有好多菜絲,仲有唔少蟹肉,清淡得黎好味。最後係蘿蔔絲酥餅,反而呢個同坊間其他酒樓差唔多,但係無咁油膩,清一點。跟住係南茸海皇羹,呢個個賣相先犀利,竟然係原個小南瓜上,仲有埋蓋,十個人就有十個小南瓜!可惜我唔喜歡南瓜味,但係佢就南瓜味十分濃,相信嗜南瓜者必食!所謂海皇,真係有唔少蝦,真材實料!略嫌質地太
話說回來,由頭開始講番其他菜式…
跟住係南茸海皇羹,呢個個賣相先犀利,竟然係原個小南瓜上,仲有埋蓋,十個人就有十個小南瓜!可惜我唔喜歡南瓜味,但係佢就南瓜味十分濃,相信嗜南瓜者必食!所謂海皇,真係有唔少蝦,真材實料!略嫌質地太杰,頗糊口。
然後係唔知什麼海蔘,我唔識食,又唔係十分好海蔘,所以no comment,只係覺得又係咁,唔係難食就得,無乜所謂。
然後有一味係用一個食得既兜仔做碗,裡面裝兩隻大帶子,兩舊西蘭花,同樣唔油,好味,帶子仲好好地添!個兜都好脆呀!係味道淡左一點…
再黎係上湯浸時蔬,呢味真係清喇,都好呀,好多菜,上湯又香,一人一個小扁鍋上,女士岩晒!
再上埋前面提到既上湯煎餃子之後,就到甜品登場,分別有西米合桃露同埋一碟兩小件既糕點。合桃露好香合桃味,落合桃都應該幾重手下,加左西米又幾有特色,不過西米又真係無味既…合桃露做得唔會太杰,幾好; 糕點有杞子桂花糕同埋奶皇卷, 桂花糕係心型,好靚,似喱,味道咁,仲有唔少杞子架,我喜歡! 奶皇卷味道同口感都似糯米,比較普通。
整體而言,食物好得!但係上菜太太太太慢,食完一道又要等,催左佢快d都係慢,係呢一點唔得!
2008-02-23 98 浏览
前兩天去試素菜中午套餐,提供兩個sets。Set A for 2-4人;Set B for 6-8人;收費按人頭計($150+10%)。我們五個人想叫B餐,拎願俾多份錢,因為B餐有多幾個餸,但酒店服務員堅持我們只得五人,只可以叫A餐喎,冇計啦!個餐包括「六個餸 + 一個渴+ 一個炒飯+ 一碟生果盤」,六個餸之中,過半係太油太咸太多芡。本應素餐係好健康的,但呢度做得實在太差了!
2006-03-25 83 浏览
昨晚同D同事去左海逸軒開生日派對(27人)。好老實,食物味道就係一般酒店水準,味道清淡較合女仕,菜式較酒樓特別一點點。第1道菜乳豬拼盆,由於係分的原因,一開始被扣20分(唔熱),D海蜇好唔掂,有D\"鞋口\"同\"雪味\"好重。第2、3道菜普通。跟住有d特別勒,係用一個貝殼裝住d炒蛋白...面頭有粒帶子,上面仲有d蟹子,買相幾得!講講下到個翅lu,都不錯,蟹黃味好濃、幾滑。其他的都ok啦...d雞幾滑、個飯係綠色的,我估係綠茶,炒麵都ok,唔會好\"林\",甜品係楊枝金露同壽包(壽包麻麻)。我最欣賞呢道廳房夠大,面夠大(14個人連同有大男人,坐落都有鬆動),2張飯旁有2張麻雀,我仲可以玩遊戲,一d都唔逼。招呼方面都幾好,約有8-10人喇(要分嘛)!總結:除左分令d菜快凍左,其他的都不錯呢!

總結:除左分令d菜快凍左,其他的都不錯呢!
2005-10-14 87 浏览
同幾個太古坊返工朋友過食lunch, 叫點心, 叉燒酥, 叉燒包(哈哈, 有人太愛叉燒之物!), 帶子腸粉, 上素餃, 棉花雞, 小籠包, 炸豆腐, 蒜蓉炒西蘭花等等, 各樣都做得唔錯, 唯今次覺得個小籠包麻麻; 好彩呢度服務週到, 要打的過又其實唔遠果先慘!
2005-07-23 81 浏览
此店地方寬敝,很企理。午飯時人客不太多,點心和炒粉麵都不錯。其中一款炒飯(忘記了名稱!)的飯是綠色的,幾特別,好像西式的菠菜麵般,內有蝦乾、瑤柱和蛋白,不太油,不俗。

2005-02-22 90 浏览
星期五,公司春茗。notice寫著,6時麻雀耍樂、卡拉ok,8時入席。我們成班同時一放工就鬆人,點知去到得2張麻雀檯,兩支咪,有同事(包括我)冇r野做,覺得好冇癮,便問侍應有冇啤牌,侍應話要$60一副,心諗都係公司數,照要。再細想一層,咁大間酒店,都幾孤寒。 食物方面倒是不俗的,很多菜都很清淡,唔油,o岩晒keep 緊fit o既人士。有一道葡汁焗嚮螺,唔知點解淨係食到肉碎,唔到嚮螺,最搞笑o既係,中間個窿位塞o左件西蘭花,但摷極都摷唔到出o黎,完全唔知點食;另外還有一味名海皇燴燕液,淨係聽個名都覺得好笑,不過來到時又真係見到少少燕窩絲。 總括來說,除了覺得孤寒少少之外,食物質素和服務都是可以給她一個笑臉的。
2004-12-16 86 浏览
商務午餐, 環境可以, 服務唔錯, o既距離亦可. 但係食物質素就弱左d. 呢個價錢, 食鴻星好過!
2004-02-16 84 浏览
呢度環境唔錯;話晒都係酒店中菜廳,檯與檯之間唔算好迫,座得好舒服,service都唔錯。呢度小菜唔平,閒閒地都成六七十蚊一款。依家做緊個四川菜推廣,話請o左個四川名廚o黎。不過我地卒之都係揀o左$159/一位o既魚翅燕窩自選套餐,自選魚翅湯一款,一個頭盤,一味小菜同燕窩甜品一款。湯我地揀o左青江雞燉翅同鮑參翅肚羹;雞燉翅少翅得可憐,幾乎一條翅仔都睇唔到;鮑參翅肚羹就比較多翅,但睇唔到鮑魚同魚肚。頭盤揀o左牛筋凍同口水雞,味道就唔錯;尤其係口水雞,整得辣而不失雞味,幾正。小菜揀o左沙拉班塊同無錫排骨煲,都幾香口,份量也唔細。甜品係蓮子百合燕窩露同燕窩燉奶,都有唔少燕窩,okay咁啦。埋單連白飯茶芥加一每人都要二百蚊多DD,其實主要都係食環境同service。呢個價錢以酒店中菜廳o黎講都唔算好貴,所以都幾適合一眾喜歡食得舒服o既人;但若果要食得好味,呢度仲差D lor~