餐厅: 泰金鍋
资讯:

2022-10-18 187 浏览
邊爐就打得多,但泰式真係第一次食。🤪我地6點到左餐廳,未算多人好快就可以入座。😎入座期間經過雪糕櫃,雪糕款式多,有雪條有甜筒等。🤤🤤湯底選擇多,款款都好想試下😈。一人一鍋的方式,又衛生又可以試下唔同湯底。泰金冬陰功鍋同泰麻辣鍋太過讓人糾結,於是我地兩個都要! 😽泰金冬陰功鍋我地嗌左小辣,辣味比平時飲開相對淡但會有微酸。泰麻辣鍋除左辣味多左麻既感覺,好過癮又惹味!🙌🏻放入不同的肉於湯底中能夠突出肉的香味👐🏻,口態感柔嫰。另外,墨魚仔爽口彈牙,鮑魚好新鮮。👾👾總括而言,湯底有水準有驚喜,配料新鮮。🥰
入座期間經過雪糕櫃,雪糕款式多,有雪條有甜筒等。🤤🤤

總括而言,湯底有水準有驚喜,配料新鮮。🥰
今次嘅放題有同平時好唔同,係泰!式!任!食!打!邊!爐!我同個個friend講,佢哋都打曬問號⁉️問我泰式火鍋就聽過但係冇聽過有得任食wor~ 少年你太年輕了🤏🤏🤏泰式火鍋可以有好多唔同嘅湯底選擇,例如:冬陰功、青檸椰奶雞😼今次我去泰金鍋試藥膳豬骨白湯鍋同青檸椰奶雞湯鍋。就算好似我一樣食唔到辣,都可以享受泰式滋味🤟🏼滾起嘅香料嘅味道很香氣撲鼻,椰汁分量均勻,只要湯底夠味,其實都唔使點任何調味料。建議可以叫啲索到湯嘅邊爐料好過直接飲咁重口味🤣我自己就叫咗大量肉做晚餐😼澳洲產極肩胛牛小排套餐🤝好食到震🤤🤤🤤唔信你可以試吓!🥩🥩塊塊肉都無冰鮮味,肉質都係好滑好嫩,好好味🍖🍖肉類嘅選擇亦都算多,本人會比較推薦羊肉。肉質爽滑,脂肪比例均衡,羊肉味道濃而不騷。好滿足👍
今次嘅放題有同平時好唔同,係泰!式!任!食!打!邊!爐!

2022-10-12 168 浏览
🤎泰式嘢一向是港人最愛🤎,今次朋友話仲系泰式火鍋,聽@泰金鍋個名都好想試吓🥳🥳🥳🥳我地估計嚟到一定要排隊,所以一早BOOK定位。當日真係好肚餓啊,食任食就可以食多啲唔同款式嘅食物💁🏻‍♀️介紹D鍋先~❣️養生菇菌清湯鍋有大量菇菌,不油膩而且味道有驚喜,感覺較健康!❣️青檸椰奶雞湯鍋,有好香嘅椰奶同雞味道,雞肉好嫩滑👍 之後嘅餸就都充滿着椰子雞味!❣️登登登❣️❣️~櫈❣️!!!澳洲產極肩胛牛小排套餐包左好多款肉類,好似牛胸腹、羊肩肉、安格斯等等,全部都係喜歡肉食既朋友至愛!大部分肉質都唔太肥,不肥膩、多肉味,厚薄適中。綜合黎講🤓全部配料都新鮮好味。仲要食到一啲太耐未食過嘅味道,滿足左香港人太耐冇去旅行嘅心,非常值得大家去試一試💯

介紹D鍋先~

2022-10-11 138 浏览
星期六日周圍都多人,突然間想打邊爐就提早去(泰金鍋)食餐好😈。我地幾位早去都係位位$288。位置寬敞坐得舒服,店員亦招呼周到令人有賓至如歸的感覺。火鍋配料自助而且種類多,所有海鮮同肉類都可以可以開心慢慢簡食咩,選擇好豐富!💋青檸椰奶雞湯鍋💋 (4.5/5分)一開頭侍應就會幫我哋開咗個爐先,見到奶白色嘅湯底其實都知道一定好濃啦~湯底好濃郁勁好飲!🌸泰式木瓜沙律🌸 (4/5分)味道酸辣鮮甜又醒胃,綻放出清爽怡人的滋味,叫人食得津津有味🌟泰式榴槤炸彈🌟(5/5分)絕對係榴槤愛好者既必試小食!脆炸左之後仍不失榴槤獨有味道!而且搭配酥脆外層,既新鮮,又有口感正!正!正!

💋青檸椰奶雞湯鍋💋 (4.5/5分)

🌸泰式木瓜沙律🌸 (4/5分)

味道酸辣鮮甜又醒胃,綻放出清爽怡人的滋味,叫人食得津津有味

🌟泰式榴槤炸彈🌟(5/5分)

2022-10-11 115 浏览
上次同同事見完客食過覺得好高質🔮,而且餐廳以任食火鍋出名,所以今次帶亞媽黎!。呢間野又有多款配料、飲品、泰式甜品任拎。侍應建議我地最好揀1人1煱,可以食多幾個口味😋第二次幫襯心大心細想試多幾款,但每款都好吸引🤩Haha~~火鍋最核心最影響口味嘅當然就梗係湯底啦!我地先飲泰金冬陰功鍋湯再打邊爐😋呢碗湯真係超正,湯底酸辣兼備,味道好濃,真材實料,風味甚佳。當初我小小擔心冬陰功會太鹹,但係出奇地有味道而不至於太濃烈。泰麻辣鍋食落都幾刺激會有微微嘅辣度👅香辣出色雞肉串燒同牛肉都好好食。牛肉油花均勻,肉質柔嫩,都好值得食。此外,亞媽大愛椰汁糕,細細粒賣相精緻,椰奶🥛味香濃!睇整體上,我覺得以二百幾蚊嘅價錢喺旺角鬧市區可以食到,真心叻! 期待第3次去再食多D👯‍♀️

2022-10-10 106 浏览
打邊爐打得多都想搵啲有特色嘅試下,之前見到呢間位於旺角非常方便,襯放假一於嚟試下~店員主動同我地介紹佢地都多人叫既<<澳洲產極肩胛牛小排>>套餐,仲要出面有自助可以拎🤩YEAH!!🥳 拎返幾盒飲下先....👱🏻‍♀️小妹我好鐘意食甜嘢,未食正餐就自製大大碗珍多冰食左先 椰漿都經過特別調製,食到椰漿的味道香濃。佢嘅湯底好特別,係泰式風味嘅藥膳豬骨白湯鍋。食得出加入了大量香料烹煮,好惹味!串燒燒得好好,肉質柔嫩,少少辣,好惹味👍好值得食💋祕製海南雞不單止雞有雞味,仲造出嫩的雞肉,簡直一絕!● ● 總結 ● ●雖然佢用嘅材料都唔算係好罕見,但係我認為呢個浸落去藥膳豬骨白湯鍋呢個湯底係非常之加分。而且真材實料,食到真係好滿足。順帶一提呢度環境好舒服~

● ● 總結 ● ●
2022-10-10 97 浏览
收藏了依間主打任食泰式火鍋餐廳很久,我呢個「偽」泰妹👸🏽緊係約埋啲姊妹放工去食啦!一早Book曬枱,所以入場都快。👆🏻檸檬香茅鍋好多泰式香料、香葉、香茅等份量都唔少👯‍♀️👆🏻祕製海南雞真心讚嘅!唔好睇佢個樣平平凡凡,啲雞差唔多有成半隻咁多,但食落一啲都唔油膩乾身、全部都好滑嫩,一啲都唔會乾柴❣️👆🏻沙嗲串燒(大家可以隨心選擇雞、牛、豬)肉質都非常嫩。個人都幾鍾意食高質豬🐷👆🏻蟹子墨魚滑同魚柳呢兩款我都超鍾意呀🤩真係勁勁爽口鮮味一足😍 墨魚滑應該係自己手打,食得出係好新鮮!好有驚喜🎈 依個食物質素,下次嚟一定要試埋佢其他湯底!
👆🏻檸檬香茅鍋好多泰式香料、香葉、香茅等份量都唔少👯‍♀️

好有驚喜🎈 依個食物質素,下次嚟一定要試埋佢其他湯底!
2022-10-07 102 浏览
最近見到有雜誌推薦呢間泰式任食火鍋🍲,兩公婆收工晏又唔想weekday煮飯咪去食下。估唔到有驚喜🥴咁啱10點左右先入位,我同老公每人都係$2️⃣8️⃣8️⃣🌐環境:店面設計光亮,而且無火鍋店個種「癡粒粒」嘅感覺,很好!難怪攞咗U Magazine嘅入圍食肆😲空間都好闊落,我老公好好彩可以有個卡位坐下,舒服呢~🌀嘆個冷氣食泰麻辣鍋,一邊流汗一邊嘆冷氣!好正!呢種辣到我同老公都接受到。🌐火鍋配料:海鮮類有蝦可以自己夾,鮮蝦味道真係講一句「天呀!蝦也太好吃吧!這鮮味不得了🤩」牛肉好穩陣,雖然唔係入口即溶但係食落都唔會好韌🈵㊗️特級鮑魚仔真係要推介一下!!就算我哋係麻辣湯底都仍然有各種海鮮味🤗你係得嘅!嚴選最好味嘅一定係清邁炸豬皮,炸出來很蓬鬆,而且很酥脆,最主要已沒有豬皮的腥味。真係可以比美蝦片🤫🤫好正🥰 我會特登為咗呢個再嚟食😆
🌐環境:

🌐火鍋配料:
海鮮類有蝦可以自己夾,鮮蝦味道真係講一句
「天呀!蝦也太好吃吧!這鮮味不得了🤩」

牛肉好穩陣,雖然唔係入口即溶但係食落都唔會好韌🈵㊗️

2022-10-07 82 浏览
香港人都好鍾意食火鍋是常識吧!今晚同朋友黎食泰金鍋,位置非常就腳。餐廳環境好靚,傾吓計食野都幾享受😎我地比餐牌個🌞澳洲產極肩胛牛小排套餐🌞 吸引住,馬上下單。如果怕辣既朋友可以參考下我地選項(PS. 我哋每人都飲咗兩大碗湯先開始打邊爐🤣)湯底系列1)青檸椰奶雞湯鍋用料同味道可以用非一般嚟形容🤩湯中加入少許青檸汁,便可令味道的層次更豐富 食落好開胃🤰🏻湯底系列2)養生菇菌清湯鍋聽落好似🌱超營養蔬食湯🌱,湯味鮮香醇,充滿菇菌香,朋友話好似帶住清新的山林草木的氣息🍃傑出美食1) 特級鮑魚仔鮮甜十足,又彈牙,大滿足AHHHHHH💥傑出美食2)炸響鈴就更加唔使講啦一放落去就已經吸晒啲湯汁😍傑出美食3)花型🍀斑蘭糕我估計無加水去製作,所以特別香。每啖都食到斑蘭的香味。我地每人都係$338,朋友帶住2隻小魔怪😈仲平,只係$238,抵飲抵食啦!誠意推薦鍾意食火鍋既同道人

(PS. 我哋每人都飲咗兩大碗湯先開始打邊爐🤣)
湯底系列1)
湯底系列2)
傑出美食1)
特級鮑魚仔鮮甜十足,又彈牙,大滿足AHHHHHH💥
傑出美食2)
炸響鈴就更加唔使講啦一放落去就已經吸晒啲湯汁😍
傑出美食3)

2022-10-06 85 浏览
今晚同朋友黎左旺角「泰金鍋」食個泰式火鍋,佢話呢間野有超過90款食材及飲品可任飲任食。今次決定要食到肥仔! 環境好餐廳提供的醬汁同配料種類繁多,應有盡有。大家都係無懸念即叫泰金冬陰功鍋🌶️,湯頭顏色鮮艷。個湯頭酸辣度平衡,迎合香港客人口味,所以辣度不會太高。如果冬天食,肯定仲超級正😍溫暖我心。另一個煲係檸檬香茅鍋,睇個名都知道味道好特別!😽我地飲頭啖湯,味道上係清香甘甜的,食出有多種新鮮蔬菜及雞骨以文火熬煮,非常開胃。最好食嘅有特級牛胸腹同澳洲羊肩肉,兩款都肉味好濃😻,油花分布均勻,食落係鬆軟嘅感覺,分量仲要十足。真心推介👍嘅仲有泰式炸辣魚餅,魚肉中混合著辣椒,增加口感層次。除左主食外,餐廳泰式甜品都多籮籮,好想食曬全部啊‼️🤩值得一提呢度嘅職員服務態度好好,佢地都好健談。見我哋食得咁開心仲極力推薦我哋下次黎試下食午市😎 Well~ 我哋已經約好咗下次再去食lunch,食完再同大家報告😋
初次係好朋友口中聽到「泰金鍋」呢個名,唔知情之下以為只係普通泰菜,但原來係位於旺角彌敦道既一間任食泰式火鍋餐廳。朋友熱情🌝地推薦我去試下呢間該區街坊口中既名店,話佢地既特色火鍋又出色,又水準高。我地今次叫左個「🌟90品放題🌟」,一系列泰式甜品、火鍋配料、飲品都可以自助拎,仲要7點半離座都係$288!!! 😱👍🏻出去行一Round 見到佢地有好多泰式甜品任簡,好似有我最愛的珍多冰,見到都覺得粉條好 QQ 🥰嫩,食完正餐一定去食返碗,五顏六色好吸睛😝。我地仲額外叫左D炸物,好似沙嗲串燒,自己再淋上沙嗲醬,剛好一口的份量,配埋甜酸醬食,好惹味讓人吃不停口!😁😆介紹返正餐先,我地叫左款養生菇菌清湯鍋同青檸椰奶雞湯鍋。呢兩隻味真係第一次新嘗試😗,聽侍應話養生菇菌清湯抗衰老促排毒,仲能滋補強身; 而青檸椰奶雞湯未飲都已經嗅出檸檬葉的香,同椰奶的甜都濃郁開胃,超入味。我地係出面掃左一系列肉類大吃一番! 有羊肉、牛肉、帶子、蟹柳條,樣樣都好好吃!👻齊齊吃!👻

我地今次叫左個「🌟90品放題🌟」,一系列泰式甜品火鍋配料、飲品都可以自助拎,仲要7點半離座都係$288!!! 😱👍🏻

2022-10-05 65 浏览
係創興有間正CP值高既泰式火鍋🇹🇭,重點係任飲任食。餐廳裝潢新穎光線充足,卡位很多,非常闊落坐得舒服,一大班朋友聚餐或者約會食飯都好適合。👨‍👨‍👧‍👧在湯底上枱之前,先走到自助區參觀一下🌝。自助區有火鍋醬料和配料還有凍食及熱葷,大多都是充滿泰國待特色的,旁邊還有一個任取的飲品櫃。♥️🔝牛肉瘦肉偏多,有少少油脂,啱晒我呢啲鍾意食比較瘦嘅人。而且望落都好新鮮,完全冇雪藏感。豚肉肉質鮮嫩,咬落有嚼勁。🙈🔝泰陰功味道十足,味道酸酸辣辣,辣度不至嗆喉🌶,既美味又有風味,而且不停翻滾令泰陰功味道更加濃郁。✨🔝咸淡得宜,鬆脆無比,配埋泰式醬計一齊食,好好味!👍🏻🔝唔會太大件岩岩好,甜度適中。🍡
[肉類]🔝
[泰金冬陰公鍋]🔝
[炸物]🔝
咸淡得宜,鬆脆無比,配埋泰式醬計一齊食,好好味!👍🏻
[糕點]🔝
唔會太大件岩岩好,甜度適中。🍡
2022-10-05 69 浏览
前幾日同舊同學食飯順便慶祝生日🎂,突然打邊爐的興緻大發,於是我哋就來「泰金鍋」慶祝,講明係慶祝就揀最多野食的套餐。🙌🏻🙌🏻套餐除左一定要食的肉類,仲有火鍋配料,泰咗特色小食同熟食。例如串燒,炸物,金邊粉等🤤,食物refill速度快而且在放置於保溫的大容器中,保持食物熱度。🔥而火煱配料選擇相當之多,分門別類放放雪櫃中給客人自助夾取,乾淨衛生。❄️藥膳豬骨白湯鍋和青檸椰奶雞湯鍋都是很多人選擇的湯底。✨藥膳豬骨白湯鍋未開始涮食物前可以先品嘗湯底🍲,即使有藥膳仍然飲到肉甜味,入口順滑。✔️青檸椰奶雞湯鍋,眾所週知椰子與雞是絕配,但原來加入青檸毫不兀突,反而增添一點滋味。💯豬肉油花均勻香濃,柔軟而有感,配火鍋一流。🙈🐵牛肉賣相色澤分明,油花份佈平均,口感肉質鮮美滑嫩。🙊🙊

藥膳豬骨白湯鍋和青檸椰奶雞湯鍋都是很多人選擇的湯底。✨

豬肉油花均勻香濃,柔軟而有感,配火鍋一流。🙈🐵
牛肉賣相色澤分明,油花份佈平均,口感肉質鮮美滑嫩。🙊🙊
2022-10-03 69 浏览
收藏了依間泰式火鍋放題店好耐📖,餐單有幾款套餐選擇,套餐除了有火鍋食材,還有熟食,甜品及飲品。😍🏠餐廳佈置:裝修簡單,座位闊落。🍲養生菇菌清湯鍋:湯底清甜,菇菌味濃郁。🍡糕點:好Q彈,甜度適中,帶有微微椰香。🍤炸物:火喉控制岩岩好,炸至金黃色,外脆內軟。🍖肉類:牛肉同豬肉色澤均勻,肉質新鮮,厚薄均等,口感有咬勁。🦀蟹柳:大條不易鬆散,口感爽甜。🍲青檸椰奶雞湯鍋:椰奶中加入青檸新鮮搭配,雞味濃郁。✨整體食物質素高,餐廳性價高,用親民價錢便能品嘗高水準食材,值得大家bookmark啊!📌

🏠餐廳佈置:裝修簡單,座位闊落。

🦀蟹柳:大條不易鬆散,口感爽甜。

🍲青檸椰奶雞湯鍋:椰奶中加入青檸新鮮搭配,雞味濃郁。

2022-10-03 79 浏览
套餐已經包含多種肉類,特色泰式串燒,炸物同甜品,總共有90款食品。👀肉類:🐮牛肉油脂唔算多,入口嫰身;👅牛舌薄薄一片,不用涮太耐,有入口即溶的感覺;🐷豬肉入口爽口,有咬勁。泰式串燒:🍢串燒的焦香味香氣撲鼻,沙嗲味濃郁,肉質細嫰。泰式炸物:🍤選擇有好多,金黃色的外層,內裡肉質彈牙。😋😋糕點:正宗泰國口味,甜度適中帶有椰香。🤡湯底有七款選擇,一人一鍋🍲。今次試左藥膳豬骨白湯鍋及檸檬香茅鍋,藥膳豬骨白湯鍋,藥膳味濃但可以接受,豬骨白湯好清甜; 檸檬香茅鍋比較少見,🍃鍋中不停散發出香茅味及淡淡的檸檬味,味道清新而不會太酸。泰式沙律:🥗好FRESH既口感,加上酸酸辣辣。

泰式串燒:🍢串燒的焦香味香氣撲鼻,沙嗲味濃郁,肉質細嫰。
泰式炸物:🍤選擇有好多,金黃色的外層,內裡肉質彈牙。😋😋
糕點:正宗泰國口味,甜度適中帶有椰香。🤡
泰式沙律:🥗好FRESH既口感,加上酸酸辣辣。