2017-06-26
有一段時間無食泰國菜,突然好想食,所以今日就同細妹去泰聚開餐。餐廳鄰近太子地鐵站,行大約5分鐘就到,十分方便。午市套餐的款式很多,我地心大心細,有幾款都想食,最後我地叫咗泰式豬頸肉湯河同埋泰式海南雞飯。飲品方面,我地叫左珍多冰同龍眼冰。珍多冰椰奶味香濃,甜味適中,有綠色粉條和芒果係底,幾好飲。龍眼冰味道清甜,飲落很潤口,解渴又消暑。泰式豬頸肉湯河可選冬蔭功湯、喇沙湯或清湯,我地揀咗清湯,湯河份量十足,河粉爽滑,而且唔會碎濕濕。豬頸肉燒得好吃,肥肉部分好少,不會油膩,配合泰式的酸辣汁,惹味可口。泰式海南雞飯配油菜及例湯,賣相靚,好大碟,油菜原來係炒雜菜,有椰菜花、粟米仔、芥蘭、草菇、紅蘿蔔、栗米仔,口感豐富。最驚喜係廚師非常細心,雞全部去骨,啖啖肉,雞肉好嫩滑,好正!最後係甜品時間,玫瑰花造型的大菜糕好別緻,味道清甜,西米椰汁糕好重椰奶味,西米好軟糯,好好味。