2017-06-26 137 浏览
有一段時間無食泰國菜,突然好想食,所以今日就同細妹去泰聚開餐。餐廳鄰近太子地鐵站,行大約5分鐘就到,十分方便。午市套餐的款式很多,我地心大心細,有幾款都想食,最後我地叫咗泰式豬頸肉湯河同埋泰式海南雞飯。飲品方面,我地叫左珍多冰同龍眼冰。珍多冰椰奶味香濃,甜味適中,有綠色粉條和芒果係底,幾好飲。龍眼冰味道清甜,飲落很潤口,解渴又消暑。泰式豬頸肉湯河可選冬蔭功湯、喇沙湯或清湯,我地揀咗清湯,湯河份量十足,河粉爽滑,而且唔會碎濕濕。豬頸肉燒得好吃,肥肉部分好少,不會油膩,配合泰式的酸辣汁,惹味可口。泰式海南雞飯配油菜及例湯,賣相靚,好大碟,油菜原來係炒雜菜,有椰菜花、粟米仔、芥蘭、草菇、紅蘿蔔、栗米仔,口感豐富。最驚喜係廚師非常細心,雞全部去骨,啖啖肉,雞肉好嫩滑,好正!最後係甜品時間,玫瑰花造型的大菜糕好別緻,味道清甜,西米椰汁糕好重椰奶味,西米好軟糯,好好味。

2017-06-24 1680 浏览
上星期喺花園街尾近界限街食飯,見到一間泰國菜頗熱鬧,一於Date吓朋友一齊試吓。原個西瓜沙冰、夢幻洛神花特飲,吸睛吸客之選,原來沙冰都可以原個西瓜咁上,玩到咁大呀。沙冰味道不錯,不會太甜,而冰也打到很碎到成堆沙咁,下次可以試埋原個菠蘿沙冰。而洛神花特飲,賣相正常,淡淡的洛神花味道,很清新,又解渴開胃,夏天飲,Prefect Match。泰式魚餅,四大件魚餅分成八小半,炸得外皮脆,配上泰式酸辣醬料,除最受歡迎的蝦餅外另一好選擇。泰式鹽燒鮮魚 (盲糟),魚肚放了泰式香料(香葉、香茅、南薑),魚肉燒得很嫩滑,加淡淡的泰式香料味道和鹽香味,加上魚骨少,怕多骨的我也可安心。粉絲老虎蝦煲,最讚的一道菜,粉絲帶著濃濃的油香和咖哩的味道,大家都不其然的掙住食。食吓食吓,喺最底層發現了一啲異物,睇真啲,原來係幾舊肥豬膏,唔怪得啲粉絲可以咁香。虎蝦的用料也很好,把三隻虎蝦也分為一半,方便大家之餘,又可以充分運用了蝦的味道。泰式炒通菜,由於是泰式的做法,用上魚露炒,雖然味道上會有點點咸,但又有魚露的鮮味,而且通菜還保持脆脆的口感,。椰汁糕,泰式甜品最喜愛的東西,上層椰汁,下層西米加芋頭,雪到凍凍個,。

2017-06-20
2017-06-23 58 浏览
是日放工老公話想食泰菜,但又唔想搭車去九龍城,話最好係太子附近。收到柯打,立即上網搜尋一下,赫然發現原來花園街尾近界限街有間泰菜館,評語亦不錯,大可一試。餐廳樓底很高,沒甚麼壓迫感,坐得很舒適,平日晚上客人亦不少。天氣酷熱先叫兩杯凍飲降溫,青檸梳打雖然眼見只有一片青檸,但相信青檸肉已放底,味道有很濃青檸味,糖亦落了不少。相反香茅薑蜜已落了幾支香茅,香茅與薑味都很強烈,多放糖亦無可口非。醃肉碎生菜包放入不少檸檬葉同炒,檸檬葉的味道就同食蛇羹的檸檬葉一樣,味道幽香,肉碎辣味十足,生菜新鮮爽脆,作為前菜很開胃。濕炒肉片河河粉略煎帶有少少啡色,有很多不同配菜增添河粉鮮甜味。鹽燒盲鰽用了不少鹽醃,除去外皮內裹魚肉咸鮮嫩滑,魚肚放入香葉、南薑與香茅同燒,不用點醬其實已非常美味,當然愛食辣如老公點辣醬就更加添美味道。泰式千層糕難得的不太甜,入口暖暖的又煙煙韌韌,一道不錯的飯後甜品。下次食泰菜除九龍城外仲可以嚟太子泰聚。

下次食泰菜除九龍城外仲可以嚟太子泰聚。
题外话/补充资料: 通常旺區餐廳的洗手間令人不敢恭維,但泰聚的洗手間很清潔乾淨,猶如去做按摩的洗手間一般,一間餐廳清潔做得好食物也不會太差。
2017-06-22
2017-06-23 80 浏览
泰國一般都香辣惹味~~ 今晚帶住小朋友~ 專登點左比較清淡口味~~先講下環境,2邊落地玻璃空間感都幾夠~因為平日6點幾入坐,只有2、3台客人~夠清靜適合傾計~餐牌圖文並茂~先點上豬肉生菜包~調味好豐富~唔算太辣,魚露同香料味更加突出~~哈哈,小朋友食唔到啦~ 係大人們私心點上的頭盤~蟹肉炒飯~口味較為清淡~蟹肉足料!中間混有什豆去炒~小朋友好滿意,食足2碗飯~大人會覺得太清 XD混合頭盤d豬肉去食就剛好~~鹽燒烏頭~ 小朋友剩係魚肉~ 都有淡淡香料味~而且魚肉好滑~~  烏頭亦唔算多骨~~大人就沾上醬汁~~ 夠辣夠惹味~~甜品點上椰汁千層糕~口感好煙韌~ 入口暖暖地~~有淡淡椰香~原個菠蘿沙冰~~入口唔會死甜~應該係無加糖~而且份量都幾大個,2個人share 無問題~
泰國一般都香辣惹味~~
今晚帶住小朋友~ 專登點左比較清淡口味~~

先講下環境,2邊落地玻璃空間感都幾夠~
因為平日6點幾入坐,只有2、3台客人~
夠清靜適合傾計~

餐牌圖文並茂~

先點上豬肉生菜包~
調味好豐富~
唔算太辣,魚露同香料味更加突出~~
哈哈,小朋友食唔到啦~
係大人們私心點上的頭盤~
蟹肉炒飯~
口味較為清淡~
蟹肉足料!
中間混有什豆去炒~
小朋友好滿意,食足2碗飯~

大人會覺得太清 XD
混合頭盤d豬肉去食就剛好~~
鹽燒烏頭~
小朋友剩係魚肉~ 都有淡淡香料味~
而且魚肉好滑~~  烏頭亦唔算多骨~~
大人就沾上醬汁~~ 夠辣夠惹味~~
甜品點上椰汁千層糕~
口感好煙韌~ 入口暖暖地~~
有淡淡椰香~
原個菠蘿沙冰~~
入口唔會死甜~
應該係無加糖~
而且份量都幾大個,2個人share 無問題~
2017-06-21
2017-06-21 539 浏览
印像中很少跟爸媽吃泰國菜,爸媽養到我們這麼大,供書教學,在生活上的種種照顧和愛護,雖然我們那一輩的父母都會棒打頑皮的孩子,小時候我也吃過爸媽不少籐條炆豬肉,但也沒有甚麼童年陰影,更深切明白捱打的用意,所以今天長大成人,即使吃苦也懂得面對,為了報答爸媽的籐條炆豬肉,所以決定帶他們試試泰國菜泰聚位於花園街較寧靜的一條街道,雖然人流不多,但入座率卻出奇地多,客人都是專程來品嚐這裡的正宗泰國菜,可想而知質素一定不會讓人失望⋯爸媽都甚少吃生食,但一場來到怎可能不試這裡的鮮蝦刺身,過往我都不吃生食的,但一次飯局被朋友迫食泰式生蝦後,我徹底被改變了,跟日式甜蝦等蝦刺身不一樣,泰式生蝦刺身較有口感,肉質結實又彈牙,完全沒有生食的感覺,加上鮮蝦刺身的酸辣醬汁,完全是惹味又醒胃,爸媽都非常喜歡這個鮮蝦刺身,連旁邊的苦瓜也吃清光﹗泰式蒜蓉炒椰菜苗,菜苗本身質地較硬,廚師並沒有刻意煮腍,以蒜蓉炒令菜苗充滿蒜香及咬口原個菠蘿鮮蝦雞肉炒飯是我的大愛,因為我本身是一個熱愛吃炒飯的人,機乎所有抄飯我也愛吃,這個菠蘿抄飯以新鮮菠蘿製作,菠蘿鮮甜,面層肉鬆非常鬆化,蝦肉彈牙,炒飯控必食﹗泰式燒雞用了不少泰式香料,皮脆肉嫩

鮮蝦刺身

泰式蒜蓉炒椰菜苗

原個菠蘿鮮蝦雞肉炒飯

泰式燒雞(半隻)
泰式燒雞用了不少泰式香料,皮脆肉嫩,由於頭盤鮮蝦刺身的醬汁太惹味,我選擇用那個醬汁來沾燒雞吃,又是另一翻滋味﹗

金柚子蝦球沙律
金柚子蝦球沙律的口感與層次非常豐富,柚子也很鮮甜沒有苦味,酸酸甜甜的再加點小清新~

咖哩卡農包(老虎蝦)
咖哩卡農包有幾個選擇,包括老虎蝦、軟殻蟹及燒鴨,我們選了老虎蝦,老虎蝦本身也算大隻,而且炸至金黃,農夫包外層香脆且鬆化,咖喱汁很香咖喱味,當然不少得帶出的椰汁味,我自己偏愛咖喱味比椰汁味重的,正如朱古力奶的廣告:如果太多牛奶味,朱古力味冇掟企﹗以咖喱來說,椰汁只是配角,令咖喱應有的香味更加突出,所以椰汁跟咖喱的比例好重要,太多椰汁味就會蓋過咖喱,這個咖喱汁就正好符合我的口味,椰汁適中,足夠突出咖喱的味道,而在咖喱味當中滲出椰汁的香味~

原個西瓜冰
原個西瓜冰單看賣相和份量已經令人嘩然,可惜冰太多,令到西瓜味道很淡

芒果冰
芒果冰同樣因為冰太多令到芒果單有果香,而沒有太大的芒果味道

原個菠蘿冰
原個菠蘿冰亦是相同問題,所以這幾款特式飲品拍照一流,真的想飲味道最好選其他飲品⋯

泰式甜品拼盆
最後是甜品:椰汁西米糕及泰式千層糕,兩款甜品都椰香味濃,千層糕亦很軟糯⋯

這一餐跟爸媽吃著笑著,也因為幾款特飲賣相令爸媽興𡚒,彷彿變回小孩一樣,看著他們吃得開心,內心也很感動,有時候一家人吃飯,除了味道之外,偶然點些造型特別的飲品或食物,讓大家多一點藉口拍張合照,為善忘的自己做點記錄,有時候翻看這些舊照片,必然百感交集,順便提醒一下自己要好好珍惜身邊人呢﹗
鮮蝦刺身
泰式蒜蓉炒椰菜苗
原個菠蘿鮮蝦雞肉炒飯
泰式燒雞(半隻)
金柚子蝦球沙律
咖哩卡農包(老虎蝦)
泰式甜品拼盆
  • 原個西瓜冰
  • 芒果冰
  • 原個菠蘿冰
夏日氣溫破錶,容易令人沒胃口,最適合就是食泰國菜,光聞香料的氣息就已讓人食慾大開!前幾日我就來到位於太子的泰聚,讓泰菜激活倦怠的味蕾。高樓底充滿遼闊空間感,座位寬敞舒適,環境衛生潔淨。內裡裝修頗有格調,散發泰式的獨特韻味之餘,也注入摩登時尚氣息。餐牌都有很多款式,看得人三心兩意 *v* 除了以上的正價menu,還有好幾款正在推廣的特價泰菜。醃肉碎生菜包 (雞) ($98)泰國菜講究食味的配合與平衡,複雜而富層次,以醃肉碎加上各式香料的點綴,配合爽口生菜,口感豐富,是道非常醒胃的頭盤。雖然對於我這些吃不到辣的人來說,肉碎略為有點過辣,但和生菜一起吃就可中和辣度,加上夏天特別愛吃清新爽脆的食物,吃罷生菜包更覺降溫清涼。鹽燒鮮魚 (盲鰽) ($168)將原條盲鰽以香烤的方式炮製,鮮魚被粗鹽所覆蓋,燒得外皮脆卜卜。裡面的魚肉雪白豐厚,口感嫩滑,而且全都是大骨,細骨刺不多,不怕會啃到。切開魚肚立即香氣四溢,因為肚內藏有檸檬葉、南薑和香茅,除了可以辟去魚腥味外,還可令魚鮮更為突出。蟹肉蛋炒飯 ($98)炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,不會黏作一團,一點也不會過油,不過蟹肉似乎欠了點鮮味。這碟的蟹肉和米飯
高樓底充滿遼闊空間感,座位寬敞舒適,環境衛生潔淨。
餐牌都有很多款式,看得人三心兩意 *v*
除了以上的正價menu,還有好幾款正在推廣的特價泰菜。

醃肉碎生菜包 (雞) ($98)
醃肉碎生菜包 (雞)
鹽燒鮮魚 (盲鰽) ($168)
鹽燒鮮魚 (盲鰽)
蟹肉蛋炒飯 ($98)
炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,不會黏作一團,一點也不會過油,不過蟹肉似乎欠了點鮮味。這碟的蟹肉和米飯的份量同樣不少,一個人肯定吃不完呢!
蟹肉蛋炒飯
泰式千層糕 ($38)
口感軟糯煙韌,清新的香草味與濃郁的椰子味結合得恰倒好處。
泰式千層糕
芒果沙冰 ($48)
一上枱就已被巨型沙冰的氣勢嚇倒了
 極具份量,這一杯已等如平時三、四杯凍飲,沙冰質地打得幼滑,芒果味果香濃郁,炎炎夏日真是冰爽透心涼!
芒果沙冰
士多啤梨沙冰 ($48)
相比起芒果味,酸甜的士多啤梨味果香則偏淡,個人較為推介芒果味。
士多啤梨沙冰48
2017-06-14
蟹肉蛋炒飯
芒果沙冰
2017-06-15 91 浏览
炎炎夏日,在這碰巧沒有什麼餐廳的街道上找上泰聚,卻讓我一家在這找到一份泰驚喜😊先讓你們大飽眼福❤️金黃色煎蛋蓋上正宗泰國香米,配料一點也不寒傖,讓人急得不想讓手機先食了。碎肉來說,你別看他只有一點點,十分重口味,泰味濃郁,讓人不禁想到一到菜色-生菜包碎肉一口碎肉一口飯~大滿足!這道菜看起來雖然沒有前一到菜吸引,但是香味俱全這軟度適中又入味十足的鹵水豬脾,應該要煮很久吧,絕對心機之作!👍配汁是燒肉汁,你可能會說鹵水豬脾已經夠鹹,但是燒肉汁絕對是重中之重輕輕一沾,吊出肉的野味,也讓人吃起來更加濕潤,錦上添花。外貌滿分,細心的雕刻加上裝飾,讓這個午餐添加了一份陽光氣息味道我給60分,沙冰細膩度不足,加上菠蘿味道不夠,在口感上有點扣分了 不起眼對嗎,叫就對了,很好喝!很好喝!很好喝!!!(說了3次)這個泰色拼盤,相信在很多人心目中的熱唱榜吧,樣樣都煎炸得酥脆金黃色的。但是,這道菜卻讓我失望一點點,味道絕對不錯,但是卻讓我吃到了點生雞肉。在告知店員之後,立馬更換。在這,我不得讚一下餐廳的服務跟效率。在問題發生之後沒有半點怠慢😊算是將功補過啦!來到午餐的尾聲,在我們都吃得飽飽的時候店員端上了泰式甜品
先讓你們大飽眼福❤️

香草肉碎飯

一口碎肉一口飯~大滿足!
鹵水豬脾飯

這道菜看起來雖然沒有前一到菜吸引,但是香味俱全
輕輕一沾,吊出肉的野味,也讓人吃起來更加濕潤,錦上添花。

原個菠蘿沙冰

外貌滿分,細心的雕刻加上裝飾,讓這個午餐添加了一份陽光氣息
藍蝶花特飲

拼盤

在問題發生之後沒有半點怠慢😊算是將功補過啦!

來到午餐的尾聲,在我們都吃得飽飽的時候
店員端上了泰式甜品4點,老實說,真的很飽,可是,看了兩眼後😂吃吧!
能在飽的狀態再絕對好吃就真的好吃😋
美食就到此結束啦~~

店面用黑白搭配,有點不起眼但是也算反了泰式餐廳都要紫紫黃黃的傳統吧~

2017-06-15
香草肉碎飯
鹵水豬脾飯
藍蝶花特飲
2017-06-15 55 浏览
晏晝同同事喺旺角附近搵新鮮嘅嘢食轉幾個街口就搵到呢間係門口見到菜單都覺得唔錯同埋食嗰陣係新張期內 所以都想試吓新店總結嚟講都係唔錯嘅 之後有機會係lunch Time都會黎同同事食飯周圍氣氛都不錯 而且唔太近主街嗰邊 再加上比較寬敞所以比較寧靜同坐得舒服午餐選擇都幾多以泰國菜既價錢黎講 其實唔算貴首先嚟咗兩杯野飲左邊嘅椰汁冰同右邊嘅龍眼冰都好有泰國嘅特色味道左邊音樂唔會太甜 而會有清新嘅味道 😋底層嘅粒粒蘆薈珍珠咁而家又爽口嘅感覺右邊嘅龍眼冰更加係推薦 第一次來值得一試龍眼冰本身係有清熱作用食泰國嘢跟住龍眼冰絕對係首選同埋呢度龍眼肉比較多 啖啖都係果肉嗰日你係晏晝見到菜單有呢款飯真係齋睇到已經好開胃😍呢款傳同嘅泰國菜喺呢度煮得特別惹味肉鬆絲再加上雞肉係絕襯而且雞肉分量十足 無偷工減料🤤呢度啲飯絕對係炒得比出邊香口淡淡都食到泰國雞肉嘅香味再加上呢款係唔辣嘅 唔食得辣又想試吓泰國菜嘅朋友可以試下呢款傳統泰國菜!另外呢款濕炒肉片河熱辣辣咁上碟 甜甜地幾好食 豆芽好爽口 肉既份量亦都唔少!最後我地嗌埋個甜品 白色果個係類似椰汁糕咁既 好滑好香 忍唔住食埋同事果份而黃色果個就類似芒果布丁既食感甜

晏晝同同事喺旺角附近搵新鮮嘅嘢食

呢度啲飯絕對係炒得比出邊香口
淡淡都食到泰國雞肉嘅香味

另外呢款濕炒肉片河
熱辣辣咁上碟 甜甜地幾好食
豆芽好爽口 肉既份量亦都唔少!

最後我地嗌埋個甜品
白色果個係類似椰汁糕咁既
好滑好香 忍唔住食埋同事果份
而黃色果個就類似芒果布丁既食感
甜度岩岩好

埋單2個人200幾蚊都算幾抵!
2017-06-09 366 浏览
經過太子這間泰國菜好幾次,午市套餐幾抵食,終於忍不住要試試。噴靚咖喱魚柳配白飯或金邊粉、油菜和泰式例湯。油菜一早炒好,不夠熱,勝在炒得不太油。混了少少炸蒜,加點蒜香。菜的種類多,芥蘭、西蘭花、蘿蔔、菇等,應爽的爽,應腍的腍,都可以。咖喱份量很多,雖然一大碟飯,也必定夠撈。白飯乾而不硬,難得地有飯香,叫人有點不捨得拌咖喱汁。咖喱的椰漿味偏重,完全不辣,香但不夠惹味。魚柳表面的炸粉乾而不腍不韌,魚肉嫩滑,不腍,不散,值得一讚。咖喱內有爽口的紅椒、青椒和洋蔥,還有硬但不乾的薯仔,配咖喱一流。泰聚滷水豬脾飯豬脾的皮炆得超腍,入口滑溜溜,在口裡慢慢溶化,香而不油。可是,肉不入味,大部份都幾嚡,稍為遜色。配豬脾的醬汁,酸酸辣辣的,開胃惹味。香茅薑蜜薑味夠強,夠辣,香茅卻淡淡的,蜜味不太甜,不過整體效果一般。椰青清甜,不過太老,裡面的肉都吃不到。甜品拼盤西米椰汁糕幾甜,但甜度可以接受。椰汁味濃,要是能加點鹹來吊味會更佳。下半部份的西米混了馬蹄,腍中有點爽,都可以。另一款玫瑰形的大菜糕,超爽,不過綠色部份沒甚味道,主要是底部的椰汁香。坐在窗邊,看著烈日當空下的街道,環境不錯,喜歡它的樓底夠高,空間感強

噴靚咖喱魚柳
配白飯或金邊粉、油菜和泰式例湯。

噴靚咖喱魚柳
泰聚滷水豬脾飯
泰聚滷水豬脾飯
香茅薑蜜
香茅薑蜜
椰青清甜,不過太老,裡面的肉都吃不到。
甜品拼盤
坐在窗邊,看著烈日當空下的街道,環境不錯,喜歡它的樓底夠高,空間感強,食物不過不失。
2017-06-08
2017-06-09 43 浏览
我們共邀到那"泰聚"享用美食的呀!乘地鐵到太子站,由A岀口上到地面,再轉右邊直行再轉左邊,約步行4分鐘左右,就來到此區旺中兼悠靜的小街道邊上的泰式餐館 一一 "泰聚"當我們踏進餐廳,首感装飾好有東南亞的Feel啊!👍挻是別緻的感覺!次感店員們都是挻熱情有禮的呀!👏然後,我們也就來個散點的,好讓伙伴們能尽享用多款泰聚餐廳美食的呀!😁😁😁泰式柚子蝦球沙律用新鮮的柚子皮半裹住餡料為,腰果,大蝦肉,洋蔥,等等還帶些儿的辣椒,那味儿甜,酸,辣帶香,似乎味道都齐啦!👍😁😁醒胃啦!咖哩卡農包好一個好大的面包啊!👍😁😁外皮脆脆香香的,内里装的是咖喱,洋葱,唐芹,香葱元茜等等,最重要的是那軟殼蟹,是如此份量足足的呀!😁😁😁除此外,或可選择放燒鴨或老虎蝦作餡料的!蒜蓉炒椰菜苗椰菜真好爽脆鮮甜的,好吃呀!👍👍👍泰式生蝦刺身上來的是那晶瑩剔透的蝦,有青綠色的凉瓜伴隨著,中間添了朵色彩鮮豔的蘭花,👍更增添給人們更多的美感啊!👍👍👍再嚐到那蝦肉鮮嫩甜美的,凉瓜也是爽脆爽脆,稍帶有點儿苦味,那是有清凉解熱毒的功效呀!👍👍👍泰式燒雞半雙雞肉不咋硬的,也嫩的,帶有點儿辣味兼香香的,就是像容易上火的呀!😊原個菠蘿炒飯 或
"泰聚"
泰式柚子蝦球沙律

咖哩卡農包
蒜蓉炒椰菜苗
椰菜真好爽脆鮮甜的,好吃呀!👍👍👍

泰式生蝦刺身

泰式燒雞半雙

原個菠蘿炒飯 或 還有蝦醬炒飯可供應的
鮮甜的菠蘿,混淆著有魷魚,鮮蝦,青口,腰果,洋蔥,紅蘿蔔,提子,雞肉,等材料炒在一块儿,甜香味美的呀!不錯呀!👍👍

甜點拼盤
我特喜歡吃那椰汁糕呀!有濃郁的椰子味,香氣得很啊!好吃啊!👏👏👏
椰青,40圓一個,清凉鮮甜的呀!😁😁😁
2017-06-09 170 浏览
約左朋友食晚餐聚舊, 佢話想食泰國野, 為左就佢就係太子搵左呢間泰國餐廳, 我地一個九龍, 一個新界, 係太子食晚餐都算夾到不過呢個朋友唔食辣, 我就下佢啦兩個人, 原本可以揀二人餐, 不過有辣既菜式, 而且朋友覺得唔啱食, 就決定散叫我地叫左個沙律, 炒菜, 同埋卡農包, 個卡農包應該係新出, 係本大餐牌上無既, 係另一張獨立餐牌到先有泰式柚子蝦球沙律好快黎, 賣相唔錯, 用真柚子皮做盤, 沙律材料豐富, 有柚子肉, 腰果, 蝦等柚子肉無苦澀味, 好甜多水份, 混合帶少少酸甜醬汁, 幾惹味, 係呢餐飯既好開始蒜蓉炒椰菜苗, 味道大路, 蒜味夠香, 而椰菜炒過之後都仲幾爽口原本我地係叫左咖哩虎蝦卡農包, 但侍應走黎話廚房整錯左軟殻蟹, 問我地需唔需要改, 朋友話無所謂照食我地估唔到個卡農包係咁大個, 賣相幾好, 軟殻蟹份量好多, 只止搵到成隻蟹,個包入面仲有D斬左件 既軟殻蟹軟殻蟹炸過仲有D 脆, 幾香口咖哩汁香滑又惹味, 個汁做得幾好整個卡農包都焗得好脆, 脆既程度係搣到成枱都係包碎, 好尷尬, 要辛苦侍應了我地一路食麵包點咖哩汁, 差唔多食左半個, 食完好飽肚朋友話鍾意食泰式傳統甜

不過呢個朋友唔食辣, 我就下佢啦

我地估唔到個卡農包係咁大個, 賣相幾好,
軟殻蟹炸過仲有D 脆, 幾香口
咖哩汁香滑又惹味, 個汁做得幾好
我地一路食麵包點咖哩汁, 差唔多食左半個, 食完好飽肚

朋友話鍾意食泰式傳統甜品, 就叫埋甜品拼盤俾佢食啦
有椰汁糕同大菜糕
椰汁糕有濃郁椰汁香, 個底仲有芋頭蓉
而大菜糕個質感做得幾好, 唔易爛, 入面仲整左個玫瑰花形狀, 不過食唔出係咩

飲品方面, 我就叫左杯青檸梳打, 跟成支泰式梳打水, 開頭誤會左只有一塊青檸咁小家, 但飲落原來好夠味, 梳打仲好夠凍, 幾爽

朋友就叫左杯咖啡, 佢話味道都ok
2017-06-08 155 浏览
天氣悶熱,胃口持續欠佳,老公就話不如食泰國野啦,酸酸辣辣,醒神又開胃呀嘛!喺太子地鐵站行過嚟大約5分鐘,地點幾方便,不過可能佢唔喺大街嘅關係,晚市時分人流都唔算好多,可以安安靜靜嘆個晚餐。由於而家喺新張期間,泰式生蝦特價,我哋當然唔會錯過啦。$88一碟有八隻新鮮爽口嘅生蝦,非常抵食如果想進一步刺激味蕾,點埋個酸辣醬就非常好味!呢度嘅飲品幾扺,一杯青檸梳打,上枱已經有大半杯,再加成罐梳打水自己加,消暑解渴一流!椰青都係冰凍嘅,裝滿好清甜嘅椰青水,真係好飲過我日日飲嘅樽裝椰子水好多啊跟住就上咗個菠蘿炒飯。個炒飯好足料,有蝦肉、有雞肉、仲有菠蘿一齊炒,酸酸甜甜,真係幾開胃跟住食肉獸叫咗半隻燒雞,雞肉唔算好嫰滑,不過味道幾惹味,而且啖啖肉!最後當然唔少得食返啲泰式甜品,乜都想試吓,乾脆叫個拼盤!中間嗰件泰式糯米糍同椰汁斑蘭千層糕最好食,口感qq ,唔會太甜,啱晒我口味一開始仲以為自己無胃口,最終都係食到好飽好滿足

由於而家喺新張期間,泰式生蝦特價,我哋當然唔會錯過啦。

$88一碟有八隻新鮮爽口嘅生蝦,非常抵食
泰式生蝦
如果想進一步刺激味蕾,點埋個酸辣醬就非常好味!

青檸梳打

椰青

跟住就上咗個菠蘿炒飯。
菠蘿炒飯

燒雞

最後當然唔少得食返啲泰式甜品,乜都想試吓,乾脆叫個拼盤!
甜品拼盤

一開始仲以為自己無胃口,最終都係食到好飽好滿足
2017-06-06
青檸梳打
椰青
菠蘿炒飯
燒雞
2017-06-07 57 浏览
旺角食泰菜,4個人r左下頭去唔去九龍城好,都係留守旺角好了。揾到泰聚,星期三都2/3坐滿,等左一second入坐。係木椅,夏天坐舒服,開大門都仲夠冷氣!泰式生蝦刺身有7大隻及有生苦瓜,苦瓜勁金味。冰上有保鮮紙保護乾淨,抵讚!蒜片配蝦好好食,蝦係爽口少脆,一流,無黑腸乾淨!泰式柚子蝦球沙律份量都大大地,半球柚子足料喔。內有主角柚子 腰果 洋蔥 熟左既蝦 微辣既冬陰公汁,正!部分柚子係一粒粒,今次既蝦帶柚子甜。腰果少脆嫁,洋蔥有哂柚子汁 椰絲甜?勁甜,無左洋蔥辣感。咖哩卡農軟殼蟹包,配有刀叉匙和濕紙巾。上枱叫左聲!望落皮好脆,食落係成個包脆嫁!內身滿滿咖哩汁,好飽,好抵食。以為一隻蟹就天真左,入面仲有,底仲有!仲有青椒 黃椒 香蔥。軟殼蟹腳脆到爆,肉身汁滿咖哩juicy之大。蒜蓉炒椰菜苗份量夠四人。上有炸蒜蓉增加蒜香味,內有少少胡蘿蔔好可愛,爽口既菜!硬爽型,唔似平時食開既椰菜,大大塊林身既。半隻泰式燒雞,咖哩味燒好香燒味!雞肉好嫩,係燒到岩岩好粉紅肉!有泰式辣醬,唔點都好有味,點完更加有風味點。新鮮原個菠蘿炒飯,半隻菠蘿整住,多菠蘿在內喔。提子 腰果 肉鬆 青口在外,菠蘿 蛋 洋蔥 粟米

蒜片配蝦好好食,蝦係爽口少脆,一流,無黑腸乾淨!

有泰式辣醬,唔點都好有味,點完更加有風味點。

新鮮原個菠蘿炒飯,半隻菠蘿整住,多菠蘿在內喔。提子 腰果 肉鬆 青口在外,菠蘿 蛋 洋蔥 粟米粒 青豆 胡蘿蔔粒 雞粒 魷魚 蝦在內。蝦一如往常之前既菜,都係夠哂肉地。魷魚林和滑,飯不硬身。

甜品前換左暖碟,甜品叫左椰汁糯米糕,有少少馬碲碎,小手工甜品。另外有外型靚既大菜糕。

一個朋友飲藍妹之外,其他我地飲埋椰青多水多肉,我成餐食完先飲完,真係多水。另一講,依度次所好泰風,哈哈。依餐滿足了這個星期三既小聚會。
  • 泰式生蝦刺身
  • 咖哩卡農軟殼蟹包
2017-06-06 40 浏览
大熱天時唔係幾想食嘢, 心諗泰國菜應該有啲開胃野食,於是就黎試泰聚。環境間餐廳本身夠大,再加上樓底夠高,空間感十足,午餐時份完全唔覺得逼。燈光唔光猛但係玻璃窗透到自然光,所以都唔會太過死氣沉沉,牆邊櫃放有泰式裝飾品。餐牌 午飯有午市套餐揀,河粉米飯任君選擇,飲品可以睇Drink menu, 本想飲沙冰但係我去嗰日部沙冰機咁岩壞左飲品凍檸茶&青檸梳打糖漿自己落,甜度自行調教~我果杯青檸梳打非常解渴,但係只有一片青檸,如果可以加多片會更加清新。食飯泰式肉丸冬陰功湯金邊粉湯底好夠味,有菇,蕃茄,香茅等,蕃茄好甜好好食,略嫌湯底唔夠辣,再辣少少會非常惹味。肉丸係豬肉丸,有咬口,好多粒。泰味海鮮炒飯個飯配料好足,啖啖有料,配料有蝦,魷魚,蟹柳,雜菜等,D蝦好大隻。甜品大菜糕加椰汁糕

餐牌

飲品
凍檸茶&青檸梳打

糖漿自己落,甜度自行調教~

食飯
泰式肉丸冬陰功湯金邊粉

泰味海鮮炒飯

甜品
大菜糕加椰汁糕

2017-06-05
2017-06-03 55 浏览
本人很喜歡光顧泰國餐廳,經朋友極力推介下,決定帶同泰國美食發燒友嚟睇睇。呢間餐廳位於太子,於太子地鐵站步行5分鐘左右便可到達。向旺角大球場方向直行,到達花園街向左轉,細心向前觀看便能輕易找到。一走進餐室,眼見地方寬闊,洗手間亦能輕易易見。友人見天氣不錯,便找了近玻璃的一張小桌子坐下。細看Menu之後,我和友人分別點了兩份lunch set,及兩杯特飲,同甜品試下。蝦醬青豆角肉碎炒飯($59)本人對蝦醬情有獨鍾,看到Menu便果斷點了。上菜期間,遠處便能嗅到蝦醬的味道,食落又不會太濃郁,蝦醬的香味卻在口中迴盪。Menu 上的「肉碎」其實是十分juicy的肉粒,再搭上兩片香香的臘腸,更能突顯此味菜式的風味。原個菠蘿沙冰 (除餐附加的餐飲 $18)這是餐廳的招牌特飲,看到吧枱上的菠蘿,更忍不住點了一個。這個可算是巨碼的了,男士絕對不用擔心不夠飲料的問題。菠蘿不會太酸,即使用餐完畢,仍然充滿陣陣的菠蘿香。最適合喜歡菠蘿又怕酸的朋友,值得一試。噴靚咖喱魚柳($69)這是一隻十分特別的咖喱,吃下去有驚喜的感覺。咖喱味十分濃郁,不會太辣,咖喱醬亦十分creamy,口感好滑嫩。配搭湯金邊粉,味道十分清

蝦醬青豆角肉碎炒飯($59)

原個菠蘿沙冰 (除餐附加的餐飲 $18)

噴靚咖喱魚柳($69)
這是一隻十分特別的咖喱,吃下去有驚喜的感覺。咖喱味十分濃郁,不會太辣,咖喱醬亦十分creamy,口感好滑嫩。配搭湯金邊粉,味道十分清新不會太油膩,又再追吃下去的感覺。喜歡咖喱的朋友必定一試難忘。

香蕉沙冰 (除餐附加的餐飲 $18)
第一次嘗試吃香蕉口味的沙冰,很特別,香蕉香味伴隨着沙冰嚟到我哋面前 ,因為是用新鮮香蕉打成感覺很Fresh,值得一試。

甜品方面有千層糕,和椰汁糕, 都不會太甜,甜度剛剛好,千層糕的咬口特別煙韌,非常推介。

這樣我和朋友就吃了一餐很滿足的泰式料理。