2017-08-02
近期成日食炸雞,係時候轉轉口味,換下新意。男友訂左我另一至愛泰國餐廳食飯!餐廳開張冇耐,裝潢好有心思,樓底又高,坐得好舒適唷!沙冰就好常見,但原個西瓜冰咁霸氣,係泰國餐廳都係第一次❄️❄️❄️飲完,透心涼喇!西瓜沙冰入口好肉食緊「起沙」既西瓜瓜肉咁,口感一流!菠蘿沙冰果香味濃,好fresh呀!飲完沙冰再黎個冬蔭公湯,簡直係味覺神經大刺激呀!冬蔭公湯椰味香濃,入口辣中帶有椰香,以及小小酸味!大蝦開邊,剝殻好方便,而且索哂湯底味道,好惹味!海南雞(半隻)肉質滑嫩,雞肉帶有小小脂肪,入口富有雞油香,油而不膩,配上白飯perfect match!蔗蝦size好大,蝦蓉好多,入口口感爽陣,配合竹蔗既甜味,好有水準!飯後甜品少不了具有泰國特色既椰汁西米糕!椰香味濃而不膩,糕身軟滑,配上西米口感豐富。