2017-06-24 1680 浏览
上星期喺花園街尾近界限街食飯,見到一間泰國菜頗熱鬧,一於Date吓朋友一齊試吓。原個西瓜沙冰、夢幻洛神花特飲,吸睛吸客之選,原來沙冰都可以原個西瓜咁上,玩到咁大呀。沙冰味道不錯,不會太甜,而冰也打到很碎到成堆沙咁,下次可以試埋原個菠蘿沙冰。而洛神花特飲,賣相正常,淡淡的洛神花味道,很清新,又解渴開胃,夏天飲,Prefect Match。泰式魚餅,四大件魚餅分成八小半,炸得外皮脆,配上泰式酸辣醬料,除最受歡迎的蝦餅外另一好選擇。泰式鹽燒鮮魚 (盲糟),魚肚放了泰式香料(香葉、香茅、南薑),魚肉燒得很嫩滑,加淡淡的泰式香料味道和鹽香味,加上魚骨少,怕多骨的我也可安心。粉絲老虎蝦煲,最讚的一道菜,粉絲帶著濃濃的油香和咖哩的味道,大家都不其然的掙住食。食吓食吓,喺最底層發現了一啲異物,睇真啲,原來係幾舊肥豬膏,唔怪得啲粉絲可以咁香。虎蝦的用料也很好,把三隻虎蝦也分為一半,方便大家之餘,又可以充分運用了蝦的味道。泰式炒通菜,由於是泰式的做法,用上魚露炒,雖然味道上會有點點咸,但又有魚露的鮮味,而且通菜還保持脆脆的口感,。椰汁糕,泰式甜品最喜愛的東西,上層椰汁,下層西米加芋頭,雪到凍凍個,。

2017-06-20