2020-02-17 225 浏览
今晚同個朋友出咗奧海城果邊,原本都唔係好諗到食咩,但見到有間地舖食泰嘢嘅「泰爸爸」,就決定食佢~🛶泰式拼盤 $138拼盤包括咗炸蝦餅、炸魚餅、春卷同埋串燒雞。多人嚟食時好啱揀呢個拼盤做小食~佢份量都算多。蝦餅同春卷正常發揮嘅好食!炸魚餅我好耐無食過,點埋個甜甜辣辣嘅醬👍🏻而串燒雞肉好嫩,就咁食已經好正!連埋個甜甜地嘅沙嗲醬更加無得彈!鮮蝦炒金邊粉 $88食得泰嘢好多時都會叫返個炒金邊粉,而呢個金邊粉好足料!好多蝦~🦐🦐🦐泰式香茅燒雞(半隻) $98香茅燒雞肉質好juicy!唔會韌,而個醬汁都係微微辣。泰式炒通菜 $72食得多肉就點返碟菜,味道唔錯!通菜好入味,辣辣地,係油咗少少~最後再點咗兩杯嘢飲。椰汁沙冰 $30平時嘅椰汁沙冰多數都會好甜,但呢杯相對地唔會好甜,反而變得有清甜嘅感覺!值得推介!泰式凍奶茶 $28呢度環境同食物質素都好ok,有機會都要再嚟食過!

泰式拼盤 $138

鮮蝦炒金邊粉

鮮蝦炒金邊粉 $88

泰式香茅燒雞(半隻)

泰式香茅燒雞(半隻) $98

香茅燒雞肉質好juicy!唔會韌,而個醬汁都係微微辣。

泰式炒通菜

泰式炒通菜 $72

最後再點咗兩杯嘢飲。

椰汁沙冰 $30

泰式凍奶茶

泰式凍奶茶 $28

呢度環境同食物質素都好ok,有機會都要再嚟食過!
鮮蝦炒金邊粉
泰式香茅燒雞(半隻)
泰式凍奶茶
2020-02-17 71 浏览
放工約朋友去奧海城行街,行到餓好自然去三期地下搵嘢食,呢晚就揀咗食泰國嘢,叫泰爸爸,舖頭細細但坐得舒服,服務亦殷勤,天氣涼涼地本想坐戶外,不過有啲風,怕食物容易凍,所以都係坐返室內。泰式拼盤 $138,兩件炸魚餅,兩件炸蝦餅,兩條炸春卷同埋兩串雞肉串燒,份量大件,講真賣相唔係太吸引,但食落件件都有特色,最鍾意個炸魚餅,亦係個樣最唔討好,炸到啡啡橙橙,形狀似小冬甩,一咬金不換及香茅嘅香味浸入味蕾,口感軟軟熟熟,帶點彈性,好好食👍🏼👍🏼海南雞撈檬粉 $68,其實餐牌無呢款,只有海南雞湯河粉,或雞絲撈檬粉,問下可唔可以二合為一,做成海南雞撈檬粉,侍應問咗廚房話得,不過出咗嚟就似比較粗身嘅雞絲多啲,因為用咗海南雞胸肉,配合生菜絲、蘿蔔絲、青瓜絲及炸乾蔥,與甜酸汁撈埋一齊食亦不錯。

2020-02-16 40 浏览
行開奧運呢頭有d肚餓就叫左d小食。泰爸爸有露天亦有室內,我就坐左係室內睇街景。食泰菜,我例牌叫左6條牛肉串燒,每一串都好大塊牛肉,本身已有D汁係面,仲額外跟左SATAY SAUCE,味道相當好。88蚊6串都好抵食。另外叫左兩串泰式燒蝦,兩隻蝦都好大,蝦肉面上有D GARLIC SAUCE,好香,再點埋THAI SAUCE,味道更昇華,實在好好。見佢既椰青都好抵食,大個又多汁,忍唔任追加左一個,仲有花仲裝飾添呀!我黎既時候都仲幾個人係度食,真係好受歡迎咁。店員都好好。呢度既WALL係黃色,好SHARP令人好精神,仲有好多裝飾,真係唔錯!有D掛畫都好有泰色FEEL,直頭以為自己黎左泰國咁!下次會黎食茶餐!
2020-02-15
2020-02-14 35 浏览
今日同朋友黎到奧海城呢邊,見到裝修唔錯價錢唔貴就入去試下!外面座位氣氛好好,好岩三五知己係到吹水。首先同朋友一人一個湯粉,佢既湯底濃郁,鍾意辣嘅朋友可以另加魚露,令味道更加豐富!雞翼都炸得香香,保留到肉汁。另外叫左一份冬陰功海鮮湯,味道先甜後辣,配料亦都多,係我鍾意既口味。原個椰青既味道清甜,裏面既椰肉又甜又厚!椰汁冰既甜度都好適中,可以不時幫手解辣。員工態度親切,向佢點餐都感受到佢既友善,絕對可以係好好享受一個晚餐。而且間餐廳既上菜速度好快👍🏼 可以等到啲野食一齊影相大合照😂 又唔怕某位朋友既野食特別遲黎~

2020-02-14 31 浏览
店鋪位於奧海城3期地下外圍,係裏面係入唔到去架!果到一列都食店,好易搵到!首先佢露天座位晚上既氣氛好好,上面吊住一粒粒既LED燈,可惜我咁岩去果日出面有客人食煙,所以都係坐番裏面既座位,會比較適合非吸煙人士~值得一讚佢食物既份量好多,叫左一碗豬頸肉檬粉,豬頸肉係可以鋪滿左面層!粉既份量多,相信男人食一碗可以夠飽!湯底本身唔辣,但已經好濃郁,食辣既朋友可以要求佢俾啲調味料。雞肉串燒一份6串,雞肉濃味又大舊,點埋佢既醬料實在一流!細份既冬陰公海鮮湯足夠2人飲用,每人都有2-3碗。配料都多,係真係有蝦、魷魚等既配料,可以話係真材實料!總括黎講佢價錢合理,食物質素同份量都令我相當滿意。

雞肉串燒一份6串,雞肉濃味又大舊,點埋佢既醬料實在一流!

總括黎講佢價錢合理,食物質素同份量都令我相當滿意。
2020-02-14 36 浏览
奧海城三期地下有成排嘅餐廳並列咁附設有露天嘅坐位,氣氛都唔錯,雖然面對馬路,但原來呢度車流量唔高,所以都算幾靜,知道呢度開咗間新嘅泰式餐廳,所以嚟enjoy一吓,嚟到見到周圍排咗一排排嘅小燈串,睇落去好靚,心情都好變得好啲同埋輕鬆啲。坐低之後就叫咗泰式煎蠔餅($88),同埋青芒果絲炸魚沙律🥗($158)。煎蠔餅上枱時仲係熱辣辣,唔知道係唔係因為有啲牙菜仔放喺蠔餅底到幫手索左啲油,蠔餅食入口唔會話有好多油嘅肥膩感覺。想講個青芒果絲炸魚沙律🥗有驚喜,成條魚起肉之後炸,之後上枱時又將成條魚嘅形狀都砌返出嚟,食嘅時候每一舊炸好嘅魚肉加埋啲青芒果絲食,方便又好味道,每一件魚肉炸得啱啱好,唔會太乾身😋。
2020-02-11 64 浏览
今日去咗澳海城行街,行行下見到有一間餐廳食泰國嘢,我鍾意食沙爹串燒,所以就入咗去食。沙爹雞串燒 $88啲串燒係即叫即刻整嘅,所以熱辣辣,雞肉燒到啱啱好,幾香口。另外,嗰啲沙爹醬,落左花生粒落去,所以比較香口。椰汁千層糕 $20呢個係必食推介,嗰個椰汁糕,系即叫即刻蒸,所以熱辣辣,食落去更加有口感。甜度又適中,食過返尋味啊,我1個人可以食曬成碟,一碟裏邊都有4嚿椰汁三色冰 $30呢間餐廳有分室外同埋室內,噉室外會有暖爐提供嘅。

沙爹雞串燒 $88

椰汁千層糕 $20

椰汁三色冰 $30

呢間餐廳有分室外同埋室內,噉室外會有暖爐提供嘅。

2020-02-10 54 浏览
大角咀其實都好小去,吾會突登去到禁遠!見佢最近新裝修完就諗住行下,睇下有咩新野食又去試新野🤣第一第二期都多咗好多新嘅鋪頭,有啲仲裝修緊!見到有間泰國餐廳,重口味嘅我地,好自然揀咗佢!哈哈!!!雖然今日好凍但係見到佢啲燈飾咁靚,就好想坐出面!好似置身係外國一樣!而且枱同枱之間都有一定嘅距離,坐得都好舒服😌侍應都不停幫我地倒水,又開個暖爐,服務一流!!!我哋叫咗一個椰青水,好清甜飲得出係無添加!!而且好多,又飲湯食到甜品都仲有得飲!!讚!!泰式拼盤🥰重點係佢個沙嗲汁!唔係好浠個類,係好潔而且有花生係入味!好正!我個人鍾意食佢個蝦餅!好彈牙同脆卜卜!馬拉盞鮮魷炒通菜😌我第一次見係啲鮮魷多過啲炒菜嘅🤣味道唔算辣,不過馬拉盞味好香!好大碟抵食!!椰汁雞湯好濃椰汁好補嘅感覺哈哈🤣啱哂坐室外嘅我地!佢好多配料㗎!都不錯!!不過美中不足係,如果有個火可以暖住佢就仲正喇!!!整體來講佢都性價比好!!又唔算貴又有令景!!哈哈會再黎!!!推介!

馬拉盞鮮魷炒通菜😌

椰汁雞湯

2020-02-08 92 浏览
泰國菜不嬲都是我出街食飯的選擇,今日去奧海城行街,行到食飯時間,就去左依間應該新開的小店,叫做泰爸爸。我見佢價錢幾抵,咪入去試下。我次次一定叫金邊粉,因為金邊粉係我最中意的一道菜,檸檬汁同花生碎撈埋d粉,好彈牙同香,仲有兩三隻蝦!都係好鮮味!貪食的我仲叫左炸魚餅,同樣都炸得好香。平時坊間的魚餅都會炸得好乾,但依間咬落去好有口感,仲有香料味添啊。食菜就少不免叫炒通菜,不過不失,主要都係平同份量大,依個價錢有咁的質素,好推介住附近的人黎食個小炒。另外我友人的冬陰功海鮮湯有好多海鮮,兩隻青口,兩塊墨魚,三隻蝦,真係食餸都食到飽。佢冬陰功湯係偏向重椰奶味,唔太辣,唔食得辣的朋友可以點,若果追求辣的朋友就唔太岩了。

2020-02-01 285 浏览
奧海城最近開咗好多新餐廳,繼之前有上海菜,而家又有間泰國菜,裝修骨子,有室內外座位,又來試吓新野。 蝦肉紙米卷- 紙米卷好大份,總共有六件,每一件都俾粉絲、紅蘿蔔絲、芒果、生菜同蝦肉塞得滿滿的,芒果好甜,點上酸酸甜甜嘅汁,好一個餐前小吃!生牛肉湯河- 份量唔少,上枱時係剛熟嘅狀態,湯底清甜,一箸牛肉一啖河粉加少少湯一齊放入口,好味!泰式金邊粉- 金邊粉彈牙,蝦肉夠爽口又大隻,撈埋花生碎夠晒香口,吱少少青檸汁,清新又開胃,好快就成碟食晒!最尾叫埋個大大杯嘅青檸梳打,飲極都飲唔晒咁,飽飽又滿足咁返屋企。P.S. 呢度每個店員都好有禮貌,雖然只係一間小店,工作十分努力,不斷照顧客人是否有加水或其他需要。

2020-01-31
2020-01-29 194 浏览
路過奧海城,見到佢好多新開既餐廳🤣吃咗幾日中菜,就一於吃下其他!今晚就吃泰菜!!佢都幾靚,又好多燈飾,好浪漫下,好似係外國餐廳🤣雖然係有啲凍!!!但坐外面好舒服hehe椰汁雞湯,一開頭諗住係中菜味,點知又有酸酸辣辣地既味,又幾有泰國風味咼!而且好多香料同雞,都幾好飲!飲完暖粒粒!馬拉盞炒通菜鮮魷!好大碟!!係幼身個隻通菜,好吃!馬拉盞吾太辣,老小都咸宜!不過鮮魷就吾太鮮,但勝在性價比高!泰式拼盤有蝦餅,魚餅,春卷,仲有串燒!!都幾好吃!特別推薦蝦餅同串燒🤣蝦餅新鮮熱辣,脆卜卜😚串燒好入味再加沙嗲汁,一流!!!芒果蟹肉炒飯勁多蟹肉,每啖飯都一定有蟹肉!!啲芒果好甜!這個配搭好新鮮好好吃😚推薦!!!芒果糯米飯吃完咸野,泰國甜點一定要叫糯米飯!個椰漿熱辣辣配糯米飯,佢有紫米同普通白米!好吃!!有吾同咬口!!!啲芒果又好甜!!

馬拉盞炒通菜鮮魷!

芒果蟹肉炒飯

芒果糯米飯
2020-01-29 1016 浏览
來到奧海城行街shopping ,朋友知道有間泰國菜話好抵食,一定要來試下,原來係呢間-「泰爸爸」餐廳位置非常方便,就係奧海城三期地下,而且佢地有室內或者室外既坐位,室外既坐位仲特別有情調,好似去左泰國既露天茶座<香芒軟殼蟹米紙卷 $82>呢個米紙卷足足有6大件,卷入面既菜,芒果同軟殼蟹勁多,生菜新鮮爽口,芒果又甜又多汁,配合埋即炸軟殼蟹,作為前菜真係一流!!~<泰式煎蠔餅 $88>大大份既煎蠔餅用鐵板上,即叫即造,新鮮熱辣,蛋餅勁厚,蠔仔份量勁多,而且粒粒都又大隻又厚肉,蠔餅底下層仲鋪滿芽菜,食完相當滿足!!~<泰式香茅燒雞(半隻) $98>呢個泰式香茅燒雞,雖然我地衹係order左半隻,但上碟份量一點都不少,大大碟上枱,皮烤得又脆又香口,雞肉又嫰又滑,完全吾鞋口,肉多而不太肥膩,配合埋香茅味同泰式香料風味,真係非常惹味好食,絕對係非吃不可!!~<泰式乾炒牛肉河粉 $78>呢個炒河粉炒得勁有鑊氣,牛肉份量不少,牛肉件件都大大件,而且肉質又鮮又嫰,配料用得好足,用上好多菜一齊炒,炒得香口惹味,乾炒牛河搞絕對不能錯過!!~<泰式凍奶茶 $28>呢個泰式凍奶茶,用上正宗泰國茶葉來沖,茶味濃

<香芒軟殼蟹米紙卷 $82>

<泰式煎蠔餅 $88>

<泰式香茅燒雞(半隻) $98>

<泰式乾炒牛肉河粉 $78>

<泰式凍奶茶 $28>
呢個泰式凍奶茶,用上正宗泰國茶葉來沖,茶味濃而不澀,配合埋幼滑淡奶,充滿泰國風味~!

<椰汁沙冰 $30>
椰汁味濃郁,沙冰打得非常幼滑,入口清涼好味,而且非常大杯抵飲!!~

<椰汁千層糕 $20>
椰汁千層糕椰子味濃郁,賣相非常吸引,入口煙韌彈牙,而且不會過甜,好食到停吾到口,呢個美味既甜品,為成餐飯畫上完滿既句號。

餐廳食物非常美味,係正宗泰國菜,而且座位舒適,服務殷勤,價格仲好親民,絕對值得推介

香芒軟殼蟹米紙卷
泰式乾炒牛河
椰汁千層糕
  • 泰式奶茶
2020-01-22 120 浏览
A new Thai restaurant in Olympic, having very good service. I won’t regret to go with my friend.The waitresses here are super nice 👍🏻 and with polite manner.The starter begins with豬頸肉沙律🥗 it is a little bit spicy 🌶 but acceptable ~ decorated by flowerCustomers can eat with vegetables , yummy 😋 Another well-known Thai dish~!小食拼盤~many famous food~ they are crispy ~ must order龍眼冰~it won’t be too sweet三色冰This is the dessert~ It won’t be too expensive. You can seat outdoor~

龍眼冰~it won’t be too sweet

三色冰

This is the dessert~

2020-01-19 96 浏览
一家人去奧海城到處逛,逛到第三期,見到佢地方唔算大,但椅子寬大,就坐下點餐。點了生蝦、冬陰功海鮮湯、烤魚、蟹肉芒果炒飯、蠔餅、炒椰菜苗、生牛肉湯河。上菜好快, 好快就放滿全枱,生蝦隻隻都好大隻,冬陰湯就偏酸,烤魚最好味同正宗(同係泰國吃的一樣味),生牛肉湯河正常,炒椰菜苗就略嫌太硬 如有老人家可能冇牙咬唔開呀但整體而言,佢係一間有誠意嘅小餐廳,無論裝修,職員制服,食物品質,價錢與份量相比起同區嘅泰國餐廳都尚算好恰當。我會再去

上菜好快, 好快就放滿全枱,生蝦隻隻都好大隻
,冬陰湯就偏酸,烤魚最好味同正宗(同係泰國吃的一樣味)

朋友介紹奧海城有間新開嘅泰國菜,聽講口碑幾好,食完發現名不虛傳!室內環境很舒服,又有泰國風情,而且有露天位,出面掛滿燈飾,淡黃的燈光下既浪漫又舒服。餐牌發現有好多選擇,令人有點三心兩意,樣樣都很想一試,幸好服務員落單時好熱情比意見我們,主動問洗唔洗小辣,服務好又夠晒貼心,講野仲有小小泰國accent 好得意!頭盤:生蝦刺身:presentation幾好大大隻,味道爽甜,好fresh,而且佢有跟兩款sauces,綠色嗰隻又開胃啱晒唔太食得辣嘅朋友!青木瓜沙律:木瓜絲好爽口,而且水吧即叫即整,唔係整好放係度林哂小食:泰式小食拼盤:有蝦餅,魚餅,串燒同埋春卷,蝦餅最好食又夠香,厚身又彈牙,串燒魚餅都幾好,食到少少泰式香料味,很惹味主食:鹽燒鱸魚:本身想試佢個招牌明爐魚可惜賣晒,咁就試吓泰國姐姐推介嘅鹽燒鱸魚,呢個好好食,魚肉好滑又juicy,跟埋泰式酸辣汁囗感一流後尾仲叫咗個炒金邊粉幾好食夠鑊氣,下次會帶屋企人過嚟再試下其他嘢,驚喜係賣單嗰陣仲有泰式甜品送,有西米糕同千層糕,我哋幾個人食到飽每人平均都唔使$200,性價比都幾高!

頭盤:

小食: